#یک_داستان_یک_پند ۱۲۵۶
🗓 ۱۴۰۱/۱۲/۲۶
🔰قاسم سی سال دارد. از پانزده سالگی در دیار غُربت با کارگری مشغول کار شده است. در سال های آخر عمر مادرش، زیاد برای دیدن او به شهرستان نمی آمد و بهانه اش کار و نداشتن مرخصی بود. حال که مادرش را از دست داده بسیار نادم و پشیمان است .
🛍سال قبل پدرش زن جوانی را به جای مادر قاسم، چشم و چراغ زندگی خود کرده است و همسرش به کُل با قدم نو عروس جوان فراموش شده است. قاسم که پسر ساده و مومنی است از من می پرسد که می خواهد به نیت مادرش به نامادری اش خدمت کند و برای او خرید کند و محبت ...
🪥🦷 گفتم : این کار تو مثل مسواک زدن دندان مصنوعی است. واقعا خیلی از کارهای ما مسواک زدن دندان مصنوعی است.
📌مثال؛ در زمان حیات والدین خدمت شان نمی کنیم بعد از مرگ شان بر مزارشان بقعه می سازیم و خیریه می زنیم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۷۷
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
🌹ایلاء:
به معنی روی برگرداندن و پشت کردن مرد به همسر عقدی خود است.
✨وَمَنْ يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَه ُو هر که در روز جنگ به آنها پشت نماید و فرار کند (16_انفال)✨
✨لِلَّذِينَ يُؤْلُونَ مِنْ نِسَائِهِمْ تَرَبُّصُ أَرْبَعَةِ أَشْهُرٍ ۖ فَإِنْ فَاءُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (226_بقره)✨
⚡️آنان که با زنان خود ایلاء کنند (بر ترک مباشرت آنها قسم بخورند) چهار ماه انتظار کشند، اگر (از قسم خود) بازگشتند خداوند آمرزنده و مهربان است.⚡️
✨وَإِنْ عَزَمُوا الطَّلَاقَ فَإِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ (227_ بقره) ✨
⚡️و اگر عزم طلاق نمودند خدا (به گفتار و کردارشان) شنوا و داناست.⚡️
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
✨📖✨آیه فوق اشاره دارد که اگر زنی همسرش او را ایلاء و به او پشت کند و به منزل او نیاید، چهار ماه آن زن تربص کند (یعنی انتظار آمدن یا نیامدن او را بکشد) اگر برگشت زندگی شان تداوم دهد که حق تعالی می فرماید: فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ
🖇یعنی این کار مرد گناه بزرگی است ولی اگر از خدا طلب استغفار کند خداوند او را می بخشد و اگر مرد برنگشت، وَإِنْ عَزَمُوا الطَّلَاقَ یعنی اختیار را به زن داده است که اگر نتوانست این شرایط را تحمل کند نسبت به طلاق نزد حاکم شرع اقدام کند.
⚖حاکم شرع باید آن مرد را تحت پیگرد و اذیت قرار دهد، چنانچه آن مرد همسرش را با این بلاتکلیفی مورد آزار و اذیت قرار داده است. در قضاوت های مولای متقیان آمده است: مردی که همسرش را ایلاء کرده بود (یعنی نه رجوع می کرد و نه طلاق می داد) دستور داد از بوریا و حصیر زندانی ساختند و آن مرد را زیر آفتاب سوزان زیر حصیری زندانی کردند. یعنی آن زندان خطی از آفتاب و خطی از سایه بود. و حضرت امر کردند تا زمانی که تکلیف همسرش را مشخص نکرده است در آن حال در عذاب بماند چنانچه زن اش را او این چنین عذاب می دهد.
💎پس مردانی که به هر صورت برای مجازات زن بعد از دریافت مهریه که حق اوست او را مورد ایلاء قرار می دهند عصیان الهی در رعایت حقوق زنان را می نمایند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#کلام_قرآن_کلام_علوم_دیگر ۵
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
✨📖✨قرآن می گوید: شب ها اگر بی خوابی یا خواب پریشان می بینی قبل از بستر مرا یاد کن و آیه ای از من بخوان.
🩺🥼 روان شناس می گوید: قبل از خواب فیلم خنده داری ببین.
🌹هر دو درست می گویند؛ قرآن در خواب شیطان را می برد، و روان شناس فقط خواب را بر چشم می آورد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۱۱
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
🏘اگر قصد داریم به خانه کسی به مهمانی برویم، بهتر است از او بخواهیم که هر وقت فرصت داشت با ما تماس بگیرد و دعوتمان کند. هر کسی هم به خانه ما مهمان بیاید، ما اگر کار هم داشته باشیم نمیتوانیم بگوییم: «برگرد، ما کار داریم.» پس خانه میزبان هم همینطور است!!
🌹اجازه دهیم هر زمان میزبان شرایط مالی و روحی خوبی داشت و سرش خلوت بود، به خانهاش برویم تا هر دو راحت باشیم و لذت ببریم. برای همین است که مهمان را دعوت میکنند و خودش دعوت نمیکند خودش را.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۵۷
🗓 ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
✍عالمی را پرسیدند: چرا این اندازه مردم را به فکر کردن تشویق می کنی⁉️
🌎عالم گفت: فکر کردن نشان رشد است، چون کسی که سؤال نمی پرسد یعنی فکر نمی کند، و کسی که فکر نکند هر فکری را که تحویل اش دهی باور کرده و آن را می پذیرد و آن گاه جامعه دچار فاجعه می شود، پر از خرافات و بدعت ها و انحرافات، جنگ عقاید و.... که همه چیز را می سوزاند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۷۸
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۸
🌹جُنُب:
✨وَ لا جُنُباً إِلاَّ عابِرِي سَبِيلٍ حَتَّی تَغْتَسِلُوا (۴۳_نساء) ✨
جُنُب اسم فاعل از جَنب به معنای کناره گیری است. حق تعالی امر کرده کسی که می خواهد به صلاة و وصل او بایستد باید بدن خود را با غسل پاک و تطهیر نماید. در هیچ یک از نفس های قرار داده شده از سوی خدا بر انسان مانند خوردن، خوابیدن و.... چنین تکلیفی بر انسان وضع نشده است. علت این امر چیست؟
۱. می دانیم این نفس باید چنان در انسان از نظر کسب لذت قوی باشد که انسان بتواند بطور مطلق شرم خود را کنار نهد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
۲. این نفس پس به اندازه ای قوی است که بسیاری از عابدان و زاهدان که سال ها به ترک غذا و خواب و... انس گرفته بودند از این نفس قوی دچار لغزش شدند و از خدا در لحظه ای دور گشته اند. پس علت غسل این است که انسان باید بدن خود را پاک کند و سپس در برابر خدا بایستد. حتی خوردن و آشامیدن بر جُنب هم کراهت دارد و اگر دسترسی به غسل نداشته باشد ترجیحا قبل از خوردن باید وضو بگیرد.
📌پس این نفس بزرگ ترین تهدید برای رسیدن به اتصال به حق تعالی به خصوص در مردان است. برای همین طبق حدیث، مردان به دوری از زنان حتی از نوع مومنات شان تاکید شده اند و این نفس بهترین ابزار برای شیطان در فریفتن مردان در ربودن وصل شان به حق تعالی است.
۳. علت وجوب غسل هم به نوعی سخت کردن شرایط برای انسان در کسب این نوع از لذت نفس است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۱۲
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۸
❇️هشام بن سالم از امام صادق علیه السَّلام نقل کرده است؛ تهیدستان نزد پیامبر (ص) آمدند و عرض کردند: ثروتمندان ثروتی برای آزاد کردن بنده و دادن صدقه و رفتن به حج دارند که ما نداریم.
🔆 نبی مکرم اسلام (ص) فرمودند: هرکس صد بار ✨اللّه اکبر✨ گوید از آزاد کردن صد بنده بهتر است. هرکس صد بار ✨سبحان اللّه✨ گوید از قربانی کردن صد شتر در حج برتر است.
✍️اگر اندکی در حدیث فوق دقت کنیم؛ سفارش نبی مکرم اسلام (ص) برای کسانی است که می خواهند بنده آزاد کنند، حج بروند و صدقه بدهند ولی وسع مالی ندارند، و وعده نبی مکرم اسلام (ص) برای ثروتمندان جایگزینی برای صدقه ندادن و حج نرفتن و بنده آزاد نکردن آن ها نیست.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#مناجات ✨🤲✨
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۸
✨پاک پروردگارا!! هر کس را که مهری از معرفت تو بر وجودش اُفتد، چون نجوم و ستارگان از خود بی خود می گردد و واله و سرگردان بر حول عرش تو می چرخد و طواف می کند، که تسبیح افلاک بر حول عرش تو به خاطر از خود بی خود شدن آنها از شناخت توست نه جبری از تو بر آنان. چرا که کسی را که عقل از سر پرد جز بر چرخیدن بر دور خویش کاری نتواند بکند.
🌟معبودا!! تا آخر عمرم اگر بگردم هرگز جواب این سوال نمی توانم بیابم که آیا نیکی را تو نیک خلق اش کردی؟ یا نیکی چون نیک بود تو خلق اش کردی که ما نیکی را بشناسیم؟ ای بزرگ پروردگار من که فطرت تمام کائنات به دست حکمتی از تو خلق شده است و نرم افزار هر چه در آسمان ها و زمین است طرحی از حکمت بیکران توست.
🌤هر آفریده ای از تو که از نرم افزار طراحی خویش غافل شد، نه تنها لذتی از خلقت خود در دنیا نبرد بلکه دچار سنت های عقوبت تو در دنیا و آخرت در حق خویش گردید. خدایا ما را با علم و حکمتی که از کلام وحی خویش می بخشی عنایتی فرما نرم افزار خلقت خویش و کائنات تو بشناسیم تا در دنیا مخالف جریان آب شنا نکنیم که از سرانجام خود، عاقبت خسته شویم و گرفتار پوچی و بحران معنی در زندگی شده و خسرالدنیا و الاخرة گردیم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۵۸
🗓 ۱۴۰۱/۱۲/۲۸
✍️ روزی یکی از اولیاءالله را دیدم و از او خواستم حقیر را موعظهای کند.
👞فرمود: وقتی برای کودک خود کفشی میخرم، اول رضای خدا را در نظر میگیرم و میگویم: خدایا شاهد باش که این کودک هرچند پسر من است ولی به تو از من نزدیکتر است و مخلوق توست؛ و من با خریدن این کفش میخواهم ابتدا پسرم را بخاطر تو، و بعد بخاطر خودم شاد کنم.
✨💎✨آری چه زیباست همه کارهای ما برای خدا باشد. حتی زمانی که به نزدیکان خود نیکی میکنیم و این عمل مورد رضایت حضرت حق است.
✨وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ و (جستجوی) رضایت خداوند از تو (در هر عمل خیری ای انسان) بالاترین رضایت (مدّ نظرت) برای تو باشد (که بیشترین سودمندی دنیا و آخرت را برای تو به دنبال دارد) 72_ توبه✨
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۷۹
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
🌀جَسَس:
به معنای جستجوی چیزی از روی شک در کسی با نیت منفی را گویند.
✨ وَ لا تَجَسَّسُوا ( 12_حجرات)✨
📌مثال؛ کسی که در مورد کسی مشکوک است و نیت بدی به او دارد و درصدد مچ گیری و نوعی پرونده سازی برای اوست، قطعا چنین کسی فقط به دنبال یافتن نکات منفی و بدی های آن فرد خواهد رفت که فعلی حرام است.
💥جاسوس را از آن جهت جاسوس گویند چون وقتی دستگیر شد نیت بازجو در حق او کاملا منفی است.
🔎حَسس:
به معنای جستجوی یک چیز خوب و نیک که در فردی است که انسان به وجود آن شئ خوب در او یقین دارد.
✨يا بَنِيَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ يُوسُفَ وَ أَخِيهِ ( 87_ یوسف)✨
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🏵این آیه دستور یعقوب نبی به فرزندان برای جستن یوسف و برادرش بعد از بازداشت مصلحتی او توسط یوسف است. آیه کاملا تصریح می کند که یعقوب نبی از طریق وحی از موضوع خبر داشت ولی از پسران خود آن را کتمان کرده بود. در تحسس چون برادران یوسف دنبال گمشده مثبت و نیک خود بودند حق تعالی بجای تجسس، از تحسس استفاده نموده است.
⚖️ در یک پرونده قضایی وقتی یک قاضی با نیت بد درصدد یافتن جرمی در کسی برای بازداشت اوست در حال تجسس از متهم است، ولی در همان پرونده اگر قاضی درصدد یافتن نکته مثبت یا حقی مغفول و مکتوم از متهم (که یقین دارد در وجود او هست) برای تبرئه او باشد به آن تحسس گویند که فعلی مثبت و صواب است. مثال وقتی در یک ناامنی اجتماعی کسی را به جرم جاسوسی دستگیر کنند نظر قاضی در مورد او منفی خواهد بود و بر عکس نظر او با کسی خواهد بود که از روی ناراحتی و نارضایتی شخصی ناامنی ایجاد کرده است نظر قاضی با او یک نظر تحسسی است و دنبال بهانه ای برای آزاد کردن اوست.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#کلام_قرآن_کلام_علوم_دیگر ۶
📆 ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
✨📖✨ قرآن برای ثروتمند شدن می گوید: در راه من ببخش تا من هم دل ات از نیازهای دنیا بی نیاز کنم و هم جای بخشوده تو را پر کنم.
🩺🥼 اما روان شناس می گوید؛ اول زندگی چیزی خرج نکن، تا می توانی پس انداز کن تا از پس انداز خود روحیه بگیری و انگیزه پس انداز داشته باشی...
🌹هر دو درست می گویند. قرآن ثروتمند شدن از شکر را وعده می دهد که زوال دنیا و آخرت اش نیست و همراه آرامش است؛ ولی روان شناس وعده ثروتی می دهد که شاید ممکن است محقق نشود و اگر هم بشود، آرامش و بقایی بر آن نیست.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۵۹
🗓 ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
✍️در آخرین روز درس فیزیک معلم قبل از خداحافظی نهایی گفت: بگذارید از علم فیزیک که علم حرکت و سکون اشیاء است برای شما علمی در دنیا به یادگار بیاموزم و قانون حرکت در زندگی را بر شما یاد دهم.
🖥روی تخته سیاه یک چرخ کشید و گفت: امیدوارم در زندگی هرگز تک چرخ نباشید، چون تک چرخ باری نمی تواند برد و کسی که در زندگی تک چرخ برود ثانیه ای بعد بی شک بر زمین خورده و هلاک می شود، زندگی با تک چرخ نشان فلاکت و بدبختی است.
🏍در تخته سیاه چرخی بر کنار آن کشید و گفت: اگر در زندگی دو چرخ باشی باید همیشه حرکت کنی چون اگر بایستی بر زمین می خوری، همیشه در خطر فقر هستی و اگر روزی کار نکنی، گرسنه می مانی.
🚥چرخ دیگر کنارشان کشید و گفت: وقتی ماشین زندگی ات سه چرخه شد، باید آرام بروی که واژگون نشوی، از طبقه متوسط لرزانی هستی که باید به احتیاط خرج کنی و در برآورده کردن خواسته هایت هرگز خطر نکنی تا با ورشکستگی واژگون به فقر نشوی.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🚗چرخ چهارم که بر تخته کشید گفت: وقتی چرخ زندگی ات از رحمت خدا چهار چرخ شد، یعنی به رفاه و آسایش رسیده ای و اگر بایستی بر زمین نمی خوری، ضرری کنی، واژگون نمی شوی و جبران می توانی بکنی. پس حرکت کن و نترس؛ چون هر وقت بخواهی می توانی بایستی، هر وقت خواستی می توانی با سرعت مطلوب به سمت هدف حرکت کنی.
💢چرخ پنجم کشید و گفت: در کنار هر چهار چرخی، چرخ پنجم مازاد است و هیچ وسیله ای پنج چرخ نیست.
🚃چرخ ششم کشید و یک علامت بعلاوه و مثبت کنار آن نهاد و گفت: گمان می کنید اگر چرخ زندگی از شش چرخ بالاتر رود زندگی چقدر بهتر می شود؟ همه گفتند: کاش تا هجده چرخ برسد و چرخ زندگی بر وفق مراد کامل ما بچرخد.
📚معلم پاسخی بر خلاف انتظار ما داد و همه ما را در سکوت برد. گفت: اگر چرخ زندگی تان بیش از چهار چرخ کنید، چرخ هایتان همیشه در کوه و بیابان خواهد چرخید و ذهن تان با چرخ های تان درگیر ترس خواهد شد، بدانید دیگر هیچ کدام از این چهار چرخ ها برای شما نخواهد چرخید، باربر و حمالی برای بردن بار سنگین دیگران خواهید شد که برای رساندن بار عیش و لذت دیگران خود را به زحمت انداخته ای.
🕊پس هرگاه به چهار چرخ زندگی از رحمت الهی رسیدید، افزودن بر چرخ های زندگی را بس کنید و هرگز دنبال افزودن چرخی بر چرخ های زندگی خود نباشید.....
🎊🌺 برای همه شما هموطنان عزیزم ایرانیان بزرگوار در سال جدید، از حق تعالی آرزو می کنم چهار چرخ زندگی تان همیشه از رحمت الهی کم و زیاد نشود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
📆🕰هر سال که سال نو می شود به راستی در محاسبه این حساب خویش مانده ام که آیا یک سال بر عمرم افزوده می شود یا یک سال از آن کم ؟؟؟؟؟؟
✍ضمن تبریک سال نو و آرزوی سالی سرشار از موفقیت خدمت همه شما اعضای محترم کانال اخلاق و معرفت به آگاهی می رساند شروع فعالیت مجدد کانال به مدد الهی بعد از ششم فروردین خواهد بود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹امام على عليه السَّلام می فرمایند:
عَلَيْكُمْ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ بِكَثْرَةِ اَلاِسْتِغْفَارِ
وَ اَلدُّعَاءِ فَأَمَّا اَلدُّعَاءُ فَيُدْفَعُ بِهِ عَنْكُمُ اَلْبَلاَءُ وَ أَمَّا اَلاِسْتِغْفَارُ فَيَمْحَى ذُنُوبَكُمْ
🍂در ماه رمضان، بسيار استغفار و دعا كنيد. زيرا با دعا از شما دفعِ بلا مى شود و با استغفار، گناهانتان پاك مى گردد.
✨أَسْتَغْفِرُ ٱللَّهَ رَبِّي وَأَتُوبُ إِلَيْهِ✨
📚 اصول کافی 🍃
🌸 نزول ماه رحمت الهی، ماه رمضان بر شما مبارک🌸
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر ۶۵۳
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۶
🌹مراد از وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ چیست؟🌹
✍کسی که در جستجوی رضایت خداست و به دنبال رضایت خلق در دنیا نیست پس او در اعمال صالح خود سست نمی شود و سختی خود در صبر از دست نمی دهد. از شیطان نمی ترسد بلکه از شر او به خدا پناه می برد و یقین دارد خداوند کمک اش می کند.
📚و کسی که رضایت خدا را دنبال کند✨ لاَ یَخافُون لَوْمَة لاَئِم✨ می شود. در تحف العقول از امام باقر علیه السَّلام آمده است که بر جابر بن یزید جعفی فرمودند: اگر ستایش شدی شاد مشو و اگر نکوهش شدی بی تابی مکن و پیرامون آنچه درباره تو گفته شده است بیندیش.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🌟اگر دیدی آنچه گفته اند در تو وجود دارد مصیبت افتادن از چشم خداوند به سبب خشمناکی اش از تو بسی بزرگ تر از مصیبت افتادن از چشم خلق است که از آنان می ترسی، و اگر خلاف آن چیزی باشی که گفته اند، این خود ثوابی است که بدون رنج حاصل اش کرده ای. و بدان تو دوست و پیرو ما نیستی مگر آن گاه که همه مردم شهری که در آن زندگی می کنی بر ضد تو همدست شوند و بگویند تو آدم بدی هستی، این سخن تو را غمگین نسازد و اگر بگویند مرد خوبی هستی این سخن شادت مسازد، بلکه خودت را با قرآن بسنج که اگر پوینده راه آن بودی و در آنچه تو را به بی اعتنایی به آن فرا خوانده بی اعتناء بودی، و به آنچه امر به رغبت تو به آن کرده است راغب بودی پایداری کن و خوش باش زیرا آنچه درباره تو گفته اند تو را زیانی نرساند.
✍رضوان خداوند بر دو نوع است:
الف: رضایت متبوع الهی
✨يَهْدِي بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلَامِ وَيُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ (۱۶_ مایده)✨
💥خدا بدان کتاب هر کس را که از پی خشنودی او رود به راههای سلامت هدایت کند و آنان را از تاریکیهای (جهل و گناه) بیرون آورد و به عالم نور داخل گرداند و به راه راست رهبری کند.
🌳پس نخست انسان باید از رضایت خدا تبعیت کند. رضایت متبوع الهی همان است که در کلام وحی انسان به آن امر شده است و مجموع حلال ها و حرام های الهی است. طلب رضایت متبوع الهی موجب هدایت اوست.
🌸ب: رضایت مبتغی الهی
✨لِلْفُقَرَاءِ الْمُهَاجِرِينَ الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَأَمْوَالِهِمْ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا وَيَنْصُرُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ (۸_حشر)✨
⚡️ مقام بلند (یا غنائم) خاصّ فقیران مهاجرین است که آنها را از وطن و اموالشان به دیار غربت راندند در صورتی که (چشم از خانه پوشیده و) در طلب فضل و خشنودی خدا میکوشند و خدا و رسول او را یاری میکنند، اینان به حقیقت راستگویان عالمند.
💎آن رضایتی است که انسان باید آن را در مورد خدا بجوید که بر دو نوع است:
⚔نوع نخست آن، جستجوی رضایت خداوند با مال و جان در دنیا در میدان جنگ و جهاد است.
🔗نوع دوم آن، جستجوی رضایت خداوند با فهم و تشخیص رضایت خداوند با علم و معرفت به آن حضرت است.
📚براساس حدیثی از امام صادق علیه السَّلام در اصول کافی آمده است؛ اگر کسی در امری بدون علم به نظر به رضایت خداوند در مورد آن امر به نظر خودش عمل کند حتی آن عمل او موافق نظر خدا اگر باشد و اجری نزد خدا داشته باشد در این حال ثوابی از این عمل خود نمی برد.
📌 مثال؛ کسی که روزه است، زمان افطار را که نزد خداست نداند و با نظر شخصی خود افطار کند هیچ مزدی از روزی خود نمی برد، هرچند زمانی را که افطار کرده است زمانی باشد که مورد نظر خداوند است.
🔖 یا کسی که نمی داند زمان انفاق نظر خدا بر اولویت ارحام اوست براساس نظر خودش به ارحام خود در انفاق اولویت دهد هرچند نظر شخصی او در اینجا منطبق با نظر خداوند متعال است ولی چون نظر خدا را عالم نبوده است هیچ ثوابی از این عمل خود نخواهد برد.
🫀این امر قابل توجه کسانی است که بدون فهم دین می گویند برای انجام کار نیک نیازی به دانستن قرآن و دین خدا نیست، کافی است فقط به صدای قلب خود رجوع کنیم و صدای قلب خود را بشنویم.
🪢 این حدیث هماهنگ با کلام وحی است، چنانچه حضرت خضر کارهایی که می کرد چون به رضایت خدا فقط خودش در آن کارها علم داشت، همه را به دست خودش کرد و از موسی (ع) کمکی نخواست حتی در ماجرای ساختن ویرانه ای که گنج زیر آن بود طبق ظاهر قرآن موسی علیه السَّلام از کمک به خضر استنکاف کرد.
🌺اگر خضر کشتن فرزند را به موسی نبی می سپرد با آن که ماهیت کار همان بود که خودش کرد ولی برای موسی نه تنها فضیلتی محسوب نمی شد بلکه یک قتل عمد نزد حق تعالی به علت جهل موسی به رضایت خدا در این امر محسوب می شد. حق تعالی علمی که به خضر بخشید به موسی علیه السَّلام نبخشید.
🍥پس کاری را هم که از خضر خواست از موسی نبی نخواست. علمی که به حضرت علی علیه السَّلام بخشید به خلفای دیگر نبخشید، پس صبر و شکیبایی و سکوت پر از رنجی را که از او خواست از آنان نخواست.
🆔 @akhlagh_marefat
داستانها و پندهای اخلاقی
⛓بدانیم هر اندازه علم و حکمت که بزرگ ترین موهبت الهی است بر بنده ای بیشتر باشد خواسته خدا هم از او بیش از دیگران خواهد بود که علمی به آنان نبخشیده است و تحمل کارهای آنان در این امر بر آنان چون موسی در برابر کارهای خضر قابل هضم نخواهد بود.
📌مثالی می زنیم؛ تصور کنید شما به میهمانی دوست خود می روید و او چای دارچینی برای شما می آورد، در حالی که نمی داند شما عاشق چای دارچین هستید. شما با خوردن آن حس لذت می کنید ولی میزبان نزد شما این عمل اش فضیلت خاصی ندارد چون با توجه به رضایت شما چای دارچینی درست نکرده بود بلکه کاری از روی تصادف کرده بود که مطابق خواسته شما از روی تصادف بود. ولی اگر متوجه می شدید دوست شما چای مطلوب شما را تحقیق کرده و برای رضایت شما چای دارچین درست کرده است این عمل او با علم بوده و نزد شما بسیار ارزشمند و بر قرب او در چشم شما می افزاید. پس اعمال نیک جاهلانه از رضایت خدا یک اعمال تصادفی نیک محسوب می شوند و نزد خدا اجری نمی برند. وقتی از امام صادق علیه السَّلام در مورد اعمال نیک کسی سخن گفتند حضرت سوال کردند: علم و معرفت او چقدر است؟ پاسخ دادند: هیچ!! حضرت فرمودند: به خدا قسم عمل او، او را سودی نمی رساند.
✨وَ كَرِهُوا رِضْوانَهُ فَأَحْبَطَ أَعْمالَهُمْ ✨
کسی که از طلب رضایت الهی کراهت ورزد تمام اعمال نیکی که می کند حبط می شود.
✨ وَرَهْبَانِيَّةً ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ إِلَّا ابْتِغَاءَ رِضْوَانِ اللَّهِ (۲۷_ حدید)✨
💥 و لیکن رهبانیّت و ترک دنیا را از پیش خود بدعت انگیختند، ما بر آنها جز آنکه رضا و خشنودی خدا را طلبند (در کتاب انجیل) ننوشتیم.
💒کشیش های مسیحی با آن که در عبادت خدا خود را دچار ریاضت کرده بودند و ازدواج نمی کردند و غذای زیاد نمی خوردند و از کلیسا بیرون نمی رفتند و... ولی حق تعالی می فرماید: آنان با این کارهای سنگین که مورد رضایت من نبود بر خود تکلف و سختی می کردند و هیچ اجر و قربی نمی بردند.
🌠چرا انسان باید به دنبال رضای خدا باشد؟
✨وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ۚ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (۷۲_توبه)✨
🌹رضایت مراتبی دارد و هرگز در یک طیف نیست.
📌مثال؛ در یک سینما تمام جمعیتی که فیلم را می بینند همگی از یک طیف رضایت برخوردار نیستند و عوامل زیادی از فاکتورهای رضایت وجود دارد. مانند تهویه، صندلی، نور و.... کسی که صرفا هدف اش از رفتن به سینما دیدن فیلم برای رضایت نفس خودش است قطعا به فاکتورهای تهویه و صندلی، زیاد اهمیت نخواهد داد و طلبکار از صاحب سالن سینما در این امر به خاطر نارضایتی خویش نخواهد گردید.
🆔 @akhlagh_marefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🍀برای همین کسی که در دنیا هدف اش از ترک گناه و انجام عمل صالح فقط کسب رضایت الهی باشد هرگز فاکتورهای بهشت در نظر او برای انجام عمل صالح و دوری از گناه مهم نخواهد بود. چنانچه در اخبار است اهل راستین بهشت که در دنیا فقط طالب خشنودی و رضایت حق تعالی بودند در بهشت چیزی جز وجود قدسی حضرت اش آنان را راضی و خشنود نخواهد ساخت.✨ و فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ✨ و برای آرامش آنها فقط می باشد.
🫀رضایت الهی در دل است یا زبان؟
مهم در دل است. اگر بر زبان جاری شود شیاطین می شنوند و از رحمت خدا دور می شوند، و اگر در جمع انسان ها گفته شود: خدایا برای رضای تو قربانی میکنم؛ این نوعی ذکر خدا بر روی زمین است و حق تعالی با فرشتگان اش در عرش اعلی آن بنده را ذکر و یاد می کنند.
✨يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (۳۵_ مایده) ✨
⚡️ای اهل ایمان، از خدا بترسید و به سوی او وسیله جویید و در راه او جهاد کنید، باشد که رستگار شوید.⚡️
✨📖✨حق تعالی می فرماید؛ رضایت مرا بجویید و در این آیه می فرماید: برای متقی شدن و رسیدن به رضایت من وسیله بجویید. یعنی انسان بدون وسیله و اسباب واسط به طور مستقیم نمی تواند به رضایت حق تعالی علم پیدا کند و در راه کسب رضایت او جهاد نماید، و مراد از توسل به اهل بیت (ع)، وسیله قرار دادن علم آنان برای فهم و درک رضایت خداوند است. چنان چه خود اهل بیت علیهما السَّلام طبق احادیث شان بیشترین رضایت شان از شیعیانی است که از آنان حدیثی نقل می کنند و بر چنین کسانی دعا می کنند. چون رضایت خداوند تنها در احادیث اهل بیت علیهما السَّلام است که تجلی پیدا می کند و شیطان برای همین نهایت سعی خود را دارد که در بین تشیع حدیث و کلامی از آن حضرات برای درک رضایت خدا برای شیعیان گفته نشود، و در مجالس اش فقط به ذکر مراثی اهل بیت کفایت گردد.
🖌اگر کلام معصوم در تبیین قرآن بر ما نامشخص باشد قطعا بسیاری از امور مورد رضایت حق تعالی است که در قرآن به حالت کامل تببین نشده است و هرگز نخواهیم توانست علم فهم رضایت حق تعالی را در زندگی روز مره از خود همراه داشته باشیم.
🔖انسان برای اعمال نیک باید دنبال علم فهم رضایت الهی از افعال خود باشد. آیا در زمان گناه هم باید برای رضای الهی گناه نکرد؟ هر چند گناه نکردن برای رضای الهی خودش اجر دارد ولی در زمان مواجهه با گناه باید مد نظر قرار دهیم که طبق قرآن گناه نکردن از روی خوف مقام الیه بالاترین اجر و قرب را نزد حق تعالی دارد.✨ قُلْ إِنِّي أَخَافُ إِنْ عَصَيْتُ رَبِّی ✨
🌿چنانچه کسانی که از خوف الهی و درک مقام او گناه نمی کنند دو بهشت بر آنان وعده داده شده است.✨وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ جَنَّتَان✨کسانی که در مقام دایم الذکری هستند خداوند هم دایم در ذکر آنان طبق وعده خود در قرآن است که فرموده فاذکرونی واذکرکم پس کسی که در مقام دائم الذکر است همیشه در طلب رضایت خداست چه در زمان انجام کاری نیت رضای خدا کند یا نکند.
🐚 کسانی که در مقام دایم الذکری نیستند باید در این امر همیشه دقت کنند که شیطان فراموش شان نکند. از سوی دیگر این افراد که در مقام ذکر الهی قرار دارند قطعا حق تعالی هم یاد آنهاست و با خواطر ملکی رضایت خویش را هر لحظه به آنان القاء می کند.
🆔 @akhlagh_marefat
داستانها و پندهای اخلاقی
4_5931711016755792757.MP3
33.9M
#فایل صوتی _قرآنی
#موضوع: رضوان الهی در قرآن
#حسین_جعفری_خویی
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۶
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند:
🛐مرد باید برادرش را یاری کند چه ستمگر باشد و چه ستمدیده. اگر ستمدیده باشد باید بر علیه ظلم یاری اش کند، و اگر ستمگر باشد بر ترک ستم اش یاری اش نماید.
📌 مثال، اگر همسرش را به ناحق طلاق می دهد و به او ستم می کند او را با آگاهی و ترساندن از عواقب ستم اش یاری اش نماید.
📚نهج الفصاحة🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۶۰
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۶
✍ یکی از اولیاءاللههای شهر خوی، مرحوم دکتر «سیّد آیتاللّهی» است که بسیاری از مردم در مورد کمکرسانی او به نیازمندان سخنان زیادی دارند.
👨🏽✈️شبی در زمان حکومت نظامی، مأموران مردی کلاه به سر را میبینند که کاپشن گشادی پوشیده و در زیر آن چند بسته گوشت گوسفند پنهان کرده است، هر کاری میکنند او کلاه از روی صورت برنمیدارد. (نوعی کلاه بود که آن را صورت میکشیدند) بألاخره به زور کلاهش را برمیدارند و میبینند دکتر است که برای فقرا طعام میبرد.
⭐️ یکی از خاطرات زیبا را از انفاق و فقیرنوازی ایشان، فردی به نام داود آشپز نقل میکند که در اینجا به شرح آن میپردازیم:
🍲داود آشپز میگوید: روزی دکتر مرا به منزلش دعوت کرد و از من خواست برای ۲۰۰ نفر شام تدارک ببینم و تأکید کرد که میهمانان بخصوصی دارد پس غذا بدونِ کم و کاست تهیه شود.
🪵🔥در سال ۱۳۶۴ برای طبخ غذای جمعی از هیزم استفاده میکردیم و من دود زیادی خورده بودم و سعی کرده بودم که بهترین غذاها را پخته باشم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی