25.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴 سخنرانی محرم
#جلسه_ششم
#مجازی
موضوع: قدرت اجتماعی در نهضت حسینی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
#محرم
#سال1400
🆔 @m_vaezjavadi
💠 نور خدا
▪️ خدای عالم خود را به عنوان حق مطلق و نامحدود معرفی می کند: ﴿ذلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقّ﴾ و در مقابل حق یعنی خدای عالم هیچ حقیقتی وجود ندارد هر چه که هست محکوم به عدم و نیستی است، او #هستی_مطلق است و در مقابل او جز نیستی چیز دیگری نیست. اما آنچه از او صادر می شود به عنوان نماینده، ظهور و جلوه حق، اموری است که باید آنها مورد توجه باشد و هر چه که از حق (سبحانه و تعالی) صادر نشده است و جدا نشده است می شود باطل و امر ناصحیح.
▪️ خدای عالم می فرماید که ﴿الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ﴾ #حق آن امری است که از ناحیه خدای عالم صادر شود، چون جز خدا حق نیست و جز خدا مصدر حق نیست و خدای عالم حق را در نظام هستی در دو بال تکوین و تشریع قرار داده است و وحی را و قرآن را به عنوان ظهور حق معرفی کرده است که تردیدی در آن نیست. برای اینکه حق مستقر و ثابت شود و جامعه از حق برخوردار شود و در مسیر حق به حقانیت برسد و متحقق به حق شود، باید مبارزه بین حق و باطل شکل پیدا کند. یکی از بارزترین مبارزه های بین حق و باطل مبارزه ای است که سالار شهیدان #حسین_بن_علی در جریان مبارزه علیه ظلم و ستم و بیدادگری در عصر و روزگار خودشان انجام دادند.
▪️ مبارزه با ظلم و اثبات حق طبعاً با دشواری هایی همراه است با صعوبت هایی همراه است احیاناً مظلومیت هایی، محجوریت هایی، قتل و غارت هایی همان گونه که نسبت به سالار شهیدان حسین بن علی انجام شد بدترین و زشت ترین و قبیح ترین حرکت هایی که از جبهه باطل علیه حق می شود که انجام شود انجام شد؛ یعنی وقتی عمر سعد ملعون تصمیم گرفت که بدن مطهر ابی عبدالله را زیر سمّ ستوران بگیرد می خواست آن بدن خاکمال شود. اندیشه باطل امویان این بود برای اینکه این فکر و اندیشه حسین بن علی با خاک یکسان شود بدن را با خاک یکسان کنند. فکر می کردند که اگر سر از بدن جدا شود و بدن زیر سمّ اسب برود، این باعث می شود که این اندیشه هم از بین برود، در حالی که اراده الهی این است که #حسین_بن_علی نور خداست و نور خدا خاموش شدنی نیست.
▪️ نکته ای که قابل توجه است این است این حرکت که علیه ظلم و ستم بوده، با #مظلومیت همراه است با محجوریت همراه است با سوزاندنِ درِ خانه همراه است با سیلی زدن همراه است همه اینها وجود دارد و ما که پیروان #مکتب_سالار_شهیدان حسین بن علی و مکتب علی بن ابیطالب (علیه السلام) هستیم این مبارزه با ظلم را به عنوان یکی از روش های اصلی در حیات خودمان داریم و در سایه این مبارزه با ظلم هر گونه مظلومیت و محجوریت را که می بینیم در مقابل آن حزن و اندوه و عذاب و ماتم داریم.
▪️ جامعه اسلامی ما باید بداند که عزاداری منهای #فرهنگ_مقاومت و ظلم ستیزی معنا ندارد. یک نوع گریه عاطفی کردن و عزاداری کردن و احیاناً در جبهه حق خود را در مسیر حزن و اندوه قرار دادن بدون اینکه مقاومت را بتوانند در خود ایجاد کنند این یک امر کم اجر و کم ثوابی است. فرهنگ عزاداری ما با #فرهنگ_مقاومت ما عجین و همراه است و آمیخته است همان گونه که در #زیارت_عاشورا ما می بینیم از یک طرف نفرین و لعن نسبت به دشمنان، از آن طرف هم گریه و اشک و آه است. امیدواریم که جامعه ما فرهنگ عزاداری را در متن اصل اصیل #مقاومت ببینند و تقویت کنند.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
💠 حیات حسینی
▪️ نگاه به #جریان_کربلا از منظرهای مختلف امکان پذیر است. انسان های عارفی که عاشقانه و عارفانه قضایا را می نگرند نسبت به جریان ابی عبدالله (علیه السلام) #نگرش_عرفانی از راه عشق و قلب دارند. آنانی که از منظر عقل تحلیل می کنند قصه کربلا و داستان نمیر و زنده و پاینده کربلا را از #جایگاه_عقل مورد تحلیل و بررسی قرار می دهند، عده ای هم نگاه عاطفی و احساساتی با جریان کربلا دارند. اما شخصیت های ممتاز جامعی که هم جهت قلبی و شهودی برای آنها برجسته است، هم جهت عقلی و برهانی و تحلیلی برای آنها ظاهر و بارز است و هم در نهایت عاطفه و احساس و قریحه هستند، نگرش های جامعی دارند.
▫️ #آیت الله_جوادی_آملی با توجه به جامعیت نگاهشان و جامعیت وجودی شان نسبت به این مسئله، با #جریان_کربلا از منظرهای مختلفی نگرش دارند و بینشی که نسبت به جریان کربلا دارند یک جریان عاطفی در عین حال در نهایت عقلانیت و تحلیل های عقلی عمیق و در عین حال از نگرش های عرفانی و در نهایت هم آن ذوق الهی سالار شهیدان که در قتلگاه می گفت: «إلهِی رِضًی بِقَضائِکَ تَسلِیمًا لأمْرِکَ لا مَعبودَ سِواکَ»[1] همه اینها برای حضرت #آیت_الله_جوادی_آملی دارای وجاهت است. آنچه که از آثار ایشان در کتاب #حماسه_و_عرفان و در کتاب #شکوفایی_عقل_در_پرتو_نهضت_حسینی یا #کوثر_کربلا یا #کوثر_اربعین و سایر آثاری که آیت الله جوادی آملی داشتند، چون شخصیت جامعی هستند هم از جایگاه انسان شناسی به مسئله می نگرند، هم از #جایگاه_توحیدی به مسئله می نگرند، هم از جایگاه اجتماعی و نگرش های فرهنگی و اجتماعی و هم از جایگاه سیاسی اجتماعی می نگرند و همچنان که خود صاحب نگرش و بینشی جامع هستند نسبت به کربلای ابی عبدالله از منظرهای مختلف می نگرند و آنانی که نگرش عارفانه و عاشقانه دارند #آیت_الله_جوادی_آملی آن منظر را برای آنها باز می کنند و آن بوستان و گلستان عشق و ارادت #حسین_بن_علی در صحنه توحید را در حقیقت برای آنها نمودار می کنند. آنانی که به دنبال تحلیل و بررسی عقلی مسئله کربلا هستند، با تحلیل های عقلی و بیان عقلانی واضح و روشن این مسائل را باز می کنند. آنانی که نگرش های کلامی دارند و در مباحث اعتقادی بحث ها را دنبال می کنند، آیت الله جوادی آملی در آثارشان خصوصاً در کتاب #حماسه_و_عرفان این بُعد را باز می کنند که نهضت ابی عبدالله (علیه السلام) از آن جهت بوده است که سنّت پیامبر گرامی اسلام را و عترت را #احیا کنند و نظام امامت که عبارت است از حفظ و بقای دین و پایداری امت و جامعه که اینها شئون امامت هست را رعایت می کنند.
▪️ به هر حال آثار #آیت_الله_جوادی_آملی چون بر اساس جامعیت و نگرش جامعه خودشان هست، از یک سو؛ و ظرفیت نهضت کربلای ابی عبدالله هم این جهات را دارد، از سوی دیگر؛ یعنی این نهضت برای همه از کرّوبیان گرفته تا ملکوتیان تا جبروتیان تا مُلکیان و ناسوتیان، حتی اشک و آهی که در این نهضت وجود دارد از #اشک_و_آه حضرت آیت الله جوادی آملی الهام گرفته می شود و همگان این چهره آیت الله جوادی آملی را، هم در عکس و تصویر و فیلم دیده اند و هم در آثار و کتاب های ایشان.
▫️ امیدواریم که خدای عالم حقیقت #نهضت_کربلای_حسینی را برای همه ما آن گونه که هست نمایان بسازد و همه ما بر اساس «اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیای مَحْیا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَمَاتِی مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ص»،[2] زیست و مرگ و حیات و دنیا و برزخ و قیامت خود را بر اساس زندگی حضرت بسازیم.
[1] . مقتل الحسین، مقرم، ص 367.
[2] . مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص775.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
خوانش-کتاب-المظاهر-الالهیة-فی-اسرار-العلوم-الکمالیة-جلسه-یازدهم.mp3
12.32M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 11
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
و اعلم أنّ شمول الوجود للأشیاء لیس كشمول الكلّی للجزئیات، بل شموله من باب الانبساط و السریان على هیاكل الماهیات سریانا مجهول التصوّر. و هو فی ذاته لیس بجوهر و لا عرض، لأنّ كلاّ منهما «عنوان» لماهیة كلّیة.
#ص26 و 27
تاریخ نشست: 1393/01/21
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 #مصاحبه
هدف اصلی قیام #امام_حسین_علیه_السلام آزادسازی دین از دستگاه ظالمانه اموی بود.
👇👇👇👇👇
💠 حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی:
هدف اصلی قیام #امام_حسین_علیه_السلام آزادسازی دین از دستگاه ظالمانه اموی بود.
▫️ حجتالاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی در مصاحبه با #خبرگزاری_مهر، بیان داشت: سالار شهیدان #حسین_بن_علی چون عین دین است آنچه را که عمل میکند به عنوان یکی از منابع دین و نه مبانی (چون مبانی را از منابع می گیرند) شناخته می شود.
▫️عملکرد سالار شهیدان #حسین_بن_علی_علیهم_السلام به عنوان یک منشأ اصیل برای دین شناخته می شود و فقها و دانشمندان و کارشناسان علوم اسلامی بر اساس اعمال و رفتار و سخنرانیهای #امام_حسین_علیه_السلام مبانی دین را استخراج می کنند.
▫️ آنچه را می توانیم بیاموزیم این است که دین اقتضایش آن است که هرگز یک #انسان_آزاده با حاکمیت ظلم و ظالم سازگاری ندارد بلکه با او در ستیز است.
▫️ #امام_حسین_علیه_السلام به عینیت دین، رسالت خود را انجام دادند. دین برای اهل بیت علیهم السلام و برای امام دو رسالت و وظیفه اصلی تعیین کرده است. نخست صیانت و پاسداری از #حقیقت_دین که تفسیر دین، تبیین از دین، صیانت دین، حفاظت از #حدود_دین یکی از رسالتهای آنان برشمرده می شود و دیگر حفظ جامعه و وحدت امت اسلامی انسانی و برای رشد و شکوفایی امت اسلامی تلاش کردن. این دو هدف عمده ای است که از ناحیه الهی به عنوان وظایف و رسالت بیان شده است.
▫️ #امام_حسین_علیه_السلام جهت اصلی قیامش، #آزاد_سازی_دین است.
دین در مقام تجلی و ظهور به وجود #اهل_بیت وابسته است همان طور که در مقام متجلی و فاعل، دین اراده تشریعی از حق تعالی است.
متن کامل مصاحبه :
https://b2n.ir/d09115
news.esra.ir
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi