📔 لغزش های نظری و عملی در سلوک (۱۵)
٩- ریاضات و عبادات شاقّ و بدعت آمیز
برخی گروههای صوفیّه برای تربیت سالکان، ریاضتهای مشقّتآمیز و اعمال عبادی خاصّی را ابداع و تجویز میکنند که به هیچ وجه ریشهای در متون دینی و تأییدی در سنّت و سیره ی معصومین علیهم السّلام برای آنها نمیتوان یافت. این ریاضات و عبادات، سالک را از زندگی متعادل انسانی که اسلام برای فرد مسلمان میپسندد و پیامبر و ائمّه علیهم السّلام و صحابة شایسته ی آنان در قالب آن رفتار میکردند، خارج میسازد.
1⃣ در این مورد باید توجّه کرد که اوّلاً آنچه از اعمال و عبادات که برای رشد و تکامل انسان مسلمان لازم و مفید بوده است، شارع مقدّس در قالب احکام دین، در طیف گسترده ی عمل به واجبات و ترک محرّمات و عمل به مستحبّات و ترک مکروهات و بسنده کردن به حدّاقل و تنها در حدّ رفع ضرورت پرداختن به مباحات، مقرّر داشته است. از سوی دیگر دشواریها و مشقّاتی را که تحمّل آنها برای رشد و تکامل هر شخص لازم است، خداوند به طور طبیعی در جریان زندگی وی پیش میآورد و درنتیجه اگر شخص طالب رشد و تکامل است باید با روح صبر و تسلیم و رضا با آن مشکلات مواجه شده و از صمیم دل و جان، طبق دستورات دین و احکام الهی، و بی آن که به رفتاری دیگر مایل باشد، در آن موقعیّت عمل کرده و در برابر آن مشکلات عکسالعمل نشان دهد. گریز از ریاضتهای خداداد و پرداختن به ریاضتهای خود ساخته، رشد و تکامل واقعی در پی نخواهد داشت. بنابراین پرداختن به عبادات خود ساخته و تحمیل نمودن ریاضتهای تصنّعی بر خود، نه مفید است و نه لازم.
2⃣ ثانیاً در موارد بسیاری فشار بیش از اندازه وارد کردن به خود در قالب عبادتهای افراطی و ریاضتهای شاقّ، نه تنها موجب تسریع در نیل به مقصود نمیشود، که به مبتلا شدن شخص به فرسودگی و ضعف و بیماریهای جسمی و عصبی و نیز خستگی و افسردگی روحی(١) و دلزدگی و بیرغبتی به عبادت و معنویّت و دیانت منجر شده و نهایتاًً شخص برای همیشه از رسیدن به مقصود باز مانده و یا لااقلّ دستیابی او به مقصود به تأخیر میافتد. بنابراین چنین رفتارهای افراطی و خارج از رویّه، نه مفید است و نه لازم. راه نیل به مقصود پرهیز از عجله و شتابزدگی و تن دادن به حرکت تدریجی و معتدل و پیشه کردن طریق صبر و انتظار است.(۲)
✨ رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود
✨ رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود
3⃣ ثالثاً عبادتهای افراطی و ریاضتهای سخت، سبب میشود که اگر سالک به مراتبی از کمال هم دست یابد، آن را ناشی از تلاش و تقلاّی خود پنداشته و به عمل خویش متّکی و مغرور شود و به جای این که خدا را ربّ و پرورش دهنده و رشد دهندة خویش ببیند، خود را در تکامل خویش مؤثّر بپندارد و این خودبینی و خدا را ندیدن، به معنای سقوط به پایینترین درجه ی انحطاط قابل تصوّر برای فرد است.
✨ تکیه بر تقوی و دانش در طریقت کافریست
✨ راهرو گر صد هنر دارد توکّل بایدش
4⃣ رابعاً آنچه در طیّ طریق عرفان به سرعت نیل به مقصود کمک میکند افزودن بر میزان صدق و اخلاص و شوق و محبّت در عمل است نه افزایش حجم و مقدار عمل. به بیان دیگر باید به ارتقاء کیفیّت و افزودن بر حُسن عمل اهتمام ورزید نه بر زیاد کردن حجم و افزودن کمیّت آن.
