.
🔸براى به جريان انداختن فكر، گاهى از استدلالها شروع مىكنيم و با دليل و منطق، فكر را به راه مىاندازيم. ولى در حقيقت اين به راه انداختن نيست، بلكه فكر را به زير بار كشيدن است. اين روش فكر را مشغول و متوقف مىكند و به زير بار مىكشد. سنگينى استدلال براى فكر ركود مىآورد...
🔹بهترين راه براى به كار انداختن فكر، طرح سؤالهايى حسابشده است. انسان در برابر سؤالها مىخواهد جوابى بياورد و براى بهدست آوردن جواب ناچار است كه فكر كند...در صورتى كه سؤالها حسابشده و دقيق باشند، فكر زودتر به شناختها و به عقيده و علاقه و به حركت و عمل منتهى مىگردد.
🔸طرح سؤال براى حركت فكرى، راهى است كه پيامبران از آنجا رفتهاند و قرآن از آن خبر مىدهد و مىبينيم سؤالهايى را كه تلنگرهاى محرك فكر هستند و در قرآن به كار گرفته شدهاند.
🔹مربى آگاه بهجاى اينكه با سنگينى استدلالها فكر را خسته و تنبل كند، با سؤالها و راهنمايىها فكر را آماده مىكند و حركت مىدهد و به مقصد مىرساند. مربى آگاه آن نيست كه بهجاى افراد فكر بكند و استدلال كند و بفهمد و ببيند. مربى آگاه كسى است كه چشم افراد را باز مىكند و پردهها را كنار مىزند و فكر را حركت مىدهد تا افراد استدلالها را بيابند و بفهمند و زيبايىها را ببينند.
🔸در اينصورت استدلالها مستقيماً دريافت شدهاند و بدون سنگينى، در فكر هضم گرديدهاند. و در ضمن شخصيت افراد و استقلال آنها مجروح نگرديده است.
✍ #استاد_صفایی_حائری | مسئولیت و سازندگی، صفحات ۸۷ تا ۸۹.
💡#تربیت_عقلانی 4⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹 بحثهای تحليلی به تنهايی نمیتواند سازندگی مذهبی لازم را برای بچهها داشته باشد، بلكه حتماً بايد در كنار آن، عواملی، برنامههايی، زمينههايی باشد كه بتواند جنبههای عاطفی مذهبی را هم تأمين بكند.
🔸 چه عيب دارد كه اهميت بدهيم به اينكه اگر زمينهای هست، مسجدی هست، مجمع دينی هست كه میتوانيم فرزندانمان را به آنجا ببريم و فرزندانمان از آنجا آموزش و پرورش خوب مذهبی را با خودشان به منزل بياورند، مقيد باشيم آنها را ببريم؟...
🔹 چون يك بُعد و يك جهت مذهب، ادراك و تفكر و انديشه است و يك بُعد ديگر آن عاطفه.
✍️ #شهید_بهشتی | نقش آزادی در تربیت کودک، صفحه ۸۹.
🕋 بازنشر به مناسبت #روز_جهانی_مسجد
🔰 باور
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸 با هم غذا میخوریم
🔹 شب ۱۲ بهمن که آقا به تهران آمدند، چون خیلی خسته بودند و غذایی هم نخورده بودند، گفتند که یک غذای خیلی سادهای به من بدهید. از اینرو غذایی ساده حاضر شد. آقا از قبل فرموده بودند که در آن چند ساعتی که آنجا هستند، یک عدهای از خانواده حتماً بیایند تا ایشان آنها را ببینند...
🔸 پسر من هم پنج ساله بود و تمام مدت دور آقا راه میرفت. آقا فرمودند: این بچه چه می خواهد؟ گفتم که آقا میخواهد نزدیک شما بنشیند. اما ممکن است آبی یا غذایی به لباس شما بریزد و باعث مزاحمت یا خستگی شما بشود. تا این صحبت را شنیدند این بچه را بلند کردند و نشاندند در بغل خودشان و گفتند: حالا ما با هم دوتایی غذا میخوریم و قبل از اینکه خودشان غذا بخورند، او را سیر کردند.
📚 برگرفته از کتاب پدر مهربان، صفحه ۱۲۵.
