💠 داستان ابراهیم (ع) دوره ای کامل از #سیر_عبودیت / عبادات شرعی تمثالی از #مواقف کمّلین انبیاء در مسیر قرب الی الله
🔰 علامه طباطبایی
🔻 إذا رجعنا إلى قصة إبراهيم (ع) و سيره بولده و حرمته إلى أرض مكة، و إسكانهما هناك، و ما جرى عليهما من الأمر، حتى آل الأمر، إلى ذبح إسماعيل و فدائه من جانب الله و بنائهما البيت، وجدنا القصة دورة كاملة من #السير_العبودي الذي يسير به العبد من موطن نفسه إلى قرب ربه، و من أرض البعد إلى حظيرة القرب بالإعراض عن زخارف الدنيا، و ملاذها، و أمانيها من جاه، و مال، و نساء و أولاد، و الانقلاع و التخلص عن وسائس الشياطين، و تكديرهم صفو الإخلاص و الإقبال و التوجه إلى مقام الرب و دار الكبرياء.
🔻 فها هي وقائع متفرقة مترتبة تسلسلت و تألفت قصة تاريخية تحكي عن سير عبودي من العبد إلى الله سبحانه و تشمل من أدب السير و الطلب و الحضور و رسوم الحب و الوله و الإخلاص على ما كلما زدت في تدبره إمعانا زادك استنارة و لمعانا.
🔆 ثم: إن الله سبحانه أمر خليله إبراهيم، أن يشرع للناس عمل الحج، كما قال «وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجالًا وَ عَلى كُلِّ ضامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ إلى آخر الآيات»: الحج- 27، و ما شرعه (ع) و إن لم يكن معلوما لنا بجميع خصوصياته، لكنه كان شعارا دينيا عند العرب في الجاهلية إلى أن بعث الله النبي ص و شرع فيه ما شرع و لم يخالف فيه ما شرعه إبراهيم إلا بالتكميل كما يدل عليه قوله تعالى: «قُلْ إِنَّنِي هَدانِي رَبِّي إِلى صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ دِيناً قِيَماً مِلَّةَ إِبْراهِيمَ حَنِيفاً»: الأنعام- 161، و قوله تعالى: «شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ ما وَصَّى بِهِ نُوحاً، وَ الَّذِي أَوْحَيْنا إِلَيْكَ، وَ ما وَصَّيْنا بِهِ إِبْراهِيمَ وَ مُوسى، وَ عِيسى»: الشورى- 13.
🔻 و كيف كان فما شرعه النبي ص من نسك الحج المشتمل على الإحرام و الوقوف بعرفات و مبيت المشعر و التضحية و رمي الجمرات و السعي بين الصفا و المروة و الطواف و الصلاة بالمقام تحكي قصة إبراهيم، و تمثل مواقفه و مواقف أهله و مشاهدهم و يا لها من مواقف طاهرة إلهية القائد إليها جذبة الربوبية و السائق نحوها ذلة العبودية.
🔆 و العبادات المشروعة- على مشرعيها أفضل السلام- صور لمواقف الكملين من الأنبياء من ربهم، و تماثيل تحكي عن مواردهم و مصادرهم في مسيرهم إلى مقام القرب و الزلفى، كما قال تعالى: «لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»: الأحزاب- 21 و هذا أصل.
🔻 و في الأخبار المبينة لحكم العبادات و أسرار جعلها و تشريعها شواهد كثيرة على هذا المعنى، يعثر عليها المتتبع البصير.
#علامه_طباطبایی
#عرفان_اسلامی
#معارف
#المیزان
@maarejj
♨️ امروز با چند نفر از دوستانی که سال آینده برای اولین بار وارد علم اصول می شوند صحبتی داشتیم و دربارۀ #روش_صحیح_تحصیل_علم_اصول با هم مباحثه می کردیم.
🔅 اتفاقی که در این جلسه و جلسات مشابه رخ می دهد این است که بعد از اینکه توضیحاتی درباره معنای صحیح اجتهاد و روش سازمان یابی و تفکر نظام مند و همچنین سبک شروع از «مطلب ما» توضیح می دهیم غالبا دوستان با ابهامات زیادی رو به رو می شوند و همیشه این سوال برایشان مطرح است که در کلاس های درسی چطور با استفاده از این سبک دروس را بیاموزیم.
🔻 پاسخ این است که توانمند شدن در یادگیری منطقی مطالب و کشف سازمان فکری یک نویسنده نیازمند آموزش است و حتما باید این سبک را از استادی که خود برخوردار از این مهارت است و مسیر رشد علمی را می شناسد آموخت.
🔻 توصیه بنده به دوستانی که در این زمینه مشورت می گیرند این است که علاوه بر گوش دادن صوت های #روش_تحصیل استاد فرحانی حتما باید در ضمن یک درس، روش پیاده سازی این سبک را نیز از استاد بیاموزند.
🔻 یادگیری و اجرای دقیق این سبک تحصیل حلّال دغدغه های مختلفی است که طلاب در مورد کوتاه شدن مسیر اجتهاد، تخصص گرایی، جامعیّت علمی، حرکت در مسیر تولید علم و ... دارند.
🔊 در صوت ذیل #استاد_فرحانی توضیحاتی درباره سبک #نگارش_برهانی مطالب بیان می کنند و توضیح می دهند که این سبک نگارش توسط محقق اصفهانی آغاز شد و حضرت امام، علامه طباطبایی و مرحوم مظفر آن را تکمیل کردند.
🔊🔊 #بشنوید
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
negaresh-borhani.mp3
1.36M
🔊🔊#بشنوید
💠 سبک نگارش برهانی مطالب
🔅 محقق اصفهانی آغازگر سبک نگارش برهانی در بین علمای علم اصول
🔅 تکمیل این سبک توسط حضرت امام، علامه طباطبایی و آقای مظفر
🔅 تحریر محلّ نزاع، تعیین حد وسط ها و میزان تاثیر گذاری هر حد وسط در نتایج
🔅 سنجش اقوال با مطلب ما و حد وسط های استدلال
🔅 دقیق و کوتاه شدن مسیر علم در این روش
#استاد_علی_فرحانی
#روش_تحصیل
#مطلب_ما
@maarejj
🌺 دهۀ ولایت مبارکباد 🌺
♨️ «#ولایت» در قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام دارای معنای گسترده ای است و کاربردهای مختلفی دارد.
🔅 ریشه لغوی این لفظ از «ولی» یعنی «دو چیز در کنار یکدیگر قرار گرفته اند به گونه ای که بین آن ها هیچ واسطه ای نیست». این معنا سبب می شود که «ولایت» در معانی مختلفی مانند #قُرب، #حبّ، #نصرت، #تدبیر_امور و ... به کار رود.
🔅 این معنای گسترده دارای مراتب مختلفی است؛ مانند ولایت انسانی بر انسان دیگر، ولایت معصومین، ولایت خداوند .
🔻 بر اساس آیات قرآن و احادیث «ولایت» کاربرد دیگری نیز دارد. «ولایت» مقامی است که دست یابی به آن مقام هدف خلقت و #کمال_نهایی انسان است.
🔻 مرحوم علامه طباطبایی در ابتدای رسالۀ «الولایة» می فرمایند:
«رسالة في الولاية، و أنّها هي الكمال الأخير الحقيقي للإنسان، و أنّها #الغرض_الأخير من تشريع الشريعة الحقّة الإلهيّة على ما يستفاد من #صريح_البرهان، و يدلّ عليه #ظواهر البيانات الدينيّة»
🔻 در تفسیر شریف المیزان مرحوم علامه به مناسبت آیات مختلف ابعاد مختلف حقیقت ولایت را تبیین می کنند.
🔰 ان شاء الله در ایام مبارک دهه ولایت، برخی از آیات و روایات و بیانات بزرگان درمورد این حقیقت را با هم مرور خواهیم کرد.
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
💠 دهۀ ولایت با عید قربان آغاز می شود. روزی که در آن حضرت ابراهیم خلیل الرحمن از هرچه غیر خدا گذشت. ابراهیم علیه السلام «#عبد_خدا» گردید و «عبودیت کلید ولایت است».
🔰 قوله: إن الله اتخذ إبراهيم عبدا قبل أن يتخذه نبيا، يستفاد ذلك من قوله تعالى: «وَ لَقَدْ آتَيْنا إِبْراهِيمَ رُشْدَهُ مِنْ قَبْلُ وَ كُنَّا بِهِ عالِمِينَ- إلى قوله- مِنَ الشَّاهِدِينَ»: الأنبياء- 56، و هو اتخاذ بالعبودية في أول أمر إبراهيم.
🔹 و اعلم أن اتخاذه تعالى أحدا من الناس عبدا غير كونه في نفسه عبدا، فإن #العبدية من لوازم #الإيجاد و الخلقة، لا ينفك عن مخلوق ذي فهم و شعور، و لا يقبل الجعل و الاتخاذ و هو كون الإنسان مثلا مملوك الوجود لربه، مخلوقا مصنوعا له، سواء جرى في حياته على ما يستدعيه مملوكيته الذاتية، و استسلم لربوبية ربه العزيز، أو لم يجر على ذلك، قال تعالى: «إِنْ كُلُّ مَنْ فِي السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ إِلَّا آتِي الرَّحْمنِ عَبْداً»: مريم- 94، و إن كان إذا لم يجر على رسوم العبودية و سنن الرقية استكبارا في الأرض و عتوا كان من الحري أن لا يسمى عبدا بالنظر إلى الغايات،
🔹 فإن #العبد هو الذي #أسلم وجهه لربه، و أعطاه تدبير نفسه، فينبغي أن لا يسمى بالعبد إلا من كان عبدا في نفسه و عبدا في عمله، فهو العبد حقيقة، قال تعالى: «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً»: الفرقان- 63.
🔹 و على هذا فاتخاذه تعالى إنسانا عبدا- و هو قبول كونه عبدا و الإقبال عليه بالربوبية- هو الولاية، و هو تولي أمره كما يتولى الرب أمر عبده، و العبودية مفتاح للولاية، كما يدل عليه قوله تعالى: «إِنَّ وَلِيِّيَ اللَّهُ الَّذِي نَزَّلَ الْكِتابَ، وَ هُوَ يَتَوَلَّى الصَّالِحِينَ»: الأعراف- 196، أي اللائقين للولاية، فإنه تعالى سمى النبي في آيات من كتابه بالعبد، قال تعالى: «الَّذِي أَنْزَلَ عَلى عَبْدِهِ الْكِتابَ»: الكهف- 1، و قال تعالى: «يُنَزِّلُ عَلى عَبْدِهِ آياتٍ بَيِّناتٍ»: الحديد- 9 و قال تعالى: «قامَ عَبْدُ اللَّهِ يَدْعُوهُ»: الجن- 19، فقد ظهر أن الاتخاذ للعبودية هو الولاية.
📌الميزان في تفسير القرآن، ج1، ص: 277
#ولایت
#معارف
#المیزان
@maarejj
🔰 دوستان متعددی برای شروع سیر محتوایی علمی سؤال می پرسند و بنده به آن ها پیشنهاد می کنم که سیر علمی استاد فرحانی را دنبال کنند و با رعایت #آداب_استماع_صوت، دروس ایشان را گوش بدهند.
♨️ بسیاری از دوستانی که این پیشنهاد را می پذیرند و صوت های استاد را گوش می دهند بعد از مدّتی با سوالات متعددی مواجه می شوند که پاسخ آن ها را نمی یابند و افزایش تعداد این سوال ها سبب می شود که گمان کنند از درس استاد چیزی متوجه نمی شوند.
🔆 پاسخ بنده به آن ها این است که نگران نباشند؛ زیرا لازمه سبک تدریس منطقی استاد این است که ذهن انسان را فعال می کند و این حالت طبیعی است.
🔻عده ای از طلابی که در کلاس درس استاد حضور داشتند با همین مشکل مواجه بودند و از ایشان تقاضا کرده بودند که برای رفع این مشکل جلسات کارگاه و مشاوره علمی برگزار شود.
🔰 #استاد_علی_فرحانی در پاسخ به این تقاضا نکات ارزشمندی را بیان می کنند که توصیه می کنم عزیزان حتما آن را با دقت گوش بدهند.
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
شیوه صحیح حرکت علمی.mp3
3.76M
🎙 #بشنوید
🔻قبل از تصدیق باید مسئله با لوازمش به خوبی تصور شود
🔻 اشکال علامه طباطبایی به روش ملاصدرا و تمجید از روش بوعلی
🔻 لزوم بررسی عمیق اصول موضوعه هر علم در جایگاه اصلی خود
🔻 شیوۀ صحیح رجوع نظریات به بدیهی و حرکت علمی به صورت سیر ریاضی
🔻 شیوۀ اجرای صحیح کلاس های کارگاه و مشاورۀ علمی
🔻ضرورت یادگیری حداقل یک مدرسه اصولی و یادگیری روش اعمال آن در فقه برای ورود به فقه استدلالی در مکاسب
🔻اگر کسی مرحله تصور را بین دو باب از یک علم قاطی کند کار خراب می شود چه رسد به اینکه از دو علم باشد.
#استاد_علی_فرحانی
#روش_تحصیل
@maarejj
#معرفی_کتاب
🔰 رسالت تشیع در دنیای امروز
🔅 علامه طباطبایی
♨️ کتاب «رسالت تشیع در دنیای امروز» حاصل دومین جلسه گفتگوی مرحوم علامه طباطبایی با پروفسور هانری کربن در سال 1340 است که به کوشش مرحوم سید هادی خسروشاهی به چاپ رسیده است.
🔻 متن اولین جلسه این گفتگو که در سال 1338 برگزار شد در کتاب «#شیعه» به چاپ رسیده است.
🔻 مرحوم علامه طباطبایی در این گفتگوها با بیانی ساده و دقیق دوره ای از اصلی ترین معارف و اعتقادات شیعه را به صورت خلاصه بیان کرده اند.
🔻 بسیاری از معارفی که در #المیزان و رساله های مختلف به صورت تفصیلی تبیین شده، در این کتاب به زیبایی و به صورت خلاصه ذکر گردیده است؛ لذا عبارات کتاب در عین اینکه سهل و قابل فهم هستند، بسیار عمیق و حاوی نکات بسیار دقیقی است.
🔻 محور اصلی مباحث این کتاب، تبیین معارف باطنی و سیر صحیح حرکت معنوی در تشیع است.
🔴 حتما این کتاب را با دقت مطالعه بفرمایید.
💠 به مناسب ایام عید غدیر و عید #ولایت بخشی از این کتاب تقدیم می شود:
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