eitaa logo
کریمی- بیان احکام
1.4هزار دنبال‌کننده
216 عکس
62 ویدیو
17 فایل
حجت‌الاسلام علیرضا کریمی، عضو دفتر استفتائات آیت‌الله خامنه‌ای و نماینده آیت‌الله سیستانی +9821-64412000 +9825-37741415 اینستاگرام، تلگرام، بله و ایتا: karimi_bayan_ahkam مدیریت کانال با ادمین است.
مشاهده در ایتا
دانلود
نکاتی در مورد حرمت ایذاء پدر و مادر 📝طبق نظر آیت‌الله اطاعت از پدر و مادر به خودی خود واجب نیست (همچنین ر.ک. به پاورقی 1 در مورد نظر آیت‌الله )؛ ولی طبق نظر اطاعت از پدر و مادر، حتی اگر عدم اطاعت باعث اذیت آنها هم نشود، بنا بر احتیاط واجب است. 📝همچنین اذیت کردن پدر و مادر حرام است؛ اما گاهی انسان قصد اذیت پدر و مادر را ندارد، اما کار مباح یا مستحبی انجام می‌دهد که پدر و مادر از این کار اذیت می‌شوند یا اینکه پدر و مادر او را به کاری امر می‌کنند و اگر فرد اطاعت اوامر والدین را نکند، آن ها اذیت می‌شوند. در این صورت اگر پدر و مادر از روی شفقت و مهربانی به فرزند اذیت شوند، فرزند مرتکب حرام شده؛ اما اگر اذیت شدن پدر و مادر بخاطر لجبازی آن دو است یا از روی دلسوزی و شفقت به حال فرزندشان نباشد، بلکه در امر و نهی نسبت به فرزند تنها مصلحت خود یا نفع شخصی‌شان را در نظر داشته باشند، دیگر فرزند مرتکب حرام نشده‌است (همچنین ر.ک. به پاورقی 2 در مورد نظر آیت‌الله خامنه‌ای) . 📌همچنین با توجه به اینکه طبق نظر آیت‌الله سیستانی اطاعت فرزند از پدر و مادر به خودی خود واجب نیست، فرزند اگر بدون اینکه پدر یا مادر متوجه شوند، کاری را انجام دهد که این کار به خودی خود ایراد ندارد، ولی پدر یا مادر، فرزند را از آن کار نهی کردند، مرتکب گناهی نشده‌است. زیرا پدر یا مادر چون از انجام آن کار خبر ندارند، دیگر اذیت نمی‌شوند. ــــــــــــــــــــــــــ 1- در استفتائی از آیت‌الله خامنه‌ای آمده‌است: س: آيا مخالفت با سليقه پدر و مادر در کارها حرام است؟ ج) اگر منظور مخالفت با سليقه پدر و مادر در كار مربوط به خودشان است، شما حق دخالت نداريد ولى اگر مخالفت با سليقه آنان در رابطه با كارهاى خود شماست، صرف مخالفت حرام نيست لكن ايذاى والدين حرام است. 2- در استفتائی از آیت‌الله خامنه‌ای آمده‌است: س: آيا از نظر شرعى پدر و مادر زوج يا زوجه مى‌توانند در امور زندگى دختر يا پسرشان بعد از ازدواج (عروسى) دخالت داشته باشند؟ ج) والدين زوج يا زوجه به عنوان ولّىِ شرعى حق دخالت در زندگى شخصى و خصوصى آنها را ندارند.
کریمی- بیان احکام
بحمدلله کتاب «خمس»، پیرامون احکام خمس درآمدها و خمس مال حلال مخلوط به حرام با پژوهش حجت‌الاسلام‌والم
ان‌شاءالله قرار است حجت‌الاسلام‌والمسلمین کریمی طی ۱۲ جلسه مطالب این کتاب را تدریس کنند. علاقمندان می‌توانند در این کارگاه آموزشی شرکت نمایند. اطلاعات بیشتر را در فرستۀ زیر مشاهده بفرمایید:
🕌 معاونت پژوهش حوزه علمیه مروی تهران برگزار می‌کند: 🔖 کارگاه آموزشی احکام خمس با محوریت کتاب آموزش مبنامحور احکام خمس 👤 استاد: حجت الاسلام و المسلمین استاد علیرضا کریمی مدیر دفتر استفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در حوزه علمیه مروی 📅 زمان : سه شنبه 16 شهریور ⏰ ساعت : 15 الی 17 🕌 مکان برگزاری: نمایشگاه دائمی گفتمان علمی انقلاب اسلامی (حوزه مروی) 🌐 لینک پخش مجازی: www.howzehmarvi.ir/live 📱لینک کانال کارگاه خمس: https://eitaa.com/joinchat/1158807688Cfaa788d2a3 •┈•✾•🍀🌺🍀•✾•┈• 🕌 کانال رسمی معاونت پژوهش حوزه علمیه مروی تهران: 🆔@Pajouheshgaranemarvi
1-1.mp3
28.48M
جلسۀ اول کلاس (قسمت اول)
1-2.mp3
30.78M
جلسۀ اول کلاس (قسمت دوم)
هدایت شده از کارگاه آموزشی خمس استاد کریمی
هدایت شده از کارگاه آموزشی خمس استاد کریمی
دانلود و خرید PDF کتاب خمس | علیرضا کریمی | طاقچه https://taaghche.com/book/99475/%D8%AE%D9%85%D8%B3
2-1.mp3
27.88M
جلسۀ دوم کلاس (قسمت اول)
2-2.mp3
32.22M
جلسۀ دوم کلاس (قسمت دوم)
3-1.mp3
29.91M
جلسۀ سوم کلاس (قسمت اول)
3-2.mp3
28.6M
جلسۀ سوم کلاس (قسمت دوم)
وصیت (نکاتی در باب وصیت، قسمت اول) 📝 وصیّت آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کارهایی انجام دهند (مثل دفن در فلان مکان) یا اینکه سفارش کند بعد از مرگش چیزی از مال او را به کسی تملیک کنند، یا صرف در خیرات و مبرّات (مثل صدقه دادن، یا اجیر گرفتن برای حج یا نماز) کنند (وصیت عهدیه)، یا برای اولاد خود و کسانی که اختیار آنان با اوست، قیم و سرپرست معین کند (وصیت به تولیت). 📝 همچنین اگر کسی چیزی از مالش را به کسی تملیک کند، ولی این تملیک را موکول به بعد از مرگش کند، این اقدام را «وصیت تملیکیه» می‌گویند. 📝 کسی را که به او وصیّت می‌‏کنند «وصی» می‏‌گویند.
4-1.mp3
30.54M
جلسۀ چهارم کلاس (قسمت اول)
4-2.mp3
37.19M
جلسۀ چهارم کلاس (قسمت دوم)
اهمیت وصیّت در اسلام (نکاتی در باب وصیت، قسمت دوم) از جمله اموری است که در شریعت و آیین اسلام تأکیدهای فراوانی نسبت به آن شده‌است و احادیث زیادی در مورد آن نقل گردیده‌است. از جمله روایت شده که پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم فرمودند: «شایسته نیست برای مسلمان که شبی را به صبح برساند، مگر اینكه وصیّت‌نامه‌اش زیر سرش باشد.» (جملۀ زیر سر بودن به عنوان تأکید است، منظور آماده بودن وصیت است.) وصیت فقط برای مردن و یا مخصوص سالمندان و افراد مُشْرِف به موت نیست، هر فرد مكلّفی در هر سنی که به سر می‌برد، بهتر است وصیت خویش را تنظیم نموده و تكلیف بازماندگان را در صورت فوت روشن سازد و هر گاه در طول دوران عمر نظرش نسبت به فرازی از وصیت تغییر نمود، آن تغییر را در وصیت‌نامه اعمال نماید.
5-1.mp3
26.72M
جلسۀ پنجم کلاس (قسمت اول)
5-2.mp3
34.91M
جلسۀ پنجم کلاس (قسمت دوم)
نیکو وصیت کردن (نکاتی در باب وصیت، قسمت سوم) از امام‌صادق علیه‌السلام نقل شده که پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم فرمودند: »نیكو وصیت نكردن نشانۀ نقصان مروّت و عقلِ انسان است.» 📌 اگر کسی فرزند یا فرزندانی دارد که فقیر هستند، بهتر است ثلث مال خود را برای دیگران وصیت نکند تا همان مقدار هم مطابق قانون ارث به فرزندان برسد. 📌 با توجه به اینکه در موارد متعددی بعضی از وصیت‌ها با اینکه شرعی است، اما باعث به زحمت افتادن ورثه شده‌ یا فرد وصیت‌کننده گاهی در موقع وصیت از نکته‌ای غافل بوده‌است، بهتر است حتماً قبل از وصیت کردن با یک کارشناس حقوقی یا یک فرد مطلع و آگاه مشورت صورت گیرد و پس از آن اقدام به وصیت شود. 📌 بهتر است وصیت مکتوب گردد و بهتر اینکه این وصیت ثبت محضری شود تا شک و شبهه‌ای برای ورثه باقی نماند و جلوی تخلف ورثه و به گناه افتادن آن‌ها گرفته شود. 📌 شایسته است وصیت به طورجامع و کامل، روشن و بدون ابهام انجام شود تا تكلیف بازماندگان پس از مرگ در عمل به وصیت معلوم باشد و از اختلاف و نگرانی مصون بمانند.
6-1.mp3
29.69M
جلسۀ ششم کلاس (قسمت اول)
6-2.mp3
32.87M
جلسۀ ششم کلاس (قسمت دوم)
7-1.mp3
27.61M
جلسۀ هفتم کلاس (قسمت اول)
7-2.mp3
27.21M
جلسۀ هفتم کلاس (قسمت دوم)
رعایتِ موازین شرعی در وصیت (نکاتی در باب وصیت، قسمت چهارم) لازم است وصیّت فرد بر اساس موازین شرعی انجام شود و شخص از وصایایی که خلاف شرع محسوب می‌شود، پرهیز نماید. در روایات اسلامی تأکید فراوانی بر عدم جور و ستم و ضرر رساندن و تعدّی به ورثه و بازماندگان به هنگام وصیت دیده می‌شود و از مجموع آن استفاده می‌شود همان اندازه که وصیت، کار شایسته و خوبی است، تعدّی و ضرر رساندن به ورثه در وصیت، مذموم و نكوهیده است. وصیتِ صحیح و عادلانه به گونه‌ای که هیچ امر مبهمی در حقوق مردم یا حقوق الهی که بر عهدۀ او است، وجود نداشته باشد، نشانۀ دقّت و کیاست فرد، ایمان و تقوای او و احترام وی به حقوق دیگران است. از امام‌صادق علیه‌السلام نقل شده که پدر بزرگوارشان امام‌باقر علیه‌السلام فرمودند: «ثواب کسی که در وصیّت خود راه عدل و حقّ را پیش بگیرد، ثواب کسی است که مال خود را در حال حیات خود به عنوان تصدّق در راه خداوند داده باشد و کسی که راه حق را در نظر نگرفته باشد در روز قیامت خداوند را در حالی ملاقات می‌کند که خداوند از او روی‌گردان است.»
وصیت واجب، مستحب و حرام (نکاتی در باب وصیت، قسمت پنجم) وصیت در اصل مستحب است؛ اما در بعضی از موارد وصیت واجب می‌شود؛ مثلاً برای کسی که نشانۀ مرگ را درخود می‌بیند، اگر به مردم بدهكار است و سررسید بدهی او نرسیده یا امانات مردم در اختیار اوست و ممكن نیست آن را به صاحبانش پس دهد، یا نماز و روزۀ قضا دارد و توانایی انجام آن را ندارد و راه دیگری هم برای آنكه اطمینان نماید بعد از فوتش به این تكالیف واجب عمل می‌شود، ندارد، واجب است وصیت کند. گاهی وصیت حرام یا باطل است؛ مثل اینكه به گناه یا انتشار کتب ضاله وصیت نماید (در این مورد به وصیت نباید ترتیب اثر داده شود و آن باطل است و مال طبق قانون ارث به ورثه می‌رسد) یا بعضی از فرزندانش را بر بعضی از فرزندان دیگرش ترجیح بدهد، به گونه‌ای که این امر موجب بروز فتنه و خصومت و دشمنی بین ورثه گردد (البته در این مورد گرچه وصیت‌کننده کار حرامی انجام داده، اما به هر حال باید به این وصیت عمل کرد) یا وصیت نماید که بعضی از ورثه ارث نبرند؛ به این معنی که بخواهد آنان را از حق شرعی ارثشان محروم نماید. اگر وصیت نماید که بعضی از ورثه ارث نبرند؛ به این معنی که شرعاً از ارثی که در شرع معیّن شده محروم باشند یا کمتر از سهم شرعی خودشان ارث ببرند، این وصیت باطل است و شرعی و نافذ نیست، ولی می‌تواند از ثلث مالش سهمی برای بعضی از ورثه قرار دهد؛ به عبارت دیگر وصیت‌کننده مجاز است از ثلث مال خود بعضی را محروم نماید.