ریشه های اشعری گری اسلامی و سوفستایی گری یونانی.mp3
1.19M
🎙 #بشنوید
💠 ریشه های اشعری گری اسلامی و سوفسطایی گری یونانی
🔸ادله اشعری گری در رابطه با عدم عدل در نظام تکوین و در تشریع
🔹چگونگی رشد تفکر اشعری گری در جهان اسلام
🔰عدم امکان به دست آوردن احکام نظام بدون دستگاه استنباط منسجم حکمی
#آیت_الله_فرحانی
#مبانی_فقه_حکومتی
@albayann
البیان
🎙 #بشنوید 💠 ریشه های اشعری گری اسلامی و سوفسطایی گری یونانی 🔸ادله اشعری گری در رابطه با ع
🔺🔺🔺🔺🔺
💠اشعری گری اسلامی و سوفسطائیگری یونانی
🔸این فكر كه در اسلام میان دو دسته در موضوع حق پیدا شد كه آیا حق و عدالت مقیاس دین است یا دین مقیاس حق و عدالت است، شبیه است به آنچه در میان فلاسفه از قدیم الایام درباره ی حقیقت پیدا شد:
آیا حقیقتی در واقع و نفس الامر هست و ذهن ما در ادراكات و اندیشه های خود تابع واقع و حقیقت و نفس الامر است، یا اینطور نیست و حقیقت تابع ذهن و فكر ماست؟
📌به عبارت دیگر اینكه در افكار و اندیشه های علمی و فلسفی خود می گوییم فلان مطلب اینطور است یا آنطور، آیا در واقع آن مطلب حقیقتی است چه ما آن را درك بكنیم و چه درك نكنیم، و چون ذهن ما آن را آنطور كه هست درك می كند ادراك ذهن ما یك ادراك حقیقی است، و یا اینكه امر به عكس است و حقیقت تابع ذهن ماست، هر طور كه ما درك بكنیم آن حقیقت است، و چون اشخاص مختلف ممكن است به انحاء مختلفه یك مطلب را درك كنند حقیقت نسبت به هر كدام از آنها یك چیز است غیر آنچه برای دیگری است، پس حقیقت نسبی است؟
🔹در یونان قدیم گروههایی پیدا شدند كه اندیشه ی انسان را مقیاس حقیقت دانستند نه حقیقت را مقیاس اندیشه انسان، گفتند: مقیاس همه چیز انسان است.
اینان در تاریخ فلسفه «سوفسطائیان» خوانده می شوند.
🔰آنها از لحاظ زمان مقدّمند بر متكلمین اسلامی و دلائلی بر مدعای خود آورده اند نظیر دلائل منكرین اصل عدل در اسلام.
منكرین اصل عدل به خیال خود تناقضها و جمع مختلفات و تفرقه ی متشابهاتی در دستورهای اسلامی پیدا كردند و گفتند به دلیل این تناقضات نمی شود صلاح و فساد واقعی مقیاس دستورهای دینی باشد، بلكه دستورهای اسلامی مقیاس خوبی و بدی و صلاح و فساد است، آنها هم، به دلیل تناقضها و خطاهایی كه در عقل و حس پیدا می شود گفتند ممكن نیست حقیقت مقیاس ذهن باشد، بلكه ذهن مقیاس حقیقت است.
✅جوابهایی كه فلاسفه به آن شكاكان یونانی و غیر یونانی كه در عصرهای اخیرهم كم و بیش بوده اند داده اند عینا شبیه جوابهایی است كه علمای عدلیه به آن دسته ی دیگر- كه خوب است آنها را شكاكان و سوفسطائیان دینی بخوانیم- داده اند. وارد تفصیل این مبحث نمی شوم.
📚مجموعه آثار شهید مطهری. ج4، ص: 960
@albayann
taghrir-osul 51-60(1).pdf
1.25M
taghrir-feqh 51-60.pdf
950.2K
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📚 نسخه جدید
تقریرات درس خارج
🔰استاد آیت الله فرحانی
🗂 در نسخه جدید جلسات از یکدیگر تفکیک شده است و امکان مطالعه جلسات آسان تر خواهد بود.
📌 همچنین فونت و شکل ظاهری آن نیز متناسب مطالعه از طریق گوشی و تبلت شده است.
🔹 انشاءالله به زودی سایر جلسات تنظیم و ارائه خواهد شد.
@albayann
🔰علامه سید محمد حسین طباطبایی
💠در اوایل تحصیل که به صرف و نحو اشتغال داشتم، علاقه زیادی به تحصیل نداشتم و از این روی هرچه میخواندم نمیفهمیدم و چهار سال را به همین نحو گذرانیدم.
🔸پس از آن، یکباره عنایت خدایی دامن گیرم شده، عوضم کرد.
و در خود یک نوع شیفتگی و بی تابی نسبت به تحصیل کمال حس نمودم. به طوری که از همان روز تا پایان ایام تحصیل که تقریبا هفده سال طول کشید،هرگز از تعلیم و تفکر، احساس خستگی و دلسردی نکردم و زشت و زیبای جهان را فراموش نموده و تلخ و شیرین حوادث را برابر می پنداشتم.
🔹بساط معاشرت غیر اهل علم را به کلی برچیدم، در خورد و خواب و لوازم دیگر زندگی به حداقل ضرورت قناعت نموده، باقی را به مطالعه می پرداختم،
👈🏻 بسیار میشد (به ویژه در بهار و تابستان) که شب را تا طلوع آفتاب با مطالعه می گذرانیدم، و همیشه درس فردا را شب پیش مطالعه می کردم، و اگر اشکالی پیش می آمد با هر خود کشی بود حل مینمودم،
و وقتی به درس حضور می یافتم از آنچه استاد میگفت قبلا روشن بودم و هرگز اشکال و اشتباه درس پیش استاد نبردم.
📚زندگی نامه مرحوم علامه طباطبایی به قلم خودشان
مقدمه جلد اول بررسی های اسلامی
#علامه_طباطبائی
@albayann
taghrir-osul 61-70.pdf
1.11M
ماهیت جامعه در اندیشه علامه و رهبری.mp3
993.7K
🎙 #بشنوید
⁉️نظر علامه طباطبایی در مورد آیه ما أَصابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَ ما أَصابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ وَ أَرْسَلْناكَ لِلنَّاسِ رَسُولاً وَ كَفى بِاللَّهِ شَهِيداً (79سوره نساء) چیست؟
🔹ماهیت جامعه در اندیشه رهبری و علامه چگونه می باشد؟
🔸نتیجه این نگاه به جامعه چه خواهد بود؟
#امتداد_حکمت
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
🔰استاد #آیت_الله_فرحانی:
🔹از روایات اینگونه به دست می آید ، که آخرالزمان ، عصر حیرت ، شبهه و فتنه است. لذا باید در این دوره مجهز و آماده باشید. باید سعی کنید محبت به خدا و اهل بیت، بصیرت و ایمان را به صورت جدی تقویت کنید.
📌اگر این سه محور حقیقتا در کسی جمع شود ، حتي اگر يک نفر هم باشد، ميتواند کار يک لشكر را انجام دهد. "كَم مِّن فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللّهِ"(بقره، 249) می فرماید چه بسیار بوده که به اذن خدا گروهى اندك بر گروهى کثیر پيروز شدند.
#انقلابی
#جهاد_کبیر
@albayann
البیان
🔰استاد #آیت_الله_فرحانی: 🔹از روایات اینگونه به دست می آید ، که آخرالزمان ، عصر حیرت ، شبهه و فتنه
💠نیروی مردم را باید شناخت
🔰مقام معظم رهبری:
🔹به نظر ما یکی از بزرگترین هنرهای امام راحل ما این بود که این نیروی مردم را شناخت و آن را کشف کرد و از آن بهره گرفت؛ و به مردم اعتماد کرد.
🔸وضع ایران قبل از پیروزی انقلاب، وضع خوبی نبود؛ مردم در حال بیتکلیفی، دشمنان مسلط، اینجا پایگاه اسرائیل و استراحتگاه سران رژیم صهیونیستی، که میآمدند میبردند، میخوردند و استفادهی سیاسی و مالی میکردند. آن روزی که بعضی از کشورهای عرب تصمیم گرفتند که از نفت علیه اسرائیل استفاده کنند، شاه ایران دل صهیونیستها را گرم کرد و گفت من به شما نفت میدهم. وضع ایران در آن روز اینگونه بود و کسی امیدی نداشت؛
📌اما امام راحل ما (قدّساللَّه نفسهالزّکیه) وقتی همت گماشت و بر این مبارزه عزم کرد، هیچ نیرویی جز نیروی مردم نداشت. او به این نیرو معرفت پیدا کرد؛ به این نیرو تکیه کرد و خدای متعال هم که همه چیز دست اوست - که «و ما رمیت اذ رمیت و لکنّ اللَّه رمی» دلها را منقلب کرد. وقتی دلها متوجه به این حقیقت شد، نیروها به میدان آمدند و قدرت رژیم طاغوتی و وابسته شاه متزلزل شد و نظام اسلامی در این کشور سربلند کرد.
🔆ما در حساسترین نقطهی دنیای اسلام و بر سر چهارراه قرار داریم و بیشترین نقطه اعتماد امریکا و استکبار در این منطقه، بر رژیم سلطنتی شاه بود.
👈🏻نیروی مردم را باید شناخت. این نیرو، نیروی عظیمی است. برای به میدان آوردن این نیرو، همت و عزم و اخلاص و مجاهدت لازم است. اگر مردم داخل میدان شوند و سیاستمداران و زمامداران کشورها با تودههای میلیونی مردم کشورهایشان نزدیک شوند، هیچ قدرتی نمیتواند در مقابل آنها ایستادگی کند و هیچ تهدیدی روی آنها تأثیر نخواهد گذاشت. البته بدون جهاد، بدون تحمل سختی، انسان به جایی نمی رسد و امت اسلامی باید سختیهایی را تحمل کند، تا بتواند به اهداف بلند خودش برسد؛ اینها وظایف مهم امروز ما در دنیای اسلام است.
#مرد_میدان
#جهاد_کبیر
۱۳۸۵/۰۵/۳۰
@albayann
حکمت عملی111.mp3
1.68M
🔊 #بشنوید
💠ملاک تقسیم علوم بر اساس شناخت انسان(۱)
🔺یکی از مباحث معروف در باب جایگاه و ترابط علوم؛ دسته بندی وتقسیمات آن ها می باشد.
معروف و مشهور نزد حکمای اسلامی تقسیم حکمت به دو بخش «حکمت نظری» و «حکمت علمی» است.
حکمت نظری مشتمل بر الهیات و ریاضیات و طبیعیات می باشد.
حکمت عملی را نیز به سه بخش اخلاق، تدبیر منزل و سیاست مدن منقسم می کنند.
🔰استاد آیت الله فرحانی در این صوت به تبیین نظر ملاصدرا در این باب و ملاک این تقسیم از منظر حکمت متعالیه اشاره می نمایند.
📌لازم به ذکر است استاد نظر علامه طباطبایی را در این باب ، بسیار متفاوت تبیین کرده که انشاءالله توضیح و تفسیر آن در کانال البیان ارائه خواهد شد.
#فقه_الخمینی
#انسان_شناسی
#حکمت_اسلامی
@albayann
البیان
🔊 #بشنوید 💠ملاک تقسیم علوم بر اساس شناخت انسان(۱) 🔺یکی از مباحث معروف در باب جایگاه و ترابط علوم
🔺🔺🔺🔺🔺
💠مقدمه ی انسان شناسی تقسیمات حکمت(۱)
🔰استاد #آیت_الله_فرحانی :
🔹انسان یک عقل بالقوه ای است که می خواهد به مرحله عقل بالفعل برسد و قوه نظری اش استکمال پیدا کند. این قوه نظری از کجا افاضه می شود؟ برای طی کردن این سیر استکمالی, لازم است از بالا به او افاضه شود و لذا یک معداتی لازم دارد.
در این سیستم, درس و بحث با ذکر و نماز و روزه و قرائت قرآن فرقی ندارد و همگی علل اعدادی اند برای اینکه افاضه از بالا صورت بگیرد و شخص استکمال پیدا کند تا بواسطه این افاضه عقل بالقوه او به مرحله عقل بالفعل برسد.
🔸این انسان در عین حال که یک موجود مجرد مرتبط با عالم بالا است و از عالم بالا افاضاتی به او می شود ،یک پایش هم در عالم ماده است و باید بدن را هم تدبیر کند. لذا نفس در عین بساطتش دو گونه توجه دارد؛ یک توجه به عالم بالا و دریافت از عالم عقول و یک توجه به عالم پایین اداره بدن. هر دو توجه نیز، ذاتی است و عین نفس می باشد. نه اینکه توجهی عرضی و زائد بر نفس و علت غایی باشد.
🔆مراد از علت غایی نیز در اینجا, غایت بالذاتی است که از توجه نفس به حسب رتبه وجودی اش پدید می آید؛ نه غایتی که در شعور ظاهر ما منعکس است. مثلاً اگر کسی بگوید: من فیزیک, شیمی یا منطق می خوانم تا فلان کار را انجام دهم. این دیگر غایتی بالعرض است. زمانی می توان از غایت بالذات سخن گفت که پای فعل اختیاری انسان در کار باشد.
♻️بنابر این نفس دو غرض را تعقیب می کند؛ یکی استکمال قوه نظری اش و دیگری استکمال قوه عملی اش. در صورت تعقیب استکمال قوه نظری, به همه حقائق عالم از آن جهت که حقائقی قابل شناخت برهانی هستند، توجه می کند تا از این راه صیرورتی پیدا کند و تبدیل به «عالما عقلیا مضاهیا للعالم العینی» گردد. اگر نفس توجه به عالم پایین کرد, به باید هایی توجه دارد که لازم است آن ها را بشناسد تا بتواند اراده خودش را بر بدن مسلط کند و عالم ماده ای را تدبیر کند که باید در آن بروید و رشد کند.
🔺با نگاه این چنینی ، در می یابیم که تفکیک حکمت عملی از حکمت نظری به حسب تفکیک نشئات وجودی انسان است و نشئات وجودی انسان سبب می شود که من قوۀ حکمت نظری را, از حکمت عملی جدا سازم.
#فقه_الخمینی
#انسان_شناسی
@albayann