🌾🍃🌾
✅5⃣4⃣ طبق روایات، دعای چه افرادی مستجاب نمی شود؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 پنج دسته اند كه دعای آنها مستجاب نمی شود:
🎋یكی دعای آن كس كه زنی دارد كه او را اذیت می كند و از دست او به تنگ آمده و تمكن دارد كه مهر او را بپردازد و او را طلاق بدهد، اما طلاق نمی دهد و پیوسته می گوید: خدایا مرا از شر این زن راحت كن.
🎋 دیگر كسی كه برده ای دارد كه مكرر فرار كرده و باز هم او را نگه داشته و می گوید: خدایا مرا از شر او راحت كن، در صورتی كه می تواند او را بفروشد.
🎋 سوم كسی كه از كنار دیوار كج مشرف به سقوط عبور می كند و می بیند عن قریب سقوط می كند، اما او دور نمی شود و پیوسته دعا می كند كه خدا جان او را حفظ كند.
🎋 چهارم كسی كه مالش را به دیگری قرض داده اما كوتاهی كرده و شاهد نگرفته و پولش بدون سند پیش طرف مانده و او نمی دهد و این پیوسته دعا می كند و از خدا می خواهد كه پولش را به او برگرداند، در صورتی كه از اول در اختیار خود او بود كه تا سند و شاهد نگیرد آن پول را به قرض ندهد.
🎋پنجم كسی كه در خانه اش نشسته و كار و كسب را رها كرده و پیوسته می گوید: اَللّهُمَّ ارْزُقْنی خدایا به من روزی برسان.
👈 بدیهی است كه منحصر به این پنج مورد نیست. این پنج مورد به عنوان مثال آورده شده برای مواردی كه انسان تمكّن دارد كه از راه عمل و تدبیر به هدف و مقصد خود برسد و معذلك كوتاهی می كند و می خواهد دعا را جانشین عمل قرار دهد. خیر، این طور نیست.
⬅️ دعا در نظام خلقت برای این نیست كه جانشین عمل شود. دعا مكمّل و متمّم عمل است نه جانشین عمل.
#دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅6⃣4⃣ آیا دعا با قضا و قدر الهی منافی است؟ آیا دعا با مقام رضا و تسلیم و اینكه انسان باید به آنچه از جانب خدا می رسد راضی و خشنود باشد، منافی است؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
❇️ قضای الهی عبارت است از حكم قطعی الهی درباره ی جریانات و حوادث؛
❇️ قدر الهی عبارت است از اندازه گیری پدیده ها و حوادث.
👈 از نظر علوم الهی مسلّم است كه قضای الهی به هیچ حادثه ای مستقیما و بلاواسطه تعلّق نمی گیرد، بلكه هر حادثه را تنها و تنها از راه علل و اسباب خودش ایجاب می كند.
⬅️ قضای الهی ایجاب می كند كه نظام جهان نظام اسباب و مسبّبات باشد.
🔴 گرچه در ازل همه امور تنظیم شده، ولی هر امری با علل و اسباب آن تنظیم شده است و یکی از علل و اسباب در محدوده حرکت و عالم تحول، همان صدقه و صله رحم و دعا و مانند آن است.
🔴 دعا و استجابت دعا نیز جزئی از قضا و قدر الهی است و احیاناً جلو قضا و قدرهایی را می گیرد، و به همین دلیل نه با رضای به قضا منافی است و نه با حكمت الهی.
🔴 از یک طرف مسئله تقدیر الهی مطرح است و از طرف دیگر اختیار انسان، به این معنا است که خداوند مقرّر کرده است که انسان با اختیار و اراده خود، یکی از راه ها را انتخاب کند و آن راهی که انسان با اراده خود انتخاب کرده، همان است که مقدّر است.
👈 به عبارت دیگر:خداوند به قضا و قدر مقرّر کرده که انسان با اختیار خود، آن راهی که خداوند از ازل می داند، انتخاب کند.
⬅️ پس تقدیر خداوندی این است که بشر افعال خود را از روی اختیار انجام دهد، نه این که تقدیر او را به انجام یک طرف مجبور سازد. انسان به هر سو که رو آورد، همان قضا و قدر او است که با دست خود آن را انتخاب میکند.
⬅️ انسان فقط یک نوع سرنوشت ندارد، بلکه سرنوشت های گوناگونی در پیش دارد که ممکن است هر کدام از آنها جانشین دیگری گردد، مثلاً اگر کسی بیمار شود و معالجه کند و نجات پیدا کند، به موجب سرنوشت و قضا و قدر است. نیز اگر معالجه نکند و رنجور بماند و یا بمیرد، آن نیز به موجب سرنوشت و قضا و قدر است.
#دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣4⃣ آیا جایز است انسان در دعا اصرار بورزد؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 اصرار در دعا در هر زمينه از حوائج دنيوي و اخروي نه تنها جايز، بلکه ممدوح است؛ زيرا دعا به نوبه خود يک عبادت و عمل نيک است. هر چه اين توسل و توجه استمرار يابد، مورد رضايت و خشنودي خداوند است؛
👈 حتّي ديده مي شود برخي بندگان شايسته خدا اگر حاجتي بر ايشان پيش آيد، آن را غنيمت مي شمرند. چون امکان براي وقوف و اعتکاف بر آستان الهي را يافته اند و از اين که حاجتشان زود برآورده شود، بر خود خوفناک اند که مبادا توفيق راز و نياز از ايشان سلب شود.
⬅️ بنابراين آنچه مهم است تداوم دعا است ولي در هر بار دعا بگويد:خدايا اگر مصلحت من در آن است مستجاب شود. با اين روش انسان از حالت بي تابي و عجله بيرون مي آيد و به مقام رضا و تسليم نايل مي شود و ارتباط همبستگي خود با خدا را نيز حفظ کرده است.
🔴 پيامبر گرامي اسلام (ص) در اين باره فرمود:
🌿 دعا سپر مؤمن است. و هنگامي که در را بسيار کو بيدي، به روي تو باز ميشود.🌿
⬅️ لذا اصرار و تداوم بر دعا شايسته است و اشکالي ندارد، اما بايد به اين نکته هم توجه نمود که در دعا نبايد شتاب زده شد و اگر بندهاي در رسيدن به حاجت شتاب کند، ممکن است نتيجهاي نگيرد.
🔴 امام صادق(ع) فرمود:
🌿 بنده چون دعا کند، خدا در رسيدن به حاجتش توجه خواهد کرد. به شرطي که بنده شتاب نکند.🌿
اسحاق بن عمار ميگويد:به حضرت صادق (سلام اللّه عليه) عرض کردم:(ممکن است) دعاي مردي مستجاب شده (باشد) و لي به تأخير افتد (و اثر استجابت آن، همان زمان ظاهر نشود)؟فرمود:🌿 آري تابيست سال (ممکن است به تأخير افتد).🌿
نيز حضرت فرمود:🌿 ميان گفتة خدا وند متعال (که به موسي و هارون، در مقابل تقاضاي نابودي فرعون و پيروانش فرمود) هر آينه دعاي شما به اجابت رسيد و نابودي فرعون چهل سال طول کشيد.🌿
و...
#دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣4⃣ بر اساس مراتب یقین چه گروهی لذت واقعی از دعا می برند؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 آنانکه لذت دعا و انقطاع از خلق به خالق را چشیده اند، هیچ لذتی را بر این لذت مقدم نمی دارند.
👈 دعا آن وقت به اوج عزت و عظمت و لذت می رسد و صاحب خود را غرق در سعادت می كند كه دعاكننده لطف خاص الهی را با خود ببیند و آثار استجابت دعای خود را مشاهده كند.
❇️ دانشمندان می گویند فرق است بین علم الیقین و عین الیقین و حق الیقین.
👈 این طور مثال می آورند، می گویند: فرض كنید آتشی در نقطه ای افروخته شده است.
👈 یك وقت شما اثر آتش را (مثلاً دودی كه بلند است) می بینید و همین مقدار می دانید كه در آنجا آتشی هست كه این دود از آنجا بلند است. این علم الیقین است.
👈 و یك وقت خود آتش را از نزدیك می بینید. این عین الیقین است و بالاتر از دانستن است، مشهود است.
👈 و یك وقت به قدری نزدیك می شوید كه حرارت آتش به بدن شما می رسد و شما را گرم می كند، داخل آتش می شوید. این حق الیقین است.
⬅️ انسان ممكن است خدا را كاملاً بشناسد و به وجود مقدسش ایمان و اذعان داشته باشد ولی در زندگی خصوصی خود اثر لطف خاص خدا و عنایتهای مخصوصه ای كه گاهی به بندگانش عنایت می فرماید نبیند. این، مرتبه ی علم الیقین است.
⬅️ ولی گاهی هست كه عملاً اثر توحید را مشاهده می كند، دعا می كند و دعای خود را مستجاب شده می بیند، در كارها به خدا اعتماد و توكل می كند و از غیر خدا اعتمادش را قطع می كند و اثر این توكل و اعتماد را در زندگی خودش می بیند، اثر توحید را شهود می كند. این، مرتبه ی عین الیقین است.
⬅️ آن دسته از بندگان حق لذت می برند كه اهل دل و اهل توكل و اعتماد به خدا هستند و آثار دعاهای خود و توكلها و اعتمادهای خود را مشاهده می كنند، از بهجتها بهره مند می شوند كه برای ما كمتر قابل تصور است.
⬅️ البته مرتبه ی بالاتر آن است كه دعاكننده مستقیماً خود را با ذات حق در تماس می بیند، بلكه خودی نمی بیند و خودی مشاهده نمی كند؛ فعل را فعل او، صفت را صفت او، و در همه چیز او را می بیند.
👈 چه حالی به انسان دست می دهد اگر اثر هنر ایمان خود را، یعنی لطف خاص خدا را نسبت به خود ببیند؟ ! عزتی كه از راه موفقیت در توحید برای انسان دست می دهد و سرور و بهجتی كه در آن حال دست می دهد هزارها درجه بالاتر است، هزارها درجه لذیذتر و شیرین تر است.
#دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣4⃣ آیا می توان در دعا اصرار کرد که خدایا حتما خواسته من اینگونه برآورده شود؟ آیا می توان این گونه دعا کرد که «خدایا خیر و مصلحت من را در این خواسته من قرار بده»؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 هیچ وقت چیزی را بر خدا حتم نكنید، یعنی نگویید خدایا فلان چیز را به هر حال من می خواهم، من كار ندارم حكمت اقتضا می كند یا نه، مصلحت است یا مصلحت نیست.
👈 ادب عبودیت اقتضا می كند كه انسان از خدا بخواهد. آن كسی كه از خدا چیز نمی خواهد او در مقابل خدا انانیّت به خرج می دهد.
👈 عبودیت اقتضا می كند كه انسان همیشه از خداوند چیز بخواهد. و وقتی كه انسان از خدا چیز می خواهد اول این را باید بخواهد:
🌿خدایا این قلب من را هدایت كن كه از تو آن چیزی را بخواهد كه حكمت و مصلحت است و الّا من خیلی اوقات گمراه می شوم، چیزهایی برای خود می خواهم كه نباید بخواهم.🌿
و چه دعای بزرگی است.‼️‼️
در نهجالبلاغه می خوانیم:
🌿خدایا اگر زمانی من گنگ و لال شدم نفهمیدم از تو چه باید بخواهم، عوضی چیزی خواستم، خدایا اگر از مطلوب واقعی خودم كور شدم، چشمهایم آن مطلوبهای واقعی خودم را ندید و چیزهایی را دید كه اصلاً نباید من به اینها توجه كنم، خدایا اولین دعای من این است كه با آن لطف و كرم خودت دست به قلب من بینداز و دل مرا هدایت كن كه بفهمم چه بخواهم، مرا به مصالح خودم راهنمایی كن.🌿
🌿این قلب من را بگیر و به سوی رشدش و آنچه كه صلاح و هدایت و راهش است راهنمایی بفرما. از كرم تو و از لطف عمیم تو اینها عجیب و چیز تازه ای نیست؛ یعنی تو چقدر لطف داری كه بسیاری از اوقات اصلاً قلب من را خودت هدایت كرده ای كه من چه از تو بخواهم، اینها هم جزء لطفهای توست.🌿
⬅️ نباید خواسته خود را به خدا تحمیل کنیم؛ بلکه بلعکس باید بخواهیم که خواسته ما طبق خواسته خداوند باشد.
⬅️ ما در دعا کردن پیش از آن که به دنبال استجابت دعای خود باشیم، باید به این نکته توجه کنیم که روح دعا، پرواز است از سوی عبد به سوی معبود و محبوب.
🔴 حقیقت دعا خواستن خود خداست؛ ذات اقدس الهی خود، بنده اش را از جهنم می رهاند و به بهشت می رساند؛ اما شایسته بنده نیست که از خدا چیزی را غیر او طلب کند.
#دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅0⃣5⃣ راه رسیدن به حکمت در عبادات چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 راه رسیدن به حکمت عبادات آن است که عابد جز معبود چیزی را نبیند؛
👈رکن اساسی این است که انسان چیزی جز حق را دوست نداشته باشد؛
⬅️ در این صورت نگران نیست؛ چون:
🎋 چیزی که از دست رفتنی است، مورد علاقه او نبوده است؛
🎋 و چیزی هم که مورد علاقه اوست، از دست رفتنی نیست؛
⬅️ از این رو نه غمی سراغ عارف می آید و نه اندوهی او را فرا می گیرد.
🌿 أَلا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلا هُمْ يَحْزَنُونَ 🌿
#دعا
#عبادت
#حکمت
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅1⃣5⃣ دعا کردن، چه آداب ظاهری و باطنی دارد؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 در اسلام برای هر یک از عبادات، آدابی در نظر گرفته شده است؛ آداب ظاهری دعا عبارت است از:
🎋طهارت و وضو گرفتن و خواندن دو رکعت نماز پیش از دعا
🎋حضور قلب.
🎋خضوع و فروتنی.
🎋تضرع و گریستن . روایت شده است: «بین بهشت و جهنم ، گردنه ای است که کسی از آن عبور نمی کند، مگر کسانی که از ترس خدا، خیلی گریه کرده باشند».
🎋سپاس و ستایش خداوند در آغاز دعا.
🎋ذکر نامهای خدا که مناسب دعایش می باشد و نیز گفتن نعمتهای خداوند و شکر آن ، بیان گناهان و آمرزش خواستن برای آنها.
🎋درنگ و عجله نکردن و اصرار و پافشاری در دعا. زیرا خداوند درخواست کننده لجوج را دوست دارد و حداقل پافشاری این است که دعای خود را سه بار تکرار کرده و خواسته خود را سه بار بگوید.
🎋پنهان دعا کردن . زیرا هم فرمان خداوند را که می فرماید، پنهانی دعا کنید را اجابت کرده و هم از آفت ریا دور می ماند. روایت شده است: «دعای پنهانی ، برابر با هفتاد دعای آشکار است».
🎋 داشتن همت عالی در دعا (خدایا از خلقت حضرت آدم تا پایان جهان هر چه به بندگان خوبت دادی، به ما نیز عطا کن!)
🎋بلند نظری و شریک ساختن دیگران در دعا.
🎋با دیگران دعا کردن . دعا در جمع نیز باعث اجابت است . بهترین جمعیت برای دعا، چهل نفر است . چهار نفر هم می توانند هر کدام ده بار دعا کنند و اگر نتوانست در جمع دعا کند، خود نیز می تواند چهل بار دعا کند.
🎋صلوات فرستادن بر محمد (صلی الله علیه و آله و سلم ) و آل او (علیهم السلام ) در اول و آخر دعا باعث اجابت دعا است. (صلوات دعایی است که قطعا مستجاب است، قرار دادن دعای خودمان بین دو صلوات نیز باعث اجابت دعا است).
🎋دعا کردن قبل از بلا.
🎋بلند کردن کف دستها هنگام دعا.
🎋در دست داشتن انگشتری عقیق یا فیروزه . از امام صادق (علیه السلام ) روایت شده : «هیچ کف دستی به سوی خدای متعال بلند نشده است که نزد او محبوبتر باشد از کفی که انگشتر عقیق در آن است».
🎋صدقه دادن قبل از دعا، باعث اجابت دعا می گردد.
🎋انتخاب اوقات مخصوصی برای دعا، مثل شب و روز جمعه ، بین ظهر و عصر روز چهارشنبه برای نفرین کردن کفار، وقت نماز عشاء، یک ششم اول از نیمه دوم شب ، آخر شب تا طلوع فجر، بین طلوعین ، سه شب قدر در ماه رمضان که برترین آن شب بیست و سوم است ، شبهای احیاء که عبارتنداز:شب اول رجب ، نیمه شعبان ، عید فطر و قربان و روز عرفه ، فطر و قربان ، هنگام وزیدن بادها، باریدن باران ، از بین رفتن سایه ها و ریختن اولین قطره خون مقتول مؤ من ، هنگام اذان ظهر و از طلوع فجر تا طلوع خورشید، بعد از نمازهای واجب ، وتر، فجر و نماز ظهر و مغرب .
🎋مکانهای خاص نیز به اجابت دعا کمک می کنند. مانند: «راءس الحسین و مکانی که زیر گنبد آن قرار دارد».
🔴 آداب باطنی دعا و قلبیه آن نیز عبارتست از :
🎋 محافظت قلب از تصرف شیطانی:
👈 خلوص از تصرفات شیطانی مقدمه اخلاص است.
⬅️ حقیقت حاصل نشود، مگر اینکه سالک در سلوکش خدا خواه شود و خودخواهی و خودپرستی را زیر پا نهد.
🎋 سالک باید عبادت را از روی نشاط و بهجت قلب، فرح و انبساط خاطر به جا آورد و از کسالت احتراز شدید کند.
#دعا
#آداب_دعا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣5⃣ فایده تکرار عبادات و از جمله دعا چیست؟ چه تأثیری در قلب انسان می گذارد؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 فایده تکرار عبادت آن است که به خود یادآوری می کنیم که:
🎋ما «بنده» هستیم.
🎋 خلقت ما عبث نبوده؛ پس پس وظایفی داریم.
⬅️ تذکر بنده بودن و به یاد خدا بودن، موجب تجدید عهد با خداست.
⬅️ در نتیجه آن، نیرویی کسب می کنیم که تحت تاثیر آن گناه نمی کنیم.
🔴 این ذکر خدا عندالدعاء نقشی در قلب دارد و این تکرار عمل های ما برای آن است که قلب را تنویر کند و نقش قلب شود و نفس، ذاتأ با ذکر او متحد شود.
#دعا
#عبادت
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣5⃣ #توبه یعنی چه؟ توبه از نظر روانی برای انسان چه حالتی است و از نظر معنوی برای انسان چه اثری دارد؟ آیا توبه یك امر بسیار ساده ای است؟
ماهیت توبه چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 #توبه برای انسان تغییر مسیردادن است اما نه تغییر مسیر دادن ساده از قبیل تغییر مسیری كه گیاه می دهد و یا تغییر مسیری كه حیوان می دهد، بلكه یك نوع تغییر مسیری كه مخصوص خود #انسان است و از نظر روانی و روحی كاملاً ارزش تحلیل و بررسی و رسیدگی دارد.
🔴 توبه عبارت است از یك نوع #انقلاب درونی، نوعی قیام، نوعی انقلاب از ناحیه ی خود انسان علیه خود انسان. این جهت از مختصات انسان است. گیاه تغییر مسیر می دهد؛ ولی علیه #خودش قیام نمی كند، نمی تواند #قیام كند، این استعداد را ندارد.
❇️ #قیام و #انقلاب از دو موجود مختلف و متباین مانعی ندارد؛ اینكه در داخل وجود یك شخص قیام و انقلاب بشود، انسان خودش علیه خودش قیام كند، چگونه است؟ مگر می شود یك شخص خودش علیه خودش قیام كند؟
🔴 توبه یعنی آن قیام درونی، اینكه مقامات #عالی وجود انسان علیه مقامات #دانی وجود او- كه زمام امور این كشور داخلی را در دست گرفته اند- انقلاب می کنند.
🔴 توبه عبارت است از عكس العمل نشان دادن مقامات عالی و مقدس روح انسان علیه مقامات دانی و پست و حیوانی انسان.
🔴 توبه عبارت است از قیام و انقلاب مقدس قوای فرشته صفت انسان علیه قوای بهیمی صفت و شیطان صفت انسان.
⬅️⬅️⬅️این #ماهیت توبه است.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅4⃣5⃣ شرایط پیدایش #توبه چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 اگر در وجود انسان كاری بشود كه آن عناصر #مقدس وجود انسان بكلی از كار بیفتد، یك زنجیرهای بسیار نیرومندی به آنها بسته شده باشد كه نتوانند آزاد بشوند، دیگر انسان توفیق توبه پیدا نمی كند.
🔴 توبه #عکس_العمل نشان دادن روح انسان در مقابل معاصی است که بستگی به دو چیز دارد:
🎋 از یك طرف بستگی دارد به شدت عمل یعنی شدت #معصیت، شدت #ضربه ای كه مقامات دانی روح شما بر مقامات عالی روحتان وارد می كند. هرچه معصیت انسان كمتر و كوچكتر باشد، عكس العمل كمتری در روح ایجاد می كند و هرچه معصیت بزرگتر باشد، عكس العمل بیشتری به وجود می آورد.
⬅️ افرادی كه بسیار شقی و قسیّ القلب هستند، در عین اینكه شقی و قسیّ القلب اند اگر جنایتشان خیلی بزرگ و فاحش باشد، همانها را هم می بینید كه روحشان عكس العمل نشان می دهد.
🎋عامل دوم عكس العمل نشان دادن روح انسان این است كه سطحی كه ضربه بر آن وارد می شود #صاف باشد، #صلابت و استحكام داشته باشد؛ یعنی آن وجدان انسانی، آن #فطرت انسانی، آن ایمان شخص مستحكم و قوی باشد. در این صورت ولو ضربه كم باشد، عكس العمل نسبتاً زیاد است.
⬅️ وقتی پاكان، یك عمل مكروه كه انجام می دهند، روحشان مضطرب می شود و مرتب پشت سر یكدیگر #توبه و #استغفار می كنند.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅5⃣5⃣ با توجه به اینکه هر چه شدت گناه بیشتر باشد، احتمال #توبه_واقعی بیشتر است، بهتر نیست برای این که سریع تر مراتب #قرب_الهی را پیدا کنیم، یک #گناه بزرگ مرتکب شویم و بعد توبه کنیم؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 از کجا معلوم #فرصت توبه پیدا کنیم❓
🔴 از کجا معلوم #خداوند توبه ما را بپذیرد❓
🔴 #توبه_کردن آسان تر است یا #گناه_نکردن❓
🔴 آیا پارچه وصله شده بهتر است، یا پارچه پاره نشده❓
❇️ مرحوم کلینی در کتاب روضه کافی از امام صادق علیه السلام روایت می کند که فرمود:
👈 در بنى اسرائیل مرد #عابدى بود كه به هیچ وجه به دنیا آلوده نشده و گرد آن نگشته بود، #شیطان كه از وضع او رنج می برد، از بینى خود فریادی كشید، لشكریانش به دور او جمع شدند، بدانها گفت: كدام یك از شما می تواند این شخص را از راه به در كند؟
🎋یكى گفت: من. گفت: از چه راهی به سراغش می روى؟ پاسخ داد: از راه زنها.
شیطان گفت: تو حریف او نیستى، چون او زنان را نیازموده (و لذتى از آنها نبرده كه گول بخورد).
🎋دیگرى گفت: من؛ پرسید: تو از چه راهی گولش می زنى؟ گفت: از راه بادهگسارى و خوشی ها. بدو گفت: تو هم مرد این كار نیستى چون او اهل اینها نیست.
🎋 سومى گفت: من او را گمراه می كنم، پرسید: از چه راهی؟ گفت: از راه كار #خیر؛ شیطان گفت: برو كه تو حریف او هستى.
👈 شیطانك بیامد و در برابر او جایى را انتخاب و شروع به نماز خواندن كرد.
و آن عابد چنان بود كه شبانه روز قدرى می خوابید و استراحت می كرد، ولى شیطانك هیچ نمی خوابید و استراحت نداشت و یكسره نماز می خواند.
♻️ آن مرد عابد كه خود را در برابر او كم ارزش دید و عبادتش را كوچك شمرد، به نزد آن شیطانك رفت و بدو گفت:
🎋اى بنده خدا چه چیز تو را بر این همه نماز خواندن نیرو داده است؟
پاسخش را نداد.
🎋 بار دوم پرسید، باز هم پاسخش را نداد. تا بار سوم كه پرسید گفت: اى بنده خدا من #گناهى كرده ام و از آن #توبه نموده ام و هر گاه آن گناه را به خاطر مى آورم به نماز خواندن نیرو می گیرم.
👈 مرد عابد گفت: آن گناه را به من هم بگو تا انجام دهم و دنبالش توبه كنم و در نتیجه (مانند تو) بر خواندن نماز نیرو بگیرم. شیطانك بدو گفت:
♻️ به شهر برو و سراغ فلان زن #فاحشه را بگیر و با او گناهی کن (و سپس توبه كن تا مانند من بر عبادت نیرو بگیرى).
👈 عابد گفت: دو درهم را از كجا بیاورم؟ من كه نمی دانم درهم چیست؟ شیطان از زیر پاى خود دو درهم بیرون آورده به او داد. #عابد برخاست و با همان جامه و لباس خود كه در آن عبادت می كرد به شهر درآمد و سراغ منزل آن زن را گرفت، مردم او را به خانه آن زن راهنمائى كردند و گمان كردند براى #موعظه او آمده است.
👈 عابد به نزد آن زن رفت و دو درهم را پیش او انداخت و بدو گفت: برخیز. زن برخاست و به درون اطاق خود رفت و به مرد عابد گفت: داخل شو.
👈 عابد به درون اطاق رفت. آن زن بدو گفت: اى مرد تو در وضع و لباسى به خانه من آمده اى كه معمولا كسى با این وضع و لباس نزد من نمی آید، شرح حال خود را براى من بگو.
♻️ عابد سرگذشت خود (و شیطان) را براى آن زن تعریف كرد.
♻️ زن گفت: اى بنده خدا #ترك_گناه آسانتر از #توبه_كردن است، و چنان نیست كه هر كس توبه كند بدان برسد (و توبه اش پذیرفته گردد)؛
⬅️ به نظر می رسد كه آن كس (كه این راه را پیش پاى تو گذارده) شیطانى بوده در نظرت مجسم شده (تا تو را از راه به در كند) اكنون بازگرد كسى را (در آنجا) نخواهى دید.
👈 عابد برگشت و آن زن همان شب از این جهان رفت، و چون صبح شد دیدند بر در خانه اش نوشته شده: «بر سر جنازه این زن (براى دفن و كفن او) حاضر شوید كه او از اهل #بهشت است».
👈 مردم همه در شك و تردید فرو رفتند، و به خاطر همان تردیدى كه در كار او پیدا كرده بودند تا سه روز جنازه اش را به خاك نسپردند.
👈خداى ـ عز و جل ـ به پیغمبر آن زمان وحى فرمود: «بالاى جنازه فلان زن برو و بر آن نماز بخوان و به مردم بگو: بر او #نماز بخوانند كه من او را آمرزیدم و بهشت را بر او واجب كردم چون فلان بنده مرا از گناه و نافرمانى من باز داشت».
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅6⃣5⃣ توبه چه #وقت از انسان قبول می شود، وقت توبه چه موقع است؟ یعنی تا چه وقت انسان #مهلت توبه دارد؟ به چه دلیل؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 این #دنیا هست و رشته ی حیاتش باقی است و تا وقتی كه #مرگ مستقیماً به او روی نیاورده است، #مهلت برای توبه كردن دارد. تنها در وقتی كه انسان در چنگال مرگ گرفتار است و هیچ امیدی به نجات ندارد، توبه مورد قبول واقع نمی شود. قبل از آن ساعات و لحظات آخر كه در تعبیرات حدیثی #ساعت_معاینه نامیده شده است (یعنی لحظه ای كه انسان مرگ را و جهان دیگر را معاینه می كند، به چشم می بیند؛ در عین اینكه هنوز زنده است، دنیای دیگر را در مقابل خود حاضر می بیند) #توبه ی انسان #قبول است ولی در آن لحظات توبه مقبول نیست. چرا⁉️
❇️ زیرا توبه آن وقت است كه یك #انقلاب_درونی در وجود انسان پیدا می شود، یعنی نیروهای مقدسی كه در درون انسان نهفته است علیه نیروهای شهوانی و غضبی و شیطانی وجود انسان و تبهكاریهای او #قیام كنند و زمام مملكت وجود انسان را در دست بگیرند. این معنای توبه است. #توبه یعنی انقلاب درونی در انسان. (با #اراده و #اختیار خودش)
👈 آدمی كه در قعر دریا آب تمام اطرافش را گرفته و به هر طرف كه نگاه می كند آب می بیند و در این حال اظهار توبه می كند، وجدانش منقلب نشده است، فطرتش زنده نشده است، خودش علیه خودش قیام نكرده است، بلكه حالا كه خودش را مضطر و بیچاره می بیند، از روی اضطرار اظهار #تسلیم می كند.
❇️ دلیل دیگر این است که انسان میوه ی درخت طبیعت است، میوه ی درخت دنیاست. تمام امكاناتی كه برای ما انسانها موجود است، در طبیعت و در دنیا موجود است. برای ما خوب شدن در دنیا امكان دارد، وسایل بد شدن و بدتر شدن هم باز در دنیا موجود است. ما كه در این دنیا هستیم، روی درخت طبیعت و دنیا هستیم، میوه ی این درخت هستیم.
این جهان همچون درخت است ای گرام
ما بر آن چون میوه های نیم خام
تا ما روی درخت طبیعت هستیم، همه ی امكانات برایمان هست؛ اگر #عبادت كنیم، مثل میوه ای كه می رسد رسیده می شویم؛ اگر گناه كنیم، مانند میوه ای كه آفت زده می شود آفت زده می شویم؛ مثل اینكه كرمی یا شته ای از راه درخت به این میوه برسد. توبه هم یكی از امكانات است، مثل آب و غذایی است كه از راه درخت طبیعت باید به ما برسد. لذا وقتی مردیم دیگر به ما نمی رسد؛ همینكه پا به آن دنیا گذاشتیم، در هر حد و درجه ای كه هستیم، در هر مسیری كه هستیم، به سوی هر چیزی كه هستیم، در همان جا متوقف می شویم. #آخرین_حد_فعلیت تمام شده است.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣5⃣ طبق فرمایش حضرت #علی علیه السلام #حقیقت_استغفار چیست؟ #ارکان و #شروط_قبولی_توبه چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 #استغفار درجه ی #علّیین است. علّیین یعنی مردمی كه در آن درجات بالا از مقامات قرب قرار گرفته اند. بعد فرمود: استغفار و توبه یك كلمه است براساس شش پایه. که دو تا از اینها #ركن و اساس توبه است، دوتای دیگر #شرط_قبول توبه (یعنی دو تا ماهیت توبه را تشكیل می دهند و دو تای دیگر شرط قبول توبه ی ماهیت دار را) و دوتای آخر #شرط_كامل_شدن توبه.
❇️ ارکان توبه (شرایط تحقق توبه)
🎋 اولین شرط (ركن) توبه #پشیمانی و حسرت و تأسف و آتش درونی و ناراحتی است بر آنچه كه گذشته است.
🎋 ركن دوم توبه یك تصمیم جدی است كه دیگر من این عمل ناشایست را تكرار نمی كنم.
❇️ شرایط قبولی توبه:
🎋 شرط اول: بازگرداندن #حقوق_مردم
🎋 شرط دوم: ادای #حقوق_الهی
❇️ شرایط کامل شدن توبه:
🎋 گوشت و پوست و خونی که از راه #حرام روییده آب شود و به جای آن گوشت و پوست و خون #حلال بروید.
🎋 به بدن #رنج_طاعت چشانده شود؛ همچنانکه قبلاً #لذت_گناه چشیده بود.
#توبه
#استغفار
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣5⃣ #ثمرات_توبه طبق آیات #قرآن چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 خداوند توبه را با #تطهیر توأم می كند:
🌿إِنَّ اَللّهَ یُحِبُّ اَلتَّوّابِینَ وَ یُحِبُّ اَلْمُتَطَهِّرِینَ🌿
⬅️ خداوند می گوید #توبه كن و با آب توبه خودت را #شستشو بده، پاك كن.
🔴 توبه را در موارد دیگری مقرون به كلمه ی #اصلاح می كند.
🌿فَمَنْ تابَ مِنْ بَعْدِ ظُلْمِهِ وَ أَصْلَحَ فَإِنَّ اَللّهَ یَتُوبُ عَلَیْهِ إِنَّ اَللّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ🌿
⬅️ توبه یك #قیام اصلاحی است و غیر از این چیزی نیست.
🔴 #توبه#نصوح و خالصانه باعث می شود خداوند سیئات را بپوشاند.
🌿تُوبَوا اِلَی اللّهِ تَوْبَةً نصوحاً عَسَی رَبُّکمْ اَنْ یکفِّرَ عَنْکمْ سَیئاتِکمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يَوْمَ لَا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ ۖ نُورُهُمْ يَسْعَىٰ بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا ۖ إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ🌿
⬅️ #توبه_نصوح آن است که شخص توبه کننده، به هیچ وجه بازگشت به گناه نکند، آن چنان که شیر به پستان هرگز باز نمى گردد.
⬅️ در حقیقت این «توبه نصوح»، پنج ثمره بزرگ دارد:
🎋 نخست، #بخشودگى سیئات و گناهان.
🎋 دوم، ورود در #بهشت پر نعمت الهى.
🎋 سوم، #عدم_رسوایى در آن روز که پرده ها کنار مى رود و حقایق آشکار مى گردد و دروغگویان تبهکار، خوار و رسوا مى شوند، آرى در آن روز پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلّم) و مومنان، آبرومند خواهند بود، چرا که آنچه گفتند به واقعیت مى پیوندد.
🎋 چهارم این که: #نور_ایمان و عمل آنها از پیشاپیش و سمت راست آنها حرکت مى کند و مسیر آنها را به سوى بهشت روشن مى سازد.
🎋پنجم این که: توجهشان به #خدا بیشتر مى گردد، لذا رو به سوى درگاه خدامى آورند و از او تقاضاى تکمیل #نور و #آمرزش کامل گناه خویش مى کنند.
🔴 در مواردی نه تنها خداوند #سیئات را می پوشاند؛ بلکه به #حسنات نیز تبدیل می نماید.
🌿إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا🌿
⬅️ #گناه آن اثری است که با ارتکاب #نهی خدا در نفس ایجاد شده و در آن باقی میماند. و نیز تا ذات کسی شقی و یا آمیخته به شقاوت نباشد، هرگز مرتکب عمل زشت و #گناه نمیشود و گناه و اعمال زشت از آثار شقاوت و خباثت ذات آدمی است. حال اگر چنین ذاتی با #توبه؛ #ایمان و #عمل_صالح تبدیل به ذاتی طیب و طاهر و خالی از خباثت شد؛ لازمه این تبدیل این است که آثاری هم که در سابق داشت به نام گناه، با مغفرت و رحمت خدا مبدل به آثاری شود که با نفس پاک و طیب متناسب باشد و آن این است که عنوان گناه از آن برداشته شود و عنوان #حسنه و #ثواب به خود بگیرد.
🔴 و در نهایت با توبه انسان به #فلاح و #رستگاری می رسد:
🌿وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ🌿
⬅️ راه رستگارى، توبه و بازگشت از مسيرهاى انحرافى است.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣5⃣ بر حسب آنچه از دعاها و مناجاتهای انبیاء و سایر #معصومین علیهم السلام نقل شده، ایشان خودشان را #گنهکار می دانسته اند و از گناهانشان #استغفار می کرده اند و با وجود چنین اقرارها و اعترافاتی چگونه می توان آنان را معصوم دانست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 بعضی از بزرگان مانند مرحوم خواجه نصیر الدین طوسی، توبه پیامبر(ص) و امامان(ع) را توبه از التفات به #غیر_خدا و اشتغال به امور #دنیا دانسته اند.
👈 توضیح آن که: پیامبر(ص) و امام(ع) تنها برای #آموزش دیگران توبه نمی کردند؛ بلکه واقعاً با توبه، به دنبال #بازگشت به خدا بودند، اما نه بازگشت از گناه؛
👈 بلکه آن بزرگواران چون توجه به امور مادی را (که لازمه ضروری زندگی مادی است) دور از شأن و بندگی و مقام #عصمت خود و گناه تلقی می کردند، از این امور اجتناب ناپذیر توبه می نمودند.
🔴 افعالی که برای دیگران #مباح یا #مکروه شمرده می شود، برای آنان #گناه نامیده می شود و جمله معروف "حسنات الابرار سیئات المقرّبین؛ اعمال نیک خوبان، گناه مقربان خدا محسوب می شود" ناظر به همین حقیقت است.
👈 بر این اساس امام سجاد(ع) در مناجات خود می گوید:
🌿 خدایا، آمرزش می خواهم از هر راحتی و آسودگی که جز از طریق انس با تو حاصل آید، از هر سرور و شادی که به جز از راه قرب به تو حاصل شود؛ از هر کاری به جز طاعت تو درخواست مغفرت می کنم"🌿
🔴 آیت الله جوادی آملی برای توبه سه مرتبه در نظر می گیرند:
🎋 #توبه_عوام این است كه آنان از چپ و راست كه معصیت است، به وسط راه كه صراط مستقیم است برگردند.
🎋 #توبه_خواص این است كه فعل مكروه یا ترك مستحب را «مَضَلّه» و گمراهی بدانند و آن را رها كنند و «وُسْطی» كه فعل مستحب و ترك مكروه است، «جاده» و صراط مستقیم بدانند و به آن توجه كنند.
🎋 #توبه_اخص توبه از توجّه به غیر خدا مانند توجّه به جلال و جمال حق و یا توجه به نجات از جهنم و شوق به بهشت است كه نزد گروه سوم «مَضَلَّه» و گمراهی بهشمار میرود و «وُسْطی» كه توجه به «الله» است «جاده» و صراط مستقیم است.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅ 0⃣6⃣ فرق توبه و انابه و استغفار چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 توبه و استغفار و انابه همگی توجه به #خداست.
👈 #توبه: 🎋 #پشیمانی از گناه است.
🎋 جایگاه آن در #قلب است.
🎋 #آراستن روح به صفات نیک است.
🎋 #بازگشت بنده است از #معصیت به #طاعت.
👈 #استغفار: 🎋 توجهی است که بعد از توبه ایجاد می شود.
🎋 جایگاه آن در #زبان و امور ظاهری است.
🎋 #پیراستن روح از پلیدی ها است.
🎋 بهترین #دعا و #عبادت است.
👈 #انابه: 🎋 توجهی است که بعد از استغفار ایجاد می شود.
🎋 جایگاه آن در #دل و از امور باطنی است.
🎋 نتیجه آن #ترک_گناهان و دوری از #غفلت است.
🎋 #بازگشت بنده است به خداوند با #رغبت و #همت بالا
⬅️⬅️⬅️ انابه بالاترین مرتبه توبه و بازگشتی عمیق با قلب و زبان و عمل به سوی خدا است.
#توبه
#استغفار
#انابه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅1⃣6⃣ چرا خداوند در قرآن از پیامبران با عباراتی نظیر 🌿نعم العبد، إنه أواب🌿 یاد می کند؟ چرا #همواره باید توبه کنیم؟ (از نظر فردی، اجتماعی و در صحنه بین الملل بررسی کنید).
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 #اوّاب از ماده اوب (بر وزن قول) به معنى #بازگشت_اختیارى به سوى چیزى است. اوّاب صیغه مبالغه، به معنای #بسیار رجوع کننده مى باشد و جمع آن اوّابین است.
👈 در قرآن اوّاب اشاره به این است که فرد بسیار به سوى پروردگارش بازگشت مى کند، و از کوچکترین #غفلت و #ترک_اولى توبه مى کند.
❇️ این کلمه پنج بار در قرآن آمده است، و آن صفت کسانى است که پیوسته با اطاعت و استغفار و دعا و ترک معاصى به سوى خدا رجوع می کنند.
👈 از موارد استعمال این لفظ در قرآن کریم استفاده می شود که این لفظ اختصاصی به رجوع به سوی خداوند از گناه و معصیت ندارد؛ بلکه شامل رجوع با انجام اعمال خیر و صالح و #عبادت و طاعت و #دعا و ترک معصیت و مانند آن نیز می شود.
🔴 شرط #بندگی کردن آن است که #ذکر و یاد خدا همواره در #دل باشد.
🔴 انسان موجودی مرکب است که همواره قوای #دانی سعی بر #حاکمیت در مملکت وجود را دارند؛ بنابراین انسان باید همواره رو به خدا بیاورد که اگر غفلت کند، قوای #عالی مغلوب قوای دانی شده و انسان به #کمال خود در مسیر #ربوبیت نمی رسد.
🎋 #فردی:
شیطان همواره به نفس اماره کمک می کند تا حاکم وجودی شود، اما انسان قیام می کند تا نفس مطمئنه را حاکم کند.
🎋 #اجتماعی:
اگر کشور انقلابی نباشد، ارزش های دانی حاکم بر ارزش های عالی می شود. در نتیجه #آزادی_معنوی از دست می رود.
باید در کشور همواره طغیان و انقلابی علیه حاکمیت ارزش های دانی باشد تا ارزش های عالی در جامعه حکمفرما شود و آزادی معنوی برقرار شود.
🎋 در صحنه #بین_الملل:
جبهه استکبار و استثمارگر همواره می خواهد امیال خود حیوانی را حاکم کند که بتواند #ثمره وجودی کشور را در اختیار بگیرد. می خواهند کشورها ضعیف نگه داشته شوند.
⬅️ ملتی که حالت انقلابی نداشته باشد، #ضعیف و زبون است. پس باید همواره حالت توبه و انقلاب داشته باشد.
#بندگی
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣6⃣ «ثُمَّ تَابَ عَلَيْهِمْ ليتوبوا إِنَّ الله هُوَ التواب الرحيم» به چه معناست؟ مگر خدا #توبه می کند؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 از زیبایی های توبه این است که #توبه_عبد بين دو #توبه_خدا واقع است❗️
از اينجا روشن ميشود كه توبه دو قسم است:
🎋 يكى توبه خدا، كه عبارتست از برگشتن خدا بسوى عبد، به #رحمت؛
🎋 و يكى توبه عبد، كه عبارتست از برگشتن بنده بسوى خدا، به #استغفار، و دست بردارى از #معصيت.
⬅️⬅️ و توبه بنده محفوف و پيچيده به دو توبه از خدا است، و در بين آن دو قرار مى گيرد؛
👈باين معنا كه بنده در هيچ حالى از احوال، از خداى خود بى نياز نيست، و اگر بخواهد از لجنزار گناه نجات يافته، توبه كند، محتاج به اين است كه خدا چنين توفيقى باو بدهد، و اعانت و رحمت خود را شامل حال او بسازد، تا او موفق به توبه بگردد؛
👈 و وقتى موفق به توبه شد، تازه باز محتاج به یك توبه ديگرى از خداست، و آن اين است كه باز خدا برحمت و عنايتش بسوى بنده رجوع كند، و رجوع او را بپذيرد؛
⬅️⬅️ پس توبه بنده وقتى #قبول شود، بين دو توبه از خدا قرار گرفته است، هم چنان كه آيه: «ثُمَّ تابَ عَلَيْهِمْ لِيَتُوبُوا، پس خدا بسوى ايشان توبه آورد، تا ايشان توبه كنند»، بر اين معنا دلالت دارد.
#توبه
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣6⃣ مفهوم #تقوا چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 لازمه اینکه انسان از زندگی #حیوانی خارج شود و یک زندگی #انسانی اختیار کند این است که از #اصول_معین و مشخصی پیروی کند؛ خود را در چهار چوب همان اصول، محدود نماید؛ از حدود آن تجاوز ننماید؛ آنجا که #هواها و #هوسهای آنی، او را تحریک می کنند از حدود خود تجاوز نکند و خود را #نگهداری نماید.
👈 نام این خودنگهداری که مستلزم ترک اموری است، #تقواست.
🔴 لازمه خط مشی معین داشتن و اهل مسلک و مرام و عقیده بودن این است که به سوی یک #هدف و یک #جهت ، حرکت کند و از اموری که با هوا و هوسهای آنی او موافق است اما با هدف او و اصولی که اتخاذ کرده منافات دارد خود را " #نگهداری " کند .
⬅️ تقوا به معنای #عام کلمه، لازمه زندگی هر فردی است که میخواهد #انسان باشد و تحت فرمان #عقل زندگی کند و از اصول معینی پیروی نماید.
⬅️ تقوا در امروزه #دنیا برای انسان به منزله یک #حصار و بارو و به منزله یک #سپر است و در فردای #آخرت #راه_بهشت است.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅4⃣6⃣ این که در قرآن آمده است: «إتقواالله» و یا «إتقواالنار» به چه معناست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 معمولاً در ترجمه " « اتقوا الله " یا " « اتقوا النار »" گفته میشود : از خدا بترسید.
👈 البته کسی مدعی نشده که معنای " تقوا " #ترس یا #پرهیز و اجتناب است؛ بلکه چون دیده شده #لازمه صیانت خود از چیزی ترک و پرهیز است و همچنین غالبا صیانت و حفظ نفس از اموری ، ملازم است با ترس از آن امور ، چنین تصور شده که این ماده #مجازا در بعضی موارد به معنای #پرهیز و در بعضی موارد دیگر به معنای خوف و #ترس استعمال شده است.
🔴 چه موجبی هست که بگوئیم معنای " اتقوا الله " اینست که از خدا بترسید و معنای " اتقوا النار " اینست که از آتش بترسید⁉️
👈 بلکه معنای اینگونه جملهها این است که خود را از گزند آتش #حفظ کنید و یا خود را از گزند کیفر الهی محفوظ بدارید .
⬅️بنابراین ترجمه صحیح کلمه تقوا " خود نگهداری " است که همان ضبط نفس است و #متقین یعنی " #خود_نگهداران ".
🔴 حضرت علی علیه السلام می فرماید: «تقوای الهی یك خاصیتش این است كه:
🎋 انسان را از #محرمات الهی نگهداری می كند؛
🎋 خاصیت دیگرش این است كه #خوف_خدا را در دل انسان جایگزین می سازد.»
⬅️⬅️⬅️ تقوا به معنای#ترس نیست؛ بلکه یکی از آثارش این است که خوف خدا را ملازم دل قرار می دهد.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅5⃣6⃣ #ترس_از_خدا یعنی چه؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 ذات خداوند موجب ترس و وحشت نیست؛ اما اینکه میگویند از خدا باید ترسید، یعنی از قانون #عدل_الهی باید ترسید .
👈 در دعا وارد است : « یا من لا یرجی الا فضله ، و لا یخاف الا عدله » . ای کسی که امیدواری به او امیدواری به #فضل و احسان او است و ترس از او ترس از #عدالت او است.
👈 ایضا در دعا است: « جللت ان یخاف منک الا العدل ، و ان یرجی منک الا الاحسان و الفضل » . یعنی تو منزهی از اینکه از تو ترسی باشد جز از ناحیه عدالتت و از اینکه از تو جز امید نیکی و بخشندگی توان داشت .
👈 عدالت هم به نوبه خود امر موحش و ترسآوری نیست . انسان که از عدالت میترسد در حقیقت از #خودش میترسد که در گذشته #خطا کاری کرده و یا میترسد که در آینده از حدود خود به #حقوق دیگران تجاوز کند.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅6⃣6⃣ مقصود از #تقوای_ضعف و #تقوای_قوت چیست؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 لازمه اینکه انسان #حیات_عقلی و انسانی داشته باشد اینست که تابع اصول معینی باشد و لازمه اینکه انسان از اصول معینی پیروی کند اینست که انسان در #روح خود #ملکه و حالت و #مصونیتی ایجاد کند که آن حالت حافظ و #نگهدار او باشد.
⬅️ این همان#تقوای_قوت است.
👈 دوری از گناه، آنوقت کمال محسوب میشود که انسان بدون اجبار عملی و با داشتن اسباب و آلات کار از گناه و معصیت پرهیز کند.
🔴 اگر گفته میشود فلان کس آدم با تقوائی است یعنی مرد محتاطی است ، انزوا اختیار کرده و خود را از موجبات گناه دور نگه میدارد .
⬅️ این همان نوع #تقوای_ضعف_منفی است.
🔴 اینگونه اجتنابها و پهلو تهی کردنها اگر کمال محسوب شود از جنبه مقدمیتی است که در مراحل اولیه برای پیدا شدن ملکه تقوا ممکن است داشته باشد؛
⬅️ در این صورت #تقوای_ضعف_مثبت محسوب می شود.
👈 زیرا پیدایش ملکه تقوا بعد از یک سلسله ممارست و تمرینهای منفی است که صورت میگیرد.
⬅️⬅️⬅️ #حقیقت_تقوا همان روحیه قوی و مقدس #عالی است که خود حافظ و #نگهدارنده انسان است . باید #مجاهدت کرد تا آن معنا و حقیقت پیدا شود .
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣6⃣ چگونه انسان می تواند #باتقوا شود و عنصر تقوا را در خود تقویت کند؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 لازمه تقوا و ضبط نفس ، افزایش #قدرت_اراده و شخصیت #معنوی و #عقلی داشتن است؛
👈 مانند سوار ما هر و مسلطی که بر اسب تربیت شدهای سوار است و با قدرت فرمان میدهد و آن اسب با سهولت اطاعت میکند.
🔴 مثال: آیت الله #همدانی تعریف می کند:
«داخل دهان مرحوم قاضی #کبود رنگ بود، از استاد پرسیدم علت چیست؟
ایشان مدتها پاسخم نداد بعدها که خیلی اصرار کردم و عرض کردم که به جهت تعلیم می پرسم و قصد دیگری ندارم،باز به من چیزی نفرمود تا اینکه روزی در جلسه خلوتی فرمودند:
👈 آقا سید محمد! برای طی مسیر طولانی #سیروسلوک، سختی های فراوانی را باید تحمل کرد و از مطالب زیادی نیز باید گذشت؛
👈آقا سید محمد! من در آغاز این راه در دوران جوانی برای اینکه جلوی افسار گسیختگی زبانم را بگیرم و توانائی بازداری آن را داشته باشم 26 سال #ریگ در دهان گذارده بودم که از صحبت و سخن فرسایی خودداری کنم، اینها اثرات آن دوران است!»
❌ نباید تصور کرد که تقوا از مختصات #دینداری است از قبیل نماز و روزه ، بلکه تقوا لازمه #انسانیت است؛
👈 انسان اگر بخواهد از طرز زندگی حیوانی و جنگلی خارج شود ناچار است که تقوا داشته باشد.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣6⃣ با توجه به مفهوم تقوا، آیا نمی توان گفت #تقوا به نوعی #محدودیت است؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 تقوا #محدودیت نیست ، #مصونیت است . فرق است بین محدودیت و مصونیت . اگر هم نام آن را محدودیت بگذاریم محدودیتی است که عین مصونیت است.
👈 انسان پای خود را در کفش و سر خود را در کلاه و تن خود را به انواع جامهها محصور میکند و میپیچد و البته به وسیله همین کفش و کلاه و جامه است که نظافت خود را حفظ میکند، جلو سرما و گرما را میگیرد. حالا نام این را چه باید گذاشت؟ آیا می توان تأسف کرد که پا در کفش و سر در کلاه و تن در پیراهن زندانی شده و آرزوی آزاد شدن اینها را از این زندانها کرد؟
👈 آنوقت میتوان نام #محدودیت روی چیزی گذاشت که انسان را از #موهبت و سعادتی #محروم کند ، اما چیزی که #خطر را از انسان #دفع میکند و انسان را از مخاطرات #صیانت میکند ، او مصونیت است نه محدودیت ، و تقوا چنین چیزی است.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣6⃣ چه رابطه ای بین#تقوا و #آزادی_فردی و #آزادی_اجتماعی وجود دارد؟
#آزادی_بندگی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 امیرالمؤمنین علیه السلام نه تنها تقوا را محدودیت و #مانع_آزادی نمیداند، بلکه علت و #موجب_بزرگ_آزادی را #تقوای_الهی میشمارد.
👈 در خطبه 228 میفرماید: «تقوا #کلید درستی و اندوخته روز قیامت است؛ #آزادی است از قید هر رقیت؛ نجات است از هر بدبختی .
🔴 #تقوا در درجه اول و به طور مستقیم از ناحیه #اخلاقی و #معنوی به انسان #آزادی میدهد و او را از قید رقیت و #بندگی هوا و هوس آزاد میکند ، رشته حرص و طمع و حسد و شهوت و خشم را از گردنش برمیدارد؛
🔴 ولی به طور غیر مستقیم در زندگی #اجتماعی هم آزادیبخش انسان است.
#تقوا
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m