5⃣ خامساً با توجّه به توقیفی بودن عبادات و منوط بودن آن به مقرّر شدن از سوی شارع، ابداع عبادات خود ساخته، نوعی بدعت است و بدعت در دین و افزودن خود ساختههای خویش بر آن، به یقین عملی حرام و مورد انزجار خداوند است و با فعل حرام و منفور پروردگار، قطعاً به قرب الهی نمیتوان راه یافت و کسی که چنین بدعتهایی را جعل میکند و کسانی که به این بدعتها عمل میکنند، نه تنها مقرّب و محبوب خداوند نیستند، که منفور و مطرود درگاه الهیاند. همانگونه که قرآن کریم به پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم امر کرد که:بگو اگر براستی خدا را دوست دارید از من پیروی کنید تا خدا شما را دوست بدارد و محبوب خدا شوید. و به مؤمنان فرمود: هر آینه در وجود و رفتار پیامبر خدابهترین الگو برای تأسیّ و پیروی شما وجود دارد. تنها راه نیل به مدارج کمال، اقتدا به پیامبر و اهل بیت بزرگوارش علیهم السّلام و پرهیز از هر نوع بدعتگذاری و رفتارهای بدعتآمیز است.
استاد مهدی طیب، #سر_حق، ص ۱۲۳-۱۱۸.
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
🌱 اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ أَتْعَبْتُ فِیهِ جَوَارِحِی فِی لَیْلِی وَ نَهَارِی
وَ قَدِ اسْتَتَرْتُ مِنْ عِبَادِکَ بِسِتْرِی
وَ لَا سِتْرَ إِلَّا مَا سَتَرْتَنِی
فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ
وَ اغْفِرْهُ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ.
✨بند ششم: بار خدایا ! از تو آمرزش میطلبم از هر گناهی که در شب و روزم، اعضا و جوارحم را در آن گناه خسته کردم و خود را در پرده ی پوشش خویش، از بندگانت پنهان کردم، در حالی که پرده ی حفظی جز پوشش تو نیست؛ پس بر محمد و آل محمد درود فرست و این گونه گناهانم را بیامرز ای بهترین آمرزندگان!
#استغفار_هفتاد_بندی_امیرالمومنین_علیه_السلام
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
✔️ اوّلین وظیفهی شیعه در عصر غیبت نسبتبه وجود مقدّس امام عصرارواحنافداه کسب معرفت و شناخت نسبتبه آن حضرت است.
↩️ خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: وَ وَصّیٰ بِهٰا اِبْرٰاهِیمُ بَنِیهِ وَ یَعْقُوبُ یٰا بَنِیَّ اِنَّ اللّٰهَ اصْطَفىٰ لَکُمُ الدِّینَ فَلا تَمُوتُنَّ اِلّٰا وَ اَنْتُمْ مُسْلِمُونَ:و ابراهیم و یعقوب به فرزندان خود وصیّت کردند که ای فرزندان من! خداوند این آیین پاک را براى شما برگزیده است؛ پس جز در حالی که مسلمان باشید از دنیا نروید. تحقّق این توصیه زمانی امکانپذیر است که انسان به معرفت امام عصر خویش راه یافته باشد.این مطلب از حدیثی از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) که در کتب حدیثی شیعه و اهلسنّت مکرّر ذکر شده است، استنباط میشود. آن حضرت فرمودند: مَنْ مٰاتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ اِمٰامَ زَمٰانِهِ مٰاتَ مِیتَـﺔً جٰاهِلِیّـَﺔً:هرکس بمیرد درحالیکه امام زمان خود را نشناسد، همچون مردم دوران جاهلیت از دنیا رفته است.
↩️ پس اگر بخواهیم مسلمان بمیریم و در قیامت مسلمان محشور شویم و در صف امّت رَسُولِاللهِ صلی الله علیه و آله و سلّم قرار گیریم، باید نسبتبه امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شناخت و معرفت پیدا کنیم. همچنین امام باقر علیه السلام فرمودهاند: مَنْ مٰاتَ وَ لَیْسَ لَهُ اِمٰامٌ فَمَوْتُهُ مِیتَـةٌ جٰاهِلِیَّـﺔٌ وَ لٰا یُعْذَرُ النّٰاسُ حَتّىٰ یَعْرِفُوا اِمٰامَهُمْ وَ مَنْ مٰاتَ وَ هُوَ عٰارِفٌ لِاِمٰامِهِ لٰا یَضُرُّهُ تَقَدُّمُ هـٰذَا الْاَمْرِ اَوْ تَأخُّرُهُ وَ مَنْ مٰاتَ عٰارِفاً لِاِمٰامِهِ کٰانَ کَمَنْ هُوَ مَعَ الْقٰائِمِ فِی فُسْطٰاطِهِ:هرکس بمیرد درحالیکه امامی نداشته باشد، مرگ او چون مردن مردم دوران جاهلیت است و هرگز عذر و بهانهی مردم پذیرفته نمیشود و مسؤولیّت از ایشان سلب نمیگردد مگر آنکه امام خود را بشناسند و کسى که بمیرد درحالیکه عارف به امام خویش است، دیر و زود شدن ظهور امام زیانى به او نمیرساند و کسى که از دنیا برود درحالیکه به معرفت امام خویش راه یافته باشد، همانند کسى است که با قائم(علیه السلام) در خیمهی او بوده است.
↩️ کسی که به معرفت امام راه یابد، حالِ او در غیبت و ظهور یکی است؛ زیرا میداند محال است زمین از حجّتخدا خالی شود. لذا همواره امام را حاضر میداند و توجّه دارد که حجّتخدا دربین ماست و اگر امام را نمیبینیم یا میبینیم و نمیشناسیم، ناشی از این است که خود ما در پردهی غیبت به سر میبریم.
↩️ حضرت اباعبداللهالحسین(علیه السلام) فرمودند: اَیُّهَا النّٰاسُ! اِنَّ اللّٰهَ عَزَّ وَ جَلَّ ذِکْرُهُ مٰا خَلَقَ الْعِبٰادَ اِلّٰا لِیَعْرِفُوهُ فَاِذٰا عَرَفُوهُ عَبَدُوهُ فَاِذٰا عَبَدُوهُ اسْتَغْنَوْا بِعِبٰادَتِهِ عَنْ عِبٰادَةِ مٰا سِوٰاهُ؛ فَقٰالَ لَهُ رَجُلٌ: یَابْنَ رَسُولِاللّٰهِ! بِاَبِی اَنْتَ وَ اُمِّی فَمٰا مَعْرِفَـﺔُ اللّٰهِ؟ قٰالَ: مَعْرِفَـﺔُ اَهْلِ کُلِّ زَمٰانٍ اِمٰامَهُمُ الَّذِی یَجِبُ عَلَیْهِمْ طٰاعَتُهُ: ای مردم! خداوند متعال خلایق را نیافرید مگر برای اینکه او را بشناسند. پس وقتى خدا را شناختند، او را مىپرستند و وقتى او را پرستیدند و بندهی او شدند، از پرستش دیگران دست میکشند. سپس مردى عرض کرد: ای پسر رسولخدا! پدر و مادرم به فدایت، معناى معرفت و شناخت خدا چیست؟ فرمودند: معرفت و شناخت اهل هر زمانى نسبتبه امام زمان خود که اطاعت از او بر آنها واجب است.
↩️ ولیّ خدا آیینهی تمامنمای اسماء و صفات الهی است؛ لذا کسی که به ولیّ خدا بنگرد، خدا را خواهد دید. در زیارت جامعهی کبیره خطاب به ائمّه: میخوانیم: وَ مَنْ قَصَدَهُ تَوَجَّهَ اِلَیْکُمْ:و کسی که خداوند متعال را قصد کند، بهسمت شما (اهلبیت) توجّه خواهد کرد. پس راه نیل به دریای توحید، معرفت امام است.
↩️ شرط قبولی طاعات و عبادات ولایت است و لازمهی ولایت، معرفت ولیّ خداست. پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) میفرمایند: فَوَ الَّذِی نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِیَدِهِ لٰا یَنْفَعُ عَبْداً عَمَلُهُ اِلّٰا بِمَعْرِفَتِنٰا وَ وَلٰایَتِنٰا:سوگند به خدایی که جان محمّد در دست اوست، عمل هیچ بندهای به او سودی نخواهد بخشید مگر از رهگذر معرفت و پذیرش ولایت ما. واضح است که پیامبر معصوم خدا برای اثبات درستی سخنان خود نیازی به سوگند یاد کردن ندارد. ابراز شدّت اهمّیّت و تأکید بر این امر است که رَسُولِاللهِ صلی الله علیه و آله و سلّم را به سوگند خوردن وامیدارد؛ زیرا معرفت و ولایت امام از اصلیترین ارکان ایمان به شمار میآید.
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
📕شراب طهور ( سلوک در صراط مستقیم عرفان ):
✔️ اثری عمیق، لطیف و راهگشا برای مشتاقان جوار و طالبان دیدار حضرت دوست.
شراب طهور با یک پیشگفتار آغاز می شود و حاوی شش فصل با عناوین کلیّات، در آستانه ى سلوک، بنیادهاى حیات و سلوک عرفانى، روحیّات عرفانى، پایه هاى اصلى سلوک و آداب سلوک است و با بهره جستن وافر از قرآن کریم و سخنان معصومین علیهم السّلام، به زبانی ساده و روشن، سالکان الی الله را با شیوه ای درست و نتیجه بخش راه سپردن در صراط مستقیم عرفان، که با زندگی انسان معاصر نیز کاملا سازگار است، آشنا می سازد.
#تأليفات_استاد #شراب_طهور
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
⁉️ پرسش: چه كنیم تا خداوند پذیرای ما و اعمال ما باشد؟
✔️پاسخ: خدا و خوبان خدا تنها كسى را به خود راه و در جوار خويش جاى مىدهند كه در قلبش متاع محبّت باشد. چنانكه در قرآن كريم در داستان حضرت يوسف عليه السلام آمده است كه بعد از اينكه پيمانهى زرّين يوسف عليه السلام كه فرمانروا و عزيز مصر شده بود، در بار بنيامين، كه برادر تنى او بود، پيدا شد و ديگر برادران از يوسف عليه السلام خواستند يكى از آنها را به جاى بنيامين بازداشت كند و در مصر نگهدارد، يوسف عليه السلام در پاسخ فرمود:
مَعاذَ اللهِ اَن نَأخُذَ اِلّا مَن وَجَدنا مَتاعَنا عِندَهُ: پناه بر خدا كه جز كسى را كه متاعمان را نزد او يافتهايم، بگيريم.
↩️ خدا و اولياى خدا تنها كسى را مىگيرند و نزد خود نگه مىدارند كه متاع محبّت خويش را در وجود او بيابند.
✍️ مهدی طیّب، #شراب_طهور، ص ١٢١
📕 #پرسش_و_پاسخ_هاي_شراب_طهور ١٢٦
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
🌱بند هفتم: وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ رَصَدَنِی فِیهِ أَعْدَائِی لِهَتْکِی
فَصَرَفْتَ کَیْدَهُمْ عَنِّی
وَ لَمْ تُعِنْهُمْ عَلَى فَضِیحَتِی
کَأَنِّی لَکَ وَلِیٌّ فَنَصَرْتَنِی
وَ إِلَى مَتَى یَا رَبِّ أَعْصِی فَتُمْهِلَنِی
وَ طَالَ مَا عَصَیْتُکَ فَلَمْ تُؤَاخِذْنِی
وَ سَأَلْتُکَ عَلَى سُوءِ فِعْلِی فَأَعْطَیْتَنِی
فَأَیُّ شُکْرٍ یَقُومُ عِنْدَکَ بِنِعْمَهٍ مِنْ نِعَمِکَ عَلَیَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ اغْفِرْهُ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ.
✨بار خدایا ! از تو آمرزش میطلبم از هر گناهی که دشمنانم با آن درپی آبروریزی من بودند و تو نقشه ی آنها را از من برگرداندی و کمکشان نکردی که مرا مفتضح کنند؛ گویا من دوست توام که مرا یاری کردی .
✨پروردگارا، تا کی معصیت کنم تو را و تو مهلتم دهی؟! چقدر معصیت کردنم طولانی شده و تو مؤاخذه ام نکرده ای و با وجود بدیِ کردارم از تو درخواست کردم و تو عطا نمودی؟!
✨پس کدام شکر است که بتواند در برابر حتی یکی از نعمت هایت قرار گیرد؟
پس بر محمد و آل محمد درود فرست و اینگونه گناهم را بیامرز ای بهترین آمرزندگان!
#استغفار
✅ @OstadMahdiTayyeb
💠 روایتي در عظمت زیارت عبدالعظیمحسنی رضی الله عنه
✔️ در بعضی از احادیث نقل شده است که هرکس مرقد مطهّر عبدالعظیمحسنی را در #ری زیارت کند؛ بهشت بر او واجب میشود.
↩️ یکی از اهالی ری خدمت امام هادی علیه السلام در سرّمن رأی می رسد، حضرت از او میپرسند: از کجا به سامرا آمده ای؟ عرض می کند، يابن رسول الله، کربلا به زیارت جدّ بزرگوار شما اباعبدالله الحسین علیه السلام مشرّف شده بودم؛ حضرت به او می فرمایند « اَما لَوْ اَنَّكَ زُرْتَ قَبْرَ عَبْدِ الْعَظِيمِ عِنْدَكُمْ لَكُنْتَ كَمَنْ زارَ الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ صَلَواتُ اللهِ عَلَيْهِما» ( ابنقولویه، کاملالزیارات، ص 324)
اگر تو قبر عبدالعظیم را که در نزد شماست، زیارت کرده بودی همچون کسی بودی که حسینبنعلی صَلَواتُ اللهِ عَلَيْهِما را زیارت کرده است یا به زیارت مرقد مطهّر او شرفیاب شده است؛ بنابراین جمله ی #امام_هادی علیه السلام بیانگر عظمت منزلت این بزرگوار است؛ زیارت قبر او بسیار عظیم است.
↩️اگر انسان تمام روایات خیره کننده و حیرت آفرینی که در اجر زیارت اباعبدالله الحسین علیه السلام است را بخواند؛ خواهد دانست که #زیارت عبدالعظیمحسنی چقدر عظیم است و زیارت قبر او به مثابه زیارت قبر اباعبدالله الحسین علیه السلام است.
✔️این شخصیّت بزرگوار در روز چهارم ربیع الثّانی به دنیا آمد. امیدوارم این نعمت بسیار گرانبها را قدر بدانیم.
🎤 استاد مهدی طیب
#حضرت_عبدالعظیم
✅ @OstadMahdiTayyeb