جهاد با نفس (۱)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند اولین حدیث عبارت است از این حدیث؛
از امام صادق (ع)روايت است كه فرمود:
إنَّ رسولَ اللّه (ص) بَعثَ سَرِيّةً ، فلَمّا رَجَعوا قالَ: مَرْحَبا بقَومٍ قَضَوُا الجِهادَ الأصْغَرَ و بَقِيَ علَيهِمُ الجِهادُ الأكْبَرُ . قيلَ: يا رسولَ اللّه ِ ، و ما الجِهادُ الأكْبَرُ ؟ قالَ: جِهادُ النَّفْس
پيامبر اكرم (ص)عدهاى را به جنگ فرستاد، چون از جنگ باز گشتند فرمود: آفرين به گروهى كه پيكار كوچكتر را سپرى كردند و پيكار بزرگتر بر عهده آنان به جاى مانده است، گفته شد: اى فرستاده خدا! پيكار بزرگتر چيست؟ فرمود: پيكار با نفس.
➖از مراتب سه گانه نفس ،پایین ترین و پست ترین مرحله آن نفس اماره است که از درون به بدی فرمان میهد ؛اِنَّ النَّفْسَ لَاَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ.(۱)
اگر شخصی از این مرحله بتواند به سلامت عبور کند نفس او به مراتب بالاتر لوامه و مطمئنه نائل خواهد شد.
➖ و پیامبر اکرم (ص) نفس انسان را سرسختترین دشمنان خوانده است؛«أعدى عَدوِّكَ نَفسُكَ الَّتي بَينَ جَنبَيكَ» .دشمن ترين دشمن تو، نفسى است كه ميان دو پهلويت قرار دارد.(۲)
➖مراحل جهاد با نفس در کتب اخلاقی اینگونه بیان شده؛ تفکر،عزم، مشارطه، مراقبه، محاسبه، تذکر
➖برای جهاد با نفس در مقام باطن آن، نخستین شرط که میتواند سبب غلبه بر شیطان و جنود او شود، محافظت از خیال و به دست گرفتن زمام آن است؛ زیرا خیال در هر لحظه از شاخهای به شاخه دیگر میآویزد و یکی از دستاویزهای شیطان برای دعوت به شقاوت است و انسان مجاهد باید مانع از پردازش خیال بهسوی معاصی و شیطنت شود و همیشه باید خیال خود را متوجه امور شریفه کند، کاری که در آغاز قدری دشوار به نظر میرسد اما با مراقبه و مواظبت آسان میشود.
💠 داستان
در جهاد با نفس داستان های زیادی نقل شده است به عنوان مثال چند داستان را به طور خلاصه اشاره میکنیم؛
➖ عالم بزرگ میر داماد شبانه دختری زیبا از شاهزادگان، وارد حجره او می شود سید که طلبه جوان و در اوج سن بلوغ و هیجان غریزی قرار داشت انگشتان دستش را سوزاند تا با این ریاضت فکر گناه به سرش نزند.
شاه عباس از تقوا و پرهیز کاری او خوشش آمد و دستور داد همین شاهزاده را به عقد میر محمد باقر در آوردند و به او لقب میرداماد داد .
➖ اخبار زیادی از افراد در طبقات فقیر جامعه قرار داشتند مثلا رفتگر شهرداری بودند و پول هنگفت پیدا کردند و با اینکه شدیدا نیاز داشتند با جهاد با نفس پول را به صاحبش برگرداند .
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.یوسف/۵۳.
۲.بحار الأنوار، ج ۶۷، ص ۶۴.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۲)
آشکار کردن ذکر
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة،وَ الصَّولَةِ الحَیدریَّة،و العِصمَةِ الفاطِمیَّة،و الحِلمِ الحَسَنِیَّة،و الشّجاعَةِ الحُسَینِیَّة،و العِبادَةِ السَّجّادِیَّة،و المآثِرِ الباقِریَّة، و الآثار الجَعفَرِیَّة، و العُلومِ الکاظِمیَّة، و الحُجَجِ الرَّضَوِیَّة، و الجُودِ التَّقَوِیَّة، و النَّقاوَةِ النَقَوِیَّة، و الهَیبَةِ العَسکَریَّة،و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ : فِعْلٌ و عَمَلٌ و نِيّةٌ و باطنٌ و ظاهرٌ.فَقَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع) يا رَسُولَ اللَّهِ مَا يکُونُ الْمِائَةُ وَ ثَلَاثُ خِصَالٍ فَقَالَ يا عَلِي! مِنْ صِفَاتِ الْمُؤْمِنِ أَنْ يکُونَ ... جوهری الذکر ...»(۱)
ايمان مومن کامل نمي شود تا اينکه داراي ۱۰۳ خصلت در فعل و عمل و نيت و باطن و ظاهر گردد آنگاه اميرالمومنين(ع) فرمودند يا رسول الله آن ۱۰۳خصلت کدامند؟
دومین خصلت؛ جوهری الذکر
دوّمين صفت مؤمن «جوهرى الذكر» است در بعضى از نسخ «جَهْوَرى الذكر» دارد كه به نظر ما هر دو به معنى آشكار كردن ذكر است، البتّه آشكار كردن ذكر منافاتى با قصد قربت ندارد چون در دستورات اسلامى هم ذكر جلى داريم و هم ذكر خفى و يا صدقه و زكوة هم مخفى داريم و هم آشكارا، كه هر يك فايده اى خاص دارد، در جايى كه آشكار است در واقع تبليغ است و در جايى كه مخفيانه است اثر مخصوص به خودش را دارد.
➖ذکر جلی در این روایات منحصر در اذکار لفظی نیست؛ بلکه مقصود معنای عامی است که شامل افعالی؛ مانند نماز جماعت و برگزاری مراسمات مذهبی در محافل عمومی و هر رفتار آشکاری که انسانها را به یاد خدا بیاندازد نیز خواهد شد.
➖ قدیمی ها که غرق در ایمان و آرامش بودند یکی از علت هاش این بود که ادبیات شان ایمانی بود ؛به بهانه های مختلف خدا بر زبان شان بود میخواستند کسی را تشویق کنند میگفتند «بارک الله» ، به جای خسته نباشید میگفتند «الله قوت» ، وقتی به هم می رسیدند «سلام» که نام خداست را به همدیگر هدیه میدادند. وقتی میخواستند از هم جدا بشوند «خداحافظ» میگفتند و برای همدیگر دعا میکردند مثلا میگفتند خدا ایمان ت را کامل کند امروزه برخی افراد کائنات را به جای خالق کائنات و انرژی را به جای قدرت و نور الهی به کار میبرند .
➖اذکاری مانند ،«صلوات»، «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر» و «لا حول و لا قوة الا بالله» و «یا الله»، «استغفر الله» اذکار عام است که در همه حال و برای حل هر مشکل انسان می تواند از آن استفاده کند و به ویژه سالکان طریق الی الله در پرتو آن می توانند به مقامات بالای معنوی برسند.
✅ذکر پیامبران
خداوند در قرآن برای پیامبران اذکار خاصی معرفی فرموده
➖ذکر حضرت موسی(ع) : «رَبِّ اشْرَحْ لی صَدْری وَ یَسِّرْ لی أَمْری».
➖ ذکر حضرت ایوب(ع) که سبب نجات او شد: «[ربّ] أَنِّی مَسَّنِی الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمینَ»
➖ذکر حضرت یونس که باعث نجات تو از شکم ماهی شد؛ّ«لااِلهَ اِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ اِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ»
➖در احادیث آمده وقتی خواستند حضرت ابراهیم(ع) را در آتش اندازند ذکر ش این چنین بود :«الهی علمک بحالی حسبی عن مقالی».
💠داستان
سعدی گوید: یک شب از آغاز تا انجام، همراه کاروانی حرکت میکردم. سحرگاه کنار جنگلی رسیدیم و در آنجا خوابیدیم. در این سفر شوریده دلی (مجذوب حق شده) همراه ما بود، نعره از دل برکشید و سر به بیابان زد، و یک نفس به راز و نیاز پرداخت.
هنگامی که روز شد به او گفتم: این چه حالتی بود که دیشب پیدا کردی؟ در پاسخ گفت: بلبلان را بر روی درخت و کبکها را بر روی کوه، قورباغهها را در میان آب و حیوانات مختلف را در میان جنگل دیدم، همه مینالیدند، فکر کردم که از جوانمردی دور است که همه در تسبیح باشند و من در خواب غفلت.
دوش مرغی به صبح مینالید
عقل و صبرم ببرد و طاقت و هوش
یکی از دوستان مخلص را
مگر آواز من رسید به گوش
گفت باور نداشتم که تو را
بانگ مرغی چنین کند مدهوش
گفتم این شرط آدمیت نیست
مرغ تسبیحگوی و من خاموش
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص ۳۱۰
جهاد با نفس (۲)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
مقدمه
🔷
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند دومین حدیث عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع)فرمود:
اِحمِلْ نفسَكَ لنفسِكَ، فإن لَم تَفعَلْ لَم يَحمِلْكَ غَيرُكَ .(۱)
خودت، بار خودت را به دوش كش و اگر چنين نكنى ، كسى ديگر بار تو را به دوش نكشد.
➖علی (ع):« الفُرصَةُ تَمُرُّ مَرَّ السَّحابِ ،فانتَهِزُوا فُرَصَ الخَيرِ » : « فرصت ها مانند ابر می گذرد پس فرصتهاى كار خوب را غنيمت شمريد».(۲)
➖ پیامبر (ص)فرمود : یا اباذر اِغتنم خمسا قبل الخمسِ شبابک قبل هَرَمِکَ و صحَّتِکَ قبلَ سُقْمِکَ و غناک قبل فقرِک و فراغَکَ قبل شُغْلِکَ و حَیواتَک قبل مَوْتِکَ.
ای اباذر! پنج چیز را پیش از پنج چیز غنیمت بشمار: جوانی ات را قبل از پیری؛ سلامتت را قبل از بیماری؛تمکنت را قبل از تهی دستی؛فراغتت را قبل از گرفتاری؛زندگانی ات را قبل از مرگ.(۳)
➖لحظات ویژه ای در عمر آدمی هستند که در زمان های خاص و ارزشمندی از زندگی به وجود می آیند و باید به طور مضاعف به آنها توجه کرد. انسان باید از این وقت ها در جهت پیشرفت خود و جامعه گام بردارد. اوقات شیرین و خوش چون سحر، هنگام دعا و نزدیکی به خداوند، ایام ماه مبارک رمضان و شب های قدر، ایام حج و نظیر اینها اوقاتی هستند که باید به عنوان لحظه های ویژه در زندگی به آن نگریست و از آن بهره های عالی گرفت.
➖ گاهی احتیاج یک انسان به من فرصتی برای ماست و باید در جهت برآورده کردن نیاز او تلاش کنیم .
💠داستان
یکی از سرمایه داران مدینه وصیت کرد که انبار خرمای او را پیامبر اسلام(ص) به بینوایان انفاق کند. پس از مرگ او، رسول خدا(ص) تمام خرماها را به بینوایان داد، آن گاه یک عدد خرمای خشکیده و کم مغز برداشت و به مسلمانان فرمود:« سوگند به خدا که اگر خود این مرد، این یک دانه خرما را به بدبخت و گرسنه ای می داد، پاداش آن نزد پروردگار بیش از همه این انبار خرماست که من به دست خود که پیامبر خدا هستم، به فقرا و بینوایان دادم»(۴)
💠 داستان
علاّمه محمدتقی جعفری در مورد استادش، عارف بزرگ شیخ مرتضی طالقانی، می گوید: «در حوزه نجف حدود یک سال و نیم از محضر وی استفاده کردم. دو روز به مسافرت ابدی اش مانده بود. مثل هر روز به محضرش شتافتم. فرمود: برای چه آمدی آقا؟
عرض کردم: آمده ام که درس بفرمایید. فرمود: آقاجان! درس تمام شد، برخیز و برو. چون دو روز به ماه محرم مانده بود، عرض کردم: آقا! هنوز دو روز به محرم مانده است. فرمود: آقاجان به شما می گویم درس تمام شد، من مسافرم. «خر طالقان رفته پالانش مانده، روح رفته جسدش مانده.» این جمله را به پایان رساند و بعد کلمه «لا اله الاّ اللّه» را تکرار کرد و اشک از چشمانش سرازیر شد.
در این هنگام متوجّه شدم شیخ از سفر ابدی خویش خبر می دهد. و این در حالی بود که هیچ گونه نشانی از کسالت و ناخوشی نداشت.
عرض کردم: آقا! حالا یک چیزی بفرمایید تا مرخص شوم. فرمود: آقا! فهمیدی؟ متوجه شدی؟ بشنو:
تا رسد دستت به خود، شو کارگر
چون فتی از کار، خواهی زد به سر
فردای آن روز در مدرسه صدر اصفهانی بودم. خبر آمد که شیخ مرتضی طالقانی به ابدیت پیوست.»
🔸شعر
هر دم از عمر میرود نفسی
چون نگه میکنم نمانده بسی
ای که پنجاه رفت و در خوابی
مگر این پنج روز دریابی
خجل آنکس که رفت و کار نساخت
کوس رحلت زدند و بار نساخت
عمر ، برف است و آفتاب تموز
اندکی مانده ، خواجه غره هنوز
هر که آمد عمارتی نو ساخت
رفت و منزل به دیگری پرداخت
برگ عیشی به گور خویش فرست
کس نیارد زپس تو پیش فرست
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ج۱۱،ص۱۲۲.
۲. نهج البلاغة ، الحكمة۲۱.
۳.مكارم الأخلاق ،ج۲،ص۳۹۳
۴.نمونه معارف اسلامی، ص۴۱۹.
نوروز؛ فرصتها و آسیب ها
منبر ۲۰ دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار ۲۰ دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
مقدمه
🔷
➖ مرحوم آیت الله العظمى كاشف الغطاءرحمه الله در پاسخ به این سؤال که نوروز عید مجوس است مىفرماید: «باید بدانیم ما چهارگونه عید داریم:
۱. اعیاد دینى مانند عید قربان و فطر.
۲. اعیاد مذهبى مانند عید غدیر.
۳. عید ملى كه هر مملكت و كشورى براى خود روزى را عید مىداند.
۴. عید تكوینى كه عالَم عید مىگیرد، نه آنكه انسان آن را جعل مىكند و عید قرار مىدهد، مانند عید نوروز كه عالم خرّم و خوشحال و درختان سبز و شكوفان مىگردند. پس این عید، عید عالَم است نه عید مجوس یا غیر آنها.» (۱)
➖«نوروز» سمبل تحوّل و تغییر است. البته تحویل به سمت نیكویى و بهتر شدن؛ چنانچه در یكى از دعاهاى هنگام تحول سال مىخوانیم:
«یا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَالْاَبْصَارِ، یا مُدَبِّرَ اللَّیلِ وَ النَّهَارِ، یا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَالْاَحَوَالِ، حَوِّلْ حَالَنَا اِلَى اَحْسَنِ الْحَالِ»
➖لحظات ویژه ای در عمر آدمی هستند که در زمان های خاص و ارزشمندی از زندگی به وجود می آیند انسان باید از این وقت ها در جهت پیشرفت خود و جامعه گام بردارد. اوقات شیرین و خوش چون سحر، هنگام دعا و نزدیکی به خداوند، ایام ماه مبارک رمضان و شب های قدر، ایام حج و نظیر اینها اوقاتی هستند که باید به عنوان لحظه های ویژه در زندگی به آن نگریست و از آن بهره های عالی گرفت.نوروز را هم باید از این قبیل دانست.
✅فرمایشات امام صادق(ع)
درباره نوروز
روایات متعددى درباره اهمیت و جایگاه آن وارد شده است، كه به عنوان نمونه به یكى از آنهااشاره مىشود:
معلى بن خنیس مىگوید: روز نوروز به خدمت امام صادق(ع) رفتم، فرمودند: آیا مىدانى امروز چه روزى است؟ گفتم: فدایت شوم این روزى است كه عجم آن را بزرگ مىدانند و براى همدیگر هدیه مىفرستند. امام صادق(ع) فرمود: به بیت عتیق سوگند مىخورم كه نوروز از زمان قدیم است، تاریخ آن را براى تو باز گویم؟ عرض كردم: مولاى من! دانستن این مطلب به بركت شما، محبوبتر است نزد من از آنكه مردگان من زنده شوند و دشمنانم بمیرند. فرمود: «نوروز روزى است كه در عالم ذَرّ خداوند از بندگانش پیمان گرفت كه تنها او را بپرستند و مشرك نشوند و پیرو رسول او، حجج الهى و اولیائش باشند و این روز، روزى است كه نخستین بار خورشید در آن طلوع كرد و بادها در آن جریان گرفت و زمین اولین شكوفه خود را ظاهر كرد، روزى است كه كشتى نوح بر نقطهاى از زمین به نام جودىّ نشست و روزى است كه پیامبر(ص)، على(ع) را بر دوش خود بلند كرد تا اینكه بتهاى قریش را از بالاى خانه كعبه، به زیر افكند و از بین برد و نیز ابراهیم خلیل(ع) بتهاى قومش را در این روز در هم كوبید، و آن روزى است كه رسول خدا(ص) اصحابش را امر كرد تا با على بن ابیطالب(ع) به عنوان امیرالمؤمنین بیعت كنند، و آن روزى است كه پیامبر(ص)، على(ع) را به سرزمین جن فرستاد تا اینكه براى رسول خدا(ص) از آنها بیعت گیرد، و همان روزى است كه براى امیر المؤمنین، براى مرتبه دوم بیعت گرفته شد، و آن روزى است كه على(ع) بر اهل نهروان پیروز شد و ذالثدیه را كشت و آن روزى است كه قائم و والیان امر ما در آن ظهور مىكنند و آن روزى است كه قائم ما بر دجّال پیروز مىگردد و آن را در میدان كنّاسه كوفه به دار مىزند، و هیچ نوروزى نیست مگر اینكه ما اهل بیت، انتظار فرج را در آن داریم، چرا كه نوروز از روزهاى ما و روزهاى شیعیان ما است كه عجم آن را گرامى داشت و شما آن را ضایع كردید...»(۲)
👌[نکته جالب اینکه اگر با همین گوشی ها و در نرم افزار معروف باد صبا ۲۰ ذوالحجه سال۱۰ قمری را به تاریخ شمسی تبدیل کنید خواهید دید که روز نوروز سال ۱۱ شمسی است، مراسم غدیر خم از ۱۸ شروع شده و سه روز ادامه داشته است.]
اعمال عید نوروز
در همان حدیث که معلی بن خنیس ، از حضرت صادق(ع) نقل کرده است اعمالی برای این روز مبارک بیان شده است که از آن جمله است؛
➖نماز چهار رکعتی بهتر از ظهر روز نوروز خوانده شود؛
⇤رکعت اول حمد و ۱۰ بارسوره قدر
⇤ رکعت دوم: حمد و ۱۰ بار سوره کافرون
تشهد سلام گفته شود سپس دو رکعت بعدی را با تکبیر الاحرام شروع کند
⇤رکعت سوم: حمد و ۱۰ مرتبه سوره اخلاص
⇤رکعت چهارم: حمد و۱۰ بار فلق+۱۰ بار ناس.
⇤سجده شکر و دعا
➖پوشیدن لباس تمیز؛ امام صادق(ع) نیز درباره عید نوروز مىفرماید: «إِذَا كَانَ یوْمُ النَّیرُوزِ فَاغْتَسِلْ وَ الْبَسْ أَنْظَفَ ثِیابِك؛ در زمانى كه نوروز شد غسل كن و پاكیزهترین لباسهایت را بپوش!»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اعمال و فرصت های نوروز
۱. پاکی و تمیزی ظاهر و باطن
چنانچه اشاره شد از اعمال عید نوروز غسل که طهارت ظاهر و باطن است و پوشیدن لباس تمیز در این روز توصیه شده است.
شستن و تمیز كردن باعث محو آلودگیهاى ظاهرى مىشود و وضو و غسل، طهارت باطنى از حَدَث و خَبَث ایجاد مىكند؛ ولى آلودگى گناه با شستن و تمیز كردن و با وضو و غسل برطرف نشده و فقط با توبه واقعى و كفّاره تطهیر مىگردد. پس پاكیزه كردن دل از سموم و آفات اخلاقى، به همان اندازه زندگى را لذت بخش و زیبا مىكند، كه بر طرف كردن كثافات و سموم از جسم و منزل.
چنانكه حضرت على(ع) مىفرماید: «تَعَطَّرُوا بِالِاسْتِغْفَارِ لَا تَفْضَحَنَّكُمْ رَوَائِحُ الذُّنُوبِ؛ خودتان را با استغفار [و توبه] معطر كنید تا بوى گناهان شما را رسوا نكند.»(۳)
۲.نظافت منزل
یكى از برنامههاى عید نوروز، خانه تكانى و نظافت محیط زندگى و نیز پوشیدن لباس تمیز است. اسلام سفارش بسیارى درباره نظافت و دورى از آلودگیهاى ظاهرى بدن و محل زندگى كرده است و این مخصوص به عید نوروز نیست.
امام باقرعلیهالسلام مىفرماید: «كَنْسُ الْبُیوتِ ینْفِی الْفَقْرَ؛ پاكیزه كردن خانهها، فقر [و بیچارگى] را از بین مىبرد.»(۴)
و امام على(ع)مىفرماید: «نَظِّفُوا بُیوتَكُمْ مِنْ حَوْكِ الْعَنْكَبُوتِ فَإِنَّ تَرْكَهُ فِی الْبَیتِ یورِثُ الْفَقْرَ؛ خانههاى خود را از تار عنكبوت خالى و تمیز كنید، زیرا ترك آن در خانه باعث فقر [و تهیدستى] مىگردد.»(۵)
۳ صله رحم
یكى دیگر از برنامههاى شایسته در ایام نوروز، كه باید به نحوى در بقیه ایام سال هم ادامه یابد، صله ارحام است.
➖خویشاوندى نسبى پیوندى است كه از طریق وحدت خون و رحم پیدا مىشود مانند پدر، مادر، برادر، خواهر، عمه، عمو، دایى، خاله، جد و جده و فرزندان آنها كه اینها را خویشاوند نسبى و ارحام نامند.
➖خداوند در دومین سوره از قرآن كریم مىفرماید: «الَّذینَ ینْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ میثاقِهِ وَ یقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یوصَلَ وَ یفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ أُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ»؛ « [فاسقان آنها هستند كه] پیمان خدا را با آنكه محكم بستند، مىشكنند و پیوندهایى را كه خدا دستور داده برقرار سازند، قطع مىنمایند و در زمین فساد مىكنند، اینها زیان كارانند.»
گرچه آیه فوق از احترام به همه پیوندهاى الهى سخن مىگوید، اما پیوند خویشاوندى یك مصداق روشن آن است.
➖ابوذر غفارى مىگوید: «پیامبر(ص) مرا به صله رحم توصیه كرد، هر چند ارحام از من بریده باشند.»
➖و پیامبر درباره پاداش صله رحم مىفرماید:
«الصَّدَقَةُ بِعَشَرَةٍ وَ الْقَرْضُ بِثَمَانِیةَ عَشَرَ وَ صِلَةُ الْإِخْوَانِ بِعِشْرِینَ وَ صِلَةُ الرَّحِمِ بِأَرْبَعَةٍ وَ عِشْرِینَ؛ [پاداش] صدقه ده برابر و [پاداش] قرض هیجده برابر و رابطه با برادران دینى بیست برابر و ثواب صله رحم بیست و چهار برابر است.»(۶)
➖ و باز پیامبر(ص) فرمود:«ثَلَاثَةٌ لَا یدْخُلُونَ الْجَنَّةَ مُدْمِنُ خَمْرٍ وَ مُدْمِنُ سِحْرٍ وَ قَاطِعُ رَحِم؛ سه گروهند كه داخل بهشت نمىشوند: شراب خوار، ساحر، و قطع كننده رحم.»(۷)
➖ نوروز را فرصتی برای دستگیری از نیازمندان به ویژه نیازمندان فامیل بدانیم .
۴.عفو، کینه زدایی آشتی دادن
یکی از اعمال و کارهای خوب این ایام خالی کردن قلب از کینه، عفو و گذشت ، آشتی کردن و آشتی دادن است.
➖«إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَینَ أَخَوَیكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ؛ «مؤمنان با یكدیگر برادرند، بنابراین میان دو برادر خود صلح برقرار سازید و تقواى الهى پیشه كنید تا مشمول رحمت او شوید.»
➖پیامبر اكرم(ص) فرمود: «اَفْضَلُ الصَّدَقَةِ اِصْلاحُ ذاتِ الْبَینِ؛ بالاترین صدقه، اصلاح میان مردم است.»(۸)
➖اصلاح میان مؤمنان تا آنجا داراى اهمیت است كه امام صادق(ع) براى رفع اختلافات مالى شیعیان از مال خود مبلغى را براى رفع و ختم نزاع اختصاص داد و به مفضّل فرمود: «هنگامى كه بین دو تن از پیروان ما نزاعى مىبینى، از مال من غرامت بپرداز تا با یكدیگر صلح كنند.»(۹)
۵.اصلاح در رفتار
چنانچه در دعای عید نوروز اشاره شده نوروز فرصتی است برای نو شدن و ایجاد خلقیات خوب و ترک عادات نادرست.
«احسن الحال» به معنی رنگ خدایی گرفتن زندگی است و اگر تفکر، چشم، زبان، بازار، ادارات و جامعه رنگ خدایی به خود بگیرد، همه مشکلات ما حل میشود.
۶.دعا برای ظهور
چنانچه اشاره شد روز نوروز روز انتظار برای ظهور حضرت مهدی(عج) است.
احسن الحال اصلی برای بشریت تحقق این وعده حتمی الهی است
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴آسیب های نوروز
همان گونه كه به از اعمال اشاره شد ؛طهارت ظاهر و باطن ،صله ارحام، دستگیرى از فقرا و احترام سالمندان ،کینه زدایی و آشتی دادن ،اصلاح رفتار از جنبه هاى بسیار مثبت عید نوروز و مورد تایید و تاكید اسلام است؛ ولى در مقابل، بعضى رفت و آمدهاى عید نوروز منجر به گناه و معصیت مىشود، كه باید به آنها توجه و از بروز آنها اجتناب كرد، تا ایام عید به گناه آلوده نگردد.
مولى الموحدین على(ع)فرمود: كُلُّ یوْمٍ لایعْصَى اللَّه فَهُوَ عِیدٌ؛ هر روزى كه در آن گناه و معصیت پروردگار نشود، آن روز عید است.»(۱۰)
برخى مصادیق این امور منفى عبارت است از:
۱. اسراف
در موضوع اسراف قبلا در همین کانال بحث مفصلی تقدیم شده است لطفا از این لینک بخوانید
۲.لهو و لعب
یكى از نیازهاى انسان، نیاز به تفریح و سرگرمى است. دین مبین اسلام این نیاز را مورد تأیید قرار داده است.
پیامبر(ص) مى فرماید: «اُلْهُو وَ الْعَبُوا فَاِنّى اَكْرَهُ اَنْ یرىَ فِى دِینِكُمْ غِلْظَةٌ سرگرمى داشته باشید و تفریح كنید چرا كه خوش ندارم در دین شما درشتى و سختى دیده شود.»(۱۱)
در روایات متعدّدى بر گردش، شوخى، و برخى تفریحات و مسابقات مثل شنا، اسب سوارى، تیراندازى و كُشتى تأكید فراوانى شده است.
در مقابل، اسلام انسانها را از تفریحاتى كه انسان را از یاد خدا دور مىسازد، منع مىكند. چنین امورى كه به ظاهر تفریح نام نهاده مىشود، در قرآن و روایات به لهو و لعب تعبیر شده است. علامه طباطبایى در ذیل آیه ۶۴سوره عنكبوت مىفرماید:
«لهو به معناى هرچیز و هركار بیهوده اى است كه انسان را از كار مهم و مفیدش باز بدارد و به خود مشغول سازد، و لعب كار و یا كارهاى منظمى است كه با نظم خیالى و براى غرض خیالى انجام مىشود؛ مثل بازى بچهها كه عدهاى با حرص و شور و هیجان عجیبى یك بازى را شروع مىكنند و بر سرِ بازى داد و فریاد راه مىاندازند، ولى زود از آن سیر شده و از هم جدا مىشوند.»
امام على (,ع) مى فرماید: «اُهْجُرِ اللَّهْوَ فَاِنَّكَ لَمْ تُخْلَقْ عَبَثاً فَتَلْهُو وَ لَمْ تُتْرَكْ سُدىً فَتَلْغُو؛ از سرگرمى [و كارهاى غفلتآور] دورى كن؛ زیرا تو بیهوده آفریده نشدهاى تا در نتیجه به سرگرمى بپردازى و مهمل رها نشدهاى تا بیهودگى كنى.»(۱۲)
و امام باقر(ع) مى فرماید: «لَا یغُرَّكَ النَّاسُ عَنْ نَفْسِكَ فَإِنَّ الْأَمْرَ یصِلُ إِلَیكَ دُونَهُمْ وَ لَا تَقْطَعَنَّ نَهَارَكَ بِكَذَا وَ كَذَا فَإِنَّ مَعَكَ مَنْ یحْفَظُ عَلَیك؛ مبادا مردم تو را از خودت غافل گردانند؛ زیرا نتیجه آن به خودت مىرسد نه به آنها، و روز خود را با چه و چه (كارهاى بیهوده) سپرى مكن؛ زیرا همراه تو كسى است كه آنچه از تو سر مىزند ثبت مىكند.»(۱۳)
همچنین امام على (ع) مىفرماید: «مَجَالِسُ اللَّهْوِ تُفْسِدُ الایمَانَ؛ مجالس لهو [و گناه] ایمان را فاسد مىكند.»(۱۴)
۳. اباحی گری در ارتباطات زن و مرد
اباحیگری مهمترین و شایعترین خطری است که جامعه دیندار بویژه نسل جوان در معرض آن قرار دارد.
یکی از مصادیق اباحی گری که امروزه به طور جدی توسط رسانه های جدید غربی دنبال می شود حیا زدایی و گسترش روابط حرام بین زن و مرد است.
➖در آیات ۳۰ و ۳۱ سوره نور به فرو بستن چشم از نگاه به نامحرم و آنچه خدا حرام کرده، دستور داده شده است. در روایات زیادی از امامان معصوم (ع)، ارتباط داشتن زن و مرد نامحرم، مذمت شده است. امام باقر (ع) سخن گفتن با نامحرم را از دامهای شیطان دانسته است. در روایتی از امام صادق (ع) نگاه به نامحرم تیری مسموم از تیرهای شیطان در نظر گرفته شده است و براساس روایتی از امام علی (ع) همسخن شدن با زنان نامحرم، سبب نزول بلا و انحراف دلها میشود.
فیض کاشانی در کتاب محجة البیضاء و ملا محمدمهدی نراقی در کتاب جامع السعادات نگاه به نامحرم را کفران نعمت چشم دانستهاند.
➖استاد مطهری در کتاب مسئله حجاب، فلسفه تاکید بر رعایت حجاب و پوشش مناسب برای زنان در دین اسلام را اموری از قبیل حفظ سلامت و بهداشت روانی افراد، سلامت و استواری جامعه، تحکیم نظام خانواده و بالا بردن احترام زن و جلوگیری از ابتذال او دانسته است.
➖ در فرهنگ ایرانی اسلامی زن و مرد در بازدیدها جدا از هم می نشستند و در اختلاط با آن کیفتی که امروزه داره رواج پیدا میکنه ضرر اصلی متوجه زنان است چرا که یا باید قید حیا و متانت ویژه که خداوند در آفرینش برای او در نظر گرفته را بزند یا اینکه از هر گونه خنده و نشاط خودداری کند در حالی که در جمع زنانه می تواند خیلی راحت از نشاط دیدار دوستان بهره مند شود.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در ادامه چند داستان متناسب با عناوین مطرح شده تقدیم میشود؛
💠داستان
[فرصت کمک به فقرا]
یکی از سرمایه داران مدینه وصیت کرد که انبار خرمای او را پیامبر اسلام(ص) به بینوایان انفاق کند. پس از مرگ او، رسول خدا(ص) تمام خرماها را به بینوایان داد، آن گاه یک عدد خرمای خشکیده و کم مغز برداشت و به مسلمانان فرمود:« سوگند به خدا که اگر خود این مرد، این یک دانه خرما را به بدبخت و گرسنه ای می داد، پاداش آن نزد پروردگار بیش از همه این انبار خرماست که من به دست خود که پیامبر خدا هستم، به فقرا و بینوایان دادم»
💠داستان
[تحول به احسن الحال]
فُضِیل» راهزن خطرناکى بود که مردم از او وحشت داشتند. یک شب به قصد وصال دختری از دیوار بالا می رفت که از خانه ای این صوت قرآن را شنید: «آیا وقت آن نرسیده است که دلهاى کسانى که ایمان آورده اند، در برابر ذکر خدا و آنچه از حق نازل شده است خاشع گردد؟».
از دیوار بام فرود آمد، و به خرابه اى وارد شد که جمعى از کاروانیان آنجا بودند، و براى حرکت به سوى مقصدى، با یکدیگر مشورت مى کردند، مى گفتند: فضیل، و دارودسته او در راهند، اگر برویم راه را بر ما مى بندند و ثروت ما را به غارت خواهند برد! فضیل، تکانى خورد، و خود را سخت ملامت کرد، گفت: چه بد مردى هستم! این چه شقاوت است که به من رو آورده؟ در دل شب به قصد گناه از خانه بیرون آمده ام، و قومى مسلمان از بیم من، به کنج این خرابه گریخته اند!
فضیل با یک آیه متحول شد و به آن لبیک گفت و از گناه دست برداشت و مجاور بیت الله الحرام شد.
💠داستان
[عفو و گذشت]
حضرت پیامبر(ص) همسایه اى یهودى داشت که وى را بسیار اذیّت مى کرد، هر روز از پشت بام خاکستر همراه آتش بر روى سر آن حضرت مى ریخت.
این کار در ظاهر به عنوان ریختن زباله و خاکستر در کوچه، و در حقیقت به منظور ابراز خشم و کینه یهودى نسبت به پیامبر اسلام(ص) انجام مى شد، و پیامبر کریمانه از کنار آن مى گذشت. تا اینکه یک روز خبرى از مرد یهودى نشد، پیامبر اسلام(ص) از غیبت آن مرد سؤال کرد. گفتند: خوشبختانه بیمار گشته، و بر اثر بیمارى مزاحمتهایش قطع شده است. فرمود: باید به عیادتش برویم! به سمت خانه اش حرکت کرد. در خانه یهودى را کوبید. همسرش به پشت درآمد و سؤال کرد: کیست؟ حضرت فرمود: پیامبر مسلمانان به دیدار و عیادت همسایه بیمار خود آمده است! زن ماجرا را به شوهرش گفت. مرد یهودى که بسیار تعجّب کرده بود، و در مقابل عملى غیر قابل پیش بینى قرار گرفته بود، گفت: در را باز کن تا داخل شوند. پیامبر(ص) وارد شد، و کنار بستر بیمار نشست. و از حال بیمار پرسید، و به گونه اى برخورد کرد که گویا هیچ اذیّت و آزارى از این مرد یهودى به آن حضرت نرسیده است. مرد یهودى که از فرط خجالت صورت خویش را مى پوشانید و در برخورد با این اخلاق کریمانه پیامبر اسلام مبهوت شده بود، از آن حضرت پرسید:این نوع برخورد آیا اخلاق شخصى شماست، یا جزء دستورات دینى محسوب مى شود؟ حضرت فرمود: جزء دستورات دینى است، و ما به همه مسلمین سفارش مى کنیم که چنین کنند. مرد یهودى با برخورد زیبا و پرجاذبه پیامبر اسلام(ص)مسلمان شد. حقیقتاً که در وصف چنین انسانى باید گفت: وَإِنَّکَ لَعَلَى خُلُق عَظِیم.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱ّ.آداب و رسوم نوروز، رضا شعبانى، مركز مطالعات فرهنگى بینالمللى، ص ۱۷۱.
۲.مستدرك الوسائل، ج ۶، ص ۳۵۲.
۳.جامع احاديثالشيعه، ج ١٤، ص ٣٣٧
۴ الكافى ، ج ۶ ، ص۵۳۱
۵.وسائل الشیعه، ج ۵، ص۳۲۲
۶. الكافى، ج۴، ص۱۰.
۷.وسائل الشیعه، ج۱۵، ص۳۴۶.
۸.كنز العمال، ج ۳، ص۵۸.
۹.الكافى، ج ۲، ص۲۰۹.
۱۰.نهج البلاغه ، حكمت ۴۲۸.
۱۱.نهج الفصاحه، ابوالقاسم پاینده، ص۲۵۹
۱۲.تصنیف غررالحكم و دررالكلم، ص۴۶۰.
۱۳. بحار الانوار، ج ۷۵، ص ۱۸۴.
۱۴.غرر الحكم، ج۶، ص ۱۳۴.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۳)
زیست عالمانه
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت سوم؛ کثیر علمه
صفت سوم مؤمن «علم زیاد» است
علم و آگاهی لازمه کمال انسان است و نقطه مقابل آن جهل و بی خبری است.
➖العالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس(۲) شبهات و نادانىها و نفهمىها به کسى که عالم به زمان خود است، هجوم نمىآورند.
➖وقتی صحبت از جهل مدرن میشودمراد از این جاهلیّت صرفاً بیسوادی نیست یعنی ممکن است کسی علم داشته باشد اما رفتارش متناسب با دانایی نیست .
به تعبیر دقیق جاهلیت عبارت است از «حالتی نفسانی» که هدایت الهی را پس میراند و گمراهی را برمیگزیند.
طبق توضیح فوق، زندگی عالمانه یعنی اجتناب از رفتارهای جاهلانه از قبیل خرافه پرستی و اموری که با کرامت انسانی ناسازگار است.
♻️آثار ونشانه های زندگی جاهلانه
شرب خمر در مجالس عروسی، شهوت پرستی و شهوت رانی در فضای مجازی و حقیقی، تبدیل شدن زنان به کالاهای جنسی، حضور زنان با لباس های نیمه عریان در معرض دید مردان، برخورد ابزاری با جنس زن از دیگر مصادیق بارز جاهلیت مدرن است که متاسفانه در حال ترویج در جامعه است.
استفاده از دختران در مغازهها برای جذب مشتری بیشتر، ترویج ازدواج سفید و بدون عقد، زندگی مشترک دختر و پسر زیر یک سقف بدوت تعهدات شرعی و قانونی، ترویج همجنسگرایی و ازدواج با حیوانات و قتل انسانهای بی گناه به بهانه دموکراسی، محصول جاهلیت مدرن است.
💠داستان کوتاه
روایت کردهاند که مردی نزد پیامبر (ص) آمد تا از او قرآن فرا گیرد، چون به این گفتهی خدای متعال رسید: فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَیْراً یَرَهُ* وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ؛ گفت: «همین مقدار مرا بس است»؛ و در پی کار خود رفت. پیامبر (ص) فرمود: «این مرد در حالی بازگشت که فقیه (آگاه از دین) شد».(۳)
🔸شعر
جان نباشد جز خبر در آزمون
هرکه را افزون خبر جانش فزون
جان ما از جان حیوان بیشتر
از چه زان رو که فزون دارد خبر
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص ۳۱۰
۲.الكافی، ج ۱، ص ۲۶
۳.بحارالأنوار، ج۸۹، ص۱۰۷
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۳)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند اولین حدیث عبارت است از این حدیث؛
إنَّكَ قَدْ جُعِلْتَ طَبيبَ نَفْسِكَ وَبُيِّنَ لَكَ الدّاءُ وَعُرِّفْتَ آيَةَ الصِّحَةِ وَ دُلِلْتَ عَلَى الدَّواءِ، فـَانـْظُرْ كَيْفَ قِيامـُكَ عَلى نَفْسِكَ.به مردى چنين توصيه فرمود: به يقين، تو را طبيب خودت قرار داده اند، درد و مرض را بر تو بيان كرده اند و نشانه هاى سلامتى را هم به تو آموخته اند و داروى درد را هم به تو راهنمايى كرده اند، پس بنگر كه چگونه به سعادت خود مى پردازى (۱)
➖فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّینِ حَنِیفًا فِطْرَتَ اللَّـهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیهَا لَاتَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّـهِ ذَٰلِكَ الدِّینُ الْقَیّمُ وَ لَـٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَایعْلَمُونَ (پس روی خود را با گرایش تمام به حق، به سوی این دین كن، با همان سرشتی كه خدا مردم را بر آن سرشته است. آفرینش خدای تغییرپذیر است. این است همان دین پایدار، ولی بیشتر مردم نمیدانند. سوره روم، آیه ۳۰).
➖«فطرت» همان احساسات درونى و دركى است كه هيچگونه نيازى به استدلال عقلى ندارد. مانند كشش به سوى مذهب مخصوصآ شناخت خدا، که يك احساس ذاتى و درونى است؛ لذا مشاهده می کنیم در طول تاریخ، نوعی از عقاید مذهبی بر فكر و روح انسان حكم فرما است؛ که نشانه اصالت اين احساس عميق است.
➖ انسان فطرتا طوری آفریده شده که گرایش به زیبائی یا حقیقتجوئی یا میل به کمال را بدون اینکه هیچ منشاء بیرونی داشته باشد در درون خود تجربه می کند .
➖شناخت خویشتن به اندازه اهمیت دارد که مقدمه خداشناسی دانسته شده است؛«مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ»(۲)
➖در نظریه مشهور افلاطون، تمام معرفتهای بشر، فطری بوده و ریشه در عالَم مُثُل دارند.
بسیاری از دانشمندان جهان معترفاند که خداشناسی از درون آدمی جوشیدن میگیرد و از نهان بر میخیزد: «سرچشمه زندگی مذهبی، دل است و قبول هم داریم که فرمولها و دستورالعملهای فلسفی، مانند مطلب ترجمه شدهای است که متن اصلی آن، به زبان دیگری است.»
➖امور فطرى بالقوه و ضعیف هستند و به کمک عواملى بالفعل و قوى مى شوند و عواملى نیز مى توانند آن ها را خاموش یا منحرف سازند.
➖امام كاظم (ع) : إنَّ للّه ِِ عَلَى النّاسِ حُجَّتَينِ : حُجَّةً ظاهِرَةً ، و حُجَّةً باطِنَةً ، فأمّا الظّاهِرَةُ فَالرُّسُلُ و الأنبِياءُ و الأئمَّةُ عليهم السلام ، و أمّا الباطِنَةُ فَالعُقولُ .
خداوند را بر مردمان دو حجت است: حجتى بيرونى و حجتى درونى. حجت بيرونى همان فرستادگان و پيامبران و امامان عليهم السلام هستند و حجت درونى همان خردها.(۳)
➖انسانها، هنگام مواجهه با سختیها و خطرها و ترس و هراس، آنگاه که از اسباب ظاهری امید میکَننَد، نیرویی در وجودشان جان میگیرد و به کسی توجه میکنند که مبدأ همه چیز است و در هر هنگام و مکانی میتواند بیچارگان را پناه دهد و دستشان را بگیرد. همه انسانها- هر چند به ظاهر، وجود خدا را نپذیرند- وقتی به سختی میافتند و در تنگناها گرفتار میآیند، به درون خویش باز میگردند و احساس میکنند که هنوز امیدی هست. وجود امید، بدون باور به وجود امیددهنده امکانپذیر نیست و این نشان میدهد که انسان به گونه فطری خداجو و خداشناس است.
💠داستان
شخصی به حضرت امام جعفر صادق (ع) عرض کرد: «بحثها و مجادلهها درباره وجود خداوند مرا متحیّر کرده است. مرا به خداوند راهنمایی کنید، حضرت فرمود: آیا هرگز سوار کشتی شدهای؟ پاسخ داد: بله، فرمود: آیا پیش آمده که کشتی تو بشکند و هیچ راه نجاتی برای تو نباشد؟ پاسخ داد: بله، فرمود: آیا در آن هنگام قلب تو به چیزی که قادر بر نجات تو باشد تعلق نگرفت؟ پاسخ داد: آری، قلبم به موجودی که قادر بر نجاتم باشد، تعلق گرفت. فرمود: همان موجود خداوندی است که وقتی هیچ نجات دهندهای نباشد هم قادر بر نجات تو است.(۴)
🔸شعر
چو بشنوي سخن اهل دل مگو که خطاست
سخن شناس نه اي جان من خطا اين جاست
سرم به دنيي و عقبي فرو نمي آيد
تبارک الله از اين فتنه ها که در سر ماست
در اندرون من خسته دل ندانم کيست
که من خموشم و او در فغان و در غوغاست
نداي عشق تو ديشب در اندرون دادند
فضاي سينه حافظ هنوز پر ز صداست
🔸شعر
سال ها دل طلب جام جم از ما مى کرد
آنچه خود داشت زبیگانه تمنا مى کرد
گوهرى کز صدف کون و مکان بیرون بود
طلب از گمشدگان لب دریا مى کرد
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار، ج ۶۷، ص ۶۴.
۲مصباحالشریعه، ص۱۳
۳.الكافي ، ج ۱،ص۱۶
۴.صدوق، التوحید، ص۲۳۱.
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️خصلت چهارم؛ عظيماً حلمه
چهارمين صفت مؤمن «عظيماً حلمه» است يعنى به همان اندازه كه علمش زياد مى شود حلم او هم زياد مى شود. انسان عالم در اجتماع با افراد زيادى سر و كار دارد، اگر حلم نداشته باشد دچار مشكل مى شود.
👌مهارت جالب
➖ادای بردباران را در بیار
امام على (ع) : إنْ لَم تَكُن حَليما فَتَحَلَّمْ ؛ فإنَّهُ قَلَّ مَن تَشبَّهَ بقَومٍ إلّا أوْشَكَ أنْ يكونَ مِنهُم .
اگر بردبار نيستى، وانمود كن كه بردبارى؛ زيرا كمتر كسى است كه خود را شبيه گروهى كند و بزودى يكى از آنان نشود .
🔴جاهلیت و خشونت
در واقع، نامیده شدن دوره پیش از بعثت پیامبر(ص)، به دوران جاهلیت، به معنای «عصر نادانی» نیست، بلکه مراد از آن، دورهای است که روحیه خشونت، بیرحمی، انتقامجویی و غرور قبیلهای و رفتارهای غیر اخلاقی و خلاف قواعد عالم هستی ، حاکم بوده است.
❇️حلم برتر از کظم غیظ
غزالی و علامه نراقی حلم را برتر از کظم غیظ دانستهاند؛ زیرا کظمغیظ از کسی سر میزند که هنوز به ملکه حلم دست نیافته و غضب توانایی آن را دارد که در وی بروز کند، اما او با تلاش در فروخوردنِ آن، سعی در مهارکردن غضب دارد.
➖حلم و سعه صدر در همه فضیلت شمرده میشود اما برای افرادی که در یک جمعی ریاست دارند ضرورت دارد .امام على(ع)فرمود:«آلَةُ الرئاسةِ سَعَةُ الصَّدرِ ».سعه صدر ،ابزار رياست است .(۳)
✅نکته تفسیری
حلم و بردبارى حضرت ابراهيم(ع)اشاره نمود. آلوده تر از قوم لوط در اقوام گذشته نداريم و عذاب آنها هم دردناك تر از همه بود «فلما جاء امرنا جعلنا عاليها سافلها و اَمطرنا عليها حجارة من سجّيل منضود»به گونه اى كه شهرهاى آنها زير و رو شد و بعد باران سنگ بر آنها باريد، با همه اينها وقتى فرشتگان براى عذاب اين قوم نازل شدند ابتدا خدمت حضرت ابراهيم رسيدند و به او خبر ولادت فرزندى را دادند كه ابراهيم خوشحال شد، بعد درباره قوم لوط شفاعت كرد «فَلمّا ذهب عن ابراهيم الروع و جاءته البُشرى يُجادلُنا فى قوم لوط * اِنَّ ابراهيم لَحليم اوّاهٌ منيبٌ» خيلى حلم مى خواهد كه انسان در مورد چنين قومى شفاعت كند و اين نشان دهنده كرامت و حلم و سعه صدر حضرت ابراهيم است، پس عالِم بايد حلمش كثير باشد و تا جايى كه مى تواند اصلاح كند نه اين كه حذف كند.
از متدینین انتظار می رود در مواجهه با افراد جاهل و دین گریز ، حلم ابراهیمی داشته باشند.
💠داستان
شیخ ابوعلی ثقفی را همسایه ای بود کبوتر باز، کبوتران وی بر بام خانه شیخ مینشستند، و خود برای پرواز دادن کبوتران پیوسته سنگ پرتاپ میکرد و شیخ از این جهت در اذیت بود.
روزی شیخ در خانه خود نشسته و به خواندن قرآن اشتغال داشت. همسایه به قصد کبوتران سنگی پرتاب کرد و سنگ بر پیشانی شیخ آمد و پیشانی او شکست و خون جاری شد.
اصحاب شاد شدند و گفتند: فردا شیخ نزد حاکم شهر خواهد رفت و دفع شر کبوترباز را خواستار خواهد شد و ما از رحمت او آسوده میشویم.
شیخ خدمتکار را بخواند و گفت: به باغ برو و شاخی از درخت بیاور. خادم رفت و شاخه ای آورد.
شیخ گفت: اکنون این چوب را پیش کبوتر باز ببر و بگو از این پس کبوتران خود را با این چوب پرواز بدهد و سنگ نیندازد
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار، ج ۶۴، ص ۳۱۰
۲.نهج البلاغة، حکمت ۲۰۷
۳.نهج البلاغة ،حکمت ۱۷۶.
تقارن بهار قرآن با بهار طبیعت
منبر ۲۰ دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار ۲۰ دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر به واسطه مرضى، روزه رمضان را نگیرد و مرض او تا رمضان سال بعد طول بکشد، قضاى روزههایى را که نگرفته بر او واجب نیست و باید براى هر روز یک مدّ که تقریباً ده سیر (۷۵۰ گرم) است گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد
اما اگر در ماه رمضان به واسطه عذرى روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضاى روزه را نگیرد باید روزه را قضا کند و براى هر روز یک مد گندم یا جو و مانند اینها هم به فقیر بدهد.
🔷⚜به یاد امام زمان
آمد بهار و گل رخ من در سفر هنوز
خندید و ابر چشم من از گریه تر هنوز
آمد درخت گل به بَرْ امّا چه فایده
کان سرو گلعذار نیامد به بر هنوز
بهار طولانی و همگانی و نشاط فراگیر و عمومی در زمان جان جانان حضرت صاحب الزمان (عج) میسّر است. چنانکه در زیارتنامه آن حضرت می خوانیم: «السَّلَامُ عَلَی رَبِیعِ الْاَنَامِ وَ نَضْرَةِ الْاَیامِ؛سلام بر بهار مردم و شادی روزگار.»
در روایات ما نیز شواهدی وجود دارد که به این امر توجّه داده شده است که مردم و شیعیان در ایام نوروز متوجّه حضرت مهدی(عج) و ظهور آن حضرت باشند.
حضرت صادق(ع) فرمودند: «وَ مَا مِنْ یوْمِ نَیرُوزٍ إِلَّا وَ نَحْنُ نَتَوَقَّعُ فِیهِ الْفَرَجَ لِأَنَّهُ مِنْ أَیامِنَا وَ أَیامِ شِیعَتِنَا؛هیچ نوروزی نیست، مگر آنکه ما در آن روز منتظر فرج [ظهور قائم آل محمد(ص)] هستیم؛ چرا که نوروز از روزهای ما و شیعیان ما است.»(۱)
چهره گل باغ و صحرا را گلستان می کند
دیدن مهدی(عج)، هزاران درد درمان می کند
مدعی گوید که با یک گل نمی گردد بهار
من گلی دارم که دنیا را گلستان می کند
مقدمه
🔷
➖بهاران از راه رسیده اند و خوب است این تقارن مبارک را به فال نیک بگیریم.
نخست در مورد این دو بهار نکاتی تقدیم میکنیم؛
➖امام محمد باقر(ع) می فرماید:« لِكُلِّ شَيْءٍ رَبِيعٌ وَ رَبِيعُ الْقُرْآنِ شَهْرُ رَمَضَانَ » «برای هر چیزی بهاری است و بهار قرآن ماه رمضان است.(۲)
➖ان شهرکم هذا لیس کالشهور انه اذا اقبل الیکم اقبل بالبرکه والرحمه و اذا ادبر عنکم ادبر بغفران الذنوب»
این ماه، (رمضان) همانند دیگر ماهها نیست، زیرا هرگاه به شما رو آورد همراه با برکت و رحمت است و آن گاه که از شما پشت کند آمرزش گناهان را در بردارد .(۳)
➖همان طور که فصل بهار، فصل رویش طبیعت و جان گرفتن دوباره آن است، نزول قرآن در ماه رمضان نیز حیاتی دوباره بر روح و جان انسانهاست. چنان که خداوند متعال فرموده:« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اسْتَجيبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاكُمْ لِما يُحْييكُمْ...» « اى كسانى كه ايمان آوردهايد! دعوت خدا و پيامبر را اجابت كنيد هنگامى كه شما را به سوى چيزى مىخواند كه شما را حيات مىبخشد...»
➖در روایات از قرآن کریم به عنوان «بهار دلها» یاد شده است.
در خطبه ۱۱۰ نهج البلاغه می خوانیم:« وَ تَعَلَّمُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ أَحْسَنُ الْحَدِيثِ وَ تَفَقَّهُوا فِيهِ فَإِنَّهُ رَبِيعُ الْقُلُوب...» « و قرآن بياموزيد كه بهترين گفتارست، و در آن انديشه كنيد كه بهار دلهاست.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅پیام های مشترک بهار، رمضان و قرآن
۱.تحول
چنانچه در دعای نوروز تحول به احسن الحال را از خداوند طلب میکنیم پیام مشترک بهار، رمضان و قرآن نیز تحول است.
اگر انسان بخواهد در وضعیت جامعه خود، کشور خود و زندگی خود تحول ایجاد کند، باید این تحول را در خود آغاز کند؛ تحول اخلاقی و درونی، رفتن به سوی صفا و انسانیت، عبودیت پروردگار و تسلیم (شدن) در برابر اراده خداوند عالم و آفریننده هستی؛ که این تحول، سعادت انسان ها را تضمین می کند.
👌شعر
بامدادی که تفاوت نکند لیل و نهار
خوش بود دامن صحرا و تماشای بهار
بلبلان وقت گل آمد که بنالند از شوق
نه کم از بلبل مستی تو بنال ای هشیار
آفرینش همه تنبیه خداوند دل است
دل ندارد که ندارد به خداوند اقرار
خبرت هست که مرغان سحر می گویند
آخر ای خفته! سر از خواب جهالت بردار
۲.یاد آور رستاخیر و رحمت الهی
پیامبر ارمغان روزه داری را یاد آوری قیامت دانسته اند:
«فَاسْأَلُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ بِنِيَّاتٍ صَادِقَةٍ وَ قُلُوبٍ طَاهِرَةٍ أَنْ يُوَفِّقَكُمْ لِصِيَامِهِ وَ تِلَاوَةِ كِتَابِهِ فَإِنَّ الشَّقِيَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللَّهِ فِي هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِيمِ وَ اذْكُرُوا بِجُوعِكُمْ وَ عَطَشِكُمْ فِيهِ جُوعَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَ عَطَشَه»؛ (با نيّتها و دلهايي پاك از خداوند طلب توفيق براي روزه و تلاوت قرآن نماييد. كسي كه از مغفرت خداوند محروم بماند، در حقيقت شقاوتش كامل است. به ياد تشنگي و گرسنگي قيامت باشيد).(۴)
➖خداوند بهار و زنده شدن طبیعت را نشانه رستاخیر و رحمت الهی دانسته
« فَانظُرْ إِلَیََّ ءَاثَـَرِ رَحْمَتِ اللَّهِ کَیْفَ یُحْیِ الاْ رْضَ بَعْدَ مَوْتِهَآ إِنَّ ذَ َلِکَ لَمُحْیِ الْمَوْتَیَ وَ هُوَ عَلَیَ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ ؛
پس به آثار رحمت خدا بنگر که چگونه زمین را پس از مرگش زنده میگرداند. در حقیقت، هم اوست که قطعاً زنده کننده مردگان است و اوست که بر هر چیزی تواناست. » (روم،آیه ۵۰)
قرآن كریم قیامت را نیز نشانه رحمت الهی دانسته است:
«قُلْ لِمَنْ ما فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ قُلْ لِلَّهِ كَتَبَ عَلى نَفْسِهِ الرَّحْمَهَ لَیَجْمَعَنَّكُمْ إِلى یَوْمِ الْقِیامَهِ لا رَیْبَ فِیهِ». (انعام/ ۱۲)
ـ بگو (بپرس) آسمان ها و زمین از آن كیست؟ بگو (همانگونه كه شما نیز اذعان دارید) از آن خداست او رحمت را بر خود واجب كرده است، هر آینه شما را در روز قیامت كه تردیدی در آن نیست جمع میآورد.
بهار طبیعت و بهار معنویت هر دو به انسان قیامت را یاد آور می شوند؛
آشكارترين درس طبيعت، نمايش تابلو كوچكي از رستاخيز الهي است. تجربههاي فراواني از قيامت در دل طبيعت، جايي براي شك كردن در روز معاد باقي نميگذارد. طبيعت مرده فصل زمستان كه گويي بويي از حيات نبرده، با نسيمي بهاري، چنان با طراوت ميشود كه انگار هيچ زمستاني به خود نديده است.
این بهار نو ز بعد برگ ریز
هست برهان بر وجود رستخیز
در بهاران رازها پیدا شود
هر چه خورده است این زمین رسوا شود
رازها را می کند حق آشکار
چون بخواهد رُست، تخم بد مکار
🔸شعر نو
به شاخه های شب و روز اهل راز و نیاز ،
هماره می شکفد غنچه های «ذکر» و «دعا»
و در هوای لطیف خلوص وبیداری
به بوستان «شب قدر»
ز عمق جان ، گل شب بوی «توبه» می روید .
و…هر طرف ، شب و روز
گل تلاوت آیات، عطر افشانده است.»
۳.سلامتی جسم
پیامبر اسلام (ص) در حدیث بسیار معروفی می فرماید: «صوموا تصحوا .» روزه بگیرید تا سالم شوید .
پيامبر اکرم(ص)در مورد بهار هم فرمود:
ﺍِﻏْﺘَﻨِﻤُﻮﺍ ﺑَﺮْﺩَ ﺍﻟﺮﱠﱠﺑِﻴﻊِ ﻓَﺈِﻧﱠﻪُ ﻳَﻔْﻌَﻞُ ﺑِﺄَﺑْﺪَﺍﻧِﻜُﻢْ ﻣَﺎ ﻳَﻔْﻌَﻞُ ﺑِﺄَﺷْﺠَﺎﺭِﻛُﻢْ
باد بهار را غنيمت شماريد، پس همان كاري كه با درختان مي كند، با بدن هاي شما نيز همان كار را مي نمايد.(۵)
➖شعر
گفت پیغمبر به اصحاب کبار
تن مپوشانید از باد بهار
کانچه با برگ درختان می کند
با تن و جان شما آن می کند
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
♻️شرایط بهره مندی از بهارقرآن
سخن از بهار است، بهار طبیعت و بهار قرآن.
محور سخن را به این سمت ببریم که در برخورداری از بهار و زنده شدن با نسیم بهار شرایطی لازم است که اگر شخص آن شرایط را در خود جمع نکند ، از نشاط و شادابی بهار تاثیرنخواهد گرفت همچنین است اگر افراد در ماه رمضان شرایط بهره مندی از بهارقرآن نداشته باشد بهره ای نخواهد داشت.
شرایطی را که برای بهره مندی از بهاران و قرآن لازم دانسته شده را مرور میکنیم؛
۱.قلب مان در اختیار باشد
چنانچه بهار برای افرادی که به دلایلی افسردگی دارند ممکن است تاثیر چندانی نداشته باشد در مورد بهار قرآن هم داستان از همان قرار است
در آیه سی و هفتم از سوره ق میفرماید: «إنَّ فِی ذَلِكَ لَذِكْرَى لِمَن كَانَ لَهُ قَلْبٌ؛ در این (كتاب)، پند و تذكری است برای آن كه دارای قلب (هوشیاری) باشد».
انسان در اثر گناه یا غفلت، گاهی قلب و دل خود را در اختیار شیطان، هوای نفس، غرایز حیوانی و انسانهای منحرف قرار میدهد و آنان دلش را میربایند. كسی كه دل ندارد نمیتواند از قرآن بهرهمند شود. كسی از قرآن بهرهمند میشود كه بر دل خود مسلط باشد. در روایات آمده است كه اگر شیطانها پیرامون دل پرسه نمیزدند و آن را احاطه نمیكردند، انسان میتوانست به ملكوت جهان نظر كند و حقایق هستی را دریابد.باید دل در اختیار انسان باشد تا آن را در اختیار قرآن و حقایق آن قرار دهد؛ در نتیجه متأثر شود و به سوی كمال خویش حركت كند.
۲.تقوا
برخی آیات تقوا را شرط بهرهمندی از قرآن میداند. از جمله در آیه دوم سوره بقره فرموده است: «ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَیْبَ فِیهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِینَ؛ این كتاب كه تردیدی در آن نیست، رهنمودی برای پرهیزكاران است». چنانكه پیش از این گذشت. تقوا مراحل مختلفی دارد. بر اساس بینش قرآنی، تقوا متوقف بر ایمان به مبدأ و معاد و ملازم با ایمان به وحی و نبوت خواهد بود. اگر مرحله ابتدایی تقوا در انسان ایجاد شده باشد قرآن برای رسیدن به مراحل بالاتر هدایت می فرماید.
اما اگر انسان غرق در گناه و فساد و ظلم و ستم باشد قرآن جز بر زیان و خسرانش نمیافزاید: «وَلاَ یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلاَّ خَسَاراً؛(اسراء، 82) ؛و [قرآن] ستمگران را جز زیان نمیافزاید».
۳.خوف و خشیت
یكی دیگر از شرایط بهرهمندی از قرآن كه مرتبط با انذار قرآن میباشد، خوف و خشیت است. در سوره یس، پس از آنكه هدف قرآن را بیم دادن مردم میداند و متذكر میشود كه منافقان از انذار قرآن بهرهای ندارند، میفرماید: «إِنَّمَا تُنذِرُ مَنِ اتَّبَعَ الذِّكْرَ وَخَشِیَ الرَّحْمَن بِالْغَیْبِ فَبَشِّرْهُ بِمَغْفِرَةٍ وَأَجْرٍ كَرِیم؛(یس، 11)؛ فقط كسی از بیم دادن تو بهره میبرد كه پیرو قرآن باشد و از خداوند رحمان خشیت داشته باشد؛ پس اورا بهآمرزش وپاداش ارجمند الآهی بشارت ده». در سوره طه نیز میفرماید: «طه * مَا أَنزَلْنَا عَلَیْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى * إِلاَّ تَذْكِرَةً لِّمَن یَخْشَى»؛(طه ۱ _۳)؛ ای پیامبر، ما قرآن رابرتونازل نكردیم تاخودرابسیاربه رنج وزحمت اندازی،جزآنكه این كتاب یادآور و پند برای كسانی است كه دارای خشیتاند»
۴.رشد خواهی
در برخی آیات قرآن میفرماید: این قرآن برای كسانی پند و اندرز و یادآوری است كه بخواهند راه درست را در پیش گیرند.
میفرماید: «إِنْ هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِینَ * لِمَن شَاء مِنكُمْ أَن یَسْتَقِیمَ؛ قرآن جز یادآوری و پندی برای عالمیان نیست، (البته) برای كسی از شما كه بخواهد راه راست را در پیش گیرد».
۵.نداشتن روحیه استکباری
زیاد دیده می شود افرادی که از ثروت و امکانات مادی بیشتری برخوردار هستند دچار استکبار و طغیان می شوند و گوش جانشان به کلام نور مسدود است؛
«سَأَصْرِفُ عَنْ آیَاتِیَ الَّذِینَ یَتَكَبَّرُونَ فِی الأَرْضِ بِغَیْرِ الْحَقِّ؛(اعراف، 146)؛ كسانی را كه در زمین به ناحق بزرگمنشی میكنند، به زودی از آیات خود بگردانم».
استكبار در برابر قرآن سبب میشود كه انسان نهتنها تسلیم قرآن نشود، بلكه برای توجیه برخورد خویش، مشتری شبهات ضد دین و قرانی باشد.
۶.یاد آوری گناهان و توبه از آن
فراموشی اعمال ناشایست گذشته سبب میشود كه وقتی آیات الاهی به كسی تذكر داده میشود، از آن روی برگرداند و به آن توجهی نكند. روشن است كه چنین انسانی از قرآن بهرهای نخواهد داشت. قرآن مجید در این زمینه میفرماید: «وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن ذُكِّرَ بِآیَاتِ رَبِّهِ فَأَعْرَضَ عَنْهَا وَنَسِیَ مَا قَدَّمَتْ یَدَاهُ إِنَّا جَعَلْنَا عَلَى قُلُوبِهِمْ أَكِنَّةً أَن یَفْقَهُوهُ وَفِی آذَانِهِمْ وَقْراً؛(كهف، ۵۷)؛ كیست ستمكارتر از كسی كه به آیات پروردگارش پند داده شده و او از آنها رویگردانده و كردارهای زشتش را فراموش كرده؟ ما بر دلهاشان پوششها نهادهایم.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
چند داستان متناسب با عناوین مطرح شده تقدیم میشود؛
💠داستان
تحول در دقیقه نود
مردی اعرابی نزد رسول خدا(ص) آمد آن حضرت اسلام را بر او عرضه کرد و او پذیرفت، در آن هنگام ناگهان شتری که بر آن سوار بود لغزید و او به زمین افتاد رسول خدا(ص) فرمود: او را دریابید، عمار و حذیفه شتابان به سوی او رفتند امّا آن اعرابی از دنیا رفته بود. رسول خدا(ص) فرمود: «او از جمله کسانی است که تعب و سختی کمی را تحمّل کرد و به نعمت طولانی دست یافت او از جمله کسانی است که بر ایمان خود لباس ظلم نپوشانید.او را غسل دهید، سپس فرمود: من همسر او را در بهشت دیدم که به او از میوه های بهشتی می دهد»
💠داستان
یاد آوری قیامت
جعفر طیار برادر امیر المؤ منین علیه السلام همراه ۸۲ نفر از مسلمین در سال پنجم بعثت، از مکه به سوی کشور حبشه مهاجرت نمودند، تا هم از آزار مشرکان در امان باشند، و هم اسلام را در حبشه، تبلیغ کنند.
این مهاجران در حدود دوازده سال در حبشه ماندند و سپس در سال هفتم هجرت به مدینه باز گشتند، یعنی همان وقت که مسلمین در جنگ خیبر، پیروز شده بودند.
در روایات آمده: پیامبر صلی الله علیه و آله از جعفر پرسیدند: در این مدتی که در حبشه بودی، چه چیز عجیبی دیدی؟
جعفر عرض کرد: زن سیاه چهره حبشی را دیدم، عبور میکرد و زنبیل بزرگی بر سر داشت، مردی مزاحم، به او تنه زد و او را به زمین انداخت به طوری که زنبیل از سر آن زن افتاد، سپس زن نشست و به آن مرد مزاحم رو کرد و گفت: وای بر تو از داور (گیرنده حق) در روز قیامت، که بر کرسی بنشیند و حق مظلوم را از ظالم از بگیرد.
پیامبر (ص)نیز از این سخن تکان دهنده آن زن، تعجب کرد.
💠داستان
ازقرآن جدا نشویم
ناپلئون روزی درباره مسلمین فکر کرد و پرسید: مرکز آنان کجاست؟ گفتند: مصر. وقتی با یک مترجم به کشور مصر مسافرت کرد، و به کتابخانه وارد شد. مترجم قرآن را باز کرد و این آیه آمد: (براستی که دین قرآن هدایت میکند بآنچه درست و محکمتر است و بر مؤ منان بشارت میدهد)، وقتی مترجم این آیه را برای او خواند و ترجمه کرد؛ از کتابخانه بیرون آمد و شب را تا صبح بفکر این آیه بود. صبح باز به کتابخانه آمد و مترجم آیاتی دیگر از قرآن را برایش ترجمه کرد.
روز سوم هم مترجم از قرآن برای او ترجمه کرد و خواند. ناپلئون از قرآن سئوال کرد. گفت: اینان معتقدند که خداوند قرآن را بر پیامبر آخرالزمان محمد (ص) نازل کرده است و تا قیامت کتاب هدایت آنان است.
ناپلئون گفت: آنچه من از این کتاب استفاده کردم اینطور احساس نمودم که (اول) اگر مسلمین از دستورات جامع این کتاب استفاده کنند روی ذلت نخواهند دید. (دوم) تا زمانیکه قرآن بین آنها حکومت کند، مسلمانان تسلیم ما غربیها نخواهند شد؛ مگر ما بین آنها و قرآن جدائی بیفکنیم.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مستدرك الوسائل ، ج 6 ، ص ۳۵۲.
۲.كافي، تهران، ج۲، ص ۶۳۰.
۳.وسایل، ج ۷، ص ۲۲۶
۴.بحار الانوار ، ج۹۶،ص ۱۵۷.
۵.بحارالأنوار، ج ۵۹، ص۲۷۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺 سلام و احترام خدمت مخاطبین عزیز کانال منبر طلاب.
👳♂ضمن تبریک فرارسیدن سال جدید و آغاز ماه ضیافت الهی، ماه مبارک رمضان، با توجه به درخواست شما مبلغین عزیز برای ارائه محتوای تبلیغی مناسب و به روز برای این ایام مهم تبلیغی، از امروز به صورت همه روزه منبرهای کوتاه و بلند ویژه ایام ماه مبارک رمضان در کانال قرار خواهد گرفت.
✍ لازم به ذکر است که کلیه منبرهای ارسالی، در تیم تحریریه کانال، با حمایت تیم مدیریتی کانال منبر طلاب و به کوشش و زیر نظر استاد گرانقدر حجت الاسلام و المسلمین سید اسماعیل حسینی لیلابی تألیف و در اختیار شما عزیزان قرار میگیرد.
🙏🙇♂ ضمنا کانال منبر طلاب با توجه به ضرورت تأمین هزینههای تولید محتوا و رشد کانال، و عدم وجود بودجه حمایتی از سوی نهادها و سازمانهای حوزوی و فرهنگی، ناچار به درج برخی تبلیغات در ساعات مختلف است، که بدین وسیله، مدیریت کانال ضمن عذرخواهی، از صبوری و همراهی شما عزیزان کمال تشکر و قدردانی را دارد.
🤲 امید است که این تلاشها مفید فایده شما عزیزان و موجب جلب رضایت امام زمان (عج) و خداوند متعال قرار گیرد.
✅ جهت ارائه نظرات، انتقادات و پیشنهادات و تمایل به حمایت مالی مجموعه، به آیدی خادم کانال پیام دهید
👇👇
🆔 @talabe_admin
جهاد با نفس (۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب وارائه شود]
بِسم اللَّهِ الرَّحمن الرَّحِیمِ
اَلْحمدُ لِلَّهِ رب العالَمینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند حدیث چهارم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق (ع) فرمود:
اِجعَلْ قَلبَكَ قَرينا بَرّا، أو وَلَدا واصِلاً، وَ اجعَلْ عَمَلَكَ والِدا تَتَّبِعُهُ، وَ اجعَلْ نَفسَكَ عَدُوّا تُجاهِدُها، وَ اجعَلْ مالَكَ عارِيَةً تَرُدُّها.
حضرت درباره قلب، علم، نفس و مال در اين حديث با يك بيان شيرين و جذابي سفارش ميفرمايند. قلب خودت را به منزله يك رفيق مهربان و نيكوكار، يا يك فرزند مطيع پدر ومادر قرار بده!
انسان سعي مي كند رفيق خود را از همه بديها محفوظ بدارد، يا فرزند مطيع را حمايت كند. قلب خودت را هم همينطور مورد حمايت، مراقبت و ملاحظه خودت قرار بده! قلب را رها نكن به هرجا خواست برود، به هر دامي بيفتد!حواست باشد قلبت را محافظت كني.
دانش خودت را به منزله پدري بدان كه از او دنباله روي ميكني مانند كودكي كه به دنبال پدرش راه مي افتد مراقب است دستش از دست او بيرون نيايد، گم نشود، با علم خودت چنين رفتاري كن. دستت را از دست علم بيرون نياور، از راهنمايي علم غافل نشو.
هواهاي نفساني خودت را به منزله دشمني بدان كه درحال جنگ با او هستي. مطلقا از كيد او و از حمله او غفلت نكن! نفس اژدرهاست او كي مرده است؟ انسان گاهي خيال مي كند نفس خودش را خاضع و رام كرده است، اما از نقطه اي نفس بر انسان غلبه پيدا مي كند كه انسان فكرش را نكرده است! بايد كمال مراقبت را داشت، مثل دشمني كه انسان مواظب است كه ضربه نزند، هواهاي نفساني اينگونه است.(۲)
➖طبق اشاره حدیث فوق نفس اماره و مال پرستی بیش از حد میتواند پاکی و لطافت قلب را از بین ببرد.
کند مرد را نفس اماره خوار
اگر هوشمندی، عزیزش مدار
➖«وَ اَمَّا الْقَلْبُ الْمَشْغولُ بِالدُّنیَا لَهُ الشِّدَّهُ وَ الْبَلاءُ»؛ امّا دلی که به لذائذ دنیوی دلبسته شده و سرگرم آن است، این را بداند که همیشه در ناراحتی و گرفتاری است. یعنی حتی لذّت دنیایی را هم نمیبرد. مسائل دنیوی اینگونه است ! به هرچه از دنیا برسد، باز میبیند کمبود دارد و لذا ناراحت است. پیوسته در سختی است.
👌دل باید پاک باشد
ادعای «دل باید پاک باشد!» سخنی زیباست اما گاهی برای فرار از مسئولیتپذیری و عمل به تکالیف و وظایف الهی و انسانی مطرح میشود.
ما دل پاک را دلی میدانیم که به دور از آفات ظاهری و باطنی بوده و دارای نیت خدایی باشد و صاحبش در انجام کارهای خود رضایت خدا را در نظر دارد.
بهترین نشانه دل پاک انجام عمل نیک و پسندیده است؛ زیرا «از کوزه همان برون تراود که در او است».
➖ امام صادق(ع) فرمود:اذا اذنَبَ الرجُلُ خَرَجَ فی قَلبِهِ نُکتَةٌ سَوداءُ، فَانْ تابَ انمَحَتْ، و ان زَادَ زَادَتْ حَتّی تَغلِبَ عَلی قَلبِهِ فَلَا یفْلِحُ بَعدَها ابدا؛
هنگامی که انسان گناهی انجام دهد، نقطه سیاهی در صفحه دلش ظاهر میگردد. پس اگر توبه کرد، آن نقطه، پاک میشود واگر بر گناه خود افزود، نقطه سیاه افزوده میشود تا اینکه تمام دل را فرا بگیرد و پس از اینکه سیاهی دل را فرا گرفت، دیگر هرگز انسان رستگار نخواهد شد.»(۳)
➖امام سجاد(ع) در دعای ابوحمزه ثمالی، به برخی از موانع حضور قلب از جمله رانده شدن از درگاه الهی، سبک شمردن دستورات حق، دروغ گفتن حتی به خدا، فاصله گرفتن از عالمان ربانی، شرم نکردن از خدا و نشست و برخاست با اهل باطل، اشاره کرده است.
💠داستان
🔸 دل از کینه دیگران پاک کنیم
پیامبر مردی را بهشت معرفی میکرد.شخصی ۳ روز با او زندگی کرد تا ببیند چه رفتار و عبادات خاصی دارد که پیامبر اینگونه او را وعده حتمی بهشت میدهد.
بعد از ۳ روز دید جز عبادت های معمولی ویژگی خاصی ندارد.
روز سوم که میخواستم از او جدا شوم اما به این فکر میکردم او چه اعمالی دارد که پیامبر او را بهشتی معرفی می فرماید؟!
مؤمن بهشتی مرا صدا زد وگفت:
ما هو الا ما رأیت غیر أنی لا أجد علی أحد من المسلمین فی نفسی غشا و لا حسدا علی خیر أعطاه الله ایاه
اعمال من همان بود که دیدی، جز آن که در دلم نسبت به هیچ یک از مسلمانان کینه و حسدی نمییابم و بر نعمت و خیری که خداوند به دیگران اعطا نموده است، رشک نمیبرم.
مرد گفت: این سلامت دل و پاکی ضمیر است که تو را به این مقام رسانده و ما قادر نیستیم که این چنین باشیم
🔹شعر
دل ما روشن از افلاک نگردد هرگز
تیغ از دامن تر پاک نگردد هرگز
صافی و تیرگی آب ز سرچشمه بود
بی دلی پاک، سخن پاک نگردد هرگز
ــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۲۲.
۲.شرح حدیث از درس خارج حضرت آیت الله خامنه ای است .
۳.الکافی، ج۲، ص۲۷۱.
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d