نکنیم که کلا از شما رانده شود.
📌چهارم: به افرادی که در اطرافتان گریه کودک و جیغهای او را میشنوند توجه نکنید.
📌پنجم: هماهنگی والدین و صبور بودن هر دو هنگام لجبازی کودک.
👈٢١. اهمیت آغوش مادر تا دو سالگی
از نیازهای واجب کودک که هیچ کس نمیتواند تأمین کند جز مادر.
حضرت موسی علیه السلام در کودکی بین تمام دایه ها فقط از مادرش شیر خورد.
کودک بوی مادر را استشمام میکند و حق اوست که نادر در اختیارش باشد. تمام کارهای مادر باید تعطیل شود تا نیاز کودک تا دوسالگی تامین گردد.
👈٢٢. تنها نماندن کودک در خانه
به هیچ عنوان کودک در خانه تنها نماند. مخصوصا پسر بچه حتی ٧ ساله. چون یا فکر و خیال میکند و یا کنجکاوی با خودش.
تنها به هیچ عنوان منزل کسی نخوابد. آنها شاید نکات تربیتی شما را رعایت نکنند. کودک را تنها به روستا نفرستید.
#کودک
#قانون
#لجبازی
#هماهنگی_والدین
#خانواده
@maaref_kootah_ir
پنجشنبهها (اعتقادی)
✅ شبهات امر به معروف و نهی از منکر ۵
(احترام به عقاید دیگران )
⬅️ فهم من برای خودم مهم است و فهم دیگران برای خودشان. شما اینطوری اسلامو فهمیدی ولی دیگری به گونهای دیگر.
مثلا برخی به حجاب چادر معتقدند ولی برخی مانتو، برخی دیدهشدن موها را در جامعه امروزی منکر نمیدانند ولی برخی میدانند. فهم هر کس محترم است و نباید به او تذکر داد. (البته بحث اعتقادی چیز دیگری است، اما اینکه خود را قبول داشته باشیم و دیگران را خطاکار بدانیم خلاف اخلاق است.)
برای پاسخ به این شبهه نکاتی را تقدیم میکنیم:
👈١. احترام به عقاید دیگران
اگرچه هر کسی در انتخاب عقیده آ اد است و به این آزادی باید احترام گذاشت اما دلیل صحیح بودن همه عقاید نیست. برخی عقاید آثار شومی برای جامعه دارد مثلا داعش هم برای خودش عقیده دارد و بنابر عقیدهی او باید شیعیان را کشت و به بهشت وارد شد. این عقاید را هیچ عاقلی نمیپذیرد بلکه به مقابله با آنها میپردازد.
👈٢. شرایط نهی از منکر
یکی از نکات مهم توجه به شرایط نهی از منکر است. که از شرایط آن:
📌 علم فرد به منکر و معروف است.
برخی هنوز به احکام اسلامی آشنا نیستند و چیزی را نهی میکنند که شاید منکر نباشد. لذا یادگیری دین از مسیر صحیح مقدمه نهی از منکر است.
📌شرط دیگر : علم عامل منکر به گناه بودن فعلش
📌شرط دیگر: اصرار بر آن گناه داشته باشد.
پس اگر یکمرتبه از روی غفلت انجام داد نیازی نیست به او تذکر بدهیم.
👈٣. نفی پلورئالیسم
اسلام معتقد است که راه راست تنها یک راه است و آن اسلام میباشد. اینطور نیست که هر مسیری برای رسیدن به خدا صحیح باشد. (پلورئالیزم بر این عقیده است که همه عقاید صحیح اند و هر دینی بر حق است.)
بنابراین خیلی افراد در مسیر خطا به سر میبرند اگرچه گمان کنند که در مسیر درستی هستند. در این صورت به جای نهی از منکر باید آنها را ارشاد کرد تا آگاه شوند.
بسیاری از نهیاز منکرهای امروز ازین قبیل است. بارها دیدم که افرادی هنگام نماز در اول وقت نماز میخوانند اما حجاب ناقصی دارند، وقتی صحبت میکنی در ذهنش تصوراتی از حجاب وجود دارد غیر از آنچه در ذهن تو است. لذا باید از مسیر خیرخواهانه و منطقی با این افراد صحبت کرد نه از راه نهی کردن. این بسیار مهم است.
اول یقین کنیم که شخص عامدانه گناه میکند، بعد نهی از منکر کنیم.
👈۴. ما به هم ارتباط داریم
چطور اگر در ماجرای ویروس کرونا اگر کسی بگوید من به ماسک اعتقادی ندارم، دولت و بقیه مردم همه اعتراض میکنند که اگر اعتقاد هم نداری باید به فهم متخصصان پزشکی اعتماد کنی و جان دیگران را به خطر نیندازی.
گناهان هم فضای جامعه را آلوده میکنند و در دیگران اثر نامطلوب دارد. لذا اگر انسانی اعتقاد به حجاب هم ندارد ولی چون بد حجابی او آرامش روانی و روحی جامعه را بخطر میاندازد. ظلم و فساد در جامعه امنیت اقتصادی را بخطر میاندازد و همه باید در برابر ظلم موضع گیری کنند.
#عقیده
#آزادی
#شرایط_امر_به_معروف
#اصرار_گناهکار
#دین_شناسی
#نهی_از_منکر
#شبهات
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
شنبهها (مهدویت)
✅ علت غیبت امام زمان
تشرف میرزا ابولفضل قمی
⬅️ علت غیبت وجود نازنین امام زمان علیه السلام بعد از این همه سال چیست؟ مگر عاشقان و ندبهکنان حضرت فراوان نیستند؟ در این باره بهتر است کلام خود امام را بشنوید. در طول تاریخ افراد خاصی با امام زمان ارتباط و تشرف داشتند که در ادامه یکی از این تشرفات که مربوط به سوالمان هست را نقل میکنیم:
👈١. نقل تشرف میرزا ابولفضل
میرزا ابولفضل قمی از عشاق امام زمان علیه السلام بود. قوهخانه ای در حدود ٣٠ سال پیش داشت. شب چهارشنبهی در جمکران خدمت امام عصر ارواحنا فداه تشرف پیدا میکند.
از ایشان سوال میکند؛ ظهور شما کِی هست؟ امام فرمودند: میرزا ابولفضل کسی را نداریم.
میرزا : آقاجان این همه آدم شما را صدا میزنند!. امام فرمود: اینها آدمهای خوبی هستند اما همه برای کار خودشون اینجا هستند یکی مریض داره، یکی فقیره و یکی بچه میخواد و...
کسی نیست من را فقط برای خودم صدا بزند. یا صاحب الزمان آمدم فقط برای ارتباط با تو، دعا برای تو و یاری تو.
٢. 👈 نکته اخلاقی:
ارتباط با امام زمان نباید رنگ و بوی دنیایی به خود بگیرد. البته رفع مشکلات از طریق توسل به امام زمان علیه السلام أمر لازمی است اما اینکه همیشه در مشکلات متوسل شویم و هدف اصلی رفع همان مشکلات باشد نوعی بیتوجهی به مقام امام زمان و تنهایی و غربت ایشان است.
♦️ یادمان نرود که امام زمان در سختی و شدائد به سر میبرند و پیوسته باید برایشان دعا کرد، صدقه داد و آرزوی فرجشان را از خدواند منان داشت.
منبع: با استفاده از بیان حجه الاسلام عالی، کانال ایستگاه «313»
#تشرف
#میرزا_ابولفضل
#امام_زمان
#علت_غیبت
#توسل
#غربت_امام
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها ( نهج البلاغه)
✅ سرچشمه تمام عیوب
⬅️ امیر المومنین در حکمت ٣٧٨ میفرمایند :
الْبُخْلُ جَامِعٌ لِمَسَاوِئِ الْعُيُوبِ وَ هُوَ زِمَامٌ يُقَادُ بِهِ إِلَى كُلِّ سُوءٍ.
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه بخل را به عنوان يك صفت رذيله كه سرچشمه رذايل ديگر است معرفى كرده، مى فرمايد: «بخل، جامع تمام عيب ها و وسيله اى است كه انسان را به سوى هر بدى اى مى كشاند»
برای توضیح گفتار بالا چند نکته تقدیم شما عزیزان میکنیم:
👈١. لغت
مساوی جمع مسائه به معنای بدیها میباشد.
👈٢. سرچشمه تمام عیوب
کسی که بخل دارد، به سبب این صفت به کارهای زشتی دچار میشود که هر کدام از مهلکات است:
📌ترک حقوق خویشان و قطع صله رحم
📌کسبهای حرام ( رباخواری، غش در معامله، معامله حرام و...)
📌کوتاهی در حق یتیم
📌دروغ ( با دروغ گفتن میخواهد اموالش را از نگاه دیگران پنهان کند. خیلی از افراد را دیدهایم که تظاهر به فقر میکنند ولی غنی هستند. )
📌نپرداختن خمس (حق امام زمان)
📌حسادت ( منشأ حسادت نخواستن خیر برای دیگران است و منشأ بخل نیز همان است لذا بخل، حسادت هم میآورد.)
عداوت و نزاع ( بسیاری از دشمنیها مخصوصا در خانواده ها به خاطر صفت بخل پدید میآید. مثلا مردی که با فشار آوردن به خانواده باعث اذیت شدن آنها میشود و این عقده ایجاد میکند و همسر و فرزندان از او دور میکند. همچنین چون بخیل محبت زیادی به دنیا دارد و به سبب بخل تعلقش به دنیا بیشتر است لذا هنگام خسارت در مالش خیلی زود آشفته میشود و ممکن است رفتارهای غیر صحیحی از خود نشان دهد.)
📌مشکل اعتقادی:
شخص بخیل نسبت به خدواند سوء ظن دارد. او یقین ندارد که اموالش با انفاق زیاد میشوند و لذا در انجام اوامر الهی کوتاهی میکند.
👈٣. درجات بخل
بخل مثل همه رذایل درجاتی دارد. کمترین آن اینکه نخواهد دیگران از اموالش استفاده کنند. بالاتر آنکه نخواهد دیگران از اموال یکدیگر استفاده کنند. ( الذین یکفرون و یأمرون الناس بالبخل.)
و بالاترین درجه آن کسی است که خودش هم از اموال خودش استفاده نکند.)
👈۴. بخل در روایات
رسول خدا(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «الْبَخِيلُ بَعِيدٌ مِنَ اللَّهِ بَعِيدٌ مِنَ الْجَنَّةِ قَرِيبٌ مِنَ النَّار;
بخيل از خدا و مردم دور است و به آتش دوزخ نزديك».
منبع: مستدرك الوسائل، ج 15، ص 259، ح 14.
اميرمؤمنان على(عليه السلام) مى فرمايد: «البُخلُ بالمَوجودِ سُوءُ الظّنِّ بالمَعبودِ; بخل ورزيدن درباره آنچه انسان در اختيار دارد نشانه سوءظن به معبود است».
