May 11
🌾🍃🌾
✅7⃣ یكی از افتخارات ما مسلمین نسبت به پیروان ادیان دیگر چیست که باعث شده پشتوانه محکمی در تبعیت از سیره پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم داشته باشیم؟ سرمایه #مکتب_اهل_بیت (شیعه) نسبت به #مکتب_خلفا (اهل تسنن) چیست؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 یكی از نعمتهای خدا بر ما مسلمین و یكی از افتخارات ما مسلمین نسبت به پیروان ادیان دیگر این است كه:
🎋 از طرفی قسمت بسیار زیادی از سخنان پیغمبر ما- كه شك نیست كه سخن ایشان است، یعنی #متواتر و مسلّم است- امروز در دست است، در صورتی كه هیچ یك از ادیان دیگر نمی توانند چنین ادعایی بكنند كه به صورت قطع بگویند فلان جمله جمله ای است كه از زبان مثلاً موسی علیه السلام و یا عیسی علیه السلام و یا یك پیامبر دیگر شنیده شده است؛
🎋 و از طرف دیگر تاریخ پیغمبر ما #تاریخ بسیار روشن و مستندی است. در این جهت هم رهبران دیگر جهان با ما شركت ندارند.
👈حتی دقایق و جزئیاتی از زندگی پیغمبر اكرم به صورت قطع و مسلّم امروز در دست است كه درباره ی هیچ كس دیگر چنین نیست؛
👈 از سال و ماه و حتی روز تولدش و حتی روز هفتم تولدش، دوران شیرخوارگی اش، دورانی كه در صحرا زندگی كرده است، دوران قبل از بلوغش، مسافرتهایش به خارج عربستان، شغلهایی كه قبل از نبوت مجموعاً داشته است، ازدواجش در چه سن و سالی بوده است، چه فرزندانی برای او متولد شده اند و آنهاشان كه قبل از خودش از دنیا رفته اند در چه سنی از دنیا رفته اند، و امثال اینها.
👈تا می رسد به دوران رسالت و بعثتش، كه اطلاعات دقیقتر می گردد چون حادثه ی بزرگی می شود:
👈اول كسی كه به او ایمان آورد كه بود؟ دومین و سومین فرد كه بود؟ فلان كس در چه سالی ایمان آورد؟ چه سخنانی میان او و دیگران مبادله شد؟ چه كارهایی كرد؟ چه روشی داشت؟
🔴 در صورتی كه حضرت عیسی- كه نزدیكترین پیغمبر از پیغمبران بزرگ صاحب شریعت به ماست- اگر تأیید قرآن از او نبود كه مسلمانان عالم، عیسی را به حكم قرآن یك پیغمبر حقیقی و الهی دانسته اند، اصلاً عیسی را در دنیا نمی شد اثبات و تأیید كرد.
👈 خود مسیحیها از جنبه ی تاریخی اصلاً اعتقاد ندارند به تاریخ میلادی كه مثلاً می گویند از تاریخ میلاد حضرت مسیح 1975 سال گذشته است؛ یك حرف قراردادی است نه حقیقی. اگر ما می گوییم از هجرت پیغمبر ما 1395 سال قمری و 1354 سال شمسی گذشته است به اصطلاح مو لای درزش نمی رود، اما اینكه از میلاد مسیح 1975 سال گذشته باشد یك حرف قراردادی است و تاریخ آن را هیچ تأیید نمی كند. احتمال هست دویست سیصد سال قبل از این تاریخ بوده و احتمال می رود دویست سیصد سال بعد از این تاریخ بوده است.
👈 و عده ای از مسیحیهای جغرافیایی- نه مسیحی ای كه ایمانی هم به مسیح داشته باشد- اساساً می گویند: آیا مسیحی در دنیا وجود داشته یا مسیح یك شخصیت افسانه ای است و او را ساخته اند؟ اصلاً در وجود مسیح شك می كنند. البته این حرف از نظر ما چرند است. قرآن [وجود مسیح را] تأیید كرده و ما از آن جهت كه به قرآن ایمان داریم، در این مطلب شك نداریم. [همچنین اینكه ] حواریّین عیسی چه كسانی بودند؟ انجیل در چه تاریخی و چند صدسال بعد از عیسای مسیح به صورت كتاب درآمد؟ چند انجیل بود؟ اینها همه مخدوش است.
🌿ولی برای ما مسلمین، این منبع، چه منبع #گفتار و چه منبع #رفتار پیغمبر اكرم به صورت دو منبع بسیار مسلّم و تا شعاع بسیار زیادی قطعی- نه فقط ظنّیِ قابل اعتماد- وجود دارد.
🔴 ما #شیعیان سرمایهای داریم که اهل #تسنن این سرمایه را ندارند و آن این است که برای آنها دوره #معصوم یعنی دورهای که یک شخصیت معصوم درآن وجود داشته است که از سیره او میشود به طور جزم بهره برد، بیست و سه سال بیشتر نیست؛
👈 چون تنها معصوم را پیغمبر اکرم میدانند. و درست است که پیغمبر در طول بیست و سه سال با شرایط مختلف بوده است و در شرایط مختلف، بسیار سیره پیغمبر آموزنده است، ولی ما شیعیان همان بیست و سه سال را داریم به علاوه تقریباً 250 سال دیگر.
⬅️ یعنی ما مجموعاً در حدود 273 سال دوره عصمت داریم و از سیره معصوم میتوانیم استفاده کنیم.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣ سیره پیامبر اکرم و معصومین علیهم السلام به عنوان یکی از منابع شناخت، از کدام #جهات قابل تاسی و الگوپذیری است؟ آیا صِرف اینکه یک نفر بیاید کلمات پیغمبر را روایت کند کافی است؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 برای ما مسلمین، این منبع، چه منبع #گفتار و چه منبع #رفتار پیغمبر اكرم به صورت دو منبع بسیار مسلّم و تا شعاع بسیار زیادی قطعی- نه فقط ظنّیِ قابل اعتماد- وجود دارد.
خصوصاً که پیغمبر اکرم درباره سخنان خودش فرمود (و عمل هم نشان داد):
🌿اعْطیتُ جَوامِعَ الْکلِمِ🌿
🌾خدا به من کلمات جامعه داده است.
👈یعنی خدا به من قدرتی داده است که با یک سخن کوچک یک دنیا مطلب میتوانم بگویم.
🌿نَضَرَ اللهُ عَبْداً سَمِعَ مَقالَتی فَوَعاها وَ بَلَّغَها مَنْ لَمْ یسْمَعْها..🌿
🌾خدای خرّم سازد چهره آن بندهای را که سخن مرا بشنود و ضبط کند و برساند به کسانی که آنها از من نشنیدهاند.
بعد این جمله را اضافه فرمود:
🌿فَرُبَّ حامِلِ فِقْهٍ غَیرِ فَقیهٍ وَ رُبَّ حامِلِ فِقْهٍ الی مَنْ هُوَ افْقَهُ مِنْهُ🌿
🌾بسا مردمی که حامل یک سخن عمیقند ولی خودشان عمیق نیستند.
👈 یعنی نقل میکند برای کسی که از او عمیقتر است و #عمق فکرش بیشتر است، او که وقتی برایش نقل میکند چیزهایی میفهمد که خود این که برای او نقل کرده نمیفهمد.
⬅️ این است که ما میبینیم سخنان پیغمبر، در هر رشتهای، دقیقاً قرن به قرن عمق بیشتری (نمیگویم پیدا کرده) برای آن کشف شده است.
🔴 در تفسیر و توجیه #رفتار پیغمبر هم عیناً همین مطلب هست. همینطور که #سخن پیغمبر معنی دارد و برای یک معنی ادا شده است، رفتارهای پیغمبر هم همه معنی و تفسیر دارد و باید در آنها #تعمق کرد:
🌿لَقَدْ کانَ لَکمْ فی رَسولِ اللهِ اسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کانَ یرْجُوا اللهَ وَ الْیوْمَ الْاخِرَ.🌿
👈 مخصوصاً با تعبیری که قرآن میگوید که در وجود پیغمبر #اسوه و تأسّیای است برای شما، و وجود پیغمبر کانونی است که ما از آن کانون باید [روش زندگی را] استخراج کنیم.
🔴 صِرف اینکه یک نفر بیاید کلمات پیغمبر را روایت کند [کافی نیست]. خیلی راویها هستند که چیزی درک نمیکنند. اینکه ما بیاییم تاریخ پیغمبر اکرم را نقل کنیم که پیغمبر اکرم در فلان جا چنین کرد کافی نیست، #تفسیر و توجیه عمل پیغمبر مهم است. در فلان جا پیغمبر اینطور رفتار کرد، چرا اینطور رفتار کرد؟ چه منظوری داشت؟
⬅️ پس همینطور که #گفتار پیغمبر نیاز به تعمق و تفسیر دارد، #رفتار پیغمبر هم نیاز به تعمق و تفسیر دارد.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
May 11
🌾🍃🌾
✅9⃣ با توجه به اینکه تاریخ شیعه پشتوانه محکمی دارد، چرا تاثیر پذیری سیره نبوی در عصر حاضر نسبت به عصر نبوی کم تر شده و چه موانعی در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال: (بخش اول)
⚜ چندین مانع در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد که در زیر به آن اشاره می گردد:
۱. فهم و #تفسیر_نادرست از اشعار فارسی
۲. #توهم_انگاری (میل به از دور دیدن و یا میل به از نزدیک دیدن)
۳. #نسبی در نظر گرفتن اخلاق
۴. استفاده از امر #نامقدّس برای رسیدن به #هدف مقدس ( #کیفیت_استخدام_وسیله )
🔴 مانع اول: تفسیر نادرست از شعر #کار_پاکان_را_قیاس_از_خود_مگیر؛
👈 مقصود از این شعر این است که بزرگان را مانند خودت ندان. این حرف درستی است. این بسیار اشتباه است که انسان که خودش را دارای یک احساساتی میبیند [دیگران را نیز چنین بداند]. مثلًا فردی نمیتواند یک نماز با حضور قلب بخواند، میگوید: ای بابا! دیگران هم همین جور هستند، مگر میشود نمازِ با حضور قلب خواند؟! یعنی خودش را مقیاس دیگران قرار میدهد.
👈 این غلط است. ما نباید دیگران را به خودمان قیاس کنیم. «کار پاکان را قیاس از خود مگیر» یعنی #خودت_را_مقیاس_پاکان_قرار_نده. این حرف درستی است. ولی این شعر را ما اغلب میخوانیم و میگوییم:
دیگران را مقیاس خودت قرار نده؛ یعنی تو چه فکر میکنی که من مانند پیغمبر بشوم (یعنی از پیغمبر پیروی کنم)، مانند و پیرو علی باشم؟!.
⬅️ نتیجهاش این است که اگر یک عمر برای ما تاریخ پیغمبر بگویند، برای ما درس نیست و مثل این است که مثلًا بگویند فرشتگان در عالم بالا چنین کردند. خوب، فرشتگان کردند، به ما چه مربوط؟ یک عمر اگر بیایند درباره علی حرف بزنند، اصلًا ککمان نمیگزد.
👈 گفته می شود یک انسانی در هزاروچهارصد سال پیش با منطق خاصی عمل کرده است، من که در شرایط او نیستم، او هم در شرایط من نبوده است، و هر شرایطی منطقی را ایجاب میکند.
⬅️ این سخن معنایش این است که هیچ فردی نمیتواند #الگو باشد.
*ادامه پاسخ در پیامهای بعدی ...
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
May 11
🌾🍃🌾
✅0⃣1⃣ با توجه به اینکه تاریخ شیعه پشتوانه محکمی دارد، چرا تاثیر پذیری سیره نبوی در عصر حاضر نسبت به عصر نبوی کم تر شده و چه موانعی در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال: (بخش دوم)
⚜ چندین مانع در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد که در زیر به آن اشاره می گردد:
۱. فهم و #تفسیر_نادرست از اشعار فارسی
۲. #توهم_انگاری (میل به از دور دیدن و یا میل به از نزدیک دیدن)
۳. #نسبی در نظر گرفتن اخلاق
۴. استفاده از امر #نامقدّس برای رسیدن به #هدف مقدس ( #کیفیت_استخدام_وسیله )
🔴 #پرده_پندار (توهم انگاری)
⚜ میل به #از_دور_دیدن این است که قوه خیال و واهمه بر انسان مسلط است و میل دارد چشم ها را به هم بگذارد و شبح مبهمی ببیند و در اطرافش خیال پردازی کند.
🔸 یکی از اشکالاتی که قریش به پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله میکردند و در نظر آنها آن اشکال، مانع بود که دعوت آن حضرت را بپذیرند، این بود که می گفتند که این چگونه پیغمبری است که مثل دیگران غذا می خورد مثل دیگران در کوچه ها و بازارها راه میرود بشری است مانند دیگران.
🔹 این ها که این حرفها را میزدند خودشان فرزند ابراهیم بودند. این اشکالات برای آنها از آنجا پیدا شده بود که (در دوران جاهلیت) تدریجاً برای ابراهیم از خزانه خیال و وهم خود سیمایی ساخته بودند که با یک بشر چندان قابل تطبیق نبود؛ بنابراین نمی توانستند باور کنند که رسول اکرم که در قالب یک بشر در جلوی آنها ظاهر است، احیا کننده ملت و طریقه ابراهیم باشد.
⚜ بعضی از مردم میل دارند هر چیزی را از نزدیک ببینند و از نزدیک مشاهده کنند. میل به #از_نزدیک_دیدن وقتی است که آدمی علاقهمند است یک چیزی را با چشم خود درست بیند و یا از روی قرائن و دلایل آن چیز را مطالعه کند و درباره آن قضاوت کند.
🔸 دوست دارند معصوم را با زندگی شخصی خودشان بسنجند و تطبیق بدهند. یک قسمت وجودی معصومین همین زندگی عادی در بازار بودند زندگی داشتند همسر و فرزند و غیرذلک داشتند. اما یک وجهه قسمت زندگی آنها آسمانی و ملکوتی بود.
🔹 مثل قرآن کریم، قرآن کریم هم یک جنبه اش همین عربی مبین است که در دسترس ما هست همین کلمات و همین سوره ها هست یک قسم دیگر آن در نزد علی حکیم است.
🔸 مردمی هستند علاقهمند به قرآن ولی دوست ندارند متن اعجاز آمیز این کتاب مقدس را از نزدیک ببینند، در آیات روشن این کتاب مقدس تدبر و تفکر کنند و این کتاب در نظر آنها این است که آن را در پشت ابرها و بالای آسمان ها قرار بدهند و بگویند قابل فهم نیست؛ کسی حق مطالعه و تدبر در آن را ندارد؛ فقط ائمه اطهار حق دارند به آنها نزدیک شود.
❌ هرگز در صدر اسلام مردم این طور فکر نمیکردند که قرآن کتاب آسمانی ماست ولی ما فقط حق تلاوت داریم نه حق تدبر و استفاده مستقیم.
🔹 (برخی هم دوست دارند قرآن را فقط از نزدیک ببینند و بگویند کتاب خدا برای ما کافی است و نیازی به تبعیت از سیره معصومین نیست و فقط به ظاهر قرآن اکتفا کنند. نتیجه این تفکر آن است که استعاره های قرآن را نمی بینند و اگر به طور مثال خدا می فرماید: " ...یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِمْ ..." تصور می کنند خدا مانند انسان جسمی دارد و دست دارد...)
🔸 یک وجهه معصومین هم همین وجهه طبیعی آنهاست که همه آن اسوه و قابل الگوگیری است و یک وجهه آنها نزد خداوند علی حکیم است. که این مسیر تا رسیدن به آنجا همه اش قابل الگو و اسوه برداریست.
⬅️ پس معلوم می شود یک علت اینکه تأثیر دین در نفوس کم شده این است که مردم بین خودشان و قرآن و رسول اکرم حجابی و دیواری از جهل و خیال قرار دادند و آن دیوار است که جلوی نفوذ دین را گرفته است.
*ادامه پاسخ در پیامهای بعدی ...
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
May 11
🌾🍃🌾
✅1⃣1⃣ با توجه به اینکه تاریخ شیعه پشتوانه محکمی دارد، چرا تاثیر پذیری سیره نبوی در عصر حاضر نسبت به عصر نبوی کم تر شده و چه موانعی در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال: (بخش سوم)
⚜ چندین مانع در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد که در زیر به آن اشاره می گردد:
۱. فهم و #تفسیر_نادرست از اشعار فارسی
۲. #توهم_انگاری (میل به از دور دیدن و یا میل به از نزدیک دیدن)
۳. #نسبی در نظر گرفتن اخلاق
۴. استفاده از امر #نامقدّس برای رسیدن به #هدف مقدس ( #کیفیت_استخدام_وسیله )
🔴 #نسبی در نظر گرفتن اخلاق
⚜ عدهای معتقدند که به طور کلی #اخلاق نسبی است؛ یعنی معیارهای خوب و بد اخلاقی نسبی است و به عبارت دیگر انسان بودن امری است نسبی.
👈 معنای #نسبیت یک چیز این است که آن چیز در زمانها و مکانهای مختلف تغییر میکند: یک چیز در یک زمان، در یک شرایط، از نظر اخلاقی خوب است، همان چیز در زمان و شرایط دیگر ضد اخلاق است؛
👈 در حالی که اصول اوّلیه اخلاق، معیارهای اوّلیه انسانیت به هیچ وجه نسبی نیست، مطلق است ...
⬅️ نتیجه نسبی در نظر گرفتن اخلاق این است که:
👈۱. دیگر نمی توان از سیره معصومین الگو گرفت؛ زیرا این برداشت ایجاد می شود که این فعل معصوم نسبت به زمان خودش خوب محسوب می شده و در زمان حال دیگر اخلاقی محسوب نمی شود.
👈۲. اگر اخلاق نسبی باشد دیگر نمی توانیم اصول ثابت و یکنواخت برای تربیت پیشنهاد کنیم.
👈۳. با قبول نسبیت اخلاق، دیگر اخلاق از جنبه اخلاقی بودن خارج شده و به صورت یک سلسله آداب در می آید، نه آن امر مقدسی که واقعافضیلت و خیر است.
*ادامه پاسخ در پیامهای بعدی ...
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣1⃣ با توجه به اینکه تاریخ شیعه پشتوانه محکمی دارد، چرا تاثیر پذیری سیره نبوی در عصر حاضر نسبت به عصر نبوی کم تر شده و چه موانعی در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال: (بخش چهارم)
⚜ چندین مانع در تاثیرپذیری از سیره معصومین وجود دارد که در زیر به آن اشاره می گردد:
۱. فهم و #تفسیر_نادرست از اشعار فارسی
۲. #توهم_انگاری (میل به از دور دیدن و یا میل به از نزدیک دیدن)
۳. #نسبی در نظر گرفتن اخلاق
۴. استفاده از امر #نامقدّس برای رسیدن به #هدف مقدس ( #کیفیت_استخدام_وسیله)
🔴 استفاده از امر #نامقدّس برای رسیدن به #هدف مقدس ( #کیفیت_استخدام_وسیله)
⚜ دیگری- که اینها در تاریخ رخ داده است- برای اینکه مردم را هدایت و راهنمایی کند، میآید حدیثی از پیغمبر یا امام جعل میکند در حالی که غرض شخصی ندارد بلکه غرضش هدایت مردم است ولی فکر میکند که اگر چنین حدیثی را از پیغمبر یا امام برای مردم نقل کند، مردم بهتر میپذیرند. مثلًا [با خود میگوید[ مردمی که این قدر غیبت میکنند و حرف لغو میزنند، خوب است برای اینکه غیبت نکنند و حرف لغو نگویند من بیایم حدیثی جعل کنم در فضیلت فلان دعا که مردم این حدیث را بخوانند و به جای حرف لغو و بیهوده و غیبت بروند دعا بخوانند، یا در ثواب قرآن بگویم اگر فلان سوره قرآن را چهل بار پشت سر یکدیگر بخوانید فلان اثر را دارد.
آیا این، کار خوبی است؟ مسألةٌ: هدف مقدس است ولی کسی میخواهد با دروغ و جعل این هدف مقدس را تأمین کند؛ آیا این درست است یا درست نیست؟ ... نه این کار غلط است.
⚜ قرآن، پیغمبر، ائمه و کسانی که تربیت شده این مکتب هستند محال است که برای هدف مقدس، از یک امر نامقدس مثلًا از یک امر پوچ، از یک امر باطل، از یک امر بیحقیقت ولو یک تمثیل استفاده کنند. این است که ما شک نداریم که تمام قصص قرآن همانطور که قرآن نقل کرده است عین واقعیت است. داستانی که قرآن نقل میکند، ما بعد از نقل قرآن احتیاجی نداریم که تأییدی از تواریخ دنیا پیدا کنیم.
⬅️ نتیجه اینکه برای هدف مقدس، از یک امر نامقدس استفاده شود این است که اثر هدف مقدس هم از بین می رود؛ مثلا برای اینکه مردم را وادار به تلاوت قرآن کند، حدیثی را از زبان پیغمبر نقل کند، سبب می شود دیگر صحت سند دیگر روایات پیامبر نیز زیر سوال رود و مانعی برای الگوگیری از معصوم شود.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅3⃣1⃣ یک الگو چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ برای تبعیت از سیره معصومین از چه اصولی باید پیروی نمود؟ در چه صورت تبعیت از سیره بزرگان قابل قبول است؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 برای تبعیت از سیره بزرگان لازم است یک شرایطی لحاظ شود و از یک اصول خاصی پیروی نمود که در زیر به آن اشاره می نماییم.
🎋الگو باید این ویژگی ها را داشته باشد:
👈 از جنس بشر باشد.
👈 انسان کامل باشد.
👈 دارای منطق عملی ثابت باشد.
👈 جامعیت داشته باشد و از همه جهت (گفتار و رفتار و ...) الگو باشد و در همه جهات عمیق باشد.
👈 از حسن عقلی برخوردار باشد.
👈 گفتار و رفتار او با قرآن و سنت در تعارض نباشد.
👈 گفتار و رفتار او با توجه به مقتضیات زمان تفسیر شود.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅4⃣1⃣ الزامات تبعیت از سیره معصومین چیست؟ در چه صورت سیره بزرگان قابل تبعیت است؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 برای تبعیت از سیره بزرگان لازم است یک سری اصول را باور داشت:
🎋 اعتقاد به امکان وجود سیره و #منطق_عملی_ثابت (توضیح در سوال 4⃣ سیره نبوی در همین کانال آمده است.)
🎋 وجود گزارش های قطعی از سیر و #تاریخ زندگی معصومین (توضیح در سوال 7⃣ سیره نبوی در همین کانال آمده است.)
🎋 از جنس #بشر دانستن و قابل پیروی دانستن سیره معصومین (توضیح در سوال 0⃣1⃣ سیره نبوی در همین کانال آمده است.)
🎋 اعتقاد به #مطلق بودن اصول اخلاقی (توضیح در سوال 1⃣1⃣ سیره نبوی در همین کانال آمده است.)
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅5⃣1⃣ اگر معصوم باید الگوی ما باشد، پس چرا ما هم اکنون مانند حضرت زهرا سلام الله علیها مراسم عروسی را برگزار نمی کنیم و یا مانند پیامبر جامه پشمین نمی پوشیم؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 همانطور که در سوال 3⃣ سیره نبوی توضیح داده شد، ما مکلف به پیروی از #سیره_معصومین هستیم و نه #سیر زندگی آنها؛
👈زیرا سیر زندگی وابسته به #متغیرات_زمان است که در زمان های مختلف شکل های مختلفی دارد، اما سیره و سبک زندگی، یعنی منطق و معیارهای عملی زندگی معصومین همواره ثابت است.
⚜ در مساله ازدواج حضرت زهرا سلام الله علیها #ساده_زیستی و برگزاری مراسم ساده از اصول ثابت سبک زندگی معصوم است که با توجه به مقتضیات آن زمان، بردن عروس با شتر ساده زیستی محسوب می شده.
🔴 ما باید با مطالعه تاریخ و سیر زندگی معصوم، #منطق_عملی_ثابت ایشان را استخراج کنیم و #متغیرات_زمان خودمان را روی آن ثابتات سوار کنیم؛
👈 اگر آن زمان استفاده از شتر #ساده_زیستی محسوب می شده، امروزه استفاده از ماشین ارزان قیمت ساده زیستی محسوب می شود.
🔴 نکته ای که وجود دارد، این است که سیر زندگی پیامبر و هر یک از ائمه علیهم السلام در شرایط و اوضاع احوال متفاوتی بوده است و ما می بینیم که وقتی شرایط و اوضاع احوال تغییر می کند، کیفیت این اصول هم متغیر است؛
⚜ مثلا ساده زیستی در زمان پیامبر و امام علیه السلام به واسطه #سطح_زندگی مردم متفاوت از ساده زیستی امام صادق علیه السلام در زمان خودشان است؛ اما باید دقت کنیم که اصل ساده زیستی همیشه وجود دارد و قطعا برای رسیدن به سعادت و کمال لازم است که رعایت شود.
⬅️ می توان گفت اخلاق و یا سبک زندگی دو رکن دارد:
۱. اصول اخلاقی که همیشه ثابت است؛
۲. فعل اخلاقی که با توجه به مقتضیات زمان شکل ظاهری آن متفاوت است؛
⚜ اصول اوّلیه اخلاق، معیارهای اوّلیه انسانیت که به ساختار روحی انسان برمی گردد به هیچ وجه نسبی نیست، مطلق است، ولی معیارهای ثانوی که اکتسابی است، نسبی است.
⚜ آداب از اخلاق متفاوت است؛ آداب مربوط به ساختمان روحی انسان نیست، قراردادهای انسانهاست در میان یکدیگر. مثال مذکور و مانند آن از مصادیق آداب است نه اخلاق.
🌿 یک مثال برای تبیین بیشتر موضوع:
👈 اصل اخلاقی این است که در مقابل هر احسانی، احسان کردن، صواب است وخوب. هل جزاءالاحسان الا الاحسان؟
این یک اصل همیشگی است. یعنی در هرزمانی در هر مکانی، اگر کسی به کسی نیکی کرد، آن شخص اگر درمقابل این نیکی، تشکری کرد، اگر هزارسال قبل، ده هزار سال قبل باشد در هر قوم وقبیله وکشوری با هر زبانی باشد، این همیشه ممدوح ومورد پسند بوده.
👈 اما آن چیزی که متفاوت است این است که شکل تشکر کردن چگونه بوده وچگونه هست وچگونه خواهد بود؟ این ها متغیر است.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
بسم الله الرحمن الرحیم
5⃣ معنای واقعی #انتظار_فرج
یعنی انسان #منتظر باشد تا در رکاب امام قرار بگیرد و بجنگد و احیانا #شهید هم بشود. یعنی آرزوی واقعی #مجاهد بودن در راه حق؛ نه اینکه منتظر باشیم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف وقتی خود تمام کارها را به سامان رساند، آنگاه ما نیز برای بهره وری و استفاده در صحنه حاضر شویم و اعلام آمادگی کنیم.
برگرفته از
#کتاب #آزادی_انسان
#شهید_مطهری
🆔 @Bineshe_Motahar
🔹ثبت نام دورههای آموزشی #بینش_مطهر در سایت:
🌐 BinesheMotahar.IR
🌾🍃🌾
✅6⃣1⃣ چنانچه ذکر شد الگو باید مثل خودمان باشد تا قابل الگوپذیری باشد. با توجه به اینکه معصومین #عصمت داشته اند و عصمت موهبتی الهی است که خدا به همه بندگانش عطا نمی کند، آیا می توان به عنوان الگو از معصومین استفاده نمود؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 این اشکال ناظر به تفکر نادرست در مورد عصمت است که امری #جبری در نظر گرفته می شود. اگر ما عصمت را به طور کلی امری جبری بدانیم، در واقع معصومین را همچون موجوداتی فاقد #اراده دانستیم که نه شایسته الگو شدن برای دیگران هستند و نه سزاوار #پاداش فراوان؛
⚜ علمای شیعه بر این امر تأکید دارند که معصومین به اراده و اختیار خود از گناهان دوری کردهاند؛ عصمت امری است #اختیاری و به همین دلیل کمال محسوب می شود. گناه کردن برای معصوم #محال_ذاتی نیست؛ ولی به دلیل قوّت #علم و #تقوا عملاً واقع نمیشود.
⚜ عصمت موهبتی الهی است؛ اما به لحاظ اینکه خداوند می دانست که معصومین با دیگران در مراتب #اخلاص و #فداکاری فرق دارند، این موهبت را به آنان بخشیده است؛
⚜ ارزش حقیقی و متعالی که معصومین دارند، همگی مربوط به اموری است که در انتخاب آن مخیّر هستند.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅7⃣1⃣ چه راهکار عملی وجود دارد که بتوانیم در عصر حاضر با توجه به مقتضیات زمان امروز در عمل از سیره معصومین استفاده کنیم؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال (بخش اول):
🔴 برای این که بتوانیم در عمل از سیره معصومین استفاده کنیم، باید اصول اخلاقی ثابت ایشان را با تحلیل یک خبر در گذشته و استخراج قانون آن و انطباق آن قانون با زمان حال طی مراحل زیر به دست آوریم؛
🎋۱. چه خبر از گذشته؟
👈 در مرحله ی اول پدیده ای ذکر می شود مربوط به گذشته.
