نشریه فرهنگ پویا
❔ تفاوت مفهوم آزادی در مکاتب غربی و اسلام 🔹 قسمت اول 📌 در مکاتب غربی تعاریف فراوانی از آزادی ارائه
❔ تفاوت مفهوم آزادی در مکاتب غربی و اسلام
🔹 قسمت دوم
💠 اما آزادی از دیدگاه اسلام عبارت است از: رها شدن از بردگی و اطاعت غیرخدا و آزادی در هر چیزی که خداوند آن را مباح کرده است.
اگر واژهای چند معنا و کاربرد پیدا کند، راه مغالطه و سوءاستفاده استفاده برای سفسطهگران و فرصتطلبان هموار میگردد. این دو جنبهای بودن در واژهی عشق نیز یافت میشود؛ عشق گاهی افلاکی و مقدس و گاهی خاکی و هرزه است.
حال اگر در میان نوجوانان پاک و احساساتی، کسی عشق و عاشقی را بستاید و آن را هدف آفرینش و مورد تأیید انبیا و عارفان معرفی کند؛ ولی نگوید که میان عشق عرفانی و عشق مجازی تفاوت بسیاری هست، این امر سفسطه، مغالطه و خیانت است. همین مطلب دربارهی آزادی نیز درست است. ستایش و تعریف از آزادی در صورتی درست است که مراد خود را آز آزادی بیان کنیم.
📘 استاد مطهری بارها این خطر سوءاستفاده از آزادی را یادآور شدهاند:
«بزرگترین تیشهای که بر ریش ی اخلاق زده شده [است] به نام آزادی و از راه همین تفسیر غلطی است که از آزادی شده است. در پناه آزادی، آزادی را میکشند. چنان که گفتهاند ای آزادی به نام تو در دنیا چه جنایتها که نشد.»
✍گردآوری: سیدعبدالمجید اشکوری
#شماره_41
#علوم_انسانی
🆔 @farhang_puya
⭕️ مشروعیت حکومت
💢 بحث از مشروعیت حکومتها، از دیرباز جزء اساسیترین مباحث فلسفی سیاسی به شمار میرفته است. هر نظام حکومتی برای اینکه بتواند حقانیت حاکمیت خود را به اثبات برساند، ناچار به بازشناسی مبانی مشروعیت نظام سیاسی خود است تا با پشتیبانی از آن بتوانند تصرف در امور عمومی و اجتماعی را بر عهده بگیرد. حال باید دید در سیستم حکومت اسلامی و در نظامی که شالوده آن را توحید و توجه به مبانی و موازین الهی تشکیل میدهد، منشاء مشروعیت حکومت و ولایت حاکم چیست و اساساً دین در برخورد با این مسئله چه موضعی دارد؟
🔚اگر ما مدعی آن هستیم که ولایت فقیه، ولایتی منتسب به امام معصوم است، در مقام تحلیل و تبیین این ادعا مواجه با دیدگاه دیگری میشویم که منشاء مشروعیت حاکم را نه انتصاب به مقام عصمت و انتصاب از ناحیه امام زمان (عج)، بلکه رای و اقبال مردم میداند و مشروعیت را مترادف با مقبولیت معنا میکند. درست همانگونه که در حقوق غربی میبینیم، شالوده حکومت چیزی جز قرارداد اجتماعی نیست و رای اکثریت به هر سمتی که رود، حتی اگر حکومت جائر و خودکامه باشد؛ تنها به این دلیل که مردم میخواهند، حقانی و مشروع جلوه میکند.
✍ عاطفه خرمی
#شماره_2
#سیاست
🆔 @farhang_puya
🔰به رهبر سلام الله علیه میگفت!
💠...روزی آیتالله میلانی، هنگامی که نزدشان نام امام خمینی برده شد، فرمودند: «سلام الله علیه»... پس عدهای به آیتالله اعتراضی کردند.
♦️ایشان فرمودند: «ساکت باشید فلانی! اینجا مسأله تقلید در بین نیست که گفته شود فلانی اعلم است یا من؟ اینجا بحث رهبری است و چنین نیست که هر مجتهدی لیاقت رهبری داشته باشد.
💠لیاقت رهبری را تنها فقیه سیاستمداری داراست که عالم به زمان خویش باشد و در راه خدا از ملامتگران هراس نداشته باشد و اکنون این مشخصات در کسی جز آیتالله خمینی نیست.»
📙 آیتالله ميلانی، مرجع بیداری، صفحه ۱۳۳
#شماره_26و27
#تاریخی
🆔️ @farhang_puya
❗️ خاتمی و مقابله با تفکر امام
🔰 پس از پیروزی انقلاب، حداقل در سلک روحانیت و در بین مسئولین نظام، کسی جرئت بر زبان آوردن مقابله با اندیشهها و آرمانهای امام و امت را در خصوص غرب نداشت تا اینکه «سیدمحمد خاتمی» پس از آنکه در دوران وزارت ارشاد خود، بستری مناسب برای رویکرد جامعه فرهنگی به سوی فرهنگ غرب بنیان نهاد، ضمن موضعگیری با مواضع امام راحل و مردم زخم خورده از فرهنگ غرب، سخنانی را بر زبان راند که تفاوت چندانی با سخنان میرزا ملکم خان، آخوندزاده، تقیزاده و... نداشت.
🔘 خاتمی با بیان این نکته که «سیاست شما نمیتواند سیاست عهد بوقتان باشد، اما اقتصادتان امروزی باشد. تمام معیارهای فرهنگیتان مال گذشته باشد، ولی بخواهید اقتصاد داشته باشید. در مدیریتتان تحول ایجاد نشود ولی بخواهید توسعه تکنولوژیک داشته باشید... و این تحول، یعنی تجدد» سرانجام در سال ۱۳۷۵ سخن تقیزاده و میرزا ملکم خان و... را تکرار کرد.
✍ حسن ابراهیمزاده
#شماره_3
#سیاست
🆔 @farhang_puya
💠روحانیت در بیان شهید محراب آیتالله صدوقی
🔰جدایی روحانیت از تودههای میلیونی مردم، مساوی انهدام کامل انقلاب و تحقق خواستههای ابرقدرتهای خارجی و مزدوران خودفروخته داخل آنهاست.
🔰روحانیت شیعه .. تجسم ایدههای متعالی و کمالآفرین اسلام است و با حرکت_ او _ ... استمرار حرکت تاریخی تشیع بر علیه هرگونه ظلم و بیداد است.
🔰دشمن شکستخورده که از بدو پیروزی انقلاب اسلامی ایران خود را زبون و بیچاره دیده، در فرصتهای مناسب کوشیده است تا با طرح توطئهای، انقلاب را مورد حمله قرارداده و ارکان آن را متزلزل سازد، لکن از آنجا که خداوند پشتوانه این انقلاب عظیم است، تمام این توطئهها به شکست انجامیده است. اینک بهعنوان آخرین حمله، قلب تپنده انقلاب یعنی روحانیت مبارز و متعهد و ولایت فقیه را مورد هجوم قرار داده و میخواهد از این طریق با ایجاد دودستگی و تفرقه، انقلاب را از درون متلاشی نماید.
✒عبدالله پوراحمد
#شماره_26و27
#حوزه_علمیه
🆔️ @farhang_puya
💢ارزش مشورت در کلام پیامبر صل الله علیه و آله و سلم
💠 پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (صل الله علیه و آله و سلم) :
مشورت دژی در مقابل [هجوم] پشیمانی و مایه ایمنی از سرزنش است.
📚نثرالدر، ج۱، ص ۱۸۳
#حدیث
🆔 @farhang_puya
❗️تجهیز در برابر دشمنان
♦️امروز ما هدف تیرهای شبهات در زمینه مسائل عقیدتی هستیم، مقدسترین عقاید ما در معرض حملههای جدی قرار گرفته. ما نباید اکتفا کنیم به همان روش سنتی که داشتیم.
♦️باید معلوماتمان را بیشتر کنیم، ببینیم در این زمان چه شبهاتی مطرح است، دشمنان اسلام از چه راههایی به اسلام حمله میکنند، خودمان را از همان راهها مهیا کنیم.
🎙بیانات علامه مصباح در جمع طلاب یزد.
#شماره_26و27
#علامه_مصباح
🆔 @farhang_puya
💠 وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ
🔴شاید با شنیدن کلمه عفت و اخلاق، همه نگاهها به سمت زنان و دختران دوخته شود و ذهنها پرسشگر اینکه چرا زنان بیعفت شدهاند؟ حال آنکه در همه تعالیم اخلاقی، رعایت اخلاق فردی و اجتماعی بهصورت متعادل و موازی، از هر دو جنس زن و مرد شده است. بسیاری از بیعفتیها میتواند ریشه در بوالهوسی و بیاخلاقیها و بیعفتیهای مردان داشته باشد و البته زنان.
📎هیچ انسان غیر معصومی نمیتواند با این ادعا که در شغل یا صنف و خانواده خاص و ویژهای قرار گرفته است، خود را مصون از بیعفتیها بداند. مراقبت از همدیگر در همه زوایای اخلاقی، روانی و روحی، وظیفه هر یک از افراد جامعه از خانواده تا سطوح بالاست و در این مراقبتها، زنان باید مراقب مردان باشند و مردان مراقب زنان. از همین سلسله و سطح پایین گرفته تا بالاترین درجات و جایگاهها، این مراقبت نامحسوس باید انجام گرفته و در هرلحظه از زندگی یادآوری شود.
✒حسن طاهری
#شماره_18
#فرهنگ
🆔️ @farhang_puya
❗️هر قطره خون من صدوقیها خواهد شد
♦️شهید صدوقی، مجلس شهدای تبریز را در دهم فروردین ۵۷، در مسجد روضه محمدیه یزد برگزار کرد که طی آن، سرکردگان دژخیمان شاه، مردم را به خاک و خون کشیدند. آیتالله صدوقی در عکسالعمل به این موضوع، با شجاعت تمام به سخنرانی پرداخت و گفت:
🔚«از شهربانی تلفن زده و به من گفتند: (این صحبتها را نکنید.)، مرا تهدید کردهاند که چهها میکنیم! بفرمایید! اما چهار راه بیشتر ندارید: یا مرا تبعید میکنید که هر جا بروم همینم! یا در خانهام محاصرهام میکنید یا به زندانم میبرید یا مرا میکشید و اگر میکشید، بدانید که هر قطره خون من، صدوقیها خواهد شد.
📙کیهانفرهنگی،شماره۴، صفحات ۳۲_۳۵
#شماره_26و27
#انقلاب_اسلامی
🆔 @farhang_puya
💠ماندن با مردم
🔰شهید دستغیب، زندگیای بسیار ساده و به دور از زرق و برق دنیایی و خانهای کوچک با اثاثیهای ساده در کوچههای قدیمی و پر پیچ و خم شیراز داشت.
🔰محافظان ایشان که وظیفه حفظ امنیت و پاسداری از آن شهید را برعهده داشتند، وضع زندگی ایشان را مناسب با مسائل امنیتی ندیده و از آن بزرگوار میخواهند که منزل خود را از درون کوچههای باریک و کهن شهر، به نقطهای دیگر تغییر دهند تا محافظت از ایشان نیز آسانتر شود.
🔰اما مورد قبول ایشان قرار نمیگیرد و پاسخ میشنوند: «من در میان این مردم بودهام و تا آخرین نفس هم باید در بین آنها باشم و در سختی وشادیهاشان شریک باشم.»
📙ماهنامه گلبرگ
#شماره26و27
#تاریخی
🆔️ @farhang_puya
💢حال را بچسب
💠 حضرت امام علی علیهالسلام:
گذشتهی امروزت سپری شد و آیندهاش مورد تردید است و زمان حال غنیمت است.
📚 غررالحکم، حدیث ۹۸۴۰
#حدیث
🆔 @farhang_puya