🔵امام خميني و نقد آثار اخلاقي
🖊احمدحسين شريفي
🔸#امام_خميني(ره)، در جاهاي مختلفي از آثار خود به نقد تراث اخلاقي مسلمين پرداخته و ناکارآمدي کتابهاي اخلاقي و روشهاي تعليمي آنان را نشان داده است. فيالمثل در کتاب «تقريرات فلسفه» ميگويد:
✅«گرچه در كتب اخلاقى موشكافيهايى داريم ولى در حقيقت، آنها كتب اخلاقى نيستند؛ زيرا كتاب اخلاقى آن است كه بيانات طورى باشد كه كأنّه مخلوط به عمل است و در ضمنِ تعليم ريشهها و مبادى اخلاق، عمل اخلاق و فضيلتى را هم به خواننده تحميل كند؛ مثل نسخه نباشد كه بنويسند و به دست مردم بدهند، بلكه مثل دوا باشد كه به خورد مردم داده شود؛ لذا با اينكه كتب اخلاقى فراوانى در تشقيق شقوق و اقسام صفات و توليد كدام از كدام و سر منشأ شدن چه براى چه نوشته شده؛ ولى در حقيقت كتب اخلاق جامعى نيستند؛ مثلًا #غزالى كتاب اخلاقى نوشته كه خيلى مفصل است و خيلى هم تشقيق شقوق نموده و ريشههاى هر صفتى را بيان كرده و گفته كه از ازدواج دو صفت، چه حاصل مىشود؛ مثلًا اگر كبر با طمع مزدوج باشد، بچه خبيثى كه از اين والدين ناپاك حاصل مىشود، چه توله سگى مىشود، البته نمىتوانيم بگوييم غزالى مرد بىاطلاعى بوده، ليكن كتابش يك كتاب اخلاقى نيست؛ چون خودش مرد اخلاقى نيست لذا نتوانسته عمل را به خواننده تزريق كند. ...
و الحاصل: گرچه كتب اخلاقى نوشته شده، مثلًا #ابن_مسكويه كتاب اخلاقى نوشته، ولى فيلسوفانه نوشته است، و خواجه نوشته، ولى فيلسوفانه نوشته است، و كلماتى مخلوط ننمودهاند كه انسان را به عمل وادارد.
#مفاتيح شيخ عباس هم كتاب دعاست اما طورى ننوشته كه انسان را به عمل وادارد.
بلى، انسان علم پيدا مىكند كه در اول ماه شعبان اين اعمال هست. و ممكن است آن را طورى نوشت كه هر كه بخواند عمل هم بكند، البته اين در صورتى است كه مقارن با تبشير و خواص و آثار و تعريف روحانيات باشد. خلاصه: كتاب اخلاقى نوشته نشده است.» (تقريرات فلسفه، ج3، ص360-361)
#اخلاق
#نقد_اخلاق
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
احمدحسین شریفی
🎤فایل صوتی 🔴موضوع: عرفانهای کاذب و معنویتهای نوپدید.(قسمت هفدهم) (علل گرایش به شیطان پرستی و دیگ
1_453837334.mp3
24.54M
🎤فایل صوتی
🔴موضوع: عرفانهای کاذب و معنویتهای نوپدید.(قسمت هجدهم)
(راه های مقابله با فرقه ها)
✅ تاريخ ارائه اين مباحث سال 1390 بوده است.
#عرفان
#عرفانهای_کاذب
#معنویت
#معنویتهای_نوپدید
🆔 کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🔷 ارتباط با ادمین:👇
@mjbayat
عناوين فصول نهگانه کتاب عبارتند از:
1. چيستي و اهميت روش نظريهپردازي
2. نظريه بحران: بررسي مدل نظريهشناسي توماس اسپريگنز
3. بررسي روش نظريهپردازي دادهبنياد
4. بررسي روش نظريهپردازي واقعگرايانه شهيد صدر
5. عوامل زمينهاي نظريهپردازي
6. نقش مباني فلسفي در نظريهپردازي
7. ويژگيهاي عمومي نظريهپردازان
8. پيشنيازهاي علمي
9. روش نظريهپردازي اکتشافي: ارائه يک مدل
🔸دانلود نسخه الکترونیکی کتاب"نظریه پردازی اسلامی در علوم انسانی"استاد احمدحسین شریفی از طریق نرم افزار پاتوق کتاب
http://patogh.mobi/s/b/47409
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
🔵اخلاق و قواي نفساني از نگاه امام خميني(ره)
🖊احمدحسين شريفي
🔸يکي از مهمترين و مشهورترين مدلهاي طرح مسائل اخلاقي و تعيين فضايل و رذايل، «مدل قواي نفس» است. بر اساس اين مدل، عالمان اخلاق با تکيه بر قواي نفس انساني، يعني قوة شهويه، غضبيه و عاقله به دستهبندي اخلاقيات و تعيين فضيلت و رذيلت آنها ميپردازند.
🔸تا آنجا که تحقيقات تاريخي نشان ميدهد، اين مدل ميراث انسانشناسي و اخلاقشناسي فيلسوفان يونان باستان به ويژه ارسطو بوده است.
🔸بسياري از عالمان اخلاق مسلمان نيز کوشيدهاند تا معارف اخلاقي قرآني و اسلامي را در قالب اين مدل عرضه کنند.
🔸#امام_خميني(ره)، عليرغم نقدهايي که به کتابهاي اخلاقي پيشينيان و روشهاي آموزش اخلاقيات از سوي آنان دارند، اما همين مدل و معيار را براي تعيين خوبيها و بديهاي اخلاقي پذيرفته و در جاهاي مختلفي در تأييد آن سخن گفته است. في المثل در کتاب چهل حديث (ص14) در اين باره مينويسد: «اين سه قوّه («واهمه»، «غضبيه» و «شهويه») سرچشمه تمام ملكات حسنه و سيّئه و منشأ تمام صور غيبيه ملكوتيه است.» [گويا مرادشان از قوة واهمه در اين متن، همان قوة عاقله باشد]
✅البته به نظر ما اين معيار که متأثر از انسانشناسي ارسطويي است، عليرغم همه نقاط قوتي که دارد، داراي نواقص و ضعفهاي عمدهاي نيز هست. و معتقديم که تأمل در انسانشناسي و ارزششناسي قرآني، دستهبنديهاي مناسبتر و کارآمدتري را اقتضا ميکند که در جاهاي ديگري دربارة آن فراوان گفته و نوشتهايم.
#اخلاق
#اخلاق_ارسطويي
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
5.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅لطفا پيش از خواندن اين متن، ابتدا اين سخنان يک دقيقهاي را با دقت گوش کنيد👆👆
🔸متفکران و روشنانديشان جهان اسلام، سالياني است که از «اسلاميسازي علم و علوم انساني» و «اسلاميسازي دانشگاه» سخن گفته و ميگويند.
🔸بدون آنکه بخواهم اهميت چنان ايدههايي را کمرنگ کنم يا ناديده بگيرم، معتقدم افزون بر آنها، يکي از ضروريترين اقدامات علمي و آموزشي در حوزههاي علميه بايد «اسلاميسازي حوزههاي علميه» و «آموزش اسلام اصيل به طلاب و دانشپژوهان» خود باشد.
🔸افرادي مثل اين کسي که به نام ولايت و اهل بيت، در حال کفرگويي و توسعه شرکاند، با لباس روحانيت و با نام دين، علي القاعده در همين حوزههاي علميه ما پرورش يافتهاند. اما ميبينيم که آشکارا عليه محکمترين اصول دين آن هم با نام دين و در لباس دين، در حال سخن پراکنياند.
🔸مخاطبان نادان او نيز (که علي القاعده پرورش يافته چنين منابر و مجالسی اند) چه لذتي ميبرند زماني که ميگويد خدا يک گوشهاي نشسته فقط داره تماشا ميکنه؛ و کار را به علي سپرده و هر زمان که علي هم کم مياره يا کار بيخ پيدا ميکنه، فاطمه را هم صدا ميزنه!!
🔸اگر حوزههاي علميه بيش و پيش از آنکه بر مباحث فقه و اصول متمرکز شوند، به تحکيم بنيانهاي اعتقادي و توحيدي و اسلامي طلاب نپردازند، هر روز شاهد ظهور و بروز بيشتر چنين جاهلان و کفرگويان و دينستيزاني در لباس دين خواهيم بود.
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
1_455702444.mp3
7.66M
🎤فایل صوتی
🔴موضوع: طب کل نگر و فراکل نگر
✅ "بحثی درباره طب کل نگر و فراکل نگر" در جمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم. سال ۱۳۹۳
#طب
#طب_سنتی
#طب_اسلامی
#طب_جدید
#طب_کلاسیک
🆔 کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🔷 ارتباط با ادمین:👇
@mjbayat
🔴اخلاق قضاوت: علني بودن دادگاهها
🖊احمدحسين شريفي
🔸روايات فراواني داريم که #پيامبر_اکرم(ص) و #امام_علي(ع)، داوريها و قضاوتهاي خود را در مسجد انجام ميدادند؛ يعني در عموميتر مکان؛ يعني در مرائي و منظر همگان.
🔸#شيخ_طوسي در کتاب الخلاف (ج6، ص211) ميگويد: «لا خلاف أنه (ص) كان يقضي في المسجد؛ در اينکه پيامبر اکرم(ص) در مسجد قضاوت ميکرد، هيچ اختلافي نيست».
🔸قضاوتهاي امام علي(ع) نيز در مسجد کوفه از مسلمات تاريخ اسلام است؛ هنوز هم مکان و محل قضاوت امام علي(ع) در مسجد کوفه با نام «دکة القضاء» مشخص است.
🔸بدون ترديد علني بودن قضاوتها و محاکمهها يکي از اصول «فقه القضاء در اسلام» است؛ افزون براين، يکي از بهترين ضمانتهاي اجرايي و سيستمي براي سلامت دستگاه قضايي و اعتماد عمومي مردم نسبت به دستگاه قضايي است.
🔸نقل شده است وقتي امام علي(ع) شنيد که شريح قاضي، برخي از قضاوتها را در خانه خود انجام ميدهد، او را از اين کار نهي کرد و به او دستور داد که قضاوتها بايد در مسجد و در مرآي و منظر همگان باشد چرا که اين عادلانهتر است: «يَا شُرَيْحُ اجْلِسْ فِي الْمَسْجِدِ فَإِنَّهُ أَعْدَلُ بَيْنَ النَّاسِ.»
#اخلاق
#اخلاق_قضاوت
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
🔴مواجهه فقيهان با استعمال دخانيات در عصر صفويه
🖊احمدحسين شريفي
🔸در دوران #صفويه نيز مسأله مواد مخدر و دخانيات يکي از دغدغههاي اجتماعي، فقهي و اخلاقي جامعه بود. برخي از فقيهان بزرگ معتقدند بودند استعمال دخانيات در هر شکل و به هر صورتي از نظر شرعي حرام است. برخي ديگر آن را حرام نميدانستند.
🔸في المثل، ملاخليل قزويني، از عالمان مشهور آن دوران و از معاصران علامه مجلسي، معتقد به حرمت استعمال دخانيات بود. وي رسالهاي در اين زمينه نوشت و دلايل خود را براي چنين فتوايي با دقت تمام تبيين کرد. آنگاه دستنوشتههاي خود را به نويسندهاي خوشخط داد تا آن را در زيباترين شکل استنساخ کند؛ و سپس نسخهاي از آن را در پارچهاي بسيار مرغوب پيچيد و براي #علامه_مجلسي، (که نه تنها قائل به حرمت استعمال دخانيات نبود که خود نيز اهل قليان بود!) در اصفهان فرستاد.
🔸علامه مجلسي نيز پس از مطالعه آن رساله و به هدف ابراز تشکر از نويسنده محترم، مقداري تنباکوي مرغوب را در همان پارچة مرغوب گذاشت و آن را براي ملاخليل قزويني ارسال کرد!
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
1_456990092.mp3
26.8M
🎤فایل صوتی
🔴موضوع: جریان شناسی: اهمیت و ضرورت
✅ "بحثی درباره جریان شناسی" در جمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم. اردیبهشت سال ۱۳۹۸
#جریان_شناسی
🆔 کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi
🔷 ارتباط با ادمین:👇
@mjbayat
🔴زيست فيلسوفانه: فلسفه براي زندگي
🖊احمدحسين شريفي
🔸فيلسوفي که صرفاً و فقط در کار تفسير جهان و فهم واقعيتها باشد، به تعبير بودا، همچون فردي ميماند که جلوي درب خانة خود نشسته و صبح و شام مشغول شمارش گاوها و گوسالههاي بقيه اهالي روستا است. اين فرد هر چند آمار دقيق تعداد گاوها و گوسالههاي موجود در روستا و رنگ و جنس آنها و همچنين سن و سال آنها را ميداند، اما اين دانستهها، هيچ تغييري در زندگي خود او ايجاد نميکنند؛ اين دانستهها، کيلويي گوشت يا اندکي پشم و يا حتي قطرهاي شير هم نصيب او نميکنند. فيلسوفاني که صرفاً در کار «فهم» و «تفسير» واقعيتهاي عالم باشند، همچون اين فرد ميمانند. به تعبير خود فيلسوفان: «جهاني است بنشسته در گوشهاي»! چنين فيلسوفاني، جهان ذهني گستردهاي دارند اما ذهني بريده از عمل و دورافتاده از زندگي!
🔸فلسفهاي که موجب تحول در زندگي شخصي فيلسوف نشود، و فلسفهاي که موجب تحول و تغيير در محيط اجتماعي و فرهنگي و سياسي فيلسوف نشود، بود و نبود آن چه تفاوتي ميکند؟! نهايت اينکه اين فيلسوف ميشود «جهاني بنشسته در گوشهاي»! «جهان» بنشسته در يک «گوشه» که ارزشي ندارد؛ فلسفهاي که فيلسوف را به حرکت درنياورد، و دانشي که دانشمند را متحول نکند، و او را دغدغهمند حيات و زيست فردي و اجتماعي خود و ديگران نکند، و موجب تغيير و توسعه در جهان واقعي فيلسوف و مخاطبان او نشود، چه ارزشي دارد؟!
🔸البته توجه داريم که تفکر و تعقل و ذهن، بخش مهم و عمدهاي از حيات انساني است؛ اما وقتي خودش في نفسه مورد توجه قرار گيرد و نتواند با ساير بخشهاي وجودي انسان ارتباط برقرار کند، تصويري کاريکاتوري، بدقواره و خندهآور از وجود آدمي را به نمايش خواهد گذاشت.
#فلسفه
#زيست_فيلسوفانه
#فلسفه_کاربردي
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat
1_458553082.mp3
10.04M
🎤فایل صوتی
🔴موضوع: "توضیحی درباره نقد سخنرانی یکی از روحانیان درباره جایگاه تکوینی اهل بیت(ع)"
🔘 استاد شریفی در این فایل صوتی توضیحاتی درباره نقدی چند سطری که درباره سخنان یکی از منبریان درباره جایگاه اهل بیت، داشتند، و همچنین بازتابهای آن نقد ارائه داده اند.
#نقد
#ولایت_تکوینی
#تفویض
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔷 ارتباط با ادمین:👇
@mjbayat
🔴عصر صفويه و ترجمه منابع اسلامي به زبان فارسي
🖊احمدحسين شريفي
🔸يکي از شاخصههاي دوران #صفويه و روشنبينيها و خدمات فرهنگي و ديني #علامه_مجلسي و پدرشان، #محمدتقي_مجلسي، تلاش در جهت ارائة معارف اسلامي به زبان فارسي بود. کاري که تا پيش از آنان بسيار بسيار به ندرت انجام ميگرفت. افزون بر آنان، ملامحسن #فيض_کاشاني و پيش از آنان شيخ بهائي نيز کوشيدند پارهاي از کتابهاي خود را به زبان فارسي بنويسند.
🔸#شيخ_بهائي کتابي با عنوان جامع عباسي نوشت؛ که خيلي شبيه رساله توضيح المسائل است.
🔸مجلسي اول کتاب «لوامع صاحبقراني» را در شرح من لايحضره الفقيه به زبان فارسي نوشتند؛
🔸علامه مجلسي کتابهاي متعدد و فراواني (شايد حدود نيمي از کتابهاي خود) را به زبان فارسي نوشتند: عهدنامه مالک اشتر؛ توحيد مفضل؛ زيارت جامعه کبيره؛ دعاي کميل؛ دعاي مباهله؛ دعاي سمات؛ و شرح دعاي جوشن کبير از جمله آثار فارسي علامه مجلسي است. کار به جايي رسيد که در اغلب يا دست کم بسياري از خانههاي شيعي کتابي از کتابهاي علامه مجلسي وجود داشت.
🔸ميرمحمدصالح خاتونآبادي از شاگردان علامه مجلسي به هنگام بيان خدمات ششگانة بزرگ علامه مجلسي به عالم تشيع ميگويد: «سومين آن خدمات، نوشتههاي فارسي اوست که در نهايت سود و ثمرة دنيوي و اخروي است؛ و از اسباب هدايت بيشتر مردمان است؛ و کمتر خانهاي در بلادي از بلاد شيعي پيدا ميشود که چيزي از مکتوبات فارسي علامه مجلسي به آنجا نرسيده باشد»
🆔کانال استاد احمدحسین شریفی
🆔https://eitaa.com/joinchat/1153171503C4349780964
🔹 ارتباط با ادمین :👇
@mjbayat