✍️ دوستانی که تمایل به شرکت در کلاس های تدبر در قرآن مربوط به نویسنده کانال را دارند می توانند به آی دی ذکر شده پیام بدهند👈 @H_G_54
📆 ۱۴۰۲/۰۱ /۰۸
✨📖✨تفسیر چیست؟
تفسیر در لغت عرب به کشف معنای لفظ، و آشکار ساختن آن گفته می شود. صاحب مجمع البحرین معتقد است معنای تفسیر در اصطلاح مفسرین، علمی است که در آن کلام خدا از نظر کیفیت دلالت آیات بر مراد او بحث می شود.
🖇در تفسیر قرآن نیاز به شأن نزول آیه، ناسخ و منسوخ، خاص و عام و مجمل و مبین لازم است. عبدالله ابن عباس اولین کسی بود که تفسیر قرآن را نوشت و در اختیار مسلمانان نهاد.
📚 تفسیر از لفظ و جمله مشکل، معنای حقیقی آن را کشف می کند، ولی تأویل به معنای برگرداندن لفظ به یکی از معانی احتمالی و خفی است. برخی تفسیر و تأویل را یکی می دانند اما برخی آن ها را مجزاء و جدا از هم می دانند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
📌برای تفسیر و تأویل مثالی می زنیم؛ ✨وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ (۱۷_قمر)✨
"دَّکر" به معنی پند است. پس قطعا با عبرت و درس متفاوت است. در عبرت انسان خودش امری را از بین دو شر و بدی بیرون می کشد، و در درس انسان از کتابی چیزی می خواند و یاد می گیرد. اما در دَّکر انسان آنچه را می دانست ولی فراموش کرده بود به یاد آورده و نصب العین خود می کند.
💥 برای درک این ادعا به آیه (۴۵_یوسف) می رویم. ✨وَقَالَ الَّذِي نَجَا مِنْهُمَا وَادَّكَرَ بَعْدَ أُمَّةٍ أَنَا أُنَبِّئُكُمْ بِتَأْوِيلِهِ فَأَرْسِلُونِ✨ قرآن می فرماید: دوست و زندانی هم بند یوسف در زندان نسبت به علم تعبیر خواب او وادَّکر شده و آگاه بوده، ولی فراموش اش کرده بود که آن را در لحظه ای یاد می آورد. برای همین حق تعالی می فرماید: وَذَكِّرۡ فَإِنَّ ٱلذِّكۡرَىٰ تَنفَعُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ (۵۵ _ ذاریات)
چون ذکر قرآن باعث بی نیازی مومن از "دَّکر" در او می شود.
🪐آنچه ذکر شد معنای "دَّکر" با توجه به آیات قرآن استخراج و نوعی تفسیر شد که این هیچ تفسیر قاطع و کامل نیست. یعنی ممکن است کسی بر این تفسیر با ادله قرآنی ردّیه وارد کند یا بر آن به علت وجه نقصیه آن اکمله ذکر نماید. اما در تفسیر آنچه مهم است باید اغویه نداشته باشد. (یعنی گمراه کننده از توحید یا توأم با نقضیه نباید باشد یعنی اصول توحیدی و یا آیه دیگری را نقض نباید بکند)
🔗حال مثالی برای تأویل می آوریم؛✨ إِنْ نَقُولُ إِلَّا اعْتَرَاكَ بَعْضُ آلِهَتِنَا بِسُوءٍ (۵۴_هود) در این آیه "اعْتَراک" از "عَتَر" است و آن به معنی آسیب رساندن سهوی به کسی را گویند که در سوره حج "وَأَطْعِمُوا الْقَانِعَ وَالْمُعْتَرَّ" واژه معتر نیز از عتر است. در جستجوی این لغت قرآنی به لغت دیگری شبیه این لغت اما با نوع دیگر می رسیم. (مِنْهُمْ مَعَرَّةٌ بِغَيْرِ عِلْمٍ)
🛡"َمَعَره" از عَتر نیست، ولی چون در لغت و مفهوم معنی بسیار نزدیک به عَتر دارد مفسر می تواند از باب تأویل ورود کرده و مَعَرَّةٌ را از عتر منظور نماید.
📌مثال دیگر؛✨ إِنَّهُ كَانَ بِي حَفِيًّا (۴۷_مریم)✨ "حَفی"به معنی پوشاندن و کتمان کردن علی رغم اطلاع از چیزی را گویند.
✨يَسْأَلُونَكَ كَأَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَا (۱۸۷_اعراف) در هر دو این آیات حفی است.
✍ اما آیه دیگری است بسیار نزدیک به این معنا "وَحَفَفْنَاهُمَا بِنَخْلٍ" در این لغت "حَفف" را ریشه آن ذکر کرده اند ولی به علت قرابت معنی مفسر می تواند آن را تأویل به حَفی کند. یعنی آن را به یکی از معانی احتمالی خفی برگرداند.
🗳تفسیر به رأی چیست؟
اگر کسی آیه ای را طوری معنی کند که مراد از آیه را خودش یا روش خودش در دین به دیگران نشان دهد یا توجیه کند آن را تفسیر به رأی گویند.
📌مثال؛ کسی وسط بحث به این آیه استناد کند ✨وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ (۹۷_حجر)✨ و طوری از آیه استفاده به مطلوب کند که کسی که با او سخن می گوید کافر است و دل او را با سخنان اش به درد آورده است، که این امر تفسیر به رأی و حرام است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_حدیث_یک_حکمت ۱۹۷
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۸
🌹نبی مکرم اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند:
✍سه نفر در سه چیز با هم شریک هستند:
1) کسی که دعا میکند و دیگری آمین میگوید.
2) کسی که قرآن میخواند و دیگری گوش میدهد.
3) معلمی که تعلیم میدهد و دانشآموزی که یاد میگیرد.
📕 نهجالفصاحه🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۶۲
📆 ۱۴۰۲/۰۱ /۰۸
✍ روزی مغازهخوابی را که بیپناه بود در شهر دیدم. نزدیک رفتم و کمی قدم زدیم. اسمش مهدی بود. پرسیدم: آقا مهدی آرزو نداری تو هم خانه گرمی داشتی تا شبها در آن خانه میخوابیدی؟
🪦تبسّمی کرد و گفت: همه این خانهها، مسافرخانه است. من یک خانه بیشتر نیاز ندارم (قبر)، آن هم شنیدهام پول نداشته باشی، شهرداری رایگان میدهد و پولی نمیگیرد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_نکته_یک_توحید ۸۱
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۹
🌟فرق دین و شریعت چیست؟
✍دین از دِین است. یعنی بدهی انسان به خدا و طلب خدا از زندگی انسان در زندگی دنیا. همه ادیان توحیدی در این امر مشترک هستند، یعنی به خدا، قیامت و شکر نعمات و اعمال صالح و دوری از گناه معتقدند ولی در راه های پرداخت این دِین که همان شرع و شریعت است اختلاف نظر دارند.
📌مثال؛ در اسلام پرداختن دِین شکرگزاری انسان به خدا را در نماز یومیه معرفی کرده است؛ پس این شریعت اسلام برای پرداخت شکرگزاری انسان به خداست؛ و در مسیحیت شکر کردن زبانی با خواندن دعا در یک شنبه ها در کلیسا، روش شکرگزاری مسیحیان از خدا ذکر شده است و همان است که شریعت آن ها گفته می شود. در شریعت ها نوع اعمال صالح و نوع گناهان هم از شریعتی به شریعتی متفاوت است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۱۳
📆 ۱۴۰۲/۰۱ /۰۹
🌹نبی مکرم اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند:
🪡🧵هر کس باقیمانده نخ و پارچه را بعد از دوختن لباس پس ندهد، در روز قیامت آن را از او طلب کنند و چون نتواند بیاورد از اعمال نیک او بکاهند. (قدیم نخ را هم سفارشدهنده پارچه، به خیاط میداد) قابل توجه تعمیرکاران و سفارشگیرندگان.
📌مثال: یک مکانیک، یک چسب که از صاحب خودرو برای چسباندن یک واشر میگیرد باید مانده آن را به صاحبش برگرداند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۱۴
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۰۹
💥از امام رضا علیه السَّلام آمده است: بترس از کسی که با سخن چینی تو را نصیحت می کند و قصد بازداشتن تو از خطری را دارد.
📌مثال؛ جاریه ای نزد جاریه دیگر از مادر شوهر در مورد آن جاریه سخن چینی می کند و او را از خطر مادر شوهر باز می دارد. بی تردید این جاریه از این کار نیت شوم و شیطانی دارد که یا به آن آگاه است و یا از آن بی خبر است، و این جاریه اگر آگاه و هوشیار باشد باید از او و نصیحت و کلام اش دوری کند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۸۱
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۰
🌹صَبِيًّ:
به انسان در زمانی از زندگی او گویند که هم نادان، و هم ناتوان است؛ و مراد همان کودکی اوست.
✨فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَنْ كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيًّا (۲۹_مریم)✨
🔥 یعنی کودک در گهواره هم نادان و هم ناتوان است. نادان است چون سمت هر چیزی می رود و به آن دست می زند، حتی به آتش گرم! و ناتوان است چون نمی تواند حتی یک پشه را با دست خود براند و از خود دور کند.
💥صَبیِّه به معنی دختر از صَبی است. چون به اعتقاد پیشینیان دختر هم نادان است و سریع گول می خورد، و هم ناتوان است و اگر در دست مردی گرفتار شود نمی تواند بر او حمله کرده و خود را نجات دهد.
✨يَا يَحْيَى خُذِ الْكِتَابَ بِقُوَّةٍ وَآتَيْنَاهُ الْحُكْمَ صَبِيًّا (۱۲_مریم)✨
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🌟به حضرت یحیی نبی در کودکی حکمت از سوی خداوند بخشیده شد. یعنی هم دانا بود و هم توانا به علم. پیروان حضرت عیسی علیه السَّلام در قرآن "صابئین" ذکر شده اند.
✨وَالَّذِينَ هَادُوا وَالنَّصَارَى وَالصَّابِئِينَ (۶۲_ بقره)✨
🪷زیرا پیروان پیامبری که در کودکی به او حکمت از سوی خداوند متعال عنایت شده بود. صابئین را "صُبّی" گویند که در ایران در خوزستان هم سکونت دارند.
✨قَالَ رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ وَإِلَّا تَصْرِفْ عَنِّي كَيْدَهُنَّ أَصْبُ إِلَيْهِنَّ وَأَكُنْ مِنَ الْجَاهِلِينَ (۳۳_ یوسف)✨
🌟حضرت یوسف (ع) می فرماید: اگر تصرف و برگرداندن خدا از من از کید زنان نبود أَصْبُ إِلَيْهِنَّ من مانند کودکی نادان و ناتوان به سمت زنان می رفتم و خواسته معصیت آنان به جای می آوردم وَأَكُنْ مِنَ الْجَاهِلِينَ اشاره به نادانی زمان صباوت و کودکی دارد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#کلام_قرآن_کلام_علوم_دیگر ۸
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۰
✨📖✨قرآن می گوید: اگر زکات ندهی محصولات ات را با تگرگ و سرما نابود می کنم.
📊 اما اداره هواشناسی می گوید: امشب هوا چندین درجه زیر صفر است، تایر روشن کرده در باغ خود دود راه بیندازید تا در برابر عذاب خدا بایستید.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🌹امام حسين عليه السَّلام می فرمایند:
🌳نه عفت و مناعت مانع روزی می شود و نه حرص زدن روزی بیشتر می آورد، زیرا روزی تقسیم شده است.
📚 میزان الحکمه🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۸۲
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۱
🌹ثَرَبَ:
به معنی ملامت کردن کسی بعد از پذیرفتن اشتباه و ندامت اش را گویند که فعلی نهی شده در کلام وحی است.
✨قَالُوا تَاللَّهِ لَقَدْ آثَرَكَ اللَّهُ عَلَيْنَا وَإِنْ كُنَّا لَخَاطِئِينَ (۹۱_یوسف)✨ این آیه خطاب به برادران یوسف بعد از پذیرش خطا و ستم شان در حق برادر است.
🏵وقتی یوسف نبی این سخن از برادرانش شنید سکوت خود شکست و گفت: ✨قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ ۖ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ (۹۲ _ یوسف)✨ مراد از لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ یعنی کل مطلب را از گذشته و اتفاقات گذشته خارج کرد و مبحث را عوض کرد. پس وقتی کسی خطای خود را اعتراف کرد، تکرار و باز کردن خطای او مصداق تثریب و امری بسیار مذموم است چون سرشگستگی او را شدیدتر می کند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🪶📜 به فرمایش مولای متقیان علی علیه السَّلام نصیحت قبل از وقوع اتفاقی مفید است و بعد از آن حکم سرزنش می گیرد.
📌 مثال؛ اگر کسی از اهل منزل ظرفی شکست و سریع آن را جمع کرد نشان متوجه شدن خطای خویش است، پس نباید با ملامت تثریب اش نمود.
🧑🏽⚕ اکثر کسانی که به مشاوره خانوادگی می روند، اکثر مشاوران برای آن که آنان را نرنجانند و مشتری خود کنند سعی دارند اگر خطای او را حتی فهمیدند به او نگویند و او را محقّ نشان دهند. یا اکثر وکلاء اگر کسی نزد آنان به پرونده ای که خود او خطاکار است مراجعه کند، هرگز خطای او را نمی گویند و با آن که می دانند این برنده شدن حق او نیست و از قدرت او خارج است، سعی دارند برای آن که مشتری خود نرنجانند و بدوشند، او را تطهیر می کنند. نکته بسیار مهمی که در مراجعه به مشاور یا وکیل بسیاری از ما از آن غافلیم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۶۴
🗓 ۱۴۰۲/۰۱/۱۱
✍کربلایی محبوب، کله پز مومن و قدیمی شهر است. روزی جوانی خوش هیکل وارد مغازه شده و اشکنه برای او می آورند. جوان کاسه را بلند می کند و می گوید: داداش ببخش نمک زیاد ریختم شور شد اگر ممکنه کمی اشکنه بریز.
🍵 محبوب کاسه را گرفته و اشکنه می ریزد. سری بعد هم جوان این کار را می کند شاگرد کربلایی محبوب عصبانی شده می گوید: تو نمی دانی چقدر باید نمک بریزی؟
🧂کربلایی محبوب سریع کلام شاگرد قطع یا همان طبق قرآن درء کرده و می گوید: راست می گوید، نمکدان کمی خراب شده و زیاد می ریزد... شاگرد حساب کار می فهمد و دیگر ادامه نمی دهد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🥣سری بعد که آن جوان به مغازه می آید کربلایی محبوب کاسه او را از اشکنه پر می کند و در گوش شاگرد بعد از رفتن او می گوید: آن جوان کارگری می رود و هیکل اش بزرگ است و با یک اشکنه عادی سیر نمی شود، پس عمدا نمک زیاد می زند تا ما کاسه اش پر کنیم و آبروی او حفظ شود؛ می بینی حتی پولی برای خوردن مخلفات کله پاچه هم ندارد و همیشه با اشکنه از مغازه خارج می شود.
🛡من از روزی که مشکل او فهمیدم کاسه او لبریز می کنم و می بینی او دیگر نمی گوید غذا را شور کرده است..... خیلی ها از شدت شرم و حیاء نیازشان در پشت نیازی پنهان می کنند، آنان فقرای راستین هستند که طبق قرآن ✨يَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِياءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِيماهُمْ لا يَسْئَلُونَ النَّاسَ إِلْحافاً✨ مصداق شان است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
✍️ دوستانی که تمایل به شرکت در کلاس های تدبر در قرآن مربوط به نویسنده کانال را دارند می توانند به آی دی ذکر شده پیام بدهند👇
@H_G_54
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۸۳
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۲
🛡صَدع:
به معنای شکافتن یک شئ و بیرون ریختن محتوای درونی آن است.
✨وَ السَّماءِ ذاتِ الرَّجْعِ (۱۱_طارق)✨
⚡️یعنی قسم به آسمان که در ذات آن بیقراری و برگشتن به بی نظمی و خوردن سیارات بهم وجود دارد.⚡️
✨وَ الْأَرْضِ ذاتِ الصَّدْعِ (۱۲_طارق)✨
⚡️قسم به زمین که در درون آن نیروی نهفته عظیمی است که در روز قیامت زمین شکافته شده و آن نیرو از آن خارج خواهد شد.⚡️
✨يَوْمٌ لا مَرَدَّ لَهُ مِنَ اللَّـهِ يَوْمَئِذٍ يَصَّدَّعُونَ ( ۴۳_روم)✨
⚡️در روز قیامت که کسی نمی تواند آن را برگشت بدهد. در روزی که زمین و آسمان و باطن و ضمایر انسان ها شکافته شده و بیرون خواهد ریخت.⚡️
✨فَاصْدَعْ بِما تُؤْمَرُ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ (۹۴_ حجر) ✨
⚡️هر آنچه که به تو امر کرده ایم و درون خود نهان ساخته ای و آن را تقیه کرده و نمیگویی آن را بشکاف و همه را بی پرده بیرون بریز و از مشرکان روی برگردان.⚡️
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
✨لَوْ أَنْزَلْنا هذَا الْقُرْآنَ عَلى جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْيَةِ اللَّـهِ وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ (۲۱_حشر)✨
⚡️ اگر ما قرآن را بر کوه ها نازل کرده بودیم از درون می شکافتند و فرو ریخته و با زمین در برابر خدا از تواضع یکسان میشدند.
✨لا يُصَدَّعُونَ عَنْها وَ لا يُنْزِفُونَ (۱۹_واقعه)✨
✍شراب های دنیا درون انسان را می شکافد و بیرون می ریزد، برای همین می گویند مستی و راستی؛ چون انسان در زمان مستی عقلی ندارد و هرچه در ضمیر خود دارد با خاطر شیطانی آن را بیرون میریزد. آیه فوق اشاره دارد کسانی که شراب بهشتی می خورند درون آنها با این شراب شکافته نمیشود که اسرار و اباطیل و سخنان نامربوط بر زبان بیاورند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۱۵
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۲
💎 برخی از ما عادت داریم در سخنهای خود از کلمات منفی استفاده کنیم.