منبع: غرر الحکم ، ح ۶۵١٢
منبع: با استفاده از شرح نهج البلاغه، پیام امام، مکارم شیرازی
👈۵. داستان (بزرگی گناه بخل)
پيامبر(ص) به طواف خانه خدا مشغول بود، مردي را ديد كه پرده كعبه را گرفته و ميگويد: خدايا! به حرمت اين خانه مرا بيامرز. رسول خدا(ص) فرمود: گناه تو چيست؟ گفت: گناهم بزرگتر از آن است كه برايت توصيف كنم. فرمود: واي بر تو! گناه تو بزرگتر است يا زمينها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا كوهها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا آسمانها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا عرش خدا؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا خدا؟ گفت: خدا اعظم، اعلي و اجل است. فرمود: واي بر تو! گناه خود را برايم وصف كن. گفت: يا رسول الله! من مردي ثروتمندم و هر وقت سائلي به سوي من ميآيد كه از من چيزي بخواهد، گويا شعله آتشي به من نزديك ميشود.
پيامبر(ص) فرمود: از من دور شو و مرا به آتش خود مسوزان! قسم به آن كه مرا به هدايت و كرامت برانگيخته است، اگر ميان ركن و مقام بايستي و دو هزار سال نمازگزاري و چندان بگريي كه نهرها از اشكهايت جاري شوند و درختان از آن سيراب گردند، آنگاه با بخل و لئامت بميري، خدا تو را به جهنم ميافكند.
واي بر تو! مگر نميداني كه خدا ميفرمايد: «هر كس بخل كند، تنها بر خود بخل كرده است» و «هر كس از بخل، نفس خويش را نگاه دارد آنان رستگارانند».
منبع: یکصد موضوع پانصد داستان، علی اکبر صداقت
👈 مبغوضترین شخص برای شیطان
يحيي بن زکريا عليه السلام شيطان را به چهره اصلي ديد. پرسيد ابليس بگو به من محبوبترين مردم پيش تو کيست؟ مبغوضترينشان کيست؟
ابلیس گفت: محبوبترین مردم نزد من «مؤمن بخیل» است.
مبغوضترین مردم نزد من «فاسق بخشنده» است!
یحیی پرسید: چرا؟ گفت: بخل بخیل برای من کافی است. (و به واسطه بخلش نهايتاً در چنگ من است) ولی میترسم از آنکه خداوند به خاطر بخشندگی فاسق به او نظر کند و از او بگذرد!
منبع: محجة البيضاء، ج۶، ص۷۷
#بخل
#سرچشمه_بدیها
#انفاق
#صله_رحم
#بعید_من_الله
#سوء_ظن
#دنیا
#مبغوضترین_برای_ابلیس
#نهجالبلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت در قرآن ۶
( کتمان حقیقت)
⬅️ در ادامه بررسی عوامل خسارت انسان در زندگی از نگاه قرآن امروز به یکی دیگر از آنها میپردازیم. خداوند در آیه ٢٠/ انعام میفرماید :
اَلَّذِينَ آتَيْنٰاهُمُ اَلْكِتٰابَ يَعْرِفُونَهُ كَمٰا يَعْرِفُونَ أَبْنٰاءَهُمُ اَلَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ فَهُمْ لاٰ يُؤْمِنُونَ
کسانی که به آنان کتاب آسمانی دادیم، همان گونه که پسرانشان را می شناسند [بر اساس اوصافی که در کتاب هایشان بیان شده] پیامبر را می شناسند؛ فقط کسانی که سرمایه وجودشان را تباه کردند، ایمان نمی آورند.
در ادامه نکاتی را در این رابطه تقدیمتان میکنیم :
١. 👈 برخی اهل کتاب هنگام بعثت رسول خدا با اینکه به حقانیت او از طریق تورات یقین داشتند ولی آن حقایق را کتمان میکردند تا دیگران به پیامبر ایمان نیاورند. خداوند به خاطر همین صفت آنها را اهل خسارت دانسته است.
👈٢. اظهار حق گاهی واجب است
امام علی علیه السلام : «اگر از کسی دربارۀ علمی سؤال شود و او آن را مخفی کند در حالی که اظهار آن واجب است و او در حال تقیه نیست در روز قیامت با افساری از آتش محشور میگردد.»
منبع: سفينة البحار، ج 7، ص 439
♦️ از مصادیق مهم کتمان حق، کتمان شهادت است.
امروز این واجب به فراموشی سپرده شده است. بارها دیدهایم که وقتی شخص برای پیدا کردن شاهد تلاش میکند هیچ کس او را یاری نمیکند. آنهایی که با چشم خود جرمی را دیدهاند هم ابراز بیاطلاعی میکنند و یا از شهادت دادن طفره میروند.
👈٣. آثار کتمان حق
با توجه به آیات قرآن چند اثر مهم بر آین رذیله مترتب است :
📌١. سیاهی و آلودگی قلب
«وَ لا تَکتُمُوا الشَّهادَةَ وَ مَنْ یکتُمْها فَإِنَّهُ آثِمٌ قَلْبُه » « و شهادت را کتمان نکنید! و هر کس آن را کتمان کند، قلبش گناهکار است».
📌٢. لعنت تمام لعنت کنندگان
أُولئِک یلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَ یلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ
علت : وقتی مظلومی ظالم را لعنت میکند شامل کتمان کنندگان حقیقت هم میشود چون اگر آنها کتمان نمیکردند عدالت برقرار میشد. اگر شهادت میدادند حق مظلوم اداء میشد.
👈۴. منشاء کتمان حق
مهمترین منشأ ترس و یا طمع میباشد. شهادت نمیدهند چون میترسند برایشان درد سر شود. حق را نمیگویند چون میترسند از مقام و شغلی که دارند دور شوند. (مثلا فساد داخل اداره را تذکر نمیدهد، چراکه میترسد برایش مشکل ایجاد کنند.)
👈۵. تبیین حقایق جهاد است.
بعد از جنگ احد که مسلمانان بهظاهر صدمۀ سنگینی خورده بودند و هفتاد و دو شهید، منجمله «حمزه سیدالشهدا(ع)» داده بودند، یهودیان مدینه زبان درآورده بودند و جسارت میکردند و طعنه میزدند. آنها میخواستند با شماتت و سرزنش، جامعۀ اسلامی و جبهۀ حق را تضعیف کنند.
عمار یاسر و یکی از دوستان ایشان، داشتند از مقابل این یهودیهای مدینه عبور میکردند، آنها شروع کردند به شماتت و گفتند: چه شد عمار؟ مگر پیامبر شما با خدا مرتبط نبود؟ مگر قول نصرت الهی به شما نداده بود؟ پس چه شد؟ چرا در این جنگ شکست خوردید و هفتاد و دو کشته دادید؟ وعدههای الهی چه شد؟
دوست عمار یاسر که همراه ایشان بود، به یهودیان گفت: من با شما بحث نمیکنم، شما ایمان من را ضعیف میکنید... ولی عمار گفت: نه، اتفاقاً من با شما بحث میکنم و جوابتان را میدهم. او به یهودیان گفت: پیامبر(ص) به ما فرموده بود که اگر سخن من را گوش کنید خدا به شما کمک خواهد کرد ولی ما در این جنگ، سخن پیغمبر(ص) را گوش نکردیم، ایشان فرموده بود که آن تنگه را نگه دارید و دنبال غنیمت نروید، ولی ما دنبال غنیمت رفتیم و تنگه را نگه نداشتیم و شکست خوردیم؛ خدا با کسی شوخی ندارد. وعدۀ خدا سرِ جایش هست، آن وعدهای که رسول خدا(ص) به ما داده است هم سرِ جایش هست.
عمار نزد رسول خدا(ص) آمد و گفت: یا رسول الله، یهودیها اینجوری گفتند و من اینجوری جوابشان را دادم... رسول خدا(ص) فرمود: تو که در مقابل آنها ایستادی و جواب تبلیغات و شبههپراکنی آنها را دادی، جهاد فیسبیل الله کردی.
تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)/ص516
♦️ جهاد تبیین
امروز جهان کفر علیه انقلاب اسلامی ایستاده و به دنبال تضعیف است. بر تمام مسلمانان واجب است تا در حد توان خود با تبیین حقایق از نظام اسلامی دفاع کنند.
📌رهبر معظم انقلاب : جهاد تبیین فریضه فوری است.
#کتمان
#شهادت
#تبیین
#جهاد
#شجاعت
#ترس
#خسارت
#تفسیرقرآن
@maaref_kootah_ir
سه شنبه ها (احکام)
✅ احکام نماز جماعت
⬅️ از مهمترین اعمال مستحبی خواندن نماز به جماعت است که ابتداء روایتی در این باره ذکر کرده و در ادامه چند مسئله شرعی ذکر خواهیم کرد:
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله : هر کس که-بدون هیچ عذری-نماز خود را همراه دیگر مسلمانان در مسجد نمی خواند نمازش مقبول نیست و غیبت احدی جایز نیست مگر کسی که نمازش را در خانه می خواند- و در جماعت حاضر نمی شود - و به حضور در اجتماع مسلمین بی رغبت است و هر آنکس که چنین باشد از عدالت ساقط و دوری از او واجب می باشد!!
منبع: وسائل الشیعه، ج ۵، ص ٣٩۴
❗️جای بسی تعجب است با این اهمیت بالا برای نماز جماعت، چرا برخی مؤمنین بیتوجه هستند و گاهی در کنار منزلشان مسجد است ولی نماز را در خانه میخوانند.
در ادامه لازم است چند مسئله در باب نماز جماعت گفته شود تا دچار گناه نشویم:
🌸🌸🌸
📌 بعد از تکبیرة الاحرام بفهمد که به رکوع امام نمیرسد.
در این جا چند نظر وجود دارد:
١. 👈امام : یا فرادی بخواند یا تا رکعت بعد امام صبر کند و رکعت اول خود حساب کند.
منبع : رساله مراجع، ج١، ص ٧٧٩
٣. 👈 رهبری : باید فرادی ادامه دهد.
سایت: https://www.leader.ir/fa/content/23684/www.leader.ir
٢. 👈 مکارم : فقط فرادی بخواند.
سایت دفتر: https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=44611&mid=254289
٣. 👈 سیستانی : یکی از سه کار زیر: الف) فرادی بخواند.
ب) یا نماز را با امام ادامه دهد ولی با قصد قربت مطلقه (اعم از اینکه فرادی یا جماعت باشد. یعنی قصد فرادی و جماعت نکند. ) و در رکعت بعد یک تکبیر به نیت قصد قربت مطلق (اعم از تکبیر اول نماز و مطلق ذکر) بگوید.
ج) قطع کردن نماز.....
منبع: رساله جامع، ج ١، ص ۶٩١
🌸🌸🌸
📌 خم شدن برای رکوع و نرسیدن به امام جماعت
١.👈 امام، رهبری، سیستانی: نماز صحیح است و فرادی.
٢. 👈 مکارم: صحیح و فرادی. ولی بنابر احتیاط واجب بعدش اعاده کند.
🌸🌸🌸
📌 شک کند که به رکوع رسیده یا خیر ( به اندازه رکوع خم شده است)
١. 👈 امام ورهبری : به نیت فرادی ادامه دهد.
منبع: https://www.leader.ir/fa/content/23684/www.leader.ir
٢. 👈 مکارم: فرادی ادامه دهد ولی احتیاط واجب اعاده هم بکند.
٣.👈 سیستانی: دو حالت دارد؛
الف) اگر مطمئن بوده که به رکوع میرسد، نمازش صحیح و فرادی است یا اینکه بشکند و به رکعت بعد متصل گردد.
ب) اما اگر احتمال میداده که برسد، نمازش باطل است.
منبع: رساله جامع، ج١، ص ۶٩١
#نماز_جماعت
#اهمیت
#احکام_جماعت
#اتصال
#احکام
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها (خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
(جلسه چهارم)
⬅️ در ادامه سلسله جلسات استاد ارزشمند دکتر پور احمد خمینی به جلسه چهارم رسیدیم که در این بخش نیمی از جلسه چهارم را پیاده کردهایم. امیدواریم در عمل تمام والدین گرامی به آموزههای تربیتی پایبند باشند:
👈٢٣. شجاع بار آوردن فرزند
اجازه ریسک به فرزندان بدهیم. برخی والدین با ممانعت خودشان کودک را ترسو تربیت میکنند. بچه ندو، از اون جا نپر، چاقو خطر داره، بیرون نرو و... دست و پات خونی میشه. خوب بگذارید خونی بشه ولی شجاع بار بیاد.
بگذاریم کودک کارهایی که نیاز به شجاعت دارد را انجام دهد. نتیجه ترساندن کودک این میشود که در بزرگسالی هم شخصیت محتاط و گاهی وابسته داشته باشد. برخی مردان بعد از ازدواج هم در برخی امور نه چندان مهم با والدین خودشان مشورت میکنند و این باعث ناراحتی همسر و خدایی نکرده نزاع میشود.
👈٢۴. رعایت احترام فرزند
والدین باید احترام فرزندشان را نگه دارند. جلوی بقیه به او تشر نزنند و او را در منظر دیگران تنبیه نکنند. هر چقدر ما به کودکمان احترام بگذاریم دیگران هم همان اندازه احترام میگذارند. (همانطور که در زن و شوهر صدق میکند، هر چقدر شوهر احترام همسرش را دارد دیگران هم همان اندازه احترام میگذارند.)
👈٢۵. بیان اشتباهات بزرگترها به کودک با رعایت احترام
اگر پدر اهل نماز نیست، مادر باید به کودک بفهماند که اگر چه پدر مهربان است، زحمت میکشد، اما این کار او نادرست است.
👈٢۶. رفتارهای والدین
نباید طوری باشد که کودک حساس بشود. مثلا نوع بغل کردن و بوسیدن یا نوازش کردن اگر حساسیت کودک را برانگیخت او از دوستانش سوال میپرید و به شما شاید حیا کند بگوید. مراقب این رفتارها باشیم.
👈٢٧. برنامه منظم زیارت اماکن مذهبی و مراسمات
حتما همراه با تشویقهای ولو کوچک مثل خرید بستنی و... این فضاها در تربیت اثرات فراوانی دارد.
👈٢٨. توجه به ولی فقیه و امام زمان
والدین باید به دستورات ولی فقیه حساسیت نشان دهند. بیانات ایشان را باهم گوش دهند تا کودک بفهمد برایتان مهم است و محبت او و احترامش در دل کودک جا بگیرد.
چقدر از امام زمان با کودکمان سخن گفتیم؟ این که باید درس بخونی تا بتونی یار امام زمان و رهبر باشی.؟ اینها در آینده کودک و مسیر سیاسی زندگی او اثر دارد.
👈٢٩. دخالت نکردن در دعواهای کودکان
مگر اینکه چاقو و یا شئ خطرناکی دستش باشد و یا خوف اتفاقی مهم باشد که از قانون حواس پرتی استفاده میکنیم.
اگر کودک پیش مادر آمد باید مادر بگوید: (مشکلتان را خودتان حل کنید.) اگر ادامه دادند و آرام نشدند از اهرم تنبیه استفاده کنید: محروم کردن از علایقشان.
♦️ متاسفانه گاهی والدین بدون توجه به این نکته مهم از کودک کوچکتر طرفداری میکنند و همیشه کودک بزرگتر را امر به صبر و کوتاه آمدن میکنند.
👈٣٠. رعایت فاصله سنی مناسب بین فرزندان
بین ٢/۵ تا ٣ سال بهترین فاصله است. در جامعهای که رو به کاهش جمعیت است و ولی فقیه حکم لازم داده بر هر زوجی واجب است اقدام کند. هر گونه بهانه آوردن از بحث اقتصادی و توان تربیتی و... همگی بهانه است. تنها مانع یکی مشکل جسمی و دیگری مشکل روحی و روانی است. نود درصد جامعه توان دارند اما مشکل اصلی ایمان ضعیف به خدا، ولی فقیه و نائب امام زمان است.
#شجاعت_کودک
#جمعیت
#فاصله_سنی
#احترام_کودک
#معنویت_کودک
#ولی_فقیه
#تربیت_فرزند
#خانواده
@maaref_kootah_ir
جبرانی (پنجشنبه ها/ اعتقادی)
✅ شبهات أمر به معروف و نهی از منکر۶
(تأثیری ندارد)
⬅️ بسیاری از ما با تصور اینکه نهی از منکر تأثیری ندارد، اعتقاد داریم پس بر ما واجب نیست. بارها به دیگران تذکر دادم اما چون تأثیری در رفتارشان ندیدم بلکه اکثرا لجاجت کرده و گاهی توهین میکنند پس دیگر واجب نیست.
در پاسخ به این ادعا به چند جهت باید توجه کرد:
👈١. تدریجی بودن تأثیر
در بسیاری از موارد ممکن است تذکر ما همان جا اثر نداشته باشد، نباید انتظار تأثیر دفعی داشت. اما با تکرار تذکرات از طرف افراد مختلف تأثیر میگذارد.
مثلا در بحث حجاب، اگر زنی بد حجاب در روز ده مرتبه تذکر بشنود قطعا روزهای بعد در نوع پوشش خود تغییر خواهد داد. اما مشکل این است که تنها برخی از ما تذکر میدهیم ولی بقیه به وظیفه خود عمل نمیکنند. امر به معروف و نهی از منکر واجب فردی نیست.
♦️ خداوند هم در قرآن امت را خطاب قرار داده است : ولتکن منکم أمة یدعون الی الی الخیر و یأمرون بالمعروف.
نکته: در این گونه موارد هر کس باید وظیفه خود را عمل کند و منتظر دیگران نباشد.
👈٢. فراهم کردن مقدمات
برای این که گفتار ما در دیگران تأثیر بگذارد، گاهی مقدمات لازم دارد. این مقدمات در موارد مختلف تفاوت پیدا میکند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
📌١. تحلیل و بررسی علت منکر
اول باید تفکر کرد تا به دنبال منشأ منکر بود. اگر منشأ مشخص شد، نوع تذکر تغییر خواهد کرد. گاهی باید تغافل کرد، گاهی باید در خفاء تذکر داد و گاهی در عیان. چرا فرزندم این کار زشت را انجام داد؟ آیا به خاطرجهل است؟ آیا نوعی اعتراض است؟ آیا عادت است؟
📌٢. شیوه تذکر
بیان نقاط ضعف باید با هنرمندی انجام گیرد. گاهی برای بیان تذکر باید با او رفیق شد و بعد از چند روز رفاقت تذکر داد. یعنی رفاقت مقدمه نهی از منکر است.
غالبا لازم است ابتدا نکات مثبت گفته شود.
توجه به روحیات و اعتقادات مخاطب؛ اگر امام حسینی است او را با توجه دادن به ایشان متنبه کنم. اگر عقل گرا است به دنبال استدلال بیشتر باشم.
گاهی با بیان نرم و گاهی با بیان تند. گاهی با تصریح و گاهی با کنایه. باید با تفکر و دقت بهترین روش را انتخاب کرد.
📌٣. ایجاد جایگزین
مهمترین کاری که قبل از هر محدودیتی باید در نظر گرفت، ایجاد جایگزین مناسب است. در بسیاری از موارد که امر و نهی بیاثر است، جایگزین مناسبی به جای امر منکر معرفی نشده است.
اگر جوانان را از تفریحات نا سالم منع میکنیم، قبلش باید تفریحات سالم مناسب برایشان تعریف کنیم.
❗️برخی والدین فقط کودک را نهی میکنند. بیرون نرو، با گوشی بازی نکن، با اون دوستت راه نرو و... غافل از اینکه اگر او این کارها را نکند، پس باید کاری که جذابیت همان کارها را داشته باشد، برایش در نظر گرفت.
♦️ داستان
در یک سال زنان یکی از ایالتهای آمریکا عادت به قماربازی پیدا کرده بودند. شهردار به تمام سخنرانان، مجلات، رادیو و تلویزیون سفارش کرد تا در مضرات قمار مطلب تولید کنند. بعد از مدتی که هیچ اثری ندید، به فکر دیگری افتاد. او دستور ایجاد مسابقات خانوادگی همراه با جوایز نفیس داد که بسیار جذاب بود و همه را جذب خود کرد. بعد از مدتی فکر قمار از ذهن زنان بیرون رفت. ( به نقل از شهید مطهری)
#تأثیر_ارشاد
#نهی_از_منکر
#جایگزین
#تفریح_سالم
#شیوه_صحیح
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
شنبهها (مهدویت)
✅ هدایتگری امام زمان علیه السلام
⬅️ یکی از مختصات آخر الزمان سختی نگه داشتن ایمان است. در روزگاری که از اراده گناه تا انجام آن فاصلهای نیست، نمیتوان بدون پشتوانهای مستحکم ایمان را حفظ کرد. این جاست که توسل به امام زمان ضرورت پیدا میکند. در ادامه به چند نکته از زبان علماء اشاره میکنیم:
👈١. امام برای هدایت آمده است.
آیت الله جاودان :
اگر فردی از امام در زمان امامتش طلب هدایت کند، بر امام #واجب است که وی را هدایت نماید. اکنون ما در زمان امامت حجت بن الحسن(عج) قرار داریم و اگر از ایشان بخواهیم که راه را نشان دهد و ما را هدایت نماید، حتما این کار را خواهند کرد.
👈٢. راه میانبر در توسل به امام زمان
مرحوم آیت الله بافقی از كسانی بود كه بارها به دیدار حضرت ولی عصر ارواحنافداه نائل آمده و از شیفتگان و دلباختگان وجود نازنین حضرت بود و در تمام شداید و گرفتاریها، جز به آن حضرت توسل نمیجست و میفرموند: غیر ممكن است كه كسی درب خانه امام زمان ارواحنافداه را بكوبد و در به روی او باز نشود.
ایشان بهترین راه رهایی از مشکلات رو این ذکر بیان می کنند:
اگر مشكل مهمی برای تان پیش آمد در سحر شب جمعه در جای خلوتی ۷۰ بار با این كلمات به محضر امام عصر ارواحنافداه استغاثه كنید كه بسیار تجربه شده است:
یا فارِسَ الْحِجازِ اَدرِکنْی یا اباصالح اَدْرِکْنی یا اَباالقاسِمِ اَلمَهدِیِّ اَدرِکنِی، اَدرِکنِی، اَدرِکنی و لا تَدع عَنِّی فاِنِّی عاجِزٌ ذَلِیلٌ
ای اسب سوار حجاز مرا دریاب، ای اباصالح المهدی مرا دریاب، ای ابالقاسم مرا دریاب، مرا دریاب، و مرا رها نکن که همانا من درمانده ای خوار و ناتوان هستم.
♦️ قابل توجه همه افرادی که در حل مشکلات خود به دعا نویسان و علوم غریبه پناه میآوردند و یا به علل و اسباب طبیعی متوسل میشوند؛ تا امام زمان علیه السلام اراده نکنند، برگی از آسمان به زمین نمیرسد، پس تنها به او تکیه کنیم.
منبع: استفاده از کانال @emamzamana
#استغاثه
#گرفتاریها
#هدایت
#ذکر_توسل
#امام_زمان
#علماء
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها (نهج البلاغه)
✅ فخرفروشی و تکبر
⬅️ با رشد علم و صنعت زندگی بشر هم متحول شد و ابزارهای مختلفی وارد زندگی بشر شد. یکی از آفات این رشد، تفاوت و شکاف طبقاتی شدید بین انسانها بود. هر که ثروتمندتر باشد بیشتر از صنعت در زندگی خود بهره میبرد و همین موجب تفاوت طبقاتی میشود. در کنار این رشد صنعتی، ضعف اخلاقی شدیدی نیز به وجود آمد. افرادی که برخوردارتر بودند دچار نوعی فخرفروشی و تکبر هم شدند. در این جا کلامی زیبا از امیرالمومنین ذکر میکنیم که به حقیقت انسان اشاره میکند :
حکمت ۴۴۵: مَا لِابْنِ آدَمَ وَ الْفَخْرِ أَوَّلُهُ نُطْفَةٌ وَ آخِرُهُ جِيفَةٌ لَا يَرْزُقُ نَفْسَهُ وَ لَا يَدْفَعُ حَتْفَهُ.
ترجمه: امام عليه السّلام (در نكوهش فخر و خود خواهى) فرموده است: پسر آدم را چه با فخر و نازيدن كه اوّل او منى و آخر او مردار بد بو است، نه خود را روزى مى دهد و نه مرگ خويش را دفع مى نمايد.
منبع: ترجمه وشرح نهج البلاغه(فیض الاسلام)، ج ۶، صفحه ی ١٢٩۵
👈١. نکته تفسیری
علت فخر یا زیبایی و عظمت ظاهری است و یا معنوی. ظاهری مثل جسم قوی و زیبا، معنوی مثل علم، هوش، مهارت، شجاعت، مقام و... که همگی از صفات باطنی هستند. با نطفه و مردار به عوامل ظاهری اشاره دارد و با عدم مالکیت روزی و مرگ به عوامل باطنی.
منبع: منهاج البراعه فی شرح نهج البلاغه، ج ٢١، ص ۵٢١ و ۵٢٢
👈٢. داستان (تواضع امام حسن مجتبی علیه السلام)
روایت کردهاند که امام حسن بن علی (علیهالسّلام) بر جمعی از فقرا عبور کرد که روی زمین نشسته و تکههای نانی در پیش روی خود گذارده و میخوردند، و چون آن حضرت را دیدند تعارف کرده گفتند: امام (علیهالسّلام) پیاده شد و این آیه را خواند: «ان الله لا یحب المستکبرین؛ براستی که خدا مستکبران. را دوست نمیدارد! » و سپس شروع کرد به خوردن غذای آنان و چون سیر شدند؛ امام (علیهالسّلام) آنها را به مهمانی خود دعوت کرد و از آنها پذیرایی و اطعام کرده و جامه نیز بر تن آنها پوشانید، و چون فراغت یافت فرمود: «الفضل لهم لانهم لم یجدوا غیر ما اطعمونی، و نحن نجد اکثر منه؛ با همه اینها فضیلت و برتری از آنهاست، زیرا آنها بغیر از آنچه ما را بدان پذیرایی و اطعام کردند چیز دیگری نداشتند، ولی ما بیش از آنچه دادیم باز هم داریم! »
🌺🌺چند نکته در رفتار زیبای امام حسن مجتبی علیه السلام :
♦️١. قبول دعوت فقراء ( که نشان از تواضع ایشان است.)
♦️٢. خوردن تا مرز سیر شدن. ( نشان از صوری نبودن رفتار امام.)
♦️٣. دعوت به میهمانی بهتر. ( اذا حییتم بتحیة فحیوا بأحسن منها)
♦️۴. کوچک دانستن کار بزرگ خود و بزرگ شمردن عمل کوچک دیگران.
♦️۵. بیان ملاک در ارزشگذاری بخشش ها ( ملاک در انفاق: آنچه به اندازه توان باشد. )
#فخر
#تضاد_طبقاتی
#اوله_نطفه
#آخره_جیفه
#تکبر
#تواضع
#امام_حسن
#کَرَم
#نهجالبلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت در زندگی انسان ٧
( سبک بودن میزان عمل)
⬅️ آخرین عاملی که از نگاه قرآن باعث خسارت انسان میباشد را در این جلسه بررسی میکنیم:
خداوند در آیه ٩/اعراف میفرماید:
مَنْ خَفَّتْ مَوٰازِينُهُ فَأُولٰئِكَ اَلَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ بِمٰا كٰانُوا بِآيٰاتِنٰا يَظْلِمُونَ
و کسانی که اعمال وزن شده آنان سبک و بی ارزش باشد، به سبب اینکه همواره به آیات ما ستم می ورزیدند، به خود زیان زده [و سرمایه وجودشان راتباه کرده] اند.
👈١. اهمیت عمل
در قرآن کریم همواره در کنار آمنوا، عملوا الصالحات آمده تا بیانی بر اهمیت عمل صالح باشد. بدون عمل صالح ایمان فایده ندارد.
♦️ برخی از دوست داران اهل بیت علی رغم ایمان به خدا و اهل بیت، از نماز و روزه و... اعراض میکنند. این گونه محبت و ایمان تأثیر ندارد.
قل إن کنتم تحبون الله فاتبعونی.
👈٢. مثال دوستی پدر و کودک ( از استاد قرائتی)
بچه ام کوچولو بود، از من بیسکویت خواست. گفتم: امروز می خرم.
وقتی به خانه برگشتم فراموش کرده بودم. بچه دوید جلو و پرسید: بابا بیسکویت کو؟ گفتم: یادم رفت.
بچه تازه به زبان آمده بود، گفت: بابا بَده، بابا بَده.
بچه را بغل کردم گفتم: بابا جان! دوستت دارم. گفت: بیسکویت کو؟
دانستم که دوستی بدون عمل را بچه سه ساله هم قبول ندارد. چگونه ما می گویم خدا و رسول و اهل بیت او را دوست داریم، ولی در عمل کوتاهی می کنیم؟
👈٣. آسان بودن عمل
اگر دین شناسی بسیار مشکل است، عمل به دین ساده است.
با یک آب خوردن بهشتی بشوید. امام صادق علیه السلام فرمود ابتدا بسم الله، به سه نفس، هربار الحمدلله.
♦️ ضریب اعمال در عالم ارتباطات
مثلا یه شخصی نسبت به مسلمانان یا شیعیان بد بین شده. به خاطر لبخند شما، دینش که به مویی بند بود حفظ میشود. شما با یک لبخند در دینداری او و نسل او شریک خواهید بود.
یا بالعکس، یک لبخند زن به مرد نامحرم باعث جدایی او از همسرش شود، او نسبت به بچههای طلاق و آسیبهای آنها شریک خواهد بود.
👈۴. چند خصوصیت مهم در عمل
📌١. اخلاص
هر چقدر عمل بزرگ باشد، بدون اخلاص تباه میشود. لذا مهمترین عنصر هر عمل اخلاص است. خداوند هم در قرآن با قید ( و هو مومن) به آن اشاره کرده است.
📌٢. استمرار
امام علی علیه السلام : قلیل مدووم علیه خیر من کثیر ملوم منه.
عمل کم مداوم بهتر است از عمل زیاد ولی خسته کننده.
📌٣. معرفت
امام علی علیه السلام : نوم علی یقین خیر من صلاة فی شک.
خوابیدن با یقین و معرفت بهتر است از نماز همراه با شک.
نکته: عنصر معرفت آن قدر مهم است که اگر به آن توجه نشود ممکن است شخص عمری برای شیطان و در مسیر او عبادت کند. بهمین خاطر در روایات یک ساعت تفکر از هفتاد سال عبادت بدون تفکر برتر شمرده شده است.
📌۴. سبقت و عجله
از دستورات قرآن سبقت گرفتن در کار خیر است. (فاستبقوا الخیرات) و لذا خدواند چندین بار در قرآن از السابقون تجلیل کرده است. در نتیجه سبقت گرفت در امور خیر ارزش آن را بالاتر میبرد.
♦️ از دلایل ضرورت سبقت و عجله :
اولا باعث تشویق دیگران و باز شدن راه خیر میشود. ثانیا همیشه شیطان با تأخیر انداختن انسان را از توفیق کار خیر محروم میکند.
#عمل
#ایمان
#اخلاص
#السابقون
#معرفت
#عوامل_خسارت
#سبکی_میزان
#تفسیرقرآن
@maaref_kootah_ir
جبرانی (سهشنبه ها/ احکام)
✅ برخی احکام نماز و روزه قضا
⬅️ اهمیت قضای نماز و روزه
برخی با تصور اینکه برای قضای نمازها و روزههای فوت شده خود وصیت کردهاند و مالی را برای اجیر کردن دیگران بعد از مرگ کنار گذاشتهاند، دیگر خود را موظف به انجام آن نمیدانند و برنامه ای برای انجام آنها ندارند. در ادامه به مسئله مربوطه توجه فرمایید:
کسی که نماز قضا دارد باید در خواندن آن کوتاهی نکند، اگرچه وجوب آن فوری نیست. البته کسی که مریض است و امید ندارد با تاخیر انداختن آن را انجام دهد، باید فورا به جا آورد.
توضیح المسائل جامع، ج١، ص ۶۵٨
⬅️ نحوه خواندن نماز قضاء
آیا ترتیب لازم است؟ فقط در ظهر و عصر و مغرب و عشاء رعایت ترتیب لازم است یعنی مثلا اول قضای نماز ظهر بخواند و بعدش عصر.
⬅️ چند نکته درباره نماز و روزه استیجاری
👈١. معین کردن میت
برخی هنگام شروع نماز برای همه اموات نیت میکنند یا برای پدر و مادر، در صورتی که نماز قضاء باید فقط برای یک نفر خوانده شود. مسئله ١۵١۶ رساله سیستانی (برخلاف نمازهای مستحبی)
نکته: نام میت لازم نیست. همین که بگوید برای میتی که برایش اجیر شدم کافی است.
👈٢. مطمئن شویم که اجیر انجام میدهد
اگر شک کردیم که انجام داده یا خیر باید دوباره اجیر کنیم. ولی شک در صحت و بطلان اشکالی ندارد.مسئله ١۵١٩
👈٣. مستحبات معمول
اگر شخص ابتدا نوع خاصی از نماز خواندن را شرط نکرده باشد، اجیر باید مستحبات معمول مثل قنوت و تکبیرهای نماز را بگوید. مسئله ١۵٢۴
👈۴. کسی که با تیمم یا نشسته (عذر) نماز میخواند
نمیتواند اجیر بشود (حتی برای شخصی که شبیه خودش بوده) ولی کسی که با وضو یا غسل جبیره نماز میخواند میتواند اجیر بشود. مسئله ١۵٢٠
👈۵. آیا جایز است غیر از اجیر به اجیر کمک کند؟
اگر مقصود این بوده که خود اجیر مباشرتا انجام دهد، خیر نمیتواند. اما اگر مطلق باشد میتواند به دیگری با هزینه بیشتر یا مساوی بدهد. (رهبری،. سیستانی)
آیت الله مکارم : فقط خود اجیر انجام دهد.
#نماز_قضاء
#استیجاری
#ترتیب
#اهمیت_نماز
#وصیت
#مرگ
#احکام
@maaref_kootah_ir