✅ ادامهی شرح و تبیینِ #فوائد_الأصول مرحوم #محقق_میرزای_نائینی 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
#رسائل_شیخ_انصاری
#فوائد_الأصول
#محقق_میرزای_نائینی
#تنبيهات_برائت
#احتیاط
#عبادات
✅ مرحوم #محقق_میرزای_نائینی در #فوائد_الأصول (ج٣/ص۳۹۸) بحث مفصَّلی را دربارهی امکانِ #احتیاط در #عبادات ارائه میکند؛ ایشان میفرماید: مرحوم #شیخ_انصاری نه تنها احتیاط در عبادات را مشکل میداند، بلکه قول به عدمِ امکان ِ #احتیاط در #عبادات را نیز تقویت میکند، در حالی که مبنای ایشان در کتابهای فقهی و رسالههای علمیِشان این نیست.
🔷️ در ادامه ایشان میفرماید: البته نقل شده است که "أقواهما" در نسخهی اصلی رسائل نبوده است. و به گمان هم باید این گونه باشد، زیرا ما نمیتوانیم قبول کنیم که اصولیای مانندِ #شیخ_انصاری امکانِ احتیاط در #عبادات را انکار کند.
🔶️🔸️ مبنای اشکالِ #شیخ_انصاری در امکانِ #احتیاط در #عبادات این است که اگر در وجوبِ نماز یا هر عمل عبادیِ دیگری شکّ داشته باشیم نمیتوانیم #قصد_امر کنیم، زیرا یقین به وجودِ امرِ شرعی نداریم تا بتوان آن را در انجامِ آن عملِ عبادی قصد کرد.
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
مرحوم آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (رضوان الله علیه) در نصایحی به طلّاب میفرمودند:
"طلّابِ جوان -که آیندهی #حوزه و #دین به دستِ آنهاست- ابتدا باید به #درس اهمّیّت دهند و با جدّیّتِ کامل #درس بخوانند و اگر در ایامِ تعطیل فرصتی برای #زیارت بر آنان حاصل شد [به زیارت] بروند، و انشاللّه خداوند بر توفیقات آنان میافزاید."
✴️@fegh_osoul_rafiee
✳️ درسهای حقیر در مدرسهی علمیهی عباسقلیخان در ساعت مقرَّر برگزار خواهد شد:
📖 #رسائل شیخ انصاری (تنبیهات برائت)
⏰ ساعت ۷:۱۵
📖 #أصول_الفقه مرحوم مظفر
⏰ ساعت ۱۰
📖 #مکاسب شیخ انصاری (شروط متعاقدین)
⏰ ساعت ۱۲:۳۰
✴️@fegh_osoul_rafiee
✅ بعید نیست تدریسِ #اصول در حدِّ کتابِ #أصول_الفقه مرحوم مظفَّر یا #حلقه_ثانیه مرحوم #شهید_صدر برای باحثینِ #علوم_اسلامی که قصدِ #اجتهاد ندارند ضروری باشد.
#اصول
#علوم_اسلامی
#رسائل_شیخ_انصاری
#فوائد_الأصول
#محقق_میرزای_نائینی
#تنبيهات_برائت
#احتیاط
#عبادات
✅ مرحوم #محقق_میرزای_نائینی در #فوائد_الأصول (ج٣/ص۴۰۰) بعد از توضیحِ چراییِ عدمِ امکانِ #احتیاط در #عبادات -که مرحوم #شیخ_انصاری نیز آن را تقویت کرده است- میفرماید: انصاف این است که چنین مطلبی سزاوار نیست بر قلمِ #شیخ_انصاری جاری شود، چه برسد به آن که ایشان آن را تقویت کرده باشد و چنین سُخَنی را اختیار کند.
🔷️🔸️ #محقق_میرزای_نائینی در نقدِ نظریهی عدم امکانِ #احتیاط در #عبادات در #شبهات_بدویه میآورد: #امتثال چهار مرتبه دارد:
۱- #امتثال_علمی_تفصیلی
۲- #امتثال_علمی_اجمالی
۳- #امتثال_ظنّی
۴- #امتثال_احتمالی
🔸️ این چهار مرتبه عقلاً ترتیبی است؛ یعنی به گونهای است که در صورتِ امکانِ هر مرتبهای، مرتبهی بعدی صحیح نیست، اما در صورتی که سه مرتبهی اول متعذّر باشد #امتثال_احتمالی بیاشکال است، و عقل نیز آن را حَسَن و نیکو میشمارد.
🔹️ همچنین اگر قرار باشد حقیقتِ #امتثال تنها با #امتثال_تفصیلی تحقّق یابد #امتثال_اجمالی در #شبهات_علم_اجمالی نیز باید بیاعتبار باشد.
🔶️🔹️ ایشان در ادامه توهّمی را بیان و دفع میکند:
🔹️ اما توهّم این است که قیاسِ #علم_اجمالی با #شبهات_بدویه درست نیست، زیرا امر شرعی در #علم_اجمالی -در هر حال- یقینی است، اما در #شبهات_بدویه تنها محتمل است.
🔸️ و دفعِ ایشان نیز این است که اگر شما #امتثال_تفصیلی را معتبر میدانید فرقی بین #علم_اجمالی و #شبهات_بدویه نیست، زیرا مکلّف در هر دو صورت در حینِ انجامِ عمل، هیچ یقینی به این که عملش مصداقِ مامورٌ به است نداشته و امکان #قصد_امر ندارد؛ پس، در #علم_اجمالی نیز جز #امتثال_احتمالی امکان ندارد.
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
مرحوم آیت الله العظمی بهجت (رضوان الله علیه) نقل میفرمودند:
"زمانی که ما در کربلا بودیم آقا شیخ عبدالله مامقانی (رضوان الله علیه) در قیدِ حیات بودند و گفته میشد که ایشان [در هر] شبانهروزی چهار ساعت میخوابد، ولی [خودِ ایشان] در کتابِ رجالش نوشته است: تالیفِ این کتاب سه سال طول کشید، و من در این مدّت [در هر] شبانهروزی سه ساعت میخوابیدم."
✴️@fegh_osoul_rafiee
یکی از شاگردانِ مرحوم آیت الله العظمی بهجت (رضوان الله علیه) دربارهی اهتمام ایشان به لزومِ ارتباطِ مستمرِّ طلّاب و روحانیّون با #حوزه_علمیه از ایشان نقل میکند:
"حدودِ سال ۱۳۵۲ روزی به همراهِ حجّت الإسلام و المسلمین... بیست دقیقه قبل از درس خدمتِ آقا مُشرَّف شدیم ایشان [به آقا] گفت: بعضی از آقایان اِصرار دارند مرا به یکی از شهرها و بخشهای کاشان ببرند تا روحانیِ آن شهر باشم.
آقا فرمودند: آیا آن جا #حوزه_علمیه دارد؟
ایشان گفت: نه، #حوزه_علمیه ندارد.
آقا فرمودند: به جایی که #حوزه ندارد نروید.
بنده عرض کردم: اگر امثالِ ایشان برای هدایت و ارشادِ مردم از قم بیرون نروند چه کسی باید به دادِ مردم برسد؟
ایشان با نارضایتی از گفتارم تنها فرمودند: هَذا مَا عِندی."
✴️@fegh_osoul_rafiee
24.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ امام! ای بلند آیتِ آسمانی...
هدایت شده از محمد علی رفیعی | فقه و اصول
حجت الإسلام ریشهری (رضوان الله علیه) در مورد توصیههای مؤکَّد آیت الله العظمی بهجت (رضوان الله علیه) مینویسد:
آیت الله بهجت در دیداری که پیش از سفر حجّ در تاریخ ۱۳۸۵/۹/۲ با ایشان داشتم پس از احوالپرسی بدون مقدمه تاکید کردند: "حداقل هر روز یک ساعت درس و بحث فقه و اصول داشته باشید. اینمطلب را به آقای خامنهای هم گفتهام. هر مسئولیتی دارید این کار را رها نکنید".
در ادامهی دیدار نیز این رهنمود را تکرار کردند. همچنین وقتی به ایشان عرض کردم: "توصیهای برای بهرهبرداری از حجّ بفرمایید". فرمودند:
"از خدا بخواهید موفق شوید به این مطلب فقه و اصول".
جالب توجه این که پس از بازگشت بنده از سفر حجّ نیز در دیداری که به تاریخ ۱۳۸۵/۱۱/۱۲ با ایشان داشتم مجدداً همین توصیه را تکرار فرمودند.
(زمزم عرفان؛ ص۶۴)
✴️@fegh_osoul_rafiee
✅ ادامهی تصحیح، شرح و تبیینِ #حاشیة_المكاسب مرحوم #آخوند_خراسانی 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