.
💠 یکی از مسائل مهم در باب تربيت کودک که به قوه عاقله او مربوط میشود اين است که قوه انتقاد يعنی تشخيص خوب و بد او را بيدار کنيم، مخصوصاً در مقابل مظاهر جديد که نه مانند بعضی خشکمغزان با هر نوی مخالفت کند و نه هر حماقتی و جنايتی را به نام تجدد و مد روز بپذيرد...
💠 به يک نکته مهم در باب تربيت خصوصاً تربيت کودک بايد توجه کرد و آن بيدار کردن قوه نقادی اوست. يکی از ارکان حفظ شخصيت، قوه نقادی است خصوصاً در برابر مظاهر تمدن جديد. تنها ملتهایی توانستند در مقابل عظمت خیرهکننده اروپا خود را حفظ کنند که در ملت خود استقلال فکر و قوه نقادی را بيدار کردند.
✍ #شهید_مطهری | یادداشتها، جلد۲، صفحه۹۲
💡#تربیت_عقلانی 7⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
داستان کتاب درباره خفاشی است که همه چیز را وارونه میبیند. مشکل از جایی شروع می شود که خفاش به جنگل میآید و زمانی که حیوانات دیگر میخواهند با یک هدیه به او خوشآمد بگویند، خفاش با درخواست یک چتر برای خشک نگهداشتن پاهایش در باران، آنها را شوکه میکند. اولین چیزی که به ذهن همه میرسد این است که خفاش دیوانه شده است. در نهایت، برای همه مشخص میشود که خفاش برعکس همه آنها، همه چیز را وارونه میبیند.
✍ نویسنده: جین ویلیس
📚 ناشر: کانون پرورش فکری کودک و نوجوان
📄 تعداد صفحات: ۲۸
🙎♂️ مخاطب: رده سنی ۷ تا ۱۱ سال
✅ ویژگیها
1⃣ اثر برگزیده جشنواره کتاب برتر و جشنواره کتاب سلام
2⃣ وجود متن و تصاویر وارونه در کتاب که به کودک کمک میکند تا درونمایهی داستان را بهتر درک کند.
🪴 اثرات تربیتی
1⃣ تقویت روحیه پذيرش تفاوت در دیگران
2⃣ بالا بردن مهارتهای اجتماعی کودک در برخورد با دیگران
3⃣ تبیین زشتی قضاوت زودهنگام
🛒 برای خرید نسخه کاغذی کتاب، میتوانید به اینجا مراجعه فرمایید.
📖 #معرفی_کتاب_کودک 7⃣1⃣
📚 #تربیت_با_کتاب
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💌روزی، یک خانم ایتالیایی که شغلش معلمی و دینش مسیحیت بود، نامهای آکنده از ابراز محبت و علاقه نسبت به امام و راه ایشان، همراه با یک گردنبند طلا برای ایشان فرستاده بود و گفته بود این گردنبند را که یادگار آغاز ازدواجم است و به همین جهت آن را بسیار دوست دارم، به نشان علاقه و اشتیاقم نسبت به شما و راهتان تقدیم میکنم.
🏷مدتی آن را نگه داشتیم و بالاخره با تردید از اینکه امام آن را می پذیرند یا نه، همراه با ترجمۀ نامه خدمتشان بردیم. نامه به عرض ایشان رسید؛ گردنبند را نیز گرفتند و روی میزی که در کنارشان قرار داشت، گذاشتند.
🏷دو سه روز بعد، دختر بچۀ دو یا سه سالهای را آوردند که پدرش در جبهه مفقودالاثر شده بود. امام او را روی زانوان خود نشاندند و صورت مبارکشان را به صورت بچه چسبانیده و دست بر سر او کشیدند. حالتی که نسبت به فرزندان خودشان هم از ایشان دیده نشده بود. مدتی به همین حالت، آهسته با آن دختربچه سخن گفتند. با آنکه فاصلۀ ما با ایشان کمتر از یک و نیم متر بود، شنیدن حرفهای ایشان برای ما دشوار بود. بچه که افسرده بود، بالاخره در آغوش امام خندید و به دنبال آن، انگار امام هم احساس سبکی و انبساط خاطر کردند.
🏷آنگاه دیدیم که ایشان، همان گردنبندی را که آن خانم ایتالیایی فرستاده بود، برداشتند و بر گردن دختر بچه انداختند. دختر بچه در حالی که از خوشحالی در پوست خود نمیگنجید، از خدمت امام بیرون رفت.
📚حجتالاسلام رحیمیان؛ کتاب در سایه آفتاب، ص۱۴۹.
🏷 #امام_خمینی
📝 #خاطرات_تربیتی 🔟
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹حدیث دیگر از نبی مکرّم اسلام، حضرت پیغمبر صلیاللَّهعلیهوآلهوسلّم است: «ما قَسَّمَ اللَّه لِلعِبادِ شیئاً اَفضَل مِنَ العَقل»؛ خداوند متعال میان بندگان خود هیچ چیزی را باارزشتر از خردمندی تقسیم نکرده است...
🔸در میان این همه نعمت گوناگون و رنگارنگ، به شهادت نبیّ اسلام میان بندگان هیچ نعمتی به ارزش خردمندی تقسیم نشده است...
🔹در آخر میفرمایند: «ولا بَعَثَ اللَّه رسولاً ولا نبیاً حتی یَستَکمِل العَقل»؛ خدای متعال هیچ پیغمبری را در طول تاریخ به میان مردم نفرستاد، مگر بدین هدف و مقصود که خرد را در میان مردم کامل کند. این خرد برای چیست؟ این خرد برای پیدا کردن راه زندگی است.
🔸باید فکر کرد؛ باید با تحلیل و سنجش راه زندگی را پیدا کرد. مهمترین توصیهی من به شما جوانان عزیزم همین است. یکی از شعارهایی که بنده در این چند سال تکرار میکنم این است که نباید بهطور دائم در عرصهی تجربه و ترجمه - علم ترجمهای، حتّی فکر ترجمهای، ایده و مکتب و ایدئولوژی و اقتصاد و سیاست ترجمهای - بمانیم؛
🔹زیرا این ننگ است برای انسان که از خرد، سنجش، تحلیل و درک و فهم خود استفاده نکند و چشم را روی هم بگذارد و مرعوب موج تبلیغاتیای شود که بر او تحمیل میکنند، تا سخنی را بپذیرد.
🎙 #مقام_معظم_رهبری | ۱۳۸۲/۰۹/۲۶، بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان قزوین.
💡#تربیت_عقلانی 8⃣1⃣
📜 #احادیث_تربیتی 9⃣2️⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔰براى تربيت انسان، براى ساختن بشر بايد در او عشقى آفريد كه از تمام غريزهها نيرومندتر باشد و بايد در او نيرويى گذاشت كه تمام زنجيرها را با خود بردارد...و مادام كه اين عشق عظيم و اين نيروى بزرگ در انسان نيايد و پا نگيرد، براى انسان حركتى نخواهد بود و از بند اسارتها نجاتى نخواهد يافت.
🔰قرآن مىگويد:«وَالَّذينَ آمَنُوا اشَدُّ حُبّاً للَّهِ»؛آنها كه به سوى حق گرويدهاند و به سوى «اللَّه» آمدهاند،از عشق،از محبت شديدترى نسبت به حق برخوردارند. ما از محبوبهاى خود به خاطر محبوبترى چشم مىپوشيم و خوب را فداى خوبتر مىكنيم و آنچه با اهميتتر است انتخاب مىكنيم. با آن كه پول را دوست داريم مىدهيم تا به آنچه بيشتر مىخواهيم برسيم...عشق شديدتر و حب «اللَّه» ما را از اسارت غرايز و حب نفس و حب دنيا آزاد مىكند...
❓چگونه مىتوان اين عشق را در نهاد انسان برافروخت؟...
معرفت و شناخت، عشق را سبز مىكند و به وجود مىآورد. شناخت خوبىها در انسان عشق را زنده مىكند و شناخت بدىها نفرت را و اين عشق و نفرت انسان را به حركت مىاندازند، جلو مىآورند و يا فرارى مىدهند...
❓معرفت و شناخت را چگونه بدست بياوريم؟
با تفكر و تجربه، با اين دو عامل، انسان به شناختها مىرسد...
✅ پس تفكر سنگ اول رشد انسان و زيربناى تربيت او و سرنخ اين كلاف سردرگم است.
ادامهى تفكر، شناخت است و ادامهى شناخت، محبت است و ادامهى محبت، حركت و عمل و آزادى و رشد و تكامل و آدمشدن و انسانشدن.
✍ #استاد_صفایی_حائری | مسئولیت و سازندگی، صفحات ۶۷ الی ۶۹
💡#تربیت_عقلانی 9⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
باور
. 🔰براى تربيت انسان، براى ساختن بشر بايد در او عشقى آفريد كه از تمام غريزهها نيرومندتر باشد و بايد
.
🛑 انشاءالله تا ساعاتی دیگر، ادامهی این متن در کانال بارگذاری خواهد شد.
.
.
💢 ادامهی متن قبل
🔰براى رشد انسان، فقط تفكر نتيجه بخش نيست. تفكر احتياج به تدبرها و مطالعات و مواد خام دارد و اين هر دو باز احتياج به اصل ديگرى دارند؛ اصل تعقل و سنجش.
🔰شناخت نهايى به مقايسه و سنجش و به نظارت عالى عقل نيازمند است. چون عقل دو نظارت دارد: يكى بر راههايى كه فكر ارائه مىدهد و ديگر بر هدفهايى كه فكر براى نشان دادن راهش مىكوشد و تلاش مىكند...
🔰شناخت و انتخاب و عمل نتيجهى تدبر و تفكر و تعقل است و اين هر سه نياز به كسى دارند كه آنها را رهبرى كند و كنترل نمايد...
✅ مربى سه كار را عهدهدار است:
1⃣ تزكيه و آزادى
قطبنماى فكر ما مىتواند جهت حركت ما را نشان بدهد به شرط اين كه گرفتار آهنرباهاى عادت و تعصب و تقليد نشده باشد؛ و گرنه اين قطبنماى منحرف به جاى اينكه ما را به مقصد برساند، در دريا غرق مىكند...
2⃣ تعليم و آموزش
خيلىها تفكراتى را شروع كردهاند و به نتيجه نرسيدهاند و مأيوس شدهاند و يا به نتيجههاى غلط دست يافتهاند و منحرف شدهاند. پس بايد مربى به ما روش تدبر و مطالعه و طرز تفكر را بياموزد.
3⃣ تذكر و يادآورى
انسان گرفتار غفلتها و گرفتار وسوسههايى است كه شيطان به آن كمر همت بسته و اين است كه مربى بايد يادآورىها و تذكرهايى داشته باشد...
✅ تدبر و تفكر و تعقل، سنگ اول تربيت انسان هستند و اين همه به مربى و رهبر نيازمندند و رهبر سه وظيفهى تزكيه، تعليم و تذكر را به عهده دارد.
✍ #استاد_صفایی_حائری | مسئولیت و سازندگی، صفحات ۶۹ الی ۷۱
💡#تربیت_عقلانی 0⃣2⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸جذابسازی کتابخوانی
🔹برای آنکه متربیان به خواندن ادبیات داستانی علاقهمند شوند، باید کتابخوانی را برای آنها جذاب کنیم. به طور مثال ایجاد رقابت، یکی از اصول کارآمد برای جذب همه کودکان و نوجوانان به کتابخوانی است. رقابت در قالب مسابقه به خوبی محقق میشود. از همین رو پیشنهاد میشود که برای جذب متربیان به کتابخوانی از قالب مسابقات کتابخوانی استفاده شود.
🔸البته باید توجه داشت برای مسابقات کتابخوانی از شیوههای مرسوم که بسیاری از آنها عاری از جذابیت هستند، استفاده نشده و از شیوههای خلاقانه استفاده شود.
🔹همچنین اجرای بازیهای مرتبط با کتاب به خصوص در کودکان به جذابسازی کتابخوانی کمک زیادی خواهد کرد.
🔸پیوستگی و استمرار داشتن این برنامهها در طول سال باید مورد توجه قرار بگیرد. در غیر این صورت، رقیبهای مطالعه همچون رسانه و فضای مجازی، متربیان را از فضای مطالعه دور خواهند کرد.
🧩 #قالب_های_تربیتی
📚 #کتابخوانی 7⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🏴 رحلت #رسول_اکرم(ص) و شهادت #امام_حسن(ع) تسلیت باد.
🔰قال رسولالله صلیاللهعليهوآله: مَن كانَ عِندَهُ صَبِيٌّ فَليَتَصابَّ لَهُ.
🔰پيامبر اکرم صلیاللهعليهوآله : هر فردی که كودكى دارد، بايد با او كودكانه رفتار كند.
📚 مَن لا يَحضُرُه الفقيه، جلد۳، صفحه۴۸۲.
📜 #احادیث_تربیتی 0⃣3⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸«اعترافات غلامان» حکایت سفر #امام_رضا علیهالسلام از مدینه به مرو و اقامت ایشان در آن سرزمین است. راویان این داستان، غلامان مامون هستند. آنها مامور اجرای نقشه شومی شدهاند؛ اما ماموریتشان با شکست روبهرو میشود.
✍ نویسنده: حمیدرضا شاهآبادی
📚 ناشر: بهنشر
📃 تعداد صفحات: ۱۴۰ صفحه
👨 مخاطب: نوجوانان ۱۳ سال به بالا و بزرگسالان
✅ ویژگیها
1⃣ اثر برگزیده جوایز متعدد از جمله جشنواره سلام، کتاب سال رضوی، جشنواره قصههای قرآنی و جایزه کتاب سال شهید غنیپور
2⃣ توجه همزمان به سیره فردی، سیاسی و اجتماعی امام رضا علیهالسلام
3⃣ پرداختن به مفاهیم دینی به صورت غیرمستقیم
4⃣ وفاداری به تاریخ در عین پرداخت داستانی
5⃣ نثر جذاب و گیرا
🪴 اثرات تربیتی
1⃣ تقویت احساس محبت به امام رضا علیهالسلام
2⃣ افزایش مهارت انتخابگری و تصمیمگیری درست
3⃣ تبیین زشتی زیرپا گذاشتن اصول انسانیت به خاطر رسیدن به دنیا و مادیات
🛒 برای خرید نسخه کاغذی کتاب با تخفیف ۴۰درصدی به اینجا و برای خرید نسخه الکترونیک کتاب به اینجا مراجعه فرمایید.
📖 #معرفی_کتاب_نوجوان 9⃣1⃣
📚 #تربیت_با_کتاب
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹ما میخواهیم عقل بچهها رشد کند. مصداق بزرگ عقل، «راستگویی» و «امانتداری» است. یعنی وقتی به بچه امانت دادید و او برای حفظ امانت تلاش کرد، عقل این بچه رشد میکند. یک مطلبی به بچه بگویید و بگویید بدون دخل و تصرف، آن را منتقل کند. یعنی امانتداری کند.
🔸مالی را به او بدهید و از او بخواهید به دیگری برساند. از او بخواهید واقعهای را ببیند و شرح بدهد. با این کار راستگویی او معلوم میشود. وقتی انسان به راستگویی و امانتداری پرورش پیدا کرد، عقلش جان میگیرد.
🔹علامت جان گرفتن عقل این است که «سؤال» مطرح میکند. وقتی مطرح کرد، با سؤالاتی که از او میکنید به او کمک کنید که خودش جواب را کشف کند. وقتی انسان خودش دنبال پاسخ سؤالها و برطرف کردن شبههها رفت، نیروی عقلش زیاد میشود.
🔸نظافت و حیا، آثار پیدایش عقل است. عقل معتادها بعد از مدتی تعطیل میشود؛ مخصوصاً وقتی آنها را زندان کنند بدتر میشوند. چون نان مفت به آنها می دهند. نان مفت، عقل را تعطیل میکند. انسان باید نان را در مقابل کار به دست بیاورد. کار خلاقانه انجام بدهد. مثلاً نقاشی کند، نجاری کند و نان دربیاورد؛ ابتکار کند و نان دربیاورد...
🔸بچهها را به نوعی رشد بدهیم که خودشان به فکر خودشان باشند. این علامت عقل است. این که برود در فضای مجازی و همهاش به فکر بازی باشد و هیچ خروجی نداشته باشد، نتیجهاش این میشود که مثل معتادها شود.
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، جلد ۱، صفحه ۱۹۴ و ۱۹۵
💡#تربیت_عقلانی 1⃣2⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat