🕌 | #تأملی_قرآنی
📍 | نمل ۵۶
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
🔷«فسادخواهی مردمی»
🔻نقد #مردم نه همه صافی و بیغش باشد.
مردم فقط حقشان ضایع نمیشود، بلکه گاهی #حق را ضایع میکنند،
حتی پیامبر خدا و اصحاب او را دقیقا به خاطر پاکی و پارسایی و انسانبودگی طرد میکنند.
🔻گاهی «مردم مردم» کردن اگر بدون مبنای درست باشد، باعث غفلت از حقیقت میشود.
این که خیلی جاها مردم حق دارند بخواهند یا نخواهند، با این که «مردم حق میخواهند و حق میگویند» تفاوت دارد.
🔻برخی به خاطر #مردمسالاری از «هدایت» مردم غافل میشوند. این ضربه به ارزشها است.
#فهم_نارسا
#خروج_از_ادبیات_دینی
🍀@faslefarhang
هدایت شده از ✺ شکوه غزه ✺
١۵ 🇵🇸
#غزه_نوشت
#صبر_شناختی
جمعه ١٧ آذر ١۴٠٢
▫️کار درست
اگر کار درست را تأیید نکنی همۀ مرزها به هم می ریزد و به تاریکیها و ابهامها و سردرگمیهای بدی گرفتار خواهی شد. این به معنای مسخ زندگی و مسخ انسانیت است و دستآوردهای چنین حیاتی به صفر نزدیک می شود، یعنی مردگی است.
نبرد غزه بی تردید نبرد سختی است، واقعاً سخت و نبردی است که به ندرت می توان نظیری برای آن یافت. هر یک ساعت این نبرد را باید حادثۀ بزرگی شمرد. این مهم است که چه نگاهی به آن داریم.
دربارۀ «طوفان الاقصی» یک نکته را باید مد نظر داشت و آن این که حتی اگر فرض کنیم که سنجیده نبود و طرح گسترده ای پشت سر آن نباشد، یک ضرورت بود. وقتی که دژخیمی چون دولت اسرائیل دارد به تدریج تمام سنگرهای دفاع از فلسطین و در واقع سنگرهای «استقلال جهان اسلام» را یکی یکی فتح می کند و کار خود را کم کم به پیش می برد و به فکر خیزها و هجومهای بزرگتری است تا واقعاً کار فلسطین را یکسره کند، چاره این نیست که بایستیم و ببینیم چه میشود. یکبار باید به این واقعیت فکر کنیم و این را بفهمیم ...
«طوفان الاقصی» اگر هیچ چیز نبود یک ضرورت بود. حتماً باید این را به روشنی نشان داد و برجسته کرد و یک هشیاری واقعبینانه آفرید.
مواضع رهبر انقلاب برای ما همیشه مهم بوده است. ایشان در موضعگیری نسبت به این پدیده چند نکتۀ صریح فرموده اند :
١. اصل عملیات را تأیید می کردند و به جا می خوانند و آن را حق مردم غزه می شمردند؛
٢. ضربۀ حاصل آمده را بزرگ و مؤثر و ترمیم ناپذیر معرفی می نمودند؛
٣. یکی از ثمرات این عملیات را زنده شدن قضیۀ فلسطین، بیداری جهانی علیه رژیم سفاک اسرائیل و مختل شدن جریان خطرناک عادیسازی روابط با اسرائیل می دانستند؛
۴. و یکی دیگر از ثمرات این عملیات را معلوم شدن ضعف رژیم پرهیبت اسرائیل می دیدند؛
۵. در ضمن می فرمودند که آینده روشن است و پیروزی با فلسطین است؛
✍️ محمدرضا فلاح
✓
🕌 | #تأملی_قرآنی
📍 | قصص ١۴
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
🔷 «زمان مناسب»
☘️ وقتی نیرومند شد و کامل شد،
به او حکمت و دانش دادیم،
اینگونه نیکوکاران را جزا میدهیم.
☘️ ما پیامبران کم سن و سال مثل حضرت عیسی و یحیی داشتهایم. پس چرا درباره حضرت موسی تاکید میشود بر #بلوغ و رشد ایشان؟
شاید مراد از حکم، #اجازه_حکمرانی باشد.
می گوییم بسیاری از پیامبران در کار مبارزه با حاکمان جور بودند، ولی حکمرانی و ادارۀ جامعۀ انسانی داستانی جدا دارد.
این کار دشواریهایی دارد که ویژهتر از پیامبری محض است.
پس زمان مناسب خود را دارد و زمینۀ مناسب خود را میطلبد.
#مقام_حکمرانی
#رشد_متناسب
🍀@faslefarhang
هدایت شده از ✺ شکوه غزه ✺
١٧ 🇵🇸
#غزه_نوشت
#دریافتهای_عمیق
دوشنبه ٢٠ آذر ١۴٠٢
▫️منبع سخن
غزه امروز منبع سخن است. برخی به این تأمل روی آوردهاند و برخی فقط درد و رنج را میبینند. البته حق دارند، درد و رنج غزه جانکاه است.
باید همگان را به این تأمل دعوت کنیم.
جناب دکتر علیرضا نصر اصفهانی ذیل این عکس یادداشت فاخر و نکتهآموزی نگاشتهاند که برای استفادۀ بیشتر خودمان دوباره به آن نظر میاندازیم :
┄┅••؛••┅┄
برپایی یک تصمیم
در ستایش ملت فلسطین
علیرضا نصراصفهانی
*در ستایش یک تصمیم*
ملت فلسطین به میدان آمده، مسئولیت تصمیم تاریخی خود را برعهده گرفته و از همه هزینهها و گرفتاریهای این تصمیم آگاه است، ملتی که در تصمیم خود مستقل و خطرپذیر است.
*در ستایش رنج*
گرفتاری امروز مردم غزه، زِهدان آیندهی جدیدی برای جهان خواهد بود. جغرافیایی که حاضر است جان خود را برای آگاهی وجدان بشریت فدا کند. جهانیان نیز ملت فلسطین را میستایند، برای گذر از رنج هایش.
*در ستایش یک ایده*
فلسطین تصویری بدیع و پرجزییات از یک ملت قوی، تابآور و پابرجا به جهانیان عرضه کرده است. ملت مسئولیتپذیر فلسطین، طرح جدیدی برای آینده منطقه و جهان رقم زده است. جغرافیای سیاسی جهان آینده از ایده غزه میگذرد. ایده مقاومت در برابر تسلیم.
*فلسطین، اکنون یک کشور نیست، یک ایده است. ایدهای قدرتمند در برپا کردن یک تصمیم، پذیرش مسئولیت، گذر از رنجها و رسیدن به سازندگی.*
┄┅••؛••┅┄
هر یک از عزیزان و سروران به ویژه نخبگان جامعه از سرمایۀ معرفتی اختصاصی و توان تحلیل متمایزی برخوردارند. جا دارد همگی وارد این جهاد معنوی بشوند.
✍️ محمدرضا فلاح
✓
فصل فرهنگ | فلاح شیروانی
📚 | #نهج_البلاغه_ما
📍 | حکمت ٢٣٨
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
🔶«ضرورت سازش در همسرداری»
☘️ و قَالَ عليهالسلام :
«اَلْمَرْأَةُ شَرٌّ كُلُّهَا وَ شَرُّ مَا فِيهَا أَنَّهُ لاَ بُدَّ مِنْهَا»
☘️ #زن و زندگى، همهاش زحمت و دردسر است و زحمت بارتر اينكه چارهاى جز بودن با او نيست.
(عنوان و ترجمه از مرحوم دشتی)
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
💡| #اندیشه
☘️ میدانید که این حدیث و احادیثی شبیه به این که مذمت زنها در آن صورت گرفته درگیری «کلام»ی و ابهامات فکری زیادی درست کرده است.
ترجمۀ مرحوم دشتی از حدیث بالا خود نشان می دهد که این روایت به ذائقۀ ما تلخ است.
☘️ پاسخ به این دست ابهامات و روشن کردن نگاه اسلام به زن کار مستقل و مشبعی می خواهد.
ولی دو نکتۀ مقدماتی :
● یک، حال و هوای فکری یک اندیشمند را با مطالعۀ مجموعۀ خوب و متنوعی از اندیشه های او میتوان فهمید. اندیشۀ امام علی همان اندیشۀ قرآن است که حجم بزرگی از سخنان آن با «انسان» است و اساساً زن و مرد را خیلی برجسته نکرده است. شاید مطالب نادری باشد که امام علی ع در آن باب سخنی نفرموده باشند. اگر با اشتیاق و پرسشگر و نظاماندیشانه به مجموع این سخنان بنگریم معلوم میشود که نگاه او به انسان و زندگی چگونه است. اگر مطلبی در هر جایی از سخنان او دیده شد باید با این «تودۀ فکری» یا این «هویّت نظری» هم«آهنگ» باشد. برداشت ابتدایی ما از این حدیث به نوع نگاه ایشان به انسان و زن و زندگی سازگار نیست.
● دو، می دانیم که اسلام تکریم بسیار از زن نموده است؛ او را «گُل»(ریحانة) خوانده(نه یک مردواره که در حقارت مرد نبودن همه نوع دست و پایی میزند)، نفقۀ او را بر مرد واجب کرده(این روزها در مقایسه با فرهنگ غرب ارزش این دستور را بهتر میفهمیم)، بهشت را زیر پای مادران دیده(که در فرهنگ غرب حتی با لفظ مادر و احترام یا قداست او مبارزه میشود)، محبت به زنان را از اخلاق انبیا شمرده، تکریم زن را منحصراً کار انسانهای شریف و بزرگوار خوانده، زن را «ربیبة البیت» دانسته، محبت به او را مقدم بر محبت به مرد معرفی کرده و ... . نگاه اسلام به زن تا آن پایه عظیم و شگفتآور است که بیگمان اگر باور کنیم و روی آن به خوبی کار کنیم، به تنهایی یک تهاجم نظری به رویکرد و آهنگ شناختی غرب نسبت به زن و مناسبات مردازنی است.
☘️ ولی دربارۀ خصوص این حدیث اگر نخواهیم در سند آن تشکیک کنیم یا صرفاً آن را ناظر به حوادث تاریخی بدانیم و بازتاب فتنهگریهای چند زن پر از شرارت آن روزگار بدانیم، باید این عبارات را بیانگر #جایگاه_مؤثر_اجتماعی_زن بدانیم. در توضیح زیر دقت کنید!
☘️زنان در نقطۀ «#هزینهسازی» قرار دارند که نقطهای حرکتساز است و مرتب جامعه را به پیش می برد.
نکتۀ جالبتر این است که طراحی شگفت الهی به گونه ای است که بشر راه در رو از این نقطه نیز ندارد. جامعۀ بشری اعم از مردان و زنان و کودکان و بزرگسالان متوجه می شوند که زن در نقطۀ مؤثری است، ولی طراحی به گونه ای است که نمی توان آن را پس زد.
☘️همۀ حرکتهای «فمینیستی» بر خلاف ظاهر زنگرایانهای که دارد و حتی علی الظاهر زنان را دردسرساز می کند، ولی پر از سفاهت یا پر از خباثت است و عملاً زن را از این جایگاه بزرگ تکوینی محروم می کند. اگر جایگاه «همسری»، «مادری»، «محورخانواده بودن»، «مرکز ثقل ارتباطات فامیلی و همسایگانی بودن»، «فرزندآوری»، «خانهداری و به چالش کشیدن همۀ شرکتهای حریص و بیرحم خدماتی» و موارد جالبی از این دست را که #زن_سنّتی_ایرانی و بسیاری از سنّتها «به سهولت» در آن قرار دارند از زن بگیری #بزرگترین_سفاهت_تمدنی تاریخ بشر را انجام دادهای که فرهنگ منحط و مادی و کودن غرب با همۀ ادعاهایش مشغول انجام آن است و از نظر ما طبیعی است؛ زیرا «فَمٰا ذٰا بَعْدَ اَلْحَقِّ إِلاَّ اَلضَّلاٰلُ»﴿يونس، 32﴾
☘️ جنس زن به حکمت و قدرت الهی به گونه ای طراحی شده که برخلاف پرده نشینی آن موقف او کاملاً موقفی چالشی است و چالشی تر از آن این است که این نقطۀ مصرف و هزینه سازی و چالش از چالشهایی است که گریزی از آن نیست. شبیه مدرسه که برای کودک دردسرساز است و در فرهنگ امروز کودکان گریزی هم از آن ندارند، ولی نتیجه «#رشد» است.
☘️ درک این جایگاه و استقبال از آن(به جای درگیری با آن) سنّت و رویۀ اسلامی است و از قضا مجموع دستورات اسلامی این جایگاه را تثبیت و معنادار و جهتدار و سودمندتر می کند.
این عبارت حضرت که «همۀ وجود زن را شرّ خوانده است»، پر از تلطف و طریفگویی است، مثل این که می گوید عقربی است که نیشش شیرین است یا به کودکی که از شیرین کاریهایش خوشمان می آید می گوییم «شیطون بلا». در پس این عبارتهای پر از موج و هیجان چیست؟ می خواهد بگوید زن ابداً برکنار نیست، به سبک خود و کاملاً زنانه حضور دارد و اثر می گذارد و گریزی از آن آثار نیست، ولی طبعاً همه از این حضور سود می برند.
🍀 @faslefarhang
🕌 | #تأملی_قرآنی
📍 | احزاب ۵۹
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
🔷«شناخته شدن و اذیت نشدن»
. به همسران و دختران خود و زنان مؤمنان بگو حجاب کنند؛
. این برای آن که شناخته شوند(؟!)،
. «تا» اذیت نشوند، بهتر است.
طوری شناخته شوند که در نتیجه لُعبت و بازیچه نباشند و اذیت نشوند.
🔻تازه خودش دیده میشود، نه جسمش و پوستش ...
وقتی که #زن با تننمایی و #تبرّج از دیگران جلب توجه میکند، ممکن است چندصباحی فریب بخورد، این توجه را چیزی بپندارد، ولی پس از عادی شدن هیجانهای غفلتزا میفهمد که اصلا خودش مهم شمرده نشده است.
اتفاقا زن تحمل این وضع را ندارد.
🔻افزون بر این که با این تننمایی در معرض آزار قرار میگیرد و میفهمد که آنها که هیجانی نشان میدادند حتی #آرامش او برایشان مهم نیست.
این باعث می شود که مرتبا آزار هم میبیند و معلوم است که ریشهاش همین وضع پوشش او است.
🔅اینجا است که میفهمند باید خود را از این سفاهت و حقارت بیرون بکشند،
با #حجاب.
#درک_عاقلانه
#مدار_احترام
🍀@faslefarhang
🔍 | #تحلیل
🔰 «حکمرانی عاقلانه»
🔸 آیا این مدل #حکمرانی_فرهنگی عاقلانه است که برای برچیدن «قتلگاه فرهنگی جوانانِ» این مرز و بوم ــ که رهبر معظم انقلاب با دهها زبان خطر آن را گوشزد کردند و راه دور زدن آن را «#شبکۀ_ملی_اطلاعات» خواندند ــ غیر از کارهای نمایشی، کار مؤثری نکنیم بعد بخواهیم این فاجعۀ آشکار را تنها با اصرار بر هیأت و مسجد و مهمانی کیلومتری و ... جبران کنیم؟!!
🔻میتوان در جزئیات غرق شد و این «افتضاح بزرگ» را ندید، ولی آخر چه؟
متوجه انفعالی که این مدل حکمرانی برایمان دارد هستیم؟
#انفعال_راهبردی
🌐 لینک ویراست در نرم افزار ویراستی
🍀@faslefarhang
#سیاست_کبک
زمین بِده! زمان هم بِده!
▫️شبکه ملی اطلاعات ؟
باشد، سیستم سایبری جایگاههای سوخت آفلاین است، یعنی نباید دست دشمن مثل آب خوردن به آن برسد، پس از همینجا میتوان فهمید آنجاهایی که راحت راحت در دسترس دشمن است، بلکه ما در ملک او مشغول دریوزگی هستیم چه وضعی داریم!!
برخی عادت کردهاند بحث فوقالعاده خسارتبار و مسألۀ بزرگ ملی دیروز و امروزمان؛ یعنی وضعیت فضای مجازی، را بسیار پیچیده بخوانند و پیشنهاد انفعال بدهند، بخصوص وقتی که میگوییم باید سکوها(پلتفرمها)ی خارجی را واقعاً و صادقانه بست.
با یکی از معروفین که اتفاقا دیدگاههای رهبری را اینجا و آنجا تبیین میکند، در جلسۀ مهمی صحبت میکردیم، میگفت «راه انداختن شبکۀ ملی اطلاعات خواستۀ رهبری نیست»، وقتی به سرعت در همان جلسه این سخن رهبری برایشان قرائت شد، چیزی تغییر نکرد!
«در مسئلۀ فضای مجازی، آنچه از همه مهمتر است، مسئلۀ «شبکۀ ملّی اطّلاعات» است. متأسّفانه در این زمینه کوتاهی شده. اینکه ما بهعنوان اینکه نباید جلوی فضای مجازی را گرفت، در این زمینهها کوتاهی کنیم، این مسئلهای را حل نمیکند و منطق درستی هم نیست ... کشورهایی که شبکهی ملّی اطّلاعات درست کردهاند و [فضای مجازی را] کنترل کردهاند بهنفع ارزشهای مورد نظر خودشان، یکی دو تا نیستند»(22/ 3/ 1396)
اینجا دو واجب داریم : یک، «جهاد تبیین»، حتی تشکیل لشگر میلیونی مجازی، دو، «خروج از مدیریت دشمن».
لازمۀ «یک» این نیست که شما تحت مدیریت دشمن قرار بگیرید. «باید» خروجی تدابیر دلسوزان واقعی این باشد که شما از سیطرۀ مدیریتی دشمن خارج شوید. این بدیهی است.
دربارۀ این سیاست، ما در موقف 15 یا 20 سال پیش نیستیم؛ امروز ثمرات این سیاستها معلوم شده است. آن روز رهبری میفرمودند :
«اینترنت الآن مثل یک جریان افسارگسیخته است ...، این مثل آن است که کسی یک سگ وحشی را بیاورد، بگویند "قلادهاش کو؟"، بگوید "سفارش کردهایم آهنگر قلاده را بسازد"» (26 آذر 1381)
یا تذکر میدادند که اینجا لغزشگاه است، استفادۀ درست شرط است و برای آن باید فضای مجازی را قبضه کرد :
«این فضای مجازی امروز از فضای حقیقیِ زندگی ما چند برابر بزرگتر شده؛ بعضیها اصلاً در فضای مجازی تنفّس میکنند؛ اصلاً آنجا تنفّس میکنند، زندگیشان در فضای مجازی است. جوانان هم سروکار دارند با فضای مجازی، با انواعواقسام چیزها و کارها، با برنامههای علمیاش، با اینترنتش، با شبکههای اجتماعیاش، با مبادلات و امثال اینها سروکار دارند؛ خب، اینجا لغزشگاه است»(13 اردیبهشت 1395)
«از این استفاده کنید منتها استفادۀ درست بکنید؛ دیگران دارند استفادۀ درست میکنند؛ بعضی از کشورها طبق فرهنگ خودشان این دستگاهها را «قبضه» کردهاند، ما چرا نمیکنیم؟ چرا حواسمان نیست؟ چرا رها میکنیم این فضای غیرقابل کنترل و غیرمنضبط را؟ مسئولند، یکی از مسئولین هم همینها هستند؛ دستگاه وزارت ارتباطات است»(13/ 2/ 1395)
حتی با درد و سوز گزارش دادند که داریم کشته میدهیم و فضا در دست دشمن است، باید دشمن را از این فضا بیرون کرد :
«فضای مجازی، حقیقتاً به «قتلگاه نوجوانان و جوانان» بدل شده است. منطقه عظیمی از این فضا اکنون در دست دشمن است، باید دشمن را از فضای مجازی برانید و بتارانید»(19 آبان 1395)
«(دشمن) از لحاظ فضای مجازی آرایش جنگی گرفته. در مقابل این دشمنی که آرایش جنگی در مقابل ملت ایران گرفته، ملت ایران بایستی «آرایش مناسب» بگیرد، باید خودش را آماده کند»(11 اردیبهشت 1398)
و باز هم تذکر میدادند که وقتی میگویند فضای مجازی باید مدیریت شود به یک ضرورت بلندمدت اشاره نمیکنند :
«مسئلۀ مدیریّت فضای مجازی جزو مسائل مهمّ ماست که این مسئله، مسئلۀ بلندمدّت هم نیست، مسئلۀ کوتاهمدّت و میانمدّت و جزو مسائل نزدیک ماست»(22 تیر 1399)
و گلایه کردند که مدیریتی در کار نیست :
«فضای مجازی بدون اختیار ما، از بیرون از اختیارِ ما دارد مدیریّت میشود؛ بحث این است. ... ما نمیتوانیم بیکار بنشینیم در مقابل او؛ ما نمیتوانیم مردممان را که با فضای مجازی ارتباط دارند، بیپناه رها کنیم در اختیار آن مدیری که دارد پشتپرده، فضای مجازی را اداره میکند. برای خاطر این است که بنده روی مسئلۀ «شبکۀ ملّی اطّلاعات» این همه تأکید میکنم»(2/ 6/ 1399)
این مدل حکمرانی فرهنگی را نمیتوان عاقلانه خواند. متأسفانه گویا کشور در حساسترین نقطهها به قول حضرت آقا با «مسألۀ عجیب و مهم» نفوذ درگیر است.
«امروز نفوذ دشمن يكى از تهديدهاى بزرگ است براى اين كشور؛ نفوذ اقتصادى ممكن است، كه البتّه كماهمّيّتترين آن نفوذ اقتصادى است؛ و ممكن است كه جزو كماهمّيّتترين [هم] نفوذ امنيّتى باشد. نفوذ امنيّتى چيز كوچكى نيست امّا در مقابل نفوذ فكرى و فرهنگى و سياسى، كماهمّيّت است»(۱۳۹۴/۰۶/۲۵)
☘️@faslefarhang