🔸 آیت الله اعرافی: رویکرد ما باید جهادی و بن بست شکن باشد
✅ مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور:
🔹 کسی که کتاب «به رنگ صبر» را بخواند متوجه می شود که روحانیت یعنی چه! آقای صدر فضای درون گرای نجف را تغییر داد و برای انقلاب جانفشانی کرد. اگر وی اکنون می بود فضای حال را دگرگون میکرد، لذا این اصل هویتی ماست (روحانیت) و باید احیا شود.
🔹 فرصتی که انقلاب اسلامی برای آبادانی، شکوه و اقتدار به وجود آورد به سادگی قابل تکرار نیست، لذا در حال حاضر ما مفت سنگر ها را از دست می دهیم. همه ما باید از این سرمایه بزرگ صیانت کنیم و خطاهای نقطه ای آن را از میان برداریم.
🔹 باید به فکر میلیون ها جوان کشور باشیم تا بتوانیم جریان انقلاب را در درون آنها نافذ کنیم، رویکرد ما باید جهادی و بن بست شکن باشد و با رویکرد جهادی می توان صحنه را تغییر داد.
#اعرافی
#به_رنگ_صبر
#بن_بست
🆔 @ejtehadjame
🔰 #کلام_امام | چه بسا عدم حضور در انتخابات در رأس گناهان کبیره باشد.
🔻وصیت من به ملت شریف آن است که در تمام انتخابات، چه انتخاب رئیس جمهور و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چه انتخاب خبرگان برای تعیین شورای رهبری یا رهبر، در صحنه باشند. عدم دخالت ملت از مراجع و علمای بزرگ تا طبقه بازاری و کشاورز و کارگر و کارمند، همه و همه مسئول سرنوشت کشور و اسلام میباشند؛ چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آتیه؛ و چه بسا که در بعض مقاطع، عدم حضور و مسامحه، گناهی باشد که در رأس گناهان کبیره است. پس علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد و الاّ کار از دست همه خارج خواهد شد.
وصیتنامه الهی سیاسی امام خمینی (ره)
مطالعه بیشتر این شماره خط حزب الله:
https://farsi.khamenei.ir/news-content?id=479928
📆جمعه ۱ ذیالقعده سال۱۷۳ق
🗓ولادت الگوی دختر انقلابی
🏴سیدتنافاطمةالمعصومه(ع)
💠رهبرانقلاب
‼️حقّ بزرگِ حضرت معصومه، این سرچشمه نور و هدایت که یکی از ثمرات آن، تشکیل حوزه علمیه عظیم الشأن قم در سایه این بقعه مبارک است، چنان عظیم است که زبان و قلمِ چون من حقیر و ناتوانی را رساییِ بیان آن نیست. ۷۲/۷/۳
‼️این زیارت نامهها سرشار از مفاهیم عالی است که در اختیار ماست، ما کلام چه کسی را میتوانیم پیدا کنیم که با این فصاحت و بلاغت و مفاهیم و با اینها حرف بزنیم؟ این زیارت نامهها واقعا از چیزهای مغتنمی است که در مکتب ما وجود دارد! ۹۴/۹/۹
‼️ما باید از حضرت معصومه، بیشتر استفاده کنیم. ایشان امامزاده بلافصل است. دختر امام، خواهر امام، عمه امام، خیلی عظمت دارد. در زیارت نامه ایشان آمده: "ای فاطمه معصومه! تو برای ورود من به بهشت شفاعت کن، چون نزد خدا دارای شأن و مقام بزرگی هستی" این نشانگر عظمت مقام حضرت معصومه است! ۷۱/۴/۲۸
#نشربامنبع
@Jahade_tabeini
🌺 #ولادت با سعادت حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها و آغاز #دهه_کرامت مبارک باد!
✅ حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
🌸 حضرت رضا و حضرت معصومه علیهماالسّلام با هم اتحاد و اتصال دارند، بلکه همه نور واحدند؛ لذا انسان به هرکدام که متوسل شود، از دیگری جواب میگیرد.
📚 در محضر بهجت، ج۱، ص ۱۷۳
🔻حجت الاسلام حیدری زنجانی از شاگردان و مُلازمان مرحوم آیت الله بهجت (ره) بوده اند.
ایشان 26 سال شاگرد مرحوم ایت الله بهجت بوده اند و جلسات خصوصی زیادی در محضر مرحوم ایت الله بهجت بوده اند.
🔻صحبت های حاج اقای حیدری زنجانی در مورد مرحوم ایت الله بهجت :
سال ۶۲ و در هفته دومی که محضر ایشان می رفتم از من خواستند جلد دوم ذخیره العباد را چاپ کنم اما گفتند هر وقت بدهی من بیش از هزار تومان شد کار را متوقف کن تا زمانی که آن را بپردازم.
در خصوص چاپ توضیح المسائل ایشان که آن را سال ۷۳ نوشتم نیز مشابه این موضوع پیش آمد و پولی برای چاپ آن نبود علیرغم اینکه سهم امام را در اختیار داشتند. به ایشان پیشنهاد کردیم از سهم امام بردارند فرمود با پول بیت المال توضیح المسائل چاپ نمی کنم.
آن عالم فرزانه به شدت از اسراف پرهیز می کرد؛ به یاد دارم وقتی اعلامیه ترحیم برای ایشان می آوردند آنها را دور نمی ریخت بلکه پشت آنها مطلب می نوشت و بسیاری از کتاب ها را پشت کاغذهای اعلامیه ترحیم نوشته بودند.
🔻 آیت الله بهجت از راه بندگی و طاعت خدا جزو مقربین شده بود؛ یک بار که مشهد می رفتند کلید منزل شان را به من دادند که اگر خواستم از کتاب های ایشان استفاده کنم. آنجا چند دفتر دست نویس دیدم و از جمله مطلبی که دستورالعملی برای تشرف خدمت امام عصر بود که ذیل آن نوشته بودند مجرب است یعنی تجربه شده است.
🔸گوشه ای از بیانات حاج اقای زنجانی :
خداوند خود را در همه چیز نشان داده؛ فردی که شیشه ماشین می فروخت نقل می کرد روزی دیدم موزائیک ها سبحان الله می گویند، با خود گفتم چگونه بر این موزائیک راه بروم؟!
روزی در حضور آیت الله بهجت بودم کسی پرسید «مَن عَرَفَ نفسه فقد عرف ربه» چگونه است؟ ایشان پاسخ دادند یعنی «بدانی که تو فقیری، جاهلی، مضطر و بیچاره ای» همه چیز خداست اما گناه باعث شده تا ما غافل شویم.
در یک چشم بر هم زدن ممکن است همه چیز را فراموش کنیم؛ مرحوم آیت الله مرتضی فیرزوآبادی از اعلم مراجع بود اما آخر عمر فراموشی گرفت به گونه ای که برای رفتن به مسجد که روبروی خانه اش بود باید مواظبش می بودند؛ خود من یک بار هر چه فکر می کردم نام پیامبر اکرم را به خاطر نمی آوردم!
چنانچه هدایت الهی نباشد همه گمراه خواهیم بود؛ نماز و روزه و.. از مصادیق هدایت است؛ بلعم باعور که صاحب اسم اعظم بود اما به جایی رسید که قرآن می گوید مثل او مثل سگ است!
@ejtehadjame
🌺 افتضاحی که از عمل به فقه عامه پدید می آید. 🌺
🌸 ۱. پیشتر - در وبلاگ - اشاره شد که عامّه ( یقیناً برخی از آنان، و شاید همه شان - باید تحقیق کرد - ) معتقدند که در هر مساله ای و کاری می توان فتوای هر یک از پیشوایان چهارگانه ای که دارند، "به دلخواه"، گرفته و به آن عمل کرد.
🙈 و فَسادی که از این راه پدید می آید، بسیار بزرگ و وحشتناک است! زیرا مذهبی از آنان، نوشیدن شراب و مذهب دیگرشان، لِواط و آئینِ دیگر، زِنا و گروهی دیگر قِمار را جائز و روا می دانند!
و اگر کسی بخواهد، می تواند بر همان اساس، این گناهان بزرگ و نیز گناهان دیگر را از هر یک از مذهبهای چهارگانه شان که آنها را روا می پندارند، گزینش کرده و به آنها عمل کند!
( ببینید چه اسلامی با این کار بیرون خواهد آمد! )
🙈 و در پاسخ به هر کس که به هر گناهی از وی اِشکال کند، بگوید که آن کار را بر اساس یکی از مذهبهای چهارگانه شان انجام می دهد و گناهی مرتکب نمی شود!
🌸 ۲. زمخشری - که طبق گزارشی در پایان عمرش شیعه شد - همین فاجعه را به شعر درآورده و سروده است:
"اِشرَب وَ لُط وَ ازنِ وَ قامِر وَ احتَجِج /
فِی کُلِّ مَساَلَه بِقَولِ اِمامِ"
یعنی: "شرابخواری و لِواط و جهمرزی و قِمار کن و برای توجیه هر یک از این کارها، به فتوای یکی از پیشوایان عامّه احتجاج کن!"
🌸 و خودِ همین بیت، یکی از فتواهای عامّه بر جواز عمل در هر کاری به فتوای یکی از مذاهب چهارگانه شان است.
🌸 ۳. ناصرخسرو - که شیعه ی اسماعیلی بود - نیز همین افتضاح عامّه را در ابیاتی به این صورت سروده:
مَیِ جوشیده حلالست سوی صاحبِ رای/
شافعی گوید: شطرنج مباحست بباز!
صحبت کودککِ ساده زِنَخ را مالک/
تیز کرده ست تو را رخصت و داده ست جواز!
مَی و قیمار و لِواطت به طریق سه امام/
مر تو را هر سه حلالست، هَلا سر بفراز!
اگر این دین خدای ست و حق این است و صواب/
نیست اندر همه عالَم، نه مُحال و نه مُجاز!
🌸 ۴. حالا هَی دکتر ع. س. - از جهالت - پیوسته بگوید: "همه ی مسلمانان می توانند در هر مساله و کاری، به فتوای هر یک از مذاهب اسلامی عمل کنند"!
و کتاب "اَسهَلُ الفَتاوی" را سفارش و ترویج کند و نفهمد چه فاجعه ای از این کار رخ خواهد داد!
🌸 ۵. اما در فقه شیعه، این ننگ و افتضاح و فاجعه پیش نمی آید؛ زیرا مردم باید از فتواهای فقیه ترین فقیه پیروی کنند و اگر او در مساله ای فتوا نداشت، "تنها در همان مساله" باید به فتوای مجتهد پس از او، عمل کرد. ( نه در هر مساله ای و به هر مجتهدی ).
و با این روش، هیچ گاه افتضاح و ننگ فقه عامه دامنگیر مسلمانان نخواهد شد. ( گذشته از این که هیچ کس در شیعه لواط و زنا و شرابخواری را حلال و مباح نمی داند. )
🌸 مرحوم آیه الله بهجت آن بیت زمخشری و ابیات دیگری که فضائح عامه را بیان می کرد، خواند و فرمود: "این ابیات را باید حفظ نمود."
@ejtehadjame
73-#لمعه_دیات(نظریه توسعه حجت در فتاوای فقهی) .mp3
12.9M
73-#لمعه_دیات(نظریه توسعه حجت در فتاوای فقهی)
@ejtehadjame
75-#لمعه_خمس_انفال.mp3
17.91M
75-#لمعه_خمس_انفال(فتوایی که می تواند در زمانی دیگر،فتوای استعماری باشد_لزوم توجه به عنصر زمان و مکان در اجتهاد)
#خمس
#طب #طلبگی
💠 طب دانستن سالک
🔻 اگر انسان سالک علم طب را برای خودش یاد بگیرد مفید است و اگر آن را برای ارائه به مردم یاد بگیرد مُضر است چون ما طلبهها برای طبابت ظاهری نیامدیم؛ اما دانستنش مهم است.
┄┅═✧❁••❁✧═┅┄
🔺 حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری
🔹@ejtehadjame
#یادآوری #مهم
💠 نماز توبه یکشنبه ماه ذیالقعده
🔻«انسبنمالک» میگوید: رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) در یکشنبۀ ماه ذیقعده از منزل بیرون آمدند و فرمودند: ای مردم! کدامیک از شما میخواهد توبه کند؟ عرض کردیم: همه میخواهیم توبه کنیم.
فرمود:
1⃣ غسل کنید؛
2⃣ و وضو بگیرید؛
3⃣ و چهار رکعت نماز (دو نماز دو رکعتی) _در هر رکعت یک بار «سوره حمد»، سه بار «قل هو الله احد» و هر کدام از دو سوره معوذتین (سوره فلق و سوره ناس) را یک بار_ بخوانید؛
4⃣ سپس (پساز اتمام ٤ ركعت نماز) ۷۰ بار استغفار کنید
5⃣ و آن را به «لا حولَ و لا قوةَ الا بالله العلی العظیم» ختم کنید؛
6⃣ آنگاه بگویید: «يَا عَزِيزُ يَا غَفَّارُ اغْفِرْ لِي ذُنُوبِي وَ ذُنُوبَ جَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْت».
🔸 سپس رسول خدا (ص) فرمود: هر بندهای از امت من این عمل را انجام دهد، از آسمان به او ندا میشود: ای بندۀ خدا! عمل خود را از نو آغاز کن؛ زیرا توبۀ تو پذیرفته و گناه تو آمرزیده شد...
🔹 در ادامه روايت آثار زيادى براى اين نماز ذكر شده كه عبارتند از اينكه در روز قیامت، دشمنانت را از تو راضی مینمایند. با ایمان از دنیا میروى. دینت از تو گرفته نشده و قبر تو وسیع و نورانى خواهد شد. پدر و مادرت راضی میشوند، پدر و مادر، تو و خاندانت بخشیده شده و در دنیا و آخرت خوشرزق خواهى بود. جبرئیل با فرشته مرگ پیش تو آمده و به او دستور میدهد که با تو خوشرفتار بوده، بهخاطر مرگ آسیبی به تو نرسانیده و به نرمى، روح را از بدنت خارج نماید».
🔸 اين روايت در كتاب اقبالالاعمال ذكر شده و در كتاب المراقبات و همچنين مفاتيحالجنان به آن اشاره شده است.
🎞 در مورد اهمیت و آثار این نماز، پیام تصویری حجتالاسلام والمسلمین شیخ جعفر ناصری را ببینید (۴دقیقه):
🎥 https://eitaa.com/nasery_ir/5141
┄┅═✧❁••❁✧═┅┄
🔺کانال رسمی نشر آثار حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
✅ #سیره_اخلاقی_آقا
✅ #سیره_سیاسی_آقا
🚨 تاکنون مثل ایشان را ندیدهام...
🔘 کوفی عنان ، دبیر کل سازمان ملل پیشین :
💠 دوران #نوجوانی درباره شخصیتهای تاثیرگذار مطالعه میکردم و همواره این پرسش برایم مطرح بود که اگر زمانی روبروی یک شخصیت #تأثیرگذار قرار گیرم ، چه عکس العملی خواهم داشت؟
کسانی که مرا به #سازمان_ملل آوردند ، شخصیتهای برجسته دنیا بودند و من و آنها #علاقهمند بودم و هر کدام مثل «#ژاک_شیران» برایم امتیازی داشتند.من به شدت #تحت_تاثیر وی بودم ، طوری که وقتی صحبت میکرد ، بدون مکث حرفهایی صریح میزد. «#گورباچف» و «#هلموت_کهل» نیز همین گونه بودند.
در ملاقات با #آقای_خامنهای احساس کردم کسی را مثل او ندیدهام.شخصیت #معنوی ایشان چنان مرا گرفت ، که از خود پرسیدم: چرا شخصیتی مثل من دبیرکل سازمان ملل باشد ، ولی از معنویت،چیزی نداشته باشد؟
با دیدن آقای خامنهای ، همه آن شخصیتهایی که مرا به خود جلب کرده بودند ، فراموش کردم و #تحت_تاثیر شخصیت معنوی ایشان قرار گرفتم . من شخصیت های معنوی بسیاری در دنیا دیده بودم ، ولی هیچ کدام از مسائل #سیاسی اطلاع نداشتند. با دیدن آقای خامنه ای اوج قداست آنان از ذهنم #محو شد. من تعجب می کنم ایران با وجود چنین شخصیتی چرا در بعضی جاها میلنگد؟ بعید میدانم به سازمان ملل هم که بروم شخصیت ایشان از ذهنم پاک شود .
📚 سیرت آفتاب ، ص ۱۹
🆔 @sireh_agha
🚨 اهمیت به #ورزش
🔘 حجت الاسلام محمد جعفر فیض آبادی:
💠 #رهبر_انقلاب همراه برادرشان «آقا سید هادی» به باشگاه می رفتند و به #ورزش_سنتی می پرداختند. ورزش مورد علاقهشان #پیاده_روی و #کوهنوردی بود.
روزی با برخی دوستان به سمت شاندیز میرفتیم از دور مردی را دیدیم که #هیزم جمع میکرد و شاخه های اضافی درختان را میبرید. با خود گفتیم: بهتر است برویم و خدا قوتی بگوییم. وقتی نزدیکتر شدیم مقام معظم رهبری را دیدیم و پس از احوالپرسی ، همراهشان به منزلی رفتیم که در آن به سر میبردند. ایشان #اهل_شنا نیز بودند.
یکی از #انتقادهای ایشان به روحانیت نداشتن فعالیت های بدنی و ورزش نکردن بود. میفرمودند: اهل علم به دلیل توجه نکردن به ورزش و عوامل نشاط آفرین معمولاً زودتر از دیگران دچار بیماریهای #کمردرد مزمن ، #روماتیسم و... می شوند .
ایشان همواره یک #ورزشکار بودند و دیگران را به ورزش سفارش میکردند.
📚 سیرت آفتاب ، ص ۱۴۳
🆔 @sireh_agha
78-#لمعه_دیات(تفکیک بین روایات تشریع و اجرا.mp3
11.3M
78-#لمعه_دیات(تفکیک بین روایات مبیّن شریعت و روایات مبیّن روش اجرا و تشخیص مصداق در شریعت)
#تفکیک_بین_روایات_تشریع_و_اجرا
📎چگونه چمرانِ بازرگان چمرانِ امام خمینی شد
https://kayhan.ir/fa/news/219934
مباحث اصول بر مبنای نظام اعتباریات(اصول فقه متعالیه)
تبیین یک دوره کامل مباحث کاربردی اصول فقه به زبان ساده مطابق نظام اعتباریات علامه طباطبایی(قدّس سرّه)به همراه بعضی آراء
شهید مطهری(رحمةالله علیه):
نظام اعتباریات علامه طباطبایی(قدّس سرّه)یک بحث نو و بی سابقه ای است که اولین بار مطرح می شود.
https://eitaa.com/osul_etebariat
پله پله تا اجتهاد جامع
مباحث اصول بر مبنای نظام اعتباریات(اصول فقه متعالیه) تبیین یک دوره کامل مباحث کاربردی اصول فقه به ز
هر کس علاقه مند مباحث اعتباریات است عضو شود و تبلیغ کند. باتشکر
📆۳۱خردادماه۱۳۶۰ش
🗓شهادت دکتر چمران
🏳روز بسیج اساتید/۲
💠رهبرانقلاب
‼️اگر دانشگاه فاسد بشود، سرنوشت آن جامعه فساد است. لذا آن استاد و عالمی که صالح نباشد، شریف نباشد، غیرت دفاع از کشور و ملت و آرمانهای ملی و دینی خود را نداشته باشد، از هر جاهلی بدتر است؛ پس استاد نقش مهمی در دانشگاهها دارد. استاد اگر دارای دین و مسلک دیگری غیر از مسلک دانشجو هم باشد، میتواند درس بدهد اما مشروط بر این که نخواهد فضای انقلابی و اسلامی را در دانشگاه متغیر کند. آن استادی که اگر دانشجو در آغاز صحبت، حرف خود را با «بسم الله الرحمن الرحیم» شروع کند، به او تشر میزند؛ آن استادی که اگر دختر دانشجو با حجاب اسلامی در کلاس آموزش حضور پیدا کند، به او اهانت میکند؛ این استاد مجاز نیست که در دانشگاه حضور داشته باشد. علمی که آن استاد به این دانشگاه خواهد داد، علمی نیست که در خدمت کشور و در جهت ارزشهای مطلوب برای این ملت فداکار به کار بیاید! ۷۰/۶/۱۳
#نشربامنبع
@Jahade_tabeini
بسمه تعالی
سیر مطالعاتی:
خلاصه آثار شهید مطهری از انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام(7 جلد). بعضی کتب آیت الله مصباح (مثل جامی از زلال کوثر،آذرخشی از آسمان کربلا،پرسش ها و پاسخ ها،نجوا...)
تبیان موضوعی از آثار امام خمینی(توحید 2 جلد، معاد، امامت و انسان کامل، نبوت، سیمای معصومین، تعلیم و تربیت، جایگاه زن در اندیشه امام،... هر کدام یک جلد)
جدال دو اسلام(گزیده جلد 21 صحیفه امام)
سنن النبی علامه طباطبایی،
کتب آیت الله پهلوانی تهرانی(فروغ شهادت، جلوه نور، ظهور نور)
کتاب های استاد عباسی ولدی درباره تربیت فرزند و همسرداری(مثل منِ دیگر ما، نیمه دیگرم..)
مقالات آیت الله شجاعی(3 جلد)
کتاب ارمغان تندرستی و کتاب پانزده روز تا سلامتی(استاد جمشید خدادادی، مجموعه ای کامل در تغذیه)، تغذیه در طب ایرانی اسلامی(دکتر غلامرضا کرد افشار...)
کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب(8 جلد، مهدی یزدی)
معرفت نفس، الاذکار، سلوکنامه استاد نیک اقبال.
کتب روایی:
منتهی الآمال شیخ عباس قمی، نهج البلاغه با ترجمه علی شیروانی، صحیفه سجادیه، ترجمه اقبال الاعمال آقای محمد روحی، ترجمه ارشاد القلوب دیلمی، کلیات احادیث قدسی شیخ حر عاملی،مختصر البصائر حسن ابن سلیمان حلی، ترجمه احتجاج طبرسی، باب جهاد نفس وسائل الشیعه(مستقلا چاپ شده)، خلاصه ای از کل کتاب کافی شیخ کلینی، ترجمه مفتاح الفلاح علی نظری منفرد، آداب راز و نیاز(ترجمه عدة الداعی ابن فهد حلی، مترجم محمد حسین نائیجی)، ترجمه تحف العقول.
قرآن: ترجمه تفسیری و پیام رسان قرآن علی ملکی، برگزیده تفسیر نمونه، تدبر در قرآن کریم(استاد علی صبوحی، چند جلد از موسسه تدبر در کلام وحی)، تفسیر معنوی استاد نیک اقبال،سیره پیامبران در قرآن و ادب توحیدی انبیا در قرآن آیت الله جوادی آملی،
زندگی علما: سیره ابوترابی 3 جلد، پاسیاد پسر خاک درباره سید علی اکبر ابوترابی، فضیلت های فراموش شده ملاعباس تربتی، سیره شهید مدرس، تندیس پارسایی شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، خون دلی که لعل شد درباره رهبر انقلاب، سفرها و خاطره ها تیجانی تونسی، سیاحت شرق آقا نجفی قوچانی، رحمت واسعه آیت الله بهجت. برداشت هایی از سیره امام خمینی(5جلد)
ادبیات دین استاد اکبر نژاد، بعضی کتب استاد اصغر طاهر زاده مثل: فرزندم این چنین باید بود،معاد بازگشت به جدی ترین زندگی، ده نکته در معرفت نفس، شرح ده نکته، سلوک ذیل شخصیت امام خمینی
مفاتیح الحیات آیت الله جوادی آملی،
مجموعه آثار دکتر مهدی خدامیان(نرم افزار آن از بازار قابل دانلود هست. بسیار جالب، جامع، جذاب، به زبان گفتگو و به روز)
@ejtehadjame
🔸سیره علمای شیعه در استفاده از کالای تولیدی ممالک اسلامی
✳️اهتمام به استفاده از کالای ایرانی توسط رهبر انقلاب ریشه در اندیشهای پیش رو و مترقی دارد که در طول تاریخ تشیع در میان علمان شیعه طرفداران و قائلان بسیاری داشته است و عمده نیت آن مبارزه با نفوذ #استعمار و حمایت از کالای تولید شده در بلاد اسلامی است.
🔹آیتالله سید عبدالحسین #لاری منش استادش ملاحسین قلی همدانی را چنین نقل میکند: «او از کلیّه مجلوبات از بلاد کفره اجتناب میفرمود و قند و چای و دخانیات را استعمال نمیکرد.»
🔹پس از قرار داد ننگین ۱۹۰۷ آیتالله آقانجفی اصفهانی به همراه ۱۳ تن از علمای تراز اول اصفهان تعهدنامهای در حمایت از تولیدملی امضا کردند؛ چند بند از این تعهد نامه:
🔰اولاً: قبالجات و احکام شرعیه از شنبه به بعد روی کاغذ ایرانی بدون آهار نوشته شود.
🔰ثانیاً: کفن اموات، اگر غیر از کرباس و پارچه اردستانی یا پارچههای دیگر ایرانی باشد، متعهد شدهایم برآن میت، ماها نماز نخوانیم.
🔹آیتاللهالعظمی مرعشینجفی: «من از روز اولی که خودم را شناختم از البسه خارجی استفاده نکردهام. این یک راه مبارزه با استعمار است».
🔹آیتالله بهاء الدینی در رابطه با آیتالله بافقی میفرمایند: «در سر تا پای ایشان از متاع و کالای خارجی خبری نبود، از عمامه و قبا و پیراهن و عبا و کفش. در تمام ضیافتهایی که از اهل علم میکرد غیر از اجناس ایرانی چیزی مصرف نمیکرد. »
#تولید_ملی
#واکسن_ایرانی
🆔 @ejtehadjame
🔴 کنایه سنگین رهبر انقلاب به دوران قبل از ریاست آیت الله رییسی بر دستگاه قضا
🔻 رهبر انقلاب: خیلی تفاوت هست بین قبل از این دو سال و اندی «دوران آقای رییسی» با بعد از این دو سال و اندی در نظرات مردم. خیلی تفاوت هست. این مدت، امید و اطمینان به قوه را زنده کرد.
🔹 حرکت جهادی آقای رییسی، آثار خوبی هم داشت و مهمترین اثر این حرکت همین بود که امید مردم به قوهی قضائیه را زنده کرد، احیاء کرد، مردم را به قوهی قضائیه خوش بین کرد.
🔹 ما شکایتهای مردم را از دستگاههای مختلف دریافت میکنیم، خیلی تفاوت هست بین آن قبل از این دو سال و اندی با بعد از این دو سال و اندی در نظرات مردم. خیلی تفاوت هست. امید و اطمینان به قوه را زنده کرد.
🔹 لازم است یک خدا قوّتی به جناب آقای رئیسی عرض بکنیم. ایشان در این دو سال و چند ماهی که مسئولیت قوهی قضائیه را داشتند حقاً زحمت کشیدند، تلاش کردند، کارهای خوبی انجام گرفت در این قوه و حرکت جناب آقای رئیسی در قوهی قضائیه مصداق همان چیزی بود که ما همیشه تکرار میکنیم؛[یعنی]حرکت جهادی، حرکت جهادی؛ یعنی جدی، شبانهروزی، پرتلاش، پرانگیزه، یک حرکت اینجوری بود بحمداللّه.
🔹 این سرمایهی اجتماعی است، این اعتماد مردم به دستگاههای فعال در جمهوری اسلامی یک سرمایهی بزرگ اجتماعی است.
🔸 دشمن به مشکلات معیشتی مردم برای کاهش مشارکت امید بسته بودند
🔹 رهبر انقلاب: ممکن است با بعضی نظرات شورای نگهبان موافق نباشم اما طبق قانون و وظیفه عمل کردند.
🔹 کارشناسها میگویند لااقل ده درصد از عدم شرکتها مربوط به کروناست.
🔹 دستگاه تبلیغاتی دشمن برای کاهش مشارکت به مشکل معیشتی مردم امید بسته بود؛ بعضی از حوادثی که بعداً اتفاق افتاد مثلاً بحث احراز صلاحیت یا عدم احراز صلاحیتها، اینها را هم بهانه میکنند.
🔹 حالا بنده ممکن است با بعضی از این نظرات شورای محترم نگهبان موافق هم نباشم، اما شورای نگهبان بر طبق وظیفهی دینی عمل میکند، بر طبق قانون عمل میکند. اینها مردمان متشرع و پرهیزگاری هستند و مقید به وظیفهی دینی هستند، طبق وظیفهی دینی عمل میکنند. حالا ممکن است بنده مثلاً با یک مورد، دو مورد یا کمتر یا بیشترش موافق هم نباشم اما اعتقادم بر این است که آنها [طبق وظیفهی دینی عمل میکنند].
🔹یکی از بهانهها این [بحث احراز صلاحیتها] بود، یکی از بهانهها مسائل معیشتی بود و شروع کردند یقهدرانی کردن برای اینکه مردم را از پای صندوقها منصرف کنند و امیدشان هم این بود که مشارکت مردم حدود بیست درصد مثلاً یا بیست و پنج درصد در انتخابات باشد.
🔹خب با یک چنین وضعی مردم اینجور میآیند شرکت میکنند، با وجود کرونا که حالا محاسباتی که کردند آدمهای کارشناس میگویند لااقل ده درصد از عدم شرکتها مربوط به کرونا است که اگر چنانچه آن را محاسبه کنیم نزدیک به شصت درصد شرکت است، مشارکت است که چیز خوبی است.
#رهبر_انقلاب
#شهید_بهشتی
#قوه_قضائیه
🆔 @ejtehadjame
انتصاب حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای به ریاست قوه قضائیه با حکم رهبر انقلاب اسلامی
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای را به ریاست قوه قضائیه منصوب کردند.
حضرت آیتالله خامنهای در این حکم با تأکید بر اهتمام جدی به مأموریتهای دستگاه قضا در قانون اساسی و همچنین ادامه رویکرد تحولی و اجرای سند تحول موجود، «گسترش فناوریهای نوین در دستگاه قضایی»، «گماردن نیروهای کارآمد و جهادی در مسئولیتها»، «ارج نهادن به خدمات قضات پاکدامن و در عین حال برخورد قاطع با تخلفات» و «ارتباط با متن مردم» را از جمله انتظارات خود از رئیس جدید قوه قضائیه بیان کردند.
متن حکم رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ غلامحسین محسنی اژهای دامت تأییداته
اکنون که جناب آقای رئیسی با رأی ملت ایران توفیق خدمت در جایگاه ریاست جمهوری اسلامی ایران یافتهاند، با تشکر فراوان از خدمات ارزندهی ایشان در مدت مسئولیت قضائی و کارنامهی افتخارآمیزی که در پایهگذاریِ اقدامات ماندگار از خود به جای گذاشتهاند، جنابعالی را که علاوه بر صلاحیتهای قانونی، برخوردار از تجربهی گرانبها و شناخت عمیق و سابقهی درخشان در امر قضا میباشید، بر اساس اصل یکصد و پنجاه و هفت، به ریاست قوهی قضائیه منصوب میکنم.
انتظار اینجانب، اولاً: اهتمام جدّی به مأموریتهای اساسی دستگاه قضاء در قانون اساسی است، یعنی گسترش عدالت، و احیاء حقوق عامّه، و تأمین آزادیهای مشروع، و نظارت بر حسن اجرای قوانین، و پیشگیری از وقوع جرم، و نیز مبارزهی قاطع با فساد.
و ثانیاً: ادامهی رویکرد تحوّلی و اجرای سند تحول موجود با اهتمام ویژه.
و ثالثاً: گسترش فناوریهای نوین و تضمین دستیابی آسان و رایگان مردم به خدمات قضائی.
و رابعاً: گماردن نیروهای کارآمد و جهادی و فاضل و صالح در مسئولیتها، و تربیت مدیران شایسته برای سطوح عالی و میانی قضائی و اداری.
و خامساً: ارج نهادن به خدمات قضات پاکدامن و حفظ عزت و منزلت ایشان، و متقابلاً برخورد قاطع با معدود افراد متخلّف.
و سادساً: ارتباط با متن مردم و حضور در میان آنان که دارای برکاتِ بسیار است.
توفیقات جنابعالی و همکارانتان را از خداوند متعال مسألت میکنم و امیدوارم خدمات شما موجب رضای خدا و خلق گردد. بحوله و قوّته.
و السلام علیکم و رحمةالله
سیّدعلی خامنهای
۱۰ تیر ۱۴۰۰
#موضوع_پایان_نامه_و_مقاله
🔻موضوعات مقالات و پایان نامه های پیشنهادی
🔹 پیشنهادی استاد ارجمند آیت الله علیدوست
بسم الله الرحمن الرحیم
عناوین پیشنهادی پژوهشی در قالب کتاب، مقاله، رساله، و پایان نامه دوره های سطح 3و4 در حوزه های علمیه و ارشد و دکتری در دانشگاه ها
💠نکات مهم و مقدماتی
1. عناوین پیشنهادی مرتبط با دانش فقه، اصول فقه، فلسفه و مبانی فقه، حقوق، تفسیر قرآن، علوم قرآن و حدیث، رجال، معارف، اعتقادات، ادبیات بالمعنی الاعم و... است.
2. برخی عناوین متناسب با گفتگوی چند جانبه است(فقهی ـ ادبی و...) معیار ما در قرار دادن آن عناوین در دانش یا گرایش خاص، رنگ غالب گفتگو بوده است. با این حال جهت نگاه محقق و پژوهشگر به عنوان مورد نظر، مهم است تا آن را در باب مناسب قرار دهد. این مسأله در قرار دادن عنوانی در فقه یا حقوق و در اصول فقه یا فلسفه فقه بسیار مصداق دارد.
3. بسیاری از این عناوین قابل تجزیه به چند نوع خُردتر است (ظرفیت تجزیه و تبدیل شدن به چند (مثلا) رساله را دارد ) در این صورت مناسب است به عناوین پیشنهادی قیدی اضافه گردد.
4. موضوعات پیشنهادی در فقه و حقوق به دلیل کثرت موضوعات و گرایش ها و ابواب زیاد در این دو دانش، به موضوعات متعددی مطابق آن چه در ادامه ملاحظه می نمایید تقسیم شده است .
5. بخش مستقلی برای «قواعد فقهیه» قرار داده نشده و آن ها را در ابواب مناسب فقهی قرار داده ایم.
6. عموم بلکه همه قواعد فقهی ظرفیت وسیع برای مباحث جدید را دارد؛ حتی قواعدی چون لاضرر، لا حرج، لاتعادـ که در مورد آن ها ادبیات علمی تولید شده زیادی موجود است ـ ؛ در این صورت باید برخی مسائل آن را برای پژوهش انتخاب کرد.
7. موضوعات زیادی، به طور روزمره در کلاس های درس ما، به عنوان موضوعات پژوهش پیشنهاد می شود که گاه داخل در عناوین پیشنهادی پیش رو نیست.
8. عناوین پیشنهادی (عموما) سعی شده با مختصرترین تعبیر ادا شود مثلا به جای«بررسی فقهی ضمان یا عدم ضمان دولت در تنزیل اعتبار پول ملی» گفته شود: «ضمان دولت در ...» یا «فقه ضمان دولت در ...». معمولا از تعبیر «بررسی فقهی» یا «بیان فقهی» و از آوردن عِدل مثل «لزوم یا عدم لزوم...»، «جواز یا عدم جواز ...» پرهیز شده است. با این همه محقق منتخِب، در ویراست مناسب عنوان به سلیقه خود عمل می کند.
9. برخی موضوعات پیشنهادی، ممکن است تکراری باشد، لکن با اضافه کردن قیودی مناسب و بجا، از تکرار خارج می شود. مثلا «اسقاط ما لم یجب» یا «ضمان ما لم یجب» از موضوعات تکراری می نماید، لکن با قید «در نگاه مقارن» یا «با جستجو از تعینات جدید و نو پیدا» از تکرار خارج می شود. البته اضافه کردن قید، نباید از کارایی وارزشمندی تحقیق کم کند؛ مثلا «اسقاط ما لم یجب در کتاب جواهر الکلام» از اضافات ناموجه است.
10. کتاب های فقه و عقل/فقه و عرف/فقه و مصلحت/روش شناسی اجتهاد( هم اکنون در مرحله تالیف) /فقه و حقوق قراردادها(ادله عام قرآنی) و فقه و حقوق قراردادها(ادله عام روایی) هر کدام در مباحث خود حاوی عناوین متعددی برای مقاله یا تحقیق و پایان نامه است. موضوعات مزبور کمتر در اینجا ذکر شده است.
11. اصولا هیچ عنوانی ـ هر چند در مورد آن تحقیقات، کتاب ها و مقالات زیادی به منصه ظهور رسیده باشد ـ مستغنی از بحث های جدید نیست؛ مهم توان محقق است که بتواند در مورد آن ها خلق جدید داشته باشد. ولی ـ به هر حال ـ برای رفع توهم تکرار باید عنوانی برای تحقیق انتخاب کرد که مانع این توهم شود.
🔻 در ادامه در پست های مختلفی، به ارائه موضوعات پیشنهادی استاد علیدوست پرداخته خواهد شد.
با انتخاب یکی از #هشتگ های زیر، مطالب مربوط به موضوعات پایان نامه و مقاله را در کانال ردگیری فرمایید.
#پژوهش
#پایان_نامه
#مقاله
#موضوع
✅ کانال دروس استاد علیدوست
📚 @alidost_fiqh
#موضوع_پایان_نامه_و_مقاله
💠 #بخش_اول: فقه عبادات، تعلیم و تربیت، اجتهاد وتقلید، طهارت و...
1. ماهیت شناسی و حکم شناسی ارشاد جاهل، امر به معروف و نهی از منکر(مقارنه نهاد اول با دو نهاد اخیر)
2. حدود اطاعت فرزند از والدین (به این موضوع، می توان نگاه معرفتی وغیر معرفتی نیز داشت)
3. حکم شناسی امر به معروف و نهی از منکر در مرتبه ضرب و جرح و قتل
4. بررسی فقهی «انت و مالک لابیک»
5. بازیگری در نقش صریح معصومان ـ علیهم السلام ـ..
6. مفهوم و گستره ولایت ولی در نکاح کودک
7. کودک همسری (تزویج کودک توسط ولی) در فقه و نظم حقوقی جمهوری اسلامی ایران (این موضوع به دو عنوان جداگانه قابل تجزیه است)
8. حدود پوشش زن در نماز و غیر آن (با رویکرد به برخی شبهات فقه نمای جدید)
9. تعلق زکات به پول، اسکناس و تعینات جدید
10. تبدیل تقلید و اقتضائات آن
11. عمل العامل بلا اجتهاد و لا تقلید؟
12. ماهیت شناسی تقلید، مرجعیت علمی و زعامت سیاسی و اجتماعی
13. حد تقلید و اجتهاد، (در این باره در «فقه و مصلحت» اشاراتی هست)
14. ماهیت شناسی اقتصادی و فقهی عیدی، پاداش و بن های اعطایی از سوی دولت به کارمندان (و حدود تقلید و صحت دخالت فقیه در این باره)
15. رابطه خمس و زکات با مالیات (جایگزینی و عدم جایگزینی و ماهیت شناسی فقهی مالیات)
16. بررسی فقهی ـ حقوقی روایت امام کاظم ـ علیه السلام ـ به هشام بن حکم نقل شده در تحف العقول
17. احکام فقهی سلام (سلام به کتابت و پیامک در نماز و غیر آن )
18. شرکت در نماز جماعت اهل تسنن (با توجه به شبهه عصری بودن روایات دعوت به شرکت...)
19. صورت و هیأت صلاتی (مفهوم شناسی، حکم شناسی و مصداق شناسی (خارج اصول برگه های درس، صص 1359ـ 1364)
20. غیبة المسلم (از امارات طهارت/آیا اماره ای مستقل است؟ اسنادو...)
21. فحص در شبهات موضوعیه (= مصداقیه)
22. فتوای برآمده از شورا (مفهوم شناسی، اعتبار و آثار آن )
23. احکام فقهی ناصبی
24. محدوده مطاف/ مسعی (اقتضای ادله و اصل)
25. مسئولیت مدنی خرابی مسجد به قصد تطهیر
26. مکان ذبح در حج
27. اذان
28. وضو در قرآن و سنت (تحریف ها) این موضوع به چند عنوان قابل تجزیه است
29. نیت /ماهیت، آثار و مفاهیم همسو
30. ولد الزنا(عام)
31. ولد الزنا و قانون فراش(خاص)
32. ذبائح اهل کتاب
33. یائسگی زنان برای عادت وعده، یائسگی فقهی و ناسازگاری با داده های علمی...)
34. اعلمیت (هویت شناسی، دلیل اعتبار و گستره اعتبار)
35. کارشناسی مصداقی فقیه (اعتبار و نقد) از این موضوع در کتاب «فقه و عرف» گفتگو شده است.
36. احکام فقهی مسجد (عام و خاص)
37. استخاره (مفهوم شناسی، اقسام، اسناد، مناسبات آن با قرعه و قمار/ در فقه مکاسب محرمه از ص 1274(ورقه درس) به آن پرداخته شده است)
38. بررسی فقهی متابعت در نماز جماعت (وضعی، تکلیفی، تخلف از متابعت عمدا، سهوا، جهلاو...)
39. مهد کودک (و نهادهای مشابه ) اختیارات و مسئولیت ها
40. فقه جشن ها و اعیاد (موقعیت شرعی، ظرفیت ها و آسیب های شرعی)
41. احکام فقهی عرفان های کاذب (عضو بودن، تبلیغ و...)
42. اسراف و تبذیر با رویکرد فقهی
43. مرجع شرعی در اخذ وجوهات
44. خمس و نفت، معادن و اموال عمومی
45. فقه مسکرات (طهارت ، جواز و عدم جواز استفاده از مسکرات و سایر بهره وری ها)
46. فقه الکل و مواد مشتقه
47. درمان و تداوی با داروهای غیر مجاز در فضای طبیعی
48. آزمایشات طبی و پیرا طب بر حیوانات
49. هیپنوتیزم و درمان در رویکرد فقهی
50. قلمرو حرم و احکام آن
51. تمییز (مراهق و غیر مراهق) و احکام او
52. بازیافت فاضلاب
53. رشد و احکام فقهی آن
54. انقلاب، استحاله و استهلاک در مطهرات و غیر آن، (مفهومی ـ ماهوی و حکمی با توجه به مصادیق نو پدید)
55. حضور بانوان در ورزشگاه مردان، با عنوان اولی و ثانوی
56. نماز جماعت
57. نماز جمعه (بررسی فقهی ) با تاکید بر بودن آن از شئون امامت یا نه؟
#پژوهش
#پایان_نامه
#مقاله
#موضوع
✅ کانال دروس استاد علیدوست
📚 @alidost_fiqh
#موضوع_پایان_نامه_و_مقاله
💠 #بخش_دوم: فقه و حقوق معاملات بالمعنی الاخص، اقتصاد و مسابقات
1. بررسی فقهی ـ حقوقی اقاله (می توان عنوان را به دو موضوع گسست داد، بدین عبارت: «بررسی فقهی اقاله» /«اقاله در نظم حقوقی جمهوری اسلامی ایران»
2. الامام (و الحاکم الشرعی) ولی من لا ولی له، با تاکید بر تعینات جدید
3. بدل حیلوله
4. ملکیت موقت در فقه
5. بیع ازمانی
6. بیع دین
7. بیع کالی به کالی و مناسبات آن با بیع کلی به کلی
8. پول شویی
9. پول و اسکناس و نهادهای مالی جدید (بررسی فقهی، مفهومی و ماهوی )
10. تخلف از انجام تعهدات (به طور عام در فقه و حقوق (در بررسی فقهی ـ حقوقی نظر به آثار وضعیه و الزامات حکومت و متعهد له است. موضوع به دو عنوان مجزا قابل گسست است)
11. تخلف از انجام شرط (به طور خاص) در فقه و حقوق (قابل تجزیه به دو عنوان مستقل)
12. اصل حسن نیت در فقه و حقوق موضوعه ایران و غیر ایران (دفاع از این اصل تحول برجسته و مبارکی را در فقه رقم می زند)
13. ربا در قرض های تولیدی و تجاری، ربا با سود عادلانه ، ربا با سود متغیرو...
14. ربا در بانک های دولتی، در شرایط اضطراری و غیر عادی اقتصادی
تذکر : طرح دو عنوان اخیر به دلیل شبهاتی است که در این ارتباط وجود دارد.
15. سقوط تعهدات (اسباب و احکام)
16. صلح با تاکید بر مفهوم شناسی و حکم شناسی صلح ابتدایی
17. سلب مالکیت یا حق اختصاص با رها کردن کالا و زمین
18. سلف موازی و عینه (مفهوم شناسی، حکم شناسی ، اشتراکات وافتراقات)
19. سنجه بودن طیب نفس یا اذن در جواز تصرف، اعتبار قراردادهاو...(به کتاب «فقه و حقوق قراردادها/ادله عام روایی» مراجعه شود).
20. شخصیت حقوقی بانک و حاکمیت و بررسی فقهی آن از این منظر
21. سنجه در بطلان معاملات (سفاهه، اکل مال به باطل ، سفیه بودن...به کتاب فقه و حقوق قراردادها /ادله عام قرآنی نیز مراجعه شود).
22. سنجه زمانی و مکانی محاسبه در مسئولیت مدنی
23. عدالت بین نسلی
24. فقه عمری، رقبی و سکنی(مفهوم شناسی، مقارنه مفهومی، احکام، اشتراکات و افتراقات)
25. قاعده غرور(المغرور یرجع الی من غرّه ) (اسناد، گستره ، حل معضل مسأله تعاقب ایادی)
26. قاعده نفی غرر با تاکیدبر تعینات مستحدث
27. گستره شناسی ما قصد لم یقع و ما وقع لم یقصد
28. قبض ثمن در مجلس رد قرارداد سلف قبل از سررسید یا قبل از قبض توسط مشتری اول(اختلاف فقیهان / مقارنه فقهی آرای فقهای شیعه و غیر ایشان)
29. ماهیت واحکام فقهی ـ حقوقی قرار وثیقه
30. کنز (مفهوم شناسی وحکم شناسی آن)
31. موارد منصوص( و جایز) از مسابقات
32. حکم جوائز ـ وضعا و تکلیفا ـ در مسابقات
33. مسابقه کلش آف کلنز (clash of clans)و بررسی فقهی آن
34. بررسی فقهیِ مفهومی و مصداقی مستثنیات دین با توجه به تغییرات معاصر
35. مسئولیت بیمه گر نسبت به سرنشینان مازاد بر ظرفیت مجاز و تخلف از شرایط بیمه در فقه و قانون
36. من له الغنم فعلیه الغرم(سند، حدود قاعده ، مصادیق مشتبه، مثلا در رد فاضل دیه می توان با استناد به این قاعده، در رد بین پسر و دختر تفاوت گذاشت؟ مبانی تکمله المنهاج ج2ص446+ الرسائل ج19/ابواب عاقله باب 1و...)
37. هبه، هدیه و جایزه (ماهیت شناسی، تفاوت ها و اشتراکات)
38. وقف پول، درآمدهای آتی و حقوق
39. یارانه (ماهیت / مشروعیت و...)
40. تورم و خمس، دیون، ضمان و ربا
41. فقه بورس
42. فقه شرکت (با تاکید بر اقسام و تعینات مستحدث)
43. فقه حواله (با تاکید بر تعینات جدید)
44. معامله و طیب نفس یا کراهت بر اساس توهم و باور اشتباه (در «فقه و حقوق قراردادها ادله عام روایی» فی الجمله به آن پرداخته ایم)
45. مالکیت منابع انرژی
46. بازخوانی پرونده انفال و سرمایه های طبیعی
47. منابع در آمد حکومت اسلامی
48. علم اجمالی به صدور سبب ضمان (مسئولیت مدنی )توسط یکی از دو یا چند نفر در فقه و قانون
49. اجاره مجدد از سوی مستاجر (راه کاری است برای تامین مالی به شرط قرض(رهن) در بانکداری بدون ربا)
50. مضاربه با نگاه توسعه به فعالیت های مختلف و تعینات جدید
51. فقه جعاله ناظر بر عملیات و رویه های بانکی در جمهوری اسلامی ایران
52. فقه ارتکازات در معاملات
53. تقلب، تدلیس و تبلیغات (اصل جواز ، تفاوت ماهوی این عناوین با تاکید بر روابط و اقتضائات جدید)
54. فقه سر قفلی و حق کسب پیشه با تاکید بر تعینات جدید آن ها
55. فقه حریم (این عنوان می تواند مضاف الیه داشته باشد مثل حریم قنات ها، حریم مساجد و...)
56. شرایط شاهد و کارشناس در حقوق مدنی
#پژوهش
#پایان_نامه
#مقاله
#موضوع
✅ کانال دروس استاد علیدوست
📚 @alidost_fiqh