#تفسیر_قرآن
تفسیر سوره عصر آیه اول دوشنبه ۲۲بهمن ماه ۱۴٠۳ در مسجد حضرت اباالفضل ع نبش شاهد ۵۷ایراد گردید.
▫️سوره مبارکه عصر از مجموعه سوریاست که مفسران مکی می دانند.
✓ یعنی قبل از هجرت بر پیغمبر مکرم اسلام نازل شده است.
🔅 ساختار سوره شریفه به لحاظ اینکه آغاز آن با سوگند است.
✓ به لحاظ اینکه آیات کوتاه و متنتن و کوبنده دارد.
✓ به لحاظ ضرب آهنگ و سیاق و محتوا هماهنگی با این نزول دارد.
▫️یعنی ویژگیهای سورههای مکی در این سوره مبارکه مشاهده میشود.
▫️به لحاظ میزان آیات این سوره مبارکه از کوتاهترین سوره قرآن کریم است.
یعنی سوره کوثر، نصر، عصر این سه سوره دارای سه آیه است.
✓ در میان همه سور قرآن کریم کوتاه ترین رو به خود اختصاص دادند.
🔰 منزلت و جایگاه و محتوای سوره
باید گفت که بسی شگفتیها در این سوره وجود دارد.
اینکه پارهای از محققان معتقدند که اگر همین یک سوره برای مسلمانان میبود کافی بود، شاید سخن گزافی نباشد!
ویژگی را در منابع اهل سنت برای این سوره نقل کردند در قالب حدیثی که قابل تامل است.
🔅 طبرانی نقل میکند:
آخوند ملا جلال سیوطی در درالمنثور این حدیث رو نقل میکند و این توصیه را از پیامبر مکرم اسلام که هنگامی که سوره عصر نازل شد پیامبر به یاران خویش فرمودند هرگاه که با یکدیگر مواجه میشید ابتداً این سوره رو بخوانید آنگاه گفتگوی خودتون رو با هم آغاز کنید.
* طی سالهای متمادی این سنت در میان مسلمانان وجود داشت.
* این ویژگی اختصاص به این سوره دارد و در مورد هیچ سوره دیگری در قرآن این نکته مشاهده نمیشود!
🔰 روایاتی در فضیلتی این سوره
▫️۱)از وجود مبارک پیامبر مکرم اسلام که:
من قرئها ختم الله له بالصبر و کان مع اصحاب الحق یوم القیامه.
کسی که این سوره رو قرائت میکند و مداومت بر اون دارد خداوند ختم او را و کار او را به صبر به پایان میرساندو با اصحاب حق و یاران حق در قیامت محشور میشود.
▫️۲) امام صادق فرمودند:
مَن قَرَأَ «وَالعَصرِ» فی نَوافِلِهِ بَعَثَهُ اللّهُ یَومَ القِیامَةِ مُشرِقاً وَجهُهُ ضاحِکاً سِنُّهُ قَریرَةً عَینُهُ حَتّى یَدخُلَ الجَنَّةَ.
هر کس سوره والعصر را در نمازهاى نافله بخواند، روز قیامت خداوند او را برمى انگیزد در حالى که صورتش نورانى، چهره اش خندان و چشمش (به نعمت هاى الهى) روشن است، تا به بهشت درآید.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾
إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ ﴿۲﴾
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿۳﴾
▫️وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾
اولین حرفی که در این سوره مبارکه آمده است واو و حرف سوگند و قسم است سوگند به عصر، روشن است هر کجا که صحبت سوگند و قسم در قرآن مطرح است ما یه مقسم به داریم و یه مقسم له یعنی چیزی که به آن سوگند یاد میشود و نکته ای که برای آن قسم یاد میشود. که هر دو بسیار مهم و دقیق است.
خداوند به هرچه سوگند یاد میکند در قرآن امور مهم و جدی است که توجه آدمیان را حضرت احدیت با قسم به این موضوعات و عناوین فزون تر از بقیه مسائل جلب میکند و آنچه را که خدا برای آن سوگند یاد میکند مطلب بسیار مهمی است که اثبات اون رو حضرت احدیت با قسم مطرح میکند و به صحنه میآورد که بسیار نکته دقیق و جدی است.
✓ در اینجا چیزی که به آن سوگند یاد میشود #عصر است.
▫️کلمه عصر: اصل این لغت از عصرُالثوب گرفته میشود یعنی از فشردن جامه که فتل الثوب لاخراج الماء جامه ای رو میفشرند که آب درون اون رو برون بیاورند این می شه کلمه عصر ابتدائا!
🔅پس لغت عصر در حقیقت به معنای پیچاندن، تاباندن، چلاندن و چیزی رو برون آوردن است.
به همین خاطر موارد استعمال این واژه را که در کلام عرب می بینیم روشن است.
مثلاً: در باب فقه فقیهان اشاره میکنند به اینکه وقتی به آب قلیل جامه شسته می شود می گویند توصیه اکید اینکه دو شستشو باشد یجب غسلان بینهما عصر شستنی که ابتداً بشویید بعد این جامه رو یه فشاری بدید، بچلاید آب اون گرفته بشه دوباره شسته بشه.
* این فاصله بین و این فشردن بین را عصر میگویند.
* یا هر پدیدهای را اگر شما تحت فشار قرار بدید و اون محتوای درونی آن را برون بکشید به اون محتوا عصاره گفته میشه که در مورد میوه ها این کار انجام میشه این عصاره این میوه رو میگیریم همان که در فارسی افشُرِه نامیده می شه.
* یا اینکه به ابرها به دلیل اینکه توده های اسفنجی ابر فشرده و متراکم از بخار رطوبت است هنگامی که اینها فشرده میشه تحت فشار قرار میگیرد تودههای سنگین پرفشار و غیره میاد و فرو میریزد از درون آن آب به همین خاطر به ابر در قرآن معصرات گفته میشه از ماده عصر!
معصرات: یعنی چیزهایی که فشرده میشود و درون آن تهی میشود و برون میریزد آب درون ابرها!
✓ این به لحاظ لغوی به همین خاطر به روزگار و دهر عصر گفته میشود به زمان و روزگار و دهر العصر الدهرعصر گفته میشود!
🔅چرا به روزگار عصر گفته میشه؟
چون کار روزگار همین است که در چرخش روزگار و گذارِ روزگار تابیده و پیچیده میشود وجود آدمیان و از دل این گذارِ زمان و حرکت زمان ارزشها، فضیلتها حقیقتها، شناختها، رذیلتها، برون میاد و آشکار میشه از دل اون!
✓ سخن امام که فرمود:
من لم یُأدِّبُه الابوان یُأدِّبُه الزمان
هر کسی که والدین او را ادب نکنند روزگار او را ادب خواهد کرد!
عصر و دهر او را ادب میکند!
و جملهای که قدیمیهای ما میگفتندکه سر فلانی به سنگ زمان بخورد تربیت خواهد شد!!
زمانه پندی آزادوار داد مرا
زمانه چون نگری سر به سر همه پند است
هرکه نامخت ازگذشت روزگار
نیز ناموزد ز هیچ آموزگار
این همان ترجمان سخن امیرالمومنین است!
✅ پس به روزگار دهر گفته میشه چون از دل زمان و گذار زمان شناخت ها بیرون میاد انسان با گذار زمان میشناسد که دوست واقعی کیست دشمن واقعی کیست چه کسی خائن است چه کسی خادم است با گذار زمان توانمندی ها استعدادهای انسان ها شکوفا میشه هم خود میدانند و هم دیگران میدانند و واقف می شن به اون داشتههای درونی خودشون که زمان می فشارد از وجود انسان برون میاد.
با گذر زمان مشخص میشود حقایق درونی این زندگی که آیا این زندگی چه جایگاهی دارد دوام دارد دوام ندارد شیرینی دارد تلخی دارد و همه امور زندگی انسانها با گذارِ زمان هویدا و آشکار میشه و زمان تفسیر کننده بسیاری از حقایق است به همین خاطر به دهر عصر گفته میشه این به لحاظ معنای لغوی بود.
اما به لحاظ اصطلاح و ورود به تفصیل اینکه مراد از والعصر قسمی که خداوند سبحان در اینجا یاد میکند چه چیزی است؟
🔰نظرات مفسران:
۱) گروهی از مفسران می گویند که در قرآن خداوند سبحان به اجزاء دهر و زمان قسم یاد میکند به بخش هایی از زمان خداوند سبحان سوگند یاد میکند به دلیل اهمیتی که زمان داره.
♻️مثال:
می فرماید:
والیل اذا یغشی والنهار اذا تجلی سوگند به شب هنگامی که میپوشاند و صبح هنگامی که روشنگری میکند و صبح اذا تنفس سوگند به صبح هنگامی که نفس باد صبا مشک فشان و آشکار میشود.
می بینیم که به بخشهای تاریک و روشن (شب و روز) از زمان سوگند خورده است خداوند!
در قرآن والفجر به اون سپیده دمی که به اصطلاح فجر میاد اون روشنی دل ظلمت شب رو میشکافد و عیان میشه خداوند قسم یاد میکند یه قدری بیایم جلوتر هنگامی که آفتاب برمیآید و بخشی از روز بالا میاد خداوند به "چاشت" قسم یاد میکند و الضحی ضحی وقت چاشتگاه است!
میبینیم که به بخش بین ظهر و مغرب حضرت پروردگار و غروب خداوند سبحان قسم یاد میکند به نظر بعضی از مفسران این آیه شریفه چنین پیامی رو دارد والعصر، مراد اون زمانی است که نقطه مقابل ضحی است یعنی اون فاصله قبل از غروب و بعد از ظهر بین این دو زمان رو عصر میگویند.
و این مفسرانی که چنین نکتهای رو بازگو میکنند گاه میگویند که حال چرا خداوند به عصر به اصطلاح قسم یاد میکند؟
خب به دلیل اینکه دیگه روز در حال پایان است و فرصت در حال است کف رفتن است و جامه و بستر زندگی جمع میشه دیگه در حال جمع شدن و امثال این توجیهاتی دارند.
▫️اما گروهی می گویند که مراد از این عصر، عصر است اما نه خود عصر بلکه صلاه العصر است.
به دلیل اهمیت نماز عصر خداوند به اون قسم یاد کرده است و شاید همان باشد که حافظوا علی صلواه والصلوه الوسطی محافظت کنید بر نمازها و بر نماز وسطی که برخی از مفسران صلاه وسطی را نماز عصر میداند این یه احتمال و یه نظراست.
🔅همانگونه که گفته شد که عصر به معنای دهر است به بخش هایی قطعه من الدهر به بخشی از زمان که یک ویژگی ها و خصوصیت خاصی در آن وجود دارد به شکل مضاف و مضاف الیه عصر گفته میشه
مانند: العصر الجاهلی.
عصر جاهلیت
مانند: عصر حجر
مانند: عصر کامپیوتر
مانند: عصر اتم
مانند: عصر فضا
مانند اینکه سلسلهها و ملوک رو مضاف الیه عصر میارند!
یعنی عصر ساسانی، عصر هخامنشی
* با این معنا تفسیر دوم مطرح میشه که مراد از والعصر سوگند به عصر یه قطعههای خاصی از زمان است که ویژگیهای ممتازی دارد و خداوند به اون سوگند یاد کرده است!
🔅حالا این چه بخشی از زمان میتونه باشه که مورد قسم الهی قرار میگیرد؟ چه حادثهای در چه زمانی به حدی ارجمندی و فخامت دارد که خداوند سوگند خودش رو در میان آیات شریفه قرآن به چنین ویژگی و زمان و عصری اختصاص دهد؟
▫️دیگه بدون تردید باید گفت:
این فصل را با من بخوان، باقى فسانه است
این فصل را بسیار خواندم، عاشقانه است
قطعاً اگر چنین باشد مراد اون عصریست که بناست که بیاید پیامبری و مردی که میخواهد همه تعالیم پیامبران الهی را به #نهایت و #غایت برساند یعنی باید سوگند به زمانی باشد که الیوم اکملت لکم دینکم و اتمت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا باید اون قله کار رسالت و نبوت و عصر طلایی حضور پیغمبر مکرم اسلام باشه!
مردی که آمده است که یا ایها النبی انا ارسلناک شاهدا و مبشرا و نذیرا با تمام ویژگیهای این پیامبر آمده است تا انسان ها را از ظلال مبین و گمراهی به در بیاورد اومده زنجیرها را از دست و پای انسانها باز کنه جهل ها کفرها بیدادها خرافه ها را به کناری بریزد و انسان ها را با دنیایی از حق و حقیقت آشنا کند تا سعادت دنیا و عقبای انسان ها را تامین کند.
لذا خداوند به دوران با اهمیت #بعثت و حضور پیامبر سوگند یاد میکند!
خب این همه احتمال قابل قبول و زیبایی است.
با توجه به این معنای دوم عصر سومین تفسیر را هم داریم که وابسته به همین تفسیر دوم است البته و آن اینیست که در همین کتاب کنز الدقائق مشهدی روایت رو نقل میکند، مفضل از امام صادق نقل میکند: که در ذیل آیه شریفه والعصر فرمودند: که این عصر اشاره دارد به اون عصری که تلاش تمام انبیا و اوصیا به خاتم الاوصیاءمیرسد، و تمام وعدههای الهی محقق میشه و زمانی میشود که لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر صالحون ان الارض یرثها عبادی الصالحون و اون زمانی است که حکومت حقه ی الهیه در تمام زمین و زمان حکمرانی خواهد کرد و اون دوران دوران شگِفت وجود مبارک حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است.
این هم یه تفسیر که ما را از عصر یه چنین عصر درخشان باشد که بشریت در انتظار اون خواهد بود و اشرقت الارض به نور ربها میشود به چنین اتفاق مبارکی میافتد.
اما چهارمین احتمالی که در اینجا وجود دارد مراد از کلمه العصر #تمام_زمان باشد تمام زمان و مدتی که در اختیار انسان است در همه درازای تاریخ بشر برای هر انسانی یعنی زمانی که در اختیار همه انسان ها قرار داده میشود اما با یه نکته ظریف! که با ان الانسان لفی خسر مطلب روشن می شود.
خداوند سبحان اساساً به عصر یعنی به دهر یعنی به زمان به کلیت زمان به زمان که با مفهوم ان الانسان رویکرد خاصی پیدا میکند که خواهم گفت سوگند یاد میکند این نکته بسیار مهمی است به دلیل اینکه بدون شک پدیده زمان مهمترین پدیده تاثیرگذار در زندگی انسانها است!
* پدیدهای که هیچ اختیاری انسانها در مورد اون ندارند!
* زمان مقولهای است که هیچ توقف نداره جاریست مانند جریان آبی که توقف ندارد.
* زمان پدیدهای است که هر جزء آن را که نگاه میکنیم یا به ماضی ملحق شده است و به گذشته یا از مستقبل است آینده و بسیار پدیده پیچیده است!
* زمان مقوله ایست که چهار کار اصلی رو نمیشه با اون انجام داد!
۱) نمیتوان متوقفش کرد
۲) نمیتوان ذخیره کرد
۳) نمیتوان بازآفرینی کرد
۴) نمیتوان بازیافت کرد.
"نمیشه تولیدش کرد نمیشه بازیافتش کرد"
یه مقوله ایست زمان ، پیچیده و شگفت!
از عجایب خلقت الهی است مقوله زمان!
و این بعد چهارم برای انسان هاست که خداوند سبحان قرار داده است لذا جا دارد به چنین نکته مهمی خداوند سوگند یاد کند
#ادامه_دارد..
#تفسیر_قرآن 0⃣2⃣ 🌱
⭕️ آیه اول سوره عصر
#محمد_رضا_مصباح | عضو شوید👇
@mesbah_online
سوره مبارکه عصر
۱. مکی بودن سوره
- سوره عصر از سورههای مکی است، یعنی قبل از هجرت پیامبر اسلام (ص) نازل شده است.
- ویژگیهای سورههای مکی مانند سوگند در آغاز سوره، آیات کوتاه و کوبنده، و هماهنگی ضربآهنگ و محتوا در این سوره مشاهده میشود.
۲. ساختار سوره
- این سوره از کوتاهترین سورههای قرآن است و تنها سه آیه دارد.
- سورههای کوثر، نصر و عصر هر کدام سه آیه دارند و از کوتاهترین سورههای قرآن محسوب میشوند.
۳. منزلت و جایگاه سوره
- برخی محققان معتقدند که اگر تنها این سوره برای مسلمانان نازل میشد، کافی بود.
- در منابع اهل سنت حدیثی نقل شده که پیامبر (ص) به یاران خود توصیه کردند که هنگام ملاقات با یکدیگر ابتدا این سوره را بخوانند و سپس گفتگو را آغاز کنند. این سنت در میان مسلمانان سالها رواج داشت.
۴.روایات در فضیلت سوره
- روایت اول: پیامبر (ص) فرمودند: کسی که این سوره را قرائت کند، خداوند او را با صبر ختم میکند و با اصحاب حق در قیامت محشور میشود.
- روایت دوم: امام صادق (ع) فرمودند: کسی که سوره عصر را در نمازهای نافله بخواند، روز قیامت با چهرهای نورانی و خندان به بهشت وارد میشود.
۵.متن سوره
- بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
- وَالْعَصْرِ ﴿۱﴾
- إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ ﴿۲﴾
- إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿۳﴾
۶.تفسیر آیات
- آیه اول: وَالْعَصْرِ
- این آیه با سوگند به "عصر" آغاز میشود. سوگند در قرآن معمولاً به امور مهم و جدی اشاره دارد.
- کلمه "عصر" به معنای زمان، روزگار و دهر است و از ریشه "عصر الثوب" به معنای فشردن و چلاندن گرفته شده است.
- عصر به معنای زمان و روزگار است زیرا زمان انسانها را تحت فشار قرار میدهد و ارزشها و حقایق را آشکار میکند.
- آیه دوم: إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ
- این آیه بیان میکند که انسان در خسران و زیان است مگر کسانی که ایمان آوردهاند و اعمال صالح انجام دادهاند.
- آیه سوم: إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
- این آیه استثنایی برای کسانی است که ایمان آوردهاند، اعمال صالح انجام دادهاند، یکدیگر را به حق توصیه کردهاند و به صبر توصیه نمودهاند.
۷. نظرات مفسران درباره "عصر"
- نظر اول: برخی مفسران معتقدند که "عصر" به بخشهایی از زمان مانند شب و روز اشاره دارد.
- نظر دوم: برخی دیگر معتقدند که "عصر" به نماز عصر اشاره دارد.
- نظر سوم:برخی مفسران "عصر" را به دوران بعثت پیامبر (ص) و عصر طلایی اسلام تفسیر میکنند.
- نظر چهارم:برخی نیز "عصر" را به دوران ظهور حضرت مهدی (عج) تفسیر میکنند.
۸. اهمیت زمان در قرآن
- زمان یکی از مهمترین پدیدههای تاثیرگذار در زندگی انسانها است.
- زمان قابل توقف، ذخیره، بازآفرینی و بازیافت نیست و از عجایب خلقت الهی است.
این سوره با اشاره به اهمیت زمان و ضرورت ایمان و عمل صالح، پیامی عمیق و کاربردی برای زندگی انسانها ارائه میدهد.
⭕️خلاصه تفسیر سوره عصر آیه اول
با سلام و احترام؛
ضمن عرض تبریک ولادت امام مهدی "عج"
سخنرانی حقیر با موضوع:
" شرایط و امتحانات قبل از ظهور "
پنجشنبه ۲۵بهمن ماه بلافاصله بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد حضرت اباالفضل ع نبش شاهد ۵۷ ایراد می گردد.
May 11
سخنرانی در شب ولادت امام زمان عج پنجشنبه ۲۵بهمن ماه در مسجد حضرت اباالفضل ع ایراد گردید.
@mesbah_online
تنها راه رسیدن به ظهور یا مهمترین حرکتی که برای رسیدن به ظهور باید انجام بدیم این هست که شیعه را از ضعف باید خارج بکنیم.
مستضعفینی رو قرآن دوست داره و میفرماید: نجعلهم ائمه که اینها در تلاشند برای خروج از مستضعف بودن، در تلاشند برای قوی شدن و ساختن تمدن اسلامی
✓ بار این #تمدن_سازی_اسلامی رو مسیر قوی شدن و به نقطهای رسیدن که سیطرهای جبهه باطل و طاغوت بر مومنین پیدا نکنه بار این را اهل بیت به دوش مردم گذاشتن نه حکومتها!
✓ حکومت حق یا باطل، کاری که حکومت میتونه انجام بده مُعِد شدن و زمینه سازیه اون #قدم_اصلی رو خود مردم باید بردارن.
بخشیش به حاکمیت مرتبط که باید میدان بده به حکمرانی مردمی.
بخشیش مرتبط به من و شماست که خودمون باید هم افزایی کنیم و همدیگر را قوی کنیم.
🔰 امیرالمومنین در مسئله حکمرانی #مردم_پایه و مردم نهاد تا جایی که کار مردم کار قشری از جامعه به #آشوب علیه امیرالمومنین نکشه حضرت از همه ظرفیتها در جامعه بهره میبره.
🔰حکایت:
جنگ #صفین تموم شده بود اتفاق #شوم حکمیت رخ داد.
پدیدهای به اسم #خوارج اعلام موجودیت کرد.
خوارج خب اول کار که کارشون به تکفیر نکشیده بود موقع جنگ #نهروان دیگه تکفیری شدند و شروع کردن به مسلمون کشتن.
اول کار شبهه داشتن نسبت به امیرالمومنین تا وقتی هم که آشوب نکردن هنوز در دایره مملکت علی تعریف میشن شهروندای جامعه مولا هستند.
امیرالمومنین وقتی دید یه گروهی یه گوشهای جمع و اینا شبه دارن علیه مولا دارن صحبت میکنن فرمود: برید ببینید شلوغ ترین خیمه خیمه کیه بین خوارج؟
گفتن: آقا فردی به اسم #یزید_ابن_قیس فرمود برید بهش بگید علی میخواد بیاد دیدنت مولا اومد تو خیمه یزید بن قیس توضؤَ فصلی رکعتین وضو گرفت دو رکعت نماز خوند یعنی یزید ابن قیس به خدا من هنوز مسلمونما، انگ نزنید به من، منو کافر ندونید.
بعد در روایت دارد امیرالمومنین حکم #فرمانداری ری رو به یزید ابن قیس داد.
فرمود پاشو برو ری فرماندار شو!
یا امیرالمومنین اینا مخالفن حالا درسته هنوز خون نریختن چرا منصب می دی بهش؟!
اینا قبولت ندارن که امروز جمع شدن یه گوشهای چرا بهش منصب میدی؟
➖۱) یزید بن قیس #دزد نیست آدم متعهدیه آرمانخواه، فهم داره نسبت به #آرمان_دینی فقط فهم نسبت به #مصداق علی ابن ابیطالب نداره.
یعنی شبهه داره راجع به اتفاق حکمیت هنوز که آشوب نکرده #دست_پاک داره ولی نمی تونه تحلیل کنه که علی حقه. هنوز #شهروند جامعه منه تو مملکت خودم تعریف میشه.
➖۲) من وقتی یزید بن قیس هزار کیلومتر از #کوفه دور کنم بفرستم ری و اصفهان فرماندار بشه #بزرگ خوارج رو هزار کیلومتر دور کردم او را حفظش کردم از #محور_شبهه دور شد خوارج بعدها کارشون به تکفیر کشید یزید بن قیس به تکفیر نکشید او موند در سیطره نظام مولا.
➖۳) بزرگترشونو که هزار کیلومتر دور کردم خود خوارج بینشون چند دستگی و #تشتت میشه.
➖۴) من یزید ابن قیس رو فرستادم سمت ری وکه یه ذره دستش بیاد تو کار اولاً: حکمرانی مردمیه از همه اقشار استفاده میکنم هرکی نخبهای باشه از هر جناحی بخواد باشه تو جامعه باید ازش بهره برد استفاده از ظرفیتش باید کرد من یزید بن قیس رو میفرستم فرمانداری ری دستش که بیاد توی کار می بینه اینکه بیرون نشسته بیرون گود میگه لنگش کن اینقدر کار آسون نیست بیاد تو دل کار ببینه بابا کار یه سری سختی ها داره #جلب_نظر همه جامعه اصلا #میسور نیست.
۸۰ میلیونیم با ۸۰ میلیون نظر و سلیقه مختلف، آسون نیست این کار.
چند وقت پیش یه #مستند_تلویزیون از رهبر انقلاب نشون داده بود مستند روایت رهبری انقلاب که خودمون که انقلاب کردیم نمی دونستیم کار سخته فکر کردیم خیلی راحتتر از اینا کار جمع میشه اومدیم تو دل کار دیدیم نه بابا سخته واقعاً.
تو #حکمرانی_مردمی امیرالمومنین همه باید بتونن دخیل باشند.
✓ مسئولیت گریزی نیست همه باید مسئولیت پذیر باشیم.
#ادامه 👇
قصه دو طرفه است هم از سمت #حاکمیت هم از سمت #مردم هم افزاییه هیچکی نباید بگه به من چه!
موسی بن جعفر علیه السلام فرمود ولاتکن عِمَّعَه نباشید.
گفتن: آقا عِمَّعَه یعنی چی؟
فرمود: ای ولا تقل انا مع الجماعه نگید ما هم یکی از این مردم به ما چه که داره تو این مملکت چی میگذره.!!
شیعه مرتضی علی به من چه نداره!
شب نخوابی میکشه که یه گرفتاری از این مملکت کم کنه!
🔰قدم سوم:
شما میفرمایید رسول الله و امیرالمومنین حکمرانی مردم پایه را بناگذاری کردند؟ پس چرا پیغمبر و امیرالمومنین نتونستن به اون #نقطه تمدن سازی اسلامی برسند؟
جامعهشون رو اونقدر قوی کنند که هیچ طاغوتی حریف اینها نشه!
♻️جواب:
پاسخ اینه که مردم جامعه امیرالمومنین و پیغمبر خوباشونا کار به بداشون نداریم اهل #ایثار برای #رشد_جمعی نبودند.
حتی نمازم میخوندن دنبال این بودن که خودم چه جوری #ثواب بیشتر ببرم.
✓ دنبال این باشم خودمو فدا کنم که جامعه به یه نقطه #امن و خوشبختی برسه این در جامعه رسول الله و امیرالمومنین کمرنگه!
مردم به این نقطه نرسیدند احتمالاً این حرفای من یه ذره مبهمه براتون.
🔅 من یه حدیثی از امام صادق راجع به ظهور براتون میخونم با این حدیث گره گشایی میشه! رمزگشایی میشه!
بعد میریم راجع به جامعه رسول الله با همدیگه حرف میزنیم.
♻️حکایت:
صحابی داشت امام صادق به اسم #عمار_صاباتی امام صادق بهش فرمود: که می دونستی عبادتی که شما در زمان من امام صادق دارید انجام میدید ثوابش از عبادتی که مردم بعد از #ظهور امام زمان انجام میدن بیشتره؟؟
✓ یهو چشمای عمار صاباتی گِرد شد چرا آقا؟ حضرت فرمود: که به خاطر اینکه شما در دولت #باطل در دولت بنی عباس دارید بندگی میکنید فضا برای شیعیان ناامنه تو تو جامعه ای هستی که دست باز بخوای نماز بخونی یا دست بسته نماز بخونی مهمه.
یعنی باید چپ و راست نگاه کنی مامورای حکومتی بنی عباس نگاه نکنن یه وقت! بفهمن شیعه ی مرتضی علی هستی گردنتو زدن.
زمان منصور دوانیقی و اوج خفقان قطعا افضل الاعمال اهمزها بهترین عملها سختترینشه اینکه شما تو خفقان دولت بنی عباس عبادت می کنید خیلی ثوابش بیشتره تا اونی که در مع الامن فی دولت الحق در امنیت دولت حق داره بندگی میکنه خیلی فرق میکنه.
عمار صاباتی از این بچه زیرک ها بود یهو یه #سوال_چالشی از امام صادق پرسید گفت: آقا دورتون بگردم قلت جُعلتُ فداک به حضرت گفتم فدات شم خب اگه اینجوریه پس ما اصلا دیگه برای چی ظهور می خوایم؟!
من الان زمان امام صادق تو خفقان ثواب عبادتم بیشتره دنبال ثواب جمع کردنم که قیامت ام جام راحتتر باشه دیگه!
✓ پس اصلا برای چی باید آرزوی ظهور داشته باشم؟!
جواب امام صادق ببین!!
فقال علیه السلام سبحان الله این چه حرفیه میزنی عمار صاباتی؟!
اما تحبون الله ان یظهرالله عزوجل الحق والعدل و یحسنَ حالَ عامةِ الناس.
تو نمی خوای همه مردم دنیا رنگ خوشبختی رو ببینند؟
فقط می خوای خودت ثواب بیشتری جمع کنی؟
✓ فرق نگاه عمار صاباتی با نگاه امام صادق در چیه!
عمار صاباتی حرف دزدی نزده ها، حرف نماز خوندنه!! عمار صاباتی میگه من دوست دارم یه جوری نماز بخونم که خودم ثواب بیشتر ببرم امام صادق (علیه السلام) میگه فقط خودت؟!
✓ پس مردم اون سر دنیا نباید حسین را بشناسند؟
✓ مردم اون سر دنیا نباید لذت بندگی کردنو بشناسند؟
✓ اونا نباید به امنیت برسند از نظر اخلاقی، روانی، اعتقادی؟
✓ نمی خوای این حس خوشبختی رو همه مردم دنیا بچشن؟
▫️نگاه زمینه سازِ ظهور این نگاهیِ که امام صادق داره یاد می ده.
▫️ ما دو جور عبادت داریم:
۱) عبادت تاجرانه
کاسبکارانه با خدا حساب می کنه، امروز دو رکعت نماز مستحبی خوندیم خدایا بزن به حساب.
۲)عبادت الاحرار
عبادت آزادههای دنیا، ترازو رو گذاشته کنار من فقط میخوام دور سر توی خدا بگردم تو چی دوست داری من اونو انجام بدم؟
خودشو فدا می کنه که #رشد_جمعی شیعه پیدا بکنه.
✅ من فدا بشم همه حال خوب پیدا بکنن این نگاهیه که ما رو میتونه به ظهور برسونه.
بعد امام صادق علیه السلام فرمود: عمار صاباتی این نگاهو پیدا کنید ترازو رو بذارید کنار.
زمان شما ۴ کیلو ثواب میبرم بعدِ ظهور با نمازام دو کیلو ثواب می برم این ترازوها رو بذار کنار، اگه عبادتت شد عبادت الاحرار دنبال خوشبختی همه عالم بودید دیگه اصلاً این حساب کتاب ها برات شوخی می شه.
✓ مقامت از شهدای #بدر و #احد هم بالاتر می شه!
✓ یکی از شهدای احد حمزه سیدالشهداست اون وقت می رسی به جایی که حضرت فرمود.
#ادامه👇
افضل عندنا من کثیر من شهید بدراٰ و احداً.
نگاه به زمینه سازی ظهور اینقدر نگاه آرمانی باید باشه! بله سخته نمیگیم آسونه.
▫️جامعه پیغمبر اینجوری نبود الان من اصلاً با منافقینش کار ندارم، جانبازهای جامعه پیغمبر دنبال درصد بودن خوبای جامعه پیغمبر نگاه شخصی داشتن #ابو_قتاده تو جنگ احد چشمش از حدقه در اومد شمشیر خورد کاسه چشمش تخلیه شد این چشمی که از حدقه درآمد و کف دستش گرفت اومد پیش پیغمبر گفت: یا رسول الله من اینجوری برم خونه زنم دیگه تا آخر عمر نگام نمیکنه بیریخت میشم خب چی میخوای ابو قتاده آقا یه اگه پیغمبری و معجزه میکنی یه اشارهای بکنی چشم ما برگرده برای غریبهها که این چشمو ندادیم برای شما دادیم دیگه درستش کن!
➖ یعنی حاضر نیست قیافش خراب شه که بقیه خوشبخت شن قیافمو بهم برگردون!
یکی دیگه دستش تو احد قطع شده بود اومد به پیغمبر گفت دستمو درست کن من با یک دست چه جوری زندگی کنم اینا خوباشن!
من اصلا با منافقین با غریبه کاری ندارم من اصلا اسم طلحه و زبیر نمیارم طلحه که هیچ کاسبه ۴ تا از خواهر زن های پیغمبر ازدواج کرد که هرجا میره بگن فلانی باجناق پیغمبرها با خواهر عایشه ازدواج کرد با خواهرم ام سلمه ازدواج کرد با خواهر ام حبیبه ازدواج کرد با خواهر زینب بنت جهشم ازدواج کرد!
یعنی اصلا اینجوری بود پیغمبر این هفته میرفت خواستگاری هفته بعد طلحه میرفت خواستگاری خواهره که چی مردم بگن باجناق پیغمبره او که کاسبه دنبال رشد شخصی خودش اونم تو منفعت طلبی و حرومخواریشه!
✓ من میگم خوبان جامعه نگاه فردی دارند از این نگاه باید کنده بشی در زمینه سازی ظهور.
🔰 نگاه تمدن اسلامی اینه من شهید بشوم هم بشوم شهید گمنام هم بشوم هم بشوم یه تیکه سنگ قبرم نداشتم نداشتم ولی مردم به خوشبختی ما به این میگیم ایثار برای ظهور.
🔅 از اصحاب امام حسن (تو بحث زمینه سازی ظهور) یه صحابی داشت امام حسن پارسال اسمشو یه اشارهای کردم در جمع شما رشیدهجری ایشون باب امام حسن بود یعنی از اصحاب سرِّ، از اون شاگرد خصوصی های امام حسن خانوادگی آقا فول آپشن بندگی بودن دخترش قنواء بنت رشید رو امام صادق فرمود: جزءرجعت کنندگان در روز ظهور و فرماندهان زن لشکر امام زمانه همشون تراز بالا دو سه ماه قبل کربلا ابن زیاد لعنت الله علیه دست و پاهاشو قطع کرد انداختش روی زمین بال بال بزنه شهید شه دم آخریه دخترش بهش گفت: بابا درد داری؟ رو کرد به دخترش داره شهید میشه گفت: دخترم شیعه مرتضی علی درد نمیفهمه یعنی چی؟ یعنی چی این حرف! همون جمله که پیغمبر فرمود:یوسف نبی وارد مهمانی زنان مصر شد زنای مصر دستاشونو بریدن انگشتاشونو قطع کردن پیغمبر فرمود یکی از اون زنا تو اون مهمانی آخ گفت گفتن نه آقا فرمود چرا چون همه محو جمال یوسف بودن مولای ما امیرالمومنین فرمود فمن یمنی یا حمدانی هرکی بمیره من علی رو میبینه خوب رشید حجری که یه دل نه دنیاشو عاشق علی بوده اون لحظه شهادت لحظه وصالشِ داره جمال مولاشو تماشا میکنه درد نمیفهمه یعنی اینقدر تراز بندگی اش بالاست در کنار میثم و حبیب بن مظاهر باید ببینیدش.
رشید هجری علم منایا داشت یعنی نگات میکرد بهت میگفت: فلانی فلان روز به فلان کیفیت از دنیا میری بهرهای از علم غیب اهل بیت به اینا داده بود( یعنی چی در جانشون بشی دختر رشید حجری قنواء بنت رشد یه و به باباش گفت بابا چه خبره این همه تلاش میکنی برای علی ابن ابیطالب صبح جهاد بعد از ظهر جهاد شب نخوابی میکشی شب و روز نذاشتی برای خودت در خونه علی بن ابیطالب یه کار برای مولا انجام بدی برا مکتب مولا انجام بدی جواب این مردو ببین کسی که گفتم ترازش تراز حبیب بن مظاهره تراز میثم تمارِ شهید باب امام حسنه گفت: بعد از ما یه قومی میان اونا تو جهاد و زمینه سازی ظهور از مام جلوترند.
ببین ما چه راه و فاصلهای داریم برای تمدن سازی!
رشید هجری خودش علم منایا داره این حرف عجیب و غریبیه که من بگم زمینه سازان ظهور هم علم منایا داشته باشند نگاهت کنن بدونن چه روزی به چه کیفیتی
#ادامه👇
از دنیا میری خبر از کیفیت شهادت خودشون داشته باشن!
خداوندا مرا پاکیزه بپذیر امضا قاسم سلیمانی.
حرف عجیبی دارم میزنم حسرت زمینه ساز ظهور رو میخوره بعد من چقدر فاصله دارم با قاسم سلیمانی ها فدا شده که ملت های مظلوم قوی بشن او فدا شده که شیعه قدرت بگیره من تو بازارم تو اداره ام چه میدونم تو زندگیم از سر کول بقیه میرم بالاتر که دو قرون بیشتر گیرم بیاد!
شماها خوب خودمو میگم من به درد ظهور نمیخورم!
جامعه رسول الله و امیرالمومنین جامعهای که اکثر آدماشون به این هم افزایی و فدا شدن مردم برای مردم که خودشون همو قوی کنن نرسیدند! به این ایثار نرسیدن.
داشتیم از این آدم خوبا تو اون جامعه ولی کم بودن جامعه امیرالمومنین کم آدم منفعت طلب نمیبینید!
حکومت ۴ ساله امیرالمومنین غربال قبل کربلا بود.
مولا میخواست با این امتحان ۴ ساله که بعضیا یه منصبی و یه بیت المالی بهشون رسید دست و پا گم کردند بعضیام نه ۳۰ سال مسئول بود و تهش مستاجر موند میخواد مردم از هم جدا کنه کربلا خودشو نشون میده تو سپاه حسین ابن علی هستی. یا روبرویی حبیب بن مظاهرم تو حکومت امیرالمومنین از اشرافه ولی خودشو گم نکرد به باد نداد.
خودشو این حبیب میاد کربلا شهید میشه.
ولی این زجر ملعونی که تو روضههای حضرت رقیه اسمشو میشنوی حالا درستش زهرِ بن قیس زجر نیست زهرِ میدونستید این ملعونی که این همه بلا سر آل الله تو کربلا از کارگزاران حکومت امیرالمومنین بود!
(مردم ما تو غربالیم! بله این انقلاب یه سفرهای پهن کرده محسن فخریزاده هم بار میاره محمود خاوری باید مرد و نامرد غربال شن.
حالا مونده من روزای بعد احادیث ظهور براتون بیارم بخونم فرمود اینقدر غربال میشید کم میشید کم میشید امام باقر: کف دستشو نیمه نشون داد نیمی از کف دستشو نشون داد فرمود انقدر شیعه میمونه برای ظهور!)
زجر فرماندار مدائن امیرالمومنین بود پیک نامه های محرمانه حضرت در جنگ جمل بود، نامه خصوصیهای امیرالمومنین محرمانهها را میبرد و میآورد.
معلومه تو سیستمِ معلومه جز کارگزاران حکومت مولاست تو جنگ صفین فرمانده یکی از گردانهای امیرالمومنین بود شب ۱۹ رمضان مولا را ضربت زدن ابی عبدالله مدائن بود رفته بود پی یه کار حکومتی گره گشایی زجر در بعضی نقلها داره که سریع از کوفه خودشو رسوند مدائن خبر ترور امیرالمومنین رو به امام حسین داد که سریع ابی عبدالله خودشو رسوند این معلومه پیک خونوادگیشون هم هست! این آدم کارش کربلا به جایی میرسه سر امام حسین و تا کاخ یزید میبره تحویل یزید میده که یه صلهای گیرش بیاد خسر الدنیا والاخره یزیدم یه پاپاسی بهش نداد این آدم میشه فرمانده اون ۵۰۰ نفری که ابن زیاد در کوفه پل خروجی شهر کوفه میذاره اجازه ندید شیعهای از علی بن ابیطالب خودشو کربلا ملحق کنه به امام حسین.
✅ ما تو غربالیم اینجا قراره زمینه سازان ظهور مشخص بشن.
کیا یه ذره شیرینی دنیا میبینن دست و پا گم میکنن.
کیا فدا میشن برای رشد جمعی بقیه، شیعه اوج بگیره، شیعه قوی بشه.
#سخنرانی_مکتوب 5⃣2⃣ 🌱
کانال منبرک شیخ محمد رضا مصباح
🔰خلاصه سخنرانی محمد رضا مصباح در شب ولادت امام زمان (عج) ۲۵ بهمن ماه۱۴٠۳ مسجد حضرت اباالفضل ع نبش شاهد ۵۷
▫️۱.هدف اصلی: تقویت شیعه برای زمینهسازی ظهور
- تنها راه رسیدن به ظهور، خروج شیعه از وضعیت ضعف و مستضعف بودن است.
- قرآن به مستضعفینی که برای قوی شدن و ساختن تمدن اسلامی تلاش میکنند، وعده داده است که آنها را به امامت میرساند.
- بار تمدنسازی اسلامی بر دوش مردم است، نه حکومتها.
▫️۲. نقش حکومت و مردم در تمدنسازی
- حکومتها تنها زمینهساز هستند و قدم اصلی را مردم باید بردارند.
- بخشی از مسئولیت به حاکمیت مربوط میشود که باید فضای حکمرانی مردمی را فراهم کند.
- بخش دیگر به خود مردم مربوط است که باید با همافزایی و تقویت یکدیگر، جامعه را قوی کنند.
▫️۳. الگوی حکمرانی مردمی در سیره امیرالمومنین (ع)
- امیرالمومنین (ع) از همه ظرفیتهای جامعه استفاده میکرد، حتی از کسانی که نسبت به او شبهه داشتند، اما آشوب نمیکردند.
- مثال: یزید بن قیس، یکی از خوارج، که علیرغم شبهاتش، توسط امیرالمومنین به فرمانداری ری منصوب شد تا از تشتت و تکفیر دور بماند.
▫️۴. مسئولیتپذیری مردم در حکمرانی مردمی
- همه افراد جامعه باید مسئولیتپذیر باشند و از مسئولیتگریزی پرهیز کنند.
- شیعه مرتضی علی (ع) نباید بگوید "به من چه"، بلکه باید برای رفع مشکلات جامعه تلاش کند.
▫️۵. چرا جامعه پیامبر و امیرالمومنین به تمدن اسلامی نرسید؟
- دلیل اصلی این بود که مردم آن جامعه به دنبال رشد جمعی و ایثار برای دیگران نبودند، بلکه بیشتر به دنبال منافع شخصی و ثواب فردی بودند.
- حتی خوبان جامعه پیامبر (ص) و امیرالمومنین (ع) نگاه فردی داشتند و به فداکاری برای رشد جمعی جامعه نرسیدند.
▫️۶. نگاه زمینهساز ظهور: عبادت برای خوشبختی همه مردم
- امام صادق (ع) به عمار صاباتی فرمود: عبادت در زمان حکومت باطل (مانند حکومت بنیعباس) ثواب بیشتری دارد، زیرا در شرایط سخت و خفقان انجام میشود.
- اما هدف اصلی ظهور، رسیدن به خوشبختی و عدالت برای همه مردم جهان است، نه فقط جمعآوری ثواب فردی.
- نگاه زمینهساز ظهور باید نگاهی آرمانی و فداکارانه باشد، نه نگاه تاجرانه و حسابگرانه.
▫️۷. تفاوت عبادت تاجرانه و عبادت آزادگان
- عبادت تاجرانه: عبادتی که با خدا حسابوکتاب میکند و به دنبال ثواب فردی است.
- عبادت آزادگان: عبادتی که تنها برای رضای خدا انجام میشود و فرد خود را فدای رشد جمعی و خوشبختی دیگران میکند.
▫️۸.جامعه پیامبر و امیرالمومنین: نگاه فردی به جای جمعی
- حتی خوبان جامعه پیامبر (ص) و امیرالمومنین (ع) نگاه فردی داشتند و به دنبال منافع شخصی بودند.
- مثال: ابوقتاده در جنگ احد حاضر نبود قیافهاش خراب شود، حتی اگر این به معنای خوشبختی دیگران بود.
▫️۹. نگاه تمدنسازی اسلامی: فداکاری برای ظهور
- نگاه تمدنسازی اسلامی این است که فرد حتی حاضر باشد شهید گمنام شود، به شرطی که مردم به خوشبختی برسند.
- مثال: رشید هجری، از اصحاب امام حسن (ع)، که حاضر بود برای رشد جامعه شیعه فداکاری کند و حتی در لحظه شهادت درد را احساس نمیکرد.
▫️۱۰. غربال شدن جامعه برای ظهور
- جامعه در حال غربال شدن است و تنها کسانی که حاضرند برای رشد جمعی و قوی شدن شیعه فداکاری کنند، زمینهسازان ظهور خواهند بود.
- کسانی که در برابر شیرینی دنیا مقاومت میکنند و فداکاری میکنند، شایستهترین افراد برای ظهور هستند.
▫️۱۱. نتیجهگیری
- برای رسیدن به ظهور، باید نگاه فردی را کنار گذاشت و به دنبال رشد جمعی و خوشبختی همه مردم بود.
- شیعه باید قوی شود و از ضعف خارج شود تا بتواند تمدن اسلامی را بسازد و زمینهساز ظهور امام زمان (عج) باشد.
🔰این خلاصهای از نکات کلیدی سخنرانی محمد رضا مصباح در شب ولادت امام زمان (عج) است که بر تقویت شیعه، مسئولیتپذیری مردم و نگاه جمعی برای زمینهسازی ظهور تأکید دارد.
کانال منبرک شیخ محمد رضا مصباح