وقتی به اینجا رسیدیم که سیاست بخشی از زندگی ما هست، نویسنده چطور میتواند عوامل داستانش را که مهمترینش آدمها هستند، از جامعه بگیرد، شستشویشان دهد، ضدعفونیشان کند و بعد بیاورد بگذاردشان توی داستان، نه اینطور نمیتواند باشد. این سیاست همراه با آن آدم به داستان کشیده میشود. پس من معتقدم که سیاست باید در داستان باشد. وقتی میگویم باید به این معنا نیست که از بیرون گرفته شود و بر داستان سوار شود، بلکه این باید باید از درون بجوشد و حدش هم مشخص است. همانقدر که حد تکنیک باید شناخته شود و همانقدر که حد پرداختن به لغت باید شناخته شود. هیچ تردیدی نیست که اگر در داستان بیش از حد به سیاست بها داده شود و به داستان تحمیل شود، داستان خراب میشود. بعد اینکه، نویسنده نباید به آلت فعل تبدیل شود، نباید تبدیل به یک آلت تبلیغاتی شود، نباید در یک چهارچوب سازمانیافتهی خاصی و یا حزبی خاص بگنجد. توجه کنید منظورم هنرمند است وگرنه فرد که همیشه در برابر قدرت دولتها تنهاست، ناچار است که یا سازمان داشته باشد یا به صورت انفرادی هرچیزی را تمکین کند و یا اگر نه این بود و نه آن، دست به ماجراجویی بزند که نتیجهاش معلوم است.
متن کامل جدایی سیاست از ادبیات به روایت احمد محمود را در سالروز درگذشت این نویسنده بخوانید.
#احمد_محمود
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
3⃣6⃣9⃣
@Azadisqart
اگرچه آشنایی با نیما یوشیج بر روحیهی شعری سهراب تاثیر فراوانی داشت، اما سپهری پیش از آنکه شاعر شناختهشدهای باشد، نقاشی بیبدیل در دورهی معاصر محسوب میشود. سپهری همانند پلی معلق میان سنت و مدرنیته عمل کرد و علاوه بر آن با سفرهای گوناگونی که در دهههای ۳۰ تا ۵۰ به چندین کشور دنیا داشت، توانست سبکی از آن خود بیافریند که هم جوابگوی طبع شاعرانهاش باشد و هم در قالب هنر زمان خود بگنجد؛ در نتیجه روح او که در جستجوی آرامش و عرفان شرق بود، توانست در منزلگاه هنر مدرن یا نو، به گونهای خاص لانه گزیند و این روحیه منحصربهفرد، از سهراب، نقاشی متفاوت ساخت.
بسیاری با دید سطحی، نقاشیهای سهراب سپهری را در تلاش برای تقلید خام از نقاشی ژاپنی در جهت طبیعتگرایی تفسیر میکنند. اما واقعیت این است که سهراب از هنرهای مختلف از جمله هنر سنتی شرق، همانند تکنیکهای هنر مدرن (مثل یادگیری هنر لیتوگرافی در فرانسه) که محصول وارداتی اروپا بود، برای بیان انتزاع و تفکر عمیق خود استفاده کرده است.
درست است که وزن زیادی از نقاشیهای سهراب با موضوع طبیعت و فاقد سوژه انسانیست، اما این میتواند به انتخاب او برای بهرهگیری رمزگونه از طبیعت و پرهیزش از انساننمایی باشد و نه تقلید از نقاشی شرقی. این شیوهی کار به معنای ناتورالیسم نیست؛ بلکه نوعی واقعگرایی برای بیان مفاهیم ذهنی هنرمند است.
متن کامل یادداشت نگاهی به نقاشیهای سهراب سپهری و روند موفقیت او در نقاشی را بخوانید.
#سهراب_سپهری
#مجله_میدان_آزادی
#نقاشی
3⃣7⃣0⃣
@azadisqart
در تقویم ما پانزدهم مهرماه به عنوان روز تولد سهراب سپهری ثبت شده، اما نوشتههای شاعر میگوید او متولد چهاردهم مهر است، درست سرِ ساعت ۱۲؛ به گواهِ آنکه مادرش صدای اذان را میشنیده است. مادری که بهتر از برگ درخت بود. سهراب هنوز کودک بود که پدرش بیمار شد. پدر مردی تلگرافچی بود و به شهادت شعر سهراب، خط خوشی داشت، تار مینواخت. او سهراب را به نقاشی عادت داد و از او یک شاعرِ نقاش ساخت.
شاید باورش سخت باشد، اما نخستین تجربهی درآمیختگی سهراب با طبیعت در شکار بود که اتفاق افتاد. سهرابِ کودک همراه مردان خانواده پرنده شکار میکرد؛ سهرابی که بعدها حتی پا گذاشتن روی قانون چمن را هم برنمیتابید و آزارش به مورچه هم نمیرسید. همان سهرابی که در دورهای از زندگی که مأمور دفع آفات زمینهای کشاورزی در کاشان شده بود، به گفتهی خودش حتی برای کشتن یک ملخ هم نقشه نکشید. بااینحال، او در کودکی طبق غریزه و به پیروی از خانواده به شکار رفت:
«در شکار بود که اُرگانیسم طبیعت را بیپرده دیدم. به پوست درختی دست کشیدم. در آب روان دست شستم. در باد روان شدم. چه شوری برای تماشا داشتم».
متن کامل تکنگاری سهراب سپهری را بخوانید.
#سهراب_سپهری
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
#شعر
3⃣7⃣1⃣
@Azadisqart
May 11
🔹پیشنهاد مطالعه: همه مطالب مجله میدان آزادی درباره سهراب سپهری
امروز نود و ششمین سالروز تولد سهراب سپهری، شاعر محبوب ایرانی است که از قضا نقاشی زبردست و صاحبسبک نیز بوده است و اگر در ایران، با شعرهایش در حافظهی ایرانیان ماندگار شده است در خارج از ایران با مجموعهای از آثار نقاشی در محافل هنری جهان شناخته میشود که آنان نیز ثمرهی روح شیدای او بودند؛ از این رو نمیتوان سهراب را پیشتر از نقاش بودنش شاعر دانست یا به عکس؛ او همزمان نقاشی است که شعر میسرود و شاعری است که رنگ بر بوم مینشاند.
تا کنون در چهار مطلب به زندگی و آثار سهراب سپهری پرداختهایم و در ادامه، شما را به مطالعهی این مطالب دعوت میکنیم:
۱. ۲۰ شعر کوتاه از بهترین شعرهای سهراب سپهری
۲. یادداشت: سفری به شعرهای سهراب سپهری در حوالی روستای کاشان
۳. یادداشت: نگاهی به نقاشیهای سهراب سپهری و روند موفقیت او در نقاشی
۴. تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار سهراب سپهری
#سهراب_سپهری
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
#شعر
3⃣7⃣2⃣
@azadisqart
🔹 فهرست: بهترین مینی سریالهای خارجی
در دنیای کم حوصلهای که همه دنبال نسخه خلاصه و مختصر و مفید از هر چیزی هستند، مینیسریالها هم روایت کوتاه و جذاب و شسته رفته از داستانها را به عهده گرفتهاند. روایتی که اتفاقا بسیار عمق دارد و مخاطب را با خود به جهان سریال و شخصیتها میبرد. مینیسریالها نه به کوتاهی نسخه سینمایی هستند و نه به تفصیل سریالهای چند فصلی و معمولا از ۱۰ قسمت آن هم در یک فصل فراتر نمیروند.
مگر در مواردی که آنقدر مخاطب پیدا کنند که شبکهها وسوسه شوند ساخت فصل جدید را در برنامه بگذارند. از آنجا که مینیسریالها در سالهای اخیر بسیار پرطرفدار شدهاند ما هم در یک نظرسنجی از هیئت تحریریهی میدان آزادی، فهرستی از ۲۰ مینیسریال خارجی برای شما تهیه کردهایم. سعی ما در تدوین این فهرست بر این بوده که بهترین ژانرهای مختلف را در آن بگنجانیم. مینی سریال بیگانه، صحنههایی از یک ازدواج و... از جملهی این فهرست میباشند.
متن کامل فهرست بهترین مینی سریالهای خارجی را در پروندهی هزار و یک سریال بخوانید.
#فهرست_آثار
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#مینی_سریال
3⃣7⃣3⃣
@azadisqart
🔹 ششمین شماره از پادکست «رادیو خرمالو» به بهانهی ماه مهر و مدرسه، با موضوع «میخواهم کتابی بخوانم که داستانش در مدرسه رخ داده است.» با نویسندگی و اجرای معصومه توکلی -نویسنده، منتقد کتاب و مدرس کتابخوانی- منتشر شده است.
پادکست «رادیو خرمالو»، سلسله پادکستهایی است که با نگاهی ویژه به کتاب، برای نوجوانان و با موضوع رمان نوجوان همزمان با آغاز نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از اردیبهشتماه منتشر شد و تا کنون ادامه دارد.
سازندگان پادکست «رادیو خرمالو» معتقدند معروف و مشهور بودن الزاما دلیل خوب بودن یک کتاب نیست؛ ممکن است هیچ کتابفروشی، کتابهایی که در «رادیو خرمالو» معرفی میشود را پشت ویترین کتابفروشیاش نگذارد اما مهم این است که کتابهای خوبی در جهان وجود دارند که هیچوقت به این درجه نمیرسند که مشهور شوند و اسمشان در فهرستهای معروف بیاید و «رادیو خرمالو»، مخاطبانش را به کشف آنها میبرد. از طرفی کتابهایی در این پادکست معرفی میشوند که در پایان خوانش آنها، امتیاز «از خواندنش راضیام» را از خوانندگانشان دریافت میکنند.
🔹 رادیو خرمالو در کست باکس
🔸 شما میتوانید ششمین اپیزود پادکست رادیو خرمالو را از اینجا زیر گوش دهید.
#رادیو_خرمالو
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات_کودک_و_نوجوان
3⃣7⃣4⃣
@azadisqart
🔹 فهرست بهترین سریالهای اقتباسی خارجی
اقتباس در دنیای امروز مفهومی چنان گسترده و در عین حال منعطف است که بهسختی میتوان آن را در چهارچوب و تعریف معینی جای داد. از فیلمهای سینمایی گرفته تا نمایشنامه، کتاب مصور، اپرا، سریال و... اقتباس میتواند به هر شکل و رنگی درآید و برای بیان مضمون و هدف خود هزار لباس رنگارنگ به تن کند. هدف اینکه داستانی را انتخاب کنیم، از دریچهی چشم خود به آن نگاهی تازه بیندازیم و با پرداختی جدید آن را به تصویر بکشیم.
دریچهی نگاه نو معمولاً اقتباسگر را به یکی از این دو مسیر متفاوت میکشاند: یا نویسندهی اقتباس را به تحسین و تأیید نویسندهی اثر مبدأ وادار میکند تا جایی که در اقتباس خود بر «تز» اولیه صحه بگذارد و تأکید کند، یا او را با یک «چه میشد اگر...» بزرگ تنها میگذارد و به مسیری هدایتش میکند که با استفاده از عناصر و اسکلت داستان قبلی، «آنتیتز»ی برای داستان مبدأ ارائه دهد. این متن، فهرستی از ده سریال اقتباسی است که از دیدن آنها هم بهعنوان سریال، هم بهعنوان اثری اقتباسی پشیمان نمیشوید. شرلوک، جنگ و صلح و جین ایر و... از در این فهرست حضور دارند.
🔸 متن کامل فهرست بهترین سریالهای اقتباسی خارجی را در پروندهی هزار و یک سریال بخوانید.
#فهرست_آثار
#هزار_و_یک_سریال
#مجله_میدان_آزادی
#سریال_اقتباسی
3⃣7⃣5⃣
@azadisqart
امروز هفتم اکتبر است، یک سال از واقعهی طوفان الاقصی و اتفاقات تلخ و شیرین به همراهش میگذرد و جهان در این مدت چهرهی تازهای به خود گرفته است. پیش از این، مطالب متعددی در نسبت هنر و ادبیات با سرزمین فلسطین و مردم رنجدیدهی غزه بهطور اختصاصی در مجله میدان آزادی منتشر شده بود، مطالبی از عالم موسیقی، نقاشی، عکاسی، تصویرگری، شعر و ادبیات داستانی. امروز به بهانهی سالگرد این واقعه همه مطالب هنری مرتبط با فلسطین و حوادث پیرامون آن در لبنان را در یک بستهی رسانهای با شما در میان میگذاریم.
۱. شعرخوانی نزار قبانی برای کودکان فلسطینی + ترجمه فارسی
۲. موزیکویدئوی «یما مویل الهوا» با صدای «جولیا پطرس» + ترجمه فارسی
۳. موزیکویدئوی رمضان ۲۰۲۴ شرکت زین با عنوان «سنعود» + ترجمه فارسی
۴. ترانهای به یاد مادر + ترجمه فارسی
۵. از بهترین نقاشیهای بانوی هنرمند فلسطینی «هبه زقوت» که در غزه شهید شد
۶. «اسرائیل، حماس و غزه» به روایت ژوزه ساراماگو
۷. «غسان کنفانی»؛ مردی آفتابی از سرزمين پرتقالهای غمگين
۸. «از سنگهای داود تا تانکهای جالوت» به روایت ژوزه ساراماگو
۹. به تصاویر دلخراش غزه نگاه بکنیم یا نه؟ سوزان سانتاگ پاسخ میدهد
۱۰. داستان خلق یک شاهکار از محمود درویش و مارسل خلیفه
۱۱. از زیباترین تصویرگریهای هنرمندان جهان از قهرمانان جنگ اخیر غزه
۱۲. مرکز فرهنگی هنری غزه که به عمد ویران شد
۱۳. از کاریکاتورهای هنرمندان ایران و جهان با موضوع سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا
۱۴. پوستری به احترام شهادت غریبانه آزادیخواه بزرگ سید حسن نصرالله
۱۵. شعر زیبای «نزار قبانی» خطاب به «سیدحسن نصرالله»
#فلسطین
#مجله_میدان_آزادی
3⃣7⃣6⃣
@azadisqart
توجه به فرهنگ و شناخت جامعهی آن سالها میتواند ما را به این نکته برساند که موتور محرک و مشوق مرحوم آذریزدی چه بود که این کار سخت و عظیم را با امکانات آن روز انجام داد. شکلگیری مفهومی به نام ادبیات کودک تقریباً از اواخر دورهی قاجار، سوق یافتن جامعه در دورهی پهلوی بهسمت مدرنیته، اهمیت یافتن دورهی کودکی و اهمیت پیدا کردن مفهوم فرهنگ و تربیت فرهنگی، محرکهای نامحسوسی بودند که آذریزدیِ پرانرژی و دلسوخته و عاشق یادگیری و یاد دادن را واداشتند تا اثری جاودانه برای کودکان خلق کند.
مهدی آذریزدی، نویسندهی کودک و نوجوان اهل محلهی خرمشاه یزد است. او برای نوشتن جلد سوم کتاب قصههای خوب برای بچههای خوب در سال ۱۳۴۵ لوح تقدیری از طرف یونسکو دریافت کرد. تاثیر کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» آنچنان زیاد بود که محمدعلی اسلامی ندوشن، نویسنده، پژوهشگر و منتقد ایرانی در این باره میگوید:« کار آذریزدی از این جهت اهمیت داشت که او از اولین افرادی بود که کار بازنویسی را برای کودکان جدی گرفت و انجام داد.»
🔸 متن کامل یادداشت رموز ماندگاری مجموعهی قصههای خوب برای بچههای خوب نوشتهی مهدی آذریزدی را بخوانید.
#مهدی_آذریزدی
#قصههای_خوب_برای_بچههای_خوب
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات_کودک_و_نوجوان
3⃣7⃣7⃣
@azadisqart
«صورتهای کوچک دودزده»
«و پدرم مرا فروخت در حالی که هنوز زبانم بهسختی میتوانست گریه کند! پس دودکشهای شما را جارو میکنم و در دوده میخوابم.» (بلیک)
ادبیات انگلستان از عصر دود و تکنولوژی خاستگاه موضوعاتی شد که به صورتکهای کوچک و دودزدهی کودکان کار میپرداخت. این که کودکان چگونه از گهواره و زمین بازی به کارخانهها راه پیدا کردند قصهای در دل تاریخ دارد که تنها به عصر تکنولوژی ختم نمیشود. این قصه در قرنقرن نگاه انسانها به موجود کوچکی به نام کودک ریشه دارد. پس پیش از آنکه بخواهیم برگبرگ ادبیات کار کودکان در انگلستان را ورق بزنیم و زخمهایش را تیمار کنیم، لازم است اول به تاریخ سری بزنیم.
در طول قرن هجده و نوزده، مشکل کار کودکان در شعر و داستان بهعنوان یکی از موضوعات اصلی اجتماعی بازتاب یافت. بهطور کلی، در این دوره، کار کودکان بهطور رسمی مجاز بود و بهشکل گسترده در طبقات بالا و در تولید از آنها بهره میبردند. طبیعتاً نیروی کار ارزان، برای موقعیت رقابتی بریتانیا ضروری بود و کودکان ارزانترین نیروی کار بودند. در این شرایط ادبیات پنجرهای شد به دنیا و قلبهای رنجدیدهی کودکانی که در پس صورتهای کوچک دودزدهشان صدایی برای اعتراض نمییافتند.
🔸 متن کامل یادداشت ادبیات کودکان کار در انگلستان را بخوانید.
#ادبیات_کودک_کار_در_انگلستان
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات_کودک_و_نوجوان
3⃣7⃣8⃣
@azadisqart