🎋 ۲. چرایی کار:
👈 در مرحله ی دوم، آن پدیده تحلیل می شود.
🎋 ۳. ارائه قانون فرامکانی و فرازمانی:
در مرحله ی سوم، قانونی از آن پدیده وتحلیل استخراج می شود.
🎋۴. چه خبر از امروز؟
👈در مرحله ی چهارم، پدیده ای را در زمان حال در نظر می گیرد که هم سوی با آن پدیده در گذشته بوده است.
🎋۵. تحلیل وضع موجود:
👈مرحله ی پنجم، این پدیده ی زمان حال را تحلیل می کند.
🎋۶. تطبیق قانون با وضع موجود در زمان حال:
👈مرحله ی ششم، قانون فرا زمانی وفرا مکانی را برپدیده ی زمان حال بارمی کند.
🎋۷. آینده نگری:
👈مرحله ی هفتم، آینده را پیش بینی می کند.
🎋۸. ارائه راه حل:
👈مرحله ی هشتم، راه حل وبرنامه ارائه می دهد برای بهتر انجام شدن و یا برای تکرار نشدن این مساله.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅8⃣1⃣ از داستان حضرت یونس علیه السلام در قرآن، چه قانونی قابل استخراج است؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال: (بخش دوم)
🔴 در قرآن بارها خداوند مثالی می زند و بعد با کذلک یک قانون کلی ارائه می دهد:
👈 به عنوان مثال داستان حضرت #یونس علیه السلام را با هم بررسی می کنیم:
🌿 وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَىٰ فِي الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
🍃 فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَكَذَٰلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
🌿 و صاحب ماهی [حضرت یونس] را [یاد کن] زمانی که خشمناک [از میان قومش] رفت و گمان کرد که ما [زندگی را] بر او تنگ نخواهیم گرفت، پس در تاریکی ها [ی شب، زیر آب، و دل ماهی] ندا داد که معبودی جز تو نیست تو از هر عیب و نقصی منزّهی، همانا من از ستمکارانم.
🍃 پس ندایش را اجابت کردیم و از اندوه نجاتش دادیم؛ و این گونه مؤمنان را نجات می دهیم.
🎋۱. چه خبر از گذشته؟
الف) حضرت یونس قوم خود را با عصبانیت ترک کرد، سپس در شکم ماهی گرفتار شد.
ب) حضرت یونس توبه کرد و ذکر یونسیه را خواند، سپس از آن تنگنا نجات پیدا کرد.
🎋۲. چرایی کار:
الف) حضرت یونس چون با #عصبانیت قوم خود را ترک کرد، گرفتار عذاب شد.
ب) حضرت یونس چون #توبه کرد نجات پیدا کرد.
🎋۳. ارائه قانون فرامکانی و فرازمانی:
الف) هر کس با عصبانیت قهر کند و خانواده یا جامعه خود را ترک کند، گرفتار تنگنا می شود.
ب) هر کس خالصانه توبه کند و خدا را با اذکاری همچون ذکر یونسیه صدا کند، خدا او را از تنگناهای زندگیش خارج می کند.
🎋۴. چه خبر از امروز؟
امروز در خانواده و در جامعه مشکلات و گرفتاریهای زیادی داریم.
🎋۵. تحلیل وضع موجود:
چه بسا علت گرفتاریهای امروز ما عصبانیت های بی مورد و رفتارهای نامناسب ما با خانواده و یا دوستانمان است.
و چه بسا علت طولانی شدن غیبت امام زمان ما ترک امر به معروف و نهی از منکر و دوری کردن از دوستان خطاکارمان آن هم با عصبانیت و قهر است.
🎋۶. تطبیق قانون با وضع موجود در زمان حال:
امروز هم اگر در درگاه خداوند به گناهانمان اقرار کنیم و با اذکاری همچون ذکر یونسیه او را بخوانیم و سعی در جبران اشتباهاتمان کنیم، این قانون الهی است که توبه کاران را می بخشد و آنها را از گرفتاریها نجات می دهد و ان شاءالله فرج آقامون صاحب الزمان را نیز نزدیک می کند.
🎋۷. آینده نگری:
در آینده هم اگر همچنان چنین رفتارهایی داشته باشیم و به جای سعی در اصلاح امور با عصبانیت خود را کنار بکشیم، همچنان مشکلات دامن گیر خودمان و جامعه مان خواهد شد.
🎋۸. ارائه راه حل:
راه حل آن است که حسن معاشرت با دوستان و نزدیکانمان داشته باشیم؛ به جای روشهای قهری برای اصلاح امور ، امر به معروف و نهی از منکر در جامعه را احیا کنیم.
طبق آیه شریفه قرآن که می فرماید:
🌿ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبِيلِهِ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ
🌿 [مردم را] با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن، و با آنان به نیکوترین شیوه به بحث [و مجادله] بپرداز، یقیناً پروردگارت به کسانی که از راه او گمراه شده اند و نیز به راه یافتگان داناتر است.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅9⃣1⃣ چه راهکار عملی وجود دارد که بتوانیم در عمل از داستان حضرت #یوسف علیه السلام قانونی استخراج کنیم و از این قانون در زمان حال استفاده کنیم؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 یکی از کذلک های قرآن در ماجرای حضرت یوسف علیه السلام آمده است که می فرماید:
🌿 وَكَذَٰلِكَ مَكَّنَّا لِيُوسُفَ فِي الْأَرْضِ يَتَبَوَّأُ مِنْهَا حَيْثُ يَشَاءُ ۚ نُصِيبُ بِرَحْمَتِنَا مَنْ نَشَاءُ ۖ وَلَا نُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ
🍃و این چنین ما یوسف را در زمین (مصر) بدین منزلت رسانیدیم که هر جا خواهد جای گزیند و فرمان براند، که هر کس را ما بخواهیم به لطف خاص خود مخصوص میگردانیم و اجر هیچ کس از نیکوکاران را (در دنیا) ضایع نمیگذاریم.
❓حال از خود می پرسیم چه شد که خداوند به حضرت یوسف علیه السلام در زمین مکنت داد؟
🎋۱. چه خبر از گذشته؟
برادران حضرت یوسف به او حسودی کردند و او را در چاه انداختند؛ اما به خواست خدا عزیز مصر او را به فرزندی قبول کرد؛ در دوران جوانی زلیخا شیفته او شد و درخواست مراوده با او را داشت؛ اما حضرت یوسف علیه السلام به دلیل معرفت عمیقی که داشت و آزادی معنوی خود را در خطر می دید، لذا ازخدا، زندان را طلب کرد. آزادی خودش را در زندان دید.
در نهایت به خاطر علم و حکمتی که خدا به او عطا کرده بود، خواب پادشاه را تعبیر کرد و به درخواست خودش و با موافقت عزیز مصر، خزانه دار و وزیر اقتصادی وبرنامه ریزی حکومت گردید؛ و به این ترتیب عزیزمصر شد.
🎋۲. چرایی کار:
خداوند در آیات بعد علت دادن مکنت به حضرت یوسف علیه السلام را این چنین بیان می دارد:
🌿 وَلَأَجْرُ الْآخِرَةِ خَيْرٌ لِلَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ.
🍃 و البته اجر عالم آخرت برای اهل ایمان و مردم پرهیزکار بسیار بهتر (از اجر و مقام دنیوی) است.
⬅️ طبق این آیه علت مکنت دادن به حضرت یوسف علیه السلام #ایمان و #تقوا ذکر شده که می فرماید اجر آخرت برای مومنین با تقوا بسیار بهتر است.
همچنین در آیات بعد آمده است:
🌿 ... إِنَّهُ مَنْ يَتَّقِ وَيَصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ
🍃 ...البته هر کس تقوا و صبر پیشه کند خدا اجر نیکوکاران را ضایع نگذارد.
⬅️ بنابراین شرط عزیز شدن در میان مردمان #تقوا و #صبر است؛
🎋۳. ارائه قانون فرامکانی و فرازمانی:
هر کس در هر زمان و در هر مکانی ایمان و تقوا داشته باشد و در برابر امتحانات الهی صبر پیشه کند در دنیا به عزت و در آخرت به پاداشهای الهی خواهد رسید.
🎋۴. چه خبر از امروز؟
👈امروز در عصری زندگی می کنیم که مظاهر دنیوی بسیار جلوه انگیزی می کند؛
الف) اما با این حال هنوز هم هستند افرادی مانند #علامه_محمدتقی_جعفری که تقوا پیشه کرد و به عکس دختر زیبای سال حتی لحظه ای نگاه نکرد.
این داستان را در لینک زیر کامل بخوانید:
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/05/30/2079651/%D8%B1%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%82%D8%A7%D8%AA-%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%AC%D8%B9%D9%81%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%88%D9%85%D9%86%DB%8C%D9%86-%D8%B9
ب) و یا افرادی مثل #سردار_شهید_سلیمانی که می توانست با وجود رسیدن به قدرت، از این قدرت سوء استفاده کند و زندگی دنیوی خود را با تجملات بیاراید اما بسیار ساده زندگی کرد و در تمام عمر بابرکت خویش به مردم خدمت کرد.
🎋۵. تحلیل وضع موجود:
الف) علامه محمدتقی جعفری به خاطر تقوا و خودنگهداری که داشت اصلا حتی یک لحظه هم به چهره دختر زیبای سال نگاه نکرد؛ در عوض جمال زیبای حضرت علی علیه السلام را مشاهده نمود؛
ب) سردار شهیدسلیمانی که اسوه تقوا بود، هم در دنیا به عزت رسید و هم با رسیدن به مقام والای شهادت به اجر آخرت بهترین اجرهاست نائل شد.
🎋۶. تطبیق قانون با وضع موجود در زمان حال:
تنها راه رسیدن به عزت در این دنیا و نجات ما و جامعه اسلامی از گرفتاریها #ایمان، #تقوا و #صبر است.
🎋۷. آینده نگری:
در آینده هم اگر هر کس ایمان و تقوا و صبر داشته باشد ، حتما به عزت دنیا و آخرت خواهد رسید.
🎋۸. ارائه راه حل:
راه حل آن است که سعی کنیم اول ایمان را در خودمان تقویت کنیم و صبر پیشه کنیم و بعد دیگران را نیز به صبر دعوت کنیم تا هم خودمان و هم جامعه اسلامی به عزت و سربلندی در دنیا و آخرت برسد.
ان شاءالله
🌿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
پرسمان و بصیرت
🌾🍃🌾 ✅9⃣ با توجه به اینکه تاریخ شیعه پشتوانه محکمی دارد، چرا تاثیر پذیری سیره نبوی در عصر حاضر نسبت ب
🌾🍃🌾
✅0⃣2⃣ این ادعا که "تأثیر دین و تعلیمات دینی در طول زمان (بعد از وفات پیامبر تا به امروز) تدریجاً تقلیل یافته است" ادعای صحیحی است؟
❓ آیا روح مخصوص هر عصر و طبع شهوتران بشر مقتضی این نیست که از تأثیر تعلیمات دین کاسته شود؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 همانطور که در سوال 9⃣ تا 2⃣1⃣ سیره نبوی ذکر شد، موانعی برای تاثیرپذیری از #سیره_معصومین وجود دارد که باعث شده #تاثیر_دین نسبت به عصری که ظهور کرده کم شود.
👈 و در میان این موانع، می توان گفت #توهم_انگاری علت اصلی ایجاد حجاب بین مسلمین و رسول اکرم بوده است؛
⬅️ پیامد فردی خیال پردازی های جاهلانه درباره ایشان آن است که به بهانه تکریم ایشان، سیره و طرز سلوک ایشان غیر قابل استفاده قلمداد می شود؛ حال آنکه این انسان کامل چون بشر است می تواند معلم و هادی انسانهای دیگر باشد.
⬅️ پیامد اجتماعی این رویکرد آن بوده است که به تدریج از تأثیر دین مبین اسلام نسبت به سالهای اولیه آن کاسته شده است؛
❌ برخی ادله نادرست ارائه شده در مورد کاهش تاثیر دین اسلام نسبت به عصر ظهور آن این موارد است:
🔰 روح عصر و اقتضای زمان ایجاب میکرده، در آن عصر تاثیر تعلیمات دینی زیاد باشد؛ ولی حالا روح عصر و زمان طور دیگری ایجاب می کند که آن تعلیمات به تدریج از بین برود؛
⚜ ممکن است این دلیل در نظر افرادی که دین را به منزله ابزاری از #ابزار زندگی می دانند که هر روز جای خود را به ابزاری بهتر میدهد پسندیده باشد، ولی اصولا دین جزو متن و اساس زندگی است؛ نه جزو ابزار که قابل تعویض و تبدیل به چیز دیگر باشد.
🔰 دلیل نادرست دیگر آن است که بگوییم بشر طبعا میل به شهوت و #آزادی دارد و دین برخلاف مقتضیات میل و رغبت طبیعی انسان است و برای انسان قید و محدودیت ایجاد میکند؛ قبلاً که وسایل اعمال #شهوت فراهم نبود مردم به سوی دین می رفتند؛ ولی حالا که وسایل مهیاست، طبعا از دین منحرف میشوند.
⚜ در حالی که این دلیل، هم ناصواب و هم نا تمام است؛ هر چند این امر بیتأثیر نیست، اما این تعبیر هم صحیح نیست که دین مطلقا مخالف میل و رغبت است؛ چرا که اگر مخالف یک میل و رغبت است، با یک میل و رغبت دیگر هماهنگی دارد؛ اگر از یک نظر #محدودیت است، از نظر دیگر آزادی و #حریت است.
⬅️ در نتیجه هر چند موانعی در تاثیرپذیری از تعلیمات دین و سیره معصومین وجود داشته است، اما نمی توان گفت روح مخصوص هر عصر و طبع شهوتران بشر مقتضی این است که از تأثیر تعلیمات دین کاسته شود.
✅ ضمن این که می بینیم با گذشت زمان به خاطر #پیشرفت_علم، #فهم_بشر از مسائل دینی بیشتر شده است.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅1⃣2⃣ این که میبینیم شیخ مرتضی انصاری در نهصد سال بعد از شیخ طوسی و شیخ مفید و شیخ صدوق بهتر میتواند سخن پیغمبر را تحلیل کند، آیا از این جهت است که شیخ مرتضی نبوغ بیشتری از شیخ طوسی داشته است؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 خیر؛
👈 زیرا #علم زمان او وسعت بیشتری از علم زمان شیخ طوسی دارد؛ علم جلوتر رفته است و در نتیجه این بهتر میتواند به عمق سخن پیغمبر برسد تا او که در هزار سال قبل بوده است.
👈 آینده هم همینطور است. صد سال دیگر، دویست سال دیگر افرادی پیدا خواهند شد که خیلی عمیقتر از شیخ انصاری سخنان پیغمبر را درک کنند.
به همین جهت پیامبر فرمودند:
🌿 «فَرُبَّ حامِلِ فِقْهٍ غَیرِ فَقیهٍ وَ رُبَّ حامِلِ فِقْهٍ الی مَنْ هُوَ افْقَهُ مِنْهُ.»
بسا مردمی که حامل یک سخن عمیقند ولی خودشان عمیق نیستند.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m
🌾🍃🌾
✅2⃣2⃣ مقصود پیامبر از اینکه فرمودند: «فَرُبَّ حامِلِ فِقْهٍ غَیرِ فَقیهٍ وَ رُبَّ حامِلِ فِقْهٍ الی مَنْ هُوَ افْقَهُ مِنْهُ.» چه بود؟
#سیره_نبوی
🌾🍃🌾
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
✅ پاسخ سوال:
🔴 «فقه» یعنی #فهم_عمیق، ولی در اینجا مقصود جملهای است که عمق داشته باشد. «#فقه» با «#فهم» فرقش این است که «فهم» مطلق فهمیدن است و «فقه» فهم عمیق را میگویند.
⚜وقتی که «فقه» به کلام اطلاق بشود یعنی سخنی که عمق زیاد دارد.
🌿 فرمود: بسا مردمی که حامل یک سخن عمیقند ولی خودشان عمیق نیستند. جمله را همیشه نقل میکند ولی خودش نمیتواند به عمق آن پی ببرد.
🌿 باز فرمود: بسا مردمی که جملهای را، فقهی را حمل میکنند یعنی جملهای را که از من شنیدهاند حفظ دارند، فقیه هم هستند، ولی نقل میکند برای کسی که از خود او فقیهتر است، یعنی نقل میکند برای کسی که از او عمیقتر است و عمق فکرش بیشتر است، او که وقتی برایش نقل میکند چیزهایی میفهمد که خود این که برای او نقل کرده نمیفهمد.
⬅️ این است که ما میبینیم سخنان پیغمبر، در هر رشتهای، دقیقاً قرن به قرن عمق بیشتری (نمیگویم پیدا کرده) برای آن کشف شده است.
(البته میدانید حساب اوصیای پیغمبر، ائمه اطهار جداست. کلمات آنها مثل کلمات پیغمبر است. راجع به افراد عادی دارم صحبت میکنم.)
در قرن اول و دوم هرگز به اندازه قرن سوم نمیتوانستند به عمق مطالب پیغمبر برسند، و در قرن سوم به اندازه قرن چهارم، و در قرن چهارم به اندازه قرن پنجم.
#سیره
#بینش_مطهر
🌿🌾🌿
@binesh_m