هدایت شده از مَشارِقُ الأنْوار
ا﷽
❁ بدان که خوابیدن علماء از روی غلبهٔ خواب بعد از سهر طولانی همراه با قیام عبادی برای آنها مکاشفه و شهودی به همراه دارد. و قرب آنان به خدا و ورود آنان به ملکوت است .
❀ از خصایص ابدال این است که خوردن ایشان از روی نیاز است و خوابیدن ایشان از روی غلبهٔ خواب است و گفتارشان از روی ضرورت و ناچاری است...
📚ریاضت سالکین (ترجمه و شرح باب پنجاه و سوم فتوحات مکیه)
✍محی الدین ابن عربی قدس سره، ص ۵۶
•❈•══════┅┅
@An_Noor313
هو
در اواسط حال سالک ، پیر عشق و ولی الهی اگر مصلحت داند ، ذکر سالک را بدل به کلمه جلاله که "الله" است می فرماید. در اواخر احوال ذکر سالک را [مشایخ] مبدل به کلمه " هو " می نمایند ، و اغلب آن که این دو ذکر بیخود از قلب سالک بر زند ، آن وقت پیر عشق او را مأمور فرماید و در اوایل احوال شخص سالک می باید آنقدر ذکر مذکور را به لسان بگوید که مؤثر در قلب گردد ، تا ذکر قلبی شود و قلب بدون مشارکت زبان ذاکر گردد در حالت خواب و بیدار شدن از خواب ، و اگر کمال ذکر لسانی به این مرتبه رسید ، می باید مراقب شود قلب را به ذکر خفی قلبی و عزل نماید لسان را از ذکر تا آنکه قلب او مستغرق گردد در ذکر الهی و غایب شود سالک از حواس ظاهره خود ، و خلع نماید بدن را و مشاهده نماید ملکوت باطنیه را به بصیرت قلب خود و آیات قلبیه خود را مشاهده کند.
قوائم الأنوار و طوالع الأسرار ، خاتمة الکتاب ، صفحه ۷۰۳
میرزا ابوالقاسم راز شیرازی ذَهَبی
@hou786
هدایت شده از پژوهشهای تاریخ اسلام
📜بحث های تاریخیِ بی فایده
🔹️شهید آیت الله مطهری، بر این باور است که در تاریخ خوانی، جنبه درس آموزی آن است که باید مورد هدف قرار گرفته و از آن استفاده شود. تحقیق درباره مسائلی که از آن نمی توان عبرت گرفت، بی فایده است؛ مثلا بحث وجدل درباره بهشتی بودن و نبودن شخصیت های تاریخی که کاری خدایی است به پژوهشگر تاریخ ارتباطی نداشته و به رشد و تعالی او هیچ کمکی نمی تواند بکند. به باور مرحوم مطهری، بسیاری از افراد در این زمینه لغزیده اند و به جای آن که در مسائل مهم و سودبخش تحقیق کنند، به بررسی مسائل بیهوده رو آورده و خود را به آن مشغول ساخته اند.
🏷شايد عنايت بيشتر در مِثل آيه «تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَها ما كَسَبَتْ وَ لَكُمْ ما كَسَبْتُمْ وَ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا كانُوا يَعْمَلُونَ» به اين است كه شما فقط بايد از تاريخ گذشته درس بياموزيد، شما مسئول اعمال آنها از جنبه الهى نيستيد، امر آخرت آنها و مرحوم يا ملعون بودن آنها مربوط به كار خداست نه كار شما، هيچ وقت در اين جهت فكر نكنيد و جدل نكنيد كه آيا آنها ملعوناند يا مرحوم و وقت را صرف اين فكر نكنيد، اگر خدا صريحاً بيان كرده كه كرده و اگر نكرده كشف و تحقيق آن و استدلال و اقامه برهان بر آن مربوط به شما نيست. شما درباره آنچه مربوط به خود شماست فكر و تدبر كنيد كه فكر صحيح اين است. متأسفانه جامعه اسلامى از جمله مواردى كه لغزيد همان فكر كردن در مسائل بيهوده بود؛ از آن جمله راجع به وظايف الهى در عالم آخرت. اين سنخ مجهولات را موضوع تفكر خود قرار دادند.
📚یادداشت های استاد مطهری: 13، 249.
🏷ملّا را ديدند كه چوب بزرگى به دو دست گرفته و كلاهش را روى آن چوب گذاشته و به سرعت مىچرخاند و در اين حال ديدند كه شلوارش پايين افتاده و آنچه بنا نيست پيدا باشد، پيدا شده. گفتند: ملّا شلوارت را بالا بكش. گفت: ببينيد آخر فرصت دارم؟! از اين قبيل است، عمل بسيارى از مردم كه دائماً در تلاش هاى بيهوده هستند و بىجهت كارهايى براى خود درست كردهاند و وقتى و فراغتى براى خود باقى نگذاشتهاند؛ مانند حوزههاى روحانى و مشاغل درسى آنها در برابر وظايف اصلاحى آن ها.
📚 یادداشت های استاد مطهری: 15، 160.
🏠 @chsiqs
هدایت شده از جٰامِعُ الْأَسْرار
﷽
📜چون آن(کم خوابی و سَهَر) را ملتزم گردد، سَهَر به چشم دلش سرایت کرده و دیدهٔ بصیرتش با ملازمت ذکر منجلی و مصفا می گردد، لذا از خیرات، آن قدر که خداوند تعالی می خواهد مشاهده می کند.
📘فتوحات مکیه، باب53:معرفت اعمال مرید پیش از وجود شیخ_معارف_بخش25 از فتح مکی
@JAMEOLASRAR110
هو
یحییبن معاذ رازی:
" اِنکِسار العاصِین
خیرٌ مِن صَولة المُطیعین "
فروتنی گناهکاران
بهتر از جلوهنمایی طاعتمندان است.
هو
اگر کسی به این باور برسد
که غیر از "خدا "
به کسی احتیاج ندارد
خداوند هم او را به غیر خودش
محتاج نخواهد کرد
شمس تبریزی
هو
ما التّصوف؟ قال: وِجدان الفَرَح
فی الفؤادِ عند إتیان التّرَح
ترجمه:
چون کسی پرسید تصوف چیست؟ بگو: یافت بسط و شادی در قلب سالک، هنگامۀ هجومِ محنتها و بلاها
.(مثنوی معنوی، دفتر سوم)
هو
یکی صد زاری میکند بر در،
که در خانه لحظهای راه دهند،
میگویند: البته راه نیست.
و یکی میزارد که ساعتی رها کنید
تا بیرون بروم؛
میگویند: نی آن کی شود؟
ای خواجه هر کسی حال خود میگویند،
و میگویند که کلام خدای را معنی میگوییم!
مقالات شمس
هو
و گفت:
«دو سال به یک اندیشه در مانده بودم مگر چشم در خواب شد که آن اندیشه از من جدا شد. شما پندارید که این راه آسان است؟!».
#تذکرة_الأولیاء
#ذکر_شیخ_ابوالحسن_خرقانی
@sarire_kelk
هو
بسیار کس باشد که او را قوّت حضور نباشد. حالِ او در غیبت خوشتر باشد. همچنان که همه روشنایی روز از آفتاب است، الّا اگر کسی همه روز در قرص آفتاب نظر کند از او هیچ کاری نیاید و چشمش خیره گردد.
فیه ما فیه
مولانا جلالالدین بلخی
@yarekhaksar
هو
طالب دنیا هر فعلی که میکند برای راحت این جهان است و ملاحظهی حق نِی، و طالب عقبی هر فعلی میکند برای راحت اخروی یا خوف از عذاب خواهد بود، و طالب حق هر عبادتی و ذکری و فکری بلکه هر حرکتی و سکنتی که میکند برای حق میکند که مشاهده حق در دنیا و لقای او در عقبی حاصل شود؛ پس در این طالب هنوز خواهش باقیست، خالصاً لله نمیتواند گفت تا انانیّت باقی، خواهش باقیست یقین که هنوز طالبِ مرادِ خود است نه طالبِ حق.
چون انانیّت فانی شد حق باقی شد، پس هر حرکت و سکنت که در وجود آید از حق میآید و برای حق میآید خالصاً لله باشد.
تحفه شطاریه
منسوب به عبدالنبی شطاری
گردآوری و تصحیح حسین نصیر باغبان
@yarekhaksar
هو
پس نخست باطن را صافی باید کردن، آنگه جامهی اهل صفا که صوف است در پوشیدن تا حکم نیاکان گیرد که: "مَن تَشبّه بِقوم فهوَ مِنُهم". این تشبّه به جامه نیست به اخلاق و احوال است، اگر تشبّه به جامه بودی بایستی که چون کافری جامهی مسلمانی درپوشیدی بر وی حکم مسلمانان کنندی و این حال به خلاف این است. پس نخست تصفیه است در باطن، آنگه تصوف است به ظاهر.
صوفی نامه
قطبالدین ابوالمظفر منصوربن اردشیر العبادی
@yarekhaksar