نخودسیاه مردم، میدان، منطقه و محله.
یکی از باگهای بزرگ رویکردهای رایج مردمیسازی و حلقههای میانی و پیشرفت منطقهای و محلهمحوری و امثالهم، فرستادن جوانان انقلابی و فعالان اجتماعی به دنبال نخودسیاه میدان، منطقه، محله و... و خالی کردن عرصه حکمرانی و برنامهریزی کلان کشور برای یکهتازی طیف راست نئولیبرال اسلامی یا سکولار است.
قطعا مردممحوری مخصوصا مبتنی بر قرائت اصیل از جمهوریت اجتماعی، در سطوح کلان تا خرد، در جای خود مقبول و مطلوب است اما وضعیت زمانی مسئلهمند و مسئلهساز میشود که اولا این جهتگیری، جایگزین تمرکز بر مدیریت و برنامهریزی کلان شود که تقریبا شده است، و دوما روایتی محافظهکارانه و تقلیلگرایانه از آن انجام شود که کاملا شده است.
از سوی دیگر هرچند ارائه الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت نیز به معنای واقعی خود، الزامی و اتفاقا از مطالبات همین متن است اما مسئله محل نقد، درجا زدن در مبانی و اکتفا به کلیات و اشتغال به انتزاعیات و پرهیز از مسئلههای اجتماعی و دوری از مدلهای اجرایی است.
بنابراین امروزه که جبهه انقلاب! عمیقا دچار تحجر یا تجرد شده و نیمی در قرارگاههای سازمانی و کنگرههای میلیاردی، مجاهدانه مشغول به میدان کشاندن مردم و در واقع کارنامهسازی برای سمتهای رانتی اجرایی هستند و نیمی دیگر در فضاهای کهکشانی و همایشهای نمایشی، مجتهدانه دنبال طراحی ابرالگوی کلان ایرانی اسلامی پیشرفت و در واقع رزومهسازی برای سمتهای رانتی علمی هستند، سازمان برنامه و بودجه پس از ارائه شاهکار برنامه هفتم توسعه علیه همه آرمانها، حالا الگوی پیشرفت متوازن توام با عدالت خود را نیز در راستای حل منظومه و شبکه جامع مسائل اقتصاد ایران منتشر کرده است.
در این فضای غلبه بیتفاوتی و جنگ قدرت و توزیع غنائم، در زیر پوست جامعه، مستضعفان و کارگران، بیپناهتر از همیشه، مشغول تلاش فردی و تقلای تشکیلاتی برای نجات از باتلاقها و بحرانهای امروز، و البته در اندیشه احیای آرمانها با انفجارهای انقلابی در ایامالله فردا هستند.
@edallat
صوت جلسه برنامه توسعه هفتم .mp3
42.9M
چرا برنامه هفتم توسعه ضد عدالت و همه آرمانهاست؟
کیوان سلیمانی
سوم دی ۱۴۰۲، دانشگاه علامه طباطبایی
@edallat
🔰 نشست بررسی تحلیلی الگوی پیشرفت منطقهای مجموعه همپا
🔸 جلسه چهارم: مسئلهشناسی
🔹 ارائهدهنده:
➖ آقای سجاد ساکنی
🔹 ناقدین:
➖ دکتر حسین افتخاری
(پژوهشگر حوزه حکمرانی و پیشرفت)
➖ آقای مسلم شهسواری
(مدیر اندیشکده حکمرانی مطلوب همافزا)
➖ آقای کیوان سلیمانی
(پژوهشگر حوزه مسائل اجتماعی)
➖ آقای علیرضا رهنما
(مدیر اندیشکده متد)
📅 چهارشنبه ۲۷ دی، ساعت 14
📍تهران، خیابان ملکالشعرا بهار، کوچه گوهر، پلاک۴
@edallat
هدایت شده از اندیشکده شرح
✅ بررسی تطبیقی مدلهای مسئلهپژوهی
✳️ مدلهای مسئلهپژوهی مجموعههای محل بحث در جلسه فردا، ۱۸ بهمن:
1⃣ تحقیق شبکهای مسئلهمحور؛ موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام
2⃣ مسئلهشناسی تحلیلی؛ مجموعه همپا و ستاد پیشرفت منطقهای
3⃣ آیندهپژوهی مسئلهمحور؛ مرکز پژوهشی آیندهبان
4⃣ تحقیق مسئلهمحور راهبردگرا؛ مرکز پژوهشی مبنا
5⃣ فعالیت مسئلهمحور؛ موسسه متد
6⃣ کنشگری اجتماعی مسئلهمحور؛ مرکز گام و مرکز کوثر
7⃣ تحلیل ساختاری مسئلهمحور؛ پژوهشکده مطالعات راهبردی
8⃣ مدل مسئلهپژوهی اجتماعی؛ اندیشکده شرح
❇️ دوره برنامهریزی اجتماعی مسئلهمحور
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
هدایت شده از نامه جمهور
🖋شماره 4 فصلنامه «نامهجمهور» ویژهنامه انتخابات مجلس منتشر شد:
📌 تعداد صفحات: 232 صفحه
📎شش فصل این ویژهنامه:
1️⃣کلیات
📝راه عدالتخانه از عدالتخواهی میگذرد؛جدال جمهوریخواهی و نانمایندگی:
مقاومت در برابر «کلمه کمتر»|مجتبی نامخواه
🗞جمهوری اسلامی؛ ولایت فقیه ذیل حاکمیت ملی؛از تعاون تا شورا ذیل مناسبات امر ولایی و امر عمومی در قانون اساسی| محسن قنبریان
2️⃣وضعیت تاریخ پارلمان
🗞کشاکش مجلس و پارلمان؛ چرا پارلمان نداریم؟|محدثه جزایی
📝تاریخ مختصر پارلمان در ایران |علی رحیمی
3️⃣وضعیت کنونی مجلس
📝کارنامه یک مجلس ضعیف؛ گزارشی از وعدهها و عملکرد مجلس یازدهم|امیررضا بهنامی
🗞تحول در قانون گذاری اتفاق افتاده است |سعید احدیان
🗞اصل بر عدم قانون گذاری است؛ وظیفه مجلس تحدید قدرت است|سید احمد حبیبنژاد
4️⃣جایگاه پارلمان
📝مجلس کجای کار است؟
📝قانون و فراتر از آن؛ تفوق شوراهای موازی بر مجلس شورای اسلامی
شریعت و شورا؛ تأثیر مناسبات فقه و قانون بر مجلس شورای اسلامی
5️⃣سیاست جایگزین
گفتگوهایی درباره تجربه تلاش عدالتخواهان برای سیاستورزی متفاوت
6️⃣چه باید کرد؟
📎میزگرد: راه عدالتخواهی از انتخابات میگذرد؟|باحضورسیدعلی موسوی، روحالله ایزدخواه، مجتبی عرب، میلاد گودرزی، مسعود براتی، وحید اشتری
➖➖➖➖
برای تهیه نامه جمهور با #ارسال_رایگان مبلغ 150هزارتومان به شماره کارت:
۶۰۳۷ ۹۹۷۵ ۹۹۶۹ ۴۹۳۳
به نام پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم
واریز کرده و رسید واریز را به همراه آدرس پستی و شماره همراه به شماره ۰۹۰۱۶۸۵۵۲۹۰ ارسال نمایید
➖➖➖➖
🆔 @nameh_jomhour | نامه جمهور
منطق طبقاتی دستمزد منطقهای.
این روزها دو موضع خاص ناظر به موضوع «دستمزد منطقهای» یعنی تعیین مزد کارگران به تناسب منطقه زندگی وجود دارد؛ یک، موافق اجرا در شرایط موجود، دو، موافق اجرا در شرایط مطلوب. فارغ از شرایط مد نظر طیف دوم باید تأکید کرد که رویکرد دستمزد منطقهای اساسا اشتباه است و در هیچ شرایطی توجیهپذیر نیست، خاصه اگر به نفع فرادستان تنظیم شده باشد.
دو معیار عادلانه توزیع ثروت از جمله در تعیین دستمزد کارگر، «کار» و «نیاز» هستند؛ تعیین دستمزد نابرابر برای کار برابر، به وضوح ناعادلانه بوده و بنابراین توجیه دستمزد منطقهای از این حیث منتفی است.
استدلال پشتیبان این ایده اما معیار دوم و مبتنی بر هزینه معیشت نابرابر و در نتیجه نیاز نابرابر در مناطق مختلف است؛ این استدلال نیز از حیث تثبیت، تعمیق و به رسمیتشناختن نابرابری و عدم توازن منطقهای نابهجا و ناعادلانه است. در واقع قانونگذاری معطوف به نابرابری ناعادلانه موجود، به جای تغییر آن، به تثبیت این شرایط دامن زده و خلاف غایت اولی و اصلی قانون یعنی عدالت است.
از طرفی زیست در کلانشهرهای گرانتری چون تهران، علاوه بر هزینه بیشتر در برخی مصارف، از مزایا و فرصتهای بیشتری نیز بهرهمند بوده و زندگی در شهرستانهای مستضعف، برعکس و هم محروم از مزایای مذکور است و هم در برخی مصارف، پرهزینهتر. بنابراین اگر شهروندان و کارگران کلانشهرها معیشت نسبتا گرانتری دارند، از فرصتهای حداقل بالقوه رشد و رفاه بیشتر و برخی دسترسیهای ارزانتر و آسانتر نیز برخوردار هستند.
در ضمن تمرکز این متن بر نقد و رد اصل دستمزد منطقهای است و نه تبعات غیرمستقیم آن. از این حیث تشدید تمرکزگرایی، مهاجرت، تکهپارهکردن جامعه و... نیز ضرورت مخالفت مطلق با این منطق طبقاتی را مضاعف میکند.
بنابراین قانون معقول و سیاست مطلوب باید به سمت اجرای عدالت مرکب از «تساوی» و «توازن» حرکت کند؛ از یک سو دستمزد و مزایای برابری برای کار برابر تعیین کند، و البته برای ایجاد توازن، جانب فرودستان را گرفته و شرایط زیست و معیشت و کار و رشد و رفاه آنان را به سطح متوسط کشور ارتقا دهد و نه برعکس، با تقویت موقعیت فرادستان به تعمیق وضعیت نابرابری منجر شود.
در این شرایط حتی اگر قرار قطعی بر تعیین مزد نابرابر منطقهای باشد نیز این نابرابری تنها در صورتی عادلانه است که به نفع منطقه و طبقه نیازمند عمل کند و برای نمونه با تعیین دستمزد بیشتر برای کارگران مناطق و البته مشاغل فرودست به جبران بخشی از محرومیتها و اجحافهای جاری در آنجا و بر آنها کمک کند و نه برعکس.
راهحل بهبود وضعیت کارگران کلانشهرها در مواجهه با هزینههای کمرشکنی چون مسکن نیز افزایش سراسری و واقعی دستمزدهاست نه سرکوب مضاعف دستمزد فرودستان.
البته راهحل بنیادین وضعیت طبقه کارگر در کشور فراروی از کلیت این بحث و مسئله دستمزد، و احیا و اعطای حق مالکیت کارگر بر ابزار و منابع تولید و ثروت تولیدی است؛ مسئلهای بنیادین که باید در جای خود به آن پرداخته و بر آن تمرکز شود.
کیوان سلیمانی
@edallat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آنارشیسم مسالمتآمیز!
در عصر سِرشدگی حکومت سرمایهسالار و اسیرشدگی جامعه ناچار، برای مسئلهسازی عمومی در راستای سیاستگذاری اجتماعی و اصلاح اقتصادی سیاسی، چارهای جز اعتراض اجتماعی از جمله با آنارشیسم مسالمتآمیز نمانده است. پاسخ شوکدرمانی، شوکدرمانی است!
چگونه؟ مثلا گِلگرفتن ماهرانه در مجلس با مواد مرغوب..
@edallat
درباره مجلس.
مجلس شورا باید برآمده از جامعه تشکلیافته و نماینده گروههای متکثر اجتماعی باشد و حین و پس از انتخابات نیز آنها را نمایندگی کند نه باندها و قبایل جناحی و خانوادگی. مجلسهای ما اینگونه نبوده و نیستند. در این فضا حتی اگر افراد خوبی هم برآمده شوند، در بهترین حالت نانماینده خوب هستند.
مجلس سه مسئولیت دارد؛ یک، کنترل قدرت. دو، قانونگذاری معطوف به حل مسائل اجتماعی. سه، تداوم و تقویت تشکلیافتگی و قدرتیابی جامعه. مجلس یازدهم در هر سه نه تنها ضعیف بلکه آسیبزا و ضد منافع عمومی عمل کرد؛ مثلا ملاحظهکاری با دولت، افزایش سن بازنشستگی و بیتوجهی به سرکوب تشکلیابی کارگران.
کیوان سلیمانی
@edallat
چند توییت درباره مشارکت در انتخابات 1402 مجلس
مشارکت کشور با فرض صحت، و احتساب رای سفید و قومیتی و کارمندی؛ 41. مشارکت تهران حدود 18. بدون باطله؛ ایران 33، تهران 16. کدام پیروزی؟
36 میلیون نفر (60 درصد) از ایرانیان واجد شرایط در انتخابات شرکت نکردند. گر در خانه کس است یک حرف بس است.
یه عده درباره نتایج انتخابات تهران طوری مردم مردم میکنن انگار متوجه نیستن ۸۰ درصد مردم پایتخت کل باغ و چنار و پاجوشهاش رو قبول ندارن و اصلا شرکت نکردن. برای اینها هنوز مردم یعنی اقلیت مذهبی مسجدی و بسیجی.
نبویان در انتخابات ۱۳۹۴ با ۶۹۲ هزار رای، نفر ۵۲ ام شد و در انتخابات ۱۴۰۲ با ۵۹۷ هزار رای، نفر اول! با حدود ۶ درصد از آراء واجدین! یعنی علیرغم افزایش جمعیت، رای نومتحجرها کم هم شده اما چون رقبا حذف و مشارکت کم شده، رتبه در ظاهر جابهجا شده. پیروزی که هیچ، این شکست هم نیست؛ سقوطه.
برای اینکه عمق فاجعه رو حس کنید فرض کنید یه جمع ۱۰۰ نفری هستید و در انتخابات برای تعیین رئیس، فقط ۱۸ نفر شرکت میکنن که ۳ نفرشون هم رای باطله میدن، یعنی فقط ۱۵ رای صحیح. بعد نفر اول با ۶ رای و طرفدار، رئیس ۱۰۰ نفر یا شاید ۱۰۰۰ نفر میشه! چند نفر هم با ۳ رای جزء هیئت رئیسه میشن!
فارغ از علت اصلی قومیتی و همچنین عدم عاملیت ارادی در علت فرعی معرفتی؛ ضرورت بیشتر و ابزار کمتر هم یکی از علل مغفول مشارکت بالا در برخی مناطق مظلوم است. شهروند منطقه مرفه برای رفع چه نیازی به انتخابات متوسل شود؟ شهروند منطقه مستضعف برای رفع نیاز ضروری به چه ابزاری متوسل شود؟
کیوان سلیمانی
@edallat
درباره تحجر و انتخابات ۱۴۰۲
اگر تحجر را نمیبینید چون درونش هستید.
تحجر کلمات را مصادره، مصرف، بیمعنا و بیآبرو میکند؛ مستقل عدالتخواه؟!
بی خنده و خجالت میگویند فلانی زیر میز الیگارشی زد! امثال فلانی پاجوش الیگارشی هستند نه آلترناتیو آن.
بازنمایی نواصولگراهایی که تا دیروز کیفکش اصولگراها بودن و فردا کپیپیست امروزِ اونها میشن، به عنوان جریان منتقد و آلترناتیو؛ یعنی محافظهکاری، انحصارطلبی و تفکرگریزی در تاروپود این طیف ریشه داره و هیچوقت ارتباط اصیلی با عدالت، جمهوریت و عقلانیت نداشته و نخواهند داشت.
عدالتخواهانی که در پازل نواصولگرایی بازی میکنند، نسل مخربتری از اصولگرایی را بازتولید میکنند.
زمان تعیین حداقل دستمزد کارگران است؛ این مسئله بر حدود ۴۰ میلیون ایرانی تاثیر مستقیم میگذارد. تورم ۴۲ درصد است و ترمیم دستمزد حداقل باید ۴۲ باشد. از همه برندگان! انقلابی! انتخابات! اخیر بخواهید موضع بگیرند و نقشآفرینی کنند تا تفاوت سیاست جناحی و اجتماعی مشخص شود.
به واسطه ابتلا به شرایط اضطرار و ابتذال، شاخصهای شرایط نرمال و ایدهآل در ذهن و زبانها کمرنگ و فراموش شده و این از مهمترین معضلات و مسائل امروز و فردای ماست.
کیوان سلیمانی
@edallat
عدالت و شرافت علیه تبعیض و تحقیر.
تبعیض، تحقیر، تحمیل و تحمیق چهار مسئله اصلی امروز ایران هستند؛ از این میان هرچند نابرابری ریشه و امکان سایر مسائل است اما تحمل تحقیر، سختتر و البته به عصیان نزدیکتر است.
عدالت، کرامت، آزادی و آگاهی چهار ضرورت در مواجهه با استضعاف، استعباد، استبداد و استحمار هستند. تمرکز این تضادها به ترتیب در عرصههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است. تاریخ ایران و جهان، عرصه این تقابل بوده، هست و خواهد بود.
عدالت، جامع و مبنا و معیار سایر ارزشهاست، و جمهوریت و استقلال ذیل آزادی قابل تعریفند. سرنخ همه مسائل و راهحلها را باید در این چهارگانه و مخصوصا نابرابری و عدالت جستوجو کرد.
معنویت، غایت عدالت است اما عدالت، امکان معنویت.
عدالت یعنی موازنه امکانات به نحوی که هر که به هر آنچه برای رشد نیاز دارد، دست پیدا کند؛ فهم این تعریف و دلالتهای اجتماعی آن، راه رفع بسیاری از اشتباهات موافقان و مخالفان عدالتخواهی است. برای نمونه گره نظری (و نه عملی) مسائل حداقل دستمزد و بیمه اجتماعی با همین تعریف باز میشود.
برآیند خواست عدالت، کرامت، آزادی و آگاهی منجر به شکلگیری شخصیت مبتنی بر شرافت میشود؛ و برعکس. پس شرافت مرز انسانیت و ضد آن است.
خواست عدالت و ... بدون تطبیق بر مصادیق، عین ضدیت با عدالت و البته شرافت است.
کیوان سلیمانی
@edallat