❖ شش ماه سرنوشتساز_١٢.mp3
23.03M
▪️درسگفتار «شش ماه سرنوشتساز»
جلسۀ دوازدهم
🎙استاد یوسفی غروی
🔹آیا دستگاه خلافت نقشه قتل امیرالمومنین(علیه السلام) را طرحریزی کرد و خالد بن وليد مامور اجرای آن شد؟
🔸دوران بستری حضرت فاطمه(عليها السلام) چند روز طول کشید؟
🔹عیادت زنان انصار از ایشان
🔸 آیا ابوبکر و عمر توانستند به عیادت ایشان بروند؟
🔹 جزییات روز شهادت حضرت فاطمه(عليها السلام)
🔸 علت تدفین شبانه حضرت فاطمه(عليها السلام)
🔹 چه کسانی در تدفین حضور داشتند؟
🔸 مکان دفن حضرت فاطمه(عليها السلام)
@chsiqs
❖ شش ماه سرنوشتساز_١٣.mp3
23.13M
▪️درسگفتار «شش ماه سرنوشتساز»
جلسۀ سیزدهم
🎙استاد یوسفی غروی
🔹پرسش و پاسخ
@chsiqs
❖ شش ماه سرنوشتساز_١٤.mp3
23.01M
▪️درسگفتار «شش ماه سرنوشتساز»
جلسۀ چهاردهم
🎙استاد یوسفی غروی
🔹پرسش و پاسخ
@chsiqs
▪️ صوت درسگفتار «شش ماه سرنوشتساز»
🔹در شهریور 1399 به دعوت انجمن مسلمانان شیعۀ دانشگاه نورثوسترس شهر شیکاگو درسگفتاری 14 جلسهای به نام «شش ماه سرنوشتساز» با بیان استاد یوسفی غروی برگزار شد. استاد یوسفی غروی در این درسگفتار به بررسی تاریخی وقایع اوایل ماه ذیالحجه سال دهم تا اوایل ماه جمادی الثانی سال یازدهم هجری (از حجه الوداع تا شهادت حضرت فاطمه (ع)) میپردازد.
🎞 ویدیوی درسگفتارها در یوتیوب
🔹جلسۀ اول:
پیش زمینههای وقایع حجةالوداع؛ نزول سوره برائت در سال نهم هجری
🔸جلسۀ دوم:
حجةالوداع
🔹جلسۀ سوم:
خطبههای پیامبر اکرم(صلّی الله علیه وآله) در حجةالوداع تا واقعه غدیر
🔸جلسۀ چهارم:
وقایع محرم و صفر سال یازدهم هجری
🔹جلسۀ پنجم:
وقایع روزهای پایانی حیات پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله)
🔸جلسۀ ششم:
رحلت پیامبر اکرم(صلى الله عليه وآله)
🔹جلسۀ هفتم:
واقعه سقیفه
🔸جلسۀ هشتم:
وقایع روزهای پس از سقیفه
🔹جلسۀ نهم:
غصب قریه فدک
🔸جلسۀ دهم:
وقایع پس از غصب فدک تا حمله به خانه امیرالمومنین و حضرت فاطمه (علیهما السلام)
🔹جلسۀ یازدهم:
جزئیات حمله به خانه امیرالمومنین و حضرت فاطمه (علیهما السلام)
🔸جلسۀ دوازدهم:
روزهای پایانی زندگی حضرت فاطمه (علیها السلام)
🔹جلسۀ سیزدهم:
پرسش و پاسخ
🔸جلسۀ چهاردهم:
پرسش و پاسخ
🔅دوستان خود را از طریق نشانی زیر به کانال مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام دعوت کنید (بازنشر مطالب کانال فقط با ذکر نشانی کانال مرکز و ذکر منبع جایز است): ⬇️⬇️
@chsiqs
▪️پرسشهای پرتکرار درباره شهادت حضرت زهرا (س) و پاسخ استاد یوسفی غروی
(قسمت سوم: وفات یا شهادت حضرت زهرا (س)؟ نحوۀ ضربتی که به حضرت وارد شد)
6. آیا تعبیر «وفات» در روایات و اخبار تاریخی دلالت بر «عدم شهادت» دارد؟
🔹امام صادق (ع) در روایتی سوم جمادی الثانی را روز وفات حضرت زهرا دانسته است. متأسفانه عدهای این «وفات» را دستاویزی قرار دادهاند که حضرت شهید نشده و به مرگ طبیعی از دنیا رفته است.
🔹باید توجه داشت که تعبیر وفات اعم است. شهادت نوعی از وفات است. «وفات» انواع مختلفی دارد که یکی از آنها شهادت است. لذا تعبیر «وفات» نافی «شهادت» نیست.
🔹شاهد این حرف اینکه در ادامۀ همان روایت حضرت میفرماید: «کَانَ سَبَبُ وَفَاتِهَا اَنَّ قُنْفُذاً مَوْلَی عُمَرَ لَکَزَهَا بِنَعْلِ السَّیْفِ بِاَمْرِهِ؛ سبب وفات ایشان این بود که قنفذ، غلام عمر، به دستور عمر با نعل شمشیر به حضرت زد».
🔹همچنین در کتاب کافی از امام کاظم (ع) نقل شده که فرمود: «إِنَّ فَاطِمَةَ ع صِدِّيقَةٌ شَهِيدَةٌ».
7. مراد از «نعل شمشیر» که در روایتی ضربه با آن علت شهادت حضرت زهرا (س) دانسته شده چیست؟
🔹در روایتی امام صادق (ع) علت وفات را ضربهای دانستهاند که قنفذ، غلام عمر، با «نعل سیف» به ایشان زد. اما «نعل سیف» کجای شمشیر است؟
🔹وقتی شمشیر را به دیوار تکیه میدهند سرِ شمشیر به طرف زمین و قبضۀ شمشیر به طرف دیوار قرار میگیرد. از آنجا که سرِ شمشیر مکرراً روی زمین کشیده میشود ساییده میشود. برای جلوگیری از این ساییدگی پوستهای فلزی یا غیرفلزی به این انتهای شمشیر میزدند و در عربی به آن «نعل سیف» میگویند. گویا این حالت را به «نعال» به معنای دمپایی یا کفش تشبیه میکنند و انگار این نیز کفشک شمشیر است.
🔹قنفذ با این طرف شمشیر به دو پهلوی حضرت زهرا (س) زد به طوری که سبب سقط جنین شد.
برگرفته از ویدیویی از ایشان در سایت شفقنا
🔅دوستان خود را از طریق نشانی زیر به کانال مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام دعوت کنید (بازنشر مطالب کانال فقط با ذکر نشانی کانال مرکز و ذکر منبع جایز است): ⬇️⬇️
@chsiqs
▪️بستۀ علمی پیشنهادی مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام در سالروز شهادت حضرت زهرا (س)
🔹پرسشهای پرتکرار درباره شهادت حضرت زهرا (ص) و پاسخ استاد یوسفی غروی/ قسمت اول، قسمت دوم، قسمت سوم
🔸درسگفتار شش ماه سرنوشتساز با بیان استاد یوسفی غروی/ جلسۀ نهم: غصب فدک، جلسۀ دهم: وقایع پس از غصب فدک، جلسۀ یازدهم: حمله به خانه حضرت، جلسۀ دوازدهم: روزهای پایانی زندگی حضرت زهرا (س)، دسترسی به کل جلسات درسگفتار.
🔹فدک هدیۀ حضرت رسول (ص) به حضرت زهرا (س) یا ارث حضرت از پدرشان؛ ناسازگاری درونی یکی از روایات مربوط به ماجرای اختلاف ابوبکر و حضرت زهرا (س) بر سر فدک/ محمدصادق حسینزاده
🔸دورنمای فتنه های ناشی از سقیفه از نگاه حضرت زهرا (س)/ مهدی پیشوایی
🔹فدک چیست؟/ صفری فروشانی
🔸پاسخ به مقالۀ «افسانۀ شهادت حضرت زهرا (س): یورش به خانۀ وحی / گروه معارف مدرسه امیرالمؤمنین زیر نظر آیت الله مکارم شیرازی
🔹تاریخ هجوم به خانۀ حضرت زهرا (س)/ محمدهادی یوسفی غروی
🔸ماجرای فدک/ صفری فروشانی (برنامۀ تلویزیونی ماجرا)
🔅دوستان خود را از طریق نشانی زیر به کانال مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام دعوت کنید (بازنشر مطالب کانال فقط با ذکر نشانی کانال مرکز و ذکر منبع جایز است): ⬇️⬇️
@chsiqs
May 11
#اطلاعرسانی_رویدادهای_تاریخی
▪️نشست علمی با موضوع نگاهی تاریخی به خطبۀ حضرت زهرا (س)
🎙استاد محمدعلی مهدوی راد
⏱ 26 آذر 1402 ساعت 19
🔻لینک حضور مجازی در جلسه:
https://meet.google.com/ewn-rqep-mjf
برگزارکننده: انجمن علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان با همکاری انجمنهای علمی علوم قرآن و حدیث دانشکدگان فارابی
@chsiqs
#اطلاعرسانی_رویدادهای_تاریخی
▪️از غدیر تا شهادت
🎙استاد سید محمد طباطبایی یزدی
⏱ 26 آذر 1402 حدود ساعت 21
شبکۀ چهار سیما، برنامۀ ماجرا
🔹استاد طباطبایی یزدی هم اکنون در سلسلهجلساتی به کتاب الغدیر علامۀ امینی میپردازد که حدود پنجاه جلسه از آن گذشته است. علاقهمندان میتوانند برای پیگیری این درسها و همچنین سایر مطالب استاد به کانال شخصی ایشان در تلگرام مراجعه کنند:
https://t.me/mtyazdi
@chsiqs
▪️پس از پیامبر (ص) حاکم روی همۀ اموال کلان پیامبر (ص) دست گذاشت که یکی از آنها فدک بود
استاد صفری فروشانی:
🔹بعد از پیامبر (ص) حاکم وقت روی همۀ اموال کلان پیامبر (ص) دست گذاشت و ادعای مالکیت کرد که یکی از آنها فدک بود. این از دو جهت برای حاکمیت مهم بود: یکی از جهت مالی به آنها کمک میکرد و از طرفی بیم آن داشتند که با رسیدن بخشی از این اموال به اهل بیت آنها امکان مالی بیشتری پیدا کنند و این برای حکومت بد بود؛ جهت دوم اینکه مشروعیتشان را وابسته به این تصرف در اموال کلان پیامبر (ص) میدانستند زیرا معتقد بودند پیامبر (ص) از جهت حاکم بودن صاحب این اموال بود و آنها نیز اگر بخواهند حاکم باشند باید این اموال را داشته باشند.
🔹یکی از عللی که در میان این اموال «فدک» برجسته شده این است که ما ادعا داریم فدک «هدیه» است و مال شخص حضرت زهرا (س) است اما درباره سایر اموال چیزی نداریم که اینها نیز بخشیده شده باشند. لذا درباره سایر اموال باید روی جهت ارث بودن دست گذاشت. در این صورت نیز پیغمبر (ص) غیر از اهل بیت وارثان دیگری نیز از جمله زنانشان دارند.
🔹اتفاقاً در زمان عثمان عایشه ارث خود از پیامبر (ص) را مطالبه کرد. عثمان در جواب به او گفت پدرت که حدیثی درباره ارث به جای نگذاشتن انبیا گفت شما بودی و ادعایی نداشتی، در زمان خلیفۀ دوم نیز چنین ادعایی نداشتی، حالا که با من مخالفی آمدهای در زمان من چنین ادعایی میکنی؟ و عثمان مالی را به عنوان ارث عایشه از پیامبر (ص) به او نداد (برگرفته از سخنان ایشان در برنامۀ تلویزیونی ماجرا).
🔅دوستان خود را از طریق نشانی زیر به کانال مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام دعوت کنید (بازنشر مطالب کانال فقط با ذکر نشانی کانال مرکز و ذکر منبع جایز است): ⬇️⬇️
@chsiqs
▪️نماز خواندن خلیفۀ اول بر پیکر حضرت زهرا (س)!
🔹ابن عدی در الکامل از قول مالک بن انس نقل کرده که امام صادق (ع) فرمود حضرت فاطمه (س) شبانه از دنیا رفت. پس ابوبکر و عمر و عثمان، طلحه و زبیر و سعید و عدۀ زیادی حاضر شدند و ابوبکر به حضرت علی (ع) گفت: بر فاطمه نماز بگزار. علی (ع) فرمود: لا والله ما تقدمت و انت خلیفة رسول الله، قال فتقدم ابوبکر فصلی علیها فکبر علیها اربعاً و دفنها لیلاً؛ نه به خدا قسم که بر تو پیشی نمیگیرم در حالی که تو جانشین رسول خدا (ص) هستی، ابوبکر نماز خواند و بر آن حضرت چهار تکبیر گفت و فاطمه را شبانه دفن کردند» (الکامل فی ضعفاء الرجال، ج 5 ص 422).
🔹قطع نظر از ضعف سند، این روایت با تاریخ و کیفیت دفن حضرت زهرا (س) در تعارض است. آن حضرت تا آخر عمر با ابوبکر سخن نگفت و بر او غضبناک بود (صحیح بخاری، ج5، ص139).
🔹واقدی تصریح میکند: نزد ما ثابت است که علی (ع) ایشان را شبانه دفن کرد و بر ایشان نماز خواند. عباس و فضل هم همراه آن حضرت بودند و آنها هیچ فردی را خبر نکردند (السیرة الحلبیة، ج3، ص 511).
🔹منابع تاریخی تأکید دارند که حضرت زهرا (س) رسماً از شرکت افرادی از جمله ابابکر و عمر در مراسم دفن کراهت داشت و به علی (ع) در این باره سفارش کرده بود (الغدیر، ج3، ص 360).
📗«بازکاوی نقش گزاره های تاریخی در نقد محتوایی احادیث»، نوشتۀ ناصر رفیعی.
🔅دوستان خود را از طریق نشانی زیر به کانال مرکز پژوهشهای تاریخ اسلام دعوت کنید (بازنشر مطالب کانال فقط با ذکر نشانی کانال مرکز و ذکر منبع جایز است): ⬇️⬇️
@chsiqs
#تازههای_نشر
▪️بانوان شیعه: جایگاه و نقش فرهنگی و سیاسی بانوان شیعه از عصر امام صادق تا پایان غیبت صغری
✍️نویسنده: سعیده رحیمی
🔻چکیده:
🔹نویسنده در این کتاب بر آن است تا در سایۀ واکاوی شرایط فرهنگی و اجتماعی عصر دوم امامت، از جلوههای نقشآفرینی بانوان شیعه در صحنۀ اجتماع و تأثیرهای فرهنگی آنان پرده بردارد و ضمن ارائه الگویی درست از حضور اجتماعی، فرهنگی و سیاسی زنان، ابعاد گوناگون نقش خطیر این بانوان را در پایایی مکتب تشیّع اثناعشری نشان دهد و بگوید در متن فرهنگیسیاسی قرنهای دوم و سوم، بانوان شیعه و بهویژه بانوان نزدیک به خاندان امامت، چگونه در سایۀ همکاری با امامان معصوم (علیهم السلام) به منزلت اجتماعی شایستهای دست یافتند.
🔹امامان معصوم (علیهم السلام) اصلیترین عامل رشد و ارتقای هویتی زنان آن روزگار بودهاند و آموزش علمی و دینی کنیزان و بانوان، سیرۀ مستمر آنان شمرده شده است. در این دوره، منابع تاریخی از بانوان بسیاری یاد میکنند که هرکدام به فراخور اوضاع سیاسیاجتماعی زمان خود، گامهای استواری در حفظ و گسترش مکتب تشیّع برداشتند. واکاوی این اسامی، به همراه دقت در شرایط زمانی و رخدادهای تاریخی عصرشان، الگویی صحیح و ارزشمند از حضور اجتماعی زنان و فعالیتهای فرهنگی، تبلیغی و سیاسی ایشان در عصر امامان معصوم (علیهم السلام) بهدست میدهد که در مقابل شکلهای ناصحیح رایج در جامعه کنونی، قابل ارائه است.
🔻اطلاعات کتابشناختی:
نویسنده: سعیده رحیمی
ناشر: جمکران
قطع: رقعی
تعداد صفحات: 216
چاپ اول 1402
قیمت 120 هزار تومان (خرید با ده درصد تخفیف از سایت نشر جمکران).