♻️ بررسی
دانشگاه انقلابی
🖌 در گفت و گو با دکتر محمدطیب صحرایی
🔶 اگر در شرایط فعلی کلمات «انقلابی» و «انقلابیگری» مطرح میشود، برای کسی که در فضای ادبیات اجتماعی-سیاسی غرب مطالعه یا زندگی کرده و یا با آن ادبیات بخواهد به بررسی بحث بپردازد، ممکن است ذهنش به کارهای ساختارشکنانه و منفی و ضد نظم نزدیک شود. به عبارتی تمدن فعلی غرب، انقلابی بودن را دارای بارهای منفی کرده است. در حالی که ما در ادبیات بومی حوزه تمدن اسلامی_شیعی خود از انقلاب صحبت میکنیم که باید در ترجمه آن که در سخنان امام و مقام معظم رهبری هم بسیار استفاده شده و میشود بر دور بودن آن از بر هم زدن نظمهای مفید و ساختارهای بشری تأکید کرد. انقلابی بودن اینجا دقیقا دارای معنای مثبتی است که مکمل اصلاحطلبی و عدالتخواهی، آرمانگرایی و حققیتجویی است.
🔶 اگر چه انقلابی بودن تولید کننده مجموعهای از صفات است اما پیش از این مرحله، ثمره مجموعهای از ویژگیها و صفات است. یعنی کسی که میخواهد انقلابی باشد در درجه اول باید برخوردار از ویژگیهایی باشد. نمیتوان در هر شخصی به صورت تصنعی و ساختگی انقلابی بودن را تزریق کرد. این صفات چیست؟ انقلابی یعنی کسی که از فضاهای نامطلوب موجود عبور کند و به فضاهای مطلوب، آرمانی و کمالجویانه وارد شود. اگر شخصی بخواهد این اتفاق را رقم بزند آن هم به صورت پایهای و بنیادی، نه تصنعی و ظاهری، باید مجموعهای از ویژگیها داشته باشد. به طور مثال کسی که آزادیخواه نباشد نمیتواند در معنای مثبت، انقلابی باشد. انسانی که خارج از تعلقات مادی، سیاسی و اقتصادی نباشد، نمیتواند انقلابی باشد. پس برای اینکه یک گروه، مجموعه و نسل انقلابی داشته باشیم حتما پیش از آن باید آزادیخواهی، عدالتطلبی و آرمانگرایی و در یک کلام خداگرایی، به معنای عام کلمه در جامعه رشد پیدا کند، که ثمره طبیعی آن تحولخواهی یا همان انقلابیگری است. حال در مورد انقلابی بودن فضای دانشگاه، ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که چرا حضرت آقا در صحبتهایشان در جمع دانشجویان انقلابیگری را به صورت پررنگتری مطرح میکنند؟ پاسخ این است که چون به صورت پیشفرض، انسانهای جوان و اهل دانش، علیالقاعده دارای تعلقات کمتری هستند؛ اساساً آزادیخواهی بیشتری در این جمع موجود است. بنابراین قشر دانشگاهی به انقلابیگری نزدیکتر از گروهها و اقشار دیگر هستند.
🔶 نفس حکومت هدف غایی نیست؛ لذا حضرت علی ؟ع؟ اعتقاد داشتند که حکومت در نظرشان از کم اهمیتترین مسائل است مگر اینکه به واسطه آن حقی را برقرار کنند و یا باطلی را از بین ببرند. بنابر این اگر فضای دانشگاه، چه دانشجو و چه اساتید در چارچوب فکر انقلابی حرکت کنند، نه با نظام به عنوان موردی که باید با آن مخالفت صد درصدی کنند روبرو میشوند و نه آن را مانند بُتی میدانند که همیشه و در همه حال باید از آن دفاع نمایند؛ بلکه آن را به مثابه ظرفی برای رسیدن به تعالی و کمال و یا خدای نکرده به سمت سقوط میبینند. اینگونه است که دانشگاه میتواند سریع، صریح و شفاف در مورد مسائل نظام موضع بگیرد. آنجایی که خط نظام به سمت تعالی است دیگر دفاع از نظام تعالیجو برایش جنبه منفی حساب نمیشود. حکومت حق است باید از آن دفاع کرد و اگر همین نظام در قسمتهایی دارد خلل و آسیب میبیند، باید در مقابلش رفتاری منطقی بروز داد؛ باید نهی از منکر کرد؛ باید اصلاحطلبی واقعی و اصولگرایی دائمی داشت. بنابر این در مورد نظام اگر عینک خود را از «با نظام بودن یا با مردم بودن» به «با حق یا با باطل بودن» و جلوههای آنها تبدیل کنیم، بسیاری از مشکلات قابل حل است.
✅ - انتقاد کردن، جزیی از رهبری است. یعنی رهبری علاوه بر نظر وارد حیطه عمل هم میشود. به عبارت دیگر اگر یک معلم فقط در یک کلاس درس بدهد و از سوال و بازخواست و رفع اشکال خبری نباشد، طبیعتاً آن کلاس مطلوب نیست. اگر یک مربی اشکالات متربی خود را نگوید، آموزشی یکسویه و کم اثر خواهد داشت. بنابراین در یک مرتبه بزرگ اجتماعی اگر بنا باشد کسی رهبری جامعه را با نگاه تعالیبخشی بر عهده داشته باشد، باید اشکالات را هم بیان کند. این همان سیره رهبران الهی است. بر اساس این چارچوب، تفکر نقاد و معرفی نقاط ضعف و اشکال، جزیی از فرآیند رهبری و هدایتگری قرار میگیرد.
# دانشگاه_انقلابی
🖌 منبع: نشریه معارف، شماره 112، مهروآبان 95.
🔎 داستانِ علم دینی
🖌 داستانِ دکتر گلشنی از علم دینی(1)
✂️ گزیدهای از آراء و نقد و نظرات دکتر مهدی گلشنی(زاده 1317، دکترای فیزیک از کالیفرنیا، عضو پیوسته فرهنگستان علوم، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو آکادمی علوم جهان اسلام، عضو انجمن اروپایی علم و الهیات، عضو مرکز الهیات و علوم طبیعی برکلی، عضو مؤسس انجمن بینالمللی علم و دین کمبریج، برنده دو دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی و چهره ماندگار فیزیک ایران، نویسنده: «قرآن و علوم طبیعت»، «از علم سکولار تا علم دینی»، «علم و دین و معنویت در آستانه قرن بیست و یکم»، «تحلیلی از دیدگاههای فلسفی فیزیکدانان معاصر» و «علم، دین و فلسفه»)را درباره علم دینی میخوانیم:
🔴 علل مخالفت با طرح «علم دینی»
علت نخست: تعبیرهای نادرست و متفاوتی است که از «علم دینی» در کشور ارائه میشود؛ مانند:
🔶 علمی است که در ازای فرهنگ و تمدن اسلامی تکوّن و توسعه پیدا کرده است.
🔶 علمی است که هدف آن تبیین کتاب و سّنت است؛ مانند فقه، کلام، تفسیر و... .
🔶 علمی است که منشأ آن مهم نیست بلکه باید در چارچوب جهانبینی اسلامی تفسیر شود.
🔶 علمی است که در آن برای پژوهشهای فیزیکی، شیمیایی و زیستی باید به قرآن و حدیث رجوع شود.
🔶 علمی است که به کشف معجزات علمی میپردازد.
🔶 علمی است که کارهای علمی آن با ابزارهای هزار سال پیش انجام میشود، نه با دستاوردهای چند قرن اخیر.
🔴 علت دوم: عدهای، تحقق علم دینی را از منظر معرفتشناسی و روششناختی غیر ممکن میدانند؛ زیرا آنها معتقدند اصولاً علم و دین دو حوزه مستقل از هم هستند.
علم روش خاص خود را دارد که همان تجربه، نظریهپردازی و تطبیق تجربه با پیشبینیهای نظریه است؛ بنا بر این علم، شرقی، غربی، دینی، و غیر دینی، ندارد.
نقّادی اجمالی دیدگاه مخالفان
🔴 دلایل نادرستی علت نخست:
🔶 محدود کردن علم اسلامی به معارف خاص دینی، مثل فقه، تفسیر و کلام و... تنگ نظرانه است و با معارف قرآنی و سّنت اسلامی مطابقتی ندارد.
🔶 کنار گذاشتن دستاوردهای بشری چند قرن اخیر، نه ممکن و نه مطلوب است.
🔶 اسلام جزئیات را به ما نمیگوید، بلکه بر ماست آنها را کشف کنیم که چه قوانینی بر آنها حاکم است.
دلایل نادرستی علت دوم:
🔶 محدود کردن معنای دین.
🔶 غفلت از محدودیتهای علم.
🔶 عینیت قائل شدن برای همه چیزهایی که به نام علم، تعلیم داده میشود.
تلقی درست از «علم دینی»
میتوان این تعاریف را برای «علم دینی» برشمرد:
🔶 علمی است که مطالعه طبیعت را در چارچوب متافیزیک دینی، دنبال کند و کلیت قضایا را در جهانبینیِ دینی ببیند. (این تعریف نشانگر سازگاری و تلائم گزارههای علمی با گزارههای دینی و فلسفی است.)
🔶 علمی است که در خداشناسی و رفع نیازهای مشروع فردی و اجتماعی جامعة دیندارانِ مسلمان مؤثر باشد. (این تعریف بیانگر اهداف و غایات علم دینی است.)
🔶 علمی است که در آن، جهت پرهیز از آفات علم جدید و برای هرچه غنیتر کردنش، تلاش میشود تا بینش الهی بر عالِم، حاکم گردد. (این تعریف بیانگر نقش بینش الهی عالِم در جهتدهی به عرصههای مختلف فعالیت علمی است.)
تأثیر روانشناختی و جامعهشناختی بر فعالیت علمی
✂️ در چند دهه اخیر، مسئله دخالت عوامل روانشناختی و جامعهشناختی در شکلگیری، تعبیر و ترویج نظریههای علمی، مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه چند نگاه وجود دارد:
نگاه افراطی: این عوامل در تمامی مراحل تکوین و تعبیر و ترویج دخالت تام دارند.
اساساً، معرفت به طورکلی تابع شرایط اجتماعی است.
نگاه تفریطی: به طورکلی منکر تاثیر این عوامل در شکلگیری، تعبیر و ترویج نظریههای علمی هستند.
نگاه تبعیضی: عدهای میگویند تاثیرگذاری این عوامل در برخی از مراحل فعالیت علمی چنین است که:
🔶 عوامل روانشناختی، نقش بیشتری در شکلگیری و تعبیر نظریهها دارند.
🔶 عوامل جامعهشناختی، نقش اساسیتر در پذیرش و انتشار نظریهها دارند.
#علم_دینی
#گلشنی
📚 منبع: نشریه معارف شماره113 آذر و دی 1395.
💡 داستانِ علم دینی
📝 داستانِ دکتر گلشنی از علم دینی(2)
✅ تأثیر رویکرد دینی و فلسفی برفعالیت علمی:
🔷 1. انگیزه دانشمندان در انجام فعالیت علمی و انتخاب مسئله: اینکه دانشمندان با چه انگیزهای به سراغ علم میروند؟ این انگیزهها میتواند ناشی از انگیزههای فلسفی یا دینی باشد. برای مثال؛ جایزه نوبل «وحدت نیروهای طبیعت» به طور مشترک توسط سه فیزیکدان که هرکدام دارای انگیزههای متفاوتی بودند، برده شد: یکی (پروفسور عبدالسلام) که به دنبال وحدت تدبیر و در نتیجه وحدت مدبر بوده است؛ دیگری به دنبال ساده شدن تحلیل قضایا بوده، و... .
🔷2. نقش پیشفرضهای دانشمندان در فعالیتهای علمی: ابتداییترین پیشفرض در فعالیتهای علمی این است که طبیعت برای انسان قابل درک است. این ایده با تجربه به دست نمیآید. انیشتین، ایده قابل درک بودن طبیعت را ایدهای برگرفته از حوزه دین دانسته است.
🔷3. نقش و تاثیر پیشفرضهای دانشمندان در انتخاب آزمایش و گزینش مشاهدات: ممکن است یکسری از پیش فرضهای فلسفی یا ایدئولوژیک آدمها، فلان موضوع را بیاهمیت یا نشدنی بداند و لذا بودجهای به آن اختصاص ندهد. البته باید توجه داشت تاثیرپذیری این حوزه از فعالیتهای علمی از دیدگاههای ارزشی و بینشی دانشمندان، اندک است. آن چیزی که آزمایشگر در آزمایشگاه انجام میدهد یا مشاهده میکند، میتواند در تمام دنیا یکی باشد. پذیرش این امر مستلزم اتخاذ رویکردی رئالیستی به علم است.
🔷4. نقش پیشفرضهای دانشمندان در گزینش ملاکهای ارزیابی و نقد نظریات علمی: اینکه دانشمندان براساس چه ملاکهایی به ارزیابی و نقد نظریات علمی میپردازند؟ آیا ابتناء به شواهد تجربی قویّ و استدلال ریاضی مستحکم، تنها ملاکهای دانشمندان برای ارزیابی و نقد نظریات علمی است؟
شواهد متعدد تاریخ علم نشانگر آن است که دانشمندان در اخذ و طرد نظریههای علمی، علاوه بر شواهد تجربی و استدلالهای ریاضی، از ملاکهای دیگری هم استفاده کردهاند. تجارب سالهای اخیر نشان داده است که عقاید دینی در گزینش نظریههای علمی مؤثر بودهاند. البته فقط عقاید دینی نیست. به طور مثال: انیشتین سادگی، زیبایی، وحدت و جهانشمولی را از ملاکهای یک نظریه معتبر علمی معرفی میکرد.
🔷5. نقش اصول متافیزیکی در طرح نظریات علمی: تاریخ علم شاهد چنین اتفاقاتی است؛ مثلاً، در نظریه نسبیت عام که یک نظریه صرفاً فیزیکی بهشمار میآید، انیشتین چنین اظهار مینماید که وقتی معادلات نسبیت عام را یافت، تا دو سال از انتشار آن خودداری کرد، زیرا آن را با اصل علّیت عمومی در تعارض میدید. تنها هنگامی که شبه تعارض برطرف شد، اقدام به انتشار آن کرد.
🔷6. نقش جهانبینی در تعبیر نظریات علمی: مهمترین بخش از فعالیت علمی که جهانبینی دانشمند، نقش اساسی در آن ایفا میکند، مرحله تعبیر نظریات علمی است. مثلاً؛ برای یک کشف ثابت، فیزیکدان خداباور آن را ناشی از طراحی الهی میداند و فیزیکدان ملحد آن را ناشی از جهانهای موازی میخواند.
تحقق علم دینی در طول تاریخ تمدن اسلامی
علم دینی نه تنها ممکن بلکه در مقاطعی از تاریخ تحقق یافته است؛ و آن در دوران درخشان تمدن اسلامی است، که:
🔶 دانشمندان مسلمان به خاطر خدا دنبال علم میرفتند.
🔶 هدفشان کشف آثار الهی در طبیعت بوده است.
🔶 اینها نشانگر امکان وقوع تأثیرپذیری علم تجربی از ارزشها و بینشهای دینی و فلسفی است.
تفاوت علوم انسانی با علوم طبیعی:
در علوم انسانی، دخالت ارزشهای دینی و دیدگاههای متافیزیکی در فعالیتهای علمی بسیار وسیعتر است. بهطور خلاصه، به این نکته باید توجه داشت که هیچ دانشی فارغ از قضاوتهای ارزشی نیست و تفاوت بین علوم انسانی و علوم طبیعی هم تنها در شدت و ضعف این اثرپذیری است.
#علم_دینی
#گلشنی
📚 منبع: نشریه معارف شماره 113 آذر و دی 1395.
📚 دانشنامه اخلاق کاربردی
🖌 نویسنده: احمد حسین شریفی و همکاران
ناشر: مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
نوبت چاپ: اول 1396
💲 قیمت دوره پنج جلدی: 116000 تومان.
✂️ اخلاق کاربردی از دانشهای نوظهوری است که میتوان آن را کاربست مبانی و معیارهای ارزش داوری اخلاقی در حوزه با مسئلهای خاص از مسائل ناظر به صفات یا رفتارهای اختیاری انسان دانست. حل تزاحمات اخلاقی به ویژه در مسائل نوپدید از دغدغههای این رشته است.
📚 مجموعه پنج جلدی «دانشنامه اخلاق کاربردی» پژوهشی است در قلمرو اخلاق کاربردی که با عناوین مباحث نظری، اخلاق زیستی، اخلاق فراغت و گردشگری، اخلاق حاکمیت و سیاست و اخلاق علم و فرهنگ با تلاش حجتالاسلام والمسلمین دکتر احمدحسین شریفی و چند تن دیگر از پژوهشگران، با نگاهی اسلامی ضمن تبیین مبانی نظری اخلاق کاربردی نگارش یافته و به تحلیل اهم مسائل اخلاق کاربردی میپردازد.
🔶 جلد اول این کتاب در هفت فصل و316 صفحه جایگاه اخلاق کاربردی در هندسه دانشهای اخلاقی، نقش فراخوان در اخلاق کاربردی، نقش اخلاق کاربردی در توجه به فلسفه اخلاق، راهکارهای حل تزاحمات اخلاقی از نگاه اندیشمندان اسلامی، نقش قاعده زرین در تصمیمگیری اخلاقی، نقش جنسیت در داوریهای اخلاقی بر اساس اندیشة اسلامی، و بررسی نقش عرف در تشخیص وظایف اخلاقی را بررسی میکند.
#تازههای_معارفی
🗣 فراخوان بیستمین همایش کتاب سال حوزه 🗣
مدیران محترم گروه هاي معارف، اساتید و دانشجویان محترم حوزوي دانشگاههاي سراسر کشور
👈 معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزههاي علمیه به منظور شناسایی آثار برتر و ناشران برگزیده سال 1397 «بیستمین همایش کتاب سال حوزه» را برگزار می کند.
فراخوان این دوره، داراي دو بخش است:
🔶 الف) بخش عمومی:
کتاب هاي چاپ اول 1396 و پایان نامه هاي سطح 4(دکتري)دفاع شده در سال 1396 ؛
🔶 ب) بخش ویژه:
کتاب هاي منتشرشده حوزویان در یکی از سال هاي 1387 تا 1397 با موضوع انقلاب اسلامی.
لازم به ذکر است ثبت نام اینترنتی از طریق پایگاه اطلاع رسانی همایش به نشانی: www.ketabeHowzeh.ir امکانپذیر است.
شماره09125885603 و 02537255890 داخلی 608 جهت پیگیري معرفی می گردد.
🔴 شرایط شرکت در همایش:
🔶 1. حوزوي بودن پدیدآورندگان آثار کتابهایی که چاپ اول آنها در سال 1396 باشد.
🔶 2. کتابهایی که طی سالهای 1437 تا 1439 قمري و 2016 تا 2017 میلادي، براي اولین بار توسط ناشران خارج از کشور منتشرشدهاند.
🔶 3. پایان نامههاي سطح 4 (دکتري) که در سال 1396 دفاع شده باشد.
بارگذاري تصویرصورتجلسه دفاع پایان نامه و فایل الکترونیکی پایان نامه در هنگام ثبت نام، با فرمت pdf یا word ضروري است.
روش ارسال آثار:
🔶 1 . تکمیل فرم مربوطه (به صورت اینترنتی یا مراجعه به دبیرخانه همایش)؛
🔶 .2 ارسال 2 نسخه از اثر به دبیرخانه همایش (پس از ثبت نام و دریافت کد رهگیري)؛
🔴 تذکر : ارائه نسخه اصلی اثر(زبان مبدأ)، براي کتابهاي ترجمه شده ضروري است.
مهلت ارسال آثار:20 تیرماه 1397 (تمدید نمیگردد)
📨 د) نحوه ارتباط با دبیرخانه همایش:
تلفن دبیرخانه: 37255890ـ 025 داخلی 603تا 605
سامانه پیام کوتاه 100007020 :
🆔 نشانی اینترنتی براي ثبت نام:www.ketabeHowzeh.ir
✅ کانال همایش در پیام رسان ها:@khowzeh
🆔 ارتباط مستقیم با دبیر اجرایی همایش)تلگرام): @ketabehowzeh
نشانی پستی: قم، جمکران، بلوار انتظار، مرکز مدیریت حوزه هاي علمیه، همایش کتاب سال حوزه.
🔦دانشگاه کارگاه تولید مقاله نیست! 🔬
🖌 دکتر رضا داوری اردکانی
👈 دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، در شماره 65 «خبرنامه فرهنگستان علوم»، سرمقاله مهمی با عنوان «علم و کشور» منتشر کرد. نظر به اهمیت این نوشتار، گزیدهای از آن تقدیم میشود:
✅ 1_ در دانشگاه ما مشکلی پدید آمده است که فهم و بیانش آسان نیست و اطراف آن را لایههای سوءتفاهم فراگرفته است. شأن دانشگاه و دانشمند اینست که در راه پژوهش و تدریس و تألیف بکوشد. دانشمندانی را که مقالات تحقیقی مینویسند باید بر صدر نشاند و قدر دانست اما مقالهسازی و مقالهشماری حرف دیگری است که دانشگاه کمتر به آن میاندیشد. یکی از مشکلات بزرگ دانشگاه ما این است که سرنوشتش با مقالهشماری در فهرستهای جهانی و ملی گره خورده و کار عمدهاش تولید مقاله و مدارک تحصیلی شده است! همه هم دارند عادت میکنند که کمال دانش و دانشگاه و دانشمند را با تعداد مقالات بسنجند! ولی دانشگاه شأن دیگری دارد و برای ادای وظیفه دیگری به وجود آمده و وظیفهاش منحصر به تدریس دروس رسمی و تولید مقاله با رعایت موازین صوری بینالمللی برای ثبت در دفاتر فهرستنگاری نیست؛ ولی چه کنیم که اهتمام به تحکیم اساس دانش و فرهنگ و راهنمایی راه پیشرفت و اندیشیدن به وضع کشور و صلاح آینده آن، تقریباً دارد از حافظه دانشگاه پاک میشود و در گزارش پیشرفت دانشگاهها اشاره ای هم به شور و نشاط علمی و اخلاق دانشگاهی و پرورش دانشمند با روح فرهنگ نمیشود. گویی گزارش کارکرد دانشگاه به ذکر تعداد مقالات و بعضی اقدامهای اداری محدود است. البته من معتقد نیستم که با علم همه مسائل و مشکلات حلّ و رفع میشود و میتوان با آن زمین را به بهشت مبدّل کرد اما مثل همه اهل نظر و دانشگاهیان صاحبنظر، علم را ستون جهان جدید و کارساز آن میدانم و دن کیشوتوار با علم ستیزه نمیکنم. به دانشمندان و نویسندگان مقالات پژوهشی هم احترام میگذارم اما حساب مقالهنویسی پژوهندگان بزرگ را با مقالهسازی و مقالهشماری خلط نباید کرد. دو قسم مقالهنویسی هست: یکی مقالهنویسی دانشمند پژوهشگر است که با رغبت و دقت علمی پژوهش میکند و مقاله مینویسد و دیگر کاری است که برای اخذ مدارک تحصیلی و رفع نیاز شغلی صورت میگیرد. اولی علم را پیش میبرد و دومی به آن آسیب میرساند. اگر وظیفه دانشگاه و دانشگاهیان مقالهنویسی است، تکلیف پرورش دانشجو و رابطه او با استاد و همکاری و هماندیشی دانشگاهیان در راه توسعه دانش و فرهنگ و ساختن آینده کشور چه میشود و آیا در این صورت دانشگاه به یک ماشین بزرگ و کارخانه تولید مقالهای که نمیدانیم به کجا میرود و به چه کار میآید مبدل نمیشود؟!
✅ ۲- دانشمندان جهان توسعهنیافته دو گروهند. گروهی که مهاجرت میکنند و گروهی که در کشور و وطن خود میمانند. گروه اول امکانهای بیشتر در اختیار دارند و بیشتر منشأ اثرند. گروه دوم هم که در مجموع از حیث استعداد و علم از مهاجران کمتر نیستند مسائلشان را از جهان علم میگیرند زیرا کشورشان معمولاً در علم مسئله ندارد یا مسائلش بسیار نادر است. پس دانشمند یا باید علم و پژوهش را رها کند و صرفاً به شغل علمی راضی باشد یا به پژوهشهایی بپردازد که نمیداند کشور و وطنش به آنها چه نیاز دارد!
🔶 اگر اعتراضی باشد اینست که چرا کشور نمیخواهد و نمیتواند از وجود دانشمندان و پژوهشهایشان بهره ببرد یا درست بگویم درد اینست که چرا کشور مسائلی ندارد که دانشمندان در حلّ آن بکوشند. در اینجا مسائل را با مشکلات اشتباه نباید کرد. در جهان توسعهنیافته ناهماهنگی و عدم تناسب امر عادی است و این ناهماهنگی است که منشأ پدید آمدن بسیاری از مشکلات میشود، اما از مشکل تا مسئله راه بسیار است. تفاوت مشکل با مسئله اینست که مشکل جزئی و موضعی و صرفاً عملی است و فهم مشترک آن را درمییابد اما مسئله با اینکه ناظر به موارد خاص است، کلیت دارد و در جستجوی امکانها و راه هاست.
👈 ادامه دارد...
✅ ۳- بحث در این نیست که مقاله بنویسیم یا ننویسیم و مقالاتمان را کجا چاپ کنیم. در این بحث مطالب فرعی از این قبیل که بسیاری مقالات بیمایه است. اگر از پنجاه هزار مقاله پنج هزار مقاله خوب باشد باید خشنود بود. آیا دانشمندان ما در سال پنج هزار مقاله حاوی و متضمن یافتها و طرحهای نو مینویسند؟ درباره علوم پزشکی و مهندسی و علوم پایه چیزی نمیگویم اما میدانم که در فلسفه و جامعهشناسی و حقوق و تاریخ و حتی در اقتصاد تعداد این قبیل مقالات بسیار اندک است. یک وجه آن هم که معمولاً به آن توجه نمیشود اینست که برای نوشتن مقاله در علوم انسانی مقالهنویس باید بتواند به زبانی که مقاله مینویسد فکر کند. دانشمندان علوم دقیقه و مهندسان چنین مشکلی ندارند.
@maarefmags_ir
✅ ۴- در دانشگاههای جهانِ توسعه یافته هم به مقالهنویسی بخصوص در دهههای اخیر اعتنا شده است، اما تشخیص اعتبار مقاله با دانشگاهیان است و مقاله به صرف اینکه به فلان زبان در فلان مجله چاپ شده است، معتبر نمیشود. اعتنای آنها به مقاله تا حدودی هم برای منحل نشدن علم در بازار است. مدافعان مقالهنویسی دفاعشان اینست که آیا مقاله نوشتن بهتر از ننوشتن نیست؟ چرا بهتر است، مع هذا باید کاری کرد که علم، علم کارگشای توسعه باشد. اکنون بیشترین فایدهای که در کشور ما از مقالهنویسی عاید میشود فوائد اداری و استخدامی آن برای نویسندگان است. دانشجویان و دانشگاهیان برای گرفتن مدارک تحصیلی و ارتقاء شغلی ملزم به چاپ مقاله در نشریات خاص داخلی و خارجیند. در نظر آوریم که با وجود تقریباً یکصد و پنجاه هزار دانشجوی دکتری در این چند سال، هر سال در حدود چهل هزار داوطلب دکتری فارغ التحصیل میشوند. اینها حداقل باید چهل هزار مقاله بنویسند و چاپ کنند و این خود نمایش عظیمی است؛ ولی کاش در میان آنها مقالاتی باشد که به پیشبرد علم و نظر هم یاری کند. توجه باید کرد که: اولاً مقالهای که با الزام و به حکم وظیفه اداری نوشته میشود به احتمال قوی توخالی و سست است. ثانیاً از میان انبوه داوطلبان کسب مدارک تحصیلی آنها که از عهده مقالهنویسی برنمیآیند به تقلّب و خرید مقاله رو میکنند و شاهدیم که کار به پدید آمدن بازار خرید و فروش مقاله و رساله کشیده است! ثالثاً وقتی علم را با آمار مقالات میسنجند فرق دوغ و دوشاب از میان میرود و مقالات پژوهشی ممتاز در میان انبوه نوشتههای بیحاصل گم میشود. و بالاخره رابعاً وقتی مقاله نوشتن و مقاله چاپ کردن ملاک دانشمندی و ارتقاء در مراتب دانشگاهی است از دانشگاه نمیتوان پرسید که چرا به فلان دانشجوی بیسواد یا کم سواد مدرک تحصیلی داده و در استخدام و ارتقاء اعضاء هیأت علمی صلاحیتهای علمی و آموزشی داوطلبان را از نظر انداخته است. با غلبه ملاک کمیت مقالات، دانشگاه به یک اداره مبدل میشود!
✅ ۵- مقالهنویسی وقتی اهمیت یافت و حتی بر نوشتن کتاب تقدّم پیدا کرد که میبایست نتایج پژوهشها هر چه زودتر مورد استفاده قرار گیرد.
#تولیدعلم
لینک متن کامل مقاله:
http://rezadavari.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=706:----------1397&catid=36:2012-04-12-12-14-01&Itemid=66
📚 بوف زرتشت
تأملی در زندگی و آثار صادق هدایت و فریدریش ویلهلم نیچه
🖌 نویسنده: عبدالرضا مسلمی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول 1396
قیمت: 15000 تومان
✅ کاوش در معنای زندگی، از اصلیترین جستو جوهای فکری بشر بوده و هست و در این عرصه پاسخهای متنوع و متفاوتی فراروی جویندگان تلاشگر جلوه میکند. برخی از این پاسخها برگرفته از متون مقدس و همراه شواهد عقلی و عرفی و برخی دیگر تنها عقلی و گاه ضد متون دینی است.
یکی از این پاسخها، پاسخ هیچانگاران به این پرسش اصیل و کهن است که سراسر هستی را تهی از هرگونه معنا، مبنا و هدف میپندارند و افراطیترین بخش این طیف، هیچانگاران تمام عیارند.
✂️ فریدریش ویلهلم نیچه فیلسوف مشهور آلمانی و صادق هدایت، داستاننویس برجستة ایرانی در این موضوع، آثار صریح و روشنی دارند که نویسنده این کتاب بر اساس ضرورت بررسی و ارزیابی نظرات آن دو، آثار آنها را ارزیابی کرده و در کتاب«بوف زرتشت» که از پنج بخش و 244 صفحه تشکیل گردیده، با دلایل و شواهدی به آسیبشناسی عملی و نظری آنها و تأثیر پیشینیان بر آنها پرداخته است و پس از آن، بازتابها و لوازم این اندیشه را بررسی کرده و آنگاه نظریة مختار را که انتخاب الگوی دینی زندگی است، مطرح و تقویت کرده است.
#تازههای_معارفی
♻️ انواع روش تدریس (17)
🔃 روش فن تمرین
1. تمرین تکراری
2. استنباطی
3. مرور
4. تمرینهای عملی
🔶 توضیح
مشخص کردن تمرینهای مناسب از مباحث تدریس شده برای تعمیق یادگیری مطالب درسی
🔵 محاسن
موجب تعمیق یادگیری میشود، استاد را از مرور چندباره مطالب بینیاز میکند، دانشجو را در حل مسئله ورزیده میسازد، نوعی ارزشیابی محسوب میشود، بازخورد آن به دفع کاستیهای آموزشی کمک میرساند
🔴 معایب
موجب خستگی میشود، ممکن است حجم تمرینها بیش از حد لازم باشد، ممکن است بعضی شاگردان به حفظ تمرینها بپردازند، به غیبت یا گریز فراگیر از مدرسه منجر خواهد شد. تصحیح آن در کلاس و جلوی چشم همه فراگیران، با رویه اخلاقی معلم ناسازگار است.
#روش_تدریس
♻️ حجاب زن ایرانی در گذر تاریخ (1) 📅
🖌 احمد ابراهیمی
🔶 پوشش زن ایرانی پیش از اسلام
حجاب و پوشش زنان در تاریخ ایران فراز و فرودهایی را به خود دیده است. در برخی از دورهها پوشش از سوی حکومتها مورد حمله قرار گرفته و در دورههایی نیز مورد حمایت بوده است. اما در تمامی دورهها، آنچه نمود دارد فرهنگ عفاف است که ریشههای خود را حفظ کرده و به نسل های دیگر انتقال یافته است.
با استناد به مدارک بهدستآمده از دوره هخامنشیان، مانند تندیسها، سکهها، نقوش فرش، پارچه و نقشبرجسته و یا نوشتههای برخی از تاریخنگاران، پوشاک زنان ایرانی عبارت از لباسهای بلند تا قوزک پا و گاهی فراخ، پیراهنهای ساده تا پایین ساق پا به صورت ساده یا ریشهدار، و با آستینهای بلند یا کوتاه بوده است.
لباسهای زنان ایرانی در دوره اشکانی عبارت از پیراهنی بلند تا به روی زمین، گشاد، پُرچین، آستیندار یا بدون آستین و یقهراست بوده است. همچنین پیراهنی دیگر داشتهاند که روی اولی میپوشیدند و قد آن نسبت به اولی کوتاه و ضمناً یقهباز بوده است. روی این دو پیراهن، چادری سر میکردهاند.
با مقایسه چندین نقش سنگی آناهیتا و نقوش دیگر با هم، به نظر میرسد که بانوان ساسانی، پیراهن بلند بسیار پرچین و گشاد میپوشیدهاند و آن را با نواری در زیر سینهها، مانند بانوان اشکانی، جمع کرده، میبستند. زنان عهد ساسانی گاهی چادرِ گشاد پرچین به سر میکردند که تا به وسط ساق پا میرسیده است.
🔶 پوشش زن ایرانی پس از اسلام
از صدر اسلام تا سامانیان
بحث پوشاک زنان ایرانی را در ارتباط با تمدن و فرهنگ اسلامی، باید از دوران سامانیان آغاز کرد. چون سامانیان خود را از نسل ساسانیان میدانستند، باید اذعان کرد که پوشش ایرانیان در این دوران(از اوایل دوره اسلامی تا عصر مغول) همان پوشش دوره ساسانی است که پیشتر درباره آن توضیح داده شد و زنان بالطبع از پوششهای سنتی چادر و روبندهای ابریشمی برای حجاب و پوشش خود استفاده میکردند، آن هم در رنگهای مختلف زرد، آبی و سیاه. در همین رابطه، مینیاتوری از یک نسخه بسیار قدیمی در کتابخانه ملی پاریس موجود است که ترکانخاتون، مادر سلطان محمد خوارزمشاه و حرمهای او در لشکر مغول را مینمایاند که دو زن، یکی با چادر سفید و دیگری با مقنعه و چادر سیاه نقاشی شدهاند.
🔶 دوران مغول و ایلخانان
در جامعه ایلی ایران قرون دوازدهم و سیزدهم میلادی(پنجم و ششم و هفتم هجری قمری)، بنابر نحوه زندگی ساده و بیپیرایه، همگام با اقتصاد شبانی، لباس و طرز آرایش زنان بسیار ساده و نزد همه طبقات یکشکل بوده است. این لباس عبارت بود از نیمتنه بلندی که بر روی سینه آستر داشت. همه زنان شلوار میپوشیدند و دارای پوستینهای یک شکل بودند.
کمی پس از این دوره، در اثر تماس با ممالک متمدن همسایه، به خصوص چین و افزوده شدن بر قدرت اقتصادی مغولها، لباسها تغییر شکل یافت و زنانهتر شد. زنان شوهردار بر روی پیراهن خود چیزی شبیه به کیمونوی چینی، که بسیار گشاد بود و جلو آن تا پایین باز و آستینها نیز بسیار گشاد بود و تا نوک پا میرسید، میپوشیدند. کلاهی بر سر داشتند که از جنس حصیر یا پوست درخت بود. موهای زنان و طرز آرایش آن ساده بود. فرق را از میان سر، باز میکردند، گیسوان را دو تا میبافتند و بر شانهها میانداختند و به این ترتیب موها از زیر کلاه نمایان بود.
👈 در دوره ایلخانی، در ایران ملکهها و همسران طبقه اشراف به همین ترتیب لباس میپوشیدند و طرز آرایش گیسوانشان نیز همان گونه بود. زنان ایرانی هنگام بیرون رفتن از منزل در حجاب بودند و برقع بر رخ میافکندند، به طوری که هیچ گوشهای از بدن آنها نمایان نمیشد؛ در حالی که در همین زمان زنان ترک و مغول، پوششی نداشتند.
#حجاب_اجباری
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 106 دی و بهمن 93.
📚 نو اخوان در غرب
🖌 نویسنده: لورنزو ویدینو
🖌🖌 ترجمه حمید عظیمی و سیدمحمدرضا مدرسی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول 1397
💲 قیمت: 14000 تومان
✂️ در این کتاب، با حجم عظیم فعالیت و عمق نفوذ حرکت اخوانالمسلمین در اروپا و آمریکا آشنا میشویم. این کتاب، که از یک مقدمه و چهار موضوع در 240 صفحه تشکیل شده، فرصتی استثنایی است برای ورود به متن مباحثات سیاستسازان غرب، که برای تعیین راهبرد در بارة یک جریان گسترده اسلامی و برای سیاستگذاران نظام اسلامی که به واسطة خصومتهای دیرپا کمتر فرصت تماس و تجربه و فهم الگوهای این فرایند تصمیمگیری را داشتهاند فرصتی ذیقیمت است.
اصل این کتاب در سال2010 در هشت فصل و یک بخش چاپ گردید که اکنون پنج فصل نخستین آن(حدود دو سوم کتاب) ترجمه شده و فصول مربوط به آلمان، ایالات متحده و تروریسم در اخوان، در این مجموعه ترجمه نشده است.
✅ از تبعیدگاه تا پایتخت، چه کسی از طرف مسلمانان غرب حرف میزند، تولد اسلام غرب، جامعة بیرهبر، جستجو برای شریک، گزینههای محدود، اخوانالمسلمین غرب، اهداف و روشها، معمای دولتها، انگلیس، از جمله مطالب این کتاب است.
#تازههای_معارفی
🌻 حجاب زن ایرانی در گذر تاریخ (2)
🖌 احمد ابراهیمی
🔶 دوران تیموریان و صفویه
از نوشتههای سیاحان معروفی مانند کلاویخو و آثار مینیاتوری باقیمانده از دوره تیموری میتوان دریافت که زنان در این دوره از انواع کلاه، چارقد، روسری سهگوش (لچک)، نوار، عرقچین، روسری توری، روبنده و چادر برای پوشش سر و بدن خود، استفاده میکردند.
زنان هنگام بیرون رفتن از خانه، از روی همه ملبوسات، لباس بلند سفیدی میپوشیدند که از سر تا پا، بدن و صورتشان را مستور میساخت و تنها مردمک چشم آنها قابل رؤیت بود. زنان عموماً چهار پوشاکِ حجاب داشتند؛ دو تا را در خانه سر میکردند و دو تای دیگر را هنگام خروج از منزل به آنها اضافه مینمودند.
🔶 دوران افشاریه و زندیه
در دوره افشاریه، حجاب و پوشش زنان همانند دوره پیش از آن بوده و زنان با پوشش کامل و چادر در اجتماع ظاهر میشدند. در کتاب «عالم آرای نادری» به مواردی بر میخوریم که گویای این مدعاست.
در دوران زندیه نیز زنان از چارقد برای پوشش سر استفاده میکردند که گاه چارقد را در زیر چانه با جقه تزیین میکردند. موها بیشتر به صورت بافتهشده نگهداری میشد و از تزئینات طلایی نیز استفاده میگردید. در خارج از منزل، زنان چادری به رنگ سیاه و سرمهای یا رنگهای تیره دیگر به سر داشتند و از روبنده نیز برای پوشاندن خود استفاده میکردند.
🔶 دوران قاجاریه
پوشش زنان در عهد قاجار را میتوان در سه دوره بررسی کرد:
دوره اول، تا پیش از ناصرالدینشاه است که پوشش زنان عبارت بود از چادرهای بلند مشکی که بالای آن پارچهای سفید بود که زنان آن را به سر میانداختند و به وسیله چند شبکهای که آن پارچه سفید در مقابل چشمان زن داشت، جلوی خود را میدیدند.
دوره دوم، دوره ناصرالدین شاه بود که پوشش زنان، چادرهایی بود که از سر تا پایشان را میپوشاند و فقط چشمهایشان از پشت روبند توری یا قلابدوزیشده که در زیر چادر به صورت میانداختند، به بیرون دید داشت.
پس از مسافرت ناصرالدینشاه به روسیه و فرنگ و دیدن پوشش زنان آنجا، شاه زنان حرمسرا را واداشت تا چاقچورها (شلوار بلند چیندار مخصوص زنان) را کنار گذارند، شلیتههاى کوتاه سر کنند و سر و موى خود را نیز با روسرىهاى سفید ساده بپوشانند! سلیقه شاه به تدریج از درون حرمسرا به بیرون سرایت کرد و بسیارى از زنان و دختران خواص نیز به آن گراییدند؛ اما این خواست در میان مردم عادی، به دلیل فضای مذهبی حاکم بر جامعه ایران، جای خود را پیدا نکرد.
👈 دوره سوم، از زمان سلطنت مظفرالدینشاه تا پایان دوره قاجار بود. در این دوره، کت و دامن و لباس به شیوه فرنگی، به ویژه در میان زنان طبقه مرفه، افزایش یافت. خانوادههای وابسته به دربار از این نوع پوشش استفاده میکردند و زنان روشنفکری چون «قرةالعین» بهایی نیز بدون حجاب در جمع ظاهر میشدند.
#حجاب_اجباری
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 106 دی و بهمن 93.
♻️ انواع روش تدریس (18)
✅ روش «تلفیق روشها»
🔶 توضیح
در هم آمیختن روشهای مختلف و استفاده از هر کدام، در موقع لزوم
🔵 محاسن
معایب روشهای مختلف را پوشش میدهد
🔴 معایب
همه استادان توانایی استفاده از آن را ندارند
#روش_تدریس
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(31)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 1. دکتر حمیدرضا طالقانی اصفهانی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: مدرسان جوان تا آمادگی کافی در زمینههای لازم علمی و اخلاقی چنانچه گفته شد، پیدا نکرده اند به این میدان ورود نکنند. استادی که در دروس معارف نتواند دانشجو را جذب کند؛ بلکه دافعه او بیشتر باشد، خسر الدنیا والاخره است.
🔶 2. دکتر محمود شیخ الاسلامی، استادیار دانشگاه پیام نور: استاد برای خود حریم قائل نشود به طوریکه دانشجو از تعامل با او ابایی نداشته باشد. با غرور و تکبر وارد کلاس نشود، البته موجب سوء استفاده نیز نگردد. در این صورت خود دانشجویان عامل مؤثری برای معرفی چنین استادی به دیگر دانشجویان هستند.
🔶 3. دکتر علی حسین زاده، استادیار دانشگاه کاشان: توصیهام به اساتید تازهکار که این راه را انتخاب کردهاند این است که:
1ـ از لحاظ اخلاقی خیلی باید صبور باشند. 2ـ از ادبیات معاصر برای گفتگو استفاده کنند به طوری که در حد فهم دانشجو باشد. 3ـ مطالعات خود را در زمینه همان گرایشی که تدریس میکنند مستمراً داشته باشند، بنده گاه به شوخی به بعضی اساتید میگویم: اگر تدریس ما طوری باشد که در آخر ترم تحصیلی دانشجویان یک نگاه منفی به این دروس پیدا نکنند؛ کافی است، همین که از ما نقطه ضعفی نبینند، بس است!
🔶 4. دکتر جعفر رفیعی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: توصیهام به اساتید، مخصوصاً جوانان که تازه میخواهند مدرس این دروس شوند این است که دید و نیت خود را تصحیح کنند، برای ارتقاء و جایگاه استادی یا در آمد حرص نداشته باشند، مقام استادی را خوب بشناسند، دنیای جوان را خوب بشناسند، فنون تدریس و ارزشیابی را یاد بگیرند و کارگاههای مختلف را شرکت کنند، از لوازم کمک آموزشی استفاده کنند، طرح درس داشته باشند. اینرا بدانید که دانشجویان با اعمال و رفتار ما تربیت میشوند نه حرفهای ما، گاه اثر یک کار کوچک و رعایت یک نکته اخلاقی در جمع آنها از یک ترم تدریس بیشتر است، از نظر اخلاقی و علمی خود را ارتقاء دهند تا مقدمه ارتقاء دانشجو را فراهم سازند وکلاس خود را پر بار کنند، کم فروشی نکنند، جوش و خروش داشته باشند، با دانشجویان مشارکت داشته باشند و ...
#گفتارپژوهی
👩 حجاب زن ایرانی در گذر تاریخ (3)
🖌 احمد ابراهیمی
✅ دوران پهلوی اول
پس از مشروطیت و به قدرت رسیدن گروهی از طرفداران غرب، روند نوگرایی و تجددخواهی شکل تازهای به خود گرفت و کمکم عقدههای محبوس در سینه غربزدگان گشوده شد. شعرایی چون عارف قزوینی و ایرجمیرزا، اشعاری در مخالفت با سنن دینی و حجاب سرودند و برخی نویسندگان و علمای دین را به باد ناسزا و مسخره گرفتند.
در کنار غربزدگان مسلمان، گروهی از بهاییان نیز به آرامی و در لوای فعالیتهای آموزشی، در پی القای فرهنگ بیحجابی به نسل آینده کشور بودند. مدرسه «تربیت» بهاییها نمونهای از این مراکز آموزشی بود که نسبت به ثبتنام مسلمانان نیز مضایقه نمیکرد. در این مدرسه، آزادی از نوع جدید آن وجود داشت و دختران نیز همانند پسران حق داشتند آواز بخوانند و برقصند.
🔶 وقایعنگاران از سفر رضاشاه به ترکیه به عنوان نقطه عطفی در حکومت پهلوی اول و عامل اساسی جلب توجه وی به موضوع کشف حجاب یاد میکنند. در بهار سال 1313، هنگامی که رضاشاه سفر خود را به ترکیه آغاز میکرد، همسر و دختران شاه برای اولین بار بیحجاب ظاهر شدند! بلافاصله پس از بازگشت از سفر، رضاخان در تدارک کشف حجاب برآمد. در این سال به آموزش و پرورش ابلاغ شد که معلمان و دانشآموزان بدون حجاب در مدرسه حاضر شوند؛ هرچند در بسیاری از موارد نسبت به رعایت این ابلاغ با مماشات برخورد میشد. بالأخره در روز 17 دیماه 1314 قانون اجباری کشف حجاب به سرتاسر کشور ابلاغ شد و از آن پس زنان از حضور در خیابانها و معابر عمومی و مجالس با حفظ حجاب منع شدند. پاسبانها و مأموران حکومتی هر زن محجبهای را در کوچه و خیابان میدیدند به تعقیب وی میپرداختند و گاه تا داخل خانهها میرفتند تا چادر و روسری را از سر زنان بکشند. در جریان این یورشها، بسیاری از زنان به شدت مضروب شدند و تعدادی از آنها بچههای خود را سقط کردند. کار به جایی رسید که برخی از زنان برای حفظ حجاب و از ترس مقابله با مأموران مجبور شدند به مدت چند سال در خانه بمانند و خارج نشوند.
@maarefmags_ir
✅ دوران پهلوی دوم
پس از روی کار آمدن محمدرضا، گروهی از زنان که از فشار حکومت پدرش سخت به ستوه آمده بودند، در مخالفت با کشف حجاب، در معابر عمومی با چادر ظاهر شدند. در مهرماه 1320ش، آیتالله سیدابوالقاسم کاشانی طی نامه شدیداللحنی به نخستوزیر وقت، خواهان کم کردن فشار بر زنان محجبه شد و پاسخ مساعد دریافت داشت. بالأخره در سال 1323ش، آیتالله سید حسین طباطبایی قمی، از مراجع وقت، طی نامهای از شاه تقاضا کرد کشف حجاب اجباری را لغو کند.
پس از لغو کشف حجاب، زنان مسلمان به طور علنی باحجاب ظاهر شدند؛ اما در این دوره بیشتر زنان در خارج از خانه از چادر رنگی استفاده میکردند. البته برخی از زنان خانوادههای بیتقیّد که طی چند سال طعم آزادی به سبک غربی را چشیده بودند، دیگر حاضر به بازگشت به فرهنگ حجاب نبودند. مهمترین تفاوت کشف حجاب در عصر پهلوی اول و دوم این بود که کشف حجاب در عصر رضاشاه به زور سرنیزه و در عصر محمدرضا به پشتیبانی تبلیغات حکومتی، گسترش یافت.
🔶 در واقع پهلوی دوم با برنامهای حسابشده و از طریق رسانههای گروهی، مراکز آموزشی، ادارات و سینماها تلاش کرد تا زنان را به بیحجابی و برهنگی تشویق کند. وی میخواست با وارد کردن زنان به صحنههای اجتماعی، خود را مدافع حقوق آنان جا بزند، حال آنکه زنان نیز همانند مردان از ابتداییترین حقوق انسانی مثل حق انتخاب آزاد، محروم بودند. اما هر چه به روزهای پایانی عمر رژیم شاه نزدیکتر میشدیم، جریان رواج حجاب شدت میگرفت و اقشار گوناگون با انگیزههای متفاوت به پوشش اسلامی روی میآوردند.
#حجاب_اجباری
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 106 دی و بهمن 93.
📚 کتابستان حجاب (1)
اشاره
👈 پیشروی شما، معرفی عناوین گزیده کتابهایی در حوزه حجاب است که در دهه 90 شمسی منتشر شدهاند.
معارف
🔶 1. حجاب من: بررسی حجاب در میان مفاهیم مرتبط؛ امین کشوری، جام جم، 128 صفحه، 1390.
🔷 2. بررسی و تحقیق پیرامون حجاب و اشکالات مطرحشده در خصوص آن؛ مجید حاذق ـ زهرا حمزهپور، خرسندی، 232 صفحه، 1390.
🔶3. آنچه از حجاب میدانیم؛ هادی سیدیحسینی، پیام آزادی، 256 صفحه، 1390.
🔷 4. جلوه جمال زن؛ مصطفی نامور، نشر توسعه ایران، 464 صفحه، 1390.
🔶 5.حجاب از دیدگاه روانشناسی؛ مهسا شریفی، راز نهان، 136 صفحه، 1390.
🔷 6. مسئله پوشش؛ حسن ابراهیمزاده، کانون اندیشه جوان، 184 صفحه، 1390.
🔶 7. حجاب زن مسلمان؛ محمدرضا اکبری، شرکت چاپ و نشر بینالملل، 244 صفحه، 1390.
🔷 8. حجاب، عفاف و خانواده از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره)؛ موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، 204 صفحه، 1390.
🔶 9. حکومت اسلامی و حکم حجاب؛ داود مهدویزادگان، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، 168 صفحه، 1390.
🔷 10. حماسه عفاف و حجاب؛ تحلیل روانشناسی، اجتماعی بر مسئله حجاب و بدحجابی، عبدالمجید دشتی، کریمه اهلبیت(ع)، 208 صفحه، 1390.
🔶 11. زن و بازیابی هویت حقیقی؛ برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، به کوشش: محسن کربلایینظر، انقلاب اسلامی، 1390.
🔷 12. مساله حجاب در جمهوری اسلامی ایران(بررسی حقوقی، جامعهشناختی)؛ علی غلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات، 404 صفحه، 1391.
🔶 13. مساله حجاب در غرب(بررسی حقوقی، جامعهشناختی)؛ علی غلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، 400 صفحه، 1391.
🔷 14. معیارهای حجاب و عفاف در زنان و مردان و رابطه آن با سلامت روحی و روانی جامعه؛ موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، 152 صفحه، 1391.
🔶 15. آیین برنامهسازی درباره فرهنگ عفاف و حجاب؛ ابراهیم شفیعیسروستانی، مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما، 136 صفحه، 1391.
🔷 16. ارزندهترین زینت؛ مریم ریاضیتهرانی، زعیم، 250 صفحه، 1391.
🔶 17. گلبرگ عفاف(پژوهشی قرآنی در حجاب)؛ عبدالحسین حاجیابوالحسنی، 164 صفحه، 1391.
🔷 18. نقش خانواده در عفاف و حجاب؛ حسنعلی میرزابیگی ـ اعظم غیاثوند، آوامتن، 130 صفحه، 1391.
🔶 19. انسان برای زندگی بهتر؛ محمد استادجعفری، مرکز نشر هاجر، جلد 1 و 2، 1391.
🔷 20. انقلاب ژاکتهای دکمهدار: موج حجابخواهی در غرب؛ رقیه رودسرایی، دفتر نشر معارف، 80 صفحه، 1391.
🔶 21. اهمیت حجاب و عفاف و ازدواج در اسلام؛ علی محمودیارسنجانی، 232 صفحه، 1391.
🔷 22. به رنگ شهدا: جستاری کوتاه در مورد عفت و حجاب؛ ایمان محمدینرگسی، نیلوفران، 184 صفحه، 1391.
🔶 23. هیچ...: رفتارها و معضلات اجتماعی؛ فاطمه اسلامی، دفتر نشر معارف، 208 صفحه، 1391.
🔷 24.مجموعه قوانین و مقررات عفاف و حجاب؛ علیرضا فجری، خرسندی، 272 صفحه، 1391.
🔶 25.سلسله مقالات مدارس علمیه خواهران استانهای خراسان با موضوع حجاب؛ نصرت زاهدی ـ حبیبه ندری، خانه پژوهش، 506 صفحه، 1391.
🔷 26.حجاب از منظر دیگر: مجموعه مقالات برگزیده کنگره سراسری عفاف و حجاب؛ سوره مهر، جلد 1 و 2، 1391.
🔶 27.درسنامه حجاب؛ سیدمرتضی حسینی اصفهانی، دفتر نشر فرهنگ قرآن، 680 صفحه، 1391.
🔷 28.حجاب در آینه قلم: کارنامه منابع پیرامون حجاب اسلامی؛ موسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، 620 صفحه، 1391.
🔶 29. حجاب بی حجاب؛ محمدرضا زائری، نشر آرما، 107 صفحه، 1391.
🔷 30. وضعیتسنجی پوشش و آرایش ایرانیان؛ منصور واعظی، کتاب نشر، 256 صفحه، 1392.
#حجاب
👈 ادامه دارد...
digital Gap-Asatid.pptx
2.09M
فایل پاورپوینت
جلسه 83 گفتگوی نوین پژوهشی
با موضوع: پيامدهاي شكاف ديجيتالي بين اساتيد معارف و دانشجويان
ارائه کننده: حجت الاسلام دکترحسینعلی رحمتی
زمان: پنجشنبه 97/04/21
🔶 حجاب تنها پوشش نيست؛ رفتار هم هست!
👈 گپ و گفتي با حجت الاسلام يوسف غلامي
❓ تعريف جامعی از حجاب و عفاف بيان كنيد؛ خيلي از افراد حجاب و عفاف را مترادف ميدانند و گمان ميكنند كسيكه حجاب دارد حتماً عفيف هم هست؛ به نظر شما حجاب و عفاف يكي است؟
✅ حجاب تنها يك پوشش نيست؛ يك رفتار است. رفتاري كه يك بخش آن داشتن پوشش مناسب است. بخشهاي ديگر حجاب عبارتست از متين سخن گفتن، با حيا راه رفتن، بدون جلوهنمايي و انگيزه خاص و مانند اين موارد ميباشد.
حجاب و عفاف مترادف نیستند؛ مانند آب و مايع که مترادف نمیباشند. نميتوان گفت: عفت كافي است و حجاب لازم نيست. ثمره و نتيجه عفيف بودن با حجاب بودن است. البته ميشود كه زني بيحجاب باشد و مراتب پاييني از عفت را نيز دارا باشد، ولي نه كامل. كمال عفاف بايد در همه جانب رفتار شخص ظهور پيدا كند. آيا شما از زن برهنه در خيابان ميپذيريد كه بگويد: «من عفت دارم هر چند حجاب ندارم»؟! خير.
❓ بهصورت خلاصه حكمت حجاب چيست؟
✅ حكمت حجاب حفظ شخصيت انساني زن است و فايده آن بهرهمند شدن خود او و دیگران از سلامت رواني و اجتماعي ميباشد. شايد يك زن بیحجاب بتواند شخصيت اجتماعي هم داشته باشد ولي شخصيت انساني او بدون حجاب حفظ نميشود. شاهد آن زنان غربند كه مردانشان در نظر سنجي گفتهاند: ما از مردن سگ خود بيشتر متاثر ميشويم تا از مرگ زنمان!
❓ تأثير حجاب بر استحكام خانواده چگونه است؟
✅ تأثير حجاب برخانواده را وقتي به خوبي درك ميكنيم كه سري به جهان غرب بزنيم. مفهوم تشکیل خانواده، تعهد دو فرد به يكديگر است. بيحجابي درست به عكس اين است. مرد به خود اجازه ميدهد در چشماندازي و رابطۀ بدون تعهد، آزاد باشد و از طرفي زن نيز كه مرد را چنين بيتعهد ببيند به زندگي با يك مرد دلخوش نخواهد بود!
یک بانوی آمريكایي تحصيل كرده به من گفت: شما ميگوييد اگر ما زنان يك متر پارچه دور سرمان بپيچيم خوشبخت ميشويم و اگر دور افكنيم بدبختيم؟! گفتم: اگر به اين سوال پاسخ دهي معلوم ميشود: از سن بلوغ تا حالا كه پنجاه سال داري با چند مرد زندگي كردهاي و كدامشان براي مدت طولاني در كنارت ماندهاند؟ او ابتدا درنگ كرد و سپس عددي را گفت كه بيش از دو رقم بود. از این همه حتی یک مرد به مدت طولانی کنار او نمانده است!
❓ شما برخورد با بدحجابي و تشويق افراد به حجاب بايد چگونه باشد؟ در اين زمينه انتقادات فراواني از نحوه برخورد با بدحجابها در جامعه از سوي برخي نهادها ميشود.
✅ قرآن فرموده است «لا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ»؛ يعني ارزشهاي ديني را نميتوان با اجبار در اذهان جاي داد. پذيرش بدون اختيار، كمترين ارزش و فايدهاي ندارد؛ اما اين امر به آن معنا نيست كه هر فرد پس از قبول قرارداد اجتماعي بتواند هرگونه كه خواست در جامعه رفتار كند و لباس بپوشد. در هيچ كشور غربي نميبينيد زن و مرد در ادارهها و بانك و محل كارشان برهنه حضور يابند. چرا؟ مجبورند؟ خير! پذيرش قرارداد اجتماعي اين كار را وظيفهشان شمرده است.
ما به زنان غير معتقد به حجاب نميگوييم مقنعه و پوشيه سر كنند و چادر بپوشند؛ ولي ميتوانيم از آنها انتظار داشته باشيم چند ساعتي كه در مجامع عمومي حضور مییابند شئون اخلاق اجتماعي را مراعات كنند و اگر كسي خواست هنجارشكني كند مؤدبانه جلو او گرفته شود.
#حجاب
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 98 - مرداد و شهريور 92.