⭕️ طالبان از رئیس آقاخانیه برای سفر به افغانستان دعوت کرد
🔹ایندیپندنت: بلال کریمی از سخنگویان طالبان، با انتشار این خبر گفت: «علی اکبر پسنانی، مسئول #شبکه_توسعه_آقاخان در #افغانستان، شنبه، پانزدهم آبان، با مولوی عبدالسلام حنفی معاون نخستوزیر #طالبان، در کابل دیدار کرد.»
🔹علی اکبر پسنانی که از او به عنوان نماینده خاص آقاخان در افغانستان یاد شده، در این ملاقات گفت که شبکه توسعه آقاخان در افغانستان، تاکنون ۱۴۰ اثر باستانی را بازسازی کرده و یکی از محورهای فعالیت این نهاد در افغانستان، کمک به آموزش #دختران است.
🔹به گفته بلال کریمی، مولوی عبدالسلام حنفی به نماینده ویژه آقاخان در افغانستان گفته است که گروه طالبان از فعالیتهای شبکه توسعه آقاخان استقبال میکند و زمینه را برای دوام این فعالیتها مهیا میسازد.
🔹معاون نخستوزیر طالبان، در مورد آموزش دختران در افغانستان ابراز داشت که وزارتهای معارف و تحصیلات روی یک مکانیزم کار میکنند تا زمینه را برای بازگشایی مدارس بروی دختران فراهم سازند.
🔹بر اساس خبر سخنگوی طالبان، مولوی عبدالسلام حنفی، در این ملاقات از #کریم_آقاخان، رئیس #اسماعیلیه نزاری دعوت کرده تا به افغانستان سفر کند.
🔸شبکه توسعه آقاخان، در بیست سال گذشته، از نهادهای فعال در عرصه بازسازی و حفاظت از آثار باستانی، توسعه آموزش و ارایه خدمات به کشاورزان افغانستان بوده است.
🔸بانک وامهای کوچک شبکه توسعه آقاخان از جمله بانکهایی بود که تا قبل از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، در سراسر افغانستان فعالیت داشت و بیشتر مراجعان آن، کشاوزان و صاحبان کسب و کارهای کوچک بودند.
🔸با مسلط شدن طالبان بر شهرها، شماری از فرماندهان محلی این گروه، این بانکها را به دلیل ارائه وامهای #ربوی بستند.
🔸اکنون به نظر میرسد نماینده ویژه کریم آقاخان در تلاش است تا فعالیتهای شبکه توسعه آقاخان در افغانستان از سر گرفته شود. هرچند، هنوز سرنوشت مدارس دخترانه که بخشی از کار شبکه توسعه آقاخان را تشکیل میدهد، همچنان روشن نیست.
@dolatedin
⭕️ مقتدی صدر، قرداحی و جنگ یمن؛ یک بام و دو هوای سعودیها
🔹 سیانان عربی: ویدیویی در توییتر منتشر شده است که در آن #مقتدی_صدر جنگ سعودی بر علیه یمن را ظالمانه و دخالتهای #عربستان در #یمن را موجب افزایش فرقهگرایی و خشونت در منطقه معرفی میکند.
🔹این ویدیو را محمد عبدالسلام سخنگوی #انصار_الله نیز با هشتگ «الحرب السعودیة علی الیمن ظالمة» منتشر کرده است که واکنش منفی شخصیتهای عربستانی از جمله ترکی الحمد را در پی داشت. ترکی الحمد این صحبتهای مقتدی صدر را غیر منطقی دانست.
🔹مقتدی صدر این موضع خود را در مصاحبه با فرانس 24 در سال 2015 و 3 ماه پس از شروع جنگ اعلام کرد. در مصاحبه مذکور مقتدی صدر با صراحت بیان کرده بود که این جنگ، جنگی ظالمانه است که در مورد آن با هیچکس تعارف نخواهد داشت. وی همچنین افزود اگر عربستان سعودی این جنگ را متوقف کند آتش فرقهگرایی و خشونت نیز در منطقه خاموش خواهد شد.
🔹با وجود این موضعگیری، در سال 2017 #محمد_بن_سلمان ولیعهد عربستان در دیداری که برای اولین بار صورت میگرفت، از مقتدی صدر پذیرایی کرد. در پی این دیدار دفتر مقتدی صدر در بیانیهای اعلام کرد که در این دیدار موضوعات مرتبط به #عراق مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است.
✍️چندی پیش در لبنان کلیپی از جورج قرداحی وزیر اطلاعرسانی دولت #لبنان منتشر شد که وی در آن جنگ عربستان علیه یمن را جنگی بیهوده مینامید. اگرچه تاریخ کلیپ منتشرشده مربوط به پیش از منصب گرفتن قرداحی در دولت لبنان بود، اما در پی انتشار گسترده این کلیپ عربستان سعودی سفیر خود از لبنان را فراخواند و به سفیر لبنان در عبستان نیز 48 ساعت برای ترک آن کشور فرصت داد. امارات، کویت و بحرین نیز در حمایت از عربستان سفرای خود را از لبنان فراخواندند و قطر نیز موضعی همسو با عربستان گرفت.
🔸اکنون باید دید که منافع مشترک بین عربستان سعودی و جریان پیروز در انتخابات اخیر عراق اجازه اقدام مشابه با حکومت مرکزی عراق را به سعودیها خواهد داد یا بار دیگر ثابت خواهد شد که اقدامات منطقهای عربستان مصداق سیاست یک بام و دو هوا است.
@dolatedin
💢 اتحاد العلماء از الجزایر و مراکش درخواست پرهیز از نزاع و جنگ کرد
🔹راشا تودی: #اتحاد_العلماء در بیانیهای اعلام کرد: «این اتحادیه با نگرانی تشدید تنش در روابط #مراکش و #الجزایر را که در کمپینهای رسانهای علیه یکدیگر، بستن مرزها، قطع روابط دیپلماتیک و اختلال در مبادلات اقتصادی تجسم یافته، دنبال میکند.»
🔹این بیانیه میافزاید: «در این زمینه به مقامات دو کشور یادآوری میکنیم که بسیاری از جنگهای ویرانگر ناشی از یک تصمیم عمدی و از پیش برنامهریزی شده نیست، بلکه به طور ناگهانی و پس از رسیدن به حالت رقابت، تنش و آمادگی به اوج خود میرسد.»
🔹در این بیانیه آمده است: «فضای تنش شدید و تحرک روزافزون بدون دلیل موجه، دو کشور عزیز مراکش و الجزایر را به درگیری نظامی میکشاند و وسعت و عواقب آن برای دو ملت برادر الجزایر و مراکش و امت عربی و اسلامی را فقط خدا میداند، در حالی که امت اسلامی-عربی ما چیزی از جنگ و درگیریهای ویرانگر کم ندارد.»
🔹در ادامه این بیانیه آمده است: «بنابراین اتحاد علماء المسلمين از پادشاه مغرب محمد ششم و جناب عبدالمجید تبون رئیس جمهور الجزایر میخواهد فوراً تمام تلاش خود را برای بازگرداندن روابط دو کشور به حالت عادی خود، برادری، وحدت و انسجام، همکاری و اقدام مشترک به کار گیرند.»
✍🏼ملاحظه:
🔹اختلافات میان الجزایر و مراکش مربوط به چند ماه و حتی چند سال اخیر نیست. این اختلافات ریشه در تاریخ دارد. در حقیقت از زمان استقلال مراکش (1956) و الجزایر (1965) از استعمار فرانسه، این دو کشور با یکدیگر اختلاف داشتند به طوری که در دهه 1960 آتش جنگ میان الجزایر و مراکش برافروخته شد. این جنگ به دلیل اختلافات مرزی رخداد و به نبرد «الرمال» مشهور شد.
