#کتاب_اسرار_ماه_رجب
#بیستوهشتمین_روز_ماه_رجب
✅اوقات فراقت در اعتکاف، بهترین زمان برای فکر و برنامه ریزی آینده در مسائل توحیدی است؛ تا زمان و سرمایه ی عمر در بهترین ها صرف شود.
چنین تفکری است که در بیانات اولیای الهی علیهم السلامحیات قلب و کلید درهای حکمت است.چنانکه مولا علی علیه السلام می فرمایند: " عَلَیکُم بِالفِکرِ؛فَإنَّهُ حَیاةُ القَلبِ البَصیرِ وَ مَفاتیحُ أبوابِ الحِکمَة"
بر شما باد به تفکر؛ که تفکر حیات قلب انسان بصیر و کلید درهای حکمت است.
وچنین تفکری است که از عبادت یک سال با ارزش تر است. چنلنکه امام صادق علیه السلام می فرمایند: " تَفَکُّرُ ساعَةِِ خَیرُُ مِن عِبادَةِ سَنَةِِ اِنَّما یَتَذَکَّرُ اولوا الاَلباب.
حسن صیقَل راوب این حدیث می گوید: خدمت امام صادق رفتم و درباره ی ارزش فکر و چگونگی آن سوال کردم حضرت از قول رسول خدا فرمودند: " بر ویرانه ایزیا از کنار خانه ای گذر کند به فکر فرو رود و بگوید ساکنان تو کجایند؟ و سازندگان تو کجایند؟ چرا سخن نمی گویی؟؟"
✅اولین فکر در اوقات خلوت،محاسبه ی گذشته ی خود، چگونگی اصلاح کاستی ها و عبرت از دیگران است.
@ketabkhanemadarane
#بیستونهمین_روز_ماه_رجب
#کتاب_اسرار_ماه_رجب
✅عمده اعمال مشهور در این ایام، عمل ام داوود و دعای پایانی آن و گریه و ابتهال در درگاه الهی است. در روایت است که گریه در سجده ی پایانی، علامت استجابت آن است.
✅مرحوم سیدبن طاووس در اقبال می نویسد:
"زمانی که منصور عباسی عبدالله بن حسن را به همراه گروهی از آل ابیطالب زندانی کرد و دو پسر او را به قتل رساند داوود بن حسن (برادر رضاعی امام صادق)را نیز گرفت و با غُل و زنجیر از عراق به مرکز حکومت خویش انتقال داد.
ام داوود میگوید: مدت زمانی پسرم نیامد و خبری از او به گوشم نرسید، پیوسته به درگاه خدا دعا میکردم و از برادران دینی میخواستم درین باره دعا کنند ولی اثری از اجابت دعا نمی دیدم.تا اینکه روزی برای عیادت به محضر حضرت جعفر بن محمد علیه السلام وارد شدم ایشان از داوود پرسیدند و فرمودند چرا دعای استفتاح را نمی خوانی که درهای آسمان برای اجابت آن گشوده می گردد و دعا کننده بی درنگ اثر اجابت را می بیند و در برابر آن در نزد خداوند متعال پاداشی به جز بهشت ندارد.
ماه حرام بزرگ،ماه رجب، نزدیک شده و این ماهی است که دعا در آن به اجابت می رسد.
سپس حضرت دستور اعمال معروف به ام داوود را به او یاد داد.
ام داوود می گوید: دعا را نوشتم و از محضر امام خارج شدم ماه رجب فرا رسید و به آنچه حضرت فرموده بود عمل کردم شب حضرت محمد و تمام فرشتگان و پیامبرانی که در دعا بر آنان درود فرستاده بودم را در خواب دیدم درحالی که به من می فرمود به تو و همه ی برادرانت مژده باد که خداوند تو فرزندت را حفظ نموده و او را به تو باز می گرداند. از خواب بیدار شدم و فقط به اندازه ی فاصله ی عراق تا مدینه که سواری با شتاب براند گذشته بود که داوود به خانه بازگشت و گفت تا روز نیمه ی رجب در بدترین زندان بودم وقتی شب شد در خواب دیدم تو بر حصیر مخصوص نمازت نشسته ای و مردانی کنار تو اند که سرهاشان در آسمان و پاهایشان بر زمین است و مشغول تسبیح خدا هستند یکی از آنان که به گمان من رسول خدا بود به من گفت ای پسر پیرزن شایسته تو را بشارت باد که خدا دعای مادرت را پذیرفت.
از خواب بیدار شدم ؛ پیک های منصور شبانه مرا به حضور او بردند. او دستور داد زنجیر از دست و پای من بازکنند به نن نیکی و احسان کنند و ۱۰هزار درهم و و شتری راهوار دهند و مرا شتابان به سمت مدینه برانند.
ام داوود در ادامه می گوید: داوود را به خدمت امام صادق بردم ایشان فرمودند منصور آن شب امیرالمومنین را در خواب دید که به او فرمود فرزندم را آزاد کن وگرنه تو را در آتش جهنم می افکنم و او خود را در حالی دید که گویی زیر پاهایش آتش جهنم قرار دارد، از خواب بیدار شد و مجبور شد تو را ای داوود آزاد کند.
✅از این داستان برمی آید که اصل در این سه روز(ایام البیض) روزه داری و عزلت است و معتکف شدن در مسجد در درجه دوم قرار دارد.
لذا اگر کسی موفق به اعتکاف نشد بهتر است حجم کار متعارف را کم کند و بیشتر به خود و امور عبادی بپردازد.
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_رجب
#سیامین_روز_ماه_رجب
🌱ای بی خبر بکوش که صاحب خبر شوی
تا راه بین نباشی، کِی راهبَر شوی
دست از مِسِ وجود چو مردانِ رَه بشوی
تا کیمیای عشق بیابیّ و زر شوی
خواب و خورَت زِ مرتبه ی عشق دور کرد
آن دم رسی به دوست که بی خواب و خور شوی
گر نورِ عشقِ حق به دل و جانت اوفتَد
بلله کز آفتابِ فَلَک خوب تر شوی
از پای تا سَرَت همه نورِ خدا شود
در راهِ ذوالجلال چو بی پا و سر شوی
✅شب نیمه ی ماه رجب از جمله افضل شب های سال است و روز نیمه ی رجب مانند روز عرفه اختصاص به دعا و استغفار و تلاوت آیات الهی دارد و یکی از ۴روز سال است که به شرف روزه ممتاز است.
مرحوم سید در اقبال روایتی از حضرت آدم (علی نبیِّنا و آله و عَلَیهِ السلام) نقل می کند که به پروردگار عرضه داشت: " پروردگارم محبوب ترین روزها و محبوب ترین اوقات نزد تو چه زمانی است؟
پس خداوند تبارک و تعالی به او وحی فرمود: ای آدم، محبوب ترین روزها نزد من روز نیمه ی رجب است. در این روز با قربانی و میهمانی گرفتن و روزه و دعا و استغفار و گفتن لااله الا الله به من نزدیکی جوی.
در فرزندانت پیامبری قرار می دهم که حلیم و رحیم و کریم است..... او و اُمّتش را با روز نیمه ی رجب مخصوص می گردانم که در آن روز هیچ چیزی از من نمی خواهند مگر آنکه به ایشان می دهم، و طلب مغفرت نمی خواهند مگر انکه آنان را می بخشم و درخواست رزق و روزی نمی کنند مگر اینکه عطایشان میکنم و از من بخششی نمی خواهند مگر اینکه به ایشان می دهم و رحمتی نمی خواهند مگر اینکه بر ایشان ترحُّم می نمایم.
ای آدم کسی که روز نیمه ی رجب را در حال روزه و ذاکر و خاشع و حافظ حریم اخلاق خود باشد و صبح نماید و از مالش صدقه دهد، نزد من هیچ جزایی مگر بهشت ندارد.
ای آدم، به فرزندانت بگو که خود را در رجب حفظ نمایند که خطا در این ماه بزرگ است."
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_شعبان
#دومین_روز
✅مرحوم سید بن طاووس دعایی را در هنگام رویت هلال ماه شعبان بیان می دارد که مضامین بلند آن حاوی اسرار مراقبات ماه شعبان است.
اللّهُمَّ اِنَّ هذا هِلالُ شَهرِ شَعبان....
ماه شعبان آنچنان مملو از برکات است که قابل ذکر نیست و در فرازی از دعا تنها به اشاره گفته شده " اَنتَ اَعلَمُ بِما فیهِ مِنَ الاِحسانِ " آثار این برکات برای سالک، ادامه ی مغفرت و امنیت از خطرات شیاطین از ماه رجب و رسیدن به مقام رضوان الهی است. در نتیجه او از خداوند درخواست قابلیت در ورود به قُرُق گاه نبوی و نجات از آزار و اذیت اهل عصیان و بهتان را می نماید.
بخش اول دعا بیانگر ضرورتِ شدّتِ مراقبه ی سالک در این ماه است. شدّت مراقبت و اذکار و عبادات سالک در این ماه باید در مرتبه ای باشد که قابلیت ورود به قُرُق گاه خاصُّ الخاص الهی در ماه مبارک رمضان را کسب نماید. تا آنجا که به برکت این ماه به برترین و بالاترین مراتبی که ممکن است مسلمانی در مقام قُرب الهی قرار گیرد.
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_شعبان
#سومین_روز
✅شعبان از ریشه ی "ش ع ب" به معنای گروه و توده ی عظیمی است که از یک حقیقت سرچشمه گرفته اند؛ مانند قبائل بزرگی که به جدّ واحد منتهی می گردند.
شعبان به معنای دو گروه عظیم است که از حقیقت واحد منشعب شده اند.
چه بسا دلیل نام گذاری این ماه به شعبان به دلیل الحاق دو گروهی است که با توسل به رسول اکرم و امیرالمومنین بر ماه مبارک رمضان وارد می شوند.
رسول خدا صلّی الله علیه و آله درباره ی سرّ نام گذاری این ماه می فرمایند: " این ماه را شعبان نامند، زیرا روزی های مومنان در آن تقسیم می گردد.
در این روایت شریف اگر مراد از تقسیم شدن رزق مومنین، روزی مادّی ایشان باشد، یعنی با حفظ حریم این ماه که آخرین ماه سال اهل الله است، اهل ایمان در ماه رمضان و سایر ماه های سال بعد، از رزق واسع و حلال و طیّب الهی برخوردار خواهند بود.
اگر مراد ارزاق معنوی باشد، که این احتمال قوی تر است، یعنی مومن به اندازه ی درک ماه شعبان و حریم داری قُرُق گاه رسول اکرم، از معرفت به ولایت و توحید و اسرار کتاب تکوین و تدوین برخوردار می شود که
اِنَّهُ لَقُرآنُُ کَریمُُ* فی کِتابِِ مَکنونِِ* لا یَمَسُّهُ اِ لّا المُطَهَّرونَ*
✅هرچند اصل ارتزاق اولیاء و اهل معرفت، در ماه صیافت الهی و هنگام بهره گیری از سفره ی گسترده ی ماه رمضان است، ولی تقدیر میزان بهره مندی هرکس از مضیف خانه ی ربوبی، در ماه شعبان و ضیافت نبوی رقم می خورد.
سرّ اینکه رسول خدا ماه شعبان را به خود نسبت داد و فرمود:" ماه شعبان متعلّق به من است." چنین است که گرامت نبوی اقتضا دارد که سالکین در ولایت علوی در ماه رجب در طلیعه ی ماه شعبان از رحمت موصوله ی نبوی بهرمند شوند و مشمول هدایت ایصالی پروردگار در نیل به مقام لقای الهی قرار گیرند
وُجوهُُ یَومَئذِِ ناضِرَه* اِلی رَبِّها ناظِرُه*
ولی میهمانان نیز باید استعداد بهره مندی از کرم او را داشته باشند.
✅سعی ناکرده در این راه به جایی نرسی/ مزد اگر می طلبی طاعت استاد ببر
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_شعبان
#چهارمین_روز
✅حاملان عرش؛ حق گزاران ماه شعبان
ابن عباس پیرامون عظمت ماه شعبان از رسول خدا بیانی نقل می کند که حاوی نکات فراوانی است:
روزی اصحاب حضرتش نزد ایشان پیرامون فضائل ماه شعبان گفتگو می کردند پیامبر به ایشان فرمودند:" شَهرُُ شَریفُُ وَ هُوَ شَهری وَ حَمَلَةُ العَرشِ تُعَظِّمُهُ و تَعرِفُ حَقّهُ وَ هُوَ شَهرُُ تَزادُ فیهِ اَرزاقُ المومِنینَ کَشَهرِ رَمَضانَ و تُزَیَّنُ فیهِ الجَنانُ و اِنَّما سُمّیَ شَعبانَ لِاَنَّهُ یَتَشَعَّبُ فیه اَرزاقُ المومنین...."
شعبان ماه شریفی است و ماه من است و حاملان عرش آن را بزرگ شمارند و حقّ آن را می شناسند. شعبان ماهی است که در آن همچون ماه رمضان روزیِ مومنان فزونی یابد و بهشت در آن تزیین شود. و آن را شعبان نامند برای آنکه ارزاق مومنان در آن تقسیم گردد.
✅عرش الهی در روایات، مقام علم پروردگار است که تدبیر عالَم را بر عهده دارد و حاملان عرش، ملائکه ی مقرّبی هستند که به امر الهی عهده دار اجرای اوامر خداوند در تدبیر عالَم اند.
احتمال دیگر آنست که حاملان عرش، کلیدداران علم الهی در عالم ملکوتند که بنا بر روایات وارده، مصادیق آنان انبیاء اولوالعزم الهی و خمسه ی طیّبه از ذرّیه ی رسول اکرم هستند.
با این توضیحات می توان گفت حاملان عرش الهی از رسول اکرم و ذرّیه ی طاهرینش تا ملائکه ی الهی، در عین علو مقام و مرتبه ی خود و تسبیح و تحمید پروردگار، از خداوند درخواست می نمایند که: اولاً مقام و مرتبه ی شعبانیون و زیبایی و بهجت آنان در میان خلایق به تایید الهی برسد. ثانیاً دعای مقرّبان درگاه پروردگار در بهره مندی کامل شعبانیون از هدایت ایصالی و رحمت خاصّه ی پروردگار به اجابن برسد و ایشان در حصول استعداد بیشتد برای بهره مندی کامل تر از فیوضات خاصّه ی خداوند در ماه شعبان و رمضان و نیل به آمرزش و مغفرت الهی موفق باشند.
✅نکته اینکه رسول خدا دلیل نام گذاری شعبان راقسمت بندی ارزاق مومنین بیان فرمودند این است که هر یک از اهل ایمان، در بهره مندی از سلام و درود الهی و خروج از حجب ظلمانی و نورانی به مراتب عوالم قُرب، استعدادی متناسب با مرتبه و ظرفیت خویش دارد و بهره ی ایشان از برکات این سه ماه یکسان نیست. در همین سیاق است که رسول اکرم در ادامه ی بیان فضائل ماه شعبان فرمودند: " وَ هُوَ شَهرُ العَمَلُ فیهِ مُضاعَفُُ الحَسَنَةُ بِسَبعینَ وَ السَّیِّئَةُ مَحطوطَةُُ وَ الذَّنبُ مَغفورُُ و الحَسَنَةُ مَقبولَةُُ وَ الجَبّارُ جَلَّ جَلالُهُ یُباهی فیهِ بِعِبادِهِ وَ یَنظُرُ اِلی صُوّامِهِ و قُوّامِهِ فَیُباهی بِهِم حَمَلَةَ عَرشِ."
آن ماهی است که حسنه در آن هفتاد برابر است و خطا مُلغی گردد و گناه آمرزیده است و حسنه پذیرفته و حضرت جبّار جلَّ جلالُه در آن به بندگانش مباهات و به روزه داران و شب زنده دارانش نگاه کند، پس به آنها در برابر حاملان عرش می بالد.
✅در این ماه زمینه ی عمل صالح کامل تر از ماه رجب است مهمتر آنکه می فرماید گناهانی که در این ماه از سر غفلت و نادانی از مومن صادر شود نه تنها نادیده گرفته میشود بلکه پاک می گردد.
مباهات یعنی زیبایی فوق العاده و بهجت انگیز چیزی را در نزد کسی ستودن پس مباهات الهی به عبادت کنندگان ماه شعبان، بیانگر مقام و مرتبه ی فوق العاده کسانی است که حرین ماه شعبان را به احترام رسول اکرم حفظ می نمایند.
✅مباهات الهی به معنای دستگیری کامل ازین گروه در ماه شعبان است.
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_شعبان
#پنجمین_روز
✅دستورات ماه شعبان در درجه اول به مراقبات باطنی و کنترل نیّات و جوارح قلبی باز میگردد و در درجه دوم به اوراد و اذکاری که در کتب ادعیه به طور خاص درباره ی ماه شعبان وارد شده
الف)مراقبات باطنی
مراقبات ماه شعبان باید به مراتب قوی تر و دقیق تر از ماه رجب صورت گیرد. زیرا 🌱اولاً ماه شعبان تعلّق به رسول الله دارد و اگر اشرف خلائق در نزد پروردگار باشد طبعا هرچه که منسوب به آن حضرت است شرافتی در خور آن حضرت می یابد.
🌱ثانیاً رسول اکرم صریحا ماه شعبان را افضل ماه ها بعد از ماه رمضان نامیدند و دائما بر این نکته تاکید می فرمودند.
🌱ثالثاً سیره ی رسول اکرم بود که بعد از ماه رمضان، بیشترین عبادت و نماز و روزه را در ماه شعبان داشتند.
در فرازی از صلوات شعبانیه آمده است (( یَدأبُ فی صِیامِهِ وَ قِیامِهِ فی لَیالیهِ وش اَیّامِهِ)) یک احتمال در معنای دَأب تلاش و جدّ و جهد فراوان بر امری است. بنابرایم معنای عبارت آن است که رسول اکرم در ماه شعبان با جدّیت در نماز و روزه ی این ماه تلاش می کردند.
احتمال دیگر در معنای دأب ملازمت و دوام و سیر و عادت مستمر است در این صورن دعا معنای لطیف تری پیدا می کند به این ترنیب که سیره ی رسول خدا در ماه رجب با تلاش و جدّیتِ بیشتر در ماه شعبان ادامه می یافت و این عادت مستمر و دائمی حضرتش بود.
🌱رابعاً اگر هیچ دلیلی بر اهتمام مراقبات ماه شعبان جز بیان رمزگونه ی رسول اکرم نبود که فرمود:" شعبان ماه من تست و خداوند رحمت کند هر آن کس را که در این ماه به من کمک کند." همین اشاره برای سالکان امّتش کافی بود زیرا هرگز اشرف خلایق در سیر الی الله نیازی به کمک عاصیان امت خود ندارد؛ پس کمک به رسول خدا در حقیقت تأسّی به سنّت ایشان در ارتقاء مراتب سلوکی است. کمک به انبیاءالهی در فرهنگ قرآن کمک به خود و استقرار بیشتر بر صراط مستقیم است
(قُل ما سَاَلتُکُم مِن اَجرِِ فَهُوَ لَکُم اِن اَجرِیَ اِلّا عَلَی اللهِ وَ هُوَ علی کُلِّ شَیءِِ شَهیدُُ)
@ketabkhanemadarane
#کتاب_اسرار_ماه_شعبان
#دهمین_روز
✅امام سجاد علیه السلام:" فَوَ الَّذی نَفسُ علیِّ بنِ الحسینِ بِیَدّهِ لَسَمِعتُ اَبی الحُسینَ بنَ علیِِِّ یَقولُ: سَمِعتُ اَمیرَالمُومنینَ یَقولُ: مَن صامَ شَعبانَ مَحَبَّةَ نَبیِّ اللهِ و تَقَرُّباً الی اللهِ عزَّ وَ جَلَّ اَحَبَّهُ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ و قَرَّبَهُ مِن کَرامَتِهِ یَومَ القِیامَةِ و اَوجَبَ لَهُ الجَنَّة
سوگند به خدایی که جان علی بن الحسین به دست اوست من از پدرم حسبن بن علی شنیدم که می فرمود: هرکس برای دوستی پیامبر خدا و تقرّب به خداوند عزّ وجل ماه شعبان را روزه بگیرد خداوند او را دوست خواهد داشت و روز قیامت او را به کرامت خویش نزدیک و بهشت را برای او واجب خواهد نمود.
🌱خامساً نفس سالک یک شبه نمی تواند بار سنگین عبادت های سخت را تحمل کند سالک باید از ابتدای ماه رجب سرعت گرفته و به روزهای پایانی ماه رجب که می رسد به شدت مراقبات و عبادات خود بیفزاید و با شتابی فزاینده وارد شهر نبی اکرم شود و این شتاب را شدّت بخشد تا در آستانه ی ورود به ماه رمضان، قابلیت جدا شدن از تعلّقات دنیا و وابستگی به ماسوی الله را پیدا کند.
🌱سادساً هنر در سلوک، نه بالا بردن کمیّت عمل و تحمیل عبادات شاق و اذکار سنگین بر نفس است. بلکه در درجه اول باید در اصلاح نیّت و بالابردن کیفیت عمل کوشید تا با عباداتی مساوی با دیگران سرعت سیر بیشتری داشت و در میدان مسابقه ی سلوک الی الله، با اخلاص بیشتر و مقام عقل گوی سبقت را از دیگران ربود.
چنانکه رسول خدا در نصایح خود به امیرالمومنین فرمودند: " یا علیُّ اِذا رَاَیتَ النّاسَ یَشتَغِلونَ بِکَثرَةِ العَمَل، فَشتَغِل اَنتَ بِصَفوَةِ العَمَلِ."
ای علی هرگاه دیدی که مردم به زیادی عمل می پردازند، تو به خالص کردن عمل بپرداز.
یا عَلیُّ اِذا تَقَرَّبَ العِبادُ اِلی خالِقِهِم بِالبِرِّ فَنَقَرَّب اِلَیهِ بِالعَقلِ تَسبِقهُم.
ای علی هرگاه بندگان با نیکی کردن به آفریدگار خویش نزدیک شوند، تو با خردورزی به او نزدیک شو تا از آنان پیشی گیری.
@ketabkhanemadarane