🔹 «امرسن» می گوید «زندگی یک فرد بشر زاده افکار روزانه او است»
🔹در نتیجه 35 سال تدریس در کلاسهای شبانه این مطلب برای من چون روز روشن شده که
« زنان و مردان می توانند با تغییر فکر ناگهانی ، #ترس و #بیماری های مختلف را از خود دور سازند
و وارد مرحله نوینی از حیات گردند.»
🔹 به چشم خود صدها از این تغییرات را دیده ام و به قدری برای من عادی شده است که دیگر از مشاهده آن متعجب نمی شوم.
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
[سبب ممتنع بودن وجود معتدل حقيقى در خارج]
✅بالجمله معتدل حقيقى كه مذكور شد وجود او در خارج ممتنع است و دليل بر امتناع مىگشت كه عناصر متساوى في الصور از دو وجه بيرون نيست:
1️⃣ يكى آنكه نباشد او را قاسرى كه منع كند عناصر را از تميّل آنها بامكنه آنها و ظاهر آن است كه در اين صورت تركيب حاصل نمىتواند شد زيرا كه عناصر بالطبع مائل و شايق احياز خوداند و اگر مائل به احياز نباشند لازم مىآيد كه مطلوب بالطبع متروك بالطبع باشد و هو محال.
2️⃣دوم آنكه باشد مر او را قاسرى كه مانع تشتّت اجزا بود و اين نيز غير ممكن است زيرا كه قاسر مركب را در مكان يكى از اين بسايط خواهد داشت يا در مكان ديگر و مكان ديگر خود تحت السماء موجود نيست غير مكان بسائط لأن الخلاء محال و لا بسيط غير هذه الأربعة و استمساك قاسر او را در مكان احد البسايط مستلزم ترجيح است بلا مرجح و هو ايضا محال
🔹و اگر گويند جائز است كه آن قاسر هم بالطبع مائل به مكان يكى از بسائط بود پس ترجيح بلا مرجح لازم نيايد، گويم قاسرى كه بالطبع مائل به مكان خواهد بود ناچار است كه او هم جسمى داشته باشد زيرا كه اقتضاى مكان معين خاصه طبيعت جسم است و چون قاسر را جسم ثابت شد محال است كه دو جسم مختلف در ماهيت مقتضى باشند مكان واحد را بالطبع كما قرروه و ايضا اين قاسر يا بسيط خواهد بود يا مركب اگر بسيط است البته خارج از عناصر اربعه خواهد بود و هو مما لا نطق به أحد و اگر مركب است اين نيز محتاج به قاسر خواهد بود و منتهى به تسلسل يا بدور خواهد شد فثبت أن المعتدل الحقيقي لا يوجد في الخارج أصلا.
🔹#مفرح القلوب (شرح قانونچه)، ص: 15
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
✅#حزاز
🔹#سبوسهء سر بوذ و
#سبب اين سبوسه #رطوبات_غليظ بوذ كه از مسام بيرون آيذ و خشك شود ماننده سبوس جون ديكر بيرون آيذ آن بيشين را بيرون سبوزانذ و بيرون افكند و بوذ كه از #بلغم بوذ و نشان وى ان بوذ كه اين سبوس ها #سبيد بوند و مر خداوندان بلغم را بوذ و نشاني ها زيادت بلغم بديد آمذه بوذ
و بوذ كه اين سبوسه از غلبهء #صفرا بوذ اعنى خونى كبا وى صفرا آميخته بوذ و نشان وى آن بوذ كى اين سبوسه #سرخكونه « بوذ و مر خداوندان غلبهء خون را بوذ
و بوذ كى از #سودا بوذ و نشان وى آن بوذ كه سبوسه #سياهرنگ بوذ و مر خداوندان غلبهء سودا را بوذ
✅و حد علاج اين بيمارى آن بوذ كه اكر نشان امتلا بجاى بوذ و تن بر بوذ اعنى اخلاط بسيار بوذ استفراغ كنى بفصد اكر خداوند بيمارى را خون غالب شذه بوذ و بيارها و بحب ها جنان ك بباب داءالثعلب ياد كردم هر خلطى را جداجدا و باز غرغرها بايذ كردن تا سر باك شوذ و باز تدبير سر شستن بايذ كردن بآب هايى كه اكنون ياذ كنم .
🔹#هداية المتعلمين في الطب، متن، ص: 213
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
#حزاز:
من أمراض الرأس الظاهرة و تسمى: الأبرية
🔹و هو عبارة عن خشونة منفصلة تتسلخ قشورا كالنخالة،
🔹و يطلق هذا الاسم على القوابي إلا أن الأكثر استعمالا إطلاق الحزاز على ما يخص الرأس، و القوابي على غيره،
🔹 و يحدث عن فساد خلط تحت جلد الرأس.
🔹فإن كان البدن كله صحيحا فالخلط مخصوص بالرأس، و إلا فبالشركة،
🔹و #سببه المادي كل خلط فسدت كيفيته،
🔹فمن خصص بالبلغم و السوداء تحكم،
🔹 و يثيره كل مبخر كالخردل، رديء الكيفية و لو رطبا كالبطيخ الهندي، و غليظا كالفول و كل قديد و حرّيف، و الفاعل حرارة محرقة،
🔹 و #صورته أجسام خشنة نازة و غير نازة، و غايته انسلاخ الجلد و فساد منابت الشعر.
✅العلامات: إن كان رطبا فإن كان نازا بإفراط فمركب، و إلا فإن كان غليظا إلى البياض فعن البلغم، أو الحمرة فالدم و إلا فالعكس. و قول جالينوس: إن الحادث منه عن الصفراء يرشح رطوبات رقيقة، الظاهر أن مراده بالصفراء هنا الممزوجة ببعض الرطوبات و لو حسية. و حاصل الأمر أن هذا المرض قطعي الدلالة بألوان ما يخرج منه على مادته.
📚#تذكرة أولي الألباب - الجامع للعجب العجاب، ص: 510
📚نويسنده: انطاكى، داود بن عمر- أحد تلامذته
⏰تاريخ وفات مؤلف: 1008 ق
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
🔹و في #بول الإنسان من قوة الجلاء أكثر مما في غيره من الأبوال،
🔹و دليل ذلك ما يفعله #القصارون فإنهم يقطعون به وسخ الثياب،
🔹و لذلك ينطله الأطباء على الجرب و على العلة التي يتقشر فيها الجلد فيشفي هاتين العلتين، و ينطلونه أيضا على الجراحات المملوءة من الرطوبة الكثيرة الوسخ، و خاصة إن كان فيها شيء قد تعفن. و إذا كان في العانة مثل هذه العلة نقوها بالبول؛ و يداوون به أيضا الأذن التي تجري منها المدة و السعفة و الحزاز فيبرئها.
✅ و أما أنا فلا أفعل ذلك، لأن لي أدوية كثيرة تنوب عن ذلك.
📚#الحاوي في الطب، ج6، ص: 57
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
✅ و ما كان منه في عمق البدن فان الطبيعة تدفعه إلى ظاهر البدن
🔹لأن الطبيعة في هذا الوقت لصحة الهواء فيه و اعتداله تقوى في عمق البدن و يدفع الأخلاط الرديئة من الأعضاء الرئيسية إلى ناحية الجلد فتحدث لذلك العلة التي يتقشر فيها الجلد و #القوابي و سائر ما ذكرناه،
🔹 و إن دفعته في بعض الاوقات إلى بعض الأعضاء أو إلى بعض المفاصل أحدث [الخراجات ] و أوجاع المفاصل.
#كامل الصناعة الطبية، ج2،
#درد_مفاصل
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
✅و الجرب و العلة التي يتقشر فيها الجلد:
🔹و ربما حدثت هذه الأعراض بسبب ضعف الجلد إذا دفعت الطبيعة الفضول و أخرجتها إلى ظاهر البدن على جهة التنقية للأعضاء الداخلة لم يقوى الجلد على إخراجها إلى خارج و تحليلها فيبقى في الجلد،
🔹و أكثر ما يحدث ذلك بمن يكثر من الأطعمة الرديئة
🔹و يدمن من تناول الأغذية الرديئة الكيموس
🔹 و يقلل من الاستحمام.
#كامل الصناعة الطبية، ج2،
#پوسته_پوسته_شدن_پوست
#حمام_کم
#ماندن_مواد_زیر_پوست
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
🔹#قُوْبَاء: اصل در آن تحريك واو است. صاحب قاموس گفته: «فعلًا (به ضم فاء و سكون عين نيامده مگر قوباء و خشاء و اصلهما قُوَباء و خُشاء است)
. و آن #خشونت و درشتى است كه در ظاهر پوست بدن به هم مىرسد با #خارش بسيار و از آن، #قشور دائم جدا مىگردد تا صحت يابد و در ابتدا دانه اندك صلبى پيدا مىشود و يا داغى و خارش بسيار مىكند و بعد خارش بسيار اندك آب لزجى از آن تراوش مىكند، روز به روز منتشر و زياده مىگردد و از امراض #مسريه است و دو نوع مىباشد: سرخ و سياه.»
سرخ آن نازكتر و خارش آن كمتر و سياه آن ضخيمتر و خارش آن بيشتر و مادّه سرخ، خون فاسد رقيق مائى بورقى است و ماده سياه، سودايى غير طبيعى فاسد ردى؛ خواه از خون سوخته باشد و خواه از صفراى سوخته و خواه از سوداى سوخته كه به طرف جلد ريزد و گاه در عمق بدن به هم مىرسد و به دستور، خارش بسيار مىكند و از آن پوست جدا مىگردد و روز به روز منتشر مىشود و بسيار آن خصوصاً سياه ضخيم.
و آنچه از آن رطوبت صديدى لزج عفن لذاع تراوش نمايد و زود منتشر و اطراف خود را متقرح و فاسد سازد، بسيار ردى و #مقدمه_جذام و #منذر بدان است.
و قوباى منتشر را بر برص اسود اطلاق مىنمايند، و گاه قوبا در دماغ ظاهر مىشود. و علامت و سبب آن قريب به علامت و سبب حمره دماغ است و لازم آن، حكّه دماغ.
📚#خلاصة الحكمة، ج3، ص: 75
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
منظور حقير اين است كه پاره اى #علامات و #منذرات در بدن ظهور و بروز مىنمايد كه آن علايم مخبر به امراض چندى هستند كه بعد از اين خواهد آمد.
🔹همينكه آن علامت را در خود ديدند البته #رجوع_به_طبيب_حاذق عالم عامل نمايند و در فكر معالجه آن شوند تا مبتلا بدان امراض نشوند.
🔹اگر در حفظ الصحه اهمال و اغفال نمودند در اين باب مساهله نكنند تا به امراض صعبه گرفتار نشوند.
و به نظر آمدن #پشه و #مگس و مانند آن در چشم، هرگاه سبب آن بخار معده نباشد دليل آن است كه #نزول آب در چشم به هم خواهد رسيد.
#خفقان دائمى، منذر به #موت_فجأه است.
🔹و #كثرت_كابوس و دوار، منذر به صرع و سكته است.
🔹كثرت #اختلاج جميع بدن، منذر به #تشنج است و يا استرخاء.
🔹#خدارت و بىحسى بدن، اغلب منذر به #فالج است.
🔹#اختلاج و جستن رو هميشه دليل بر آن است كه #لقوه به هم خواهد رسيد.
🔹كثرت #غم و #خوف بدون سبب، دليل آن است كه #ماليخوليا به هم خواهد رسيد.
🔹بسيارى #نزلهها و #لاغرى بدن و زيادتى #سرفه و #تنگى نفس دليل بر آن است كه #سل به هم خواهد رسيد.
🔹#اختلاج صورت به انضمام آمدن #اشك از چشم و تنفر از روشنى و صدا با سرخى صورت و چشم، منذر به #سرسام است.
🔹#سرخى وجه و انتفاخ آن و گرفتگى آواز و بودن رنگ مايل به كمودت و دوام آن، دلالت مىكند كه #جذام خواهد به هم رسيد.
🔹#نفخ صورت و زير چشم دليل #استسقاء است.
🔹#سقوط اشتها و ناخوش آمدن از طعام، دليل آن است كه #ناخوش خواهد شد.
🔹ساقط شدن اشتهاى طعام با «2» قى و نفخ و وجع اطراف منذر به قولنج است.
🔹حرقت و سوزش دائمى در بول، دليل آن است كه قرحه در مثانه يا در قضيب به هم خواهد رسيد.
🔹براز سفيد بىرنگ، منذر به يرقان است.
🔹#قوباء بسيار، منذر بهق اسود است و بهق ابيض، منذر به برص ابيض است.
🔹خارش مقعده هنگامى كه از ديدان صغار نباشد، منذر بواسير است.
🔹خروج دماميل و سلعه ، منذر به دبيله است.
🔹#تمطّى ( کشیدن اعضا ) خصوصا عقب خواب، دلالت بر #فضول مجتمعه در عضلات مىنمايد.
🔹كثرت #تثاؤب( خمیازه ) صحيح المزاج ، بدون سبب، منذر به #امراض دماغيه است و گاهى به سبب برد و تكاثف و قلت تحليل و بيدار شدن از خواب، قبل از استيفاء خواب، تمطّى و تثاؤب مىباشد.
🔹و #لاغر شدن هر دو پستان در زن آبستن، دليل آن باشد كه #بچه_خواهد_افتاد
🔹و اگر زن به دو بچه يكى پسر و يكى دختر آبستن باشد و پستان راست او لاغر شود، دليل آن باشد كه پسر خواهد افتاد و اگر پستان چپ لاغر شود، دليل آن باشد كه دختر خواهد افتاد.
🔹و بسته شدن خون در پستان زن، دليل آن باشد كه #ديوانگى به هم خواهد رسيد.
🔹هرگاه #سخت شود #پستان زن آبستن، دليل آن باشد كه #درد در چشم او به هم خواهد رسيد يا در #سرين او.
🔹#حايض گشتن زن حامله در اوقات مقرره حيض، منذر به #اسقاط است.
🔹و هرگاه #شير از پستان زن آبستن روان شود دليل آن باشد كه #طفل را در شكم ضعفى عارض شده است و بيمار است.
✅و از اين قبيل علامات و منذرات در بدن زياد مىباشد كه اشعار و اخبار مىنمايند به امراض و حقير اين چند قسم را كه اغلب اتفاق مىافتد بيان نمود و لكن هيچ امرى بىقاعده صورت نمىبندد. مجملا تغيير هر چيزى از عادت مقرره خود، از شهوت يا براز يا نوم يا بول يا عرق يا خارش بدن و يا تغيير ذائقه، بسيار گردد و يا كم و همچنين هر تغييرى از عادات طبيعى، دليل آن است كه مريض خواهد شد و همچنين عادات غير طبيعى .
🔹 اين است مختصرى از منذرات و علامات كه برخى از آنها ذكر شد.
📚#حفظ الصحة ناصرى، ص: 275
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
🔹و آن علامتها آن است كه هرگاه به هم رسد در بدن #كاهلى و #سستى و #كشش در اعضاء و خميازه بسيار و غلبه #خواب و #سنگينى سر و #كندى فكر و #كدورت در حواس و #كمى اشتها و #شيرينى دهان و علاوه ديده شود در خواب، چيزهاى سرخ و چيزهاى سنگين كه بر او حمل كرده باشند، دلالت مىكند اين علايم بر زيادتى خون در بدن و بر اينكه به هم خواهد رسيد مرضهاى دموى مثل مطبقه و ماشرا و خناق و رعاف و نفث الدم و درد چشم و حصبه و آبله. بايد از #فصد كردن غفلت نكنند.
✅و هرگاه به هم رسد #زردى در رنگ و #كمى_اشتها و #تلخى دهان و #سوزش فم معده و #غثيان و ب#ىتابى و #تشنگى و #خشكى دهان و #قاروره هم زرد باشد و ديده شود در خواب، چيزهاى زرد و يا آتشهاى افروخته، دلالت مىكند اينها بر زيادتى #صفرا در بدن و بر اينكه به هم خواهد رسيد بعد از اين، مرضهاى صفراوى مثل #تب غب و #محرقه و #يرقان و ساير امراض صفراوى. بايد كه تنقيه نمايند به استفراغ خلط صفراوى و اهمال نورزند.
✅و هرگاه به هم رسد تيرگى در رنگ و ترشى دهان و كمى خواب و بسيارى در فكر #انديشه و #كجخلقى و #ترشرويى و #فشارش در فم معده و رقت قاروره و ديدن #خوابهاى هولناك و ديدن چيزهاى سياه و تاريك در خواب، دلالت مىكند اينها بر زيادتى خلط #سودا در بدن و بر اينكه به هم خواهد رسيد بعد از اين، مرضهاى سوداوى مثل #تب ربع و #ماليخوليا و #بهق سياه و #وسواس و #دوالى و درد سپرز و #جذام و #سرطان و #اورام صلبه. بايد بعد از نضج كامل به استفراغ خلط سودا بكوشند.
✅و هرگاه به هم رسد #كاهلى در بدن و #كندى در فكر و #روان شدن آب از دهان و #بسيارى خواب و سنگينى در سر و كمى در اشتها و ديرى #هضم و #سفيدى در رنگ و ديدن در خواب، نهرها و برفها و باران ها و مرض #كابوس- كه #بختك گويند- بسيار واقع شود دلالت مىكند اينها بر زيادتى بلغم و بر اينكه به هم خواهد رسيد بعد از اين، مرض هاى بلغمى از نوبه و لثقه و مواظبه و ورمهاى نرم و فالج و لقوه و صرع و سكته و ساير امراض بلغمى. بايد صاحب آن در استفراغ بلغم بكوشند و غافل نباشند.
🔹اعيا و #خستگى كه در بدن پيدا شود و سبب آن معلوم نباشد دليل بر اين است كه #ناخوش خواهد شد.
🔹و دردسر يا شقيقه مدام، دليل آن است كه كورى به هم خواهد رسيد.
#حفظ الصحة ناصرى، ص: 275
📚📚📚آدرس_کانال
https://eitaa.com/ghanoonfeteb
در روایتی دیگر آمده:
✅«وسأله سماعة بن مهران عن الرجل يكون في عينيه الماء فينتزع الماء منها فيستلقي على ظهره الأيام الكثيرة أربعين يوما أو أقل أو أكثر فيمتنع من الصلاة إلا إيماء وهو على حاله؟
🔹 فقال : لا بأس بذلك»
✅یعنی «سماعه بن مهران از امام صادق (ع) پرسید درباره شخصی که #چشمش آب آورده و آب چشم را خارج میکند و باید به پشت بخوابد مدت چهل روز کمتر یا بیشتر، نمیتواند نماز بخواند مگر با اشاره و با همان حال، امام فرمودند اشکالی ندارد.»
#آقای_تبریزیان
#درمان_بیماری_چشم
#درمان_های_زمان_ائمه
📚📚📚آدرس_کانال
https://eitaa.com/ghanoonfeteb