سخنی از دکترشریعتی درباره شخصیت علامه طباطبایی قدس سره
🔸این آقای طباطبائی… همه نوابغ فلسفه و عرفان و کلام و ادب اسلام در اندیشه او به صورت خودآگاه وجود دارد، دریایی از چهارده قرن تفکر و علم و ذوق و ایمان و فداکاری و حماسه و معنویت- که در این فرهنگ و تاریخ عظیم اسلام است- در درون او منعکس است.
🔸برای اینکه آنها خالی از محتوای بومی و محتوای اصیل خودشان نشده و شخصیتزده نشدهاند، (ولی) این متجدد تصدیقدار است که شخصیتزده شده. و میدیدم کسانی را که از همین مشرقزمین و از توی جامعههای اسلامی به اروپا میآمدند، یا اروپائی در همین جا پیششان میآمد: علامه طباطبائی یکی از همین کسان- که من همیشه حس میکردم- است؛ یک مدرس بزرگ، یک فیلسوف و یک مرد متفکر بزرگ اسلامی است؛ در قم هم هست؛ یک آدم منفرد هم هست؛ دم و دستگاه و هیچی هم ندارد؛ این، در برابر شخصیتهای بزرگی مثل «هانری کربن» (یا) استادان بزرگ و شرقشناس و کرسیدار سوربن که قرار میگیرد، روح موفق و مسلط خودش را بر آن خارجی کاملاً نشان میدهد. چرا؟
🔸برای اینکه این آقا خالی از محتوای خودش نشده؛ این آقای طباطبائی یا امثال او که دچار شخصیتزدگی نشدند؛ پرند؛ از چی؟ از همه تاریخ خودش؛ آنجا که نشسته همه فرهنگ اسلامی در درون او موج میزند، همه نوابغ فلسفه و عرفان و کلام و ادب اسلام در اندیشه او به صورت خودآگاه وجود دارد، دریائی از چهارده قرن تفکر و علم و ذوق و ایمان و فداکاری و حماسه و معنویت- که در این فرهنگ و تاریخ عظیم اسلام است- در درون او منعکس است؛ آنوقت او با این عظمت و با این وقار و سنگینی خودش را مییابد و بنابراین در برابر یک فرنگی که قرار میگیرد، میبیند این فرنگی همهاش سیصد سال تاریخ دارد، همهاش چهارصد سال ادبیات دارد، و هنوز تازه به دوران رسیده- از سه قرن پیش- است؛ این است که احساس تفوق انسانی بر او میکند.
📓 مجموعه آثار شماره۲۵، بخشی از کتاب «انسان بیخود»
https://eitaa.com/arabsalehi_ir/352
#بخوانید
🔰 خطر قطع ارتباط با تراث علمی / ضرورت بررسی تاریخ تطور علم اصول
🎤 مصاحبه خبرگزاری مهر با دکتر #محمد_عربصالحی
📌 مقدمه:
🔸 به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام عرب صالحی معتقد است احاطه بر اقوال علمای گذشته و ادله آنان و تجزیه و تحلیل آن سهم مهمی در پیدا کردن اجتهاد دارد فلذا ضرورت دارد که در تدریس علوم دینی تاریخچه مسائل بررسی شود.
🔸 با نگاهی به دروس خارج حوزه علمیه یک نکته به وضوح خودنمایی میکند و آن اینکه در نوع دروس بررسی تاریخچه مسئله کنار گذاشته شده است. پیش از این بودهاند مدرسینی که در هر مسئله فقهی یا اصولی ابتدا تاریخ مسأله را از ابتدای پیدایش تا کنون در فقه یا اصول شیعه و اهل سنت بررسی می کردهاند. الآن هم کم و بیش هستند مدرسان محقق و توانمندی که بر این عهد استوار مانده و دروس مجتهدپروری دارند، اما تعداد این درسها اندک است.
لینک مشاهده مصاحبه کامل👇🏻
🌐 https://www.mehrnews.com/news/4945984
#مصاحبه
#تاریخ_علم_اصول
🆔 @arabsalehi_ir
7.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فرمود، عاقبت بعضی از شما آن است که به دوران کودکی برمی گردید...
همه چیز فراموش می شود الا...
دنبال علم الوراثة باشید که با ما میماند و ما را نجات میدهد علم الدراسه از ما جدا میشود
https://eitaa.com/arabsalehi_ir/354
در صحن شما یاد خدا کرد دلم ای جان کلام یا رضا ادرکنی
https://eitaa.com/arabsalehi_ir/355
نسبت سنجی میان ایمان و عقل در نهج البلاغه.pdf
279.8K
📄 #بخوانید
#مقاله_علمی_پژوهشی
🔰 نسبت سنجی میان ایمان و عقل در نهج البلاغه
✍🏻 #محمد_عربصالحی
✍🏻 محمد حسین مهدوی نژاد
✍🏻 افلاطون صادقی
✍🏻 محمد رستمی
📌 چکیده:
♦️ نهج البلاغه که تجلی گاه پیوند عمیق بین ایمان و عقل است، در بسیاری از گزاره های آن نیز تبیین عقلانی و رویکرد فلسفی مشهود است. سنجش نسبت میان ایمان و عقل از دو بعد وجودشناختی، معرفت شناختی و بررسی معنا، زوایا، منشاء و تعاملات این دو با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی در نهج البلاغه، مسئله این پژوهش است.
♦️ یافته های تحقیق نشان می دهد که در نهج البلاغه بخشی از ایمان، ناظر به احساسات و عواطف و بخشی ناظر به عقل عملی و بخش دیگر آن ناظر به عقل نظری است و بر خلاف اشاعره که ایمان را صرفا به عقل نظری معطوف نموده و معتزله که ایمان را منحصر در عقل عملی می دانند، ایمان هر دو عقل را در برگرفته و گزاره های ناظر به ایمان در نهج البلاغه با عقلانیت سازگاری و تعاضد داشته و لازمه ایمان آوری، عقلانیت است؛ هر چند که سهم عقل عملی در ایمان دینی بیشتر است.
لینک اصلی دریافت مقاله 👇🏻
🌐 http://ensani.ir/fa/article/448612
#مقاله
#ایمان
#نهج_البلاغه
🆔 @arabsalehi_ir
هدایت شده از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
◽️مقایسه دیدگاه ملاصدرا، مولوی و سروش در نسبت قرآن با آورده های فیلسوفان و عارفان
🔸 نوشتاری به قلم حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عرب_صالحی رئیس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه
🔻 صدرالمتألهين(ره) که به گفته سروش آموزه هايي نو و فراتر از قرآن آورده، خود در اين زمينه چنين مي نويسد:
▪️ هيچ علم ربّاني و مسأله اي الهي و حکمت برهاني و معرفت کشفي و شهودي نيست مگر آنکه اصل و فرع و مبدأ و غايت و ثمر و مغز آن در قرآن موجود است؛ در هر سوره اي از سوره هاي قرآن، غايت افکار حکماي اولين و نهايت اسرار اولياء پيشين موجود است.
◾️ همچین كتاب «قرآن و مثنوي، فرهنگواره تأثير آيات قرآن در ادبيات مثنوي» در حدود سه هزار آيه و عبارت قرآني را كه مولوي در مثنوي آنها را تضمين يا تلميح و تلويح كرده است، نشان ميدهد. در تعظيم و تكريم حضرت ختمي مرتبت(ص) هم چه بسيار حرف و بيش از يكهزار نقل و اشاره به حديث دارد.
#یادداشت
#پاسخ_شبهات
🆔 @iictchannel
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
علت آن همه دشمنی با شهید بهشتی از زبان خود ایشان
تاثر شدید امام خمینی ره از مظلومیت شهید بهشتی
https://eitaa.com/arabsalehi_ir/358
هدایت شده از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
◽️سخن سروش بدون دلیل و گزاف است!
🔸 سلسله یادداشت های حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عرب_صالحی رئیس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه در نقد عبدالکریم سروش؛
🔖 نوشتار دوم
▪️ ادعاي سهمگين و ناپخته #سروش مبني بر اينکه امثال غزالی، سهروردی، مولانا، صدرا و... اموري دینی، وراي قرآن و علاوۀ بر آن، براي هدايت و تکامل انسان آورده اند، متوقف است بر احاطه کامل ايشان بر تأويل و تفسير و بطون کل قرآن و چنين امري از صدر اسلام تا کنون از سوي هيچ دانشمند و نابغه اي غير از شخص پيامبر (ص) و امامان معصوم (ع) ادعا نشده است. جايي که حضرت امير(ع) قرآن را دريايي مي داند که عمق آن دست نايافتني است، آيا ايشان می تواند چنين ادعايي داشته باشد و بر فرض، آيا کسي آن را مي پذيرد!؟
◾️ به گفته #استاد_مطهری پیامبر خاتم آن است که همه مراحل را طی کرده و راهِ نرفته و نقطه کشف نشده از نظر وحی باقی نگذاشته است و با کشف آخرین دستورات الهی جایی برای تحقیق جدید و کشف جدید باقی نمی ماند. مکاشفه تامۀ محمدیّه کامل ترین مکاشفه ای است که در امکان یک انسان است و آخرین مراحل آن است.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
هدایت شده از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🔛#عکس_نوشت|یک بام و دو هوا در اندیشههای سروش
🖋 یادداشت حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عرب_صالحی رئیس پژوهشکده #حکمت_و_دین_پژوهی پژوهشگاه
💢گرچه ممکن است سروش قائل به عصمت ائمه(ع) نباشد و از اين رو از استناد به سخنان آنان روي برتابد، لکن به جهات متعدد اين استناد در اين جا{ر.ک به متن کامل یادداشت} منطقي است؛ زيرا از يک طرف، ايشان، خود، آنجا که بر وفق نظرش افتد به سخنان آنان استناد مي کند و از سوي ديگر ايشان نمي تواند از اين سخنان که از سوي نخبگان در اين فن صادر شده به سادگي عبور کند و از جهت سوم آوردن چنين سخنانی براي کسانی که به حق به عصمت ائمه(ع) ايمان دارند، راهگشاست.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
هدایت شده از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🚫#عکس_نوشت|سروش و ادعاهای بدون پشتوانه
🖋 یادداشت حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عرب_صالحی رئیس پژوهشکده #حکمت_و_دین_پژوهی پژوهشگاه
✖️نظرات نو در ملاصدرا، غزالي، مولوي و…، آورده هايي در زمين معرفت ديني است و نه توسعه و بسط دين؛ سروش، خود به کرّات در کتاب «قبض و بسط تئوريک شريعت» به اين نکته اعتراف دارند و به همين علت، او گفته هاي فقها و علماي ديني را به خيال خود از اعتبار مي اندازد، اما در اين جا اين نوآوري ها را تجربه نبوي و عين دين مي داند.
✖️اين در حالي است که ايشان اين را در حق ائمه اطهار(ع) روا نمي داند و معتقد است اين امر پس از پيامبر به کسي منتقل نشده است؛او می گوید: «امروز سخن هیچ کس برای ما حجت تعبدی دینی نیست چون حجیت و ولایت دین از آن پیامبر اسلام است و بس.
#یادداشت
🆔 @iictchannel