26شهریور 1320، #محمدرضا_پهلوی در روز ادای سوگند پادشاهی در محوطه مجلس شورای ملی
شماره آرشیو: 847-172ع
http://yon.ir/CHZpX
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
26شهریور 1320، #محمدرضا_پهلوی در روز ادای سوگند پادشاهی در محوطه مجلس شورای ملی شماره آرشیو: 847-17
✳️ دست سخاوت محمدرضا و بسط نفوذ سلطنت #پهلوی ؟!
#نکته_ها_و_اشاره_ها
«این نکته قابل توجه میباشد که مقارن با همین روزها بود که دست سخاوت شاه همه جا گشاده شده بود. با بذل و بخشش علنی از 65 میلیون تومان پول نقدی که ظاهراً از رضاشاه به او انتقال یافته بود و به عنوان عمران و آبادی شهرستانها به اشخاص میداد که آن پروژهها را اجرا نماید. در حالی که مقصود از این امر اولاً یک نوع تبلیغات حسابی به نفع خانواده سلطنت در میان مردم بود. ثانیاً با دادن این پولها به اشخاص، که خود را مسئول اجرای پروژهها میکردند یک نوع کمک و بخشش هم عملاً به آنها میشد که موجبات جلب رضایت فراهم میگردید. البته حساب این 65 میلیون تومان و اینکه چگونه تقسیم گردید و چه نتایج مثبتی از عمران آن در شهرستانها به دست آمد به ملت ایران ارائه نشد. ولی روی هم رفته این موضع باعث گردید که رنودی دور این حرف میچرخیدند تا پولی به دست آورند از آن قبیل اشخاص نیز دکتر مصباحزاده بود که با نداشتن سرمایه قلمی به فکر افتاد بلندگوی شاه و مدافع او گردد بدین جهت از سادگی عبدالرحمان فرامرزی استفاده نموده با او طرح همکاری برای انتشار روزنامه ریخت و چون گرفتن امتیاز در آن موقع مشکل بود و آنها عجله در این کار داشتند از امتیاز موجود عادل خلعتبری به نام آینده ایران استفاده کرده با عقد قرارداد اجازه آن امتیاز به انتشار روزنامه مزبور پرداخته محور مدافعه دربار شد و همان روزها بود که گفته میشد یک میلیون ریال نیز شاه به او داده است که بنیه خود را تقویت کند. چنانکه با فشار شاه به او امتیاز روزنامه کیهان را به زودی دادند و مصباحزاده توانست روزنامه خود را با گرفتن پولهای دیگر از شاه توسعه داده به ایجاد چاپخانه نیز پردازد.
پس پیداست محمدرضاشاه از ابتدای سلطنت، در عین حالی که مشکلات سیاست خارجی را احساس نموده ظاهراً از مداخله در کارها و استفاده از قدرتهای موجود دستگاه پدری خودداری مینمود که مثل پدر به خشونت خاص او معرفی نگردد. ولی باطناً از نیروی پول و زور خود را بهرهمند میساخت منتها بذل و بخشش را بر به کار بردن زور در آن مواقع مقدم میشمرد.»1
1. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیم قرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختار حدیدی ـ جلال فرهمند، ج2، تهران: مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، صص170ـ171.
http://yon.ir/CHZpX
@iichs_ir
✳️ رئیس جمهور آمریکا در آستانه پیروزی انقلاب : امیدوارم شاه بتواند در قدرت بماند ولی قصد مداخله در امور ایران را نداریم!
#گام_به_گام_تا_پیروزی_انقلاب_اسلامی
#16_آذر_1357
✅ تظاهرات در تمام شهرهای ایران برپا بود. در زنجان و خوانسار درگیری به قتل و جرح کشید.
✅ #آسوشیتد_پرس گفت: جیمی #کارتر رئیس جمهوری آمریکا گفته است که او نمی داند آیا شاه ایران میتواند با این آشوبهای خونین در کشورش باقی بماند یا خیر. وی گفت ایران یک متحد مهم ایالات متحده بوده است، کارتر در مورد باقی ماندن شاه گفت که امیدوارم بتواند. این چیزی است که در دستهای ملت ایران است. ما هرگز قصد نداشتهایم در امور سیاسی داخلی ایران دخالت کنیم.
✅ بازاریان برای تظاهرات روز یکشنبه و دوشنبه (تاسوعا و عاشورا) اعلامیه دادند.
✅ به مناسبت روز 16 آذر 1332 و حمله پلیس به دانشکده فنی و قتل سه دانشجو، در اطراف دانشگاه تهران تظاهرات پرشوری برپا شد و دانشجویان با ایراد سخنرانیهای موضعی عملیات رژیم را طی 25 سال اخیر به باد انتقاد گرفتند. مرگ بر شاه در همه جا طنین انداز بود.
✅ #آیت_الله_گلپایگانی و #مرعشی_نجفی و #شریعتمداری طی اعلامیه مشترک تیراندازی به هموطنان مسلمان را تقبیح کردند.
http://yon.ir/2QSvI
@iichs_ir
✳️ آخرین خبرها در رابطه با مبارزه با فساد ؛ محاکمه #وزرای_سابق چگونه و با چه کیفیتی باید انجام گیرد؟!
#روزشمار
#16_آذر_1340
✅ محاکمه وزرای سابق چگونه و با چه کیفیتی باید انجام گیرد؟!
«روزنامه اطلاعات» در شماره امروز به قلم یکی از سناتورهای سابق که سالیان دراز در پست های حساس مملکتی بوده و اکنون نیز هست و سوابق طولانی در امور قضایی دارد و با نام مستعار «خبرخواه» یادداشتی درباره محاکمه وزرای سابق منتشر ساخته است.
پیش از این یکی از منتقدین در یادداشتی تصریح کرده بود: برای تعقیب وزرا سنت بر این جاری شده که عده ای به غلط معتقد شوند حتی وزراء سابق را هم نباید بدون رضایت مجلس به محکمه کشید. من هنوز نمی فهمم از کدام اصل قانون اساسی و متمم آن این استنباط غلط که بدون تردید یکی از موثرترین علل خرابی ایران همین تعبیر مضر و غلط است پیدا شده است.
سناتور سابق، که نخواسته با نام حقیقی خود به این منتقد جواب دهد، با نام مستعار در شماره امروز «روزنامه اطلاعات» نوشته است: در اصل 25 متمم آمده است: «تعرض به مامورین دیوانی در تقصیرات راجعه به مشاغل آن ها محتاج به اجازه نیست مگر در حق وزراء که رعایت قوانین مخصوصه در این باب باید بشود».
اگر در قانون اساسی غیر از این اصل، اصول دیگر راجع به تقصیرات وزرا نبود، همین یک اصل که خود آقای خواجه نوری [نویسنده منتقد] استشهاد به آن کرده برای ثبوت اشتباه ایشان کافی است؛ زیرا اگر محاکمه وزرا هم مانند سایر مامورین دولت باشد، دیگر استثنا و لزوم رعایت قوانین مخصوصه معنی نداشت.
اصول دیگر هم دلیل بر این است که محاکمه وزرا به طرز مخصوص باید باشد که آن را قانون معین می کند؛ چنانکه در اصل 66 متمم ذکر شده مسئولیت وزرا و سیاستی را که راجع به آن ها می شود، قانون معین خواهد نمود.
اصل 69 متمم می گوید: «مجلس شورای ملی یا مجلس سنا تقصیر وزرا را در محضر دیوانخانه تمیز عنوان خواهند نمود. دیوانخانه مزبوره با حضور تمام اعضای مجلس محاکمات دایره خود محاکمه خواهد کرد، مگر وقتی که به موجب قانون، اتهام و اقامه دعوی از دایره ادارات دولتی مرجوعه به شخص وزیر خارج و راجع به خود وزیر باشد».
در ادامه این یادداشت با اشاره به شرایط نبود مجلس آمده است: ممکن است کسی بگوید اصول مذکوره ناظر است به مواردی که وزرا مورد اتهام یکی از مجلسین شوند و موقعی که یکی از مجلسین نباشد، اگر اتهامی به وزیری متوجه شد، چون مجلس نیست و عنوان اتهام از طرف مجلس منتفی است، تکلیف رعایت قانون مخصوص ملغی است، ولی اصل هفتادم می گوید: «تعیین تقصیر و مجازات وارده بر وزرا در موقعی که مورد اتهام مجلس شورای ملی یا مجلس سنا شوند یا در امور اداره خود دچار اتهامات شخصی مدعیان گردند، منوط به قانون مخصوص خواهد بود».
✅ قانون مخصوص کجا است؟!
حال می توانند سوال کنند قانون مخصوص کجا است و کی وضع شده. جواب این است: قانون مفصل طرز تعقیب و محاکمه وزرا در تاریخ 16 تیر 1307، زمان سلطنت اعلیحضرت پهلوی کبیر از تصویب مجلس گذشت و به دست خط مبارک آن شاهنشاه موشح گشت؛ یعنی در زمان پادشاهی که وضع دولت و مملکت را عوض کرد و حیات تازه بخشید و حق داشت که در اصلاحات مهمه مملکتی اعتنا به این قوانین نکند، معذلک به رعایت قوانین اساسی، قانون محاکمه وزرا به امر آن پادشاه معظم بهوسیله پیشنهاد مرحوم داور، وزیر عدلیه وقت، به تصویب مجلس رسید و ملاک عمل قرار گرفت.
نویسنده در پایان با طرح سوالی مبنی بر این که «آیا از قوانین اساسی و قانون مخصوص محاکمه وزرا استنباط می شود که قانون مخصوص برای وزرای شاغل است نه وزرای معزول؟» بدون پاسخ به این سوال به منتقدین هشدار داده است که «با اصول قانون اساسی شوخی نکنید و از بیان افکاری که سبب ضعف قانون اساسی و گمراهی افکار دیگران است که تصور کنند می توان اصول اساسی و قوانین موضوعه دیگر را پیش خود تاویل کرد خودداری فرمائید».
http://yon.ir/DqJeI
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 16 آذر 1340 : آخرین خبرها از محاکمه وزرای سابق تا میزان تولید نفت ایران در ده ماه گذشته!
yon.ir/DqJeI
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ، #اسناد ؛ کارت دعوت به عزت الله علایی جهت شرکت در مجلس عروسی به صرف شربت و شیرینی
شماره آرشیو: 15-1-117ع
http://yon.ir/4LE15
@iichs_ir
✳️ از فرار جمع کثیری از آمریکایی های مقیم ایران در آستانه پیروزی انقلاب تا هشدار رئیس جمهور سابق ایالات متحده ؛ منافع حیاتی آمریکا در گرو بقای شاه است!
#گام_به_گام_تا_پیروزی_انقلاب_اسلامی
#17_آذر_1357
✅ جمع کثیری از آمریکائیان مقیم ایران، تهران را با هواپیما ترک کردند.
✅ کارکنان خبرگزاری پارس همبستگی خود را به انقلاب ملت ایران اعلام داشتند .
✅ در تظاهرات مردم اصفهان مؤسسات آمریکائی به آتش کشیده شد.
✅ علیاصغر سید جوادی به اتهام اهانت به ارتش از سوی فرمانداری نظامی توقیف شد.
✅ فورد رئیس جمهور سابق آمریکا گفت: در جهت منافع حیاتی آمریکا است که شاه در قدرت باقی بماند.
✅جنبش مسلمانان مبارز بیانیه ای انتشار داد و متذکر شد مردم ضرورت دست بردن به اسلحه را دریافتهاند.
http://yon.ir/vqbdq
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ، #تصاویر ؛ تصویر نقاشی از #محمدشاه_قاجار در سن 39 سالگی
شماره آرشیو: 4607-1ع
http://yon.ir/6iFO1
@iichs_ir
✳️محیط دانشگاه متشنج است / آیا نباید به حال این ملت گریست؟!/ تصفیه کشور از عناصر فاسد جزء آرزوهای انجامنشده مردم است!/ در این مملکت باید قانون حکومت کند/ به قدرت که می رسند حرف های گذشته خود را فراموش می کنند!
#روزشمار
#17_آذر_1340
✅ محیط دانشگاه متشنج است
#عبدالله_والا طی یادداشتی در شماره امروز « #تهران_مصور » نوشت: باید اعتراف داشت که محیط دانشگاه ما به دلایل گوناگون متشنج است. شاید به قول دولت، دست هایی هم برای تشدید این تشنج وجود داشته باشد یا چنان چه در اعلامیه دانشگاه دیده می شود، برای بهره برداری سیاسی نیز کسانی درصدد ایجاد بی نظمی می باشند. به هر حال عیب بزرگی که اجتماع ما را گرفتار ساخته است، سرپوش گذاشتن و کتمان نمودن حقایق است.
مسئله دانشگاه و اختلاف نظری که اینک در دانشگاه وجود دارد و عدم رضایت دانشجویان که بیم تجاوز به حرمت آن می رود زائیده این اصل کلی می باشد که ما دردها را به موقع تشخیص نمی دهیم و اگر هم تشخیص بدهیم، به درمان قطعی آن نمی کوشیم؛ چون اغلب حکومت های ما نمی توانسته اند یا شایستگی نداشته اند که در جهت خواست های ملت قدم بردارند؛ لذا با یک نیروی مقاوم روبرو می شده اند، غافل از این که تمایلات اصیل ملت هدف اصلی و اساسی بسیاری از جوانان ما است و این جا است که اختلاف نظر به وجود می آید.
آن کسانی که معتقدند در دانشگاه دست هایی وجود دارد که به ضرر مملکت به کار افتاده است، چرا به قطع آن مبادرت نمی کنند؟ رئیس دولت که آماده بحث و فحص حتی در فلان گذر می باشد، چرا برای رسیدگی به درخواست های حقه و اجرای نظرات دانشجویان با آنان تماس نمی گیرد؟ چرا به دردهای آنان گوش نمی دهد؟
✅آیا نباید به حال این ملت گریست؟!
از دو حال خارج نیست یا طرز فکر جوانان ما صحیح است و یا نیست؛ اگر صحیح است، چرا طبق دلخواه آنان به رفع معایب و مفاسد نمی پردازید؛ اگر طرز فکر آنان غلط است، چرا با بحث و دلیل آنان را قانع نمی کنید و اگر معتقدید که اختلاف نظر آن چنان است که امکان مباحثه را از دسترس شما خارج ساخته است، آیا نباید به حال این ملت گریست؟!
✅تصفیه کشور از عناصر فاسد جزء آرزوهای انجامنشده مردم است!
#اسماعیل_رائین طی یادداشتی نوشت: پس از وقایع شهریور 1320 تاکنون چندین بار راجع به تصفیه دستگاه های دولت از عناصر فاسد و نادرست و رسیدگی به حساب های بیست ساله، مطالب مبسوط و مشروحی در مجلس و مطبوعات انتشار یافت و حتی طرح هایی هم برای انجام این امر به مجلس داده شد، ولی تا امروز تصفیه عناصر فاسد همواره در شمار آرزوهای مردم این مملکت محسوب شده و می شود.
✅ در حال حاضر تمامی مظاهر مشروطیت از بین رفته است
#احمد_آرامش ، مدیرعامل سابق سازمان برنامه و وزیر مشاور کابینه شریف امامی، در مصاحبه ای گفت: به نظر من تنها مظهر مشروطیت و دمکراسی در ایران مجلس شورای ملی و سنا نیست، بلکه مشروطیت مستلزم وجود خیلی از واقعیات است که منجمله بایستی آزادی بیان، آزادی قلم و آزادی اجتماعات را نام برد.
آزادی انتخابات نیز یکی از مظاهر مشروطیت است که در نتیجه مجلسی به وجود می آید و ابراز وجود می کند، ولی تنها شروع انتخابات و یا به فرض محال، آزاد بودن مردم در تعیین نمایندگان واقعی خود دلیل استقرار مشروطیت نیست، بلکه اگر در همین وضع کنونی و این که مجلسی هم وجود ندارد، اگر دولت واقعا آزادی های بیان، قلم و اجتماعات را تامین نماید، می توان گفت که مشروطیت تا حدود زیادی استقرار یافته و تامین گردیده است و حال آن که در حال حاضر تمام مظاهر مشروطیت از بین رفته و اثری از آن چه که مردم از مشروطیت درک می نمایند وجود خارجی ندارد.
✅ در این مملکت باید قانون حکومت کند/ به قدرت که می رسند حرف های گذشته خود را فراموش می کنند!
#جعفر_بهبهانی ، که هر روز دوشنبه هزاران نفر اعضای «جمعیت دوستان» در خانه اش جمع می شوند، درباره مسائل روز کشور گفت: در این مملکت باید قانون حکومت کند و مردم مثل تمام ممالک راقیه، آزادی در حدود قانون داشته باشند.
اگر بنده مخالفتی با کسی دارم، روی همین مطلب است که اشخاص از جاده اصلی منحرف می شوند و وقتی بر کرسی نشسته و هدف خود را در مقام بدست آورند، نباید به کلی گذشته خود را فراموش کنند و اظهاراتی که کرده اند از یاد ببرند.
آقای امینی در سال گذشته یکی از مجاهدین مشروطیت و آزادی انتخابات بود. من چطور می توانم با سوابق خانوادگی و موقعیت اجتماعی، هدف خود را گم کنم و چه چیز بهتر از حکومت قانون می تواند سعادت این مملکت را تامین کند؟
http://yon.ir/n8cuq
@iichs_ir
✳️ از کشته شدن سه پلیس در تظاهرات قم تا حمایت بحرین از شاه در مقابل قیام مردم ایران!
#گام_به_گام_تا_پیروزی_انقلاب_اسلامی
#18_آذر_1357
✅ در تظاهرات قم سه پلیس کشته شدند.
✅ وزیر امورخارجه #بحرین گفت کشور وی از مبارزات شاه ایران برای شکست دادن مخالفین خود حمایت میکند.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ وزیر بهداری : وضع بهداشتی مردم در شهرستان ها خوب نیست !
#روزشمار
#18_آذر_1340
✅ وضع بهداشتی مردم در شهرستان ها خوب نیست
ریاحی وزیر بهداری که از سفر 18 روزه خود به استان های سوم و چهارم و پنجم دیروز به تهران مراجعت کرده است در یک مصاحبه مطبوعاتی پیرامون وضع بهداشتی شهرستان ها و مراکز استان ها گفت : وضع بهداشتی مردم در شهرستان ها خوب نیست. شهرستان هایی که مورد بازدید قرار گرفت صرف نظر از چند شهرستان که مرکز استان می باشند بقیه از لحاظ تجهیزات بهداشتی ، دکتر و دارو در مضیقه هستند، بخصوص نقاط کرد نشین که فاصله بین شهرها و قراء زیاد است و این پراکندگی مشکل بزرگی را از نظر تامین بهداشت ساکنین دهات و قراء و شهرستان ها به وجود آورده است.
✅ مصاحبه شاه در انجمن روزنامه نگاران فرانسه! فرانسه سهم بزرگی در فرهنگ ایران داشته است!
انجمن روزنامه نگاران فرانسه در سفر اخیر شاه به پاریس از وی درخواست یک مصاحبه مطبوعاتی کرد که بخش هایی از این مصاحبه در روزنامه های کشور منتشر شد.
شاه گفت : از این که همیشه بین دو کشور آزاد و مستقل ما ایران و فرانسه بهترین روابط حسنه برقرار بوده است بسیار خوشوقتیم، شما سهم بزرگی در فرهنگ ما داشته اید، تسهیلاتی که شما برای جوانان ما در فرانسه قائل شدید تا در کشور شما تحصیل کرده و برای خدمت به وطن بازگردند و همچنین کارهای دیگری که شما می توانید در آینده انجام بدهید خیلی مهم و مورد توجه ملت من است.
✅ اساس سیاست ما
اساس سیاست ما بر پایه گسترش ثروت طبیعی در اسرع اوقات و در عین حال تقسیم عادلانه این ثروت ها بین عده زیادی از مردم کشور و در میان آن هایی که می خواهند به خود زحمت کار کردن را بدهند استوار است. منابع ثروت طبیعی ما عظیم است و برای تقسیم این ثروت باید به اقدامات اجتماعی دست زد و من اطمینان می دهم که کلیه اقدامات لازم را در این زمینه به عمل خواهیم آورد.
کشورما اکنون 20 میلیون جمعیت دارد و به زودی دارای 40 میلیون نفوس خواهد شد این که می گویم به زودی، منظورم 20 سال آینده است، اکنون تقریبا صدی هفتاد مردم کشور ما در دهات زندگی می کنند و زندگی آن ها از زمین تامین می شود، این نسبت به هیچ وجه با یک جامعه مدرن متناسب نیست، ما می خواهیم که فقط سی درصد مردم کشور به کارهای زراعتی مشغول شوند و بقیه بتوانند در شهرها و در صنایع کار کنند و برای این کار کوشش و مساعی عظیمی لازم است.
با وجود مشکلات جهان و با وجود این که امروزه هر کشور مستقل جهان باید متاسفانه در فکر دفاع از خودش باشد خواه تنها و خواه از راه شرکت در پیمان های محلی طبق مواد 51 و 52 منشور ملل متحد، هزینه های نظامی ما به میزان حداقل است و فقط صدی 15 بودجه کل ما صرف هزینه های دفاعی می شود.
راست است که ما از خارج کمک هایی دریافت می کنیم و پولی بابت خرید مواد نمی پردازیم و نمی خواهیم در این جا مقایسه ای کرده باشم ولی شاید گفتن این مطلب بی مناسبت نباشد که در دنیا کمتر کشوری پیدا می شود که برای نیازمندی های نظامی اش این قدر کم خرج کند!
http://b2n.ir/28859
@iichs_ir
✳️ مردم سکوت کرده اند تا حکومت قانون جایگزین استبداد و لجام گسیختگی شود!
#روزشمار
#18_آذر_1340
✅ روش ملایم دولت نسبت به منتقدین در آغاز هشتمین ماه!
« #خواندنی_ها » در شماره امروز خود وضع دولت امینی در آغاز هشتمین ماه شروع به کار را به تحلیل نشست و نوشت : دولت روش ملایم تری نسبت به مخالفان در پیش گرفته است.
هفته گذشته موسی مهام شهردار سابق تهران بازداشت شد ولی بیش از چند ساعت در زندان نماند زیرا با تامین 60 میلیون تومان وجه الضمان آزاد شد، درباره سایر بازداشت شدگان نیز « روزنامه صبح امروز » می نویسد : به دنبال شایعات مربوط به موقوف شدن قانون محاکمه وزرا انتشار دارد چون سپهبد علوی مقدم و سرلشکر ضرغام وزیر بوده اند در صورتی که در مورد شرکت واحد اتوبوس رانی نتوانستند مدارکی از وزیر اسبق کشور به دست آورند احتمال دارد آزاد شود.
همچنین در مورد سرلشکر ضرغام چون کلیه اتهامات مربوط به زمان وزارت بوده و تاکنون هم قراری صادر نشده احتمال دارد از زندان آزاد شود.
✅ مردم سکوت کرده اند تا حکومت قانون جایگزین استبداد و لجام گسیختگی شود!
« خواندنی ها » به نقل از « #صدای_مردم » نوشت : وطن پرستان و آزادیخواهان حقیقی ایران از تعطیل مشروطیت و پایمال کردن حقوق اساسی مردم خون جگر می خورند ولی چون این وضع را پایدار نمی دانند و معتقدند در دنیای امروز سلب حقوق اساسی مردم برای مدت طولانی امکان پذیر نیست سکوت می کنند و به تحریکاتی که جریان دارد دامن نمی زنند تا دوره این آزمایش نیز سپری شود و تعطیل مشروطیت پایان یابد و حکومت قانون جایگزین استبداد و لجام گسیختگی گردد.
http://b2n.ir/28859
@iichs_ir
✳️ یک گزارش و چند دروغ ؛ در دوره رضاشاه نفوذ انگلیسی ها در امور ایران کم شد! / در نهضت ملی آمریکایی ها با ایران صمیمانه همکاری کردند! / انگلیس دیگر در امور داخلی ایران دخالت نمی کند!
#روزشمار
#18_آذر_1340
✅ در دوره رضاشاه نفوذ انگلیسی ها در امور ایران کم شد!
« #خواندنی_ها » به نقل از « #بامشاد » نوشت : در دوران پادشاهی رضاشاه نفوذ دخالت های غیرمستقیم انگلیس در حکومت ایران خیلی کم شد و دولت انگلستان هم که همواره دارای سیاست معتدل و آمیخته به واقع بینی است در برابر آتاتورک و رضاشاه عقب نشینی مظفرانه ای آمیخته به مصلحت اندیشی کرد!
پس از تبعید رضاشاه کبیر به وسیله قوای اشغالگر و فاتح انگلیس و روسیه یعنی از شهریور 1320 دوباره اعمال نفوذ انگلستان در هیئت حاکمه ایران با شدت توسعه یافت تا جایی که سرنوشت موفقیت برخی از نمایندگان مجلس در شهرستان ها و اغلب روسای دولت ها در تهران تا میزان مهمی بستگی به سیاست انگلستان پیدا کرد!
✅ در نهضت ملی آمریکایی ها با ایران صمیمانه همکاری کردند! / انگلیسی ها دیگر در امور ایران دخالت نمی کنند ولی منافع زیادی در ایران دارند!
برای من بسیار روشن است که دولت انگلستان و ماموران سیاسی آن کشور در ایران بعد از ملی شدن نفت و پیروزی نهضت ملی مردم ایران دیگر به هیچ وجه در امور داخلی ایران دخالت ندارند و شاید بزرگترین دلیل آن هم این باشد که آن همه کینه و نفرتی که در میان ما مردم ایران نسبت به سیاست انگلستان بود دیگر وجود ندارد!
انگلستان با همه بی طرفی که در سال های اخیر نسبت به دولت های ما و مجلس های ما و سایر امور داخلی ما پیش گرفته است به کار اقتصاد کشور ما خیلی علاقمند است و منافع تجارتی قابل ملاحظه ای در ایران و کشورهای مجاور شیخ نشین های خلیج فارس دارد.
http://b2n.ir/28859
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ یک گزارش و چند دروغ ؛ در دوره رضاشاه نفوذ انگلیسی ها در امور ایران کم شد! / در نهضت ملی آمریکایی
علیرغم ادعای « روزنامه #بامشاد » و تکرار این ادعا در « #خواندنی_ها » مبنی بر این که پس از #ملی_شدن_صنعت_نفت دخالت انگلیسی ها در امور ایران پایان یافت حتی اگر مشارکت انگلیس با آمریکا در کودتای 28 مرداد 1332 را نادیده بگیریم مرور خاطرات « #تاج_الملوک_پهلوی » همسر #رضاشاه و مادر پهلوی دوم راهگشا می تواند باشد.
«تاج الملوک پهلوی» در خاطرات خود با اشاره به این واقعیت که بسیاری از مقامات اطراف شاه نوکر اجنبی بوده اند میگوید: «گاهی به محمدرضا میگفتم چرا با علم به اینکه میدانی این پدرسوختهها نوکر اجنبی هستند آنها را اخراج نمیکنی؟ محمدرضا میگفت: چه فایدهای بر اخراج آنها مترتب است؟ اینها را اخراج کنم دهها نفر دیگر را اطرافم قرار میدهند. بگذارید اینها باشند تا خیال دولتهای خارجی از حسن انجام امور در ایران راحت باشد!» رک خاطرات تاج الملوک ، تهران ، ۱۳۸۰ ، نشر به آفرین ، صفحه ۳۸۳
#اسدالله_علم وزیر وقت دربار پهلوی نیز که خاطرات روزانه او چهرهای بدون روتوش از دربار پهلوی ارائه میدهد مینویسد: «از مدتها پیش شکایت داشتهام عمال بیگانه در دولت، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بسیاری از وزارتخانهها نفوذ کردهاند. شاه با این همه گزارشهای اطلاعاتی که دریافت میکند، این حقیقت را نادیده میگیرد. این ما هستیم که تحت فشار قرار داریم نه طرف مقابل. وقتی خزانه خالی است چگونه میتوانیم وارد جنگ اقتصادی شویم؟»
حال با این وجود می توان از نفوذ نداشتن بیگانگان در امور داخلی ایران سخن گفت؟
http://b2n.ir/28859
@iichs_ir
✳️ #شمس_آل_احمد به روایت تصاویر
زنده یاد سید شمسالدین سادات آل احمد از روشنفکران متفاوت و متعهد دوران معاصر به شمار می رود. وی را بهحق می توان میراثدار و حافظ اندیشهها ورویکردهای فرهنگی-سیاسی برادرش شادروان جلال آل احمد دانست که پس از او، بسیاری از آثارمنتشرنشده او را احیاء ومنتشر ساخت.
مجموعه ای که هم اینک پیش روی دارید، بخش دیگری از تصاویر آن دانشی مرد نامدار است که وی را در ادوار گوناگون حیات نشان می دهد. امید آنکه مقبول افتد.
http://b2n.ir/57687
@iichs_ir
دهه50. #شمس_آل_احمد در کنار دکتر رضا ثقفی(برادر همسر امام خمینی) در یکی از سفرها به شمال کشور
http://b2n.ir/57687
@iichs_ir
دهه50. #شمس_آل_احمد در کنارمنوچهر هزارخانی درسفر به بم و ارگ تاریخی این شهر
http://b2n.ir/57687
@iichs_ir
1357. #شمس_آل_احمد در حال ایراد یکی از سخنرانیهای خود در دوران اوجگیری انقلاب
http://b2n.ir/57687
@iichs_ir
1358. #شمس_آل_احمد درحال ایراد یکی از سخنرانیهای خود پس از پیروزی انقلاب اسلامی
http://b2n.ir/57687
@iichs_ir
✳️ برگزاری راهپیمایی عظیم تاسوعا در تهران و شهرستان ها به دعوت آیت الله طالقانی
#گام_به_گام_تا_پیروزی_انقلاب_اسلامی
#19_آذر_1357
✅ در راهپیمائی مردم تهران و سایر شهرها در روز تاسوعا که به دعوت #آیت_الله_طالقانی انجام گرفت میلیونها نفر از طبقات مختلف در مراسم راهپیمائی و عزاداری و روز حقوق بشر شرکت جستند. گروههای مختلف مردم در حالی که روحانیون و شخصیتهای سیاسی در پیشاپیش صفوف آنان حرکت میکردند به راه افتاده بودند. این راهپیمائی با نظم و شکوه کامل تا دو ساعت از ظهر گذشته ادامه داشت.
http://yon.ir/Dyc41
@iichs_ir
✳️ گزارش خبرنگار نیویورک تایمز از ایران ؛ شاه با این که می داند مطبوعات آمریکایی دروغ می نویسند به آن ها توجه دارد!
#روزشمار
#19_آذر_1340
✅ خروج ایران از اردوگاه غرب موقعیت آمریکا را متزلزل می کند
هاریسون #سالیسبوری خبرنگار مخصوص نیویورک تایمز گزارش مفصلی از ایران تهیه کرده که با عکس هایی از ایران در آن روزنامه چاپ شده است.
« روزنامه اطلاعات » در شماره امروز خود گزارش سالیسبوری خبرنگار نیویورک تایمز درباره ایران را منتشر ساخت که در آن با تاکید بر این که « ایران در آستانه تحولات مهمی است » آمده است : خروج ایران از اردوی غرب موقعیت آمریکا در خاورمیانه را متزلزل می کند.
✅بانک ها خالی از مراجعین و کوره های آجرپزی با ثلث ظرفیت کار می کنند!
در آغاز سال جاری ایران ناگهان خود را بدون ارز خارجی یافت حال آن که جریان درآمد نفت و کمک آمریکا که سالیانه بالغ بر 400 میلیون دلار می شود قطع نشده و ادامه دارد.
بانک ها پس از توقف مالی اخیر تقریبا خالی از مراجعین مانده اند، امروز کوره های آجر پزی تهران با یک ثلث ظرفیت خود کار می کنند و دود کش های فراوان آن ها در جنوب شهر اغلب خاموش است.
اگر ایران از اردوی غرب خارج شود ولو این که به گروه بی طرف ها ملحق گردد موقعیت آمریکا در خاورمیانه متزلزل و تضعیف می شود. تعهدات ایران در قبال آمریکا بسیار محکم است، البته گروهی مایلند ایران با دست آزادتری سیاست خارجی خود را اداره کند.
✅شاه با این که می داند مطبوعات آمریکایی دروغ می نویسند به آن ها توجه دارد!
شاه ایران به مطبوعات خارجی منجمله آمریکایی توجه دارند و آن ها را مطالعه می کنند، ایشان معتقد هستند که به ندرت این جراید راست می نویسند اگر یک کمک قلیل ارزی آمریکا نبود کسی نمی داند از بهار گذشته تاکنون چگونه مشکل ارزی کشور برطرف می شد!
http://yon.ir/KlLoB
@iichs_ir