✳️ انتخاباتی که با سر و صدای فراوان کمتر از یک سوم واجدین شرایط در آن شرکت کردند!
#روزشمار
#۲۶_شهریور_۱۳۴۲
✅ امروز انتخابات برگزار شد
روزنامه «اطلاعات» نوشت: برای اولینبار در تاریخ ۵۸ ساله #مشروطیت در ایران امروز زن و مرد در کنار هم رأی دادند. در حوزههای اخذ رأی از سحرگاه امروز ازدحام زیادی بهوجود آمد و از نخستوزیر و وزیران کابینه گرفته تا کارگران ساده و زنان چادری رأی خود را به صندوقها انداختند.
مراجعه رأیدهندگان در تهران به بعضی از حوزهها در حدود ساعت 11 شدت گرفت. در این موقع تعدادی از حوزههای اخذ که صندوقهای آرای آنها از رأی پرشده بود درخواست صندوق دیگر کردند و از فرمانداری تهران برایشان ارسال شد.
صندوقهای انتخابات این دوره بر خلاف صندوقهای ادوار گذشته که فلزی بود، از تخته درست شده و در آن را با قفل بستهاند و لاک و مهر کردهاند. نتیجه انتخابات تا فردا به طور کامل اعلام خواهد شد.
گفته شده که مجلسین تا روز 14 مهرماه تشکیل خواهد شد.
✅نخستوزیر: از فعالیتهای اقلیت مخالف باکی نداریم!
#اسدالله_علم ، نخستوزیر، همچنین دیروز در یک مصاحبه مطبوعاتی که چند خبرنگار خارجی نیز در آن حضور داشتند اعلام کرد که تشکیل کنگرهای با اکثریت عظیم مردم و نامزد کردن کاندیداهای انتخاباتی به وسیله چنین کنگرهای به هیچ وجه بدان معنی نیست که فعالیتهای انتخاباتی گروههای مخالف محدود شده است.
نخستوزیر افزود: فعالیتهای انتخاباتی گروههای مخالف در تمام نواحی کشور و خاصه در تبریز، زنجان، مشهد و خوزستان که مخالفین از پشتیبانی قابل ملاحظهای برخوردارند ادامه داشته است.
علم درباره #جبهه_ملی و #حزب_توده گفت: این دو گروه را باید جداگانه در نظر گرفت. کاملا ممکن است که جبهه ملی کاندیداهایی داشته که رسما آنها را معرفی نکرده است. حزب توده غیر قانونی است و از این رو نمیتواند هیچ فعالیت آشکاری داشته باشد.
✅ #مصدق مسنتر و باهوشتر از آن است که در انتخابات شرکت کند!
علم درباره دکتر مصدق گفت: در وهله اول باید در نظر داشت که دکتر مصدق مسنتر از آن است که بتواند کاندیدای مجلس شود؛ به علاوه وی خیلی باهوشتر از آن است که در اموری که در آن توفیقی پیدا نخواهد کرد شرکت کند.
نخستوزیر گفت: از فعالیتهای اقلیت مخالف باکی نداریم. چنانکه مشاهده خواهید کرد آنها فعالیت میکنند، به انتشار جزوههایی میپردازند، بازاریان را تحریک میکنند که دکانهای خود را ببندند و روحانیون را تشویق مینمایند که دست به فعالیت بزنند... آسان است که بگویند انتخابات آزاد نیست، اما من میتوانم شما را مطمئن کنم که گروههای اقلیت از فعالیتهای انتخاباتی منع نشدهاند. کنگره کاندیداهای خود را اعلام کرد، ولی تضمینی وجود ندارد که آنها در همه جا موفق شوند.
✅از هشتمیلیون نفری که حق شرکت در انتخابات را دارند فقط 2/5 میلیون نفر رأی میدهند!
وی گفت: هشتمیلیون نفر حق شرکت در انتخابات را دارند، ولی انتظار نمیرود بیش از چهارمیلیون ثبت نام کنند و کارت بگیرند. از این گذشته اکنون هنگام جمعآوری خرمن است و دهقانان نمیتوانند کار خود را رها کنند و به رأی دادن بپردازند؛ به این ترتیب انتظار نمیرود بیش از 2/5 میلیون در رأی دادن شرکت نمایند.
علم گفت: دولت هیچ دخالتی در تشکیل کنگره آزادزنان و آزادمردان و جمعآوری آنان در کنگره و اعلام نامزدی کاندیداها نداشته است و شهرداری تهران تنها به عنوان میزبان هیئتهای نمایندگی رفتار میکرد.
@iichs_ir
✳️ بررسی زمینهها، مفاد و پیامدهای عهدنامه مودت میان حکومت پهلوی و آمریکا؛
عهدنامه مودت چگونه آمریکا را به قدرت اول در ایران بدل کرد؟
#چکیده
بررسی زمینهها، مفاد و پیامد قرارداد مودت ایران و آمریکا گوشههایی از تغییر روابط خارجی و تجارت خارجی ایران را روشن میکند. بیشک این قرارداد سرآغاز ورود جدی آمریکا به اقتصاد ایران محسوب میشود. بر اساس این قرارداد بود که نفوذ انگلیس و روسیه در اقتصاد ایران به نفع آمریکا کاهش یافت؛ همچنین به دلیل نابرابری قدرت اقتصادی دو کشور، ایران هر چه بیشتر به آمریکا وابسته شد و واردات نیز افزایش چشمگیری یافت.
#شرح_عکس : امضای قرارداد وام بیستمیلیون دلاری آمریکا به ایران، بین #جولیوس_هولمز ، سفیر این کشور در تهران، و محمدصفی اصفیاء، قائممقام نخستوزیر در سازمان برنامه
شماره آرشیو: 1-813-121پ
برای مطالعه متن کامل این مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید؛
http://yon.ir/0DJZg
@iichs_ir
✳️ #محمدرضا_پهلوی برای برای تجمیع قدرت در دست خود چه کرد؟
راههای رسیدن به مردِ شماره یک سیاست ایران
سلطنت محمدرضا پهلوی با سوگند در برابر نمایندگان مجلس در 26 شهریور 1320 در شرایطی آغاز شد که ایران در اشغال نیروهایی بود که پدر او را تبعید و برای تغییر سلطنت و رژیم کشور رایزنی کرده بودند.
این وضعیت تحقیرآمیز در کنار بیتجربگی شاه جوان سبب شد در سالهای اولیه سلطنت او، نخستوزیران قدیمی باشند که قدرت اداره کشور را در اختیار بگیرند. اگرچه این سالها با «رفتوآمد کابینهها» و عمر کوتاه حکومت وزرا همراه است، اما در بزنگاههای حساس، خلأ وجود شاه قدرتمند را نخستوزیران پر میکردند. بااینهمه قدرتیابی تدریجی محمدرضا پهلوی که با رخداد ترور او در 1327 آغاز شد و تا کودتای 28 مرداد ادامه یافت، زمینهساز اسطورهسازیِ شاه قدرتمند را پدید آورد.
#شرح_عکس : مراسم سالروز کشف حجاب با حضور دانشآموزان یکی از مدارس دخترانه تهران
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
http://yon.ir/EKxaU
@iichs_ir
✳️ سند / پول تو جیبی #رضا_پهلوی در ایران چقدر بوده است؟ / ولیعهد ۱۷ ساله ۵۰۰ برابر هر ایرانی و ۲۴۰ برابر کارمندان عالیرتبه حقوق می گرفت!
40 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاید گرد فراموشی بر خاطر تاریخی ما نشسته است. به یاد نیاوریم چرا همه ملت از حکومت #محمدرضا_پهلوی ناراضی بودند برای یادآوری آن ایام، سندی به دست ما رسیده است که نشان میدهد در بهمن ماه سال 1356 حقوق رضا پهلوی #ولیعهد 17 ساله ایران 600 هزارتومان بود و علاوه براین حقوق بودجه دفتر وی نیز 600 هزار تومان میشد.
این در حالی است که تولید ناخالص داخلی در سال 57 معادل 498 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است. این رقم با احتساب جمعیت 35 میلیون نفری ایران در سال 57، نشان میدهد درآمد سرانه سالانه هر ایرانی در همان دوره معادل 14 هزار و 248 تومان بود براساس این آمار درآمد ماهانه هر فرد ایرانی 1187 تومان بوده است. یعنی متوسط درآمد هر ایرانی در سال 57 معادل 1187 تومان بوده است. در حالی که درآمد ماهانه پسر 17 ساله شاه 600 هزار تومان در همون سال ذکر شده است. معادل 505 برابر متوسط درآمد سرانه هر ایرانی است.
البته این مبلغ با توجه به سن ولیعهد پول تو جیبی منظور می شده است که او نه همسری داشته و نه خرجی این درحالی است که کارمند عالی رتبه وزارت امور خارجه آن زمان 2 هزار و پانصد تومان حقوق دریافت میکرد با یک حسب سر انگشتی حقوق ولیعهد برابر با حقوق 240 کارمند عالی رتبه وزارت امور خارجه بود.
#منبع آمار تولید ناخالص داخلی متعلق به بانک مرکزی است
@iichs_ir
✳️ نگاهی به سیاستگذاری منابع در دوره پهلوی دوم؛فرجام اصلاح قانون معادن در دهه 1340
#مقاله
#چکیده
✅ وضعیت معادن کشور با ذخایر غنی و ذیقیمتی که داشت در چنبره قوانین پوسیدهای که منفعت عدهای خاص را تأمین میکرد باقی ماند و با وجود تدوین قانون جدید، بخش معادن ضابطهمند نگردید و از ظرفیت غنی و ذیقیمتی که میتوانست جایگزین مناسبی برای فروش نفت باشد به طور صحیح و شایستهای استفاده نگردید.
✅ رضا نیازمند، از مشاوران صنعتی وزارت اقتصاد در دهه 1340، ... میگوید: در دوران معاونتم در وزارت اقتصاد، قسمت معدن پیشرفت چندانی نکرد. وقتی معاون شدم دیدم که کار معادن از بنیاد خراب است. باید دو کار اصلی کرد: یکی قانون معادن که متعلق به دوران رضاشاه بود را اصلاح کرد و دیگر اینکه میله گذاری در سراسر ایران اجرا شود.
✅ «به خودم گفتم که فعلا محیط آماده توسعه فعالیتهای معدنی نیست و زور من هم به این همه مهندس معدن که رضاشاه به فرنگ فرستاده و اکنون دارای نفوذ و قدرت زیاد هستند نمیرسد؛ پس بهتر است که وقت خود را بر توسعه صنایع بگذارم»
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
http://yon.ir/7YVL6
@iichs_ir
✳️ گناه از ملکه مادر نازنین است که کاری جز غیبت و شایعه پردازی ندارد!
دوشنبه 26 بهمن 1349
«سلام مخصوص روز عید غدیر. حقیقتا روز جشن و سرور بود. مذاکرات نفت با پیروزی خاتمه یافتهاند، در سراسر ایران باران میبارد و شاه رهبر بلامنازعه خاورمیانه است...
برای من متأسفانه شب جشن و شادمانی نبود. همسرم تنها برای صرف شام به کاخ ملکه مادر رفت و در بازگشت حال و روزش بسیار عنقتر از موقعی بود که میرفت. گناه از ملکه مادر نازنین است که کاری جز غیبت و شایعهپردازی ندارد؛ در پیش روی کسی از او تعریف میکند و تا پشتش را میکند، کوس رسواییاش را بر بام میکوبد...»1
#شرح_عکس :
#تاجالملوک_پهلوی مادر #محمدرضا_پهلوی
شماره آرشیو: 1001-115ز
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، صص 314ـ315.
@iichs_ir
✳️ #بریده_جرائد ، #روزنامه_اطلاعات ، #11_مهر_1342 : آیا این وعده های شاه در سال 1342 تا سال 1357 عملی شده بود؟! ؛ فسا باید در ایران ریشه کن شود / در بیست سال آینده به پایه کشورهای مترقی دنیا خواهیم رسید!
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ #بریده_جرائد ، #روزنامه_اطلاعات ، #11_مهر_1342 : آیا این وعده های شاه در سال 1342 تا سال 1357 عم
✳️ آیا این وعده های شاه در سال 1342 تا سال 1357 عملی شده بود؟! ؛ فسا باید در ایران ریشه کن شود / در بیست سال آینده به پایه کشورهای مترقی دنیا خواهیم رسید!
#روزشمار
#11_مهر_1342
‼️ شاه : #فساد در ایران باید ریشه کن شود!
روزنامه «کیهان» نوشت : نیم ساعت بعد از ظهر دیروز 26 تن از مهندسان وابسته به وزارت کشاورزی و سازمان اصلاحات ارضی که به نمایندگی بیست و یکمین دوره قانون گذاری مجلس شورای ملی برگزیده شده اند به اتفاق سالور معاون وزارت کشاورزی و سرپرست سازمان اصلاحات ارضی کشور در کاخ سفید سعدآباد به حضور شاهنشاه بار یافتند.
‼️ این دستور العمل آینده ما است؛ در بیست سال آینده باید به پایه مترقی ترین کشورهای دنیا برسیم!
#شاه در این جلسه گفت: امروز همه کسانی که سر کار هستند چه در مشاغل دولتی و چه کسانی که از طرف ملت نمایندگی دارند باید سربازان فداکاری باشند. مسلماً می دانم که از طرف ملت ایران صحبت میکنم، اگر بگویم که شما مجری تمام تصمیمات و لوایحی هستید که با روح انقلاب ششم بهمن ما مطابقت داشته باشد. البته این شش لایحهای که تصویب شد اساس کار اجتماعی ما را دگرگون کرد، ولی در عمل جزییات دیگری است که باید دولتها یا به تنهایی یا با تصویب قوه قانونگذاری آنها را تکمیل بکنند. این دستورالعمل آینده ما است.
من فکر میکنم که باید یک دورنمای بیست سالهای را در پیش خودمان مجسم بکنیم و کاری که امروز میکنیم نه فقط برای امروز و امشب باشد، بلکه تطبیق بکند با برنامه بیست سالهای که ما در پیش خودمان ترسیم کردهایم. این برنامه بیست ساله چیست؟ رساندن جامعه ایرانی که شاید تا بیست سال دیگر جمعیتش به چهل میلیون برسد از لحاظ تمدن و فرهنگ و قواعد و قوانین اجتماعی به سطح و پایه مترقی ترین ممالک و مجامع دنیا.
‼️اقدامات وسیعی برای ریشه کنی فساد شروع شده است!
فساد چیزی است که باید در این مملکت ریشه کن بشود و اقدامات وسیعی در این زمینه شروع شده است. شاید ما کار را خیلی شدید گرفتیم، ولی چارهای نیست و این کار باید دنبال بشود و انشاءالله همه شاهد و ناظر نتیجه آن خواهیم بود.
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ با هدف معرفی و احیای آیین زمینهخوانی،
کتاب « #طلوعی_در_غروب » رونمایی میشود
#پژوهشکده_تاریخ_معاصر با هدف معرفی و احیای آیین زمینهخوانی، مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» را برگزار میکند
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» به همت پژوهشکده تاریخ معاصر برگزار میشود.
کتاب «طلوعی در غروب» با هدف معرفی و احیای آیین زمینهخوانی، که در تهران و ری مرسوم بود، به کوشش علی عابدی تألیف و به همت پژوهشکده تاریخ معاصر چاپ و منتشر شده است.
این کتاب شامل مقدمهای درباره تاریخچه آیین زمینهخوانی است که اواخر عهد قاجاری در ۱۶۰ تا ۱۷۰ سال پیش توسط حاج حسین بابا متخلص به مشکین ابداع شد. گفتنی است عارف قزوینی در ساخت و تنظیم آهنگ نوحهها، که سروده مشکین است، با او همراهی میکرد. این نوحهها اغلب در دستگاهای آوازی موسیقی سروده شده است؛ برای مثال یک نوحه در دستگاه ماهور و مدولاسیون به دستگاههای دیگر مثل سه گاه و همایون و متقابلا برگشت به ماهور است.
در کتاب «طلوعی در غروب» دویست نوحه با سرودههایی از شاعران آیینی از جمله مشکین، خاکی، مبهوت، مشفق، حاج احمد صالح، حاج ابراهیم ذوالفقاری جمعآوری شده است. همچنین سی نوحه توسط استاد میلاد کیایی نتنویسی و توسط علی عابدی، مؤلف کتاب، خوانده شده است. این سی نوحه در لوح فشرده همراه کتاب منتشر میشود. مجموعه عکسها و دستخط آقارضا خوشنویس و نسخهها و دستکهای قدیمی نیز در کتاب چاپ شده است.
مراسم زمینه خوانی در زمان حاضر در شش هیئت شهرری و یک هیئت در تهران رایج است که شامل دمگیری زمینهخوانی تعدادی از پیشواقعها و در پایان عباسخوانی میشود.
مراسم رونمایی از کتاب «طلوعی در غروب» دوشنبه ۱۵ مهرماه ۱۳۹۸، ساعت ۱۶ تا ۱۸ در فرهنگسرای ولاء برگزار میشود. علاقهمندان برای شرکت در این مراسم میتوانند به شهر ری، میدان نماز، فرهنگسرای ولاء مراجعه کنند.
@iichs_ir
✳️ اهانت #اسدالله_علم نسبت به مراسم دهه #عاشورا و رضایت شاه از آن!
شنبه 20 دی 1348
«... در شام شاهانه حضور به هم رساندم. ملکه مادر پیشنهاد کرد که بهتر است امسال مراسم سلام نوروز لغو شود؛ چون با دهه عاشورا مصادف شده. پیشنهاد چرتی بود، ولی ترسیدم مبادا جدی تلقی شود. معمولا در این قبیل مراسم سکوت اختیار میکنم، ولی امشب با گستاخی دخالت کردم. پرسیدم: "منظور علیاحضرت چیست؟ ما که نمیتوانیم سنتهای ملی را بابت مراسم بیمعنی کنار بگذاریم؟! حتی اگر نوروز با روز عاشورا هم مصادف شود، مراسم سلام باید همچنان برگزار شود." سکوتی برقرار شد و کسی موضوع صحبت را عوض کرد. شاه از فضولی من راضی بود...»1
1. اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 191.
@iichs_ir
✳️ ماجرای جالبی که در #جشن_تولد_شاه اتفاق افتاد!
#روزشمار
#۵_آبان_۱۳۴۲
روزنامه «اطلاعات» نوشت: بعدازظهر دیروز در پیشگاه شاهنشاه و شهبانوی ایران جشن ورزشی ۴ آبان به مناسبت میلاد فرخنده شاهنشاه در میدان امجدیه برگزار شد.
در این مراسم اعضای خاندان سلطنت، نخستوزیر و چند تن از وزرا نیز حضور داشتند.
در ساعت یازده و نیم صبح سیل جمعیت به طرف امجدیه به حرکت درآمد و آنهایی که کارت داشتند در صفهای طویل پشت درهای امجدیه مستقر شدند و آنهایی که کارت نداشتند به وسیله مأمورین انتظامی از ورودشان به استادیوم جلوگیری میشد.
ساعت چهار بعدازظهر اعلیحضرتین وارد میدان امجدیه شدند. هنگام انجام برنامه نرمش بلندگوی استادیوم امجدیه ناگهان اعلام کرد که همسر گستابی، عضو دسته موزیک شهربانی که برای تماشای جشن به امجدیه آمده، در جایگاه شرقی وضع حمل نمود و پسری به دنیا آورده است و سرپاسبان که با خوشحالی از ماجرا باخبر شده بود اعلام داشت که اسم نوزاد را «چهارم آبان» میگذارد. مراتب به عرض شاهنشاه و شهبانو رسید و شاهنشاه دستور فرمودند: چون اسم چهارم آبانماه طولانی است، بگویند نام نوزاد را محمدرضا بگذارند.
این موضع از بلندگو اعلام شد و موجب شور و هیجان جالبی بین تماشاچیان گردید، ولی بعدا معلوم شد نوزاد پسر نیست و دختر است.
@iichs_ir