#محقق_خویی
#مصباح_الفقاهة
#کتاب_البیع
#چکیدهی_مباحث
#شروط_المتعاقدین
#اختیار
#اِکراه
✅ #محقق_خویی در #مصباح_الفقاهة (ج۲/ص۵۴۳) میفرماید: فعلِ اختیاریِ انسانِ مُختار مقدَّماتِ طولی و ترتیبی در نفسِ انسان دارد:
۱- #تصوّر فائده در انجام فعل
۲- #تصدیق فائده در انجام فعل
۳- #میل از درون
۴- #شوق_اکید (اراده)
با تحقّقِ این چهار مقدمه انسان فعلِ اختیاریاش را انجام میدهد.
✅ ایشان در ادامه اقسامِ فائدهی فعلِ اختیاریِ انسان را بیان میفرمایند:
🔷️🔸️ ۱- قسم اول: فائدهای که مترتّب بر فعلِ خارجی است، مانند سودِ تجارت یا لذّت غذاخوردن یا گرمای پوشیدن لباس.
🔷️🔸️ ۲- قسم دوم: فائدهی مترتّب بر فعل، ضرری را که متوجّهِ شخص است دفع میکند، بدون آن که آن ضرر متوجّهِ ترکِ خودِ آن فعل باشد.
مانند آن که شخصی مضطرّ به فروشِ خانهاش میشود تا بتواند هزینهی معالجهی فرزندش را تامین کند، یا مانند شخصی که ظالم یا زورگیری او را مجبور به پرداختِ پول میکند و او برای تامینکردنِ آن پول مضطرّ میشود خانهاش را بفروشد.
روشن شد که در قسم دوم، فائدهی فروش خانه این است که ضرری را که در نتیجهی پرداختنکردن پول به زورگیر است از آن شخص دفع میکند؛ در این جا ضرر مستقیماً به عدمِ فروشِ خانه متوجّه نیست، بلکه به فعلِ دیگرس متوجّه است.
🔷️🔸️ ۳- قسم سوم:...
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
#محقق_خویی
#مصباح_الفقاهة
#کتاب_البیع
#چکیدهی_مباحث
#شروط_المتعاقدین
#اختیار
#اِکراه
✅ #محقق_خویی در #مصباح_الفقاهة (ج۲/ص۵۴۳) قسم سوم از اقسامِ فائدهی فعلِ اختیاریِ انسان را بیان میفرمایند:
🔷️🔸️ ۳- قسم سوم: فائدهی مترتّب بر فعل، این است که آن ضرری را که ظالمی وعده داده است و متوجّه ترکِ خودِ همان فعل است دفع میشود.
مانند آن که زورگویی شخصی را مجبور کند بر آن که اگر فلان فعل را انجام ندهد او را میزند؛ در این فرض، انجامِ آن فعل، دارای مقدماتِ اختیاریِ #تصوّر و #تصدیق و #میل و #شوق_اکید است و با اختیار انجام شده است، اما فاعل رضایت و طیب نفس ندارد.
مانند جایی که زورگویی شخصی را مجبور به بیعِ خانهاش میکند؛ این بیع اگر چه کاملاً به صورت اختیاری و ارادی انجام شده است، اما بایع #طیب_نفس و رضایت ندارد.
📌 با دقّت در توضیح قسم دوم و سوم و مثالهایی که بیان شد فرق بین دو قسم معلوم میشود.
📌 همچنین روشن شد که #عقد_مُکرَه تجارت است، اما تجارتی است که از #تراضی و #طیب_نفس انجام نشده است.
✴️@fegh_osoul_rafiee
محمد علی رفیعی | فقه و اصول
#محقق_خویی #مصباح_الفقاهة #کتاب_البیع #چکیدهی_مباحث #شروط_المتعاقدین #اختیار #اِکراه ✅ #محقق_خو
دوستان مکاسب!
مطالعه بفرمایید.
مرحوم علامهی بزرگوار حسنزادهی آملی (رضوان الله علیه) در مورد همّتِ عجیبِ خود و استاد بزرگوارش مرحوم علامهی شعرانی (رضوان الله علیه) در کسب علم میفرمودند:
"در یک زمستان برفِ خیلی سنگینی آمده بود، و من مُردَّد بودم که به کلاس درس بروم یا نه؛ به هر حال تصمیم گرفتم بروم. وقتی درِ خانهی ایشان (مرحوم علامهی شعرانی) رسیدم خواستم در بزنم -با آن برف سنگینی که آمده بود- خجالت میکشیدم؛ مدّتی ایستادم کسی بیرون بیاید، اما کسی نیامد؛ در هر صورت در زدم و وارد شدم؛ پس از این که وارد شدم دیدم ایشان مشغول نوشتن هستند؛ سلام کردم و به محض نشستن عذرخواهی کردم؛ گفتم: آقا! در این برف نخواستم مزاحم بشوم.
فرمودند: مگر شما که از مدرسهی مروی تا اینجا میآمدید گداها در راه ننشسته بودند و گدایی نمیکردند؟!
گفتم: چرا بودند؛ امروز روز کسب و کار آنهاست.
فرمودند: خوب، آنها که تعطیل نکردند؛ چرا ما تعطیل کنیم؟!"
✴️@fegh_osoul_rafiee
#محقق_خویی
#مصباح_الفقاهة
#کتاب_البیع
#چکیدهی_مباحث
#شروط_المتعاقدین
#اِکراه
#اضطرار
#عقد_اضطراری
✅ #محقق_خویی در #مصباح_الفقاهة (ج۲/ص۵۴۷) -بعد از آن که به خوبی معنا و مفهومِ #اکراه و #اضطرار را بیان کردند- توهّمی را با توجّه به #حدیث_رفع در مورد عدمِ بطلانِ #اضطرار بر معامله مینویسد:
🔷️🔹️ توهّم:
اگر قرار باشد بطلانِ #عقد_مُکرَه را با استناد به #حدیث_رفع اثبات کنیم به ناچار باید #عقد_اضطراری را با استناد به همین #حدیث_رفع باطل بدانیم، زیرا همان طور که یکی از مواردِ مذکور در این حدیث، #اکراه است، #اضطرار نیز از مواردِ مذکور است.
🔶️🔸️ دفع:
#حدیث_رفع، امتنانی است؛ یعنی این حدیث صادر شده است تا منّت، تسهیل و تخفیفی برای امّت پیامبر (صلّی الله علیه و آله) باشد. و این مضمون با فساد و بطلانِ #عقد_اضطراری سازگاری ندارد، زیرا خلافِ امتنان است.
🔸️ اگر شخصی مضطرّ به فروش خانهاش شده است تا هزینهی علاجِ فرزندش را یا پولی که زورگیر از او طلب کرده است را فراهم کند؛ در این صورت، روشن است که شارع اگر معاملهی چنین شخصی را باطل کند نه تنها امتنان و منّت بر امّت نیست، بلکه سنگانداختن در جلوی پای آن شخص است که کاملاً متضادّ با امتنان است؛ از این رو، #حدیث_رفع تنها مواردی را رفع میکند که رفعشان موجبِ امتنان باشد.
📌 بنا بر این، #حدیث_رفع بر بطلان #عقد_مُکرَه دلالت میکند، اما دلالتی بر رفعِ #عقد_اضطراری ندارد.
✴️@fegh_osoul_rafiee
❌❌⛔⛔ مشکلِ ریشهایِ #تبلیغ در #حوزه_علمیه مطالعهنداشتنِ قبلِ منبر نیست، درسنخواندنهای سالهای قبل و حال و بعدِ منبر است...
هدایت شده از محمد علی رفیعی | فقه و اصول
حجت الاسلام سید مجتبی رودباری دربارهی سفارشی از امام خمینی (رضوان الله علیه) نقل میکند:
روزی که با جمعی از فضلاء و علماء در خدمت امام بودیم؛ به ما فرمودند: "دو چیز باید در حوزهها باقی بماند، یکی #فقاهت و دوم #تهذیب"، و مطلبی قریب به این مضمون فرمودند که: "مواظب باشید شعلهی #فقاهت فرو ننشیند."
✴️@fegh_osoul_rafiee
#رسائل_شیخ_انصاری
#فوائد_الأصول
#محقق_میرزای_نائینی
#زمان
#زمانیّات
✅ #محقق_میرزای_نائینی در #فوائد_الأصول (ج۴/ص۴۳۴) در تنبیه چهارمِ #استصحاب در مورد استصحابِ #زمان (شب و روز) و #زمانیّات (تکلّم و تلاوت قرآن) مینویسد: برخی توهّم کردهاند که #زمان و #زمانیّات چون مبنیّ بر تقضّی و تصرّماند و آن به آن وجود مییابند قابلیت استمرار و بقاء ندارند و استصحابشان ممکن نیست.
ایشان در ادامه مینویسد: تحقیق این است که استصحابِ #زمان نیز صحیح است چه برسد به استصحابِ #زمانیّات.
در ادامه در دو مقام کلامشان را توضیح میدهند:
🔵🔶️🔹️ مقام اول: استصحابِ #زمان
شکّ در بقای زمان به دو صورت قابل فرض است:
🔹️ ١- صورت اول: شکّ در اصلِ حدوث یا بقای روز و شب؛ (#کان_تامّه و #لیس_تامّه):
استصحاب در این صورت جاری است. (توضیح دارد که خواهد آمد)
🔹️ ٢- صورت دوم: شکّ در این که زمان فعلی و حال، جزئی از روز است یا جزئی از شب است؛ (#کان_ناقصه و #لیس_ناقصه):
استصحاب در این صورت جاری نیست، زیرا زمانِ حال (یعنی همان جزئی از زمان که شک داریم جزئی از روز است یا شب) یک امرِ حادث است که حالت سابقهای ندارد که ما روزبودن یا شببودنش را استصحاب کنیم.
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
هدایت شده از محمد علی رفیعی | فقه و اصول
واکنش جالب و تعبیر زیبای امام خامنهای عزیز (دام ظله) نسبت به اعطای دکترای افتخاری به ایشان در دیدار با اساتید دانشگاه تهران در تاریخ ۱۳ بهمن ۱۳۸۸:
"یک جمله دربارهی پیشنهاد آقای دکتر رهبر عرض کنیم؛ مسالهی دکتری افتخاری؛ خوب، البته این یک افتخار بزرگ است که این دانشگاه این اظهار محبّت را به ما بکند، لیکن من اهل دکتری نیستم، همان طلبگیِ ما کافی است. اگر بتوانیم به میثاق طلبگی متعهّد و پایبند بمانیم -که قولاً و فعلاً این میثاق را از دوران نوجوانی و جوانی با خدای متعال بستیم- اگر خداوند کمک کند و ما بتوانیم این میثاق را حفظ کنیم و در عالَم طلبگی پیش برویم من این را ترجیح میدهم. شما لطف کردید و این برای ما هم مایهی مباهات است، لیکن من پیشنهاد شما را قبول نمیکنم."
✴️@fegh_osoul_rafiee