🏷 #امام_خمینی
📝 #خاطرات_تربیتی 9⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
1⃣ توجه به نقش الگویی مربیان، معلمان و والدین
✴️ معلم و مربی از جهت آنکه نقش الگویی دارند، باید اهل مطالعه باشند.
🔰اگر همیشه یا برخی اوقات، مربی کتابی را همراه داشته باشد، متربیان نسبت به کتاب حساس شده و درباره محتوای کتاب سوال میپرسند.
✅ متربی باید ببیند که مربی و کادر مجموعه کتابهای مختلف را با هم رد و بدل میکنند؛ بخشی از گفت و گوهایشان درباره کتاب است و در زمانهای مختلف، مشغول مطالعه هستند.
🛑 اما اگر مربی به طور مداوم از دیگر ابزارهای رقیب کتاب همچون فضای مجازی استفاده کنند، در تشویق دانش آموزان به مطالعه، موفقیت به مراتب کمتری خواهند داشت.
🧩 #قالب_های_تربیتی
📚 #کتابخوانی 5⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💠 اربعین نزدیک است؛ خاله ثنا و شاگردهایش تصمیم دارند برای نذری غذا بپزند. یکی از بچههای کلاس معنای «نذری دادن» را نمیداند و از خاله ثنا درباره مفهوم آن سوال میکند. یکی دیگر از بچهها هم به اسم نرگس، دلش میخواهد یک نذری مخصوص و متفاوت بدهد. او به دنبال یک ایدهی نو است و درنهایت تصمیم میگیرد با برادرش به عنوان نذری، پارک را تميز کنند.
✍ نویسنده: کلر ژوبرت
📚 ناشر: رود آبی
📄 تعداد صفحات: ۱۶ صفحه
🙎♂ مخاطب: کودکان ۷ تا ۱۰ سال
✅ ویژگیها
1⃣ محوریت اربعین امام حسین(ع) در داستان
2⃣ اثر برگزیده هفدهمین گردهمایی بینالمللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی
3⃣ دخترانه بودن داستان با توجه به شخصیتهای آن
🪴 اثرات تربیتی
1⃣ آموزش مفهوم صحیح نذر کردن و نگاه خلاقانه به آن
2⃣ تقویت روحیه کنشگری اجتماعی با رویکرد مذهبی در کودکان
3⃣ تقویت روحیه توجه به حفظ محیط زیست
🛒 برای خرید نسخه کاغذی کتاب، میتوانید به اینجا مراجعه فرمایید.
🩸#اربعین
📖 #معرفی_کتاب_کودک 6⃣1⃣
📚 #تربیت_با_کتاب
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸نوجوان یا جوانی که شیفتۀ مقام علمی یا معنوی کسی میشود، و درنتیجه این شیفتگی، درصدد برمیآید که حتی در کیفیت لباس پوشیدن، نشستن و برخاستن، راه رفتن، سخن گفتن، و نگاه کردن نیز از او تقلید کند، دچار خطا و اشتباه است...
🔹چگونه میتوان با آفات تقلید مبارزه کرد و ضلالتها و انحرافات فردی و اجتماعی را که از آن ناشی میشوند دستکم تخفیفی داد؟...
🔸اساسیترین، مشکلگشاترین، و کارسازترین شیوه این است که قدرت تفکر، تعقل، و تأمل مردم را بیشتر کنند تا این مطلب را عیمقاً بفهمند که کمال آدمی به اموری از قبیل پول و ثروت، دانش و صنعت، و اقسام و اشکال گوناگون قدرت اجتماعی نیست؛ وانگهی، موفقیت یک فرد در یکی از این زمینهها اگر مسلّم باشد باز دلیل صحت آرا و نظرات او در دیگر زمینهها و علیالخصوص دلیل درستی رفتارهای فردی و اجتماعی او نتواند بود...
🔹حقیقت را فدای هیچچیز و هیچکس نباید کرد؛ و حتی برای ایجاد یا حفظ یا تحکیم ارتباطات دوستانه و همزیستی مسالمتآمیز و همبستگی اجتماعی نباید دست از حق برداشت. کثرت طرفداران یک رأی و عقیده نیز دلیل حقانیت آن نخواهد بود.