🔹موضوع #صحرای_غربی از مهمترین موضوعات چالشبرانگیز بین مراکش و الجزایر محسوب میشود. مراکش ادعای مالکیت صحرای غربی را دارد و از سال 1975 تاکنون اداره امور این صحرا را به عهده دارد. در قبال #عادیسازی روابط میان مراکش و #رژیم_صهیونیستی، #آمریکا حاکمیت مراکش بر صحرای غربی را به رسمیت شناخت. اما برخی کشورهای و از جمله #اتحادیه_آفریقا اين به رسمیت شناختن را محکوم کرده و آن را فاقد ارزش حقوقی دانستند.
🔹طی ماههای اخیر دو تحول در عرصه آفریقا رخ داد که روابط الجزایر با مراکش را تیرهتر کرد و به افزایش تنش میان این دو کشور دامن زد. اولین رخداد درخواست چندی قبل رژیم صهیونیستی به کمیساریای اتحادیه آفریقا بود تا این رژیم به عنوان عضو ناظر این اتحادیه پذیرفته شود. در پی این درخواست، بلافاصله الجزایر با آن به مخالفت برخاست و توانست 13 کشور آفریقایی را با خود همراه کند. الجزایر معتقد است تلاشها برای عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا با موافقت رئیس کمیساریای این اتحادیه و برخی از کشورها از جمله مراکش صورت گرفته است.
🔹تحول دوم در جریان سفر چند هفته قبل وزیر خارجه صهیونیستی به مراکش رخ داد. «یائیر لاپید» که برای افتتاح دفتر نمایندگی تلآویو به رباط رفته بود، در پایان سفر خود با حضور در یک نشست مطبوعاتی در شهر دارالبیضاء از نقشآفرینی الجزایر در تحولات منطقه انتقاد کرد. پس از این سفر بود که یک مقام بلندپایه الجزایر در گفتوگو با روزنامه «الشروق» هدف لاپید از سفر به مراکش را ایجاد یک جبهه نظامی علیه الجزایر دانست.
@dolatedin
⭕️ شیخ مشهور سلفی یمن: انصار الله ولی امر مسلمانان یمن است
🔹روز گذشته تعدادی از شیوخ #سلفی استانهای تعز و إب با #محمدعلی_الحوثی رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو شورای عالی سیاسی انصارالله دیدار کردند.
🔹در این دیدار که با حضور شیخ #محمد_المهدی از شیوخ مشهور سلفی یمنی و رئیس جمعیت #خیریة_الحکمة برگزار شد بر لزوم گفتگو بین مذاهب مختلف اسلامی تاکید شد.
🔹شیخ محمد المهدی در این دیدار با تاکید بر اینکه #انصارالله در حال حاضر #ولی_امر مسلمانان یمن است، گفت ما سلفیها خود را مکلف به #حبّ و #تسلیم و #اطاعت از شما میدانیم و این «دین» و اعتقاد ما است و مسأله «سیاست» نیست.
🔹وی افزود ما در بیانیهها، سخنرانیها و خطبههای نمازجمعه خود، مردم به خصوص جوانان را به مشاهده وضعیت آشفته و ناامنیهای عدن و دیگر مناطق تحت کنترل دولت هادی فرامیخوانیم و بابت امنیت موجود در مناطق زندگی خود از انصارالله سپاسگزاریم.
🔹نماینده شیوخ سلفی #تعز نیز در این دیدار با اشاره به حضور منظم سلفیهای استان تعز در مراسمات و راهپیماییهای انصارالله و حتی حضور برخی افراد با اعتقادات سلفی در مقابله با ائتلاف عربی درخواستهای خود از دولت صنعا را مطرح کرد.
✍️ شیخ محمد المهدی شیخ سلفی مشهور یمنی مستقر در استان #إب در مرکز #یمن است که از ابتدای دهه 90 میلادی جمعیت خیریه الحکمه را به همراه تعدادی دیگر از همفکران خود تاسیس کرد و تا کنون ریاست آن را بر عهده دارد.
🔸جمعیت خیریه الحکمه یکی از فعالترین خیریههای سلفی یمن است که فعالیتهای مذهبی و #خیریه زیادی در مناطق مختلف یمن انجام داده است. همزمان با انقلاب بهار عربی در سال 2011 حزب سلفی #رشاد به عنوان بازوی سیاسی این تشکیلات تاسیس شد. این حزب پس از حمله #عربستان به یمن مانند دیگر تشکیلات سیاسی یمنی به دو شاخه موافق و مخالف حمله عربستان به یمن تقسیم شد.
🔸المهدی از ابتدای انقلاب انصارالله با سیطره انصار بر استان إب مخالفت نکرده و تاکنون با دولت صنعا همراه بوده است.
@dolatedin
✍️ علی عبدالرحمن الحذیفی: از حمله به «روافض» در حضور رفسنجانی تا دعوت به وحدت اسلامی!
🔸بخش اول
🔹جمعه گذشته، ۱۴ آبان، علی عبدالرحمن الحذیفی، امام و خطیب مشهور #مسجد_نبوی، خطبههای #نماز_جمعه را به موضوع «وحدت مسلمانان و نهی از تفرقه» اختصاص داد. حذيفی در خطبههای نماز جمعه در #مسجدالنبی در شهر #مدینه منوره گفت که انسجام، #وحدت، وابستگی متقابل، هماهنگی، همبستگی، شفقت، دفاع از حقیقت، دست برداشتن از اختلاف و دست برداشتن از #تفرقه، دژی است که جامعه به آن پناه میبرد و مأمنی برای همه و قدرتی برای دین و راه حفظ منافع دنیوی، امنیت و سلامتی از دسیسهها و آسیبهای دشمنان است.
🔹شنیدن از «دعوت به وحدت و پرهیز از اختلافات» به خودی خود از زبان یک شیخ #سلفی سعودی غریب است، سلفیتی که هویت خود را در تمرکز بر گسلهای عقیدتی دیده است و از فرعیترین اختلافات مذهبی به مثابه اصول اعتقادی و معیار ایمان و کفر کوتاه نیامده است.
🔹اما شنیدن چنین سخنانی از زبان #حذیفی بسیار شگفتآورتر است، کسی که نزدیک به چهل سال یکی از ائمه جماعت مسجد نبوی بوده است و در طول این سالیان بارها و بارها از خطر اندیشه «#رافضی» گفته است.
🔹برای مخاطب ایرانی اگر نام «حذیفی» یادآور چیزی باشد، به احتمال بسیار یادآور ماجرای حملات شدید او به شیعیان در خطبه نماز جمعه مسجد نبوی در حضور رئیس جمهور پیشین ایران، هاشمی رفسنجانی، باشد. جمعه ۸ اسفند ۷۶ رفسنجانی در سفر ده روزه خود به #عربستان، به رسم ادب وحدت، در نماز جمعه مسجد نبوی حاضر میشود، اما حذیفی چنان خطابهای علیه شیعیان و مسأله #تقریب مذاهب میخواند که رفسنجانی و هیئت همراه مجبور به ترک نماز جمعه میشوند.
🔹او تقریب بین شیعه و سنی را همچون تقریب میان اسلام با یهود و مسیحیت خواند و گفت: «چگونه ممکن است بین قرآن و تلمود شیطان تقریبی صورت گیرد؟ تقریب اسلام و مسیحیت چگونه است؟... و چگونه میتوان بین اهل سنت و شیعه تقریبی حاصل شود؟ اهل سنتی که حامل قرآن کریم و سنت رسول خدا صلى الله عليه و سلم بودهاند و خداوند دین را به وسیله آنان حفظ کرد و آنها بودند که برای برافراشتن چراغ اسلام و ساختن تاریخ باشکوه آن تلاش کردند و (در مقابل) روافضی که صحابه را لعن میکنند و اسلام را نابود میکنند، زیرا #صحابه رضی الله عنه کسانی هستند که دین را به ما منتقل کردند، پس اگر کسی به آنها طعن زند دین را از بین برده است».
🔹اوج سخنرانی تند حذیفی آنجا بود که گفت: «چگونه میتوان بین اهل سنت و روافض تقریب ایجاد کرد، وقتی که خمینی، امام ضلالت، را امام معصوم قرار دادهاند و او را نایب مهدی خرافی خود میشمرند؟!» (متن و صوت سخنرانی)
🔹رفسنجانی در خاطرات خود ادامه ماجرای آن روز را چنین نوشته است: «من و همراهان به عنوان اعتراض از صفوف جماعت بیرون رفتیم. در اتاقکناری، نمازمان را جداگانه به جماعت خواندیم. به همراهانمان از سعودیها و رئیسحرم شریف که همراه ما آمدند، گفتیم این اظهارات تفرقهانگیز بین مسلمین، دلیل عدم صلاحیت این فرد برای امامتجمعه است؛ آنها هم حرف ما را تأییدکردند. رئیسحرم عذرخواهیکرد و گفت، این امام جمعه، فرد بیاطلاعی است. ساعتی بعد، آقای دکتر نفیسه، وزیر همراه، تلفنی گفت که مأموران به دستور مرکز مشغول رسیدگی به اظهارات او هستند و برخورد شدیدی خواهد شد و از من عذرخواهی کرد. عصر امیر عبدالله هم تلفنی از ریاض با من صحبت کرد و شدیداً اظهار تأسف کرد و گفت، “اِنّی آسفٌ کثیر کثیر کثیر کثیر” وگفت، این شخص تنبیه میشود.»
🔹حذیفی مدتی (که ظاهرا بیش از سه سال نبوده است) از امامت مسجد نبوی کنار گذاشته میشود و سپس دوباره این خطیب و قاری محبوب سعودی به امامت این مسجد شریف بازمیگردد. اما رویه حذیفی پس از این دوره نیز چندان تغییری نکرده و همچون هر شیخ سلفی، «روافض» را از انتقادات خود بینصیب نمیگذاشت.
🔹در #بهار_عربی و در اکتبر ۲۰۱۱ و پس از اعتراضات #شیعیان العوامیة در استان #قطیف، حذیفی خطبه تند دیگری علیه شیعیان در نماز جمعه مسجد النبی(ص) خوانده و از حکومت میخواهد معترضان رافضی را سلب تابعیت کرده و آنها را به سرداب سامرا بفرستد! همین باعث میشود حکومت سعودی برای جلوگیری از تنشهای بیشتر، بار دیگر حذیفی به مدت یک سال از امامت مسجد نبوی کنار گذارد.
ادامه دارد...
@dolatedin
✍️ علی عبدالرحمن الحذیفی: از حمله به «روافض» در حضور رفسنجانی تا دعوت به وحدت اسلامی!
🔸بخش دوم
🔹حال پس از ده سال، حذیفی با استناد به آیاتی از قرآن کریم که از اختلافات میان امت مسلمان و درافتادن در فتنهها پرهیز میدهد، به وحدت اسلامی دعوت کرده است. او هشدار میدهد که گفتار و نوشتار ممکن است صفوف را از هم جدا و گروهها را متفرق کند، بین چهرهها اختلاف افکند، از راه حق منحرف کند و اختلاف را گسترش دهد؛ زیرا پیامبر اکرم(ص) فرمودند «من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيراً أو ليصمت: هر که به خدای تعالی و به روز قیامت ایمان دارد باید به خیر و نیکی سخن گوید، یا باید که خاموش باشد».
🔹این سخنان را به سختی میتوان سفارشی خواند؛ نه خطبههای نماز جمعه در عربستان از دستورالعملی هفتگی پیروی میکند (چنانکه مثلا در امارات خطبههای هر هفته به موضوعی ویژه اختصاص مییابد) و نه حذیفی ۷۶ ساله چندان از خود شخصیتی گوش به فرمان حاکمان نشان داده است.
🔹این نشان میدهد خاموشی و کمفروغی این روزهای گفتمان سلفیت در عربستان، تنها واکنشی به فشارهای حکومت و تشدید سیاستهای لیبرالی در سالیان اخیر نیست. اینکه یکی از مهمترین و تندترین خطیبان جمعه در عربستان چنین مفصل در ثنای وحدت مسلمانان و کنار گذاشتن اختلافات خطبه میخواند، باید به مثابه نشانهای دیگر از «پوست انداختن #نهاد_دین در عربستان» دیده شود.
🔹سال ۲۰۱۵ بود که پیش از این دوره تازه، با انتشار کتاب «ما بعد السلفیة» گفتگوهای بسیاری بر سر افول جریان سلفی و آینده پس از سلفیت درگرفت. دو نویسنده مصری و #نوسلفی کتاب، احمد سالم و عمرو بسیونی، در این اثر خوانشی تازه از سلفیت معاصر ارائه داده و با دست گذاشتن بر عواملی درونزا، آیندهای نزدیک را برای رسیدن به دوران #پساسلفیت پیشبینی کردند.
🔹از جمله این عوامل، خلأ مرجعیت فکری در سلفیت سعودی است؛ در فاصله سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱، سه مرجع و ستون اصلی اندیشه سلفی، یعنی #ابن_باز، #البانی و #ابن_عثیمین از دنیا رفتند و سلفیت به یکباره به یک جنبش بیسر بدل شد که پس از آن دیگر نتوانست شخصیتهای علمی برجستهای در آن تراز به خود ببیند.
🔹از این گذشته، سلفیت تازگی و جذابیت نخستین خود را نیز از دست داد و از سوی دیگر خوی #دیگرستیزی شدید در سلفیان، دامن خود آنها را نیز گرفته و با اندک اختلافهایی، جریان سلفیت فرقه فرقه شده و انشقاقهای گستردهای را به خود دید. اختلافهایی که حتی به #تکفیر دوستان دیروز میانجامید.
🔹این همه در کنار عوامل برونزا و درونزای دیگر، چنین می نماید که دوران جدیدی را برای سلفیت رقم زده است؛ دورانی که دیگر نه تنها از کلیدواژههای «شرک» و «کفر» و «رافضی» و... بر منبرهای شیوخ سلفی عربستان چندان خبری نیست، بلکه همان حنجرههایی که تا دیروز خود آتش منازعات را میدمیدند، امروز خیرخواه امت شده و به وحدت مسلمانان و سکوت در برابر اختلافات دعوت میکنند.
@dolatedin
⭕️ پروژه دیانت ابراهیمی بین الازهر و امارات
✍️عصام تلیمه
🔸ملاحظه: دوشنبه گذشته، ۱۷ آبان، احمد الطیب نسبت به ترویج اصطلاحی موسوم به «دیانت ابراهیمی» که هدف ادغام ادیان یهودی، مسیحی و اسلام ذیل یک دین واحد و یکپارچه را دنبال میکند، واکنش مهمی نشان داد و این ایده را به شدت ردّ کرد. وی گفت: «هرچند ایده دیانت ابراهیمی، در ظاهر دعوت به وحدت جامعه بشری، اتحاد آن و پایان دادن به درگیریها است، اما در واقع دعوت به مصادره ارزشمندترین داراییهای بنی بشر یعنی آزادی اعتقاد، آزادی ایمان و آزادی انتخاب است».
آنچه در ادامه میآید یادداشتی از #عصام_تلیمه، از علمای الازهر و مدیر دفتر پیشین شیخ یوسف قرضاوی، در تشریح زوایای این پروژه دینی-سیاسی است.
🔹عربی21: ایده ادغام ادیان در یک پروژه دینی واحد، یک ایده قدیمی است که در زمان محمد انور سادات، رئیس جمهور فقید #مصر، پس از پروژه #عادیسازی وی با #رژیم_صهیونیستی مطرح شد. او از «#مجمع_الأدیان» سخن میگفت و به دنبال ساختن مکانی بود که سه دین #یهودیت، #مسیحیت و #اسلام را در کنار هم گرد آورد. حتی پیشنهاد میشد که یک کتاب دینی بیانکننده ادیان سهگانه برای تشویق و حمایت از این ایده، تألیف و به دانشآموزان در مدارس تدریس شود.
🔹پس از مطرح شدن این ایده، شیخ الازهر، دکتر #عبدالحلیم_محمود رحمه الله، این نظر را ردّ و از همه جنبههای دینی و غیر دینی آن را تضعیف کرد. شیخ #الازهر با تمام قدرت علمی و نمادین خود در برابر این اندیشه ایستاد تا اینکه سادات مجبور شد طرح موضوع را به زمانی دیگر موکول کند که مصر و جهان عرب آن را بپذیرد.
🔹در آن زمان، هر عاقلی احساس میکرد که این ایده به همان اندازه که با آوردن رژیم صهیونیستی به جمع ادیان و مؤمنان به ادیان و باز کردن باب عادیسازی بین مردم ارتباط دارد، ربطی به ادیان ندارد، هر چند از اسم «دین» بهرهبرداری میشد. ایمان یک مسلمان به همه پیامبران امری طبیعی است و در غیر این صورت عقیده او صحیح نیست، چنانکه خداوند متعال فرموده است: (لا نفرق بين أحد من رسله)، اما این مانع نمیشود که در مقابل پیروان هر دینی که شب و روز با اشغال و غصب به مقدسات و سرزمین ما حمله میکنند، بایستیم و تجاوزات و جنگهای آنها را به هر وسیلهای متوقف نکنیم.
🔹اما اکنون #امارات نه از طریق مجمع الأدیان مورد نظر سادات، بلکه از طریق آنچه که «#دیانت_ابراهیمی» نامیدهاند، پیشنهاد ایجاد مجتمعی متشکل از مسجد و کلیسا و کنیسه را ارائه کردهاند. امارات از طریق شیخ عبدالله #بن_بیه با صدور فتوایی مبنی بر مصالحه با رژیم صهیونیستی و صدور حکم به برقراری رابطه با آن، در پی «عادیسازی فقهی» برآمد.
🔹سپس میخواستند چیزی را که ما میتوانیم آن را «عادیسازی دینی» بنامیم، با بازگرداندن همه ادیان به یک پیامبر، که پیامبر خدا (ص) ابراهیم (ص) است، برقرار کنند. گویی که ادیان ابراهیمی رسالتی از جانب خدا دریافت نکردهاند و شرایع استوار برای آنها نازل نشده است. این چنین ما را با بازگشت به سوی ابراهیم (علیه السلام) و پیامبری که پیامبران سه دین را گرد هم میآورد، فریب میدهند؛ بیایید با بلند کردن نام او تجارت کنیم و این گذرنامهای باشد برای رسیدن به ایده عادیسازی که تنها در خدمت صهیونیستها است!
🔹وگرنه چرا اکنون چنین ایدهای مطرح شده است؟ آیا این کشورها واقعاً در برقراری ارتباط با ادیان، پرورش آنها، حفظ آنها و تشویق مردم به دینداری واقعی و معتدل جدی هستند؟ حقیقت این است که رابطه این کشورهایی که طرفدار این عقیده هستند با ادیان و به ویژه دین اسلام و پیروان آن، رابطه بسیار بدی است.
🔹برای متولیان این فراخوان مشکوک تعجبآور بود که شیخ الازهر، #احمد_الطیب، با ردّ این ایده و تبیین نادرستی این اندیشه و اهداف آن، راه عبدالحلیم محمود را دنبال کند. زیرا هیچ عالمی نیست که از خدای متعال بترسد و چنین اندیشهی شیطانیای را توجیه کند، اندیشهای که نه از دین نشأت میگیرد و نه از اخلاق و نه از هیچ اصل صحیح دیگری.
🔹رسانههای قدرت در مصر همیشه به شیخ الازهر طعنه میزنند که او مرد امارات است و همیشه در پروژههای دینی امارات اگر در رأس آن نباشد، بخشی از آن است. اما وقتی پای مسائل ثابت و استوار دینی به میان میآید، موضع او روشن است و شاید همین فرصتی باشد برای نشان دادن موضع شیخ الازهر نسبت به امارات و پروژه آن.
@dolatedin
⭕️ «مبلغان قهوهخانهها»؛ مردان الازهر بین دود قلیان و ترانههای ام کلثوم
🔸بخش اول
🔹العرب: الازهر پس از آنکه #وزارت_اوقاف کنترل خود را بر مساجد شدیدتر کرد و توانست دیدگاه خود را در مورد روش و ابزار گفتگو با نمازگزاران تحکیم ببخشد، به دنبال فضاهای جدیدی است که بتواند نقشهای اجتماعی و مذهبی خود را در کف جامعه تقویت کند.
🔹الازهر به فکر مسیرهای دیگری خارج از #مساجد افتاد و #واعظان خود را به حضور مؤثر در کانونهای جوانان، کلوپها و قهوهخانهها سوق داد و حضور کاروانهای تبلیغی خود را در جاهای مختلف تشدید کرد تا به نوعی وجود و حضور معنوی خود را اثبات کند.
🔹نظیر عیاد، دبیر کل #مجمع_البحوث_الإسلامیة (وابسته به الازهر)، از حوزههای تبلیغی خواست تا «ایدههای جدیدی را برای ارتباط با مردم ابداع کنند و یک گفتمان تبلیغی روشنگرانه را ارائه دهند و مفاهیمی که به غلط فهم شده است را برای مردم روشن کنند و زمینههای گفتوگوی متقابل و مؤثر با آنها را فراهم کنند.»
🔹چنین مینماید که فعال شدن جنبش #مبلغان با واکنش به اقدامات موفق وزارت اوقاف مرتبط است، چرا که الازهر چهار سال پیش نیز بیش از 600 کاروان تبلیغی را به قهوهخانهها و مراکز جوانان اعزام کرد که به نتیجه نرسید و طرح خود را که از مناطق دورافتاده آغاز کرد و قرار بود به قاهره برسد، کامل نکرد.
🔹فعالان شبکههای اجتماعی تصاویر واعظانی را که در قهوهخانهها و مراکز جوانان در مناطق مختلف و با #لباس_رسمی الازهر (روپوش و #عمامه) پرسه میزدند، پخش کردند. نظرات مربوط به این قضیه به دلیل تناقض میان ظاهر مبلغان جوان و موضوعاتی که در قهوهخانهها مطرح میکنند و میان تصویر شیخ الازهر #احمد_الطیب، که به نظر میرسد تلاش میکند تا ایدههای خود را در میان ترانهها و دود قلیان به اشتراک بگذارد، طنز زیادی به همراه داشت.
🔹اقدامات الازهر با مخالفت برخی از علمای آن مواجه شده است و معتقدند که نقش اصلی الازهر این است که مرجع و نهادی مهم باشد که برنامهریزیهای مؤسسات مذهبی مرتبط با #فتوا و #تبلیغ را تنظیم میکند.
🔹این افراد باور دارند که قرار دادن تعدادی از شیوخ #الازهر در آماج مزاحمتها و انتقادها به دلیل حضور آنها در محیطی که برای انتقال دیدگاههای تبلیغی آنها مناسب نیست، تأثیرات منفی بر تصویر الازهر در بین شهروندان دارد و در عین حال شهروندان به گروههایی سوق داده میشوند که ذهنیتهایی فراتر از نهادهای رسمی مذهبی دارند.
🔹یکی از واعظان که از تعدادی قهوهخانه در اسکندریه بازدید کرده و ترجیح داد نامش فاش نشود، گفت: «کاروانها با مشکل بیتفاوتی جوانان نسبت به آنچه که برای آن آمدهایم مواجه هستند و ممکن است یک مسابقه فوتبال یا غوطهور شدن در بازی دومینو عاملی مخرب برای جلب توجه بسیاری از جوانان باشد و به همین دلیل پاسخ آنها برای درخواست گفتگو منفی باشد.»
🔹وی افزود: «هدف ما این است که به جزئیات مشکلات زندگی شهروندان بپردازیم، توصیههای دینی ارائه کنیم تا برخورد با این مشکلات را تسهیل کنیم و اسلام میانهرو را که شامل افراطگرایی و خشونت نباشد، گسترش دهیم. اینها مسائلی کلی است که اکثر مردم به آن اهمیت میدهند، اما در عین حال با مخالفت برخی از صاحبان قهوهخانهها مواجه هستیم که از فتوای #تحریم سیگار کشیدن یا روبهرو شدن با مشکلات امنیتی به دلیل نقض رویههای بهداشتی ترس دارند.»
ادامه دارد...
@dolatedin
⭕️ «مبلغان قهوهخانهها»؛ مردان الازهر بین دود قلیان و ترانههای امکلثوم
🔸بخش دوم
🔹اقدامات الازهر با اعتراض بخشهایی از #روشنفکران مواجه شده است که معتقدند محل تبلیغ در داخل #مسجد است و نه در میان هیاهوی خیابانها و قهوهخانهها. از نظر این افراد شیخ الازهر طعمه تکرار روشهای تبلیغی جریانات #سلفی شده است که در دهه هشتاد میلادی در پیش میگرفتند، در حالی که نقش الازهر باید با ماهیت او به عنوان نهادی با وزن #تمدنی همخوانی داشته باشد، بدون گرفتار شدن در مسائلی که نهادهای جامعه مدنی قرار است با آن برخورد کنند.
🔹عبدالغنی هندی، یکی از اعضای #المجلس_الأعلى_للشؤون_الإسلامية (وابسته به وزارت اوقاف)، گفت: «تحرکات الازهر در سطح خیابانها در زمانی صورت میگیرد که وزارت اوقاف تصمیم گرفت که جلسات موعظه را در داخل مساجد متوقف کند، که این امر نشاندهنده عدم هماهنگی بین نهادهای مختلف مذهبی است».
🔹وی شانس موفقیت الازهر در تقویت #نقش_اجتماعی خود از طریق «مبلغان قهوهخانهها» را کم شمرد. وی گفت: «آنچه اکنون دولت به آن نیاز دارد، راهاندازی پروژهای است که مؤلفههای فکری مدرنی را برای مقابله با مشکلات اجتماعی در حال گسترش پیش رو قرار میدهد، مشروط بر اینکه به زبانی متفاوت از زبان الازهر در گفتگوهای خود با مردم باشد.»
🔹برخی ناظران تاکید دارند که نهادهای دولتی از الازهر خواستهاند تا نقشهای اجتماعی خود را افزایش دهد تا خلأ #اخوان را پر کند. اما بزرگترین نهاد دینی #مصر بدون توجه به تجدید گفتمان دینی و توسعه محتوا متناسب با تحولات جامعه، به این خواستهها به صورتی رسمی پاسخ داده است.
🔹تلاش #نهادهای_دینی برای برقراری ارتباط با شهروندان با موانع بسیاری برخورد میکند که باعث میشود آنها به اهداف خود نرسند، اتفاقی که در تجربه قبلی الازهر و #اوقاف از طریق کاروانهای حمل و نقل عمومی و ایستگاههای مترو رخ داد. مشکل این است که این مؤسسات روشهای خود را برای گفتگو با مردم بر پایه مبانی یا مطالعاتی علمی استوار نمیکنند.
🔹احمد سالم، استاد فلسفه اسلامی دانشگاه طنطا، توضیح داد که پدیدههای فزاینده خودکشی، خشونت و فروپاشی نظام خانواده نیازمند مداخله مؤثر نهادهای مذهبی و اجتماعی است که فقدان بعد معنوی فرد مصری را جبران کند. با این حال، متولیان آن باید مشخصات خاصی داشته باشند تا نتیجه مثبتی به دور از جنبه صرفاً مذهبی به دست آورند و بتوانند گروههای جوان را به آنچه فرامیخوانند، متقاعد کنند.
🔹وی افزود که «ادامه گفتمانهای #ارعاب و #نهی که نهادهای دینی به آن عادت کردهاند، منجر به تغییر واقعی نخواهد شد و در پیش گرفتن گفتمانهای #مدارا، #سازش و پذیرش دیگری، برای مخاطبان قهوهخانهها قابل قبولتر است. مشروط بر اینکه این امر همراه با نقشهایی اجتماعی برای حل مشکلات شهروندان در مناطق فقیرنشین و شناسایی درد آنها باشد، و این همان نقشهایی است که سازمانهای #افراطی برای جلب حمایت مردم سادهتر ایفا میکردند.»
@dolatedin
♨️تعیین یعقوب هرتزوگ به عنوان خاخام یهودیان عربستان!
🔺موران تی، در توییتی مدعی شد یعقوب هرتزوگ به عنوان خاخام یهودیان عربستان منصوب شده و این انتصاب را به وی تبریک گفت!
🔺وی در این توییت تصویری از حکم انتصاب هرتزوگ را که از قدس صادر شده به نمایش گذاشت.
🔺هرتزوگ مدتی است در ریاض حضور دارد و برخی فعالیت های خود در پایتخت عربستان را به صورت ویدئویی با مخاطبین به اشتراک می گذارد. وی چندی پیش اعلام کرده بود که قرار است با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی دیدار کند.
🔺سعودی پس از عادی سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی و با وجود کنار رفتن ترامپ، پدرخوانده عادی سازی اعراب و اسرائیل در سال های اخیر، همچنان میل به عادی سازی روابط خود با اسرائیل را مخفی نکرده است.
🔺برخی تحلیلگران معتقدند در صورتی که تعیین هرتزوگ صحت داشته باشد، این اقدام منجر به افزایش تعداد یهودیان در عربستان خواهد شد و تلاشی برای تقویت عادی سازی اجتماعی روابط پیش از عادی سازی سیاسی آن خواهد بود.
#عربستان
🔸مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ عربستان به یک روحانی شیعه لبنانی مخالف حزب الله تابعیت داد
🔹عکاظ: عربستان سعودی به «#محمد_الحسینی» روحانی شیعه لبنانی و دبیرکل شورای موسوم به «شورای اسلامی –عربی (#المجلس_الإسلامي_العربي)» در لبنان، تابعیت سعودی داد.
🔹نام الحسینی در فهرستی از کارشناسان حوزه انرژی، شخصیتهای دینی، پزشکی و آموزشی دیده میشود که به تازگی از سوی پادشاه #عربستان تابعیت این کشور را دریافت کردهاند.
🔹وی پس از دریافت #تابعیت عربستان گفت: «با یک دستور سخاوتمندانه، تابعیت عربستان را به ما دادند و این افتخار بزرگی است که زیباترین مفاهیم وفاداری و وابستگی را بیان میکند».
🔹الحسینی با تمجید از اقدامات محمد #بن_سلمان ولیعهد عربستان سعودی و چشم انداز ۲۰۳۰ وی، تاکید کرد: «اعطای تابعیت عربستان در واقع وفاداری، وابستگی و مسئولیتی است که هر انسان عربی و مسلمان به آن افتخار میکند و مسئولیت حفظ چنین بخشش گرانسنگی مترتب بر آن است».
🔹روزنامه عکاظ درباره وی مدعی شده است: «الحسینی به مخالفت با #فرقهگرایی، حمایت از طرحهای اعتدالی و مقاومت با تلاشها برای سیاسی کردن مذهب شیعه شناخته شده است».
🔹الحسینی خود را یک روحانی شیعه #معتدل معرفی میکند و مدعی است که با مقابله با فرقهگرایی میپردازد.
🔹وی از مخالفان شدید #حزب_الله #لبنان است و سال ۲۰۱۱ میلادی به جرم جاسوسی برای #رژیم_صهیونیستی توسط نیروهای امنیتی این کشور بازداشت شد. (ترجمه: شفقنا)
✍️ملاحظه: طبق گزارش روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن عربستان به 27 شخصیت جدید علمی، پژوهشی و پزشکی تابعیت سعودی اعطا کرده است.
🔸از میان شخصیتهای دینی، چهار عضو شورای عالی #رابطة_العالم_الإسلامی به چشم میخورد که شاید شناختهشدهترین آنها در ایران، #رضوان_السید، نویسنده و اندیشمند لبنانی و برنده #جایزه_بینالمللی_ملک_فیصل در زمینه مطالعات اسلامی باشد. سه شخصیت دیگر در این میان، #مصطفی_سریک، رئیس العلماء و #مفتی_اعظم سابق #بوسنی و هرزگوین، حسین داودی، رئیس المجلس الاسكندنافي للعلاقات، محمد نمر السماک، دبیرکل الجنة الإسلامية - المسيحية للحوار هستند.
🔸این فهرست همچنین شامل: عبدالله صالح عبدالله مورخ عراقی و محمد الحسینی است.
@dolatedin
⭕️ ترکیه تورهای زیارتی به «بیت المقدس» را از سر میگیرد
🔹خبرگزاری ترکیه: #علی_ارباش، رئیس #سازمان_دیانت ترکیه، روز شنبه ۱۳ نوامبر از آغاز مجدد تورهای زیارتی «بیت المقدس» که پیش از این به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده بود، خبر داد.
🔹ارباش در بیانیهای اعلام کرد: تورهای زیارتی #بیت_المقدس با مدیریت «سازمان دیانت» و «اداره کل خدمات #حج و #عمره» و «اداره عمره و زیارت بیتالمقدس» در دوره ۲۲-۲۰۲۱ از سر گرفته میشود.
🔹وی خاطرنشان کرد که تورها ۳ شب و ۴ روز و همراه با راهنماهای مذهبی برای آشنایی با مکانهای بازدید خواهد بود.
🔹پیش از این ارباش دستور داده بود نام «اداره خدمات عمره» به «اداره عمره و زیارت بیت المقدس» تغییر یابد که از نگاه ناظران این اقدام معنایی نمادین به جایگاه بیت المقدس داده و بر حساسیت این موضوع تأکید داشت.
🔹تورهای زیارتی بیت المقدس از سال ۲۰۱۵ به منظور افزایش آگاهی نسبت به شهر قدس و #مسجد_الاقصی و افزایش مشارکت در بازدید از بیت المقدس سازماندهی شده است.
🔹ریاست امور دینی #ترکیه برای کسانی که در سفر به #قدس شرکت خواهند کرد راهنمای ویژه ای تهیه کرده است که شامل اطلاعاتی در مورد تاریخچه و مکانهای اصلی زیارتی مانند مسجد الاقصی و #قبة_الصخره و همچنین مکانهای بازدیدی در شهرهای الخلیل، بیت لحم و یافا است.
✍️ ملاحظه: توجه و حضور پررنگ ترکیه در #قدس_شرقی، از سالها پیش مطرح بوده و نگرانی رژیم صهیونیستی، #تشکیلات_خودگردان #فلسطین، #اردن و حتی #عربستان سعودی را به دنبال داشته است.
🔸آژانس کمکهای خارجی ترکیه در گزارش سالانه خود در سال 2015 گزارش داد که ترکیه بیش از 500 پروژه به ارزش حدود 30 میلیون دلار در سرزمینهای فلسطینی و 81 پروژه در قدس شرقی انجام داده است.
🔸ترس اردن ناشی از رقابت ترکها با آنها بر سر سرپرستی از مسجد الاقصی و موقوفات بیت المقدس است که طبق قوانین بینالمللی برای آنها تضمین شده است. پس از اینکه رژیم صهیونیستی قدس شرقی را از اردن در جنگ 1967 تصاحب کرد، به اداره #اوقاف اردن اجازه داد تا به اداره اماکن مذهبی ادامه دهد، در حالی که نیروهای اسرائیلی کنترل امنیتی را در دست داشتند.
🔸به نظر میرسد که تشکیلات خودگردان فلسطین نیز از حمایت ترکیه از سازمانهای اسلامی در منطقه تحت نفوذ خود (سرزمینهای فلسطینی) هراس دارد، زیرا چنین سازمانهایی با #حماس که رقیب اصلی وی در غزه است، ارتباط نزدیکی دارند.
🔸در مورد عربستان سعودی نیز این کشور از نفوذ فزاینده ترکیه در شهر قدس میترسد، زیرا او را رقیب رهبری خود در جهان اسلام و نقش سنتی خود به عنوان محافظ فلسطینیها میداند. عربستان نیز سرمایهگذاریهای قابل توجهی را در حمایت از مسلمانان فلسطین در بیتالمقدس شرقی انجام داده است.
@dolatedin
💢 مهلت ۱۰ روزه وزارت اوقاف مصر برای جمعآوری صندوقهای دریافت کمکهای مالی از مساجد
🔹عربی۲۱: وزارت اوقاف مصر 6 نوامبر به تمام مساجد این کشور ده روز مهلت داد همه صندوقهای دریافت کمکهای نقدی و غیرنقدی را جمعآوری کنند.
🔹محمد مختار جمعه وزیر اوقاف مصر گفت: در خصوص صندوقهای دریافت نذورات، شاید در آینده توافقی با فرقههای صوفیه انجام شود یا دستورالعملی مشابه صندوقهای کمکهای مالی غیررسمی در مساجد، اتخاذ شود.
🔹وزیر اوقاف مصر در روزهای گذشته حکمی درباره قواعد و ضوابط فرآیند جمعآوری کمکهای نقدی و غیرنقدی در مساجد صادر کرد که به موجب آن، هیچ فردی اجازه ندارد به جمعآوری اموال تحت هر اسمی در مساجد اقدام کند. علاوه بر این نصب صندوقهای جمعآوری کمکهای مالی نیز در مساجد ممنوع است و این حکم شامل صندوقهای جمعآوری نذورات در مساجد که در قوانین مشخص شده، نمیشود.
🔹وزارت اوقاف شمارهحسابهای مشخصی را برای هر یک از مساجد معرفی کرده است که مردم تنها از طریق واریز پول به این حسابها میتوانند به مساجد کمک کنند.
✍🏼ملاحظه:
🔹این تصمیم وزارت اوقاف مصر جنجال گستردهای را در این کشور به راه انداخته است.
🔹در حالی که برخی از این تصمیم به عنوان گامی مهم در مسیر مشارکت مالی مؤمنان، مبارزه با فساد و دفع شبهات مالی حمایت کردند، برخی دیگر گفتند که این تصمیم مساجد را از بسیاری از کمکهای مالی محروم میکند، زیرا مصریها به کمکهای بانکی، بهویژه با مبالغ کم، عادت ندارند.
🔹همین مناقشات سبب شد که محمد مختار جمعه وزیر اوقاف مصر، مهلت 10 روزه جمعآوری صندوقهای کمکهای مالی را تمدید کند.
🔹مسئولین اوقاف مصر علت اصلی جمعآوری این صندوقها را قانونی کردن عملیات پرداخت، حاکمیت بر کلیه امور مالی و حرکت کشور به سمت دیجیتالی شدن مالی و تحول دیجیتال و مقابله با فساد و سوء استفاده بیان کرده است!
🔹این تصمیم مورد انتقاد فرقههای مختلف صوفی مصر قرار گرفته و دکتر عبد الهادی القصبی رئیس شورای عالی فرقههای صوفیه در واکنش به آن اعلام کرد که به صندوقهای نذورات داخل مساجد ما دست نزنید.
🔹وزیر اوقاف بعد از واکنش صوفیه، به آنان این اطمینان را داده که به صندوقهای نذر صوفیان و اهل بیت و زیارتگاهها دست نخواهند زد.
🔹علاء أبو العزائم یکی از اعضای شورای عالی فرقههای صوفیه، در واکنش به این اقدام گفت: انتقال صندوقهای نذورات و جلوگیری از جمعآوری کمکهای آنها از مساجد و تخصیص حساب بانکی به آنها باعث صدمه به تصوف و ممانعت از هرگونه فعالیتی خواهند شد!
🔹اما ایمن ابوعمر، معاون وزیر اوقاف مصر، با تاکید بر اینکه «مساجد صوفیه این تصمیم را رد نکردند»، خاطرنشان کرد که برخی از مساجد صوفیانه بدون اختلاف و اعتراض قانون تنظیم صندوقهای تبرعات در آن مکانها را اجرا میکنند.
🔹وی تأکید کرد که تصمیم برداشتن صندوقهای اعانه از مساجد موفقیتآمیز بوده و در زمان مناسب مطابق با استراتژی دولت برای ورود به جمهوری جدید اتخاذ شده است و مصر وارد مرحله جهانی جدیدی خواهد شد که در آن به دنبال مدیریت همه امور مالی است.
🔹فعالان شبکههای اجتماعی مصر بر سر تصمیم جمعآوری صندوقهای کمکهای مالی و اکتفا به حسابهای بانکی، اختلاف نظر داشتند، تعدادی از آنها از این تصمیم حمایت کردند و معتقدند که این تصمیم باید زودتر اجرایی میشد و درها را به روی فسادی که همه میدانند میبست.
🔹از سوی دیگر، مخالفان این تصمیم میگویند که لغو وجوه اهدایی مانع از بسیاری از کارهای خیریه به ویژه در محلههای فقیرنشین که توسط این صندوقها تامین میشد، میشود و این تصمیم نه تنها مانع از فساد نمیشود، بلکه فرصتهای آن را افزایش میدهد.
@dolatedin
💢 پیامدهای فتوای جدید آیت الله سیستانی: خنثی کردن عادیسازی روابط با اسرائیل و اتحاد مسلمانان
✍🏼 ابنا انگلیسی: شهر مذهبی #نجف در #عراق روز دوشنبه ۸ نوامبر با فتوایی تاریخی روز خود را آغاز کرد. رسانههای عراقی به نقل از دفتر (آیت الله العظمی) سید علی سیستانی، روحانی ارشد شیعه عراق، گزارش دادند که آیتالله #سیستانی خرید و مصرف محصولات شرکتهای #صهیونیستی یا شرکتهای حامی رژیم صهیونیستی را شرعاً #حرام خوانده است. این فتوا در پاسخ به یک استفتا در مورد مسائل دینی داده شده است.
🔹این #فتوا کمتر از یک ماه پس از #نشست_اربیل که درباره روابط با رژیم اسرائیل برگزار شد و خشم گستردهای را برانگیخت، صادر شد.
🔸شکست عادیسازی
🔹در ماه سپتامبر، اربیل پایتخت اقلیم کردستان عراق میزبان نشستی در مورد #عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی بود. این دیدار غیردولتی بود، اما واکنشهای بسیاری را در پی داشت. در همان زمان این خبر برای جناحهای مختلف عراقی حتی در داخل اقلیم کردستان تکاندهنده بود و جنجال زیادی به پا کرد تا جایی که مقامات عراقی برای دستگیری و مجازات سازماندهندگان این نشست وارد عمل شدند.
🔹بسیاری از کارشناسان در آن زمان هشدار دادند که نشست موسوم به «صلح»، که با حضور چهرههای ناشناخته برگزار شد، با هدف عادیسازی روابط با تلآویو است، علیرغم اینکه دستور کار آن ظاهراً صلح، گفتوگوی بین ادیان و مبارزه با تروریسم بود. این نشست از سوی نیروهای تحت حمایت #امارات در عراق برگزار میشد که با توجه به واکنش بغداد ناقص ماند.
🔸محدوده اجتماعی و سیاسی فتوا
🔹گاه و بیگاه، برخی از محافل غربگرا در عراق بحثهایی در مورد برقراری رابطه با تل آویو مطرح میکنند، هرچند که در مقابل مخالفت افکار عمومی عراق جرأت نمیکنند حرف خود را بزنند. در عین حال فتوای اخیر آیت الله سیستانی مبنی بر تحریم کالاهای صهیونیستی را میتوان پاسخی به این نیات دانست. در تاریخ عراق، #مرجعیت_دینی همواره نقش تعیینکنندهای در جریان تحولات سیاسی و اجتماعی داشته است و اکنون فتوای اخیر هر گامی در جهت عادیسازی با تل آویو را خنثی خواهد کرد.
🔹این در حالی است که پیروان و هواداران آیت الله سیستانی نه تنها در عراق بلکه در سایر کشورهای منطقه و حتی کشورهای غربی و اروپایی نیز بسیار گسترده هستند و از این رو فتوای اخیر طیف گستردهای را در بر خواهد گرفت.
🔹در واقع، این #فتوا نه تنها افکار عمومی را علیه هرگونه گرم شدن روابط با تل آویو بسیج میکند و از اقدامات احتمالی هر دولتی در عراق، حتی طرفدار غرب، جلوگیری میکند، بلکه هزینههای عادیسازی با رژیم صهیونیستی را حتی در سایر کشورهای مسلمان در منطقه افزایش میدهد.
🔹این فتوا همچنین باعث اتحاد و همبستگی با فلسطینیها میشود. مردم فلسطین که در سالهای گذشته تنها از حمایتهای اندک کشورهای عربی برخوردار بودند، اکنون نسبت به حمایت مسلمانان در کشورهای مختلف خوشبین شدهاند.
🔹اسرائیلیها به خوبی از میزان نفوذ آیت الله سیستانی و به طور کلی مرجعیت دینی در میان مردم آگاه هستند. در سال 2019، وبسایت خبری اسرائیلی دبکا فایل (Debkafile) موقعیت و نفوذ مرجعیت دینی را «#دشمن_پنهانی» خواند که پروژه موسوم به اسرائیل بزرگ را تهدید میکند. این گزارش میافزاید: «تهدید واقعی از سوی ایران نیست، زیرا ایرانیها #دشمن_آشکار ما هستند، اما خطر وحشتناک از سوی عراق و به ویژه شهر نجف و مسلمانان شیعه است». این وب سایت اعلام کرد که آیت الله سیستانی، بنیانگذار نیروهای #حشد_الشعبی، نیرویی که در سال 2014 در مخالفت با گروه تروریستی #داعش به دنبال فتوای #جهاد او متولد شد، مانع بزرگی در برابر منافع استراتژیک تل آویو است و از این رو نمونه واقعی فرضیه دشمن پنهان است. این فتوا قدرت او را برای بسیج 4 میلیون مبارز ضد #تروریسم در عرض چند روز تنها با یک "فتوای دو کلمهای" برجسته کرد.
🔹دبکا فایل گزارش داد: «این فتوا حتی توسط پیروان دیگر مراجع و علما در نجف، کربلا، قم و مشهد پذیرفته و عملی شد و این اتفاق نادری است». این وبسایت افزود: «وی (آیت الله سیستانی) چندین مؤسسه آموزشی، مالی و خدماتی تأسیس کرده است که دامنه فعالیتهای آنها به صورت گسترده و فراتر از عراق است و حتی گاهی اوقات به دولت کمک می کند.»
@dolatedin
⭕️ با هماهنگی دفتر آیت الله سیستانی، دفتر آیت الله باقر ایروانی در نجف افتتاح شد
🔹حوزه: دفتر آیت الله شیخ باقر ایروانی از اساتید برجسته حوزه علمیه نجف اشرف، به درخواست جمعی از اساتید حوزه علمیه نجف اشرف و با هماهنگی با دفتر آیت الله سیستانی در نجف افتتاح شد.
🔹ایشان بیش از ۲۰ سال است که مشغول تدریس بحث خارج فقه و اصول است و شلوغترین درس خارج حوزه نجف اشرف را بر پا میدارد.
🔹آیت الله ایروانی تدریس سه دوره اصول و ابواب گوناگونی از فقه از جمله اجتهاد، تقلید، طهارت، نماز، روزه، خمس، قضاء، حج و مسائل مستحدثه را به پایان رسانده و هماکنون مشغول بحث کتاب تجارت است.
🔹آیات عظام خوئی، شهید سید محمد باقر صدر، سید علی سیستانی، سید محمد سعید حکیم و مرحوم پدرش آیت الله شیخ محمد تقی ایروانی از اساتید ایشان بودند.
@dolatedin
💢 تأثیر ظهور طالبان بر پرونده تروریسم در اردن
✍️سعود الشرفات
🔸 بخش اول
🔻 ظهور طالبان
🔹خروج آمریکا از #افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور در 10 اوت گذشته، زنگ خطر را برای بسیاری از کشورها به صدا درآورد. گفتگوهای گستردهای بر سر احتمال سرایت ویروس طالبان به مناطقی دیگر از جمله قدرتهای غربی و کشورهای عربی و اسلامی که از حضور گروههای تروریستی و افراطی رنج میبرند، وجود دارد. از جمله این کشورها، اردن است که آشکارا نگرانی خود را از بازگشت کنترل طالبان بر افغانستان ابراز کرده است.
🔹در اولین واکنش اردن به تسلط #طالبان بر افغانستان، ایمن صفدی وزیر امور خارجه اردن در یک کنفرانس مطبوعاتی در 17 اوت، «نگرانی اردن را از آنچه در افغانستان رخ میدهد» ابراز کرد و افزود: «اولویت، تضمین امنیت، ثبات و عدم هرج و مرج است» و خواستار همکاری جهانی به منظور تامین امنیت و ثبات در افغانستان، تضمین احترام به حقوق شهروندان، تخلیه تمامی اتباع خارجی و حفظ امنیت آنان شد.
🔹دلیل نگرانی #اردن ناشی از تجربه پیشین او با به اصطلاح «#افغان_العرب» است. با وجود آنکه ممکن است برای برخی به نظر برسد که هیچ ارتباطی بین آنچه در افغانستان و اردن اتفاق میافتد وجود ندارد، تعدادی سرنخ، شواهد و رویدادها وجود دارد که به اعتقاد نویسنده عمق این ارتباط را تایید میکند. در میان این سرنخها و شواهد، به عنوان مثال به موارد زیر اشاره کرده و تأکید میشود که شواهد محدود به اینها نیست:
🔹1- نظریهپرداز پدیده جهاد افغانستان و افغانهای عرب، #عبدالله_عزام اردنی بود. او از طریق دفتر خدمات مجاهدین که در شهر پیشاور #پاکستان تأسیس کرد، توانست پدیده جهاد جهانی را پایهگذاری و پس از آن چارچوب کلی، رویکرد و ایدئولوژی #القاعده را تعیین کند. تعداد زیادی از جوانان اردنی به دلایل مختلف و متعددی که برشمردن آنها در اینجا دشوار است، به دور عزام جمع شده بودند که مهمترین آنها دلایل اقتصادی بود. به نظر میرسد که اکثر اردنیهایی که به مجاهدین پیوستهاند این کار را به دلیل فرصتطلبی اقتصادی انجام دادهاند تا اعتقادات مذهبی.
🔹2- اکثر رهبران مشهور اردنی در جنبشهای سلفی جهادی و گروههای تروریستی از «مدرسه جهاد در افغانستان» به دست عبدالله عزام یا شاگردانش در افغانستان فارغالتحصیل شدند. در رأس اینها #ابومحمد_مقدسی (عصام طاهر محمد البرقاوی) قرار دارد که پیش از اختلاف با عزام، وارد اردوگاه «صدی» شد که توسط عبدالله عزام اداره میشد و در آنجا آموزش نظامی دید.
🔹همین امر در مورد شاگرد مقدسی، #ابومصعب_زرقاوی (احمد فاضل الخلیله) نیز صادق بود که در نبرد با شوروی در منطقه خوست شرکت کرد و سازمان او به نام «القاعده بین النهرین» اردن را در دوره بین 2017-1994 با 13 عملیات تروریستی ناموفق و موفقیتآمیز هدف قرار داد که سختترین آنها بمبگذاری در هتل عمان در سال 2005 بود.
🔹3- پیامدهای ظهور طالبان در افغانستان در سال 1994 به سرعت در عرصه اردن منعکس شد، زمانی که یک سازمان موسوم به «افغانهای اردنی» پس از حمایت شدن از سوی هستههای القاعده دست به عملیات تروریستی زد. در همان سال عملیات «بیعة الإمام» رخ داد که مقدسی و زرقاوی به خاطر آن متهم شدند و در سال 1997 حزب «التجدید الإسلامی» و «الإصلاح و التحدي» ظاهر شد و در سال 2000 توطئهای برای هدف قرار دادن برخی مکانها در اردن در آستانه جشن هزاره خنثی شد و به «توطئه هزاره» معروف شد.
🔹4- عرصه افغانستان محل تلاقی مهمترین شخصیتهای تروریست و مهمترین شخصیتهای القاعده از نسل دوم و گروههای #سلفی اردنی - به ویژه مقدسی و زرقاوی - بوده که وجه مشترک تمام عملیاتهای تروریستی در اردن از زمان ظهور طالبان بودهاند.
ادامه دارد...
@dolatedin