#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_نهم
ج) #آثار_ترک_زکات
1️⃣ تلف شدن اموال
امام صادق علیه السلام فرمود:« ما ضاع مال فی بر و لا بحر الا بتضییع الزکاة »
هیچ مالی در خشکی یا دریا ضایع نمی شود، مگر به خاطر آنکه زکات آن پرداخته نشده است. آن حضرت در حدیث دیگری فرمودند:« حَصّنوا اموالکم بالزکاة و أنا ضامن لکل ما یَتْوی فی بر أو بحر بعد أداء حق الله فیه من التلف »
اموال خود را از طریق پرداخت زکات بیمه کنید و اگر بعد از پرداختن زکات مالی تلف شد، من ضامن هستم.
2️⃣ خسارت دو برابر
در روایات می خوانیم: « من منع حقا لله عز و جل أنفق فی باطل مثلیه »
کسی که حق خدا را نپردازد و در راه حق مال خود را صرف کند، دو برابر آن مقدار را در راه باطل صرف خواهد کرد.
3️⃣ هزینه در راه اشرار
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:« من منع ماله من الأخیار إختیارا صرف الله ماله إلی الأشرار إضطراراً »
کسی که مال خود را از مصرف در راه خوبان با اختیار خود باز دارد، خداوند مال او را در راه اشرار با اجبار صرف خواهد نمود.
4️⃣ هزینه در راه گناه
امام صادق علیه السلام فرمود:« و اعلم أنه من لم ینفق فی طاعة الله أبتلی بأن یُنفق فی معصیة الله عز و جل و من لم یمش فی حاجة ولی الله أبتلی بأن یمشی فی خاجة عدم الله عز و جل »
آگاه باشید، کسی که مال خود را در راه طاعت خداوند صرف نکند، به هزینه کردن آن در راه معصیت خداوند گرفتار میشود و هر کس در حل مشکلات ولی خدا گامی برندارد، خداوند او را بر تلاش و حرکت در راه حل مشکلات دشمن خدا گرفتار می کند.
5️⃣ کمبود و قحطی
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:« لا تزال امتی بخیر ما تحابُّوا ... و أقاموا الصلاة و آتَوُا الزکاة فإذا لم یفعلوا ذلک ابْتُلوا بالقحط و السنین»
امت من تا مادامی که یکدیگر را دوست بدارند و اهل نماز و زکات باشند در خیر و سعادت به سر می برند ولی اگر اینگونه نباشند گرفتار میشوند.
6️⃣ محروم شدن از تولیت و تعمیر مراکز دینی
قرآن می فرماید: مشترکان حق تعمیر مساجد را ندارند بلکه تعمیر و آباد کردن آنها تنها سزاوار کسانی است که اهل نماز و زکات و شجاعت باشند.
7️⃣ رفع برکت از زمین
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:« إذا منعت الزکاة منعت الأرض برکاتها »
هرگاه زکات پرداخت نشود، زمین برکات خود را از مردم باز می دارد و در حدیث دیگری می خوانیم: اگر توانگران زکات مال خود را نپردازند خداوند باران رحمت خود را از مردم باز می داند.
در حدیث دیگری از امام باقر علیه السلام می خوانیم: اگر زکات پرداخت می شوند برکت از کشاورزی و میوهها و معادن برداشته می شود.
8️⃣ مرگ چهارپایان
امام رضا علیه السلام فرمود: « إذا حُبِستْ الزکاة ماتت ِ المواشی »
هرگاه زکات پرداخت نشود، چهارپایان میمیرند.
9️⃣ محروم شدن از رحمت خدا
امام صادق علیه السلام فرمود: کسی که حق خداوند را از مالش نپردازد ، سزاوار است که خداوند رحمت خود را از او دریغ کند.
🔟 اخراج از مسجد
امام باقر علیه السلام فرمود: روزی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وارد مسجد شدند و با جمله «قم یا فلان قم یا فلان قم یا فلان» ۵ نفر را از مسجد اخراج کردند و فرمودند: شما که زکات نمی دهید از مسجد بیرون بروید.
آری، نمازگزار واقعی نیست.«و إذا مسَّهُ الخیر منوعا إلا المصلین»
1️⃣1️⃣ علامت نفاق
در آیه ۶۷ سوره توبه که سیمای منافقان را بیان میکند، میفرماید:«الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُم مِّن بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمُنكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ»
آنان دست خود را از کمک به دیگران می بندند و (این گونه) خدا را فراموش می کنند، خدا نیز با آنان رفتار فراموش شدگان را انجام می دهد.
2️⃣1️⃣ قبول نشدن نماز و عبادات
در روایات می خوانیم: «أیها الناسُ أدوا زکاةَ أموالکم فمن لا یُزکّی لا صلاة له و من لا صلاة له لا دینَ له و من لا دین له لا حج و لا جهاد له»
قبولی تمام اعمال وابسته به قبولی نماز است و قبولی نماز وابسته به پرداخت زکات است.
امام رضا علیه السلام فرمود: خداوند نماز و زکات را قرین و مقرون یکدیگر قرار داد و نماز بی زکات پذیرفته نیست.
حضرت موسی علیه السلام جوانی را دید که نماز باحالی میخواند، به خداوند گفت: که نماز زیبایی دارد! به او وحی شد نماز او زیباست ولی این جوان بخیل است و زکات نمیپردازد و تا زمانی که زکات را ندهد، نمازش قبول نیست.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: نماز کسی که زکات نمیپردازد همچون لباس کهنه درهم پیچیده و به صورت نمازگزار پرتاب میشود.
3️⃣1️⃣ هم ردیف رباخواران
حضرت علی علیه السلام فرمود:«مانع الزکاة کآکل الربا»
کسی که زکات را ندهد همچون رباخوار است.
📚 منبع: کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_نهم:
الف) مال با پرداخت زکات بیمه می شود. ضمانت مالی که بعد از پرداخت زکات، تلف شد را چه کسی قبول کرده است؟
ب) برای مالی که زکاتش پرداخت نشده، چه اتفاقی می افتد؟
۱) امام سجاد علیه السلام _ خسارت دو برابر
۲) امام کاظم علیه السلام _ هزینه در راه اشرار
۳) امام صادق علیه السلام _ هزینه در راه گناه
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده نطنز سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_دهم
✅ #راه_های_گسترش_فرهنگ_زکات
و_تشویق_مردم_به_پرداخت_آن
✍برای تشویق مردم به پرداخت زکات ابتدا باید به سراغ ریشه های اعتقادی و فکری و فرهنگی برویم. ما اگر بتوانیم باور انفاق را در مردم ایجاد کنیم آنها با میل و رغبت زکات مال خود را خواهند پرداخت.
در زیر ۶۴ مورد از باورهایی که میتواند در فرهنگ سازی زکات موثر باشد آورده شده است.
صرفاً جهت انگیزه سازی
۱) اگر کسی باور کند مالی که در اختیار اوست امانت و هدیه خدایی است،
۲) اگر باور کند امتیازی بر دیگران ندارد و همه با هم برادرند،
۳) اگر باور کند ارزش جذب دل محرومان بیش از ارزش جمع مال است،
۴) اگر باور کند دعای محرومان مشکل های زندگی او را حل می کند
۵) اگر باور کند ممکن است فردا خودش یکی از محرومان جامعه باشد
۶) اگر باور کند که خدا جای آن چه را انفاق می شود پر میکند
۷) اگر باور کند انفاق او همچون دانه ای است که تبدیل به بخشهای متعدد و صدها دانه میشود
۸) اگر باور کند فقیر کمک مالی او را برای قیامتش حمل میکند
۹) اگر باور کند سیر شدن فقرا لذت معنوی و آرامش درونی به همراه دارد
۱۰) اگر باور کند کمک امروز او به صورت چهره زیبایی در برزخ مونس او خواهد بود
۱۱) اگر باور کند حل مشکل مسلمین حل مشکل رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم است
۱۲) اگر باور کند بی تفاوتی نسبت به محرومان جامعه ممکن است سبب انفجار و انقلاب و از دست دادن کل اموال او شود
۱۳) اگر به آثار و برکات و پاداشهای کمک به دیگران ایمان داشته باشد
۱۴) اگر خطرات بی تفاوتی، کنز اندوزی و بخل و حرص را بداند و با تاریخ ثروتمندان بیتفاوت آشنا شود خود را برای پرداخت خمس و زکات و انفاق و آماده می کند
۱۵) اگر بدانیم خدایی که از ما قرض خواسته و فرموده است «من ذا الذی یقرض الله قرضا حسنا»که خزینه های آسمانها و زمین به دست اوست خواهیم فهمید که هدف از این قرض در حقیقت شکوفایی روحیه سخاوت و انسان دوستی در انسان است.
۱۶) اگر ما همچون حضرت سلیمان داراییهای خود را از فضل خداوند بدانیم و بگوییم «هذا من فضل ربی»هرگز در پرداخت خمس و زکات مال خود بخل نمی کنیم.
۱۷) اگر ما نعمتهای خداوند را وسیله رفاه و غفلت و سرمستی ندانیم بلکه همانگونه که قرآن می فرماید:«لِيَبْلُوَنِي أَأَشْكُرُ أَمْ أَكْفُرُ»
آن را وسیله آزمایش خود بدانیم که آیا با به کارگیری صحیح آنها شکل عملی نعمتهای خدادادی را به دست میآوریم و یا کفران نعمت می کنیم.
۱۸) اگر همانگونه که امام رضا علیه السلام فرمود بدانیم که خداوند مسئولیت افراد زمین گیر را به عهده متمکنین قرار داده است.
۱۹) اگر بدانیم هستی و فکر و علم و قدرت و ابتکار و توفیقی که داریم از خداوند است و حتی در کشاورزی نقش ما تنها درفشانی و آبیاری است اما جذب آب توسط زمین و شکوفایی بذر در درون آن ، جذب نور و هوا و شکفتگی زمین و خروج خوشه ها از خدا و به تعبیر قرآن«أانتم تزرعونه ام نحن الزارعون» که آیا شما زراعت میکنید یا ما زراعت کنندگانیم ؟ هرگز بخل نمی ورزیم.
۲۰) کمکهای مادر فقرا هستند ولی در واقع خداوند است که صدقات را تحویل میگیرد ، «یأخذُ الصدقات»، به راحتی کمک میکنیم و همانگونه که در روایات آمده دست خود را نیز می بوسیم.
۲۱) اگر بدانیم بی اعتنایی به فقرا ما را به سرنوشت قارون ها گرفتار میکند که خود و خانه و سرمایه اش یکجا به زمین فرو رفتند «فخسفنا به و بداره الارض»۹۰ این همه بخل در کار نخواهد بود. قارون گفت اموال من از خدا نیست بلکه به وسیله علم و تخصص و ابتکار و نبوغ خودم آن را به دست آوردهام. « انما أوتیهُ علی علم عندی»
۲۲) اگر به داستان باغی که سوخت توجه کنیم خواهیم دید چگونه باغ کسانی که تصمیم گرفتند فقرا را از نعمتهای الهی محروم کنند یکجا سوخت. «فأصبحتْ کالصّریم»
۲۳) اگر بدانیم بی توجهی به یتیمان ممکن است سبب یتیم شدن فرزندان خودمان شود.
۲۴) اگر بدانیم کمک های امروز ما در مواردی دو برابر و در مواردی چند برابر و در مواردی ۱۰ برابر و در مواردی هفتصد برابر میشود و به ما برمیگردد هرگز بخل نخواهیم کرد.
۲۵) اگر به سخن امام صادق علیه السلام ایمان داشته باشیم که فرمود: خداوند مهمتر از زکات چیزی را بر مردم سخت نگرفته است و بسیاری از مردم به خاطر نپرداختن آن هلاک شدهاند، «ما فرض الله علی هذه الأمة شیئاً أشدّ علیهم من الزکاة و فیها تَهلک عامتُهم»، هرگز بخل نخواهیم کرد.
۲۶) اگر بدانیم آنچه ما را از فقر آینده میترساند شیطان است ، «الشیطانُ یعدکم الفقر» هرگز از وسوسه های تهدید آمیز شیطان نمیترسیم.
۲۷) اگر بدانیم ما جانشین خدا هستیم و حیف است تنها به مادیات راضی باشیم، هرگز به مادیات دلخوش نمیشویم. «أرضیتم بالحیاةِ الدنیا»
۲۸) اگر بدانیم ریشه جمع مال پندار باطل ابدی بودن آن است، «الذی جمع مالاً و عدَّده یحسب أنّ مالَه أخلَدَه» هرگز از پرداخت خمس و زکات طفره نمیرویم.
۲۹) اگر بدانیم هر چه بیشتر داشته باشیم مسئولیت ما بیشتر است. خداوند به پیامبرش کوثر و خیر کثیر میدهد برای او گوسفند را کافی نمیداند بلکه باید شتر نحر نماید. آری کسی که بیشترین دریافت را دارد باید کمک او نیز بیشتر باشد.
۳۰) اگر بدانیم با پرداخت زکات سلام و صلوات پیامبر را دریافت میکنیم، به راحتی زکات خواهیم داد. خداوند به پیامبر اکرم میفرماید: زکات مردم را بگیر و بر آنها درود بفرست.
۳۱) اگر بدانیم حضرت علی علیه السلام انگشتر خود را در نماز به تغییر داده و حتی صبر نکرد نمازم تمام شود و اگر بدانیم ارزش و کمک به محرومان همچون بوسه به دلیل استفاده است هرگز آن را به دیگری واگذار نمی کنیم و عدم مسئولیت آن را خودمان به عهده می گیریم گاهی یاران امام زمان از آنان می خواستند که حمل غذا به خانه فقرا را به آنان واگذار نماید ولی امامان معصوم ما نمی پذیرفتند.
۳۲) اگر بدانیم که دوزخیان در پاسخ به این میگویند یکی از عوامل سقوط ما به دوزخ بی تفاوتی نسبت به فقرا بوده است«و لم نکُ نُطعم المسکین» نسبت به آنها احساس مسئولیت خواهیم کرد.
۳۳) اگر باور کنیم که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود روزی برای شما فرا خواهد رسید که از حرکت محتاج تر خواهید بود که هرگز بخل نخواهیم کرد.
۳۴) اگر باور کنیم این سخن خدا را که فرمود افراد بخیل گمان برند که اموالشان برای آنها خیر است بلکه برای آنها شر است.
۳۵) اگر باور کنیم که قرآن میفرماید آنچه نزد شماست نابود می شود و آنچه برای خدا و در راه او داده میشود باقی میماند. «ما عندکم ینفد و ما عند الله باق»
۳۶) اگر باور کنیم که امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند فقرا را در اموال انبیا شریک قرار داده است و نباید حق فقرا در غیر آنها هزینه شود.
۳۷) اگر باور کنیم که خداوند از بنده اش می پرسد آیا نسبت به فرمان من بخل می کنی؟ یا مرا متهم می کنی؟ یا گمان می کنی که من از جبران آنچه انفاق کرده ای عاجزم؟! خود را برای کمک به محرومان آماده تر خواهیم کرد.
۳۸) اگر بدانیم که نپرداختن زکات از گناهانی است که سبب ندامت و حسرت می شود و لحظه مرگ انسان از خداوند می خواهد که به دنیا آورد و حق فقرا بدهد.
۳۹) اگر بدانیم که زکات ندادن انسان را از مدا ایمان و اسلام خارج میکنند.
۴۰) اگر بدانیم که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در سایه کعبه به ابوذر فرمود کسانی زیانکار ترند که زکات نمیدهند.
۴۱) اگر بدانیم هر روز هزار فرشته ثروتمندی را که زکات نمیدهد به آتش به بشارت می دهند.
۴۲) اگر بدانیم رسول خدا صلی الله علیه و آله کسانی را که پرداخت زکات را خسارت می پندارند به انواع قهرهای الهی (باد سخت, زلزله و دگرگونی چهره) وعده داده است.
۴۳) اگر بدانیم حضرت مهدی علیه السلام با کسانی که زکات مال خود را نمی پردازند مانند زناکاران همسردار برخورد کرده و کردنشان را می زند.
۴۴) اگر بدانیم که رسول خدا صلی الله علیه و آله سوگند یاد کردهاند که پرداختن زکات خیانت به خدا و شرک است.
۴۵) اگر بدانیم که خداوند نام کسانی را که زکات نمی دهند در میان نام مشرکان و کافران قرار داده است.
۴۶) اگر بدانیم که زکات از ضروریات دین و انکار آن به منزله کفر است.
۴۷) اگر بدانیم که در زمان ابوبکر با گروهی که زکات نمیدادند (به نام اصحاب ردّه) برخورد نظامی شده بر علیه آن افراد لشگرکشی شده و حضرت علی علیه السلام نیز در آن جبهه شرکت فرمودند.
۴۸)اگر بدانیم که امام صادق علیه السلام فرمودند هرکس حتی اگر مقدار کمی از زکات خود را ندهد یهودی یا نصرانی میمیرد.
۴۹) اگر بدانیم رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرمود مالی که زکات آن پرداخت نشده است ملعون است، ملعون.
۵۰) اگر بدانیم امام صادق علیه السلام به کسی که زکات نمیداد لقب سارق دادند.
۵۱) اگر بدانیم دست کسانی که زکات می دهند در قیامت به گردنشان بسته میشود و با سخت ترین کلمات مورد توبیخ فرشتگان قرار میگیرند.
۵۲) اگر بدانیم و باور کنیم که رسول خدا صلی الله علیه و آله و اهل بیت معصومش علیهم السلام صحنه هایی از شکنجه تارکان زکات را در قیامت اینگونه بیان کردهاند که مار بزرگی به گردن آن آویخته میشود و این همان است که قرآن می فرماید: «سیطوقون مابخلوا به یوم القیامة» همان مالی که بخل شد در قیامت طوق گردن میشود.
۵۳) اگر باور کنیم که قرآن می فرماید اموالکم کنز شده را داغ می کنند و بر پیشانی و پهلو و کمر کسانی که زکات ندادهاند میگذارند و به آنان گفته میشود این همان چیزی است که در دنیا ذخیره کرده اید و حق محرومان را نپرداختید.
۵۴) اگر باور کنیم که پرداختن زکات از گناهان کبیره است که خداوند در مقابل آن وعده عذاب داده است.
۵۵) آری اگر این باورها را داشته باشیم لحظهای در پرداخت حق الهی درنگ نخواهیم کرد.
۵۶) اگر بدانیم که زکات در برزخ در کنار نماز تجسم یافته و مونس انسان می شود، به راحتی آن را خواهیم پرداخت.
۵۷) اگر بدانیم که با پرداخت زکات پاداشهای چندین برابری که تعداد و عمق آن را کسی جز خدا نمی داند دریافت خواهیم کرد، هرگز بخل نخواهیم کرد.
۵۸) اگر بدانیم که با پرداخت زکات درهای بهشت را به روی خود باز می کنیم، هرگز بخل نخواهیم کرد.
۵۹) اگر بدانیم که در قیامت از کسانی که زکات مال خود را کامل می پردازد و در جای خود مصرف می کند نمی پرسند که اموال خود را از کجا آورده ای، انگیزه پرداخت زکات زیاد خواهد شد.
۶۰) اگر بدانیم که پرداخت زکات در دنیا کلید دریافت رحمت الهی در روزی است که از همه محتاج تریم و نپرداختن امروز عامل بیشترین خسارت است، لحظه ای در پرداخت آن درنگ نخواهیم کرد.
۶۱) اگر بدانیم پاداش هر دانه گندم و جو و امثال آن که به قصد زکات داده میشود، قصرهای از طلا و نقره و زبرجد و جواهر و نور است، در پرداخت آن دریغ نخواهیم کرد.
۶۲) اگر بدانیم که زکات عاشقانه کفاره گناهان است. در پرداخت آن شتاب خواهیم کرد.
۶۳) اگر بدانیم زکات دهنده در هر یک از آسمان های هفتگانه به نام مقدسی خوانده میشود در آسمان اول به نام «سخی» در آسمان دوم «جواد» در آسمان سوم «معطی» و در آسمان های دیگر «مبارک» «محفوظ» «منصور» و «مغفور» نامیده می شود، هرگز این نامهای نیک را به آسانی از دست نخواهیم داد.
۶۴) اگر بدانیم سیر کردن فقرا رمز سیر بودن در قیامت و سیراب کردن تشنگان رمز سیراب شدن در قیامت و پوشاندن فقرا رمز پوشیده بودن در رستاخیز است، تا آنجا که میتوانیم با پرداخت خمس و زکات به گرسنگان و تشنگان و برهنگان خدمت خواهیم کرد.
📚 منبع: کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_دهم:
الف) به فرموده امام رضا علیه السلام، خداوند مسئولیت افراد زمین گیر را به عهده چه کسانی قرار داده است ؟
ب) به فرموده امام صادق علیه السلام «خداوند مهمتر از زکات چیزی را بر مردم .... نگرفته است و بسیاری از مردم به خاطر نپرداختن آن ... شده اند» جای خالی را با کلمه مناسب پر کنید؟
ج) زکات دهنده در هریک از آسمان های هفت گانه، به ترتیب چه نامی دارد؟
۱) متمکنین _ سخت، هلاک _ سخی،جواد،معطی،مبارک،محفوظ،منصور،مغفور
۲) مشاورین _ آسان، رستگار _ مغفور،منصور،محفوظ،مبارک،معطی،جواد،سخی
۳) معلمین _ راهنما، مجنون _ جواد،سخی،مبارک،محفوظ،منصور،مغفورمعطی
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده نطنز سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_یازدهم
✅ #احکام_زکات
📝زکات باید مانند نماز و روزه با نیت و قصد قربت و اطاعت دستور خداوند پرداخت شود و اگر با این قصد نباشد زکات محسوب نمی شود و وظیفه انجام نشده است. پس زکات رنگ معنوی و الهی دارد و از عبادات شمرده می شود.
زکات، موارد و مصارف معین و احکام خاصی دارد که در کتب فقهی به طور دقیق بیان شده است. برای عمل به این واجب الهی، شناخت آن موارد و مصارف و احکام لازم است.
❎زکات، بر دو قسم است:
✔️ یک قسمت آن مالیات بدن و حیات است که هر سال یک مرتبه در روز عید فطر پرداخت می شود و به نام زکات فطره معروف است و بر تمام کسانی که فقیر نباشند واجب است.
✔️ قسم دوم، زکات اموال است که در این نوشته به احکام آن خواهیم پرداخت.
احکام زکات در پاسخ به سوال های زیر بیان می شود:
1️⃣ چه کسانی باید زکات بپردازند؟
2️⃣ چه چیزهایی زکات دارد؟
3️⃣ چه وقت باید زکات پرداخت؟
4️⃣ چه مقدار باید زکات پرداخت؟
5️⃣ موارد مصرف زکات کدام است؟
🟢 سؤال اول: چه کسانی باید زکات بپردازند؟
جواب: زکات، بر کشاورزان، باغداران، دامداران و سکه داران واجب است.
🟣 سؤال دوم: چه چیزهایی زکات دارد؟
جواب: اموالی که زکات دارد و در اصطلاح فقهی به آنها متعلقات زکات گفته میشود بدین شرح است:
الف) محصولات کشاورزی و باغی:(غلات: گندم، جو، خرما، کشمش)
ب) دام ها: (گوسفند، گاو، گاومیش، شتر)
ج) سکه ها: طلا و نقره
پس از بیان متعلقات زکات و پیش از پرداختن به سوال سوم، وظیفه هر یک از کسانی که زکات بر آنها واجب می شود را به طور جداگانه مشخص خواهیم کرد.
🧑🌾 #وظیفه_کشاورزان_و_باغداران
کسانی که گندم یا جو کشت می کنند، یا درختان خرما و انگور دارند، چنانچه محصول و میوه به دست آمده کمتر از ۸۴۷٫۲۰۷ کیلوگرم نباشند، باید زکات آن را بپردازند و اگر از این مقدار کمتر باشد، زکات ندارند.
البته میتوانند هزینه های به دست آمدن محصول را از آن کسر کنند و زکات باقیمانده آن را بپردازند.
#کسر_مخارج
هزینه های به دست آمدن محصول را به طور خلاصه می توان، مخارج کاشت، داشت و برداشت نامید.
👈 #مخارج_کاشت
مانند بذر، کود، مزد تراکتور و شخم زدن زمین، مزد تسطیح و آماده سازی زمین، پول نهال و درخت خریداری شده، مزد بذر پاشی و نهال کاری، مخارج کانال کشی و جوی سازی و حفر چاه و قیمت وسیله ای که برای کاشت همان محصول خریداری شده، مثل موتور پمپ و لوله و غیره.
چنانچه موتور پمپ و لوله و غیره مخصوص آن محصول نباشد و در فعالیتهای دیگری کشاورزی و باغداری نیز از آن استفاده می شود یا در سالهای دیگر نیز استفاده خواهد شد، تنها قیمت استهلاک مقداری که برای کشت همین محصول و برای به دست آمدن محصول همین سال بوده محاسبه می شود، ولی احتیاط آن است که قیمت استهلاک دستگاه ها را محاسبه نکنند.
👈 #مخارج_داشت
مانند مزد آبیاری، نگهبانی، سمپاشی و قیمت سم، مزد زدودن علف های هرز و هرس و اصلاح درختان و مزد آفت زدایی، قیمت آب خریداری شده و قیمت وسایل آبرسانی که برای همین محصول تهیه شده ، همانگونه که در مخارج کاشت گفته شد.
👈 #مخارج_برداشت
مانند مزد میوه چین، دروگر و کمباین و هزینه جدا کردن دانه از کاه و خشک کردن خرما.
مزد کار صاحب محصول جزو مخارج به حساب نمی آید، یعنی نباید مزد آنچه خودش کارکرده محاسبه کند و از محصول کسر نمایند و نیز کرایه زمین و وسایلی که از خودش می باشد، محاسبه نمی شود. مثلاً صاحب محصول نمیتواند بگویند اگر تراکتور اجاره میکردم فلان مبلغ را میگرفت و آن مبلغ را جزو زکات جزو مخارج این محصول به حساب آورد.
دو مسئله
1️⃣ اگر انسان مزرعه گندم و جو را پیش از دانه بستن، خرما را پیش از سرخ شدن و انگور را پیش از غوره شدن خریداری کند، یا به گونه ای دیگر به ملکیت او در آید، مثلاً به او ببخشند ایا ارث به او برسد، باید زکات آن را بپردازد ولی اگر پس از آن باشد، زکات آنها بر او واجب نیست، بلکه بر مالک قبلی است. ولی اگر بدانند مالک قبلی زکات آن را نپرداخته ، مقدار زکات آن مال را مالک نمی شود.
2️⃣ آنچه از گندم و جو، پیش از خوشه بستن چیده می شود _ مثلاً برای خوراک دام _ یا از غوره و انگور یا خرما، پیش از چیدن تمام آنها مصرف کند، مقدار مصرف شده زکات ندارد. هر چند احتیاط مستحب است زکات همین مقدار را نیز بپردازد، ولی اگر از انگور و خرما و یا گندم و جو که زکات آن واجب شده مصرف کند، باید زکات مقدار مصرف شده را نیز بپردازد.
🟡 سوال سوم:چه وقت باید زکات پرداخت کند؟
جواب: زمان پرداخت زکات گندم و جو، پس از درو کردن و جدا کردن آنها از کاه است است و زمان پرداختن خرما و انگور پس از چیدن آن هاست.
پس از جدا کردن زکات از اموال، لازم نیست فوراً آن را بپردازد ولی اگر به کسی که میتوان به او زکات داد دسترسی دارد، بنابر احتیاط مستحب، نباید آن را به تأخیر بیندازد.
⚫ سوال چهارم: چه مقدار باید زکات پرداخت کرد؟
جواب: مقدار زکات غلات بدین شرح است:
الف) اگر دیمی بوده و از باران یا نم زمین استفاده کرده یا از آب رودخانه و نهر و چشمه و امثال اینها که بدون هزینه و زحمت است و مشروب شده، زکات آن یک دهم است یعنی هر ده کیلو محصول یک کیلویش زکات است.
ب) اگر با آب دستی یا موتور پمپ یا قناتی که مخارج حفاری یا لایروبی دارد آبیاری شده، زکات آن یک بیستم است.
ج) اگر به هر دو شیوه مشروب شده است مسئله سه صورت دارد:
یک) بیشتر با یکی از آنها آبیاری شده، مثلاً همیشه آب موتور پمپ خورده و گاهی هم باران باریده، زکات آن یک بیستم است یا بیشتر باران باریده و مثلاً یکی دو بار هم با آب چاه آبیاری شده، زکات آن یک دهم است.
دو) با هردو مشروب شده، زکات نصف محصول یک دهم و زکات نصف دیگر یک بیستم است.
سه) اگر از هر دو آبیاری شده ولی معلوم نیست کدام یک بیشتر بوده، زکات آن یک بیستم است.
دو مسئله
۱) گندم و جو و خرما و کشمشی که زکات آن را داده اند اگر چند سال هم بماند، مجدداً زکات ندارد.
۲) اگر گندم و جو خرما و کشمشی که زکاتش واجب شده، خوب و بد دارد، باید زکات هر کدام از خوب و بد را از خود آن بدهند و یا زکات همه را از خوب و بد بدهند و به احتیاط واجب نمی توانند زکات همه را از جنس بد بدهند.
📚 منبع: کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_یازدهم:
الف) آیا در زکات، قصد قربت لازم است؟
ب) زکات غلات در صورتیکه دیمی یا دستی باشد به ترتیب چقدر است ؟
ج) حد نصاب زکات در غلات اربعه چقدر است؟
۱) خیر _ یک پنجم، یک دهم _ ۷۴۷/۲۰۷ کیلو
۲) بله _ یک دهم، یک بیستم _ ۸۴۷/۲۰۷ کیلو
۳) بله _ یک بیستم، یک پنجم _ ۹۴۷/۲۰۷ کیلو
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده نطنز سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_دوازدهم
👈👈 ادامه احکام زکات
#وظیفه_دامداران
دامدارانی که گوسفند یا گاو و گاومیش و شتر نگهداری می کنند، با وجود شرایطی که گفته میشود پرداخت کامل زکات دام بر آنها واجب میشود.
الف) یک سال مالک آنها باشند.
ب) حیوان در تمام سال بیکار باشند.
ج) حیوان در تمام سال بچرد و از علف بیابان تغذیه کنند.
د) تعداد دام به حد نصاب برسد.
#توضیح_شرایط
الف) گذشت سال
۱_ زکات دام، در صورتی واجب می شود که صاحب آن یک سال مالک آن باشد، پس اگر پیش از آنکه یک سال بگذرد، دام را بفروشد، مثلاً گوسفند یا گوساله پرواری را هفت، هشت ماه نگه میدارد و میفروشد، یا به خرید و فروش دام اشتغال دارد هیچکدام دام ها را یک سال نگه نمیدارد، زکات واجب نیست، ولی اگر یازده ماه نگه داشته در ماه دوازدهم فروخته باشد، زکات آن واجب می شود که پس از گذشت ماه دوازدهم باید بپردازد.
ب) بیکار بودن
یکی از شرایط واجب شدن زکات دام آن است که حیوان در طول سال بیکار باشد، پس شتری که برای بارکشی یا گاوی که در شغل زدن زمین به کار گرفته میشود تقارن ندارد ولی اگر در طول سال یکی دو روز به کار گرفته میشود، زکات ندارد، ولی اگر در طول سال، یکی دو روز به کار گرفته شود، زکات آن واجب است.
ج) حیوان در تمام سال به چرخد و از طرف بیابان تغذیه کند.
۲_ اگر دام، گاهی در بیابان می چرخد و گاهی علف دستی میخورد، یا بخشی از سال مثلاً تابستان در بیابان می چرخد و در بخش دیگری مثلاً پاییز و زمستان علف دستی میخورد، و زکات ندارد.
۳_ اگر دام در تمام سال میچرد، ولی چند روزی علف دستی بخورد، که عرفاً به آن حیوان بیابان چر بگویند، زکات دارد.
د) به نصاب رسیدن
نصاب دام، تعداد معینی است که اگر حیوان های موجود کمتر از آن تعداد باشد زکات ندارد، حساب گوسفند و گاو و شتر و مقدار زکات آنها بدین شرح است.
نصاب گوسفند🐑
اولین نصاب گوسفند ۴۰ رأس است و زکات آن یک گوسفند است، پس اگر تعداد گوسفندان کمتر از ۴۰ رأس باشد، زکات ندارد و نصاب های آن بدین شرح است:
۱) ۴۰ گوسفند🐑 👈👈یک گوسفند زکات
۲) ۱۲۱ گوسفند🐑 👈👈 دو گوسفند زکات
۳) ۲۰۱ گوسفند🐑 👈👈 سه گوسفند زکات
۴) ۳۰۲ گوسفند🐑 👈👈 بنا بر احتیاط واجب چهار گوسفند
۵) ۴۰۰ گوسفند🐑 و بیشتر از آن 👈👈 هر صد تای آن یک گوسفند
⏪ مقدار فاصله بین دو نصاب زکات ندارد یعنی اگر تعداد گوسفندان از یک نصاب بگذرد ولی به نصاب بعدی نرسد، زکات نصاب پایین تر را باید بپردازد. مثلا نظرات ۱۱۵ گوسفند، یک گوسفند است.
نصاب شتر🐪
شتر دوازده نصاب دارد بدین شرح:
۱) ۵ شتر 🐫🐫 یک گوسفند 🐑
۲) ۱۰ شتر 🐫 🐫 دو گوسفند 🐑🐑
۳) ۱۵ شتر 🐫🐫 سه گوسفند 🐑🐑🐑
۴) ۲۰ شتر 🐫🐫 چهار گوسفند 🐑🐑🐑🐑
۵) ۲۵ شتر 🐫🐫 ۵ گوسفند 🐑🐑🐑🐑🐑
۶) ۲۶ شتر 🐫🐫 یک شتری که وارد سال دوم شده باشد
۷) ۳۶ شتر 🐫🐫 یک شتری که وارد سال سوم شده باشد
۸) ۴۶ شتر 🐫🐫 یک شتری که وارد سال چهارم شده باشد
۹) ۶۱ شتر 🐫🐫 یک شتری که وارد سال پنجم شده باشد
۱۰) ۷۶ شتر 🐫🐫 دو شتری که وارد سال سوم شده باشد
۱۱) ۹۱ شتر 🐫🐫 دو شتری که وارد سال چهارم شده باشد
۱۲) ۱۲۱ شتر 🐫🐫 برای هر چهل شتر، یک شتری که وارد سال سوم شده باشد.
نصاب گاو🐄
نصبهای گاو بدین شرح است.
۱) ۳۰ گاو 🐄🐄 یک گوساله که یک سال آن تمام شده و وارد سال دوم شده باشد
۲) ۴۰ گاو 🐮🐮 یک گوساله ماده ای که وارد سال سوم شده باشد
۳) ۶۰ گاو 🐄🐄 دو گوساله
۴) بیشتر از ۶۰ گاو 🐮🐮 برای هر ۳۰ تا یک گوساله دو ساله و هر ۴۰ تا یک گوساله سه ساله
❎ در این بخش نیز پاسخ سوال سوم و چهارم مشخص شد و سوال پنجم نیز چون مربوط به تمام متعلقات زکات است در پایان میآوریم.
👈👈 ادامه احکام زکات
چند مسئله
۱- اگر حیوان ها سالم هستند، حیوان ناقص و مریض به عنوان زکات آنها کافی نیست و نیز اگر حیوان ها همه جوانند، حیوان پیر و فرتوت کافی نیست، ولی اگر همه آنها همان گونه باشند اشکال ندارد.
۲- در زکات، نر یا ماده بودن حیوان شرط نیست بنابراین می تواند زکات حیوان های نر را از جنس ماده بدهد هرچند همه آنها نر نباشند یا از جنس ماده بدهد، هر چند همه آنها ماده نباشند.
۳-زکات گوسفندان را میتواند از جنس بز و یا میش بدهد و لازم نیست زکات گوسفندان را که مثلاً قوچ و میش هستند، حتماً از همان جنس بدهد.
#وظیفه_سکه_داران
از آنجا که امروزه سکه طلا و نقره، چندان رواج ندارد و کمتر کسی است که زکات سکه بر او واجب شود لذا به پاسخ تمام سوال ها نمی پردازیم و تنها به شرایط وجوب زکات سکه و نصاب و مقدار زکات آن می پردازیم.
✅ کسانی که طلا و نقره دارند با شرایط زیر زکات آن واجب است:
1️⃣ به نصاب لازم برسند
2️⃣ یک سال بر آن بگذرد
3️⃣ مسکوک باشد
#توضیح_شرایط
یک) نصاب طلا ۱۵ مثقال و نصاب نقره ۱۰۵ مثقال است و اگر از این مقدار کمتر باشد زکات ندارد.
دو) اگر یازده ماه سکه ها را نگه داشته باشند، زکات آن واجب می شود که در پایان ماه دوازدهم باید بپردازد ولی اگر پیش از ماه یازدهم تعدادی از آنها را بفروشد یا ببخشد که وزن مجموع باقیمانده آنها کمتر از نصاب باشد، واجب نیست.
سه) طلا و نقره در صورتی که به صورت سکه رایج باشد، زکات دارد ولی طلای شمش یا زیورآلات، زکات ندارد.
⭐ مقدار زکات
۱) مقدار زکات طلا و نقره، همیشه یک چهلم است، یعنی وقتی از نصاب گفته شده کمتر نباشد یک چهلم آن به عنوان زکات باید پرداخت شود.
۲) اگر زکات طلا و نقره را بپردازد و تا سال دیگر آنها را نگه داشته باشد و از نصاب کمتر نباشد، مجدداً باید زکات آن را بپردازد و همچنین در سالهای آینده.
📚 منبع: کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_دوازدهم:
الف) از جمله شرایط پرداخت کامل زکات دام چیست؟
ب) اولین نصاب گوسفند، شتر، گاو به ترتیب چیست؟
ج) مقدار زکات طلا و نقره چقدر است؟
۱) گذشت سال _ ۴۰، ۵، ۳۰ _ یک چهلم
۲) بیکار بودن _ ۵۰، ۱۰، ۴۰ _ یک پنجم
۳) به نصاب رسیدن _ ۶۰، ۷، ۲۵ یک دهم
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده آران و بیدگل سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مستحبات_پرداخت_زکات
۱) خویشان خود را بر دیگران و اهل عمل و کمال را بر غیر آن و کسانی را که گدایی نمی کنند بر گدایان مقدم دارد.
۲) زکات دامها را به فقرای آبرومند بدهد.
۳) زکات را آشکارا و صدقه مستحبی را پنهانی بپردازد.
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_سیزدهم
✅ #مصارف_زکات
🔴 سوال پنجم: مصرف زکات کدام است؟
جواب: مصرف زکات در هشت جا است که می توان آن را در تمام یا برخی از این موارد مصرف کرد. مصارف ۸گانه زکات در آیه ۶۰ سوره توبه بدین صورت آمده است:
«إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ.»
ترجمه:
«مخصوص فقرا و مساکین و کارکنان است که برای (جمعآوری) آن کار میکنند و کسانی که برای جلب محبت شان اقدام میشود و برای (آزادی) بردگان و بدهکاران و در راه (تقویت آیین) خدا و بندگان در راه، این یک فریضه (مهم) الهی است و خداوند دانا و حکیم است.»
📝 توضیح مصارف زکات
۱) فقیران: کسانی که درآمدی ندارند، یا درآمد آنها مخارج شان را کفاف نمی دهد.
۲) مسکینان: آنان که به کلی درمانده و بینوایند.
۳) کسانی که از طرف امام علیه السلام یا نایب او را جمع آوری و نگهداری و توزیع زکات اند.(عاملین)
۴) برای الفت دادن دلها به اسلام و مسلمانان، مانند غیر مسلمانانی که اگر به آنها کمکی بشود، به دین اسلام می گروند، یا در جنگ مسلمانان کمک میکنند.(مولفه قلوبهم)
۵) خریداری برده ها و آزاد کردن آنها.(فی الرقاب)
۶) بدهکارانی که نمیتوانند قرض خود را بدهند.(غارمین)
۷) در راه خدا، یعنی در کارهایی که نفع آن به عموم میرسد و مورد رضایت خداست، مانند ساختن جاده، پل، مسجد (فی سبیل الله)
۸) مسافری که در سفر درمانده است و خرج برگشت به وطن را ندارد، هرچند در وطن خود فقیر نباشد.(ابن السبیل)
👈 #احکام_مصرف_زکات
۱) کسی که زکات دریافت می کند باید دارای این شرایط باشد:
🔴شیعه دوازده امامی باشد.
🟡واجب النفقه زکات دهنده نباشد، مانند همسر و فرزند.
⚫اگر زکات دهند سید نیست، زکات گیرنده نیز سید نباشد.
🟢زکات را در معصیت مصرف نکند.
🟣و بنابر احتیاط واجب، آشکارا معصیت کبیره نکند.
۲) اگر پسر به کتابهای علمی دین احتیاج داشته باشد، پدر میتواند برای خریدن آن کتابها به او زکات بدهند.
۳) پدر میتواند به پسرش زکات بدهد که برای خود زن بگیرد.
۴) کسی که مشغول به تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، میتوان به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم، واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
۵) به کسی که معلوم نیست سید است یا نه، میتوان زکات داد.
۶) لازم نیست زکات هر یک از اموال، از همان مال پرداخت شود بلکه میتواند قیمت آن را بپردازد.
۷) به کسی که بدهکار است و نمیتواند بدهی خود را بدهد، اگر چه مخارج او بر انسان واجب باشد میتوان زکات داد.
۸) کسی که باید زکات بدهد، اگر از فقیری طلبکار باشد، میتواند طلبی را که از او دارد بابت زکات حساب کند و از او نگیرد.
۹) کسی که بدهکار است و نمیتواند بدهی خود را بپردازد، اگر چه فقیر نباشد، انسان میتواند طلبی که از او دارد را بابت زکات حساب کند.
۱۰) چیزی را که انسان بابت زکات به فقیری میدهند لازم نیست به او بگوید زکات است بلکه اگر فقیر خجالت بکشد، مستحب است به طوری که دروغ نشود، به اسم هدیه و پیشکش به او بدهند ولی باید در نیت خود قصد پرداخت زکات داشته باشد.
۱۱) پس از جدا کردن زکات، لازم نیست و فوراً آن را به مستحق بدهد ولی اگر به کسی که میشود زکات داد دسترسی دارد، احتیاط مستحب آن است که دادن زکات را تاخیر نیاندازد.
۱۲) انسان نمی تواند زکاتی که از مال خود جدا کرده را برای خودش بردارد و چیز دیگری به جای آن بگذارد.
۱۳) اگر زکات را از مال خود کنار بگذارد، می تواند در بقیه آن تصرف کند و اگر قیمت آن را کنار بگذارد(نه از خود آن) میتواند در تمام آن مال تصرف کند.
۱۴) اگر زکات قبل از پرداخت تلف شود:
الف) اگر پرداخت آن ممکن نبوده: ضامن نیست و پرداختن عوض آن واجب نمی باشد.
ب) اگر پرداخت آن ممکن بوده:
یک) در پرداخت یا حفظ آن کوتاهی نکرده است: ضامن نیست
دو) در پرداخت یا حفظ آن کوتاهی کرده است: ضامن است.
۱۵) اگر پیش از آنکه زکات بر او واجب شود مثلاً پیش از دوره بستن گندم و جو، چیزی بابت زکات به فقیر بدهد، زکات حساب نمیشود. ولی بعد از آن که زکات بر او واجب شد، اگر چیزی را که به فقیر داده از بین نرفته و موجود است و آن فرد هنوز هم فقیر است، می تواند چیزی را که به او داده بابت زکات حساب کند.
۱۶) اگر شخصی که از دنیا رفته زکات بدهکار باشد، بر ورثه او واجب است ،زکات اموال او را بپردازند و چنانچه قرض داشته باشد و زکات نیز بدهکار باشد باید اول زکات را از مالی که زکات آن واجب شده بدهند،بعد قرض او را ادا کنند.
📚کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_سیزدهم:
الف) مصارف زکات در کدام آیه از قرآن آمده است؟
ب) کدامیک جزء شرایط دریافت کننده زکات نیست؟
ج) اگر شخصی که از دنیا رفته، زکات بدهکار باشد، وظیفه چیست؟
۱) ۴۶ سوره هود _ شیعه دوازده امامی باشد _ برایش استغفار کنند
۲) ۵۰ سوره اعراف _ زکات را در راه معصیت مصرف نکند _ قرض کنند و زکات او را بپردازند
۳) ۶۰سوره توبه _ با قصد قربت زکات بگیرد _ بر ورثه او واجب است زکات اموال او را بپردازند.
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده آران و بیدگل سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_چهاردهم
👈 #شیوه_دریافت_زکات
حضرت علی علیه السلام در نامه بیست و پنجم نهج البلاغه دستوراتی را به دست اندر کاران دریافت زکات بیان فرموده اند که چون آن دستورات، امروز نیز برای همه کسانی که از طرف دولت اسلامی برای انجام ماموریتی به سراغ مردم میروند مفید است، آن نامه را نقل و تجربه میکنم. امید است که شما نیز در هنگام دریافت زکات بر طبق این نامه عمل نمایید و موجبات خشنودی خدا و هم خلق خدا را فراهم نمایید.
۱) انگیزه تو برای گرفتن از زکات، انجام فرمان خداوند یکتا باشد، نه امر دیگر.«انْطَلِقْ عَلَي تَقْوَي اللَّهِ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ»
۲) هیچ مسلمانی را مترسان. (فکر نکن چون تو مامور حکومت هستی و باید مردم از تو حساب ببرند و تو متکبرانه و با ژست بر آنها وارد شوی)«وَ لَا تُرَوِّعَنَّ مُسْلِماً»
۳) در صورت کراهت مردم، حق نداری وارد زمین و مزرعه و باغ آنان شوی.«وَ لَا تَجْتَازَنَّ عَلَيْهِ كَارِهاً»
۴) بیش از حق خدا از آن مگیر.« وَ لَا تَأْخُذَنَّ مِنْهُ أَكْثَرَ مِنْ حَقِّ اللَّهِ فِي مَالِهِ»
۵) هرگاه بر قبیله ای وارد شدی به منزل مردم نرو بلکه در کنار چشمه آبی فرود آی.«فَإِذَا قَدِمْتَ عَلَي الْحَيِّ فَانْزِلْ بِمَائِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ تُخَالِطَ أَبْيَاتَهُمْ»
(مهمان شدن کارمندان آفاتی دارد، از جمله ممکن است به خاطر پذیرایی، قلب کارمند جذب صاحبخانه شود و در گرفتن حق خدا از او سهل انگاری کند و ممکن است مردم میزبان را واسطه قرار دهند تا کمتر بگیرد و یا ممکن است میزبان در قبیله خود افتخار و از میزبانی خود استفاده کند.)
۶) با آرامش و وقار بر مردم وارد شو. (بوق و کاروان و اسکورت و هیئت همراه لازم نیست).«ثُمَّ امْضِ إِلَيْهِمْ بِالسَّكِينَةِ وَ الْوَقَارِ»
۷) تو بر مردم وارد شو و بر آنان سلام کن،(نه انتظار سلام از مردم داشته باش و نه انتظار اینکه مردم گرد تو جمع شوند).«حَتَّي تَقُومَ بَيْنَهُمْ فَتُسَلِّمَ عَلَيْهِمْ»
۸) از احترام به مردم فروگذار نکن.«وَ لَا تُخْدِجْ بِالتَّحِيَّةِ لَهُمْ»
۹) در گرفتن زکات، خدا محوری را فراموش مکن به مردم بگو: شما بنده خدا هستید«عِبَادَ اللَّهِ» و من فرستاده و مأمور خدا هستم «أَرْسَلَنِي إِلَيْكُمْ وَلِيُّ اللَّهِ وَ خَلِيفَتُهُ» و سهمی که میدهید حق خداست.«لِآخُذَ مِنْكُمْ حَقَّ اللَّهِ فِي أَمْوَالِكُمْ»
۱۰) در گرفتن از مردم پیش داوری نکن، بلکه از خود مردم سوال که آیا در مال شما حق خدا هست یا نه ؟ اگر هست، حق خدا را به به ولی خدا بدهید.«فَهَلْ لِلَّهِ فِي أَمْوَالِكُمْ مِنْ حَقٍّ فَتُؤَدُّوهُ إِلَي وَلِيِّهِ»
۱۱) به مردم اعتماد کن و اگر کسی گفت حق خدا در مال من نیست، گفتارش را بپذیر و دوباره به او مراجعه نکن.«فَإِنْ قَالَ قَائِلٌ لَا فَلَا تُرَاجِعْهُ»
۱۲) چون کسی که زکات می دهد به تو لطف می کند،«وَ إِنْ أَنْعَمَ لَكَ مُنْعِمٌ» همراه او حرکت کن«فَانْطَلِقْ مَعَهُ»و در مسیر راه او را مترسان، تهدید نکن و سخت نگیر.«مِنْ غَيْرِ أَنْ تُخِيفَهُ أَوْ تُوعِدَهُ أَوْ تَعْسِفَهُ أَوْ تُرْهِقَهُ»
۱۳)هر چه از طلا و نقره داد بگیر و چانه نزن،«فَخُذْ مَا أَعْطَاكَ مِنْ ذَهَبٍ أَوْ فِضَّةٍ» و اگر شتر و گوسفند دارد چون سهم او بیش از سهم زکات است، بدون اجازه او وارد بر آنها مشو.«فَإِنْ كَانَ لَهُ مَاشِيَةٌ أَوْ إِبِلٌ فَلَا تَدْخُلْهَا إِلَّا بِإِذْنِهِ فَإِنَّ أَكْثَرَهَا لَهُ»
۱۴) هنگامی که وارد آغل شدی، سخت گیری نکن و صاحبش را مرنجان.« فَإِذَا أَتَيْتَهَا فَلَا تَدْخُلْ عَلَيْهَا دُخُولَ مُتَسَلِّطٍ عَلَيْهِ وَ لَا عَنِيفٍ بِهِ وَ لَا تَسُوأَنَّ صَاحِبَهَا فِيهَا»
۱۵) حیوانات را رم نده و آرامش آنها را نگیر.«وَ لَا تُنَفِّرَنَّ بَهِيمَةً وَ لَا تُفْزِعَنَّهَا»
۱۶) در تمام مراحل حال مردم را مراعات کن. گله و دام را دو بخش کن. هر بخش را صاحبش اراده کرد، بردارد و شما بخش دیگر را انتخاب کن بار دوم بخشی که سهم توست را به دو قسمت تقسیم کن، باز هم هر قسمت را خواست بردارد آزاد است و این کار را آنقدر تکرار کن تا سهم زکات در آخرین تقسیم تو روشن شود.
۱۷) پشیمانی مردم را در انتخاب بخشی که برداشته است که پذیر .«فَإِنِ اسْتَقَالَكَ فَأَقِلْهُ»
۱۸) حیوان پیر و از کار افتاده، دست و پا شکسته و عیب دار را مگیر. «وَ لَا تَأْخُذَنَّ عَوْداً وَ لَا هَرِمَةً وَ لَا مَكْسُورَةً وَ لَا مَهْلُوسَةً وَ لَا ذَاتَ عَوَارٍ»
۱۹) سهم خدا را به کسی بسپار که به دین و دلسوزی او نسبت به مال مسلمین اطمینان داری.« وَ لَا تَأْمَنَنَّ عَلَيْهَا إِلَّا مَنْ تَثِقُ بِدِينِهِ رَافِقاً بِمَالِ الْمُسْلِمِينَ»
۲۰) سهمی که جمع آوری شده باید به دست ولی مسلمین برسد و او آن را میان فقرا تقسیم کند و کسی که حیوانات زکاتی نزد ما میآورد باید شخصی مهربان و درستکار باشد، درشتی نکند، آنها را به سختی نراند و خسته نکند.«وَ لَا تُوَكِّلْ بِهَا إِلَّا نَاصِحاً شَفِيقاً وَ أَمِيناً حَفِيظاً غَيْرَ مُعْنِفٍ وَ لَا مُجْحِفٍ وَ لَا مُلْغِبٍ وَ لَا مُتْعِبٍ»
۲۱) شتری که به عنوان زکات گرفته می شود از بچه اش جدا نشود.«أَلَّا يَحُولَ بَيْنَ نَاقَةٍ وَ بَيْنَ فَصِيلِهَا»
۲۲) تمام شیر آن را ندوش و مقداری از شیر برای بچه اش در پستان باقی بگذار.«وَ لَا يَمْصُرَ لَبَنَهَا فَيَضُرَّ (فَيُضِرَّ) ذَلِكَ بِوَلَدِهَا»
۲۳) با سوار شدن بر حیوانات که به عنوان زکات گرفته شده اند، آنها را خسته نکن.«وَ لَا يَجْهَدَنَّهَا رُكُوباً»
۲۴) در دوشیدن شیر و سوار شدن عدالت را میان شتران مراعات کن. (مبادا یک شتر را یک ساعت سوار شوی و یک شتر را دو ساعت)«وَ لْيَعْدِلْ بَيْنَ صَوَاحِبَاتِهَا»
۲۵) اگر حیوانی در مسیر راه خسته شد، باید به او استراحت داد.«و لْيُرَفِّهْ عَلَي اللَّاغِبِ»حیوانی را که پایش ساییده شده و حیوانی که به خاطر درد لنگان و کج می رود، با آرامش براند.«وَ لْيَسْتَأْنِ بِالنَّقِبِ وَ الظَّالِعِ», در مسیری که حیوانات زکاتی را می بری اگر به محلهای آب رسیدی، آنها را وارد کن.«وَ لْيُورِدْهَا مَا تَمُرُّ بِهِ مِنَ الْغُدُرِ» مسیر حیوانات را از جاده های سرسبز به مناطق بی گیاه تبدیل نکن.« وَ لَا يَعْدِلْ بِهَا عَنْ نَبْتِ الْأَرْضِ إِلَي جَوَادِّ الطُّرُقِ» به حیوانی که خسته شد استراحت ده« وَ لْيُرَوِّحْهَا فِي السَّاعَاتِ» و چون به آب و گیاه رسیدند به آنها مهلت بهرهگیری ده.«وَ لْيُمْهِلْهَا عِنْدَ النِّطَافِ وَ الْأَعْشَابِ»
همه این دستورات برای آن است که حیواناتی که سهم فقرا است فربه و پرمغز نزد ما جمع می شود و ما آنها را طبق کتاب خدا و سنت پیامبر صلی الله علیه و آله تقسیم کنیم، البته مراعات این دستورات در مأموریتی که داری پاداش تو را بزرگتر و رشد معنویت را انشاالله بیشتر می نماید.
📚کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_چهاردهم:
الف) حضرت علی علیهالسلام در کدامیک از نامه های نهج البلاغه در مورد دست اندرکاران دریافت زکات دستوراتی بیان فرموده اند؟
ب) این عبارت چه مفهومی دارد؟
«فَهَلْ لِلَّهِ فِي أَمْوَالِكُمْ مِنْ حَقٍّ فَتُؤَدُّوهُ إِلَي وَلِيِّهِ»
۱) نامه ۲۶ نهج البلاغه _ در گرفتن زکات از مردم حق و ناحقی نکن
۲) نامه ۲۵ نهج البلاغه _ در گرفتن زکات از مردم پیش داوری نکن
۳) نامه ۲۴ نهج البلاغه _ در گرفتن زکات از مردم میانه رو باش.
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده آران و بیدگل سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_پانزدهم
👈👈 ادامه شیوه دریافت زکات
❎مهم:
در این چند سطر نهج البلاغه، این همه دستور برای انجام یک مأموریت، نشاندهنده جامعیت و دقت و لطافت اسلام است. راستی اگر همین یک نامه را برای اهل توحید بخوانیم، خدامحوری آن همه را جذب میکند. اگر برای حقوقدانان و کسانی که دم از بشر دوستی میزنند، بخوانیم باید در برابر این نامه سجده کنند. اگر برای طرفداران حقوق حیوانات بخوانیم، از ادعاهای خود دست بر می دارند. زیرا در این نامه، هم خداوند محور همه چیز است و هم به مردم در عالیترین سطح احترام گذاشته شده است و هم حقوق حیوانات رعایت شده است.
محوریت خدا در کلماتی از قبیل: تقوی الله، عبادالله، ولی الله، حق الله، کتاب الله، سنت رسول الله، امرالله، ان شاء الله ، به چشم میخورد.
احترام به مردم در جملاتی از قبیل:
۱) نترساندن مردم«وَ لَا تُرَوِّعَنَّ مُسْلِماً»
۲) عدم مزاحمت برای مردم در منزل و باغ و مزرعه«فَانْزِلْ بِمَائِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ تُخَالِطَ أَبْيَاتَهُمْ»
۳) حضور در میان مردم«تَقُومَ بَيْنَهُمْ»
۴) سلام بر مردم«فَتُسَلِّمَ عَلَيْهِمْ»
۵) پرسش از مردم«فَهَلْ لِلَّهِ فِي أَمْوَالِكُمْ»
۶) اعتماد به مردم«فَإِنْ قَالَ قَائِلٌ لَا فَلَا تُرَاجِعْهُ»
۷) نرمی با مردم«مِنْ غَيْرِ أَنْ تُخِيفَهُ أَوْ تُوعِدَهُ أَوْ تَعْسِفَهُ أَوْ تُرْهِقَهُ»
۸) آزار ندادن مردم«وَ لَا تَسُوأَنَّ صَاحِبَهَا»
۹) آزادی دادن به مردم«ثم خَیَّرهُ»
۱۰) پذیرش عذر مردم«فَإِنِ اسْتَقَالَكَ فَأَقِلْهُ»
۱۱) اجازه گرفتن از مردم«فَلَا تَدْخُلْهَا إِلَّا بِإِذْنِهِ»
به چشم می خورد.
در این نامه مراعات حقوق حیوانات در عالیترین سطح مطرح است، حیوان را نترسان، تمام شیرش را ندوش، آن را از فرزندش جدا نکن، خسته نکن، به خستهها رفاه بده، در جاده خشک حرکت مده، در بهرهگیری عدالت داشته باش و امثال آن...
بعد از نگاهی گذرا به نامه حضرت علی علیه السلام به کارگزاران و دست اندرکاران حکومت برای گرفتن زکات داشتیم، به چند حدیث دیگر نیز توجه کنیم:
امام صادق علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل می کند که فرمود: در گرفتن زکات، خشونت، قهر، سختگیری، تحمیل بیش از طاقت ممنوع است و در حدیث دیگر از اینکه مردم را وادار به سوگند کنیم که زکات داده اند نهی فرمود.
❎اگر برخورد ما اسلامی باشد (و همانگونه که در نامه ۲۵ گذشت) مردم بدانند که حاکم اسلامی به خاطر وظیفه الهی به سراغ مردم رفته و یا افرادی را برای گرفتن زکات اعزام میکند، انگیزه او سیر کردن فقرا است، راه و روش او کتاب خدا و سنت پیامبر صلی الله علیه و آله است، تمام مردم(جز افراد لجوج و مریض) با آغوش باز این حکم اسلام را خواهند پذیرفت.
❎اگر مردم از نحوه جمعآوری و تقسیم آگاه باشند، به پرداخت زکات گرایش بیشتری خواهند داشت. در زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله زکات در مسجد جمع آوری می شد و شخص پیامبر صلی الله علیه و آله و آنها را تقسیم می فرمود. بر پرداخت کننده صلوات و درود میفرستاد و صلوات او برای آنان آرام بخش بود و سنگینی گذشت از مال را از دوش آنان برطرف میکرد.
اول کسی که زکات خود را نزد پیامبر صلی الله علیه و آله آورد، شخصی به نام ابو اوفی بود. حضرت زکات او را گرفت و فرمود: «اللهم صل علی أبی أوفی و آل أبی أوفی»!خداوندا بر ابی اوفی و خاندان او درود بفرست.
اگر هنگام گرفتن زکات، دهنده آن را آزاد بگذاریم که اگر خواست جنس بدهد و اگر نخواست قیمت آن را پرداخت نماید، این آزادی نیز نوعی تشویق عملی است.
🤝 توافق عادلانه
یکی از مسائلی که پرداخت زکات را برای مردم آسانتر میکند، توافق گیرنده با پرداخت کننده است. در حدیث می خوانیم: اگر گیرنده زکات حیوانی را که مشمول زکات است نیافت، می تواند با دهنده زکات توافقی عادلانه داشته باشد، یا شتر بزرگ تری بردارد و ارزش اضافی آن را به صاحبش بپردازد و یا حیوان کوچک تری بردارد و صاحبش مبلغی که ما به التفاوت است همراه شتر به گیرنده زکات رد کند.
تسهیلات در گرفتن زکات
برای تشویق مردم ما باید به سراغ آنها برویم، مثلاً وسیله حمل و نقل گندم و جو و غیره را به سرزمین ببریم، زیرا تهیه وسیله و حمل محصول برای دولت آسان و برای مردم مشکل است.
از امام صادق علیه السلام پرسیدند: آیا ما مردم را جمع کنیم و زکات مالشان را بگیریم یا اینکه به سراغ مردم برویم؟ فرمود: شما به سراغ آن بروید.
📚کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_پانزدهم:
الف) اولین کسی که زکات خود را نزد پیامبر ص آورد، چه کسی بود؟
ب) یکی از مسائلی که پرداخت زکات را برای مردم آسان تر میکند، را نام ببرید.
۱) أبو أوفی _ توافق گیرنده با پرداخت کننده
۲) حذیفه _ صلوات فرستادن برای پرداخت کننده
۳) عمار یاسر _ کمک کردن و کنار آمدن.
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده آران و بیدگل سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بعد از پیروزی های اخیر حماس بر اسرائیل
✅ یهوی های کانال👇👇👇👇
❤️ این خنده قشنگ رو دیدم............😊
💙لذت بردم..................................😊
💖 گفتم با شما هم به اشتراک بذارم.😊
💚با ذکر ۵ صلوات یا بیشتر.............😊
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_شانزدهم
✅ #چگونگی_پرداخت_زکات
🔴آیا بهتر از زکات را مردم با دست خود و مستقیماً به فقرا بدهند یا از طریق حکومت اسلامی و حاکم پرداخت شود؟
شاید از آیات و روایات بتوان استفاده کرد که اصل قانون آن است که زکات از طریق حاکم اسلامی جمع آوری و تقسیم شود زیرا :
۱) خداوند پیامبرش را مأمور گرفتن زکات کرده است، «خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً» اگر گرفتن رسول خدا واجب است، پس پرداخت مردم به پیامبر نیز واجب می باشد.
در حدیث پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: « أمرت أن آخر الصدقة من أغنیائکم فأرُدها فی فقرائکم» من مأمورم که از اغنیا زکات بگیرم و به فقرا بدهم. پس از پیامبر اسلام نیز امامان معصوم علیهم السلام مسئول این امر بوده اند. شخصی می گوید: از امام رضا علیه السلام پرسیدند که زکات فطره برای کیست؟ حضرت فرمود: برای امام است, گفتم این خبر را نقل کنم؟ فرمود: بله
۲) پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله برای زکات، کارگزارانی تعیین کرده بود که در قرآن از آنان به نام عاملین یاد شده است، این افراد از طرف حضرت مسئول جمع آوری زکات بودند. از جمله: شخصی به نام رافع را به سوی قبیله جهینه، بسر را به سوی قبیله بنی کعب، ولید بن عقبه را به سوی قبیله بنل المصطلق و مردی از بنی سعد را به سوی قبیله بنی سعد فرستاد.
۳) حضرت علی علیه السلام نیز افرادی را برای جمعآوری زکات می فرستادند و در نهجالبلاغه حدود ۲۰ دستور برای شیوه برخورد آنان با مردم بیان شده است.
۴) در قرآن میخوانیم: بعضی از منافقان به نحوه تقسیم زکات پیامبر صلی الله علیه و آله اعتراض می کردند و نیش میزدند، اگر جمع آوری و تفسیر زکات مربوط به پیامبر نبود، دلیلی برای تحمل این همه نیش این نبود. بگذریم که قرآن می فرماید:«وَمِنْهُم مَّن يَلْمِزُكَ فِي الصَّدَقَاتِ فَإِنْ أُعْطُواْ مِنْهَا رَضُواْ» «انتقاد و سرزنش این منافقان برخاسته از عقده و منافع شخصی آنهاست و هرگاه کمی از زکات به آنها داده شود، دیگر انتقاد نمیکنند».
۵) سهمی از زکات برای جذب دل ها اختصاص داده شده است. «المؤلفة قلوبهم»
رسول خدا صلی الله علیه و آله برای جذب روسای قبایل چیزهایی با آنها می داد و شکی نیست که رئیس قبیله جذب افراد عادی نمیشود، ولی جذب رئیس حکومت میشود. پس باید زکات نزد حاکم اسلامی جمعآوری و با نظارت او تقسیم شود تا بتوان افراد را به اسلام جذب نمود.
۶) در روایات برای حاکم اسلامی و وظایفی تعیین شده است، از جمله اینکه بدهی بدهکاران را بپردازد.«فعلی الامام ان یعطیه»
و در بعضی روایات می خوانیم که حاکم باید بخششهای داشته باشد.«فعلی الإمام أن یُعطیهم»
بنابراین مکتبی که برای امام و حاکم اسلامی هزینه تعیین میکند باید منبع درآمد هم معین نماید. پس زکات باید در دست حاکم اسلامی باشد.
۷) در روایات می خوانیم پنهان کردن زکات از امام، نشانه نفاق است .
اگر پنهان کردن زکات نشانه نفاق است، پس باید زکات نزد امام المسلمین جمعآوری و توسط او تقسیم شود.
۸) در صدر اسلام افرادی کارشناس و متخصص در تخمین مبلغ زکات بودند و از طرف رسول خدا صلی الله علیه و آله و حضرت علی علیه السلام به مناطق اعزام می شدند. اگر پرداخت زکات از وظایف فردی باشد و از وظایف رسمی نظام اسلامی نباشد ، نیازی به فرستادن گروه تخمین و ارزیابی از طرف حکومت نبود.
۹) حضرت علی علیهالسلام به مخنف بن قیس که مسئول زکات بود،فرمود:«لیس له أن ینزل بلادنا و یؤدی صدقة ماله إلی عدونا» هرکس از پیروان ما که زکات مال خود را به کارگزاران شام پرداخت کند، درست نیست، زیرا نیروی سواره و پیاده ما از او حمایت کرده است و سزاوار نیست که افرادی از خدمات ما بهره مند شوند، ولی زکات اموالشان را به دشمنان ما بدهند.
از این حدیث معلوم میشود که زکات بودجه حکومت است و باید به حکم داده شود تا امنیت منطقه را با تدبیر، تأمین کند.
📚کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat
💠 مسابقه پیامکی کشوری 💠
۲۰ روز با زکات
ویژه جشنواره ترویجی تکریمی زکات
شمال استان اصفهان
🎁 همراه با اهدای جوایز ارزنده:
💳 هدایای نقدی 5 میلیون ریالی
🏆 37 قاب نفیس
📜 لوح تقدیر از مدیر کل استان
#سوال_شانزدهم:
الف) آیا بهتر است زکات را مردم با دست خود و مستقیماًبه فقرا بدهند یا از طریق حکومت اسلامی و حاکم پرداخت کنند؟
ب) پنهان کردن زکات از امام، نشانه ی چیست؟
۱) مردم با دست خود به فقرا بدهند _ بد بینی
۲) مردم از طریق حکومت اسلامی و حاکم اقدام کنند _ نفاق
۳) هر دو صورت خوب است _ دروغ گویی
✅ نحوه شرکت در مسابقه:
1⃣ عضویت در کانال جشنواره: @farhang_zakat
2⃣ مطالعه متن مربوطه
3⃣ ارسال پاسخ صحیح به صورت پیامک
با ذکر نام و نام خانوادگی و نام شهر
به شماره:
6600032451(رو شماره بزنی کپی میشه) ⏰ مهلت: هرشب تا ساعت۲۴ یا تا ۲۰ مهر یکجا 📝پاسخ هر شماره در قالب یک پیامک مثال)👇 محمد محمدزاده آران و بیدگل سوال اول: ۱ 🎊 اعلام اسامی برتر: ۲۱ مهرماه 😍 تجلیل و اهدای جوایز: ۲۷ مهرماه ┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄ 🌹 با ما همراه باشید 👇 #زکات_رویش_زندگی @farhang_zakat
#مسابقه_کتابخوانی
#متن_سوال_هفدهم
👈👈 ادامه چگونگی پرداخت زکات
۱۰) حضرت علی علیه السلام در نامههای ۲۵، ۲۶ و ۶۷ به مسئولین زکات سفارشاتی میکنند که نشان میدهد باید اختیار زکات به دست حاکم اسلامی باشد، نمونه آن، اینکه می فرماید:
زکات را به حاکم اسلامی برسانند تا او تقسیم نماید.
زکات را فوری نزد ما آورید تا طبق کتاب خدا و سنت پیامبرش تقسیم کنیم.
حضرت علی علیه السلام به مأمور خود میگوید: به مردم بگو! ای بندگان خدا ولی خدا مرا نزد شما فرستاده است تا حق خدا را که در اموال شماست بگیرم، آیا برای خداوند در اموال شما حقی هست تا آن را به ولی خدا برسانم؟
به همین دلیل ابوبکر با گروهی که زکات نمیدادند برخورد نظامی کرد و در تاریخ نام آن گروه به اصحاب رده معروف شده است.
۱۱) دلیل پرداخت زکات حل مشکلات فقراست و اگر قدرت حکومت نباشد، بسیاری از مردم زکات نمیدهند و فقرا در فقر میسوزند. بنابراین باید حاکم اسلامی در مسئله زکات نقش فعال و قهار داشته باشد.
۱۲) اگر قرار باشد هر کس با دست خود زکات مال خود را به افراد مستحق بدهد و نظارت حاکم اسلامی در کار نباشد، افراد زیادی سوء استفاده کرده و از چند نفر زکات میگیرند.
۱۳) در تأمین زندگی فقرا از طریق حکومت، ذلت و خواری و تحقیر نیست. ولی اگر فقیر به طور مستقیم از دست افراد کمک بگیرد، احساس حقارت میکند. بنابراین برای حفظ کرامت و آبرو و شخصیت فقرا باید زکات نزد حاکم عادل اسلامی جمعآوری و تقسیم شود.
۱۴) امام خمینی رحمة الله علیه در تحریرالوسیله مینویسد: بهتر است که زکات را در زمان غیبت حضرت مهدی علیه السلام به فقیه و حاکم اسلامی بدهند زیرا به محل مصرف آن آگاه تر است و اگر فقیه و حاکم اسلامی بنا بر مصلحت اسلام و مسلمانان حکم کند که مردم در زکات مال خود را به او بپردازند، پیروی از وی هر چند که از او تقلید نکنند، واجب است.
سوال: با این همه دلایل، چرا گروهی از بزرگان فقها بر این عقیده اند که مردم خودشان زکات مالشان را بپردازند؟
پاسخ: شاید دلیل این بزرگان حدیثی باشد که می فرماید:«فأخرجها من مالک ... ثم أعطها کیف شئت» زکات را از مال خود خارج کن و هرگونه مصلحت میدانی خرج کن.
البته ممکن است این روایات در زمان تقیه صادر شده باشد که دست امامان معصوم علیهم السلام در آن هنگام بسته بوده است و قدرتی برای جمعآوری زکات نداشتند و اگر اموال را جمعآوری و تقسیم میکردند، کینه و حسادت حاکمان ستمگر را برمی انگیختند و برای طرفداران وفاداری که برای رساندن زکات به آن بزرگواران مراجعه میکردند، ایجاد زحمت می کردند. به همین دلیل امامان معصوم علیهم السلام برای حفظ جان طرفداران خود دستور می دادند که هر کس زکات مالش را خودش بدهد و هر کس به شما زکات داد، بگیرید و هر کس نداد کاری به او نداشته باشید.
ناگفته پیداست که اکثر مراجع تقلید (حفظهم الله) به پرداخت کنندگان، اجازه پرداخت زکات را می دهند.
📚کتاب ره توشه عاملین زکات
جشنواره ترویجی تکریمی زکات
┄┄┅✿❀🌺❀✿┅┄┄
🌹 با ما همراه باشید 👇
#زکات_رویش_زندگی
🌐 @farhang_zakat