📌مثال؛ وقتی کسی حال ما را میپرسد، میگوییم بد نیستم!!! بد نیستم، همان معنی خوب هستم را میدهد و میتوانیم بگوییم خوب هستم یا وقتی از کسی میپرسی، فلانی چه جور آدمی است؟ میگوید: بد نیست، این یعنی خوب است. سعی کنیم از جملاتی که بار منفی دارند، استفاده نکنیم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
📚در ثوابُ الأعمال و عقابُ الأعمالِ شیخ صدوق
از امام صادق علیه السَّلام آمده است:
🌟 هر مومنی که گرفتاری مومنی را بگشاید خداوند هفتاد گرفتاری دنیا و روز قیامت او را می گشاید.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_حدیث_یک_حکمت ۱۹۸
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۳
📚در اصول کافی از عبدالله بن میمون روایت است که امام صادق علیه السَّلام فرمودند؛ حضرت علی علیه السَّلام فرمودند: خدایا من از احتلام و خواب های آشفته و از این که شیطان در خواب و بیداری با من بازی کند به تو پناه می برم.
🛌از حدیث پرواضح است که شیطان در زمان خواب، با خواب های آشفته یا احتلام و جُنب شدن انسان را آزار می دهد و نیز از نظر فیزیکی در خواب ممکن است با انسان نزدیکی کند. به همین دلیل است که دَمَر یا به رو خوابیدن در زمان خواب امری حرام است و توصیه شده است اگر کسی را به حالت خوابیده به دَمَر دیدید، او را بیدار کنید تا موقعیت و حالت خوابیدن خود را عوض کند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۶۵
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۳
✍️ پیر عارفی با فرزند جوان خود شبی از باغی میگذشتند. در تاریکیِ شب دزدی را دیدند که قدری سیب از باغ دزدیده بود. پسر، دزد را شناخت.
⚖گفت: پدر! اگر اجازه دهی به صاحب باغ بگوییم که دزدی در باغ تو دیدیم. پدر گفت: پسرم! قبل از انجام تمام امور دقت کن. دنیا بازار بزرگی است که عدهای میبَرند و عدهای میبازند. باید برای بُردن در هر بازاری، سود و زیان را بتوانی از هم جدا کنی و تشخیص دهی. سود و زیان این دنیا، شناختِ اعمال گناه از ثواب است.
🥷🏿 حال پسرم! ما اگر این دزد را معرفی نکنیم میتوانیم بگوییم، عیبی را پوشانده و ساترالعیوب شدهایم، آنگاه میتوانیم از خدای خود طلب ثوابی بکنیم، اما اگر او را معرفی کنیم، چه عمل خیر و ثوابی در این کار است؟ پسرم! تو پیدا کن و مطمئن باش که من انجامش خواهم داد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۸۴
📆 ۱۴۰۲/۰۱/۱۴
🌥خرّ:
به معنای متلاشی شدن و تکه تکه شدن یک شئ قائم یا سقف آسمان، در نتیجه فروریختن آنی آن گفته می شود.
✨فَخَرَّ عَلَيْهِمُ السَّقْفُ مِنْ فَوْقِهِمْ (۲۶_ نحل)✨
که اشاره دارد در مجازات خداوند سقف خانه هایشان با زلزله در یک لحظه تکه تکه شده و بر سرشان فرو ریزد.
✨وَ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّـهِ فَكَأَنَّما خَرَّ مِنَ السَّماءِ (۳۱_ حج) ✨
که اشاره به فرو ریختن آسمان است.
✨وَ تَخِرُّ الْجِبالُ هَدًّا (۹۰_مریم)✨
یعنی کوهای ایستاده تکه تکه شده و فرو می ریزد.
این واژه در باب انسان هم آمده است که نوعی عمل نافله عبادی محسوب می شود. می دانیم نافله از انفال است، یعنی چیزی که جمع کردن آن مانند غنائم جنگی واجب نیست؛ ولی اگر کسی جمع کند قطعا سود کرده است و خداوند آن را به اختیار او گذاشته است.
🧎"خرّ" از حالت ایستاده افتادن به خاک برای سجده یا صورت مالیدن در آن گویند.
✨ وَ خَرَّ مُوسى صَعِقاً (۱۴۳_ اعراف) ✨
⚡️موسی بیهوش بر زمین افتاد.⚡️
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی