📅 تاریخ 14010818.MP3
29.08M
🎙 👤 درس و استاد #دورهمی_طلبگی
استاد سید مهدی میرباقری
📅 تاریخ: 1401/08/18
صوت دروس مدرسه تخصصی فقه امام کاظم علیه السلام
https://eitaa.com/hosoon_sal99
هدایت شده از دفتر فقه معاصر
♻️ دیروز جلسه ۳۲۰ شورای علمی فقه معاصر را برگزار کردیم. در این ۶ سال و نیم فعالیت دفتر فقه معاصر و در این ۳۲۰ جلسه بحمدالله هر یک از اساتید حداقل در ۸۰ درصد و برخی تا ۹۰ درصد جلسات حضوری #فعال داشتند و در ایام کرونا و غیر آن بدون کمترین کاهشی، جلسات منظم و با کمترین غیبت برگزار شد.
♻️ بعد از چند ماه بحث فشرده، در حال اتمام یکی از سختترین بحثهای مربوط به شخص حقوقی، یعنی تحلیل رابطه مدیر با شخص حقوقی هستیم. بحثی جذاب که معرکه آرا است و تقریبا دیروز بحثش #تمام شد.
♻️ هر چند مباحث #درسی بخش دوم کتاب «الشخص الاعتباري» تقریبا تمام شده است و ان شاالله کتاب در دیماه منتشر میگردد، اما مباحث اضافی و #مطالعاتی زیادی تا سال آینده به این کتاب اضافه میشود که آن را به سطح #مرجع علمی و کتاب منحصر به فرد اجتهادی در این حوزه خواهند رساند.
♻️ امید است حاصل چند سال کار علمی اساتید و متخصصین این حوزه در برون رفت #نظام از بسیاری از مسائل مربوط تاثیر چشمگیر داشته باشد. مسائلی که گزارش و سوالات پیرامون آن به صورت پیوسته از نهادهای تصمیمگیر به دست ما میرسد.
❌ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزههای علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
مرکز تفقه علوم اسلامی
♻️ دیروز جلسه ۳۲۰ شورای علمی فقه معاصر را برگزار کردیم. در این ۶ سال و نیم فعالیت دفتر فقه معاصر و د
💠 «شخصیت حقوقی»، محصول رویکرد فردی به فقه
باید توجه داشت که «فقه موضوعات» در مواجهه با موضوعات نظام¬مند به دو گونه عمل می کند؛ یا کل آن را به مثابه یک هویت واحد تحت هویت حقوقی ملاحظه می کند و یا به افراد و آحادی که در آن حضور دارند می نگرد و به تعیین وظیفه آحاد می پردازد. در حالت اول کل مجموعه را یک «شخصیت حقوقی» به حساب می آورد و از آثار و احکام آن سخن می گوید مثلاً یک شرکت، کارخانه و یا دانشگاه را به عنوان شخصیت حقوقی لحاظ کرده و به بررسی احکام آن همچون مالکیت و وقف و... می پردازد، اما از آنجا که غالباً در لسان فقها، شخصیت حقوقی، متعلق احکام تکلیفی قرار نمی گیرد، مکلف به حساب نمی آید، بلکه همچون دیگر موضوعات، صرفاً احکام وضعی خواهد داشت.
📚درآمدی بر رویکردهای فقه حکومتی، انتشارات تمدن نوین اسلامی، 1396
💢فقهی میخواهیم که سرپرستی تکامل اجتماعی را برعهده بگیرد/ وظیفه فقه فقط دورکردن از عقوبت نیست
✔️استاد سیدمحمدمهدی میرباقری:
🔹ما فقهی میخواهیم که سرپرستی تکامل اجتماعی را برعهده بگیرد و در ذیل آن هم ساختارها ساخته و هم متحول میشوند لذا ماموریت فقه فقط ساخت نظام نیست و تکامل حیات اجتماعی هم جزء ماموریتهای فقه است.
🔸اگر فلسفه فقه را علم درجه دو و ناظر به فقه بدانیم اصلیترین مفهومی که در فلسفه فقه باید بحث شود، مفهوم حکم خواهد بود و اگر در آن توسعه ایجاد نکنیم امکان گسترش فقه را نخواهیم داشت.
🔹باید دنبال احکامی باشیم که تامین از عقوبت را برای ما فراهم میکند یعنی کار فقه این است که احکامی بدهد که آحاد مکلفین از عقوبت خدا دور شوند و ماموریت علم اصول هم مستندسازی این سطح از فقه است که مرحوم آیتالله خویی به خوبی به آن پرداخته و فرموده است برای تامین از عقوبت نیاز به فهم احکام داریم و ماموریت اجتهاد تامین مردم از عقوبت است.
🔸اگر نتوانیم مفهوم پرستش را فراوری کرده و توسعه دهیم، فقه وارد حیات و عرصه اجتماعی هم نخواهد شد؛ بنابراین رسالت آن فقه سرپرستی اجتماعی در ذیل نظامات تاریخی است که فقط معصومین عهدهدار آن هستند و ایشان نسبت به تاریخ ولایت مطلقه اجتماعی دارند.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=68631
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
1.mp3
34.65M
📼 #گزارش_صوتی
1️⃣ #بخش_اول
جلسه مشترک عصرانه علمی موسسه تخصصی فقه امام کاظم (ع) و طرح شهید بیاضی زاده (شاخه استعدادهای حل مسئله)
🔰 سلسله نشستهای تخصصی مبانی نظری ناظر به حل مسئله
🔖 اعتبارات عقلایی در نظام اصول حضرت امام(ره)
🔹 ارائه دهندگان:
۱. حجتالاسلام علی فرحانی
۲. حجتالاسلام امین اسدپور
۳. حجتالاسلام سید مهدی موسوی
۴. حجتالاسلام سید علی موسوی
🔹 دبیر نشست :
حجتالاسلام علی محمدی
@asranehelmi
@asranehelmi
@asranehelmi
2.mp3
22.18M
📼 #گزارش_صوتی
2️⃣ #بخش_دوم
جلسه مشترک عصرانه علمی موسسه تخصصی فقه امام کاظم (ع) و طرح شهید بیاضی زاده (شاخه استعدادهای حل مسئله)
🔰 سلسله نشستهای تخصصی مبانی نظری ناظر به حل مسئله
🔖 اعتبارات عقلایی در نظام اصول حضرت امام(ره)
🔹 ارائه دهندگان:
۱. حجتالاسلام علی فرحانی
۲. حجتالاسلام امین اسدپور
۳. حجتالاسلام سید مهدی موسوی
۴. حجتالاسلام سید علی موسوی
🔹 دبیر نشست :
حجتالاسلام علی محمدی
@asranehelmi
@asranehelmi
@asranehelmi
💠 توسعه مقاومت و جهاد
مرحوم استاد سید منیرالدین حسینی (ره)
استاد حسينى: اگر «توسعه مقاومت» را ببينيد مى گوئيد: كه حتماً اين جنگ هشت ساله چيزى را در دنيا ايجاد كرد كه آن¬را اصلاً اول انقلاب نداشتید. شاه که رفته بود، براى نظام اسلامى اینگونه حساب باز نمى كردند، لذا پشت سر هم پيشبينى كودتا مىكردند، ولى الان پيشبينى كودتا نمىكنند، چرا؟
سوال: در این صورت بايد تهاجمات بيش از حد و اندازه داشته باشيم، هميشه استراتژى ما تهاجم باشد؛ در حد متصور، تهاجم فراگير داشته باشيم!
استاد حسينى: چرا مىگوئيد: «تهاجم»؟ چرا نمى گوئيد: «جهاد»؟ اين يك سؤال مهمى است كه كسانى كه مى گويند كه اسلام دين رأفت و دموكراسى و لطف است و اصلاً كارى به جنگ و كشتن و... ندارد مگر «أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُم» و امثال آن را نمى بينند؟ آيا اين دعوتى كه خداوند می فرماید: من جان و مال شما را مى خرم و شما با من معامله مى كنيد و اين تجارت، تجارت «تِجَارَةً لَنْ تَبُورَ» است و...، اينها فقط مخصوص زمان ابتداى اسلام و زمان حضرت ولى عصر(عج) مىباشد؟ آيا اين وسط به قول شما زنگ تعطيل است؟!
سوال: طرف ديگر آن هم هست؛ بنابر فرمايش شما مىبايست هر چه بيشتر جهاد را هم كيفيتاً و هم كميتاً شدت بدهيم؟
استاد حسينى: احسنت!
سوال: معناى آن اين خواهد بود كه به جاى عراق با شوروى و امريكا بجنگيم؟!
استاد حسينى: اتفاقاً خيلى خوب است كه شرايط زمان و مكان خود را محاسبه كنيد و از پايگاه عراق با امريكا بجنگيد. چرا؟ چون گاهى شما مثل آلمان به دنيا اعلان جنگ مىدهيد، گاهى اينطور نيست، گاهى جنگ را به اين صورت اعلان می کنید که من با اين متجاوز مىجنگم، تا آخر هم مىگوئيد: من با اين متجاوز مىجنگم، ولی واقعاً صحبت جنگ با اين نيست. مىدانيد كه ناو آمريكا در خليج فارس آمده است و شما با عراق مىجنگيد. البته به نظرم مىآيد كه اگر اين ترديدها [در شلیک به ناو آمریکا] نبود قضايا به نحو ديگرى مىشد. ريشه اين ترديدها هم اين است كه «فقه حكومتى» و «كلام حكومتى»، به عبارت ديگر «ادراكات حكومتى» نداریم. ادراكات در حد «توسعه قدرت دين» و «توسعه جريان تعبد» در حوزه ها هنوز نضج نگرفته است. لذا در زمان جنگ از اينجا يك دسته ترديدهاى منطقى و فنى به شهرستان مىرسيد، نماينده بعضى از آقايان، اين ترديدها را به صورت انتقادهاى تخريب كننده اذهان و به ترديد كشاننده جامعه نشر مىدادند كه اين امور علت توقف جامعه مىشد!
آقای ميرباقرى: در نقطه مقابل، هيچگاه كفار از اين ترديدها نمى كنند كه اگر ما جنگيديم شايد بدتر شد! آنها دنيا را گرفتند و هيچگاه از اين فكرها نمىكنند كه شايد هم اگر ما مقاومت كنيم، مسلمين سختتر مى شوند! ولكن به ما كه مى رسد از اين ترديدها پيدا مى شود!
📚📚جلسه هفتم مبادی اصول فقه احکام حکومتی
🏠@feghhevelaee
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پاسخ آیتالله بروجردی به استفتای شاه
🌐 ولی اگر قایل به فقه ولایی بودند می توانستند در این خصوص حکم به حرمت دهند.
💠 وابستگی به الگوهای اقتصادی غربی
🔹 مرحوم سیدمنیرالدین حسینی (ره)
در نظام ولايت الهيه مسائلي طرح ميشود و اين كه بگوييد: اين مسائل را رها كنيد و آنها را به متخصصها بدهيد يعني چه؟! معنایش اين نيست كه در اين بخش از حيات، تابع آن مردک يهودي شويم؟ تابع كينز و امثالش بشويم؟ آن هم درروابط انساني؟!! و بعد هم بگوييم ربا را كه نميشود حذفش كرد و ببينيم اسمش را چگونه ميتوان عوض كرد؟! يعني احكام رساله را بياوريم تا ما بر اساس مدل كينز گزينش بكنيم تا وقتي فردي به ظاهر قضيه نگاه كرد بگويد مسائل فقهي است ولي باطنش (كه سازماندهي اينهاست) مدل ربا باشد ،يعني مدل جريان دادن ربا در همه امور جامعه باشد!! كه حتي تعريف بيع و شراء را هم بر اساس ربا ارائه دهد. يعني چه؟ يعني وقتي كارخانه چيزي را تولي ميكند به او ميگويند: قيمت را ميخواهيد بگذاريد، بايد چه نسبتي با سرمايه و چه نسبتي با نرخ بهره داشته باشد و «نرخ بهره» شاغول و ترازو ميشود كه اگر از آن عدول كرديد كج رفتيد!! و اگر رعايتش را كرديد درست و معامله تان صحيح است!! و قانون حامي شماست!! ولي شرع ميگويد: «الان ان تكون تجاره عن تراض» يعني رضايت طرفين و اين امر مطلب را به حداقل ميآورد، نه اينكه از نرخ ربا بالا ميزند ولي آنها ميگويند: خير، كمتر از نرخ ربا ضرر دارد و بعد هم اصرار هم دارد كه اگر ميخواهيد قرض الحسنه بدهيد اول نرخ تورم را حساب كنيد يعني نرخ ربا اصل قرار ميگيرد. نميگويد به دليل اينكه ربا هست، تورم است و نميگويد اين شرائط، شرائط مصنوعي است كه مرتباً پول، پوچ شود. و مصنوعي بودنش هم به دليل وابستگيش به نرخ رباست بلكه بالعكسش را ميگويد.
📚دوره سوم فلسفه، جلسه 50
🏠@feghhevelaee
💠 رهبری حوادث
🔹 مرحوم سیدمنیرالدین حسینی (ره)
الان هم شنيده ميشود كه ميگويند، خارجيها تا پنجاه سال يا صد سال ديگرشان فكر ميكنند. آن زماني كه بچه بوديم و منبريها اين حرفها را ميزدند فكر ميكرديم كه چطور ميشود انسان براي پنجاه سال بعدش فكر بكند؟! ميگفتيم، اينها كه «غيب» و امثال آن را هم نميدانند پس چگونه ميتوانند براي پنجاه سال بعد فكر بكنند؟! بعد يك كمي كه سنمان بالاتر رفت به نظرمان ميآمد كه يك عدهاي را مخصوص اين كار قرار ميدهند كه آنها بنشينند و فكر پنجاه سال ديگر را بكنند. خوب اين احتمال معقولتر بود! ولي بعد كه كمي بيشتر دقت كرديم فهميديم صحبت از اين حرفها نيست. اصلا يك عده را براي كشف قوانين جديد (در مراتب مختلف) قرار ميدهند. يعني ايجاد حوادث تا پنجاه سال آينده، در زمان فعلي دنبال ميشود. يعني چه؟! يعني اينها حوادث آينده را ميسازند و بعد شما فكر ميكنيد كه آنها پيشبيني كردهاند! البته يك بخش آن هم از برآوردها و پيشبينيها ميباشد ولكن اصل مطلب اين است كه، نسبت تأثير عملكرد ادراك بالا رفته است كه ميتواند تا پنجاه سال آينده كار كند. يعني مثلا اگر تئوري اولي ميتوانست ده مشكل را حل كند، بعد يك تئوري ديگري پيدا كردهايد كه ميتواند صد مشكل را حل كند كه در اين صورت مسلّم وقتي با صد مسئله برخورد كرديد حل آنها هم در دست شما خواهد بود. پس «رهبري حوادث» بدون اينكه قدرت تأمل در «ابزارهاي ايجاد حوادث» را نداشته باشيد امكان ندارد.
📚دوره عالی فلسفه، جلسه15
🏠@feghhevelaee