معرفی منابع اولیه مذاهب چهارگانه اهل تسنن ،
از کتاب درس خارج و گامهای اجتهاد استاد مبلغی
روش شناسی اجتهاد
روش شناسی شاخه ای از فلسفه دانش است که به بررسی اموری می پردازد که در شناخت روش یک علم کارایی دارند و در آن از مبانی، بایسته ها، روش ها، منبع ها و آسیب های تحقیق بحث می شود.
اجتهاد به معنای عملیات یا ملکه استنباط احکام شرعی از ادله آن است. مسئله نوپدید موضوعی است جدید که حکم شرعی آن در نصوص دینی یافت نشود. به دو دلیل : موضوع در زمان صدور نصوص وجود نداشته تا حکمی برای آن صادر شود؛ یا موضوع در زمان صدور نصوص وجود داشته، ولی خصوصیات، شرایط و قیود آن در عصر حاضر عوض شده که مقتضی حکم جدیدی است.
اجتهاد در این مسائل مبتنی بر وجود حکم برای همه مسائل، انفتاح باب اجتهاد و رجوع ادله مسائل نوپدید به ادله سه گانه است . لزوم ارتقا از فقه موجود و مکشوف به فقه مطلوب، ارتقا از فقه منفعل به فقه طراح، رویکرد اجتماعی در اجتهاد، نگاه جامع در اجتهاد، تخصصی کردن مباحث فقه و ارتقا از موضوع شناسی سنتی به موضوع شناسی علمی از بایسته های اجتهاد در این مسائل است.
برای اجتهاد در آن ها به دو دسته ادله اجتهادی و فقاهتی تمسک می شود. ادله اجتهادی شامل ضروریات اسلام، حکم عقل، سیره عقلاء، عمومات و اطلاقات، قواعد اصولی، قواعد فقهی، تنقیح مناط، قیاس منصوص العله، قیاس اولویت، الغای خصوصیت، عرف، راهبردهای کلان فقه و مصلحت است. ادله فقاهتی شامل استصحاب، برائت، تخییر و احتیاط است.
اشتباه در شناخت موضوع، تطبیق نادرست عمومات و اطلاقات بر مسئله، لغزش در تشخیص مصالح و مفاسد در مسئله، سقوط در التقاط، تحمیل بر شریعت، تناقض گویی و افتادن در دام عصری گرایی از آسیب های اجتهاد در این مسائل است.
هدایت شده از در مسیر اجتهاد
آیین نامه درس خارج شاگرد محور.pdf
221.6K
✍🏻 آیین نامه اجرایی درس خارج به روش سامرایی (شاگرد محور)
درس خارج (آشنایی با منابع ، پیش نیازها ، روش تحصیل و...)
بسیار زیبا و تاریخی مقبره مرحوم سید محمدکاظم یزدی (صاحب عروه) در حرم مطهر مولانا امیرالمومنین (صلوات
بهگزارش اَعیانالشیعه، در حلقه درسی سید یزدی، حدود دویست نفر مینشستند.[۲۱] محسن امین او را فقیهی لغتدان و ادیب معرفی کرده و گفته کتاب عروةالوثقای او چنان اهمیت داشت که هرکسی میخواست در منصب مرجعیت قرار گیرد، بر آن تعلیقه مینوشت.[۲۲] محمد غروی در کتاب معَ علماءِ النَّجفِ الاشرف، سید کاظم یزدی را دریای علم و تحقیق و متبحر در معقول و منقول معرفی کرده و نوشته است وی بر همه فروعات فقهی و متون احادیث، حضورذهن داشت.[۲۳]
سید موسی شبیری با واسطه از آقا ضیاء عراقی نقل میکند که سید محمدکاظم یزدی از آخوند خراسانی، اعلم بوده و علت آن تلاش و دقتنظر بیشتر سیدِ یزدی در فقه بوده است.[۲۴]
آیت الله خامنهای:
در مرحوم سیّد محمّدکاظم یزدی سه جهت وجود دارد که این سه جهت در کمتر ملّایی در این سطح با همدیگر دیده میشود. یکی تسلّط و تبحّر و مهارت فقهی او است؛ دوم جهت تقوایی و ملاحظات فردی و شخصی و جهات معنوی است؛ جنبه سوم هم جنبهی آمادگی برای جهاد است. قضایای مبارزه ی با انگلیسهای اشغالگر و جنگی که در عراق اتفاق افتاد، بر محور مرحوم سیّد محمد کاظم یزدی میگردد.
*منبع:
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=22185
✅ مشخصات یک #استدلال_فقهی صحیح از منظر آیت الله هاشمی #شاهرودی (بخش ۱)
▫️ لزوم اشراف و اطلاع دقيق بر #منابع و ادله اجتهادى
🔹یک استدلال فقهیِ متین و بهروز و مطابق با تکاملها و پیشرفتها و تعمیقهای انجامگرفته در استدلالات فقهیِ امروز کدام است و چه نکاتی در استنباط و اجتهاد در مسائل فقهیِ امروز لازم است که بدون آنها اجتهاد ناقص و سطحی است... امروز یک استدلال فقهی ما با استدلال ساده شیخ طوسی (رحمه الله) خیلی فرق میکند؛ چرا که عمیقتر، کاملتر، دقیقتر و وسیعتر شده است؛ البته به سبب زحمات خود آن بزرگواران هست که به تدریج این تحولات در فقه شکل گرفته است و این مشخصات و نکات را میتوان در ده مشخصه و نکته تلخیص کرد.
🔹نکته اول لزوم اشراف و اطلاع دقیق بر منابع و ادله اجتهادیِ فقهی است؛ مانند آیات شریفه و روایات صادره از معصومین (علیهم السلام) - کتاب و سنت - یعنی لزوم جمع آوری آیاتالاحکام که در آن مسئله فقهی دخیل است که آنها معمولاً در لابهلای استدلالات فقهی در کلمات فقها آمده است و همچنین روایاتی که پیرامون آن موضوع وارد شده است؛ چون این دو ادلهی اصلیِ اجتهادیِ استنباط حکم فقهی را تشکیل میدهند که عمدتاً منابع ما یا برگشت میکند به کتاب و یا سنت
🔹روایات هم باید از نظر اَسناد و متون بررسی شوند و این مستلزم اشراف بر قواعد رجالی و وثاقت روات و یا مسائلی که جایگزین وثاقت آنها است، میباشد و همچنین دستهبندی روایات هر مسأله که چند طائفه از روایات در آن مسئله وجود دارد و دلالت آنها و تنافی و عدم تنافی و جمع عرفی میان آنها است
🔹 این نکته مهمترین بخش استدلال فقهی را تشکیل میدهد؛ زیرا که موجب ایجاد دلیل اجتهادی - که اکمل و اقدمالادله است - میباشد؛ لذا میبینید فقهای ما در مسائل فقهی بیشترین بحثها و متراکمترین تحقیقاتشان بر روی همین بخش از استدلالات است.
🔹بحمدالله روایات فقه شیعه زیاد بوده و در همه مسائل وجود دارد و منابع روایی ما بسیار غنی و متراکم است. مثلا فقط در کتاب کافی بیش از ۱۶ هزار حدیث در احکام فقهی وجود دارد که بیش از مجموع روایات صحاح سته اهل سنت است که در اعم از فقه و غیر فقه وارد شده است و اساساً گفته میشود که مجموع روایات اهل سنت که در مسائل فقهی که از پیامبر (صلی الله علیه و آله) - معصوم (علیهالسلام) - نقل شده است، بسیار محدود و ناچیز است و سایر روایاتشان فتاوای صحابه است که برای مجتهدین حجیت ندارد.
(درس خارج فقه، ۱۳۹۳/۲/۶)
http://www.eshia.ir/feqh/archive/text/shahroudi/feqh/92/930206/
@Asre_jadid_57
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ مشخصات یک #استدلال_فقهی صحیح از منظر آیت الله هاشمی #شاهرودی (بخش ۲)
▫️لزوم اشراف و اطلاع بر #اقوال فقهاء
🔹نکته دوم: لزوم اشراف و اطلاع بر اقوال فقهاء است؛ خصوصاً آراء قدمای از اصحاب که نزدیک به عصر معصومین علیهمالسلام بودند. این مسئله نیز از جهاتی مهم است:
🔹اولاً: اقوال فقها مخصوصاً قدما در خیلی جاها کاشفیت از #اجماعات و ارتکازات متلقی از معصومین (علیهم السلام) را مشخص میکند که به طور مستقیم سنت و قول معصوم را اثبات میکند و فهم این کاشفیت از قول معصوم (علیهم السلام) بدون مراجعه به اقوال دقیق علمای سابق و فهم جوّ فقهی آن مسئله در آن زمانها میسر نیست
🔹 ثانیاً: اقوال فقها دارای فایده غیرمستقیم نیز میباشد؛ زیرا که فقها هم این روایات در دستشان موجود بوده است و نزدیک به زمان معصوم (علیهم السلام) میزیستهاند ولذا #استظهارات آنها و نکاتی را که در استظهار ذکر کردهاند در فهم آنروایات بسیار مفید است و ممکن است قرائنی به دست بدهد که فهم این قرائن برای فقیه متأخر، خیلی کارگشا است.
🔹البته تصور نشود که اینها تأثیر انحرافی است؛ بلکه برعکس است، تأثیر درست در فهم روایات و استظهار از آنها است و خیلی وقتها که انسان میبیند همه فقهای گذشته این استفاده و استظهار را از روایتی مطرح میکنند مشخص میشود که این دلالت و استفاده صحیح است.
🔹همچنین اطلاع بر اقوال فقهاء گذشته ارتکازات متشرعه را درست میکند و به عنوان قرائن معنوی میتواند استظهاری را تشکیل دهد، فلذا میبینید فقهای ما در این قسمت هم به اقوال قدما و تتبع در آنها خیلی بها میدهند.
🌐http://www.eshia.ir/feqh/archive/text/shahroudi/feqh/92/930206/
@Asre_jadid_57
🆔 @ravesh_ejtehad
آشنایی با کتابخانه های دیجیتالی
http://dlib.nyu.edu/aco/search/?author=%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%B0%D9%8A&scope=containsAny
پایگاهها و نشریات الکترونیکی رایگان
دسترسی آزاد به متن کامل پایان نامه های دانشگاههای کشورهای اروپایی و امریکایی
http://www.ohiolink.edu/etd
پایگاه مقالات و پایان نامه های الکترونیکی دانشگاه اوهایو
http://www.dart-europe.eu/basic-search.php
دسترسی آزاد به متن کامل پایان نامه های ۳۷۹ دانشگاه از ۲۰ کشور اروپایی
http://dspace.mit.edu
مقاله ها و پایان نامه های تولید شده توسط اساتید و دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی (از کارشناسی تا دکتری) در دانشگاهMIT در معماری و مهندسی کامپیوتروفناوری
http://www.modares.ac.ir
دانلود رایگان پایان نامه های موجود در دانشگاههای برتر جهان
Networked Digital Library of Theses and Dissertations: NDLTD
کتابخانه دیجیتالی جهانی رسالهها و پایاننامههای الکترونیک وزارت آموزشی امریکا : با عنوان تسهیم اطلاعات دانشگاهی
Theses Canada Portal
پرتال پایاننامههای کانادا: متن کامل پایان نامه های دانشگاهی
Dissertations & Abstract Database
پایگاه اشتراک پایان نامه ها توسط دانشجویان صفحات ابتدایی هر پایاننامه (۲۵ صفحه اول) رایگان
Guide To Electronic Theses and Dissertations
راهنمای رساله و پایاننامههای الکترونیک وابسته یونسکو
Digital Library of ETDs (Electronic Theses and Dissertations
کتابخانه دیجیتالی شبکهای رساله و پایاننامههای دانشگاهی
Australian Digital Theses Program
چکیده و متن کامل رساله های دکتری دانشگاههای مختلف استرالیا
NARCIS – National Academic Research and Collaborations Information System
پایگاه اطلاعات علمی کشور هلند: شامل مقاله، پایان نامه و …
Wake Forest University: Electronic Theses & DissertationsMcGill electronic thesis initiative (Pilot Project)
پایان نامه های ارشد و دکترای دانشگاههای آمریکا و کانادا و برخی دانشگاههای بین المللی
Worcester Polytechnic Institute: Electronic Theses and Dissertations
UCL Discovery
دسترسی به متن کامل پایان نامه های دانشگاه یو.سی.ال لندن
TrovePQDT Open
دسترسی آزاد به متن پایان نامه هایی که متولیان، آن را به رایگان در محیط وب قرارداده اند. ارائه شده توسط شرکت UMI
Library and Archives Canadahttp://eprints.rclis.orgADT(The Australian National University Library)Theses Canada Portal
مجموعه متمرکز پایان نامه های دانشگاههای کانادا
Brigham Young University: Electonic Theses and DissertationsRhodes eResearch RepositoryWilliams College: Electronic ThesesUniversity of Pretoria Electronic Theses and DissertationsPennsylvania State University: Electronic Thesis and Dissertation ArchiveUniversity of Florida: Electronic Theses & Dissertations
پایگاههای جامع موضوعی
DOAJ
دسترسی آزاد به مجلات و مقالات به چند زبان
OpenDOAR
دسترسی آزاد به منابع اطلاعات علمی و دانشگاهی
Scielo
دسترسی به متن کامل بیش از ۵۰۰ در قالب یک پروژه بین المللی که رو به گسترش است.
MagPortal
دسترسی به متن کامل مقالات با موضعات مختلف از سال ۲۰۰۰ به بعد. همچنین دسترسی به ۱۰۰۰ عنوان مجله پزشکی
http://www.digital-scholarship.org
نشریه الکترونیکی رایگان جهت دسترسی آزاد به مقالات از سال ۱۹۸۹
http://www.opensciencedirectory.net
یک پایگا اطلاعاتی شامل ۱۳۰۰۰ عنوان مجله با دسترسی آزاد و مجلات پروژ های خاصی مثل Hinari , Agora, Oare
http://escholarship.org
مخزن سازمانی رایگان کتابخانه دیجیتال کالیفرنیا
http://www.ije.ir
نشریه الکترونیکی دسترسی آزاد به صورت فصلنامه منتشر شده و موضوعات مهندسی شیمی، کامپیوتر، الکترونیک، صنعتی، مواد، معدن، هسته ای، پترلیوم، پلیمر و دیگر حوزه های مهندسی بین رشته ای را شامل می شود.
http://eprints.nottingham.ac.uk
مخزن سازمانی دانشگاه ناتینگهام در همه زمینه های موضوعی با قابلیت جستجو و مرور بر اساس دانشکده، پدیدآور، نویسنده، ویراستار، سال یا نوع منبع .
https://digitalcollections.anu.edu.au/handle/1885/26
آرشیو رایگان منابع دانشگاه ملی استرالیا شامل کتب ،مقالات نشریات و کنفرانسها ، پایان نامه ها ، گزارشات سازمانها ودیگر منابع اطلاعاتی در زمینه های موضوعی مختلف
http://atoz.ebsco.com/Titles/8623?lang=en&lang.menu=en&lang.subject=en
ابزار جستجوی مقالات در مجلات دسترسی آزاد
freefullpdf
۸۰ میلیون مقاله و مدارک علمی رایگان
libgen
سایت دانلود رایگان مقاله و کتاب
ISC
پایگاه استنادی جهان اسلام بزرگترین پایگاه اطلاعاتی امکان دسترسی به متن کامل بیش از ۱۵۰۰۰۰۰۰ رکورد علمی ایران و جهان اسلام به زبان های مختلف و در موضوعات مختلف
ایران ژورنال
خدمت ایران ژورنال از سوی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، شامل مقاله های الکترنیکی فارسی، عربی و انگلیسی است که به صورت جداگانه قابل جستجو هستند و قابلیت جستجوی پیشرفته در بین بیش از ۲۳۶ هزار رکورد
کتابخانه ایلرنیکا
تامین رایگان و آنی مقالات علمی از پایگاه های معتبری همچون Sciencedirect، IEEE، Wiley Online Library، Springer، Emerald Insight
فری پیپر
امکان دانلود رایگان مقاله از طریق وب سایت های مرجع علمی همچون sciencedirect و springer ، Sage Journals Oxford Journals Wiley Online Library Informs.org nature.com ProQuest IEEE Taylor & Francis
ایران پیپر
دسترسی از طریق لینک و DOI به تمام پایگاه های اصلی (دانلود رایگان و نامحدود از ScienceDirect ،Springer ،IEEE و TandFonline)
پیپر دانلودر
دانلود متن کامل و pdf کلیه مقالات علمی پژوهشی و isi موجود در ساینس دایرکت، گوگل اسکولار، الزویر، اشپرینگر و سایر سایت های مقاله را به رایگان و بدون نیاز به ثبت نام و تنها با دانستن لینک یا doi
پایگاههای موضوعی
http://www.bentham.org/open
دسترسی رایگان به بیش از ۲۳۰ مجله در حوزه های علوم و تکنولوژی ، علوم پزشکی و اجتماعی
www.biomedcentral.com/journals
پایگاه مقالات در حوزه علوم پزشکی
http://www.ohiolink.edu/etd
پایگاه مقالات و پایان نامه های الکترونیکی دانشگاه اوهایو
http://www.dart-europe.eu/basic-search.php
دسترسی آزاد به متن کامل ۲۵۴۶۴۰ پایان نامه ۳۷۹ دانشگاه از ۲۰ کشور اروپایی
https://journals.ut.ac.ir
پایگاه نشریات الکترونیکی دانشگاه تهران
http://rzblx1.uni-regensburg.de/ezeit/select.phtml?bibid=UBR&colors=7&lang=en
راهنمای مجلات الکترونیکی علمی و دانشگاهی ، که مجلات رایگان آن با علامتی سبز رنگ متمایز شده است.
http://library.georgetown.edu/newjour
راهنمای مجلات جدید الکترونیکی رایگان
http://dspace.mit.edu
مقاله ها و پایان نامه های تولید شده توسط اساتید و دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی (از کارشناسی تا دکتری) در دانشگاه MIT در معماری و مهندسی کامپیوتروفناوری
http://arxiv.org
آرشیو رایگان کتابخانه دانشگاه Cornell در موضوعات فیزیک، کامپیوتر، ریاضی، بیولوژی و آمار
http://eprints.ecs.soton.ac.uk/cgi/search/advanced
آرشیو رایگان مقاله ، کتاب، گزارشات فنی، پایان نامه و… دانشکده الکترونیک و کامپیوتر دانشگاه سوتهامتون
http://scientiairanica.com
مقالات رایگان مهندسی شهری، مهندسی پزشکی ،مهندسی کامپیوتر و الکترونیک، نانوتکنولوژی و …
http://econpapers.repec.org/article
اکثر مطالب سایت در قالب اسناد کاربردی، مقاله و کتاب در موضوع اقتصاد قابل دسترسی کامل هستند.
projecteuclid. org
دستیابی به اطلاعات در زمینه ریاضی و آمار وجود دارد.
http://www. iied. org/pubs
سایت موسسه بین المللی توسعه و محیط زیست شامل: کشاورزی و تغذیه، تنوع زیستی، تغییرات آب و هوا، سرزمینهای خشک و سرسبز،انرژی و استخراج معدن، اقتصاد محیط زیست، مدیریت و برنامهریزی محیط زیست، جنگل داری، سرمایه گذاری ، توسعه شهری، فقر شهری و آب و بهداشت …
http://www.webology.org
نشریه الکترونیکی رایگان (دسترسی آزاد) در زمنیه وب چهان گستر و علوم کتابداری و اطلاع رسانی
http://dlist.sir.arizona.edu/view/subjects
آرشیوی رایگان از انواع مختلف منابع اعم از مقاله ، گزارش ، پایان نامه ، و… در تمام زمینه های مختلف علوم کتابداری واطلاع رسانی
http://caltechlib.library.caltech.edu/view/subjects
آرشیو رایگان کتابخانه Caltech شامل انواع مختلف منابع اعم از مقاله ، گزارش و… در زمینه علوم کتابداری واطلاع رسانی
http://eprints.rclis.org
دسترسی آزاد به حدود ۸۰۰۰ مدرک علمی – فنی منتشر شده یا نشده در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی
http://www.ariadne.ac.uk
فصلنامه بریتانیایی اطلاعات حرفه ای در مینه آرشیوها،کتابخانه ها و موزه ها در اختیار قرار می دهد.
http://journal.code4lib.org/mission
مجله ای رایگان در حوزه کتابخانه، تکنولوژی و آینده
هدایت شده از روش شناسی اجتهاد | روشنا
استاد مبلغی ۲۲ اسفند.m4a
14.28M
🔹فایل صوتی ۸ گام اجتهاد (جلسه اول)
🔹استاد مبلغی (۱۴۰۲/۱۲/۲۲)
@h_bagiyatollah_kharej
🔸روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
هدایت شده از روش شناسی اجتهاد | روشنا
ahamiyat_noskhe_pajohi.mp3
18.37M
✅ اهمیت نسخهپژوهی در فرایند استنباط
🔹استاد رضا مختاری
🔹 ۱۳ اسفندماه ١۴٠٢، قم، مدرسه عالی فقه و اصول امام حسین(علیهالسلام)
@ijtihad
🔸روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ هشت گام #حل_مسئله_فقهی
🔹استاد #الهی_خراسانی (استاد خارج فقه و اصول)
🔹 هشت گام حل مسئله فقهی عبارت است از: ۱. مسئلهیابی ۲. نیازسنجی ۳. صورتبندی مسئله ۴. فرضیه شناسی یا فرضیهسازی ۵. ارزیابی عمومی فرضیهها ۶. تحلیل و ارزیابی اطلاعات (ادله و مدارک) ۷. جمع و ترجیح ادله ۸. استوارسازی نتیجه.
🔹بعضی از بزرگان از آیات و روایات شروع میکنند بعد به دنبال اجماع و عقل میروند. اصول عملیه را هم بعضی امروزه ابتدائا بهعنوان تأسیس اصل میآورند و بعضاً در آخر بحث میآورند، هرکدام از این روشها که انجام شود باید بدانید که غیر از شیوه واقعی کار شما است.
🔹شیوه واقعی که عملاً اتفاق میافتد شبیه آن چیزی است که در بخشهایی از مکاسب یا در حلقه استفتائات یا در جلسات تحشیه عروه میبینید. آنها وضعیت واقعی حل مسئله است. در آنها جستجوی ادله واقعاً از کجا شروع میشود؟ واقعیت این است که از نقطهای آغاز میشود که به تصویر ادله از نگاه شما ارتباط ندارد. ما در مرحلهای هستیم که از مبادی و قواعد و عمومات عبور کردیم و آنها در اختیار محقق بوده است.
🔹فقها اولین کاری که میکنند بررسی جواهر سپس حدائق است. به این دلیل که بالاترین حجم ادله در این دو کتاب عرضه شده است. چرا حدائق؟ زیر متفاوت است. اگر جواهر نبود، مفتاح الکرامه بررسی میشد. وقتهایی که سرعت عمل نیاز دارید نسبت به استفاده از نرمافزار نورالدرایة غافل نشوید زیرا کار سندشناسی را حداقل بر مبنای نظرات رجالی آیتالله شبیری میتوانید دسترسی پیدا کنید ...
متن کامل: http://ijtihadnet.ir/?p=73165
@ijtihad
🔸روششناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
✅ فایل #نوشتاری هشت گام حل مسئله فقهی
🔹استاد الهی خراسانی (استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه مشهد)
🔹هشت گام حل مسئله فقهی(سرفصل های ارائه شده):
۱. مسئلهیابی
۲. نیازسنجی
۳. صورتبندی مسئله
۴. فرضیهشناسی/سازی
۵. ارزیابی عمومی فرضیهها
۶. تحلیل و ارزیابی اطلاعات (ادله و مدارک فقهی)
۷. جمع و ترجیح ادله
۸. استوارسازی نتیجه
🔹 ۱ دی ۱۴۰۱، افتتاحیه رقابتهای علمیپژوهشی نخبگانی حل مسئله فقهی
@reghabatelmip
🔸روش شناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 @ravesh_ejtehad
01 روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی.mp3
20.51M
🔰 روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی
حضرت استاد سیدیدالله یزدان پناه در دومین مدرسه تابستانه طلاب در حرم مطهر رضوی که توسط مدرسه علمیه دارالعلم مشهد برگزار شد پیرامون روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی نکاتی را مطرح کردند.
اهم مباحث مطرح شده در جلسه اول مدرسه علوم عقلی:
🔹واقع نمایی متون معارفی:
محتوای این متون، نوعی هستی شناسی دینی است. خاصیت هستی شناسی دینی، قدسی بودن آن است.
🔹ظهورگیری در حیطه ادراک واقع و معارف ناظر به آن
معمولا ظهورگیری از راه بنا عقلا برای ابراز ما فی الضمیر تصحیح می شود.
🔹شیوه ظهورگیری از متون معارفی:
مباحث معارفی برخلاف مباحث فقهی، دستوری نیستند بلکه عمدتا ناظر به توصیف امور ماورائی هستند.
🔹گاهی ظهورگیری از متن دینی ناظر به انضباط در آیه است. به طور مثال: در آیه و لله المشرق و المغرب فاینما تولوا فثم وجه الله. فاء در آیه ظهور در تفریع دارد. این تفریع باید معنا شود.
🔹یکی دیگر از موارد ظهورگیری، لوازم بیّن یک واقعه توصیف شده در متن دینی هستند.
#روششناسی_اجتهاد
#متون_دینی
#استاد_یزدانپناه
منبع
📚 📕 مقدمات اجتهاد 🖌📝
📱@Moghaddemat
02 روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی.mp3
21.62M
🔰 روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی
حضرت استاد سیدیدالله یزدانپناه در دومین مدرسه تابستانه طلاب در حرم مطهر رضوی که توسط مدرسه علمیه دارالعلم مشهد برگزار شد پیرامون روششناسی اجتهاد آموزههای معرفتی از متون دینی نکاتی را مطرح کردند.
اهم مباحث مطرح شده در جلسه دوم مدرسه علوم عقلی:
نقش عقل بر اساس رویکرد میانه:
🔸عقل بر جدلی و برهانی تقسیم میشود.
عقل جدلی یا مشهوری، عقلی است که مطلب را برای خود یا مخاطب سامان می دهد و باعث اقناع وی میشود. چنین عقلی لزوما به دنبال کشف واقع نیست بلکه هدف نهایی آن، اقناع است.
عقل برهانی، ناظر به واقع و کشف حقیقت است.
🔸محتوای متون دینی، واقع قدسی است. از این روی، در فهم این متون نیز باید از عقل برهانی بهره برد. مداقه در این متون نیز مداقه برای کشف واقع است، آنگونه که هست، نه اقناع.
🔸عقل برهانی در فهم متون دینی سه کارکرد دارد:
🔸عقل فاهم
برای فهم یک متن باید بستر آن را شناخت. بستر متون دینی، هستی شناسانه است. این بستر همسوی با بستر فلسفه و کلام باشد.
کار دیگر عقل فاهم، جمع سالم بین روایات است.
🔸عقل پایهای:
عقل پایه ای، عقلی فطری و مدرک اولیات، فطریات و لوازم بیّن آنهاست. چنین عقلی، پایه فهم است. در فهم متون دینی نیز این عقل، پایه است.
🔸عقل نظام یاب:
هستی شناسی قدسی، نظام مند است و این نظام مندی در متون دینی هم منعکس شده است. کشف و پیوند میان گزاره های پراکنده دینی، وظیفه عقل نظام یاب است.
#روششناسی_اجتهاد
#متون_دینی
#استاد_یزدانپناه
منبع
📚 📕 مقدمات اجتهاد 🖌📝
📱@Moghaddemat
لیستی از بزرگترین #کتابخانه های اینترنتی # اسلامی ،عربی :
✅المکتبة الوقفية👇👇
https://waqfeya.net/categories
✅المکتبة الشاملة
👇👇
https://shamela.ws/#categories
✅المکتبة الشيعية👇👇
http://shiaonlinelibrary.com/%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AC%D9%85%D9%88%D8%B9%D8%A7%D8%AA
✅مکتبه اهل بیت
👇👇👇
https://ablibrary.net/#/
✅اسلام وب
👇👇
https://www.islamweb.net/ar/library/index.php?page=listing
✅کتابخانه قائمیه👇👇
https://lohedana.ir/
✅کتابخانه کتاب پدیا ( کتابهای تخصصی عربی)👇👇
http://www.ketabpedia.com/
✅#کتابخانه_عربی_تبیان👇👇
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=31141&Language=2
✅کتابخانه دیجیتال نور👇👇
https://noorlib.ir/book/list
✅مدرسه فقاهت👇👇
https://pdf.lib.eshia.ir/all
✅المکتبة الإسلامية (رافد)
👇👇👇
https://books.rafed.net/
✅موقع المکتبة
👇👇
http://www.almaktba.com/
✅مکتبة الوراق👇👇
http://www.alwaraq.net/
✅کتابخانه اسلام ویب👇👇👇
http://www.islamweb.net/newlibrary/index.php
✅کتابخانه دانشگاه ام القری عربستان👇👇
https://uqu.edu.sa/lib
✅کتابهای خطی عربی ( کتابخانه دانشگاه ملک فیصل)👇👇
http://www.kfu.edu.sa/ar/Deans/Library/Pages/Manuscripts.aspx
✅کتابخانه کتب👇👇
http://www.kutub.info/library
✅کتابخانه الکترونیکی دانشگاه دمشق
👇👇
http://jamaa.net/books.php
سایت کتابي الإلکتروني
mybook.bibalex.org
✅بوابه المعرفه
👇👇
https://sdl.edu.sa/SDLPortal/Publishers.aspx
✅المكتبة الإلكترونيّة للكتب المجانية
👇👇
https://download-pdf-ebooks.org/#google_vignette
حدیث معلّل
یکی از شاخه های مهم علوم حدیث #علل_الحدیث است که به آسیب شناسی احادیث و روایات می پردازد. منظور از علت در اصطلاح علل الحدیث ضعف ها و مشکلاتی است که در حوزۀ حدیث وجود دارد.
شهید ثانى در تعریف حدیث معلّل و شرح مسائل آن می نویسد:
«شناخت حدیث معلّل از ظریفترین و شریفترین رشته هاى علوم حدیث است. در علم الحدیث آن حدیثى را معلّل میخوانیم که عیب و عوار آن مخفى باشد و ظاهر آن صحیح و بی عیب جلوه کند. شناخت عیوب پنهانى در امکان همگان نیست و جز خبرگان فنّ حدیث و آشنایان با متن و سند و تیز هوشان رشته تحقیق به شناخت آن موفق نمی شوند.
براى شناخت حدیث معلّل و دریافت علل ناپیدا، موازینى هم به دست داده اند که از آن جمله تفرُّد راوى است. به این معنى که تنها یک نفر سندى را ارائه دهد که همدرسان او ارائه نکرده اند و یا متنى را روایت نماید که سایر همگنان او روایت نکرده اند و یا دیگران همان متن و سند را به گونه اى دیگر در اصل خود ضبط کرده اند و یا چون وارسى شود، معلوم گردد که سند موصول ارسال دارد و یا حدیث موقوف در قالب حدیث مرفوع آمده است و یا متن حدیث با یک متن دیگر خلط شده است و یا آنکه راوى در نقل به معنى دچار توهّم و تحریف گشته است و ….
نمونه:
محمّد بن أحمد بن یحیی، عن یعقوب بن یزید، عن یحیى بن المبارک، عن عبداللَّه بن جبله، عن أبی عبداللَّه (ع) أنّه قال: من ترک رمى الجمار متعمّداً لم تحلّ له النِّساء. و علیه الحجُّ من قابل. (تهذیب / ج۵ / ص۲۶۴)
در سند این حدیث، عبداللَّه بن جبله الکنانى مستقیماً از امام صادق (ع) روایت می کند و چون میدانیم که امام صادق در سال ۱۴۸ هجرى رحلت کرده است و عبداللَّه بن جبله در سال ۲۱۹ فوت کرده است (رک: ابن النجاشى رقم ۵۶۳) فاصله این دو تاریخ ۷۱ سال است و نشان میدهد که عبداللَّه بن جبله نمیتواند مستقیماً از امام صادق روایت کند زیرا نه او را در شمار معمّرین یاد کرده اند و نه در شمار اصحاب امام صادق. بلکه فقط در شمار اصحاب امام کاظم یاد شده است. بنابراین هرجا حدیثى مشاهده شود که ابن جبله مستقیماً از امام صادق روایت کرده است، حدیث مرسل خواهد بود.
https://mbehboudi.org/book/elalol-hadith/
یکی از امور مهم در فقه الحدیث، توجه به روایات معلّل و تشخیص آن ها از روایات صحیح است.
شناخت روایات معلّل نیاز به اطلاعات دقیق و تخصص لازم در حدیث شناسی دارد، و تنها استادان فن حدیث و خبرگانی که به اسناد و متون روایات آشنایی کامل داشته باشند، از عهده تشخیص روایات معلّل برمیآیند.
امور ذیل از نشانههای علت در حدیث است:
۱. تفرد راوی در نقل؛
۲. حدیث به ظاهر دارای سند موصول است، ولی پس از تحقیق روشن میشود که برخی از افراد سند حذف شده است؛
۳. روایت در ظاهر مرفوع است ولی در واقع موقوف میباشد که در قالب مرفوع نقل شده است؛
۴. متن حدیث با متن روایت دیگری مخلوط شده یا سند حدیثی در ضمن سند روایت دیگری آورده شده است؛
۵. راوی در هنگام نقل دچار توهم و تحریف گشته است مثلاً کلمه یا جملهای به روایت افزوده است؛
۶. تقطیع روایت در مواردی که بخش متروک با بخش مذکور دارای پیوند معنایی باشد.