🔸فهم عمیق این مطالب موجب خواهد شد که بسیاری از افراد، گروهها و قشرهایی که الگوهای عقیده و عمل مردم بهحساب میآمدند، از کرسی مرجعیت تقلید فرو افتند و افراد، گروهها، و قشرهای دیگری که صلاحیت این امر خطیر را دارند، متصدی آن شوند.
✍ #آیت_الله_مصباح_یزدی | جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، صفحه ۲۵۲
💡#تربیت_عقلانی 5⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💠 توجه به روحیات و علائق متربی
🏷 اگر متربیان در آغاز کتابخوانی با چند کتاب جذاب مواجه شوند، طعم شیرین مطالعه را خواهند چشید. در نقطه مقابل، فردی که اولین تجربههای کتابخوانیاش، دلنشین و دوست داشتنی نباشد، خیلی سخت به کتابخوانی علاقهمند خواهد شد.
✅ بنابراین یکی از مهمترین اصولی که مربی باید به آن توجه داشته باشد، معرفی کتاب جذاب با توجه به روحیات متربی است.
💢 البته ممکن است برخی متربیان بر اثر تبلیغات یا دلایل دیگر، علاقهمند به کتابهای عاشقانه یا وحشت باشند که عموما محتوای مناسبی ندارند. در این موارد، مربی باید کتابهای جایگزین مناسبی را که با علایق متربی سازگار هستند به او معرفی کند.
🧩 #قالب_های_تربیتی
📚 #کتابخوانی 6⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🏷 ما تربیت منفی داریم و تربیت مثبت. تربیت منفی، افزایش روز به روز مداخله است و تربیت مثبت، کاهش روز به روز مداخله. کسانی که تربیتشان منفی است، اول با کنایه میگویند؛ بعد با صراحت میگویند؛ بعد حرف نیشدار میزنند؛ بعد فحش میدهند؛ بعد کتک میزنند؛ بعد زخم میزنند. این سِیرش است و مرتباً غلیظتر و شدیدتر میشود. این تربیت غلط است...
🏷 تربیت صحیح، کاهش روز به روز مداخله است، حتی نصیحت، حتی تذکر...
تربیت باید...به سمت حذف دخالت ما برود. یعنی من رهایش میکنم؛ چون خدا در وجود او پیغمبری گذاشته و آن پیغمبر باید مدیریتش کند و سرنوشتش به دست آن پیغمبر است: «إِنَّ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حُجَّتَيْنِ: حُجَّةً ظَاهِرَةً وَ حُجَّةً بَاطِنَةً؛ فَأَمَّا الظَّاهِرَةُ فَالرُّسُلُ وَ الْأَنْبِيَاءُ وَ الْأَئِمَّةُ وَ أَمَّا الْبَاطِنَةُ فَالْعُقُول».[خداوند دو حجت بر مردم دارد: حجتى بيرونى و حجتى درونى. حجت بيرونى، فرستادگان و پيامبران و امامان عليهم السلام هستند و حجت درونى عقل است.]
🏷 انبیاء میآیند تا به مدیریت عقل کمک کنند و انسان را به عقلش بسپارند. وقتی این عقل زمامداری انسان را به عهده گرفت، خودش در آنچه نمیداند، به انبیاء مراجعه میکند...
🏷 دخالتهایی را که موجب وابستگی او میشود، به تدریج حذف کنید، به طوری که مدیریت این فرد به عقل درونی، حجت درونی، پیامبر درونی واگذار شود و او بینیاز از دخالت دیگران، خودش را اداره کند.
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، ج۱، صفحات۱۷۸_۱۸۰
💡#تربیت_عقلانی 6⃣1⃣
📜 #احادیث_تربیتی 8⃣2️⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💠 یکی از مسائل مهم در باب تربيت کودک که به قوه عاقله او مربوط میشود اين است که قوه انتقاد يعنی تشخيص خوب و بد او را بيدار کنيم، مخصوصاً در مقابل مظاهر جديد که نه مانند بعضی خشکمغزان با هر نوی مخالفت کند و نه هر حماقتی و جنايتی را به نام تجدد و مد روز بپذيرد...
💠 به يک نکته مهم در باب تربيت خصوصاً تربيت کودک بايد توجه کرد و آن بيدار کردن قوه نقادی اوست. يکی از ارکان حفظ شخصيت، قوه نقادی است خصوصاً در برابر مظاهر تمدن جديد. تنها ملتهایی توانستند در مقابل عظمت خیرهکننده اروپا خود را حفظ کنند که در ملت خود استقلال فکر و قوه نقادی را بيدار کردند.
✍ #شهید_مطهری | یادداشتها، جلد۲، صفحه۹۲
💡#تربیت_عقلانی 7⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
داستان کتاب درباره خفاشی است که همه چیز را وارونه میبیند. مشکل از جایی شروع می شود که خفاش به جنگل میآید و زمانی که حیوانات دیگر میخواهند با یک هدیه به او خوشآمد بگویند، خفاش با درخواست یک چتر برای خشک نگهداشتن پاهایش در باران، آنها را شوکه میکند. اولین چیزی که به ذهن همه میرسد این است که خفاش دیوانه شده است. در نهایت، برای همه مشخص میشود که خفاش برعکس همه آنها، همه چیز را وارونه میبیند.
✍ نویسنده: جین ویلیس
📚 ناشر: کانون پرورش فکری کودک و نوجوان
📄 تعداد صفحات: ۲۸
🙎♂️ مخاطب: رده سنی ۷ تا ۱۱ سال
✅ ویژگیها
1⃣ اثر برگزیده جشنواره کتاب برتر و جشنواره کتاب سلام
2⃣ وجود متن و تصاویر وارونه در کتاب که به کودک کمک میکند تا درونمایهی داستان را بهتر درک کند.
🪴 اثرات تربیتی
1⃣ تقویت روحیه پذيرش تفاوت در دیگران
2⃣ بالا بردن مهارتهای اجتماعی کودک در برخورد با دیگران
3⃣ تبیین زشتی قضاوت زودهنگام
🛒 برای خرید نسخه کاغذی کتاب، میتوانید به اینجا مراجعه فرمایید.
📖 #معرفی_کتاب_کودک 7⃣1⃣
📚 #تربیت_با_کتاب
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💌روزی، یک خانم ایتالیایی که شغلش معلمی و دینش مسیحیت بود، نامهای آکنده از ابراز محبت و علاقه نسبت به امام و راه ایشان، همراه با یک گردنبند طلا برای ایشان فرستاده بود و گفته بود این گردنبند را که یادگار آغاز ازدواجم است و به همین جهت آن را بسیار دوست دارم، به نشان علاقه و اشتیاقم نسبت به شما و راهتان تقدیم میکنم.
🏷مدتی آن را نگه داشتیم و بالاخره با تردید از اینکه امام آن را می پذیرند یا نه، همراه با ترجمۀ نامه خدمتشان بردیم. نامه به عرض ایشان رسید؛ گردنبند را نیز گرفتند و روی میزی که در کنارشان قرار داشت، گذاشتند.
🏷دو سه روز بعد، دختر بچۀ دو یا سه سالهای را آوردند که پدرش در جبهه مفقودالاثر شده بود. امام او را روی زانوان خود نشاندند و صورت مبارکشان را به صورت بچه چسبانیده و دست بر سر او کشیدند. حالتی که نسبت به فرزندان خودشان هم از ایشان دیده نشده بود. مدتی به همین حالت، آهسته با آن دختربچه سخن گفتند. با آنکه فاصلۀ ما با ایشان کمتر از یک و نیم متر بود، شنیدن حرفهای ایشان برای ما دشوار بود. بچه که افسرده بود، بالاخره در آغوش امام خندید و به دنبال آن، انگار امام هم احساس سبکی و انبساط خاطر کردند.
🏷آنگاه دیدیم که ایشان، همان گردنبندی را که آن خانم ایتالیایی فرستاده بود، برداشتند و بر گردن دختر بچه انداختند. دختر بچه در حالی که از خوشحالی در پوست خود نمیگنجید، از خدمت امام بیرون رفت.
📚حجتالاسلام رحیمیان؛ کتاب در سایه آفتاب، ص۱۴۹.
🏷 #امام_خمینی
📝 #خاطرات_تربیتی 🔟
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat