فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 بگذار برای خودش بماند ...
درس توحید شهید باکری در میدان جنگ
گمشده امروز جامعه ما
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
📌تاملی در موضوع فقه هنر
(هنر یا صنعت)
🔹یکی از فقه های معاصر و نو پدید، فقه هنر است. این فقه ناظر به هر آن چیزی است که امروز در جامعه و بخصوص وزارت فرهنگ و ارشاد #هنر نامیده می شود.
🔹اما نکته مهم در این زمینه دقت در موضوع شناسی هنر است، ابتدا می بایست معنای هنر و مصادف آن از منظر حکمت اسلامی روشن شود تا قلمرو هنر و مصادیق اصیل آن از مصادیق غیر اصیل و واقعی آن شناخته شود.
🔸ضرورت این بحث زمانی روشن می شود که بدانیم تاسیس فقه های جدید صرف نام گذاری نیست بلکه با تاسیس یک رشته فقهی، در واقع یک سلسله از اصول، قواعد، حدود و تکالیف فقهی با توجه به ان نیز تولید می شود که شاید در سایر ابواب بدان نیاز نباشد. به طور قطع موضوع هنر به جهت اهمیت و کارکردهای معنوی و فرهنگی آن دارای ملاحظات، حمایت ها و یانظارت هایی است که در سایر ابواب فقهی به گستردگی آن نیست.
🔹هنر یک مفهوم حقیقی نیست بلکه مفهومی اعتباری است که به مجموعه ای از کنش ها و یا محصولات انسانی اطلاق می شود که دارای ویژگی خاص و یا کارکرد ویژه ای است.
🔸حال این پرسش مطرح می شود آن ویژگی و خصوصیت چیست که برخی از کنش ها و محصولات انسانی را ذیل عنوان هنر طبقه بندی می کند؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت هر دستگاه معرفتی و نظری در بستر فرهنگ و اجتماع، پاسخ متفاوتی می دهد.
🔹در دستگاه نظری مدرن، هنر ناظر به سطح خاصی از زندگی انسان مبتنی بر انسان شناسی اومانیستی است و بسیاری از #صنایع_فرهنگی را هم هنر می نامند.
🔸اما در حکمت و معارف دینی و انسان شناسی اسلامی، هنر مفهومی والا و متعالی دارد و هر گونه کنش و محصول انسانی که دارای نظم و یا متعلق احساس زیبایی است هنر نامیده نمی شود بلکه میان #هنر و #صنایع_مستظرفه تفاوت جوهری و ماهوی وجود دارد.
با مراجعه به ادبیات دینی و فرهنگ اسلامی، آنچه هنر نامیده می شود که حداقل با برخی خصوصیات همراه باشد: ۱. زیبایی و حکمت، ۲. قدسیت و تعالی، ۳. آداب و ترتیب، ۴. تعهد سازنده و مسولیت رهایی بخشی.
🔹اگر این خصوصیت ها را خصوصیت هویت ساز در عنوان هنر قرار بدهیم بخشی از آنچه به جهت سیطره فرهنگ و اعتبار مدرنیته هنر نامیده می شود از دایره فقه هنر خارج می شود و در دایره #صنعت_فرهنگی وارد می شود.
🔸به نظر می رسد که ملاحظات، حمایت ها و کنترل ها در #فقه_هنر بسیار متفاوت از #فقه_صنعت_فرهنگی خواهد بود.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
📌 جایگاه مسائل وجود در معرفت انسان
حکیم متأله علامه صدرالمتألهين شیرازی:
🔹و الحق أن الجهل بمسألة الوجود للإنسان يوجب له الجهل بجميع أصول المعارف و الأركان
🔸لأنّ بالوجود يُعرف كل شيء و هو أوّل كلّ تصوّر و أعرف من كلّ متصوّر فإذا جهل جهل كل ما عداه.
🔹و حق این است که جهل به مسئله وجود موجب جهل انسان به همه أصول معارف و ارکان [هستی] می شود.
🔸برای اینکه بواسطه وجود هر چیزی شناخته می شود [زیرا از یک سو مفهوم] وجود اولین همه تصورها است و [سوی دیگر وجود] شناخته شده ترین [روشن ترین] متصور است. بنابراين اگر وجود مجهول باشد ماعدای آن [ از موجودات] نیز مجهول است. [یعنی انسان به حقیقت جاهل است و از حقایق هیچ نمی داند.[
منبع:
الشواهد الربوبية في المناهج السلوكية ؛ ص14.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
📌الگوی امتداد حکمت و فلسفه اسلامی در اقتصاد
🟢 انتشار جلد دوم کتاب اقتصاد تطبیقی
اين كتاب جلد دوم از مجموعه ای است دو جلدی که مشتمل بر مباحثى است كه طى ۲۷ جلسه توسط استاد شهيد آيتالله مطهرى و تعدادى از اقتصاددانان در فاصله زمانى شهريور ۱۳۵۷ تا هشتم ارديبهشت ۱۳۵۸ شمسى ايراد شده است. در اين جلسات متن كتاب «تاريخ عقايد اقتصادى» تأليف دو اقتصاددان فرانسوى، توسط يكى از حاضران گزارش شده و سپس استاد مطهرى نظر خود را درباره مباحث طرح شده با توجه به اصول و مبانى اسلامى ارائه مىدادند.
💢 پیشبینی شهید استاد مطهری در سال ۱۳۵۸ از آینده کمونیسم و کاپیتالیسم
🔹 كمونيسم و كاپيتاليسم دو حالت افراطى و تفريطى هستند. از نظر ما هيچكدام از اينها نمىتواند به حيات خودش براى هميشه ادامه بدهد مگر اينكه به حالت تعادل برگردند.
🔸 دنياى امروز اين را ثابت كرده كه كاپيتاليسم دارد مىآيد به حد وسط، كمونيسم هم دارد مىآيد به حد وسط؛ يعنى آنها كمكم دارند مالكيت خصوصى را مىپذيرند و از آن شدت مخالفتشان مىكاهند، اينها هم دارند آن ليبراليسم خودشان به آن شدت و آن آزادى لجامگسيخته سرمايهدارى را از بين مىبرند و با مالياتهاى تصاعدى كه دارند مىبندند برمىگردند به حد وسط...
🔹 كاپيتاليسم به اين شكل قابل بقا نيست مگر اينكه خودش را اصلاح كند، كمونيسم هم قابل ادامه نيست مگر اينكه خودش را اصلاح كند.
📗 استاد مطهری، اقتصاد تطبیقی، ص۲۸۳-۲۸۳
🔹این کتاب را میتوانید با تخفیف از اینجا تهیه کنید
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
👓 انا لله و انا الیه راجعون
حکیم متأله ، فقه ربانی حضرت آیتالله حاج سید رضی شیرازی، از علما و اساتید مبرز حوزۀ علمیۀ تهران، دقایقی پیش رحلت کردند و به دیدار معبود شتافتند.
رحمة الله علیه
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
📌اشتغال به خدمت خالق و خلق
امام خمینی(ره) بنیان گذار انقلاب اسلامی پس از ترور آیت الله سید رضی شیرازی در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب، پیامی را برای این استاد برجسته حوزه علمیه تهران ارسال کردند.
متن این پیام که نشان از علاقه امام راحل به این عالم برجسته داشت، به شرح زیر است:
پیام امام راحل(ره) به مرحوم آقای سید رضی شیرازی (در پی ترور و حرکات مذبوحانه دشمن)
زمان: 24 تیر 1358 / 20 شعبان 1399
مکان: قم
بسمه تعالی
خدمت جناب مستطاب حجت الاسلام آقای حاج آقا رضی شیرازی ـ دامت افاضاته
خبر ناگوار سوءقصد به جنابعالی، از طرف عناصر فاسد رژیم منحط سابق، موجب نگرانی و تأثر گردید.
در این موقع که نهضت اسلامی با قاطعیت به راه خود ادامه می دهد و بدخواهان را به یأس و نومیدی می کشد، با این حرکات مذبوحانه می خواهند به خیال فاسد خودشان ایجاد وحشت در ملت مسْلم کنند؛ غافل از آنکه ملتی که جوانان نورسشان از شهادت در راه هدف ـ که همان اسلام است ـ استقبال می کنند، از سوءقصدها و ترورها نمی هراسند.
سوءقصد به اشخاصی که در طول عمر به خدمت خالق و خلق اشتغال داشته اند، ارادۀ آنان را مصمم تر و حقانیت مکتب را واضحتر می نماید.
گروهی که به اسم اسلام، فرزندان اسلام را ترور می کنند و به اسم خلق، زندگی خلق را به تباهی می کشند، می توان آنها را جز هواخواهان اجانب و خیانتکاران به اسلام و خلق مسلمان دانست؟
از خداوند تعالی سلامت و بهبودی جنابعالی را خواهانم. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
روح الله الموسوی الخمینی
حضرت آیتالله حاج «سید رضی شیرازی» فیلسوف، فقیه، استاد حوزه و دانشگاه و از علمای برجسته حوزه علمیه تهران، چهارشنبه 10 آذر 1400 دار فانی را وداع گفت.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 خدمات فیلسوف و فقيه آگاه
حضرت آیتالله سید رضی شیرازی، فقیه، فیلسوف، دانشمند و فعال اجتماعی بزرگی بودند که در ۹۳ سالگی از دنیا رفتند
در زندگینامه ایشان چند چیز بسیارجالب بود:
۱- سید رضی نتیجه میرزای شیرازی بزرگ هستند و نماد حیات این خاندان بزرگ تحول ساز بودند.
۲- در ۳۲ سالگی برای دفاع از آرمان فلسطین، به نمایندگی زعیم شیعه آیتالله العظمی بروجردی به اردن رفتند.
۳- در ۳۶ سالگی از استادان دانشگاه تهران بودند و دانشجویان زیادی از محضر درس فلسفه و عرفان ایشان بهره بردند که توسط رژیم پهلوی اخراج شدند.
۴- از ۳۷ سالگی امامت مسجد شفا در یوسفآباد تهران را برعهده گرفتند و تا روزی که توانایی جسمیشان اجازه میداد، بین مردم بودند و مشکلاتشان را حل میکردند
۵- در ۵۱ سالگی توسط گروهک فرقان ترور شدند
۶- در تبلیغ دینی بسیار قوی بودند. برای افراد وقت میگذاشتند و بیش از ۵۰۰ نفر از همین طریق به اسلام و تشیع گرویدند
۷- شاگردان بسیاری تربیت کردهاند و کتابهای مهمی نوشتهاند. به بیان دیگر کنار فعالیتهای گسترده اجتماعی و تبلیغ دینی، به تالیف و تدریس اهتمام ویژه داشتهاند
🔸 ایشان آخرین بازمانده فقها و فلاسفه تهران بودند؛ نسلی از بزرگان که ستونهای حوزه علمیه تهران تشکیل میدادند. و نقش زیادی در فرهنگ سازی تهران داشتند.
امیدوارم خداوند ایشان را با اجداد بزرگشان محشور فرماید.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
📌اهمیت هوش مصنوعی در پیشرفت کشور:
حکیم انقلاب آیت الله خامنه ای:
🔹من پیشنهاد میکنم یکی از مسائلی که مورد تکیه و توجّه و تعمیق واقع میشود، مسئلهی #هوش_مصنوعی باشد که در ادارهی آیندهی دنیا نقش خواهد داشت؛ حالا یا در معاونت علمی رئیسجمهور یا در دانشگاه باید کاری کنیم که ما در دنیا حدّاقل در [بین] ده کشور اوّل در مورد هوش مصنوعی قرار بگیریم که امروز نیستیم؛ امروز کشورهایی که درجهی اوّل در مسئلهی هوش مصنوعی هستند، حالا غیر از آمریکا و چین و مانند اینها که در ردههای بالا هستند، بعضی از کشورهای آسیایی هم هستند، بعضی کشورهای اروپایی هم هستند [امّا] ما نیستیم؛ البتّه کشورهای آسیایی ظاهراً بیشتر هم هستند؛ در آن #دهرتبهی_اوّل، تعداد کشورهای آسیایی بیشتر است. باید کاری کنیم که حدّاقل به ده کشور اوّل دنیا در این مسئله برسیم.
۱۴۰۰/۰۸/۲۶
بیانات در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
💠 همّت والا
⏪ اگر #طلبه هستید تا نفس میكشید با كتاب باشید، مبادا یك وقت بگویید من #فارغ_التحصیل شدم و اگر #دانشجو هستید تا نفس میكشید با كتاب باشید! این از بدترین نقص هاست كه كسی بگوید من بیست دور مكاسب گفتم, اشتباه می كنی! همان یك دور گفتی حداكثر دور دوم بس است، چرا بیست سال یك جا ماندی؟! كسی بگوید من الآن ده دوره شرح لمعه می گویم, از بدترین اشتباهات شماست! چرا ده سال یکجا ماندید؟!
🔸 آن دانشجو كه نمی كوشد استاد دانشگاه بشود #مغبون است, مگر اینكه كمبود فكری داشته باشد؛ آن طلبه ای كه نمی كوشد استاد حوزه بشود #مغبون است مگر اینكه استعداد درخور نداشته باشد. فرمود: «إنّ اللّه َ تعالى یحِبُّ مَعالِی الاُمورِ و یكرَهُ سَفسافَها»؛ #همت_بلند, فكر بلند, ایده و اندیشه بلند را خدا دوست دارد؛ كارهای پَست, همت های پست, فكر پست و #خیال_باطل نزد خداوند مكروه است.
#روز_دانشجو
#كتاب
#مطالعه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1393/01/28
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
هدایت شده از مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
امتداد حکمت.mp3
21.62M
🔰 مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی به مناسبت چهلمین سالگرد علامه طباطبائی، نشستی را با موضوع «الگوی امتداد حکمت در آثار علامه طباطبائی» برگزار کرده است. این نشست در تاریخ 24 آبان 1400 و در بستر فضای مجازی، توسط استاد امین اسدپور ارائه گردیده است.
▫️یکی از نیازهای مهم امروز ما بحث امتداد حکمت است. امتداد حکمت یعنی مبانی و روش فلسفی را در متن زندگی انسان خاکی امتداد دهیم تا به سطحی از عقلانیت رسیده و بتوانیم مسائل انسان را حل کنیم.
▫️امتداد حکمت هم از بعد عقلی هم از بعد عقلایی ضروری است. از بعد عقلی ضروری است چون به ضرورت ازلیه،(هستی هستی است ) و این در تمام ابعاد و مراتب جریان دارد حتی در زندگی دنیوی انسان. از بعد عقلایی ضروری است چون ما هم با ساحت تمدنی غرب روبرو هستیم که باید فلسفه خودمان را در برابر آنها ارزیابی کنیم. هم از این لحاظ که رویکرد معرفتی نسبت به مسائل از غرب آمده، فعالیم یا منفعل؟ و هم اینکه بر فرض نبود غرب، دستگاه حکمی ما مثل تمدن قرن ۳ تا ۶ ظرفیت جامعه سازی دارد یا نه؟ و حتی بر فرض چشمپوشی از تمدن و جامعه سازی، آیا خود فرد نیاز به حکمت دارد تا هدف و آرمان خود را بشناسد؟
🌐 www.aminasadpour.ir
🔹مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
@m_zoha
📌میرزای شیرازی و تدریس فلسفه(کتاب شوارق و اسفار ملاصدرا)
🔹کتاب «الإسفار عن الأسفار» تعلیقات حکیم متأله آیة الله سید رضی شیرازی است که در دو مجلد به چاپ رسیده است.
🔸مرحوم آقا رضی نواده پسری آیة الله العظمی میرزا محمدحسن شیرازی است. و از نکات بسیار مهم و ناگفته شخصیت میرزای شیرازی آن که وی از مدرّسین کتاب شریف اسفار بوده است.
🔹شاگردش آیة الله میرزا یحیی مستوفی بیدآبادی اصفهانی صاحب کتاب روح الإسلام والإیمان در شرح حال میرزا نوشته است:
🔸«كنتُ مشرّفاً بخدمته أزيد من خمس سنين، أيام مجاورتي للنجف الأشرف، وقرأتُ عليه علوماً كثيرة، مثل شرح الرضي في النحو وشرح المطالع مع الحاشيه الشريفة، والتفسير البيضاوي مع الكشّاف إلي أصول الفقه والفقه.
🔹وحضرتُ مجلس درسه في الشوارق والأسفار بطرز مختار. ولم يكن له نظير في التحقيق والتدقيق»...
ر.ک: درة الصدف رحیم قاسمی ج 4.
به نقل از کانال :
حدیث آرزومندی استاد رفیع پور.
#فقیهان_فیلسوف
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
راه برون رفت از #بحران
🔹یکی از شرایط لازم و ضروری برای پیشرفت و توسعه همه جانبه یک کشور #تقدم_منافع_عمومی بر #منافع_شخصی است.
🔹در منافع عمومی ، رشد و پیشرفت همه افراد در نظر گرفته می شود به همین جهت در مواقع بحرانی، همگان دست در دست یکدیگر می گذارند و مشکل و بحران بوجود آمده را حل می کنند. مثلا هرگاه بحران اقتصادی به هر دلیل در جامعه ایجاد شود همه افراد جامعه با تقلیل توقعات خود و اکتفا به امور ضروری شرایط را برای تنظیم بازار و توزیع عادلانه کالاهای اساسی و غیر اساسی میان همه اقشار مردم فراهم می کنند.
🔹اما #تقدم_منفعت_شخصی بر منفعت عمومی که بلای سبک زندگی ما ایرانیان است موجب دامن زدن به بحرانها و ایجاد مشکلات جدیدتر برای کشور و حکومت است. متاسفانه این امر در پس ذهن عموم ایرانیان ریشه دوانده و برای آن توجیهات فکری و نظری و حتی شرعی هم دست و پا شده است.
🔹بحران امروز اقتصاد ایران، نه فقط منشأ خارجی بلکه ریشه در این فکر و روحیه دارد که #منافع_شخصی مقدم بر #منافع_عمومی است. حتی بهتر است گفته شود ما اصلا درکی از منافع عمومی و منافع ملی نداریم. و اگر کسانی هم گاه از آن دم می زنند بیشتر جنبه تبلیغاتی و اهداف انتخاباتی و سیاسی دارند. حمله مردم به بازار برای احتکار و قبیله گرایی مسئولان در امور اجرایی دو نشانه از این نافهمی منافع عمومی و تقدم منافع شخصی و حزبی و گروهی است.
🔹اگر می خواهیم به درستی و با قدرت با مشکلات و بحرانها روبرو شویم باید ۱. تعریف و درک درست و صحیحی از منافع عمومی داشته باشیم و ۲. حقیقتا به اصل بنیادی #تقدم_منافع_عمومی بر منافع شخصی معتقد و عامل باشیم.
🔹ای کاش در آموزش و پرورش و منابر و رسانه های ما این مقوله آموزش داده می شد.
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121