هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
مروری بر یک رخدادها ماندگار
********
رخداد 23 فروردین 1331 که درآن روز زمینی برای ساخت اولین دبیرستان منطقه ماربین اختصاص رخداد مهمی در توسعه آمزش وپرورش در شهر است به این بهانه مرور مختصری بر تاریخچه دوره متوسطه در سده فراز و نشیب های تحصیلات را این دوره خیلی ساده قابل دسترس نشان می دهد
برای اولین بار در سال 1318 یعنی 16 سال بعد از شروع به کار اولین دبستان در شهر، کلاس اول متوسطه ضمیمه دبستان اسلامی شد و طی دو سال بعد کلاس های دوم و سوم نیز به آن اضافه شد اما در سال 1320 به دلیل تبلیغ علیه تحصیل در مدارس جدید و احتیاج خانواده ها به فرزندان خود در کار کشاورزی، ثبت نام دانش آموزان حهت کلاس سوم به حد نصاب نرسید و به این ترتیب دوره متوسطه ادامه نیافت....مجدد در سال1331 کلاس اول دبیرستان در دبستان اسلامی دایر شد.
در سال بعد دبیرستان از دبستان اسلامی جدا و به منزلی استیجاری در خیابان ورنوسفادران نزدیک چهارشنبه بازار متعلق به خانواده بختیاری انتقال یافت.
با افزایش تدریجی دانش آموزان و دایر شدن کلاسهای بعدی نیاز به یک ساختمان مجزا برای دبیرستان احساس شد. اهالی با تشویق و پیگیری معتمدین محلی قطعه زمینی در خیابان ورنوسفادران نزدیک بانک ملی مرکزی جنب کوی شهیدان دباغی فعلی به این امراختصاص دادند. پس از واگذاری زمین به اداره فرهنگ، ساخت دبیرستان شروع گردید. نقل است که مردم به هر شکل ممکن حتی به عنوان کارگر در ساخت دبیرستان کمک می کردند. این ساختمان در فروردین 1335 ه.ش پذیرای دانش آموزان شد. نام مدرسه به پاس خدمات مرحوم ابوالحسن سیادت بنیانگذار آموزش نوین در سده «عماد» گذاشته شد. در سال 1337 همزمان با سفر دکتر اقبال نخست وزیر و هیات دولت وقت به سده دستور دایر شدن کلاس ششم طبیعی در این دبیرستان صادر و چندی بعد این کلاس رسما افتتاح شد. اولین گروه در مقطع دیپلم از دبیرستان عماد تیر سال 1338 فارغالتحصیل شدند
در سال 1339 تعداد دانش آموزان دبیرستان عماد در کلاس های اول و دوم به 138 نفر رسید و 11 لیسانسه و سه دیپلمه در آن مشغول کار بودند. کتابخانه دبیرستان نیز از 700 جلد کتاب برخوردار بود. این دبیرستان در دوره فعالیت خود فارغ التحصیلان زیادی تقدیم جامعه کرد که بعضی به دانشگاه ها رفتند و بسیاری در آموزش و پرورش و دیگر ادارات استخدام شدند. در اواخر دهه 1380 این مکان تخریب و طی چند سال یک مجتمع فرهنگی، ورزشی و آموزشی با همان نام عماد در آن ساخته شد.
اگر اطلاعات بیشتری از پیشینه تعلیم و تربیت منطقه بخواهید در صفحه نخست سایت دانشنامه خمینی شهر به فضای تاریخچه ها وارد و در بخش ادارات مطالب آموزش و پرورش را بخوانید.
/////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
اگر به بندگیت ماند، ماند ورنه به عالم / خدا کند که نماند ز من نشانی و نامی
///////
امیر حسین امینی متولد 1308 عضو انجمن شهر و ریاست انجمن و شهردار در نیمه دوم دهه 1330 چند روز پیش دارفانی را وداع گفتند. وی کنشگر اجتماعی و پیشران ساخت آموزشگاه امینی بود. مرحوم امیر حسین امینی همچنین سهم ارثیه خود از خانه سرتیپ را در دهه 1380 به شهرداری خمینی شهر اهدا نمودند. گفتگویی با وی در کتاب راویان ماربین جلد چهارم نگارش محمدعلی شاهین به چاپ رسیده است که بخشهایی از آنرا می خوانید کامل گفتگو از طریق دانشنامه خمینی شهر انتشار یافته است.
*یکی از اتفاقاتی که در دوران شما افتاد سفر نخست وزیر وقت دکتر اقبال و هیئت دولت به استان دهم و سده بود، این سفر در چه تاریخی اتفاق افتاد؟
سال 1337
چه خواستههایی را در آن سفر مطرح کردید؟
زیاد بود ... داشتن نماینده مستقل از حوزه ماربین در مجلس شورای ملی، تاسیس دادگاه و شهربانی و شعب بانکها بود.
* تحولات عمرانی که در دوران شهرداری و عضویت شما در انجمن شهر رخ داد چه بود؟
ادامه خیابان ولیعصر فعلی را که به مقابل شهرداری ختم میشد، تا کوه کوچک (کوکوچی) خراب کردیم و به جاده اصغرآباد رساندیم. از طرف دیگر خیابانی که به بلوار توحید تبدیل شده را کشیدیم. آخر خیابان ورنوسفادران (امام شمالی) که بنبست بود، فلکهای با کمک و همکاری آقایان صهری و صدرالشریعه احداث کردیم. فلکه زیبایی بود، چاه، حوض و فواره و روشنایی داشت.... فلکه کهندژ را در بخش خوزان احداث کردیم.
* چه زمانی این خیابانها آسفالت شدند؟
خیابانها ، شوسه بودند و با وجود پیگیریها آسفالت نمیشدند، با استاندار صحبت کردیم تا به کمک آنها خیابانها را آسفالت کنیم. استاندار وقت، تیمسار گرزن، در سال 1336 به سده آمد و در مراسمی نزدیک فلکه، کلنگ آسفالت خیابانها توسط وی زده شد.. در همین دوران ریگریزی معابر و کوچهها هم انجام شد.
*خیابانی که اکنون امیرکبیر نامیده میشود و قبلا به آن جاده سده میگفتند چگونه بنا شد؟
وقتی من شهردار شدم جاده باریک و ناهموار منشعب از جاده اصفهان به نجفآباد به طرف سده میآمد که آنرا به کمک یکی از نمایندگان وقت اصفهان و سده یعنی مرحوم حسامالدین دولتآبادی هموار و آسفالت کردیم.
* گفته شده الحاق اندان به سده در نیمه دوم دهه 1330 اتفاق افتاد، این موضوع درست است ؟
بله، بر حسب درخواست مکرر اهالی از یک سو و قرب جوار آن با بخش خوزان از سوی دیگر، و علاقهای که به توسعه شهر داشتم، با تصویب انجمن شهر و علیرغم پارهای مخالفتها، دستور الحاق آن به سده صادر شد و نسبت به تامین برق و ایجاد روشنایی آن اقدام کردیم.
*کشتارگاه بهداشتی همایونشهر هم در این سالها بنا گذاشته شد؟
بله کشتارگاهی جدید و بهداشتی احداث و مأمور گوشت جهت آزمایش لاشهها و رعایت بهداشت استخدام گردید.
*سندی دیدم که شهرداری به مستمندان کمک میکرده است همینطور بود؟
بله مبلغی از بودجه شهرداری جهت کمک به مستمندان شهر اختصاص مییافت تا با آن نان و ذغال تهیه و در زمستان بین آنها توزیع شود.
*جریان توسعه کارخانه برق چگونه بود؟
از قبل یک آسیابی که ژنراتوری بر آن نصب شده بود در خیابان ورنوسفادران وجود داشت که برق ضعیفی تولید میکرد. با سازمان برنامه و بودجه و شرکت زیمنس وارد مذاکره شدیم و یک کارخانه برق خریدیم و آنها هم کارخانه و هم تیرهای سیمانی را در اطراف خیابانها و بین درختان زیبای که آنزمان وجود داشت نصب کردند.
.....
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
اسنادی از نگاه به آثار تاریخی در پیشینه خمینیشهر
28 فروردین سال 1390 دفتر نمایندگی میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان خمینی شهر شروع به کار کرد. به این بهانه چند سند در خصوص جایگاه و اقدامات صورت گرفته پیرامون آثار تاریخی منطقه ماربین در این نوشته مرور می شود.
شاید قدیمی ترین توجه به میراث فرهنگی در منطقه به تعمیر و توسعه مسجد جامع خوزان در سال 1078 خورشیدی برگردد
در خصوص همین بنای با ارزش سندی از سال ۱۳۱۳ نشان می دهد که یک اروپایی در محل حاضر و به تحقیق و مطالعه بر روی مسجد می پردازد
چند سند و خبر منتشر شده در روزنامه های آن دوران در فاصله سالهای 1308 تا 1310 نشان می دهد که همزمان با شرایط نامناسب بناهای تاریخی عده ای پیگیر حفظ آثار بوده اند در همین راستا پروفسور پوپ مستشرق امریکایی در اردیبهشت 1308 به اصفهان سفر کرده و کارهای مطالعاتی روی بناها ی تاریخی را شروع می کند.
...جالب اینکه یک خبرنگار به نام( م.ح.سدهی.فروشانی) چندین مقاله از جمله در روزنامه اخگر شماره 147 مورخ تیر 1308 در خصوص تعرض به بناهای تاریخی و با عنوان ابنبه و آثار تاریخی اصفهان در شرف نابودی منتشر می کند. ....پس از این فراز و نشیبها از سال 1317 به چند سند امیدوار کننده در خصوص توجه به بناهای تاریخی از جمله در منطقه ماربین با این عناوین می رسیم
تعمیر منارجنبان و جلوگیری از تکان دادن آن.
سال ۱۳۱7، مرکز اسناد اصفهان.
12- راجع به ساختمان اماکن عمومی و آثار تاریخی و بهبود وضعیت آنها در سده.
سال ۱۳۱7، مرکز اسناد اصفهان.
13- راجع به سنگهای مقابر قدیمی سده.
سال ۱۳۱7، مرکز اسناد اصفهان.
14- تحقیقات پیرامون کشف دو خمره ، توسط اهالی اسفریز.
سال ۱۳۱8، آرشيو ملي ايران
در سال ۱۳22 پروفسوری آمریکایی، جهت تحقیق در باره فرهنگ و کشاورزی منطقه وارد سده می شود و شهرداری همکاریهای لازم را برای انجام مطالعاتش با وی انجام می دهد.
ظاهرا اولین بنایی که در فهرست آثار ملی ایران ثبت می شود ایوان گزیها است که در سال 1349 اتفاق می افتد. .....در اواخر دهه 1370 و اوایل دهه 1380 چند خانه تاریخی سرتیپ، مجیر و نیز برج کبوتر توسط شهرداری و همکاری ورثه تملک و عملیات ترمیم و باز سازی آنها شروع گردید که این اقدامات تحولی در توجه به آثار تاریخی و میراث گذشتگان به حساب می آید. البته این رویه در دهه 1390 ادامه یافت به گونه ای که در حال حاضر خانه های تاریخی چندی و برج کبوتر دستگرد و عصارخانه از بناهای تاریخی با ارزش شهر محسوب می شوند.
متن کامل مقاله در سایت دانشنامه خمینی شهر
....
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
چوگان در مسیر توسعه در خمینی شهر
>>>>>>>
چوگان ورزش مفرحی است که سابقه آن به دوران پیش از اسلام می رسد. خوشبختانه به همت افرد علاقه مند گام های بلندی در راه احیا و توسعه. این ورزش چند سالی است که برداشته شده است.
این فعالیتها از سال 1398 شروع شد و در 27 دی 1400 با تشکیل هیئت چوگان شهرستان رسمیت یافت.
مجموعه چوگان و سوار کاری شهرستان در حاشیه حمام تاریخی احمدآباد واقع در بلوار سردارکرمی مدتی است که راه اندازی شده و آماده خدمات رسانی آموزشی و عملی به علاقه مندان است.
هیئت اولین مسابقه رسمی بین چهار تیم چوگان در نوروزگاه 1401 در میدان نقش جهان برگزار کرد که در نتیجه تیم خمینی شهر مقام اول را به دست آورد.
///
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خمینی شهر
کتابخانه کودک
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور در دی ماه 1344 در کشور بنا نهاده شد. درست یک سال بعد، ساختمانی جنب شهرداری همایونشهر براساس نقشه کشوری برای تاسیس شعبه ای از کانون مذکور ساخته شد. این کتابخانه و مرکز فرهنگی به جذب دانش آموزان مدارس برای انجام فعالیت های فرهنگی، هنری و ادبی و کتابخوانی پرداخت. برپایی اردوهای دانش آموزی، انتشار نشریه دیواری و اجرای نمایش از برنامه های کانون در این دوران بود. خانم ها نوربخش، ایهامی و عریضی از اولین کتابداران کانون و آقای شیروی سرایدار آن بود. با شروع ساخت درمانگاه تامین اجتماعی در این مکان کانون در سال 1382 به بلوار آیت اله صهری، پشت سالن مادر تغییر مکان داد.
منابع:
گفتگو با مسوولان وقت کانون پرورش فکری کودک و نوجوان خمینی شهر.
آرشيو ملي ايران، شناسه سند: ۳۹۵/۱۴۰۲.
/////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
انتشارکتابی جدید با موضوع خمینی شهر
رخدادهای خمینی شهر عنوان جدیدترین کتابی است که در باره تاریخ خمینی شهر آخر فروردین 1402 انتشار یافت.
کتاب مذکور وقایع منطقه را از تشکیل شهرستان تا پایان سال 1400 در چهار دهه به ترتیب زمان وقوع ثبت کرده است. پانزدهمین کتاب تاریخ منطقه نگارش محمدعلی شاهین در 292 صفحه در قطع رقعی به چاپ رسیده است. ریحانه مویدی طراح جلد و گفتمان اندیشه معاصر، ناشر رخدادهای خمینی شهر می باشد. 14عنوان کتابهای منتشر شده پیشین عبارتند از:
1- راهنمای گردشگری و سفر به خمینیشهر
2- هزار سال خمینیشهر: ، 1396.
3- چهل پسینه: چهل ناداستان از پیشینه منطقه در 152 صفحه، 1398.
4- راویان ماربین جلد 1: 23 گفتگو از تاریخ شفاهی منطقه در 151 صفحه، 1398
5- نامها و نشانهها: ریشه نامها در 384 صفحه، 1398.
6- راویان ماربین جلد 2: 28 گفتگو از دهستان ماربین تا تشکیل بخش در 198 صفحه، 1399
7- راویان ماربین جلد 3، از تشکیل بخش تا تغییر نام به همایونشهر در 170 صفحه، 1399
8- زبان اسناد، اسناد خمینیشهر در 46 گروه در 295 صفحه، 1400
9- مروری بر تاریخ سده و همایونشهر در 267 صفحه، 1400.
10- سرزمین مهر: نیکوکاری و موقوفات از آبادیهای ماربین به خمینیشهر، 270 صفحه، 1400.
11- رخدادهای مهربین: 412 رخداد از مهاجرت آریاییها تا تشکیل شهرستان در 393 صفحه، 1400
12- راویان ماربین جلد 4، 20 گفتگو از تغییر نام سده به همایونشهر، در 187 صفحه، 1400
13- سرگذشت پزشکی، سیر تحول بهداشت و درمان ، در 284 صفحه.
14- راویان ماربین جلد 5( انقلاب)، در 189 صفحه
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_
شکلگیری فوتبال در پیشینه خمینیشهر و سیر تحول آن
سالها کودکان و نوجوانانی بودند که با خرید توپ های دوخت بازارهای شهر از جمله درب محکمه در کوچه پس کوچه های شهر به دنبال توپ می دویدند اما در سال 1343فوتبال اصولی توسط فردی به نام محمود گرجی به صورت علمی و فنی به علاقه مندان در همایونشهر آموخته شد. وی فوتبال را در اهواز از فردی مجارستانی به نام ماسایژ آموخته بود. گرجی در این باره میگوید:
«قبل از انقلاب به من گفتند فوتبال این شهر را راه بینداز. اول قبول نکردم ولی بعد تعدادی شاگرد جمع کردند و کم کم فوتبال را پایه گذاری کردیم. با کمک مردم اول تیم تاج را راه انداختیم و بعد تیم خانه جوانان را. رئیس خانه جوانان رئیس شیر و خورشید اصفهان بود و پول و امکانات در اختیارمان
می گذاشت. صبح ها می رفتم اداره و عصرها می آمدم ورزشگاه (استادیوم). اولین مسابقه ما با تیم رهنان بود و 9 تا گل خوردیم. سه ماه بعدش سه تا گل خوردیم و شش ماه بعدش آن ها را شکست دادیم.» فعالیتها وتشویق های محمود گرجی در این سالها جوانان زیادی را به سمت ورزش به ویژه فوتبال سوق داد و به این ترتیب فوتبال طرفداران و علاقه مندانی در شهر پیداکرد. با افزایش تعداد بازیکنان فوتبال در دهه 1350باشگاه های چندی در سطح شهرستان شکل گرفتند و در دهه 1360 مسابقات منظم بین باشگاه های شهرستان در رده های دسته 2 ، دسته 3 ، منتخب روستاها ، جوانان ، 22 بهمن و جام حذفی برگزار می شد. تیم برگزیده در لیگ استان شرکت می کرد هنگامی که خمینی شهر بازی داشت 2 تا 3 هزارنفرتماشاچی خمینی شهری به ورزشگاه می رفتند.دریک دوره تیم پیام نماینده خمینی شهر در مسابقات قهرمانی استان با تیم تام اصفهان به بازی نهایی رسید .این دو تیم در خمینی شهر صفر صفر و در اصفهان در وزشگاه تختی یک یک کردند واین امکان پیدا شد که تیم خمینی شهری برای لیگ آزادگان انتخاب شود ولی به خاطر تیم های ذوب آهن و سپاهان چنین نشد. با حذف تیم خمینی شهری اعتراضاتی شکل گرفت که به سعیدیان فر نماینده وقت شهرستان در مجلس شورای اسلامی کشیده شد و حتی موضوع به تهران هم منتقل شد. باشگاه های فعال خمینی شهر در این دوران تام ، پیام ،استقلال و پرسپولیس محله خوزان، توحید و وحدت فروشان بودند.در سنوات بعدی به دلایل مختلف از جمله ایجاد وقف های متعدد در لیگ شهرستان و تخریب چمن ورزشگاه فوتبال جایگاه قبلی خود را از دست داد.
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
سابقه دباغی در خمینی شهر
//////
بر پایه بعضی اظهارات و نیز شواهد در اوایل دوران قاجار دباغی توسط افرادی همچون آقا علیاکبر ورنوسفادرانی در منطقه رونق یافت و به همین سبب هم نام خانوادگی دباغی برخاندان وی مانده است. به علاوه وجود مخروبههایی از کارخانههای دباغی در نقاطی از شهر نشان از قدمت این حرفه در منطقه دارد. وجود نظام صنفی دباغان از دوران قاجار هم بر این امر تاکید دارد. دباغی از ابتدای رواج در سده به دلیل نیاز به آب در اطراف مادیها و قناتها انجام
عناوین برخی از اسناد مرتیط با دباغی:
1- تقسیم صنف دباغ به دو دسته عمده دباغ شهری و دباغ سدهی در دوران قاجار و پهلوی.
2- قرارداد شرعی بین دباغان اصفهان و دباغان سدهی برای مشخص شدن محدوده کاری.
سال 1281خورشیدی
3- ممنوعیت خروج پوست گوسفند و بز اصفهان و چهار بلوک آن توسط مجلس محترم ملی اصفهان.
سال 1285 خورشیدی
4- دستور ظل السلطان در جواب شکایت دباغان سدهی مبنی بر ممنوعیت دباغی بیش از5 نفر در سده و فروش بقیه پوستها به دباغهای شهری.
5- صادرات ده هزار من چرم سده به ارزش هشتاد هزار تومان در فهرست امتعه صادره اصفهان.
سال 1303 / کتاب الاصفهان.
6- جلوگیری از فعالیت دباغیها در کنار آبهای جاری بدلیل مسائل بهداشتی (استان دهم).
سال ۱۳۰۵ ۱۳۰۸ / ۱۰۹ برگ / مرکز اسناد اصفهان / شناسه سند ۹۷/۲۹۳/۷۵۵۷ .
7- نامه وزارت داخله مبنی بر رسیدگی به وضع دباغیهای سده و ضرر دباغیهای سده برای سلامت عمومی بدلیل آلودگی آب شرب منطقه و دستور رسیدگی به این موضوع.
سال ۱۳۰۷ / ۱ برگ / مرکز اسناد اصفهان.
بیشتر از:
کتاب زبان اسناد، شاهین، محمدعلی، اسناد گروه 8 و یا سایت دانشنانم
//
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
رادیو و تلویزیون در پیشینه خمینی شهر
پیشینه کشوری و استانی
اولین فرستنده عمومی رادیو در ایران در ۴ اردیبهشت ۱۳۱۹ در شیراز با نام «رادیو تهران» گشایش یافت. از آنجا که برنامهها تنها در تهران قابل دریافت بود به رادیو تهران معروف شد. رادیو از پدیده های است که پس از تاسیس رادیو آهنگ نفود در خانه های مردم کرد. رادیو با واکنش های کدخدایان، روحانیون، ثروتمندان، متنفذین و جناح ها و گروه های سیاسی روبرو شد که یا در جهت تقویت و یا مقابله با آن بود. وقوع جنگ جهانی و دیگر حوادث دهههای 1320 و 1330 در نفوذ آن در خانه های مردم نقش موثری داشت.
رادیو اصفهان در بیستم دیماه 1328 در اصفهان با روزانه یک ساعت برنامه آغاز به کارکرد. نخستین گوینده آن شادروان رضا ارحام صدر بود.و در سالهای بعد حسین غزالی جذب رادیو اصفهان شد در سال 1337 برنامههای رادیو بهروزی 7 ساعت، صبح و عصر افزایش یافت( مقاله حسین غزالی:نویسنده، تهیهکننده و گوینده پیشکسوت رادیو و تلویزیون اصفهان).
رادیوهای اولیه
ابتدا رادیوها بسیار بزرگ بودند و با باطری و نفت کار می کردند. در رادیو نفتی زمانی که چراغ داخل رادیو روشن می شد پره ها را گرم و به حرکت در می آورد و با تولید برق رادیو شروع به کار می کرد. سال ها این گونه رادیوها استفاده می شدند. بعدها رادیو (آندریا) به بازار آمد که سنگین بود و با باطری کار میکرد و اولین رادیوی قابل حمل در ایران محسوب می شود. رادیو از همان ابتدا در قهوه خانه ها جا باز کرد.به همین دلیل در ساعات پخش برنامه قهوه خانه ها مملو از جمعیت میشدند. داشتن رادیو در خانه نیاز به احذ مجوز داشت و افراد متمول و با نفوذ اقدام به تهیه آن می کردند. معمولا خانوادههایی که رادیو نداشتند، در خانه همسایه صاحب رادیو جمع میشدند. جالب اینکه رادیوهای قدیمی آنتن داشتند و آنتن بر فراز هر خانه نشانه وجود رادیو در آن خانه بود.
تلویزیون نخستین بار در سال ۱۳۳۷ در ایران توسط بخش خصوصی و به صورت انحصاری شروع به کار کرد. یک شعبه ازتلویزیون ایران در جنوب، در آبادان، در سال ۱۳۳۸ افتتاح شد.
رادیو و تلویزیون در خمینی شهر پیشینه
در دهه 1320 در سده تعدادی کمی از متمولین و افراد با نفوذ رادیو داشتند. در این میانه بعضی قهوه خانه ها هم از این وسیله برای جذب مشتری بهره می بردند. افرادی که به دلایلی به شهرهای دیگر مثل اهواز و آبادان و تهران رفت و آمد داشتند در انتقال پدیده های جدید از جمله رادیو و تلویزیون به شهر تاثیر خاص خود را داشتند. در ساعت پخش برنامه از رادیو، قهوهخانهها مملو از جمعیت میشدند و خانوادههایی که رادیو نداشتند، در خانه همسایهها جمع میشدند. یکی از استفاده هایی که از رادیو می شد برای پخش اذان در وقت صحیح شرعی به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان هنگام افطار و سحر بود.
رادیوهای آندریا لامپی و فیلیپس قوهای، از اولین رادیوهایی بودندند که به خانه ها راه یافتند. قدیمی ترین تلویزیونی که به شهر آورده شد، آر تی آی لامپی ساخت آمریکا و شاوب لورنس ساخت آلمان، بود. اندکی بعد پارس ساخت ایران هم به آنها اضافه شد. این تلویزیون ها بزرگ و درب دار بودند. فروشگاه و نمایندگی آنها در اصفهان در خیابان شیخ بهایی واقع بود. در همایونشهر اولین تعمیرگاه و فروشگاه رادیو و تلویزیون فروشگاه آقای توسلی در فلکه بود
///./
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
اتوبوس در پیشینه خمینی شهر
++++++
در سال 1318 برای فعالیت اتوبوس و حمل و نقل مسافر بین سده و اصفهان مجوز صادر شد و به این ترتیب علاوه بر درشکه چند دستگاه اتوبوس که از نوع اتوبوس های دماغدار و هندلی بودند بین سده و اصفهان فعال شدند و برای آنها ایستگاهی مشخص شد.
در اواخر دهه 1340 شرکت واحد اصفهان خط اتوبوس بین اصفهان و همایون شهر دایر کرد که البته با فواصل زمانی طولانی و ایستگاه های متعدد از خیابان شمسآبادی به ایستگاه رفت و آمد می کردند و بلیط آن دو ریال بود.
راه اندازی دفتر نمایندگی شرکت مسافربری در همایونشهر
در30 دی 1342 شرکت مسافربری گیتی نورد دفتر نمایندگی خود را توسط فردی به نام محمدحسین عشقیپور در میدان شهر دایر کرد. شرکتهای میهننورد و ترانسپورت جنوب هم به دنبال آن دفاتر خود را در همین میدان دایر کردند. نمایندگیها بلیطهای فروخته شده را از طریق تلفنخانه و یا از طریق رانندههای خط همایونشهر به اصفهان به اطلاع دفتر شرکت در اصفهان می رساندند.( کتاب راویان 4 گفتگو با محمدحسین عشقیپور.(
تاسیس سازمان اتوبوسرانی شهرداری خمینی شهر
آذر1370سازمان اتوبوسرانی خمینی شهر و حومه با چهار دستگاه بنز 302 در دو خط خمینی شهر اصفهان و خمینی شهر درچه تاسیس گردید که نقطه عطفی در تاریخچه حمل مسافر به حساب می آید.
اطلاعات بیشتر از دانشنامه خمینی شهر پیشینه حمل و نقل
***
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
جاده سده، پیشینه بلوار امیرکبیر
&&&&&&&&
تا دهه 1310 راههای ارتباطی مناسبی بین اصفهان و بلوک اطراف اصفهان از جمله دسترسی به آثار تاریخی آتشگاه وجود نداشت. در حدود سال 1312 احداث جاده تهران توسط وزارت طرق از طریق انوشیروان مطرح شد. عدهای معتقد بودند بهتر است راه تهران اصفهان از سده گذشته و پس از عبور از کنار آتشگاه به اصفهان وارد شود. در نهایت این دو جاده جداگانه برنامه ریزی شدند. اعتبار احداث راه آتشگاه و ادامه به نجفآباد، در سال 1314 تامین و عملیات شروع شد. طبق خبر منتشر شده در روزنامه اخگر احداث این مسیر در مرداد 1318 پایان یافت.
همزمان با این عملیات فکر ارتباط سده به اصفهان از طریق راه اصفهان نجف آباد پیگیری شد و در سال 1316 اداره طروق با شروطی، احداث جاده شوسه این مسیر را تحت عنوان راه سده در دستور کار قرار داد.
احداث این مسیر سبب شد تا آبادیهای جنوبی ماربین مانند آدریان، هرستان، کرتمان، درچه، نصرآباد، گورتان و به مرکز دهستان ماربین ارتباط مناسبتری پیدا کنند. عبور اتوبوس و سواری از سده به اصفهان از این مسیر تا احداث مسیر کهندژ صورت می گرفت در اواخر دهه 1330 مسیر بهسازی و آسفالت شد. بعد از انقلاب به تدریج به بلوار تبدیل و امیرکبیر نام گرفت.
)))
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
مطالب جدید افزوده شده به سایت دانشنامه خمینی شهر http://daneshnam.ir
خبر انتشار کتاب رخدادهای خمینی شهر
شکل گیری فوتبال در پیشینه خمینی شهر و سیر تحول آن
عناوین اسناد دباغی و قصابی
انجمن خیریه حضرت زھرای مرضیه(س ع) مسجد النبی
رادیو و تلویزیون در پیشینه خمینی شهر
گام به گام با احداث دانشگاه صنعتی
حوزه علمیه مشکات
عناوین اسناد احداث خیابان و جاده
آواها و ترانه های سدهی
مسیرهای برون شهری در پیشینه خمینی شهر
موقوفات شهرستان خمینی شهر
موقوفات مسجد جامع اندان
گفتگو با مرحوم حاج نادعلی سعیدی
خانه گلهای بهشت برین صفا از فکر تا عمل
دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2, [۱۵.۰۵.۲۳ ۱۲:۳۰]
25 اردیبهشت و یک اطلاعیه
////
نگاهی به مبارزه با بی سوادی در پیشینه خمینی شهر
در سال ۱۲۸۶ ه. ش کلاسهای اکابر در شیراز به همّت مشروطه خواهان تشکیل شد و در سال 1288 آموزش اجباری همگانی برای کودکان هفت سال به بالا تصویب گردید.
سال ۱۳۱۵ نظام نامه اکابر مبنی بر تشکیل کلاسهای اکابر در مدارس دولتی و موظف نمودن کارکنان بیسواد دولت و موسسات عمومی و پیشه وران برای شرکت در این کلاسها تصویب گردید. در این دوران درصد باسوادان در سده حداکثر 20 درصد بود. سال ۱۳۳۵ سال تجدید نظر در برنامه تعلیمات اساسی و ایجاد بنگاه عمران وزارت کشور و تهیه و تنظیم کتابهای «همه با سواد شویم» بود. در همین سال مرکز مبارزه با بی سوادی در سده راه اندازی شد.
در هفتم دی ماه سال 1358 سازمان نهضت سوادآموزی با هدف باسواد كردن خيل عظيم بيسوادان كشور تشكيل شد. در اردیبهشت 1359 اطلاعیه ای در سطح همایونشهر و حومه پخش شد که خبر از باز شدن دفتر نهضت در خیابان فردوسی (شهید صدوقی فعلی) می داد و از افراد باسواد خواسته شده بود با مراجعه به دفتر برای مبارزه با بی-سوادی همکاری کنند.
(((((
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
درشکه آهنی و اسب روسی
%%%%%
در اواخر دوره قاجار و اوایل حکومت پهلوی چند درشکه برای انتقال مسافر بین سده و اصفهان از محکمه و جعده شهر استفاده میشده است. اسناد مرتبط با فعالیت درشکههای سده در دهه 1310 نشان می دهد این وسیله توسط ادارات دولتی هم اجاره می شدهاند. سند دیگری نشان می دهد مسافران به بی نظمی آنها اعتراض داشته و به همین دلیل برنامه کاری برای آنها در سال 1317 تعیین می شود. جالب اینکه در این شرایط بخشدار و شهردار نجفآباد از فرصت استفاده کرده و درشکه داران سده را با دادن قول مساعد به نجفآباد دعوت می کنند.
در سال 1338 شهرداری سده درخواست تبدیل ارابهها را به ماشین جهت عبور و مرور درخواست میکند و این نشان میدهد تعدادی از آنها هنوز تا این سال فعال بودهاند. بر پایه اظهارات شاهدان تا حوالی سال 1335 سفر به اصفهان هنوز با درشکه صورت میگرفت. تعداد 5 درشکه فعال بودند. هر کدام 5 مسافر سوار میکردند. مومنی از ورنوسفادران دو تا درشکه داشت، رمضانعلی گلکار و کریمیان از کوورز هر کدام یک درشکه داشتند که یک اسبه یا دو اسبه بودند.
بهر حال در آن دوران درشکه آنقدر مهم بوده و شاید سوار شدن بر آن آرزو که میخوانده اند:
درشکه آهنی و اسب روسی / با هم سوارشیم بریم عروسی
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
پیش از دایر شدندفتر پست سده، حمل و نقل مرسولات پستی به منطقه انجام میشد. تاسیس صندوق پست در سده از سال 1313 مطرح بود ولی دفتر پست از سال 1316 عملیاتی شد. صندوق و دفتر پست سده، اول بار در درب محکمه تاسیس شد، اما با وجود درخواست مردم حمل پست به صورت روزانه انجام نمیگرفت. اولین پستچی شهر فردی به نام میرزاآقا شریفیان بود. در بعضی نامهها پول گذاشته میشد این نامهها توسط کسانی ارسال میشد که در مناطق دیگر مانند کویت، اهواز، آبادان و تهران کار میکردند. پست سده پس از سالها جابجایی در نهایت زمینی وقفی مربوط به حمام شمسآباد را مقابل اولین پمپ بنزین شهر اجاره و ساختمان برای آن در اواخر دهه 1340 بنا شد.
اطلاعات بیشتر را از http://daneshnam.ir جستجو کنید
*******
https://eitaa.com/danehnameh
هفت خوان تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر
&&&&&
دانشگاه در 27 اردیبهشت 1367 دایر شد. فکر دایرکردن دانشگاه آزاد شهر در سال 1365 توسط تعدادی از دانشجویان خمینیشهری که در دانشگاه آزاد نجفآباد درس میخواندند طرح شد. به دنبال آن هیات موسس شکل گرفت. محمدجعفر سعیدیان فر، حسین فخاری، محمدآقایی، محمدباقررضایی، جعفر صرامی، اصغر براهیمی، اصغر تمنایی و اصغر لطفی از اعضای آن بودند. تحقق چنین هدفی با مشکلات متعدد از جمله تامین زمین، دریافت مجوزهای مختلف و مخالفتهای استانی روبرو شد. همراهی حجت الاسلام سعیدیانفر نماینده وقت و ناجح پامناری و روسای برخی ادارات شهر چون آمون رییس اداره ثبت اسناد در به ثمر رسیدن دانشگاه موثر واقع شد. برای پیشبرد کار چکهای مبالغ درخواستی از مرکز را شخصا نماینده وقت صادر نمود.
زمین اولیه 32 هکتار بود که 32 میلیون تومان خریداری شد و در سالهای بعد مساحت دانشگاه به 75 هکتار رسید. اولین ساختمان که دبیرخانه بود در چهار طبقه با روش امانی و با نظارت حسین باقری مسول دفتر فنی دانشگاه ساخته شد. دانشگاه ابتدا در ساختمانی استیجاری واقع در بلوار توحید دایر و کلاسها در هنرستان شهید رجایی در روزهای تعطیل تشکیل میشد. اولین رییس دانشگاه هم خاقانی با مدرک فوق لیسانس بود.
منبع:
گفتگو با حاج حسین باقری / اردیبهشت 1394
نقل از کتاب رخدادهای خمینی شهر، محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
ورزش کشتی در پیشینه خمینیشهر
!!!!!!
کشتی در واقع همراه ورزش زورخانهای و باستانی کاری به شکل کشتی پهلوانی بوده است. بنابراین در زورخانهها انجام می شد. سابقه زورخانه رسمی نیز در سده به دهه 1310 می رسد. .... پس از بهره برداری از ورزشگاه بزرگ شهر در دهه 1340 مکانی برای ورزش کشتی در آن اختصاص یافت. کشتی بعد از انقلاب اسلامی مدیون زحمات رحمت اله فاطمی، از مربیان صاحب نام است. وی تا سال 1370 در سالن کشتی استادیوم مشغول به فعالیت بود.
عبدالحمید نعمتی و مصطفی حلوایی کشتی گیران جوانی بودند که در جنگ تحمیلی به شهادت رسیدند.
کشتی تا سال 1370 در رده سنی جوانان و بزرگسال انجام می شد. در این سال نونهالان و نوجوانان نیز به آن رده ها اضافه شد. در نیمه دوم دهه 1370 کشتی فرنگی توسط حشمتاله رضوی در شهرستان جا پیدا کرد.
بیشتر از دانشنامه خمینی شهرhttp://daneshnam.ir/ بخوانید
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
تحولات جمعیتی از ماربین دوره قاجار تا آخرین سرشماری
سر نخها
براساس نوشته سیدعلی جناب(1309-1250 خورشیدی) در کتاب الاصفهان که در دوران قاجار نگارش یافته، ماربین مشتمل بر 67 قریه و مزرعه و سکنه آن 5637 خانوار یعنی حدود 30 هزار نفر بوده است.
در روزنامه اخگر، شماره317 به تاریخ 9 اسفند 1316 خبری از سفر فرماندار اصفهان به سده چاپ شده است. در این خبر جمعیت قصبه 50 هزار نفر از قول فرماندار ذکر شده است همچنین در سال 1325 در عریضهای که اهالی سده به مقامات استان نوشتهاند جمعیت منطقه را حدود 50 هزار نفر ذکر کردهاند. کتاب فرهنگ جغرافیایی رزمآرا که در اواخر دهه 1330 اطلاعات آن جمع شده جمعیت قصبه سده را 44000 نفر ذکر کرده است.
سابقه سر شماری در منطقه به آبان 1319 و اقدامات مامورین سر شماری اعزامی از تهران به اصفهان بر می گردد(احگر شماره 1574، آذر 1319)
اولین سرشماری علمی عمومی نفوس و مسکن در ایران در روز دهم آبان سال 1335 شروع و در روز 25 همان ماه در کلیه نقاط کشور از جمله ماربین به اتمام رسید. بر اساس این سرشماری جمعیت کل ایران 18954704 نفر بود که از این عده 9644944 نفر مرد و 9309760 نفر زن بودند.
جمعیت محدوده ماربین: 63537 نفر
جمعیت سده: 33544 نفر
سال 1345:
جمعيت بخش ماربین: 87560 نفر
جمعیت همایونشهر: 46836 نفر
نرخ رشد جمعیت: 4/3 درصد
درصد با سوادان: 23 درصد
سال 1355:
جمعیت بخش ماربین: 130568 نفر
جمعیت همایون شهر: 65495 نفر
سال 1365:
جمعیت شهرستان: 230249 نفر
جمعیت خمينيشهر: 104045 نفر
نرخ رشد جمعيت: 73/4 درصد
سال 1375:
جمعیت شهرستان: 486/243 نفر
جمعیت خمینیشهر: 184131 نفر
نرخ رشد: 2/3 درصد
میانگین سن ازدواج پسران: 6/25
میانگین سن ازدواج دختران: 4/24
سال 1385:
جمعیت شهرستان: 287265 نفر
جمعیت شهر خمینیشهر: 223071 نفر
سال 1395:
جمعیت شهرستان: ۳۱۹۷۲۷ نفر
@@@@
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
روند رشد سوادآموزی در پیشینه خمینی شهر
>>>>
براساس اطلاعات سرشماری سال 1335 بیست درصد جمعیت ماربین با سواد بودند. این درصد در سرشماری سال 1345 به حدود 23 درصد رسید. با سوادان شهرستان خمینی شهر در پنجمین سرشماری در سال تحصيلي 1375به 4/84 درصد رسید. مقایسه آمار باسوادان در نقاط مختلف نشان می دهد نسبت باسوادان شهرستان از سال 45 تا 75 از نسبت باسوادان كشور بالاتر بوده است. گرچه در صد جمعیت روستایی نسبت به جمعیت شهری در این منطقه دایم درحال تغییربوده ولی در مجموع هميشه نسبت باسوادان در مناطق شهری بالاتر از مناطق روستايی بوده است.
نتایج حاصل از سرشماری ها در شهرستان، نشان می دهد طی چندین دوره متوالی درصد باسوادان در زنان كمتر از مردان بوده ولی این اختلاف در هر دوره نسبت به دور قبل کاهش یافته است به گونه ای که در سال 1375 مردان با سواد شهرستان 86 درصد و زنان 82 درصد است. در سال 75 حدود 90 در صد از افراد لازم التعليم به مدرسه می رفتند.
یک آمار مقایسه ای جالب در این سال اینکه نسبت جمعيت شهرستان به جمعيت استان اصفهان 2/6 درصد و نسبت جمعيت باسواد شهرستان به جمعيت باسواد استان 1/6 درصد است. تحولی در سال تحصيلي77-76 اتفاق می افتد و آن اینکه تعداد دانشآموزان دختر بیشتر از دانشآموزان پسر می شوند. در این دوره تعداد كل دانش آموزان شهرستان 76111 نفر بوده كه نسبت به سال مبدا 5 برابر شده است.
////
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
چگونه با تاریخ و پیشینه زادگاه خودمان(ماربین، سده، همایونشهر، خمینی شهر) آشنا شویم؟؟؟؟
آشنایی با رخدادهای منطقه از مهاجرت آریایی ها تا تشکیل شهرستان خمینی شهر با کتاب «رخدادهای مهربین»
///
آشنایی با رخدادهای چهل ساله منطقه با کتاب «رخدادهای خمینی شهر»
///
آشنایی با تعدادی از قصه های شهر با کتاب « چهل پسینه»
///
آشنایی با ریشه نامها و پیشینه آبادیهای ماربین، سده، همایونشهر، خمینی شهر و شهرت ها با کتاب « نامها و نشانهها »
///
آشنایی با سال شمار و روزشمار هزارسال تاریخ منطقه از ماربین به خمینی شهر همراه عکس های رنگی با کتاب «هزار سال خمینی شهر»
///
آشنایی با تاریخ شفاهی پیشینه منطقه با کتاب « راویان ماربین جلد 1 »
///
آشنایی با عناوین و برخی اسناد دسته بندی شده، از مهربین تا تشکیل شهرستان با کتاب« زبان اسناد »
///
آشنایی با تاریخ شفاهی سده از دهستان ماربین تا تشکیل بخش با کتاب « راویان ماربین جلد 2 »
///
آشنایی با تاریخ سده و همایونشهر، از مشروطیت تا پیروزی انقلاب اسلامی با کتاب « مروری بر تاریخ سده و همایونشهر »
///
آشنایی با تاریخ شفاهی سده از تشکیل بخش تا تغییر نام به همایونشهر (1338-1326) با کتاب « راویان ماربین جلد 3»
///
آشنایی با پیشینه نیکوکاری و وقف و خیریه های منطقه از صفویه تا سال1400 با کتاب « سرزمین مهر »
///
آشنایی با تاریخ شفاهی اواخر دهه 1330 تا اوایل دهه 1350 با کتاب « راویان ماربین جلد 4 »
///
آشنایی با تاریخ پزشکی منطقه با کتاب « سرگذشت پزشکی »
///
آشنایی با تاریخ شفاهی دوران انقلاب با کتاب « راویان ماربین جلد 5 »
///
آشنایی با تاریخ حال و پیشینه منطقه از طریق مجازی با سایت« دانشنامه شهرستان خمینی شهر »
++++
انتشار این متن کمک موثری به آشنایی دیگران با تاریخ کهن (ماربین، سده، همایونشهر، خمینی شهر) می کند.
آتشگاه
تاریخ و پیشینه منطقه ماربین یا مهرین و مهربین، سده و خمینی شهر فعلی به عارضه طبیعی معروف به کوه آتشگاه و تاسیس بنای روی آن و تغییر و تحولات بعدی در این محدوده مرتبط است. دکتر شفقی بنیانگزار دانشکده جغرافیا در دانشگاه اصفهان در کتاب خود می نویسد:« درکنار آتشکده های معتبر همیشه سکونتگاه مهمی وجود داشته لذا نگارنده معتقد است در روزگاران قبل از اسلام در اطراف تپه آتشگاه شهری بوده است اما مطالعات باستان شناسی دراین مورد صورت نگرفته است»
به نظر یاغش کاظمی مولف کتاب آتشگاه ناحیه آتشگاه و سده با توجه به چند عامل جغرافیایی برای استقرار اولین مساکن انسانی در حوزه آبیاری زاینده رود مناسبت تر از جی و یهودیه بوده است
موقعیت جغرافیایی
تپه مخروطی شکل آتشگاه در غرب شهر اصفهان و جنوب خمینی شهر و در حاشیه شمالی زاینده رود واقع می باشد. این عارضه طبیعی که از ارتفاعات منفرد ناحیه اصفهان است به دلیل موقعیت خاص خود یعنی نزدیکی به رودخانه، آب و هوای مناسب امکان گسترش در چهار سو و عبادتگاه توجه بومیان و مهاجرین را برای سکنا گزینی جلب و آبادی های متعددی در اطراف آن شکل گرفته است.
آتشگاه در نظر حمزه اصفهانی
حمزه اصفهانی(280 قمری، ۳۵۰ تا ۳۶۰) می نویسد:« طهمورث دو بنای بزرگ به نام های مهرین و سارویه ساخت. اما مهرین بعدها نام روستایی گردید که پیش از آن موسوم به کوک بود و در پایین آن قرار داشت و اما سارویه پس از هزار سال باروی شهر(جی) آن را فراگرفت و آثار هر دو بنا هم اکنون باقی است.».
حمزه درجای دیگری از کتاب خود می نویسد:« کی اردشیر وی بهمن پسر اسفندیار گشتاسب معروف به دراز دست در یک روز در اصفهان سه آتشکده ساخت: یکی به هنگام برآمدن آفتاب، دوم به هنگام ظهر که خورشید در میان آسمان است و سومی به هنگام غروب آفتاب. نخستین(شهر اردشیر) در جانب قلعه مارین که شهر نام شفق و اردشیر نام بهمن (خودوی) است، دوم به نام آتشکده(ذروان اردشیر) در قریه دارک ازروستای خوار(منظوربرخوار)، سوم آتشکده (مهراردشیر) درقریه اردستان اران».
اطلاعات جامع از کتاب نام ها و نشانه ها، فصل اول، محمدعلی شاهین
}}}
http://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
مهربین افسانه یا واقعیت
اسناد و مدارک متعددی بر وجود شهری درحاشیه عارضه طبیعی که اکنون به آتشگاه معروف است دلالت می کند که مهرین یا مهربین نامیده می شده و تا قرون اولیه پس از ورود اسلام به منطقه هم رونق داشته ولی به تدریج در اواسط سده چهارم قمری شهر مهرین ازرونق افتاده و به روستایی تبدیل شده است. وجود دژ ماربین یا آتشگاه، کشف سفالهای چند هزار ساله در حاشیه آن، وجود دژهای سه گانه، اسناد نوشتاری مورخین و اسامی کهن دلایل این ادعا هستند.
برخی محققین و پژوهشگران معتقدند در غرب اصفهان فعلی بوده که نبود کاوش های باستان شناسی لازم و دلایل دیگر مانع شناخت درست آن شده است. دکتر شفقی درکتاب خود می نویسد:« منابعی مانند ذکر اخبار اصفهان از7 شهره باستانی اصفهان نام می برند که سه شهر از آنها یعنی جی، مهربن و قه تا زمان ظهور اسلام باقی بوده است. مکان جغرافیای این سه شهر برای ما روشن است. مهربن در غرب اصفهان بوده و چون درکنار آتشکده های معتبر همیشه سکونتگاه مهمی وجود داشته لذا نگارنده معتقد است در روزگاران قبل از اسلام در اطراف تپه آتشگاه شهری بوده است اما مطالعات باستان شناسی دراین مورد صورت نگرفته است».
در همین منبع وصف ابن حوقل از خولنجان نقل شده است که در ضمن آن آمده است«آبهای گوارا دارد و قسمتی از آبهای مذکور از روستای مهربن می گذارد و در اینجا پشته بزرگی چون کوه است و قلعه ای و آتشکده ای دارد.
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها
/////
https://eitaa.com/danehnameh
چوری چند چوری
%%%%%
دانشنامه خمینی شهر فضایی با عنوان بازیهای محلی دارد که تعدادی از بازیهای گذشته شهر را ثبت کرده است یکی ازآنها بازی( چوری چند چوری) است:
شرح بازی:
در محلهایی که نهرآب جاری باشد این بازی انجام می گیرد. از دو نفر تا چند نفر می توانند با همدیگر مسابقه بدهند. هر نفر چند سنگ مناسب نسبتا گرد مسطح با ضخامت حدودا یک سانتیمتر و شعاع دو سه سانتیمتر جمع می کند. انتخاب سنگ به تجربه شخص بستگی دارد. افراد از جای مشخصی سنگ را در مسیر عبور آب به گونهای به سطح آن پرتاب می کنند که درون آب فرو ترود و با سطح برخورد کرده جهش کرده و دوباره به سطح آب بخورد و پرش کند. برنده کسی است که سنگش تعداد بیشتری با آب تماس داشته و جهش کند. در نوع دیگری از بازی درجواب رقیب خود که می پرسد( چوری چند چوری) تعداد جهش سنگ پرتابی خود از سطح آب را حدس و سعی می کند به آن دست پیدا کند.
این بازی امروزه به عنوان یک ورزش در بعضی از کشورها مطرح است. این کشورها در حاشیه مسیرهای عبور آب سکوی پرتاب مشخص کرده و با قوانین خاصی علاقه مندان مسابقه می دهند.
///
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
سلام همشهری عزیز
موضوع کتاب نوزدهم در باره تاریخ و پیشینه خمینی شهر به پیشنهاد تعدادی از فرهنگ دوستان مستند کردن آداب و سنن منطقه با سر فصلهای بازیها، غذاها، آواها و ترانه ها، گویش ها و ضربالمثل های محل و رسوم مرتبط با ازدواج، نوروز و مراسم مذهبی در نظر گرفته شده است به منظور پربار شدن این کتاب و ثبت موضوعات مذکور در محلات مختلف در خواست می شود آنچه را می دانید و یا امکان تحقیق از اطرافیان خود به ویزه سالمندان دارید را لطفا با نام خود ارسال بفرمایید.
با تشکر محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
10خرداد 1382
تصویب طرح تاسیس شهرک برق و الکترونیک خمینی شهر
طرح تاسیس شهرک برق و الکترونیک خمینی¬شهر با الهام از صاايران (صنايع الكترونيك ايران) شيراز در هيات دولت در خردادماه سال1382 تصويب شد. اگرچه در این جلسه طرح تاسیس شهرك «برق و الكترونيك» به تصویب رسید اما در عمل به دليل ایجاد آلايندگی و همچنین ممنوعیت تاسیس کارخانجات در فاصله کمتر از 50 كيلومتری حریم كلانشهرها، تبديل به شهرك «الكترونيك» شد.
شهرك الكترونيك واقع در پشت دانشگاه آزاد خمینی شهر، كيلومتر 2 كمربندی خمينیشهر- شاهین شهر از 95 هكتار وسعت برخوردار بوده و تحت نظارت شركت شهركهای صنعتی استان اصفهان که زير نظر وزارت صنايع است، قرار دارد. این شهرك به سيصد قطعه زمين 2 هزار مترمربعی تقسيم شده که هر قطعه با قيمت 60 ميليون تومان به صورت30درصد نقد و بقيه در اقساط 24 ماهه از سال 1385 به متقاضیان واگذار شد. در سال های بعد شهرک صنایع غذایی نیز به این شهرک اضافه شد.
بر اساس قانون، 5/1درصد درآمد حاصل از توليدات شهرك مستقيما به شهرداري منطقه واگذار میگردد.
تصویب نامه هیات وزیران در مورد مجوز شهرک
اجازه ایجاد شهرک صنعتی برق والکترونیک در خمینیشهر اصفهان به شرکت شهرک های صنعتی
شماره : .8358ت28074ه¨
تاریخ : 1382.02.22
وزارت صنایع و معادن - سازمان حفاظت محیط زیست
هیأت وزیران در جلسه مورخ 1382.2.10 بنا به پیشنهاد شماره 1020269 مورخ 1381.11.14وزارت صنایع و معادن و به استناد بند (8) اصلاحی ماده واحده قانون راجع به تاسیس شرکت شهرک هایصنعتی ایران - مصوب 1376- تصویب نمود:
شرکت شهرک های صنعتی ایران مجاز است نسبت به ایجاد شهرک صنعتی برق و الکترونیک در خمینیشهر اصفهان اقدام نماید.
محمدرضا عارف - معاون اول رییسجمهور (استانداری اصفهان)
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
چهل سال در انتظار زنگ تلفن
////
بازخوانی تاریخچه مخابرات از سده تا گشایش اولین مرکز مخابرات شهر
////
در روز ۲۷ اسفند سال ۱۲۳۶ خورشیدی نخستین پیام توسط تلگراف در ایران از مدرسه دارالفنون به کاخ ییلاقی ناصرالدین شاه ارسال شد. سروش شاعر سدهی چنین سرود:
«منت ایزد را که آسان کرد برعشاق کار / کین همایون کارگه کاندر جهان شد آشکار
عاشقان بی پیک و نامه در سوال و در جواب / با نگارین در میان فرسنگ اگر سیصد هزار
اولین سر نخها از احتمال نواخته شدن زنگ تلفن در سده به سال 1313 بر میگردد بهرحال در سال ۱۳۱۶ تلفن خانه سده دایر شد. اسناد سال 1317 و 1318 نشان میدهد یکی از مشتریان تلفن سده و البته بد حساب شهرداری سده بوده است.. اسناد ده های 20 و30 در مرکز اسناد اصفهان نشان می دهد بارها مردم پیگیر ایجاد شبکه تلفنی در سده بودند . در همین ایام استاد طلایی در خصوص وضع تلفون در شهر چنین میسراید: تلیفونهای این شهر قدیمی
برسم ده همان فریاد (جار) است
در سال 1351 دو خط تلفن به همایونشهر وارد و در یک مکان استیجاری در خیابان امام شمالی فعلی نزدیک میدان مرکزی شروع به کار کرد. با راه اندازی این مرکز ، اهالی که در برای تماس با مخاطب خود در شهرهای دیگر به این مرکز مراجعه میکردند تا اینکه در سال 1355 مرکز مخابرات همایونشهر با هزار خط چهار شماره ای گشایش یافت. کامل از کتاب مروری بر تاریخ سده و همایونشهر و یا سایت دانشنامه خمینی شهر
....
http://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
نشانه هایی از شاعری در آبادیهای ماربین
^^^^^
تا قبل از دوران صفوی و نگارش تذکره نصرآبادی منابعی شاعرانی از منطقه را نام بردهاند. مثلا معجم البلدان در باره فردی به نام احمد بن محمّد خوزانی، از قرن ششم نوشته است« از قریه (خوزان) ماربین اصفهان بوده. در حدیث و ادبیّات مهارت داشته، و به عربی شعر می سروده».
تذکره نصرآبادی از دوران صفوی، اسامی تعدادی از شاعران آبادیهای ماربین چون ملاعشرتی، فارغا، مولانا عبدالحق، ملامحمد شریف، مولانا محمد باقر، زین العابدین خوزانی و امین، کاظم، محمد و مومن نصرآبادی نام برده و نمونهای از اشعار آنانرا آورده است. در دوران مهاجرت شعرا به هندوستان تنی چند از شعرای منطقه از جمله راهب رنانی در کاروان هندوستان حضور داشتند.
اطلاعات این شاعران و نیز شاعران دوره قاجار منظقه چون سروش ساغر، پیمان، ملّا صادق ذاکری سدهی، غلامرضا گورتانی و شاعران معاصر در فضای مخصوص خود در سایت دانشنامه خمینی شهر در دسترس است.
http://daneshnam.ir /
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
تاریخچه احداث مراکز دانشگاهی در پیشینه خمینیشهر
********
قدیمیترین دانشگاهی که در منطقه احداث شد دانشگاه کار بود. این مرکز علمی در نیمه دوم دهه 1340، در زمینهای حاشیه جاده جدید کهندژ احداث گردید. عمده زمین این دانشگاه را فردی به نام نوری یکی از بزرگترین مالکان زمینهای جویآباد و از روسای اداره دارایی(مالیه) استان اصفهان اهدا کرد. این مکان در سالهای بعد در اختیار دانشگاه پیام نور اصفهان قرار گرفت( شاهین محمدعلی، پیمانی لیلا، راویان ماربین، جلد اول، اصفهان).
دانشگاه صنعتی
ابتدا پنج میلیون متر مربع زمین برای ساخت دانشگاه صنعتی جدید در زمینهای دامنه کوه سید محمد یافت که به تدریج به چندین برابر افزایش یافت.
از سال 1346 آماده سازی و يکپارچه سازی اراضی برای تاسيس اين دانشگاه، آغاز و از سال 1348 طرح درختکاری محوطههای دانشگاه توسط واحد فضای سبز آن شروع گرديد.
فعاليتهای ساختمانی و عمرانی از اردیبهشت 1352 شروع گردید. در سال 1356 فعالیتهای آموزشی با تکمیل بعضی از طرحها شروع گردید.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر
در 27 اردیبهشت 1367 با دایر شدن دانشگاه آزاد اسلامی خمینیشهر موافقت شد. دانشگاه در دو طبقه از سه طبقه یک ساختمان استیجاری در بلوار توحید با ریاست آقای خاقانی شروع به کار کرد. دانشجویان پذیرفته شدند و کلاسها روزهای تعطیل در هنرستان خمینیشهر تشکیل شد.
خرید زمین و احداث ساختمان برای دانشگاه با وجود موانع متععد در نهایت در زمینهای شمال شهر
پس از کش و قوسهای متعدد شروع شد. حدود سال 1375 دبیرخانه در چهار طبقه به اتمام رسید که از آن برای دایر کردن کلاسها هم استفاده میشد
جهاد دانشگاهی
موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی در سال ۱۳۷۲ با اخذ مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت خود را آغاز و در اولین سال تعداد ۴۰ نفر دانشجو در رشته کامپیوتر در مقطع کاردانی پذیرش نمود. دانشگاه پس از سالها فعالیت در ساختمانهای اجارهای با تکمیل ساختمان خود، به منظریه، خیابان شهید عموشاهی، خیابان پردیس منتقل شد.
دانشگاه پیام نور واحد خمینیشهر
روز 14 فروردین 1386 دستورالعمل پیگیری تاسیس دانشگاه پیام نور از استانداری اصفهان به فرمانداری خمینیشهر ابلاغ شد. در سال 1386 نام دانشگاه پیام نور خمینیشهر در دفترچه شماره 2 کنکور مقابل رشتههای مدیریت جهانگردی، مدیریت بازرگانی و فناوری اطلاعات منظور شد و مهر ماه سال 1386 دانشگاه کار خودش را با 3 رشته و 100 دانشجو آغاز کرد.
علی رضایی دارای مدرک کارشناسی الهیات و معارف اسلامی و کارشناس ارشد زبان و ادبیات عرب، دبیر دبیرستانها با 26 سال سابقه، اولین رییس این دانشگاه بود. اولین مکان دانشگاه در محل فرمانداری تعیین و پس از چند سال اجاره نشینی، هنرستان علم و صنعت واقع در بلوار بهشت برای آن خریداری شد.
مؤسسه آموزش عالی فیضالاسلام
این موسسه در سال 1385 کار خود را با جذب دانشجو در رشته های کارشناسی مترجمی انگلیسی، کاردانی حسابداری و مدیریت صنعتی در مجتمع باقرالعلوم شروع کرد. همزمان ساختمانی آن در ابتدای خیابان ساعی بنا گذاشته شد و پس از اتمام به آن منتقل شد.
مرکز آموزش فنی و حرفهای خمینیشهر
مدتی پس از فعالیت فنی حرفهای در مکانی استیجاری گلنگ مرکز با هدف ایجاد مکانی جهت آموزش مهارتهای شغلی به علاقه مندان در زمینی به مساحت 3 هکتار در شمال شهر توسط مهندس علیرضایی نماینده وقت مردم در مجلس و مدیر کل اداره کل فنی و حرفه استان در اسفند سال 1381 به زمین زده شد.
موسسسه آموزش عالی راغب
این موسسه آموزشی از سال 1385 در دستگرد قداده، خیابان بسیج، کار خود را شروع کرد. موسسسه آموزش عالی راغب دارای 09 هزار مترمربع زمین و 13 هزارمتر مربع زیر بنا می باشد.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
^^^^^^
https://eitaa.com/danehnameh
۴۷۷ تا ۵۹۸ ( ۴۹۱ تا ۶۱۶ ه ق)
حفر مادی گبر
سه برادر زرتشتی اهل کوشک در دوران خوارزمشاهیان از زاینده رود نهری حفر و آب را به کوشک و دهنو و محمودآباد هدایت کردند و هر کدام زمینهای یکی از این سه منطقه را آباد نمودند. برای همین اهالی این مناطق همدیگر را پسر عمو صدا میزدند. مسیر اصلی این مادی از روستاهای اشترجان، گوجیل، شروهدان، قهدریجان و کوشک است. سهامدار این مادی همان سه برادر بوده و اداره آن قبل از تحویل به اداره آبیاری دست خانهای محل کوشک معروف به میراب بود. این مادی به نامهای کوشک و محمود شاهی هم خوانده میشود. انشعاب آن در منطقه ورنوسفادران به مادی ورنوسفادران و در گاردر به جوی گاردر معروف است. در سالهای 1365و 1367 مسیر مادی توسط اداره آبیاری نوسازی و سیمانی شد.
باشگاه های آمریکایی در پیشینه خمینی شهر
@@@@
در دهه 1340 دو باشگاه آمریکایی لاینز و 4 دال در همایونشهر فعال بودند
باشگاه لاینز جهانی، سازمانی متشکل از ارباب حرفهها و مشاغل، در سال 1917م توسط یک فراماسونر آمریکایی به نام «ملوین جونز» در شهر شیکاگو تاسیس شد. از برنامههای لاینز بینالمللی برنامه مبادله بینالمللی جوانان، جاسوسی خبری و سیاسی و خطدهی فرهنگی به کشورهای عقبمانده بود. لاینز همه فعالیتهای سیاسی و جاسوسی خود را زیر پوشش خدمات اجتماعی، فعالیتهای نیکوکاری، نوعپروری و بشردوستی انجام میداد. شعبه لاینز در 15 فروردین 1336 در تهران افتتاح گردید. باشگاه مذکور در همایونشهر تا سال 1346 با عضویت تعدادی از شهروندان فعال بود.
باشگاه چهاردال
در زمان ترومن ریاست جمهور آمریکا در راستای اصل4 ترومن تصمیم به تاسیس باشگاههای چهاردال در ایران گرفته شد. مجوز 5 تای آن برای استان اصفهان صادر گردید که یکی سهم ماربین شد و آنهم به اندان رسید. این باشگاه اهداف فرهنگی، اجتماعی، کشاورزی و عمرانی داشت.. هموار کردن کوچهها و کشیدن یک مسیر ارتباطی از محلات اندان به جاده آتشگاه از اقدامات عمرانی آنها در اندان بود. باشگاه تا سال 1348 فعال بود.
!!!!!
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh