💠#حدیث روز💠
🌹امام علی (عليهالسلام)
❇لا تَقسِروا اَولادَکُم عَلی آدابِکُم ، فَاِنَّهُم مَخلوقونَ لِزَمانٍ غَیرِ زَمانِکُم.
✳آداب و رسوم خود را به فرزندانتان تحمیل نکنید، زیرا آنان برای زمانی غیر از زمان شما آفریده شدهاند.
📚شرح ابن ابی الحدید ، ج۲۰، ح102
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📚#موضوعات_و_مسائل_مطالعات_زنان (40)
768.بررسی و مقایسه جایگاه زن در جهانبینی عارفان و متکلمان مسلمان و مسیحی تا قرن هشتم هجری
769.بررسی و نقد آراء فاطمه مرنیسی در خصوص حجاب
770.بررسی و نقد ادبی فمینیستی
771.بررسی و نقد الگو های حجاب اسلامی در سه دهه اخیر
772.بررسی و نقد قانون و رویه قضایی در اجرای طلاق
773.بررسی و نقد ماده4قانون مدنی(محرومیت زوجه از مازاد فرض در ارث)
774.بررسی و نقد مبانی فکری فمینیسم از منظر آیات و روایات
775.بررسی و نقد نظریه های تأثرگذار (تساویگرا، خانواده گرا، تبعیض گرا، تفکیک گرا) در خصوص خانواده
776.بررسی و نقد نظریههای فرهنگی در فمینیسم با رویکرد دینی
777.بررسی وشناخت احکام اسلام در ازدواج بین مسلمین
778.بررسی وضعیت حقوقی زنان در جامعه بینالمللی
779.بررسی وضعیت زنان در تاریخ ایران
780.بررسی وضعیت زنان مسلمان در غرب
781.بررسی وظايف دو جانبه زن و شوهر در خانواده
782.بررسی ویژگیهای خانواده برتر در اسلام
783.بررسی ویژگیهای خطابی خطبه فدکیه
784.بررسی علل تعدد همسرگزینی پیامبر اعظم
785.بررسی، نقد و تحلیل ماده 1123 قانون مدنی ایران در مورد وضعیت نامتعادل زوجین در برخورداری از حق.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📚#مأخذشناسی (37)
📘عنوان کتاب: پیکار با تبعیض جنسیتی
👤نویسنده: آندره میشل
📝مترجم: محمدجعفر پوینده
📌انتشارات: نگاه
📖کتاب #پیکار_با_تبعیض_جنسیتی، به موضوع پیشداوریها و کلیشههای جنسیتی در کتابها، خانه، مدرسه و تلاش برای زدودن آنها میپردازد.
⬅این کتاب نتیجه پژوهشی است که تصویر زنان و مردان در کتابهای درسی و کتابهای کودکان در هفت کشور (چین، فرانسه، کویت، نروژ، پرو، اوکراین و زامبیا) را بررسی کرده و با این رویکرد که کتابهای درسی باید عامل دگرگونی و تشکیل جامعهای برابر در آینده باشد، پیشنهادهایی را برای نگارش کتابهایی مخالف تبعیض جنسیتی ارائه میدهد.
#⃣طبقه بندي #آندره_ميشل براي كليشه هاي جنسيتي
از نظر ميشل، كليشه هاي جنسيتي به چهار دسته كلي تقسيم مي شوند:
1⃣نقشهاي مختلف در درون خانواده: مادر نقش خدمت رسان خانوادگي و وابسته به همسر را بر عهده دارد و پدر نقش نان آور و تكيه گاه.
2⃣ويژگيهاي شخصيتي: پسران و مردان، آفريننده، تصميم گير و اهل عمل هستند، (فعال)، ولي دختران، وابسته و نظاره گر (منفعل).
3⃣نقشهاي اجتماعي و سياسي: زنان اگر در سطوح اجتماعي هم فعال باشند، در سطوح كوچك و محلي فعالند، ولي مردان مسئوليت دارند يا رهبر سياسي هستند.
4⃣نقش حرفه اي: مشاغل به دو بخش زنانه و مردانه تقسيم شده اند. زنان، منشي يا پرستار هستند و مردان، كارفرما يا پزشك (صفحات 34تا 46 کتاب پیکار با تبعیض جنسیتی).
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
کتاب پیکار با تبعیض جنسی آندره میشل.pdf
4.71M
📗عنوان کتاب: پیکار با تبعیض جنسیتی
👤نویسنده: آندره میشل
📝مترجم: محمدجعفر پوینده
📌انتشارات: نگاه
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📘معرفی #کتاب جنبش زنان (فمینیسم)
👤 نویسنده: آندره میشل
📝 مترجم: هما زنجانی زاده
📖جنبش زنان «فمینیسم» یک کتاب تاریخ نگارانه از حرکت های خرد اجتماعی و اعتراضی زنان، علیه نظم موجود جامعه مردسالار است. این کتاب نشان می دهد که چگونه، زنان در طول تاریخ، از حوزه های اجتماعی دور نگاه داشته شده و به حوزه خصوصی محدود شدند.
👤نویسنده در مقدمه ای بر ترجمه فارسی کتاب آورده است: «در تمامی اعصار و در تمامی کشورها، زنان برای بهبود وضعیت خود و خواهران خود مبارزه کرده اند، اما این مبارزات مدت های مدید پنهان و ناشناخته باقی مانده است.» وی اضافه می کند: «اخیرا الیز بولدینگ در اثری عظیم به آمریکایی ها نشان داده است که در زمان امویان و عباسیان و پیش از آنکه غرب از وحشیگری به درآید، زنان در تمامی دنیای اسلام درخشیده اند و علمای مذهبی، دانشمند، حقوقدان، شاعر و رییس دولت داشته اند، بی آنکه تحت حمایت مردان باشند.».
📖 این کتاب در شش فصل تدارک دیده شده است:
1.بررسی وضعیت زنان از دیرینه سنگی تا دومین انقلاب نوسنگی، 2.وضعیت زنان از دومین انقلاب نوسنگی تا دوره ی باستان،
3.وضعیت زنان از سقوط امپراتوری روم تا پایان رنسانس،
4.وضعیت زنان در قرون هفدهم و هجدهم،
5.وضعیت زنان در قرن نوزدهم،
6.جنبش فمینیستی و وضعیت زنان در قرن بیستم تشکیل دهنده این شش فصل هستند.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
Jonbeshe_zanan.pdf
1.94M
📘عنوان کتاب: جنبش زنان (فمینیسم)
👤نویسنده: آندره میشل
📝مترجم: هما زنجانی زاده
انتشارات: نیکا
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
بررسی کتاب تبعیض جنسی؛ مسئله ای جهانی.pdf
170.3K
📒عنوان تحقیق: نقد و بررسی کتاب تبعیض جنسی؛ مسئله ای جهانی
👤ناقد: مجید حسینی نثار
📌منبع: کتاب ماه علوم اجتماعی، تیرماه 1383
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
👤#نظریه_پردازان برجسته فمینیسم (16)
#آندره_میشل
میشل از نظریه پردازان برجسته فمینیستی است که مدیریت مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه را در کارنامه اجرایی خود دارد. وی در این مرکز یک گروه مطالعاتی در زمینه نقش جنسیت، پیدایش خانواده و انسان بنیان کرد از جمله آثار بسیاری که از او منتشر شده، می توان از «جامعه شناسی خانواده و ازدواج» (انتشارات دانشگاهی فرانسه 1986)، فمینیسم (PUF، 1986) و مرگ بر رسوم کلیشه ای (یونسکو1986) نام برد.
❇در ادامه به بخشی از نظریات او در خصوص زنان اشاره می کنیم:
⬇بخش عمومی و خصوصی در اندیشه آندره میشل:
«آندره میشل»معتقد است؛ جریان های استثمارگری زنان سعی به تفکیک بخش خصوصی از عمومی نموده و در بخش عمومی، تقدم را به مردان داده و زنان را به بخش خصوصی رانده اند؛ و این تمایز و تفکیک سیاسی است؛ و القاء رابطه ای را دنبال می کند، که وابستگی زنان به مردان، و استثمار ایشان توسط مردان را در پی بیاورد.
📗(آندره میشل، جنبش اجتماعی زنان، هما زنجانی زاده، چ 2، نیکا، 1377ش، ص 124.)
🚺#جایگاه_زن در اندیشه آندره میشل:
آندره میشل یکی از آثار خود را به عنوان پیکار تبعیض جنسی به کشف و بررسی علائم تبعیض جنسی در قلمروهای جامعه به ویژه در محیط های علمی و کتاب های درسی اختصاص داده است. او در این کتاب نشان می دهد که چگونه انتخاب فرضا تصاویر یک کتاب درسی می تواند در تقویت نیروهای مرد سالار موثر واقع شود.
📗(قادری،حاتم، اندیشه های سیاسی در قرن بیستم،تهران،نشر سمت،1382. ص 133)
⬇جامعه پذیری نقش ها در اندیشه آندره میشل
آندره میشل در مورد جامعه پذیری نقش ها معتقد است؛ در بسیاری از خانواده ها، رسم بر این است که برای دختربچه ها عروسک، سرویس آشپزخانه کوچک، وسایل خانه و چرخ خیاطی کوچک بخرند، در حالی که برای پسر بچه ها، بازیهای خان سازی، اسباب بازی های برقی یا ماشینی (خودرو، هواپیما، قطار) میخرند. این اسباب بازیها در پسرها، استعدادهایی غیر از توانایی انجام کارهای خانگی را پرورش میدهند.
📗(آندره میشل، پیکار با تبعیض جنسى، 1376، ص 35.)
⬇جایگاه اشتغال زنان در اندیشه آندره میشل
آندره میشل در این باره می نویسد:«در کشورهای صنعتی مطالعات نشان می دهد که نقش زن در خانواده دگرگون شده، زنی که ازدواج کرده در خارج از منزل کار می کند و وظایف سنگین مربوط به خانه را نیز انجام می دهد. این جا این سؤال پیش می آید که آیا وظایف دو جانبه مادر امروزی در کاهش متولدین مؤثر می باشد؟ آمارهای فرانسه و امریکا نشان می دهد که تعداد کودکان زنان شاغل معمولاً نسبت به زنانی که شاغل نیستند کمتر است… در ایالات متحده، تحقیقات هیر، فریدمن، ویلتن و کمپبل و وللر و در فرانسه آ. میشل نشان مید هد تعداد فرزندان زنانی که کار می کنند از زنهایی که در منزل هستند، کمتر هست»
📗(جامعه شناسی خانواده و ازدواج، ص 196)
⬇خانواده های تک والدینی ـ مادر و فرزند (Single parent)
به گفته او، خانواده هسته ای در جوامع غربی رفته رفته شکل می بازد و به نفع خانواده های آزاد، شاد و خارج از چارچوب ازدواج، صحنه را خالی می کند، شمار فزاینده ای از مردان و زنان در پی زندگی مشترکی هستند بیرون از مدار ازدواج قراردادی. …مردان و زنان اروپا دیگر حاضر نیستند ازدواج ناشاد را تحمل کنند.
📗(جامعه شناسی خانواده و ازدواج)
🚺او فمینیسم را اینگونه تعریف می کند: «آئینی که طرفدار گسترش حقوق و نقش زن در خانواده است».
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
🌐#فرهنگ_نامه_زنان (15)
#جنبش_بیداری_مردان Men’s right movement
جنبش مردان در پی جنبش آزادی زنان ظهور کرد. مردان نیز مانند فمینیست های رادیکال در گروه های نامتجانس و متفاوتی گردهم آمدند. اگرچه می توان این جنبش ها را نوعی واکنش به فمینسیم دانست، اما در هر صورت تاثیر مثبتی بر این جریان داشت. گروه های آگاهی بخش مردان در ابتدای دهه ۱۹۷۰ شروع به شکل گیری کردند و از همان ابتدا ارتباط خوبی با جنبش های زنان برقرار نمودند. از طریق این جنبش ها مردان نیز به تدریج به این مسئله فایق آمدند که آنها هم ذاتا و طبیعتا جنسیت خود را اخذ نکرده اند و نحوه ی آموزش و پرورش آنها به نحوی است که “مردانگی” خود را یاد می گیرند.
👥تعداد زیادی از فعالین این جنبش معتقد بودند که #جنسیت آنها را تحت قیود محدود کننده ای قرار داده است و مردان نیازمند رهایی از مردانگی تحمیل شده به آنها هستند همانطور که زنان تلاش می کنند تا از قیود پدرسالاری خود را برهانند (پیس، ۲۰۰۰).
بدین ترتیب استفاده از مفهوم جنسیت که #زنانگی و #مردانگی را مجموعه صفاتی می دانست که به لحاظ فرهنگی به زنان و مردان نسبت داده شده بود، مسیر آگاهی بخشی را نیز برای مردان گشود تا آنها نیز جایگاه خود و ایدئولوژی های حاکم بر آن را غیر قطعی و چالش پذیر بیابند.
⬅همانطور که روبوتام در ابتدای دهه ۱۹۷۰ طرح کرده بود، مواجه با مفهوم جدیدی از زن، مفهوم جدیدی از مرد را نیز می طلبد (روبوتام، ۱۹۷۳). به همین دلیل بسیاری از گروه های فمینسیتی مانند فمینسیت های رنگین پوست، سوسیالیست و نیز زنان همجنس گرا دریافتند که منبع اصلی ستم را باید در ایدئولوژی هایی چون نژادپرستی، سرمایه داری و همجنس هراسی یافت و در این مسیر، راه مبارزه با این جریانات اتحاد با مردان است.
📰در مجلات مخصوص مردان که در دهه ۷۰ در آمریکا و انگلستان رواج یافته بودند، یکی از مهمترین ایده های مطرح شده آن بود که رویکرد ذات پندارانه به مردانگی به دلیل تحمیل های اجتماعیش، عبور از مرزهای جنسیتی را برای مردان بسیار دشوارتر از زنان می سازد. “بنابراین گسترش بدنه ی وسیعی از دانش ها در رابطه با مردانگی که توسط مردان تولید شده بود به نحو تاثیر گذاری نشان از آن داشت که تبعیض جنسیتی دیگر تنها مشکل زنان نیست، همانطور که نژاد پرستی مسئله سفیدپوستان هم تلقی می شود” (پلیچر، ۲۰۰۵، ۸۷).
📚منابع:
1. Pease, B. (2000) Recreating Men: Postmodern Masculinity Politics, London: Sage.
2.
✏نوشته: شیوا علینقیان
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
#بهداشت_زنان
بهداشت زنان اشاره به سلامت زنان دارد که بهطور خاص از مردان قابل تمایز است. بهداشت زنان یک نمونه از بهداشت جامعه است که طبق تعریف #سازمان_جهانی_بهداشت به فردی که سلامت کامل جسمی روانی و رفاه اجتماعی را داراست دلالت دارد و نه الزاماً به حالتی که فرد دچار یک بیماری یا ناتوانی نباشد؛ که معمولاً به آن بهداشت باروری اطلاق میشود.
👥بسیاری از افراد درباره مرز تعریف بین بهداشت زنان و بهداشت عمومی زنان که معمولاً به آن سلامت زنان و آنچه مربوط به آن است گفته میشود بحث میکنند. این موارد در کشورهای در حال توسعه که زنان از نظر سلامت خطرات بیشتری را نسبت به دیگر کشورها تجربه میکنند بدتر خواهد بود.
⬅با وجود آنکه زنان در کشورهای توسعهیافته شکاف جنسیتی را در امید به زندگی کم کردهاند و در حال حاضر نیز عمر بیشتری نسبت مردان دارند در بسیاری از بخشهای بهداشت و سلامت زودتر و سختر با بیماریها و پیآمدهای بدتر و بیشتری مواجه میشوند. از آنجایی که سلامت زنان تنها دستخوش عوامل بیولوژیکی آنها نیست و تحت تأثیر عوامل دیگری مانند #فقر، #وضعیت_استخدام و #کار و همچنین مسئولیتهای درون خانواده نیز میشود #جنسیت همچنان به عنوان یکی از مهمترین عوامل اجتماعی تعیین کنندهٔ سلامت و بهداشت بهشمار میرود. زنان مدت زیادی است که از بسیاری از جهات همچون قدرت اقتصادی و اجتماعی که دسترسی آنها به ضرروتهای زندگی مانند خدمات درمانی بهشمار میآید محروم هستند؛ و این محرومیتها در کشورهای در حال توسعه بیشتر است که بیشتر بودن محرومیت به معنای تأثیر منفی بیشتر بر بهداشت و سلامت زنان است.
✅سلامت جنسی و بهداشت باروری تفاوتهای قابل تمایزی را در مقایسه با بهداشت مردان دارد. با این وجود حتی در کشورهای توسعهیافته #بارداری و #زایمان خطرات قابل توجهی را شامل مرگ و میر ناشی از زایمان و دیگرمرگهای مربوط به آن را دربردارد که این شامل یک چهارم میلیون مرگ در سال است که تفاوت زیادی بین کشورهای درحال توسعه و این کشورها است.
✳از چندابتلاییهایی که مربوط به بیماریهای غیر مرتبط با باروی میشوند همچونبیماری قلبی-عروقی که باعث تأثیرگذاری بر تعداد بیماری و مرگهای ناشی از زایمان نیز میشوند نیز میتوان نام برد که شامل #پرهاکلامپسی است. همینطور بیماریهای آمیزشی پیامدهای جدی را برای زنان و نوزادان دارند که انتقال عمودی مادر به فرزند را شامل میشود که باعث مردهزایی و مرگ پیرازایشی و بیماری التهابی لگن که باعث ناباروری است را در بر می گرد.
منبع انتشار سایت به نقل از:
https://www.who.int/topics/womens_health/en/
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
💠#حدیث روز💠
🌹پیامبر خدا (صلىاللهعليهوآله)
❇تَناکحوا تَناسَلُو تَکثّروا فَانی اُباهی بکمُ الاممَ یومَ القیامةِ ولو بالسِّقطِ..
✳ازدواج کنید، فرزند به هم رسانید و تعداد افراد خود را فراوان کنید، من در قیامت در برابر امتها، به شما و حتی به فرزندان سقط شده شما مباهات می کنم.
📚جامع الأخبار، ص ۱۰۱
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده