جلسه چهارم.mp3
4.75M
#صوت | درس گفتار مباحث مقدماتی «الحاد معاصر»
🔻جلسه چهارم
🔸تبیین الحاد علمی و گونههای آن
🔹معرفی شخصیتها و اندیشههای الحاد علمی
🔸معرفی کتابهایی در معرفی و نقد الحاد
🎙 حجتالاسلام دکتر محمد جعفری
(مدیر گروه کلام و فلسفه دين مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره)
#الحاد_جدید
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
1_10118520976.mp3
27.41M
🔰برهان پذیری خداوند؛ چالشها و تبیینها
🔷 بخش اول
ارائه دهندگان:
🎙حجتالاسلام عسگری سلیمانی امیری
🎙دکترمحمد محمدرضایی
🎙دکتر یوسف دانشور
دبیر علمی: حجتالاسلام محمد جعفری
🗓پنج شنبه، ۱۴۰۲/۱۲/۳
#نشست_علمی #فلسفه_دین
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
هدایت شده از حق پژوهی
سلسله نشستهای تخصصی بررسی فرق، ادیان و جریانهای انحرافی
▫️شبهای ماه مبارک رمضان
▫️از ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۱:۰۰
▫️در بستر اسکای روم
✅ شرکت در نشستها به صورت رایگان و همراه با اعطای گواهی حضور میباشد.
🌐 لینک ثبتنام:
https://survey.porsline.ir/s/i5gtIIhk
*⃣ نشانی جلسات در کانال موسسه فرق و ادیان حق پژوهی منتشر میشود.
💡 حق پژوهی؛ مرکز تخصّصی نقد و بررسی فرق، ادیان و جریانات انحرافی
🔆 @Haghpajohi
#یادداشت | روح از منظر دانش تجربی جدید و الاهیات
🔹فیزیکدان متألّه، استاد دکتر گلشنی در کتاب «خداباوری و دانشمندان معاصر غربی: چالشها و تبیینها » به چند مطلب اساسی از جمله «مسئله حیات روح» از منظر علم جدید و الاهیات پرداختهاند: «طبق قرآن، افراد بشر یک بعد روحی و یک بعد جسمانی دارند. این ایده که افراد انسانی واجد دو بُعد جسمانی و روحی هستند، ایدهای بس قدیمی است و از قدیمالایام نیز مورد مناقشه بوده است.
🔸در زمان ما که مکاتب تجربهگرا حاکم هستند، اصالت به ماده داده میشود و حیات محصول فرعی فرایندهای فیزیکی ـ شیمیایی تلقی میگردد و جایی برای روح نمیماند. فرانسیس کریک ـ کاشف مولکول DNA ـ این نکته را بهوضوح میگوید: فرضیه حیرتانگیز این است که شما، شادیها و غمهای شما، خاطرات و بلندپروازیهای شما، احساس هویت شخصی و اختیار، در حقیقت چیزی بیش از رفتار مجموعه وسیعی از سلولهای عصبی و مولکولهای وابسته آنها نیست!»
🔹این مسئله یکی از چالشهای عصب شناختی الحاد جدید است که بر اساس برخی مفروضات و یافته های دانش تجربی به انکار روح پرداختهاند.
ادامه مطلب ر.ک: خداباوری و دانشمندان معاصر غربی: چالشها و تبیینها، دکتر مهدی گلشنی، کانون اندیشه جوان، چاپ چهارم، سال 1398، ص 42.
همچنین، محتوای تفصیلی را می توانید در اینجا ببینید
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
1_10118623783.mp3
22.65M
🔰برهان پذیری خداوند؛ چالشها و تبیینها
🔷 بخش دوم
ارائه دهندگان:
🎙حجتالاسلام عسگری سلیمانی امیری
🎙دکترمحمد محمدرضایی
🎙دکتر یوسف دانشور
دبیر علمی: حجتالاسلام محمد جعفری
🗓پنج شنبه، ۱۴۰۲/۱۲/۳
#نشست_علمی #فلسفه_دین
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
#معرفی_کتاب | «نقد برهان ناپذیری وجود خدا»
✍ عسکری سلیمانی امیری
🔹این کتاب، استدلالهایی را که مخالفان به وسیله آنها وجود خدا را اثباتناشدنی جلوه میدهند، مورد نقد و بررسی قرار می دهد و در مجموع به نقد چهار دسته از ادلهای که بر نفی اثبات وجود خدا آوردهاند، میپردازد:
ادلهای که مدعیاند هیچ نوع برهانی بر اثبات وجود خدا نمیتوان اقامه کرد؛
ادلهای که اقامه برهانهای وجودی و مفهومی را بر وجود خدا نفی میکنند؛
ادلهای که مدعیاند نمیتوان هیچ نوع برهان صدیقین بر وجود خدا اقامه کرد.
و ادلهای که برهان جهانشناختی بر وجود خدا را غیرممکن میدانند.
🔸البته این اشکالات را به نوعی دیگر میتوان به پنج دسته تقسیم کرد:
اشکالات معرفتشناختی مانند اشکالات پوزیتیویستی، دستگاه معرفتیکانت. دستور زبان عمقی ویتگنشتاین؛
اشکالات هستیشناختی مانند انکار وجود محمولی و ضروری؛
اشکالات منطقی؛
اشکالات الاهیاتی مانند مسئله شر و مهرورزی خدا، علم خدا و اختیار انسان؛
و اشکالات تحلیل زبانی، مانند اسم خاص بودن واژه «خدا».
🔹این اشکالات در دو فصل با عنوان اشکالات عامه و خاصه تنظیم و بررسی شدهاند. بعضی از اشکالات به دلیل تفصیل زیاد، فصل مستقلی را به خود اختصاص دادهاند. از آنجا که طرح اشکالات و نقد آنها نیازمند مبنایی است که نمیتوان همه آنها را در ذیل اشکالات آورد، بخش نخست کتاب را به طرح «مبانی نقد برهانناپذیری» و بخش دوم آن را به بحث «نقد برهانناپذیری» اختصاص داده و در مقدمه کتاب که بهمنزله پیشفرض دو بخش است، بحث نقد شکاکیت مطلق و کارکرد عقل مطرح شده است.
@elmvadin
09 اصل برهمنهی(The principle of superposition) در مکانیک کوانتوم و روابط(اصل) عدم قطعیت.mp3
2.46M
🎧#صوت | اصل برهمنهی(The principle of superposition) در مکانیک کوانتوم و روابط(اصل) عدم قطعیت
🎙دکتر رکنیزاده (استاد تمام گروه فیزیک دانشگاه اصفهان)
🔍 مجموعه #پرسش_و_پاسخ فیزیک و الهیات / صوت نهم
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
#یادداشت | معقولیت به جای اثبات
🔻جایگزینی معقولیتِ باور به خدا به جای اثبات وجود خدا، به جهت نارسایی فلسفه غرب
🔹آثار اندیشمندان مسیحی غرب همچون پلانتینگاه به جهت اینکه در آموزه مسیحیت، دفاع از خداباوری قابلیت اثبات عقلانی را ندارد به سوی معرفت شناسی اصلاح شده گرایش یافته و به جای اثبات وجود خدا، انسجام و معقولیت (قابل استدلال بودن) باور به خدا را مطرح کردهاند؛ به گونهای که شخصیتی مثل مکگراث در پاسخ به اشکالات ریچارد داکینز نسبت به دلایل پنجگانه آکوییناس در اثبات وجود خدا مدعی میشود که وی در صدد اثبات وجود خدا نبوده و بلکه تنها بهدنبال تبیین معقولیت ایمان و انسجام درونی اعتقاد به خداست نه اثبات وجود خدا. (توهم داکینز، مکگراث، ص۷۷_۷۹)
🔸 در حالیکه آکوییناس به صراحت مدعی اثباتپذیری وجود خدا با براهین پنجگانه است، ضمن اینکه صرف معقولیت یک باور به لحاظ منطقی دلیل بر صادق بودن آن نیست، بلکه نیاز به دلیل اثباتی دارد.
🔹از سویی دیگر عدهای از منتقدان الحاد جدید مطابق برخی مبانی نادرست الاهیاتی مانند باور به خدای تکامل یابنده (الاهیات پویشی، الاهیات گشوده) در صدد حل مشکلات خداشناسی بوده که با بنیادهای اصیل دینی، فلسفی و عرفانی اسلامی و سایر شرایع توحیدی ناسازگار است.
🖇(برگرفته از کتاب «الحاد جدید: بررسی و نقد در فیزیک و زیستشناسی معاصر»،حمید رضا شاکرین، ص۲۳_۲۴)
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
رابطه دین و علوم زیستی معاصر.mp3
19.29M
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 مسلمان شدن زنی که آتئیست بود
🔹من از مسلمانان متنفر بودم، به خاطر امام حسین (ع) مسلمان شدم / برای کسی گریه میکردم که نه دیده بودمش و نه میشناختمش
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin
مصاحبه دکترآزادگان بخش 1.mp3
8.07M
#یادداشت | نقدی بر «کتاب الحاد جدید بررسی ونقد در فیزیک و زیست شناسی معاصر» اثر حجت الاسلام دکتر حمید رضا شاکرین
📌نقد کتاب:
بخش قابل توجهی از کتاب الحاد جدید جناب آقای دکتر شاکرین را خواندم و همچنان در حال خواندن آن هستم. کتابی بسیار عالمانه که معلوم است برای نوشتن آن مطالعات زیاد و زحمات طاقتفرسا کشیده شده است.
🔹بیشک جناب استاد بابت زحمتی که برای نوشتن این کتاب و موضوع بسیار مهم آن کشیدهاند در نزد خداوند متعال مأجورند. با این همه اجازه دهید نقدی صریح و آزاردهنده بر آن وارد سازم. نکته جالب در این نقد آن است که ناظر به نقطه قوت کتاب است. میتوان گفت کل کتاب دو بخش دارد: یک بخش تبیین نظریات فیزیکی، کیهانشناختی و زیستشناختی است.
🔸بخش دوم موضع فلسفه اسلامی درباره آن نظریات است، طبعا این مواضع ناظر به نقاط تلاقی است؛ نقاطی که نظریات فیزیکی و ... با مبانی فلسفی و دینی ما اصطکاک پیدا کرده و آنها را زیر سؤال میبرند. به هر حال، نویسندهی اندیشمند و محقق عمیق و دقیق، جناب آقای دکتر شاکرین هر دو بخش را آنقدر عالمانه و محققانه نگاشتهاند که میتوان گفت کتاب کلا از حیز انتفاع افتاده است. عجیب است این انتقاد!؟ توضيح میدهم.
🔹بخش اول که ناظر به نظریات فیزیکی، کیهانشناختی و زیستشناختی است، آنقدر عالمانه نوشته شده که تنها به درد کسانی میخورد که با این نظریات آشنا هستند و به اصطلاح رشته تحصیلیشان فیزیک و زیستشناسی است و برای طلبهای مثل بنده که دغدغه آشنایی با این دیدگاهها و اتخاذ موضع فلسفی دارم، درک آنچه نوشته شده بسیار دشوار و بلکه غیر ممکن شده است.
🔸اما بخش دوم که ناظر به دیدگاههای فلسفی است، آنقدر دقيق و فیلسوفانه نوشته شده که تنها به درد کسانی میخورد که رشته تخصصیشان فلسفه است و طبعا کسانی که با دیدگاههای فیزیکی و زیستشناختی آشنا هستند و فلسفه اسلامی نمیدانند که عموما نمیدانند، نمیتوانند از این بخش استفاده کنند.
🔹به این ترتیب، سؤالی که پیش میآید این است که: کتاب الحاد جدید برای چه کسانی نوشته شده است؟ آیا برای بنده که فلسفه میدانم؟ در این صورت بخش اول کتاب تقریبا غیر قابل درک است. آیا برای کسانی نوشته شده است که رشتهشان فیزیک و زیستشناسی است و با سؤالات تولید شده از این رشتهها آشنا هستند؟ در این صورت بخش دوم کتاب غیر قابل استفاده است .(شاید در آنچه نوشتم مقداری مبالغه وجود داشته باشد، اما رگههای زیادی از حقیقت، در درون آن نهفته است).
🔻خلاصه و جمعبندی نهایی: کتاب الحاد جدید، کتابی است که بسیار عالمانه نوشته شده و دقیقا به همین دلیل به هدفی که در نظر داشته نرسیده است. کاش اساتید بزرگوار در عین زحمات بسیار زیاد و عالمانهای که میکشند این نکته را در نظر بگیرند که نوشتهشان در عین عالمانه و دقیق بودن، برای کسانی که مخاطب نوشته هستند، قابل درک باشد.
🔹اگر عزیزی به جناب آقای دکتر شاکرین دسترسی دارد این نقد بنده را به ایشان برساند و البته از همین جا، خاضعانه کمال قدردانی خودم را نسبت به نوشته عالمانهشان و زحمات زیادی که در راه پاسخگویی به سوالات و شبهات میکشند ابلاغ میکنم.
✍️پاسخ نویسنده محترم کتاب:
سلام علیکم. مشکلی که در نقد آمده نکته قابل توجهی است. لیکن :
1⃣ چارهای نیست از اینکه در این زمینه کارهای متقنی به لحاظ علمی و فلسفی از سوی حوزویان تولید شود.
2⃣ هر اثری که در فضای بینارشتهای تولید میشود اگر بخواهد بر بام معرفت قرار گیرد با این مشکل روبرو است و این ناشی از بینارشتهای بودن آن هم در چند حوزه معرفتی است که زبان و ادبیات و متدلوژی مشترکی ندارند.
3⃣ هدف از اثر یاد شده تولید معرفت در سطح نخبگانی و عمدتا برای محققان، کسانی که مشغول نگارش رساله و مقالات علمی در این زمینه هستند و اساتیدی است که در این زمینه تدریس میکنند، است.
4⃣ این اثر به طورضمنی تلنگری به حوزویان و مراکز آموزشی و پژوهشی حوزوی است که باید سطح دانش خود را در این زمینه با همه ابعاد و جوانب آن ارتقاء دهند و مسأله را ساده و سطحی تلقی نکنند و تلاش کنند که حوزههای علمیه در این زمینه جلودار و خودکفا باشند. در غیر این صورت دانشگاهیان میگویند شما علم را نفهمیدهاید. از نظر فلسفی هم اگر کار قوی نباشد به معنای این تلقی میشود که فلسفه اسلامی حرف مهمی برای گفتن ندارد.
5⃣ گامهای دیگری نیز باید برداشته شود. اثر یاد شده بر تولید معرفت متمرکز بوده و لازم است در کنار آن گامهایی برای ترویج معرفت برداشته شود. در این زمینه باید کسانی به نرمنویسی و گزینش و باز نشر محتوا به زبانهای سادهتر و متناسب با سطوح مختلف و نیازها و سطح درک مخاطبان خاص بپردازند. تدابیری نیز برای تربیت استاد در این زمینه اندیشیده شده است.
🔻مشروح گفتگوها: گروه مدرسه علم و دین
🏫مدرسه علم و دین؛ نقد الحاد جدید
@elmvadin