doa_shab-mabas.mp3
4.48M
اعمال مخصوصه ماه رجب: شب بیست و هفتم رجب از لیالی متبرکه است و در آن چند عمل است سوم شيخ كفعمى در بلد الامين فرموده كه در شب مبعث اين دعا را بخوانند
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِالتَّجَلِّي (بِالنَّجْلِ) الْأَعْظَمِ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَ الْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ
پروردگارا از تو درخواست مى كنم به حق بزرگترين تجلى تو در اين شب و اين ماه بزرگ (رجب) و فرستاده گرامى
أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ أَنْ تَغْفِرَ لَنَا مَا أَنْتَ بِهِ مِنَّا أَعْلَمُ يَا مَنْ يَعْلَمُ وَ لاَ نَعْلَمُ
كه درود فرستى بر محمد و آل محمد و آلش و اينكه بيامرزى گناهانى را كه تو از ما به آنها داناترى اى آنكه تو دانايى و ما نادانيم
اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي لَيْلَتِنَا هَذِهِ الَّتِي بِشَرَفِ الرِّسَالَةِ فَضَّلْتَهَا وَ بِكَرَامَتِكَ أَجْلَلْتَهَا
اى خدا بركت به ما عطا كن در اين شبى كه بر ساير شبها فضيلتش دادى بواسطه شرف رسالت و به كرم خود جلالش بخشيدى...
❤️💐🤲
التماس دعا
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
۱. غزلِ سعدی با ردیفِ «نمیباشد».
۲. خواجوی کرمانی هم اهلِ «نمیباشد» میباشد!
😁👌✅
#ویراستاری
#میباشد
#نمیباشد
#است
#نیست
@haltaalam
💞روزهای خدایی💞
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ وَ رُوِيَ عَنْ أمیر المؤمنین(علیه السلام) أَنَّهُ قَالَ: «إِنَّ #كِتَابَ_اللَّهِ عَلَى
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#طلبگی
#معلّمی
همیشه در جلسۀ اوّل و نهایتاً دوم، یکسری #نکات_مقدّماتی مهمّ که البتّه، زیربنای مطالب آیندۀ تفسیریام هم هست را به محضر دوستان تقدیم میکنم تا مباحثمان از انضباط و چارچوبی برخوردار باشد و در ذهن، ماندگارتر شود:
1️⃣ به #جزءجزء_بودن قرآن کریم اصلاً ملتزم و پایبند نباشید؛ چون این کار را وجود مبارک پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله) و اهل بیت(علیهم السلام) انجام ندادهاند و به دلایلی که در جای خودش محفوظ و مهمّ و عبرتآمیز است، توسّط دیگران رقم خورده و ضمناً این نگاه، گاهی ما را از برخی مطالب تفسیری مهمّ، محروم میکند. خدا حفظ کند یکی از اساتید را که بسیار فرد متبحّری خصوصاً در زمینۀ مناظره با کلّهگندههای وهّابی بود میفرمودند که من بچّههایم را به دو دلیل به مسابقات قرآن در مدارس و ... نمیفرستم: یکی اصرار داوران این مسابقات بر اساس قوانین، بر رعایت نشانههای وقف و ابتدا در قرآن که از سوی اهلبیت وارد نشده و دومی بحث تقسیمات قرآنی مثل جزءجزء کردن قرآن و تقسیمات دیگر که ساختۀ دست غیر معصومان و گاهی با انگیزههای نامقدّس بوده است.
2️⃣ باید علاوه بر اینکه خوب تفاسیر را مطالعه میکنیم و مهارتهای #تفسیرخوانی و #تفسیردانی را مدّ نظر قرار میدهیم، باید در مهارت #تفسیرگویی به دنبال #شیوههای ارائۀ ماندگار مطالب تفسیری به مخاطبمان باشیم. به قول حاج آقای قرائتی(حفظه اللّه تعالی) مادر، غذاهای گوناگونی را میل میکند، امّا به نوزادش، شیرِ سفید یکدست و بدون تکّههای رانیشدۀ میوهها (تعبیر از خودم است!😁) میخوراند، شما هم دهها تفسیر را مطالعه میفرمایید باید خروجیاش برای مخاطبانتان مطالب قوی و یکدست و بدون تکّههای: «فلانی اینطور فرمود و فلانی ... یا در فلان روایت چنین آمده و در بهمان روایت آنچنان و ... » و نیاز نیست که همۀ منابعی را که در این کار از آنها بهرهمند شدهایم را در لابهلای مطالب تفسیری به خوردِ مردم بدهیم و ایجاد ملالت کنیم! امّا باید بدون مستند سخن نگوییم! مثالِ خودساختهام این است که وقتی رایانه را روشن میکنیم، قدیما یه خطّ ممتدّی وسط صفحه میرفت تا بعد از مدّتی ویندوز بالا میآمد؛ ما فقط یک خطّ ممتدّ را میبینیم و پشتِ این خطّ دهها فرمولنویسی در جریان است و ما از آنها بیاطّلاع هستیم!
3️⃣ آنگونه که بزرگان فرمودهاند، اُنس با قرآن کریم و تفسیر آن گشایش ویژهای به ذهن انسان و ذهنیّتهای او میدهد و در عمل هم تجربه شده، که مطالبی انگار به انسان از قرآن الهام میشود که نو و شگفتانگیز است و چهبسا، هنوز دیگرانی به آنها نرسیده یا مطرح نکرده باشند. به دوستان اکیداً توصیه میکنم که همیشه به هنگام مطالعۀ تفسیر قلم و کاغذی همراهشان باشد و احیاناً چنین دریافتهای قرآنی داشتند را برای خودشان، نه سریع برای بازنشر و ... بنویسند و این نوشتهها را محافظت کنند تا با افزایش توان علمیشان، پختهتر و زیباتر شود و بعداً به محضر استادان فنّ برای داوری ارائه شود و به اصطلاح، چکشکاری شود.
4️⃣ یکی از شیوههای تفسیری و شیوههای ماندگارتر کردن مطالب تفسیری در ذهن مخاطبان، پیدا کردن به اصطلاح #نخ_تسبیح آیات سوره است. معادل علمی این اصطلاح نسبتاً عامیانه، توجّه به سیاق و بستر آیات آن سوره از آغاز سوره تا آنجایی است که میخواهیم تفسیر جزءمان را آغاز کنیم. اگر بتوانیم #چتری را پیدا کنیم و بر فراز آیات آن سوره بگسترانیم و دائماً در حال ارائۀ مطالب تفسیری سوره بر آن تکیه و تکرارش کنیم تا در ذهنها نهادینه شود، خیلی عالی میشود. اهل تسنّن در زمینۀ یافتن این نخِ تسبیحها و ارتباط آیات و حتّی سورهها خیلی جلوتر از ما شیعیان هستند و حتّی علمی را تدوین کردهاند به نام «علم المناسبات» و گاهی، خروجیهای متفاوت و ناب تفسیری هم به ما میدهد. در میان مفسّران شیعی نیز، این رویّه تا حدودی هست. مثل علّامۀ طباطبایی(ره)، صاحب تفسیر گرانسنگ #المیزان یا #التبیان شیخ طوسی(ره) و #مجمع_البیان مرحوم طبرسی و ... . در میان تفسیر مفسّران اهل تسنّن نیز، دو تفسیر #البحر_المحیط و #التحریر_و_التنویر برای نمونه، خیلی راهگشا هستند.
5️⃣ در ارائۀ مطالب تفسیری به مخاطبان خود به تعبیر رایج در افواه، #خامفروشی (تعبیر نامناسب برای قرآن است، امّا فعلاً بهترش به ذهنم نیامده!😔) نکنید و مطالب را #فرآوریشده و #ارزشافزودهای عرضه کنید. مثل صنعت عرضۀ خرما که گاهی با فروش خود آن است و گاهی با فرآوری خرما و عرضۀ دهها محصول فرآوریشدۀ ارزشافزودهای خُرما.😍
#روزهای_خدایی
#چهارشنبههای_تفسیری✍️
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
#طلبگی
#معلّمی
❇️ مژده به پژوهشگران قرآنی 😍
📚 جشن اتمام نگارش تفسیر قرآن آیتالله جوادی آملی اسفند امسال برگزار میشود.
🔹رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء گفت: جشن رونمایی از کل مجلدات «تفسیر تسنیم» اثر مفسّر عالیقدر حضرت آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی(حفظه الله) از مراجع تقلید و پایان نگارش و نشر دورهٔ کامل آن، دوم اسفند ۱۴۰۳ در قم برگزار خواهد شد.
🔸تفسیر تسنیم ۸۰ جلد است و در آن مطالعات عمیق و گستردهای در همه زمینههای تفسیری در آن وجود دارد تا این اطلاعات به عنوان زیرساخت پژوهشهای تفسیری و قرآنی به پژوهشگران ارائه شود.
🔹 آنچه در زمینۀ مباحث تفسیری شیعه و سنی با رویکردهای حدیثی، روایی، فلسفی، کلامی و عرفانی است در قالب این تفسیر به دست جامعۀ اسلامی رسید و #اتفاق_بسیار_مبارکی است.
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄
صرفا جهت اطلاع اهل مناجات شعبانیه
عبارت راجیا لما لدیک *ثوابی* ظاهرا غلط
و
راجیا لما لدیک، *ترانی* درست است
هم معنای صحیح تر دارد
و هم شاهد مثال از کتب دیگر مثل بحار ج۹۱ ص۹۶ و زاد المعاد ج۱ ص۴۷
و نسخه خطی زوائدالفوائد پسر سید بن طاووس دارد
افزون بر این به نظر میرسد احتمالا خطا در استنساخ بوده و علت آن هم شاید در نحوه قرائت بوده
اصل جمله باید اینگونه باشد:
راجيا لما لديك، تراني وتعلم ما في نفسي ...
معنی: به آنچه نزد تواست امید دارم، و تو میبینی و میدانی آنچه در نفس من است
یعنی راجيا لما لديك ... و سپس تراني و تعلم ما في نفسی ... عموما ثوابی را به لديك متصل میکنند.
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
💞روزهای خدایی💞
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄ ┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ #طلبگی #معلّمی همیشه در جلسۀ اوّل و نهایتاً دوم، یکسری #نکات_مقدّما
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
نمونۀ مطلبی #ارزشافزودهای و #فرآوریشدۀ تفسیری در قالب یک #یادداشت👇
«گرفتن بهانه از دست دشمن»
https://hawzahnews.com/x9s4V
#روزهای_خدایی
#چهارشنبههای_تفسیری✍️
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛
💞روزهای خدایی💞
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ نمونۀ مطلبی #ارزشافزودهای و #فرآوریشدۀ تفسیری در قالب یک #یادداشت👇 «گرفتن بهانه از
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#طلبگی
#معلّمی
با عنایت به #نکات_مقدّماتی پیشگفته، تفسیر جزء پنجم قرآن کریم شامل آیات سورۀ مبارک نساء از آیۀ ۲۴ تا ۱۴۷ را آغاز میکنیم.
🔸به نظر آمد که آیۀ اوّل سورۀ نساء #چتر مناسبی و #نخ_تسبیح برای تفسیر آیات این سوره باشد. خداوند متعال در آیۀ اوّل با خطاب یا أیّها الناس آغاز فرموده که تمامی مردم را در بر میگیرد. برخی با توجّه به این خطاب که معمولاً در سورهها و آیات مکّی میآید قائل شدهاند که این سوره مکّی است، امّا قطعاً این سوره با توجّه با احکام مرتبط با جامعه که در آن هست، مدنی است و حتّی برخی فرمودهاند که از آخرین سورههای نازلشده بر پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله) در مدینه است و حتّی آیۀ آخر این سوره (آیۀ کلاله) نیز، به گفتۀ برخی مفسّران، آخرین آیۀ نازلشده بر حضرت بوده که به دستور ایشان در آخرِ سورۀ نساء قرار داده شد.
🔸در آیۀ اوّل خداوند متعال فرموده است: «ای مردم! تقوا داشته باشید، در برابر پروردگارتان که همۀ شماها را از نفسِ واحده آفرید و همسرش را از همین نفسِ واحده آفرید و از این دو نفر مردان و زنان زیادی را منتشر فرمود و تقوا داشته باشید در برابر #اللّه که به واسطۀ او مسئلت میکنید 👈و تقوا داشته باشید در برابر الله که با #ارحام (خویشان) از او مسئلت میکنید👉 👈تقوا داشته باشید در برابر ارحام👉 چون خداوند متعال بر شما ناظر و مراقب است.»
🔸نکات بسیار کلیدی و مهمّی در آیۀ اوّل وجود دارد. اوّل، اینکه دو بار به همگی مردم دستور #تقوا داده شده است: اوّل تقوا دربارۀ پروردگار، به دلیل اینکه شما را از نفس واحده (که منظور حضرت آدم علیه السلام است) آفریده و زن او (حضرت حوّا) را از همان حضرت آدم آفریده است. تقوای دوم دربارۀ #الله است به این دلیل که وقتی میخواهید درخواست و مسئلتی از او داشته باشید، خدا را به خودش میخوانید: یا اللّه، یا ربّ و ...، کلمۀ ارحام (خویشاوندان) دو احتمال تفسیری ادبی دارد: اوّل اینکه عطف بر الله باشد که در نتیجه معنایش میشود: دربارۀ ارحام و خویشاوندان خود تقوا داشته باشید که مظاهر و نمودهای این تقوا در ادامۀ آیات میآید. احتمال دوم این است که عطف بر محلّ ضمیر «ه» در «به» است که در نتیجه معنایش این است که در برابر اللّه تقوا داشته باشید؛ چون به واسطۀ او و ارحام از او درخواست و مسئلت میکنید! یعنی میخواهی در درگاه خداوند متعال خواستهای داشته باشی خداوند را به حقّ ارحامت میخوانی: خدایا به حقّ پدر و مادرم و ...
🔸در آخر آیۀ اوّل دلیل دیگری برای این رعایت تقواها آورده شده: «چون خداوند مراقب و ناظر بر شماست!» خداوند متعال تقوای الهی و تقوا دربارۀ ارحام را به شدّت زیر نظر دارد.
🔸اینکه تقوای الهی و تقوای ارحام مفادشان چیست و آیا یکی هستند یا متفاوت، بخش زیادی از بحثهای تفسیری مفسّران را به خود اختصاص داده که البتّه، بنای پرداختن به آنها را ندارم. تقوای الهی، آنگونه که در روایات و درایات آمده، انجام واجبات الهی و ترک محرّمات است. تقوای دربارۀ ارحام را در ادامۀ آیات میتوان معنا و تفسیر کرد که همگی، نمودهای تقوای الهی دربارۀ اَرحام هستند.
🔸در روایتی از امام صادق(علیه السلام) در پاسخ به سؤال منصور دوانیقی ملعون، حضرت فرمود: «حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ جَدِّي عَنْ رَسُولِ اللَّهِ(صلّی اللّه علیه و آله) أَنَّهُ قَالَ: «قَالَ اللَّهُ تَعَالَى: ”أَنَا #الرَّحْمَنُ خَلَقْتُ #الرَّحِمَ وَ شَقَقْتُ لَهُ اسْماً مِنْ أَسْمَائِي، فَمَنْ وَصَلَهَا وَصَلْتُهُ وَ مَنْ قَطَعَهَا قَطَعْتُه”» حضرت از قول جدّشان و ایشان از خداوند متعال نقل فرموده در قالب حدیث قدسی: «من #رحمان هستم و #رَحِم را خلق کردم و نامش را از نام خودم برگرفتم؛ بر این اساس، هر کس صلۀ رحم انجام دهد، من نیز، به او وصل میشوم و هر کسی که رحمش را قطع کند، من هم رابطهام را با او قطع میکنم!» عوالي اللآلي، ج ۱، ص ۳۶۲)
🔸با عنایت به مطالب تفسیری که تا اینجا، در ذیل آیۀ کلیدی اوّل سورۀ نساء گفته شد، میتوان عناوین ذیل را برای تفسیر این سوره پیشنهاد داد؛ البتّه، فعلاً به صورت خام و کمکم پخته میشود و جلوهاش بیشتر میشود: تقوای خویشاوندی؛ زیست خانوادگی متّقین؛ سورة الاَرحام؛ نظارت خداوند بر رعایت تقوای خویشاوندی.
#روزهای_خدایی
#چهارشنبههای_تفسیری✍️
┄┅┅┅┅•••❀💠❀•••┅┅┅┅┄
┏━━━🔸🔷🔸━━━┓
@ayyamollah
┗━━━🔸🔷🔸━━━┛