البیان
💠نقش محوریت اهل بیت(علیهم السلام) در نگاه تمدنی 👤استاد آیت الله فرحانی: 🔺تمدنی شیعی، مرهون دو هجرت
نقش محوریت اهل بیت در نگاه تمدنی.mp3
1.19M
1-95.08.08(1).mp3
3.14M
🎙 #بشنوید
💠 نقد امام خمینی (ره) به مسلک مقدمیت در مسئله ضد بر اساس دقت در معنای عدم و سلب تحصیلی
👤استاد آیت الله فرحانی
📚درس خارج اصول
#فقه_الخمینی
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
البیان
🎙 #بشنوید 💠 نقد امام خمینی (ره) به مسلک مقدمیت در مسئله ضد بر اساس دقت در معنای عدم و سلب تحصیلی
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
💠 نقد امام خمینی (ره) به مسلک مقدمیت در مسئله ضد بر اساس دقت در معنای عدم و سلب تحصیلی
👤استاد آیت الله فرحانی:
🔺بحث ما در مسألۀ ضد و در مسألۀ مسلک مقدمیت بود. آخوند خراسانی در مسلک مقدمیت برای اثبات حرمت ضد، عبارتی دارند که از این عبارت سه حد وسط به دست می آید. حضرت امام (ره) دیدگاه آخوند را در هر سه حدوسط مورد نقد قرار می دهند.
🔺کسانی که در مسلک مقدمیت عدم یک ضد را مقدمۀ وجود ضد دیگر می دانند، یا عدم یک ضد را مقارن با وجود ضد دیگر می دانند، یا بین عدم یک ضد و وجود یک ضد تمانع قائل اند، خلاصۀ فرمایششان به این برمی گردد که به عنوان مثال بیاض و سواد، ضد یکدیگرند. بر اساس این نگاه عدم سواد مقدمۀ تحقق بیاض است و عدم بیاض مقدمۀ تحقق سواد است. یا اینکه بین عدم سواد و بیاض مقارنت وجودی در کار است. یا بین عدم سواد و بیاض معاندت وجودی در کار است. امام (ره) می فرمایند که تمام فرمایشات آخوند و محقق قوچانی، حول این محور می چرخد که رابطه ای بین عدم یک ضد و وجود ضد دیگر وجود داشته باشد. آن رابطه یا مقدمه وجودی بودن یا مقارنت و یا معاندت است.
🔺امام می فرماید که مشکل اصلی این دیدگاه، این است که سلب تحصیلی را نفهمیده است. اگر یک اصولی ای، معنای درست سلب تحصیلی را بفهمد، اینگونه حرف نمی زند. امام می فرماید که سلب تحصیلی در واقع نقیض آن امر وجودی است. مثلا سلب تحصیلی سواد، نقیض سواد (عدم سواد) است. عدم سواد را باید با دقت تصویر کنیم. یک بار مراد از عدم سواد این است که سلب قید نمی پذیرد ولو اینکه مسلوب (سواد)، مقید است. یک بار مراد از عدم سواد این است که سلب، مقید است. اگر به زعم این که در نقیضین اجتماع رتبه شرط است و وقتی که سواد در این رتبه است، عدم سواد هم باید در این رتبه باشد. یا به این گمان که «درتناقض هشت وحدت شرط دان» و اگر قیدی در امر وجودی باشد، باید در امر عدمی هم این قید باشد، اگر به این زعم بگوییم که سلب مقید است و السلب المقید را نقیض آن امر وجودی قراردهیم، در واقع بین یک امر وجودی با یک امر وجودی دیگر، تقابل درست کرده ایم. چونکه السلب المقید (سلبی که مقید است) عدم مضاف است و عدم المضاف له حظ من الوجود و یک امر وجودی است و وقتی که در مقابل امر وجودی دیگر قرار می گیرد، بین آن دو تقابل ایجاد می شود.
🔺تصویر صحیح سلب تحصیلی این است که امر وجودی (سواد) مقید است اما عدم سواد و سلب سواد، هیچ قیدی ندارد و فقط مسلوب است که مقید است. لذا بزرگانی مثل امام و علامه طباطبایی که معنای سلب تحصیلی را با دقت فلسفی تبیین می کنند و معنایش را می فهمند، می گویند که در سلب تحصیلی امر وجودی نمی تواند باشد. بله! ذهن می تواند اشتباه کند و سلب مقید را با السلب المقید خلط کند، بعد فکر کند سلب، مقید شده است.
🔺حرف اصلی امام این است. ایشان می فرماید که اگر کسی این را خوب بفهمد، آن موقع دیگر نمی تواند بگوید عدم سواد در رتبۀ بیاض است. نمی شود. چون بیاض امر وجودی است ولی عدم سواد حکمی نمی پذیرد. همچنین نمی تواند بگوید عدم سواد مقدمۀ تحقق بیاض است. کما اینکه نمی تواند بگوید عدم سواد مقارن با تحقق بیاض است. همچنین در معاندت هم همین مسئله مطرح است. می گوییم سواد با عدم سواد معاند است. اما این صحیح نیست چون عدم شیئیتی ندارد که بخواهد معاند با چیزی باشد.
🔺خدا مقام معظم رهبری را حفظ کند. ایشان می فرماید که نگذارید فلسفه از حوزه بیرون برود (۸۲/۱۰/۲۹). اگر فلسفه از حوزه رفت، کار حوزه خراب می شود. بدون فلسفه نمی توانیم عدم امکان اجتماع سلب تحصیلی با چیزی را به درستی تعقل کنیم. عدم اجتماع عدم را با چیزی؛ عدم مقارنت عدم را با چیزی؛ عدم معاندت عدم را با چیزی؛ عدم تقدم عدم را بر چیزی؛ عدم تأخر عدم را از چیزی نمی توان به درستی تعقل کرد؛ بدون فلسفه نمی توانیم این ها را بفهمیم.
#فقه_الخمینی
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
💠موجود بیدار آگاه
👤رهبر معظم انقلاب:
⚠️اگر حضور در صحنه موجب تحریک دشمنیهاست، این دشمنیها در یک جمعبندی نهائی مایهی خیر است.
📌آن دشمنیهاست که غیرتها و انگیزهها را تحریک میکند و فرصتهائی برای موجود زنده میآفریند. هر جا به مجموعهی روحانیت یا به دین یک خصومتورزی و کینورزیای انجام گرفت، در مقابل، حرکتی سازنده از سوی بیداران و آگاهان انجام گرفت.
🔸یک وقتی در جمعی گفتم که نوشتن یک کتاب به وسیلهی یک نویسندهی متعصب ضد شیعه، موجب به وجود آمدن چندین کتاب منبع بزرگ شیعی شد. در همین شهر قم اگر کتاب «اسرار هزار ساله» از سوی یک فرد منحرف که ترکیبی از تفکرات سکولاریستی و گرایشهای وهابیگری داشت، منتشر نمیشد، امام بزرگوار ما نمیرفت درس خود را مدتی تعطیل کند و کتاب «کشف الاسرار» را بنویسد؛ که در این کتاب، اهمیت حکومت اسلامی و ولایت فقیه، نخستین جوانههایش مشاهده میشود.
🔹بازتولید این تفکر مهم فقهی و شیعی در کتاب «کشف الاسرار» امام بزرگوار محسوس است. اگر تحرک گرایشهای چپ و مارکسیستی و حزب توده در دههی 20 و اوائل دههی 30 نمیبود، کتاب ماندگاری مثل «اصول فلسفه و روش رئالیسم» تولید نمیشد و به وجود نمیآمد. بنابراین، این دشمنیها به ضرر ما تمام نشده است. هر جا خصومتورزی انجام گرفت، موجود بیدار و آگاه - یعنی حوزهی علمیه - از خود واکنشی نشان داد و فرصتی آفرید. دشمنیها فرصتآفرینند؛
🔗 آن وقتی که ما بیدار باشیم، آن وقتی که ما زنده باشیم، آن وقتی که ما غافل نباشیم.
📆 دیدار با طلاب و فضلای حوزه علمیه
قم۸۹/۷/۲۹
@albayann
⚠️کتاب اصول فلسفه هنوز در پرده حجاب است
👤آیت الله جوادی آملی
درست است که مرحوم #علامه_طباطبایی اسفار، منظومه وشفا را تدریس کرد؛
اما #شهید_مطهری -حشر ایشان و دیگر شهدا با انبیای الهی باشد- شاگرد اصول فلسفه است و رشدش را از این کتاب دارد. اثر منظومه و...کمتر در آثار شهید مطهری هست.
🔹آنکه میتواند بهروز حرف بزند و با سخن روز هماهنگ باشد و بلاغت به این معنا که بهمقتضای زمان سخن بگوید، شاگرد اصول فلسفه است. متأسفانه!آراء مرحوم علامه در اصول فلسفه، نه در قم، نه درجاهای دیگر، شناخته نشده و این کتاب تدریس و پژوهش نشده است، از همین رو،شاگردانی چون شهید مطهری هم کمتر تربیت میشود.
🔸نوشته شهید مطهری در کتاب اصول فلسفه تقریرات درس مرحوم علامه طباطبایی است. این، تفکر و وظیفه ایشان بود و به رسالتشان خوب عمل کردند. در بحبوحه حرفهای کمونیستی و در دههای که پسر پهلوی روی کارآمد،فضای سیاسی و کمونیستها آزاد بودند،ما درمدرسه مروی درس میخواندیم و مراسم سالگرد لنین یا استالین در میدان توپخانه(امام خمینی کنونی)علنی ورسمی بود،آن روز ایشان آمد و فرمود که یکی از کمونیستهای قَدَر آمده ،هشت ساعت باهم مذاکره کردیم و فردا او در خیابان یکی از همفکرانش را دید وگفت که طباطبایی مرا موحّد کرد.
👈🏻اصول #فلسفه، که تقریباً 60سال ازنوشتن آن گذشته،هنوز در پرده حجاب است و باید رسمی تدریس و تحقیق شود. آری! شهید مطهری کارهای فراوان انجام داده؛اما قسمت مهمش درهمین کتاب است.اسفار ومانند آن، پشت پرده کمک کردهاند؛ ولی کتابی که علنی با مسائل روزدرگیر شد،اصول فلسفه بود.
📚خبرنامه حکمت اسلامی شماره۳۶
@albayann
فطرت.mp3
2.24M
🎙 #بشنوید
⁉️کمال نهایی فرد و جامعه به چه معناست و چگونه محقق می شود؟
❔چرا خداوند در آیه 200 سوره آل عمران بعد از اصبروا، صابروا را نیز بیان فرموده است؟
❓کدامین آیه به عنوان مبنای تحقق حکومت دینی می باشد؟
⁉️مسیر و استراتژی متصور قرآن در مورد حکومت اسلامی چیست؟
#فقه_حکومتی
#علوم_انسانی
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
شیرینی عبادت.mp3
660.5K
#بشنوید
👤استاد آیت الله فرحانی
🔺شیرینی عبادت در ترک معصیت است
🔹گناه و شیرینی عبادت متقابل هستند.اگر حلاوت عبادت در دل کسی نشست گناه از زندگیش ریشه کن می شود.
#اخلاق
#درس_اخلاق
@albayann
💠علوم شریعت منحصر به این [سه ] قسم است بر طبق احتیاجات بشر و مقامات ثلاثه انسانیه.
📌و هیچیک از علمای یکی از این علوم حقّ اعتراض به دیگری ندارند، و لازم نیست اگر انسان دارای علمی نشد از آن تکذیب کند و به صاحب آن علم جسارت نماید. پیش عقل سلیم همان طور که تصدیق بی تصور از اغلاط و قبایح اخلاقیه به شمار می آید، تکذیب بی تصور نیز همین طور، بلکه حالش بدتر و قبحش افزون است.
🔹اگر خدای تبارک و تعالی از ما سؤال کند که شما که مثلا معنی «وحدت وجود» را به حسب مسلک حکما نمی دانستید و از عالم آن علم و صاحب آن فن اخذ نکردید و تعلم آن علم و مقدمات آن را نکردید، برای چه کورکورانه آنها را تکفیر و توهین کردید، ما در محضر مقدس حق چه جوابی داریم بدهیم جز آنکه سر خجلت به زیر افکنیم.
🔸و البته این عذر پذیرفته نیست که «من پیش خود چنین گمان کردم.» هر علمی مبادی و مقدماتی دارد که بدون علم به مقدمات، فهم نتیجه میسور نیست، خصوصا مثل چنین مسئله دقیقه که پس از عمرها زحمت باز فهم اصل حقیقت و مغزای آن بحقیقت معلوم نشود. چیزی را که چندین هزار سال است حکما و فلاسفه در آن بحث کردند و موشکافی نمودند، تو می خواهی با مطالعه یک کتاب یا شعر مثنوی مثلا با عقل ناقص خود ادراک آن کنی! البته نخواهی از آن چیزی ادراک کرد- رحم الله امرأ عرف قدره و لم یتعدّ طوره.
📚اربعین حدیث- حدیث بیست و چهارم
#امام_خمینی
@albayann
AudioCutter_AudioMerger_۲ فاعل الهی.mp3
2.03M
🎙 #بشنوید
❓حل تناقض فاعلیت ملائکه در توفی انفس با آیه "الله یتوفی الانفس حین موتها "
⚠️آیا با توجیه فاعلیت طولی خداوند میتوان این تناقض را حل کرد؟
👤استاد آیت الله فرحانی :
➖در پاسخ به این سوال باید در ابتدا رابطه بین خلق و حق را تبیین کرد و این رابطه بنا بر تحلیل امام خمینی(ره) در تفسیر سوره حمد بسیار دقیق تر و بالاتر از رابطه نفس و قوای نفس است.
➖با استفاده از حد وسط فاعلیت طولی خداوند نمیتوان این تناقض را حل کرد زیرا بر اساس آیات و روایات مربوطه، نوع فاعلیت خداوند، فاعلیت قریب است و در این فرض وساطت ملائکه مانع این فاعلیت خواهد بود .
➖صدرا در بحث امکان فقری مقدمه ای را مطرح کردند و در آن به مساله ترقیق تشکیک اشاره کردند که عبارت است از اینکه؛مبدا اعلی چون حد ندارد سلسله جمع می شود.
در این فرض تمام سلسله فواعل اعدادی خواهند شد و تنها فاعل حقیقی سلسله، مبدا اعلی خواهد شد لذا بین همه موجودات وخداوند هیچ حائلی نیست نه در ذات وجودشان و نه در افعالشان ، در نتیجه همگی اسماءالله خواهند شد.
#فقه_الخمینی
#تفسیر
@albayan
نقش فلسفه در تبیین مبانی و نظام اصولی اعلام.mp3
694.7K
🎙 #بشنوید
⁉️چگونه می توان محقق خویی ومحقق نائینی(رحمةالله علیهما) را فهمید؟
🔆نقش فلسفه در تبیین مبانی و نظام اصولی اعلام
👤در بیان استاد آیت الله فرحانی
#فقه_الخمینی
@albayann
28.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞 #ببینید
👤استاد آیت الله فرحانی
⚠️مظلومیت علمی امام خمینی (ره) در حوزه علمیه
📌 آسیب و ضعف مهم جریان حوزه انقلابی در مباحث و محافل علمی و اجتهادی
🔹انکار جایگاه علمی امام (ره) در فقه و اصول نتیجه مخالفت با حرکت و انقلاب امام بود...
#فقه_الخمینی
@albayann