﷽
📍 عید قربان❗️
📌 در باره عید قربان که عید اضحی میگویند. امامعلی(ع) فرمودند :
«سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص)»؛ شنیدم که پیغمبراکرم(ص) روز عید قربان خطبه میخواندند و فرمودند : «یخْطُبُ یوْمَ النَّحْرِ هُوَ یقُولُ هَذَا یوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ»، بعد ثج1️⃣ و عج2️⃣ را معنا میکند. به عج که میرسند، میفرمایند: «وَ الْعَجُّ الدُّعَأ فَعِجُّوا إِلَى اللَّه».3️⃣
📌بعد فرمود: «فَوَ الَّذِی نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِیدِهِ لَا ینْصَرِفُ مِنْ هَذَا الْمَوْضِعِ أَحَدٌ إِلَّا مَغْفُوراً لَهُ»4️⃣؛ قسم به موجودی که جان من در دست اوست، کسی از اینجا نمیرود مگر اینکه مورد مغفرت خداوند قرار میگیرد. معلوم میشود که دعا در آن روز، مؤثّر است.
📌ص يَخْطُبُ يَوْمَ النَّحْرِ وَ هُوَ يَقُولُ هَذَا يَوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ فَالثَّجُّ مَا تُهَرِيقُونَ فِيهِ مِنَ الدِّمَاءِ فَمَنْ صَدَقَتْ نِيَّتُهُ كَانَ أَوَّلُ قَطْرَةٍ لَهُ
📌شنیدم که در روز عید قربان خطبه ای خواندند و فرمودند: امروز، روز «ثجّ» و «عجّ» است. ثجّ خون قربانیهاست كه میريزيد؛ پس نيت هركس صادق باشد، اولين قطره خونِ قربانی او كفاره همه گناهان اوست.
دَعَائِمُ الْإِسْلَامِ، عَنْ عَلِيٍّ ع قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ ص يَخْطُبُ يَوْمَ النَّحْرِ وَ هُوَ يَقُولُ هَذَا يَوْمُ الثَّجِّ وَ الْعَجِّ فَالثَّجُّ مَا تُهَرِيقُونَ فِيهِ مِنَ الدِّمَاءِ فَمَنْ صَدَقَتْ نِيَّتُهُ كَانَ أَوَّلُ قَطْرَةٍ لَهُ كَفَّارَةً لِكُلِّ ذَنْبٍ وَ الْعَجُّ الدُّعَاءُ فَعِجُّوا إِلَى اللَّهِ فَوَ الَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَا يَنْصَرِفُ مِنْ هَذَا الْمَوْضِعِ أَحَدٌ إِلَّا مَغْفُوراً لَهُ إِلَّا صَاحِبُ كَبِيرَةٍ مُصِرٌّ عَلَيْهَا لَا يُحَدِّثُ نَفْسَهُ بِالْإِقْلَاعِ عَنْهَا .
1️⃣ ثج، روان شدن چیزی که سخت است.
2️⃣عج، فریاد ردن بانگ بر آوردن
3️⃣پس به سوی خدا با صدای بلند دعا کنید.
4️⃣ بحارالانوار، ج 96، ص301
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_عرفه #عرفه
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
🌺عید سعید قربان بر تمام مسلمین مبارک باد🌺
🏞 #عید_قربان
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 نام امام حسین(ع) شعار و علامت دین❗️
📌همان طور که نام مقدّس الله در دنیا و قیامت شعار مؤمن است، نام مقدّس اولیای خدا(ع) که به تعبیر من ذوب و فانیِ در الله هستند هم شعار است. در روایتی زیبا از امام صادق(ص) است که می فرماید: «شِعَارُنَا یَوْمَ بَدْرٍ یَا نَصْرَ اللَّهِ اقْتَرِبْ اقْتَرِبْ وَ شِعَارُ الْحُسَیْنِ(ص) یَا مُحَمَّدُ وَ شِعَارُنَا یَا مُحَمَّدُ»1️⃣؛
📌 (شعار ما در روز جنگ بدر این بود: ای یاری خدا! نزدیک شو! نزدیک شو! و شعار امام حسین(ص) یا محمّد(ص) بود و شعار ما هم یا محمّد(ص) است.) یعنی ما شعار داریم. معلوم می شود که نام مقدّس اولیای خدا(ع) شعار ما و علامت ایمان است.
📌نام خودِ امام حسین(ص) شعار الهی است. در روایت مفصّلی دربارۀ اصحاب امام زمان(عج)، آمده است: «وَ هُمْ مِنْ خَشْیَةِ اللَّهِ مُشْفِقُونَ یَدْعُونَ بِالشَّهَادَةِ وَ یَتَمَنَّوْنَ أَنْ یُقْتَلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ»2️⃣؛
📌روایت خصوصیّات اصحاب حضرت را بیان می کند که به اصطلاح، اشفاق خشیّت الهی دارند و خواستار شهادت در راه خدا هستند.
📌امّا مهم این است که می فرماید: «شِعَارُهُمْ یَا لَثَارَاتِ الْحُسَیْنِ(ص)»؛ این هم شعار است. امام حسین(ص) غوغا کرده است. نه تنها نام امام حسین(ص) شعار و علامت دین است؛ بلکه زیارت قبر او هم شعار و علامت دین است.
1️⃣بحارالأنوار، ج 19، ص 163
2️⃣ بحارالأنوار، ج 52، ص 308
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #ادب_الهی
📕 #مبانی_تربیت
📝 جلسه بیست و سوم
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
﷽
📍 غدیر در آسمان ها مشهورتر از زمین❗️
📌 مسأله غدیر یه مسأله خلافت ظاهریه نیست. یه انعكاسی است از اونچه را كه در ذات الله گذشته است. انعكاس اون چیزی است كه در ذات گذشته، در عرش گذشته، در سدره المنتهی گذشته، تا بیاد به پایین. اینه.
📌ما نمیتونیم ادراك بكنیم این حرفها رو. اظهار اون چیزی است، پیغمبر اكرم در غدیر اظهار كرد اونچه را كه در ذات دیده بود. دیگه غیر از این من نمیتونم بگم. اونچه كه اونجا دیده بود. آمد روز غدیر اینو اظهار كرد.
📌و اینكه حضرت میفرماید در روایت که از امام هشتم علیه السلام بود، روز غدیر «أَشْهَر فِی السَّمَاءِ مِنه» تا چی؟ «الارض» فهمیدی حالا یعنی چی؟ یعنی اونجا دیگه این حجابها و این بساطها كه نیست كه هان؟ اگر از این موطن مادیت رد شدی رسیدی به موطن عقل، عالم عقل، دیگه اونجا حُجبی ندارد. خیلی، قابل انكار نیست اینها، همه روشنه توش.
📌 گذشتی از او به قلب رسیدی یعنی با همون پای قلبت عبور كردی رسیدی به عرش اونجا هم خیلی روشنه، چه رسد كه مافوق باشه. این كه فرمود: یوم غدیر اشهر در سماء تا زمین، این معناش اینه. این زمین است كه حجابهای ظلمانی مادیت نمیگذاره كه آشكار و روشن بر همگان بشه.
〰️〰️〰️〰️〰️
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
#عید_غدیر #غدیر
@mojtabatehrani
﷽
📍 امام علی (ع) دارندۀ صفات ویژه انبیا ❗️
📌ابن عساکر نقل می کند که پیغمبراکرم(ص) فرمود:
🔸«مَنْ أَرَادَ أَنْ یَنْظُرَ إِلَى آدَمَ فِی عِلْمِهِ»؛ اگر کسی بخواهد به حضرت آدم(ع) از نظر علمش نظر کند؛
🔸«وَ إِلَى نُوحٍ فِی فَهْمِهِ»؛ و به نوح در فهمش نظر کند؛
📌 «وَ إِلَى إِبْرَاهِیمَ فِی حِلْمِهِ»؛ و به ابراهیم در حلمش نگاه کند؛
«وَ إِلَى یحْیى بْنِ زَكَرِیا فِی زُهْدِه»؛ و به یحیی بن زکریّا در زهدش نگاه کند؛
«وَ إِلَى مُوسَى بْنِ عِمْرَانَ فِی بَطْشِهِ»؛ و به موسی در دلیری اش نگاه کند؛
«فَلْیَنْظُرْ إِلَى عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِب»1️⃣.
📌پیغمبراکرم(ص) یک راه مقایسه ای را پیش می گیرد. بعد کسانی را مطرح می کند که در طول تاریخ شناخته شده هستند و بعد امام علی(ع) را این گونه توصیف می کند. (پس نظر کند به علی بن ابی طالب)
1️⃣بحارالأنوار، ج 39، ص 35
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_غدیر
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
◾️آدم یا توی دنیا باید کیفش را ببرد یا در آخرت !!!
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
📌«مَعَاشِرَ النَّاسِ اتَّقُوا اللَّهَ فَكَمْ مِنْ مُؤَمِّلٍ مَا لَا يَبْلُغُهُ وَ بَانٍ مَا لَا يَسْكُنُهُ وَ جَامِعٍ مَا سَوْفَ يَتْرُكُهُ وَ لَعَلَّهُ مِنْ بَاطِلٍ جَمَعَهُ وَ مِنْ حَقٍّ مَنَعَهُ أَصَابَهُ حَرَاماً وَ احْتَمَلَ بِهِ آثَاماً فَبَاءَ بِوِزْرِهِ وَ قَدِمَ عَلَى رَبِّهِ آسِفاً لَاهِفاً قَدْ خَسِرَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرانُ الْمُبِينُ)»
📌ترجمه: ای گروه مردم! تقوای الهی پیشه کنید.چه بسیار آرزومندهایی که به آرزوی خود نرسیدند؛ وچه بسا کسانی که بنا کردند بناها ولی در آن سکونت نکردند؛ و چه بسا کسانی که مالی جمع کردند و زود از آن ها جدا شدند.
📌یا از راه حرام جمع آوری کردند. یا از راه مشروع به دست آوردند؛ ولی در راه مشروع مصرف نشده است، پس بار گناه را بر دوش خود حمل نمودند؛پس خدا را ملاقات می کنند با باری از گناه و قدم به سوی پروردگارشان بر می دارند، در حالی که متأسف و اندوهگین هستند.( خسارت دنیا و آخرت بُردند، که این خسارتی است آشکار).
شرح: روایت از علی (ع)، در نهج البلاغه است.
📌 دارد حضرت فرمودند: ای گروه مردم! «مَعَاشِرَ النَّاسِ اتَّقُوا اللَّهَ»؛ حریم الهی را حفظ کنید. تقوای الهی را پیشه کنید. چه بسیار کسانی که آرزو کردند و به آرزوهایشان نرسیدند،
📌 «فَكَمْ مِنْ مُؤَمِّلٍ مَا لَا يَبْلُغُهُ وَ بَانٍ مَا لَا يَسْكُنُهُ»؛ چه بسیار کسانی را که خانه ها و بناهایی ساختند که از او بهره بگیرند و در او سکونت نکردند و رفتند،
📌«وَ جَامِعٍ مَا سَوْفَ يَتْرُكُهُ»؛ کسانی که روی هم انباشتند اموال دنیایی را و به زودی از او جدا شدند و ترک کردند،
📌«وَ لَعَلَّهُ مِنْ بَاطِلٍ جَمَعَهُ»؛ حالا این که آورده، از کجا آورده؟ چطور شد انباشته شد؟ هان؟! یکی از دو راه: یا از مسیر حرام و باطل به دست آوردند و روی هم گذاشتند، که باطل تعبیر می کند.
📌 «وَ مِنْ حَقٍّ مَنَعَهُ»؛ یا نه، مسیر کسبش درست بود، صحیح بود؛ اما چی؟ آن جایی را که باید می پرداختند؛ نپرداختند، از نظر چی؟ وظیفه شان، انفاق نکردند در راه خدا؛ خدا گفته بود بهشان، نکردند. یا از راه حرام بود یا اگر هم از راه حرام نبود، باید می رفتند، خدا گفته بود: انفاق کن؛ نکرد، گذاشت روی هم، هی انباشت.
📌 اوّلی، «أَصَابَهُ حَرَاماً»؛ این که از راه باطل بود، از راه حرام بود.
📌 دوّمی چی بود؟ «وَ احْتَمَلَ بِهِ آثَاماً»؛ بار گران گناهان را بر دوش کشیدند.
📌آخرش، «فَبَاءَ بِوِزْرِهِ»؛ بازگشت کردند با وِزرِ این ها، «وَ قَدِمَ عَلَى رَبِّهِ»؛ وارد شدند بر پروردگارشان؛ امّا در چه حالی؟«آسِفاً لَاهِفاً»؛ با حال افسوس و اندوه به سوی پروردگارشان بازگشتند اینها، وارد شدند.
📌«وَ قََد خَسِرَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةَ» این ها هم ضرر دنیایی کشیدند، هم آخرتی.«ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرانُ الْمُبِين»؛ این همان زیانی است بسیار آشکار؛ یعنی چی؟ آدم یا توی دنیا باید کیفش را ببرد یا در آخرت دیگر، نیست این جور؟! یا دنیا کیف کن یا آخرت،
📌 وقتی بنا شد این جا بدوی بدوی، آخرش بگذاری بروی، نمانی، کیفش را نبری، پس این جا که ضرر کردی. درست است؟ بعد هم از آن طرف، از مسیر حرام به دست آورده بودی یا از این طرف، آن که خدا بهت گفته بود به این که ادا کنی، نکردی. درست است یا نه؟ پس چیزی هم برای آخرتت نگذاشتی، بروی کیفش را آن جا بکنی. نه این جا کیف، نه آن جاکیف.«خَسِرَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةَ»؛ حضرت علی (ع)، می فرماید: «ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرانُ الْمُبِين»؛ چقدر زیبا ترسیم می کند حالِ عدّه ای را در دنیا، می فهمی؟ ایشان می گوید: آقاجان! این است.
📌 می گوید: بسیار بودند،ها! اوّلش هم می گوید:«فَكَمْ مِنْ مُؤَمِّلٍ» این قدر ما دیدیم توی دنیا، آرزومندها به آرزوهایشان نرسیدند.
📌درست است یا نه؟ آرزو داشته، کیفش را از این خانه و باغ و بُستانش ببرد؛ امّا نشد. می فهمی چه می گویم؟! بلند شو برو! من گاهی تعبیر کردم؛ گفتند: افتاد و مُرد. من می گویم: نه اشتباه کردی؛ مُرد و افتاد. اشتباه این جا است. فهمیدی؟ نه خیر.
نهج البلاغه، حکمت 344
〰〰〰〰〰
◾️حاج_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 اگر غدیر نبود، جامعۀ انسانی بویی از انسانیّت نمی برد❗️
📌اعتقاد شخصی من این است که اگر نبود این عید بزرگ و نصب الهی جامعۀ انسانی بویی از انسانیّت نداشت و این ارزش ها را نداشت.
📌بحث هایی که می کنیم از کجا می گیریم؛ از روایات می گیریم. چون قرآن منشوری بیشتر نیست. آنچه را که مبیّن و مفسّر کلام الله است، سنّت اصیلی را که به دست ما می رسد. خدا پیامبراکرم(ص) را تهدید می کند؛ آن هم بعد از بیست و سه سال زحمت در آخرین ماه های رسالتش در این عالم .
📌چند ماه بیشتر نمانده بود و پیامبراکرم(ص) وفات کردن. آن تهدید نگفتن، ابلاغ نکردن مساوق با اصلاً رسالتت هیچ «وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ»1️⃣. رسالتت تمام نشده، کسر گذاشتی.
📌 از این مسیر باید برسد این معارف؛ یعنی لولا علی (ع) و نصب الهی که راجع به او بود. در بارۀ خلافت که بعد هم ائمه طاهرین «صلوات الله علیهم اجمعین» که همین خط باید بیاید جلو و باشد در جامعه. اگر این نصب الهی نبود، معارف هم نبود. خدا که حیوان دو پا فراوان دارد، هیچ تعارف ندارد.
📌اعتقاد شخصی من این است که حسّاس ترین مقطع که سرنوشت سازترین مقطع بود، قضیّه غدیر است برای جامعه اسلامی؛ که جامعۀ انسانی بویی از انسانیّت ببرد. و این معارف بیاید و دست به دست بگردد و به این ارزش های انسانی پی ببرد.
1️⃣سورۀ مبارکۀ مائد، آیۀ 67
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_غدیر #غدیر
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 اگر غدیر نبود، جامعۀ انسانی بویی از انسانیّت نمی برد❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
#غدیر #عید_غدیر
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 حب علی پشتوانۀ تمام اعمال نیک❗️
📌در مورد محبّت نسبت به قربیٰ، سه جهت از ناحیۀ خدا در نظر گرفته شده است:
یک؛ گفتیم محبّت مربوط به کار دل است و در بین کارکِرد ابعاد وجودی انسان در قیامت، آنچه نقش ارزنده تری دارد، قلب اوست. محبّت، خودش حسنه است؛ چون کارکِرد قلب است و مورد پسند خداست، همان طور که نماز خواندن، فعل جوارحی مورد پسند خداست و حسنه است، این کارکِرد دل؛ یعنی حبّ امام علی(ع) هم حسنه می شود.
یعنی اگر کسی حبّ امام علی(ع) نداشته باشد، نمازش مقبول نیست؛ لذا این حسنه پشتوانۀ جمیع حسناتی است که در مرتبۀ پایین تر از ابعاد وجودی از ما صادر می شود، مثل نماز، روزه، حج، انفاق مالی و غیر مالی، زکات و امثال اینها، بدون محبّت امام علی(ع) حسنه نیست.
در حقیقت این حسنه، تک حسنه ای است که پشتوانۀ جمیع حسناتی است که در مرتبۀ اعمال از انسان صادر می شود. در این معنی در نظر فقها هیچ اختلافی نیست.
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_غدیر #غدیر
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 حبّ امام علی(ع) بازدارندۀ زشتی ها❗️
📌در مورد محبّت نسبت به قربیٰ، سه جهت از ناحیۀ خدا در نظر گرفته شده است:
📌 دو؛ این نقش اثباتی این حسنه قلبی بود. نقش دیگر این حسنه، نقش بازدارنده نسبت به سیئات دارد؛ یعنی از یک طرف به اعمالی که پیکره اش زیباست، زیبایی حقیقی می دهد و از طرفی، نقش بازدارندگی دارد نسبت به اعمال زشت.
📌 چرا؟ این را مکّرر در بحث هایم گفته ام که محبّت پیروساز است. هر چه انسان محبّتش نسبت به شخصی بیشتر باشد، از او بیشتر تبعیّت می کند و در پی کسب رضای اوست و آنچه را که او خوشش نمی آید، کنار می گذارد.
〰️〰️〰️〰️〰️
#عید_غدیر #غدیر
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 تعبیری اشتباه از حبّ امام علی(ع) ❗️
📌در مورد محبّت نسبت به قُربیٰ، سه جهت از ناحیۀ خدا در نظر گرفته شده است: سه؛ محور بحث اینجاست که در قیامت اگر دست انسان در اثر کسر و انکسارها از نظر اعمال ظاهریّه از حسنات خالی شد، این تک حسنه که پشتوانۀ حسنات بود، دست گیری می کند.
قدم به قدم به صورت مستدلّ جلو آمدیم. از مرتبۀ اعضا و جوارح به بالاترین مرتبۀ وجودی انسان که قلب می باشد، منتقل شدیم.
📌 اگر او حبّ امام علی(ع) را داشت، دارای حسنه ای است که برای او کارسازی می کند. در حقیقت، دستش از حسنه خالی نیست؛ بلکه حسنه ای دارد که مربوط به بُعدی است که اشرف از بُعد ظاهریش است. من خطابه نمی گویم؛ بلکه این نظر بر محور قانون عقلی است و همۀ بحث هایم مستدلّ است.
📌 روایتی است چه بسا در نوشته ها زیاد دیده باشید: «حُبُّ عَلِيٍّ حَسَنَةٌ لَا يَضُرُّ مَعَهَا سَيِّئَةٌ»؛ حبّ علی حسنه است؛ حسنه ای در بعد قلبی. آن هایی که ابن الشهوت هستند، عبارت « لَا یضُرُّ مَعَهَا سَیئَةٌ»1️⃣؛
📌 را چنین تعبیر کرده اند که با حبّ امام علی(ع) هر کاری که بر اساس شهوت باشد می توان انجام داد. عدّه ای هم چه بسا روی جهل و بی سوادی این را مطرح می کنند.
📌این تعبیر مخالف است با آنچه از ائمۀ طاهرین(ع) وارد شده است و از نظر عقلی هم این حرف باطلی است. دوستی امام علی(ع) یک حسنه ای است برای حسنه دیگر. دوستى على(ع)حسنه ای است که با داشتن آن، گناه زیانى نمی رساند و دشمنى على(ع) گناهی است که با وجود آن کار نیک سودى ندارد.
1️⃣الإحتجاج على أهل اللجاج (للطبرسي) / ترجمه و شرح غفارى، ج 1، ص،154 - نهج الحق و كشف الصدق، ص 260
〰️〰️〰️〰️〰️
#غدیر #عید_غدیر
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 فضیلت علی(ع)همان فضیلت پیغمبراکرم(ص)❗️
📌شک نیست که هر کس، هر موجودی که بخواهد شخص دیگری را قائم مقام و جایگزین و خلیفۀ خود قرار بدهد، همیشه باید بین نایب و منوب عنه و کسی که جانشین می شود نسبت به قبل این ها سنخیّت داشته باشند. اگر بیگانه باشند معنا ندارد؛ یعنی عقل قبیح می داند. در این شبهه ای نیست.
📌 اینکه خداوند به پیغمبراکرم(ص) امر فرمود که علی(ع)را به عنوان جانشین و خلیفۀ خود معرفی کند. نعوذبالله اینطور نبود که علی(ع)از نظر فضیلتی بیگانه باشد؛ در فضائل پیغمبراکرم (ص)باید کمال رابطه بین نایب و منوب عنه باشد تا شایسته باشد چنین نصبی از نظر عقلی و عقلایی.
📌 خب به این مقدار خیلی کوتاه و مجمل انسان می تواند به این معنا برسد از نظر فضیلتی که سنخ فضیلت علی(ع)همان فضیلت پیغمبراکرم(ص) است. این یک معنای بسیار کوتاهی بود از همین بحث غدیر. انسان به این معنا می تواند برسد از نظر فضیلت علی(ع)
〰️〰️〰️〰️〰️
🌹حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 مغفرت خواستن هفتاد هزار فرشته ❗️
📌در اینجا دیدم روزنه ای به سویم باز شد. من خودم را به این معنایی که در روایت آمده است، شیعه نمی دانم؛ امّا این را هم دیگر نمی توانم منکر شوم. مطلبی در کار است که قابل انکار نیست.
📌 بعد در روایت دیگری از پیغمبراکرم(ص) دیدم که عامّه هم آن را نقل کرده اند. من همۀ این روایات را از پیغمبراکرم(ص) نقل می کنم. سند این روایات را هم نگاه کرده ام.
📌 پیغمبراکرم(ص) فرمود:«خَلَقَ اللَّهُ مِنْ نُورِ وَجْهِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ سَبْعِينَ أَلْفَ مَلَكٍ»؛ خداوند از نور چهرۀ امام علی(ع) هفتاد هزار فرشته را خلق فرمود که «يَسْتَغْفِرُونَ لَهُ وَ لِمُحِبِّيهِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ»1️⃣؛ کار آن ها این است که از خدا برای دوستان علی(ع) تا روز قیامت طلب مغفرت می کنند.
1️⃣ بحارالانوار، ج65، ص142
〰️〰️〰️〰️〰️
◾️حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰خانه ای با دو در !!!
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
«الدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ وَ النَّاسُ فِيهَا رَجُلَانِ رَجُلٌ بَاعَ فِيهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ فَأَعْتَقَهَا»
ترجمه: دنیا سرای و خانه گذرگاه و عبور است و خانه اقامتگاه نیست. مردم در دنیا دو دسته هستند: یک دسته در دنیا خودفروشانی هستند که نفس خود را به دنیا می فروشند و خود را بدبخت و ذلیل و هلاک و نابود می کنند. و عدّه ای دیگر کسانی هستند که خودشان را می خرند و آزاد ساخته و نجات می دهند.
📌شرح: روایت از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه منقول است که حضرت فرمودند: دنیا خانه گذرگاه است نه اقامتگاه. آدم این جوری است، یک وقتی، مثلا فرض کنید که شما به مسافرت می روید به یک مسافرخانه ای، موقتاً هستید، می گویید آقا چند روزی که ما بیشتر نیستیم، می گذاریم می رویم. یک وقت نه، تشبیه می کنم. یک خانه ای هستش که نه، می خواهید بخرید؛ می گویید: هستم دیگر، تا آخر عمرم این جا هستم. این تقریباً تشبیه این جوری حضرت کرده است.
📌«اَلدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ»؛ دنیا خانه گذرگاه است. منظور مسافرخانه است. «لَا دَارُ مَقَرٍّ»؛ خانه اقامت گاه نیست. حالا من یک روایت دیگر یادم آمد. این روایت که می خوانم در شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید است، اگر یادتان نرود، این برای آنجاست، این روایت علی(ع)؛ امّا این نه، این در مجموعه ورّام که دارد، که این «دار» این جا دارد علی (ع): «الدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ»؛ یک روایتی است،
📌 دارد: «رُوِيَ أَنَّ جَبْرَئِيلَ (ع) قَالَ لِنُوحٍ (ع)»؛ جبرائیل یک حرفی به حضرت نوح زد، این را گفت، گفت: «يَا أَطْوَلَ الْأَنْبِيَاءِ عُمُراً كَيْفَ وَجَدْتَ الدُّنْيَا»؛ ای کسی که در بین پیامبران، طولانی ترین عمر را تو در دنیا کردی! دنیا را چه جوری یافتی؟«كَيْفَ وَجَدْتَ الدُّنْيَا»؛ سئوال کرد ازش، در جواب حضرت نوح(ع) «قَالَ عَلَيْهِ السَّلَامُ»؛
📌 عین این جمله که علی(ع) دارد «دار» می گوید: «كَدَارٍ لَهَا بَابَانِ»؛ دنیا را من، مثل یک خانه ای دیدم که دو تا در داشت تویش، «كَيْفَ وَجَدْتَ الدُّنْيَا»؛ چه جوری یافتم؟ این جوری یافتم: و او این که دنیا مثل یک خانه دو درِ بود برای من، «كَدَارٍ لَهَا بَابَانِ دَخَلْتُ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ خَرَجْتُ مِنَ الْآخَرِ»؛
📌از یک در وارد شدم، از یک در رفتم بیرون. می دانید که حضرت نوح(ع) چند سال عمر کرده؟ هان!؟ بیش از هزار سال، می گوید: یک خانه، این جور دیدمش دو تا در داشت؛ از این در وارد شدم، و از آن در رفتم بیرون. این است دنیای من و تو؛ وای به حال من و تو.
📌«الدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ»؛ علی (ع) می گوید: دنیا خانه گذرگاه است نه اقامت گاه. شد؟! حالا مردم توی این خانه، می فهمی؟ دو دسته هستند: «النَّاسُ فِيهَا رَجُلَانِ»؛ دو تا می شوند، سوّمی ندارد؛ علی (ع) می گوید، دو دسته هستند.
📌«رَجُلٌ بَاعَ فِيهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا»؛ یک عدّه خودفروشانی هستند که خود را به اسارت می دهند، «فَأَوْبَقَهَا»؛ یعنی به اسارت گرفتن. هلاکت هم معنا شده؛ ولی این جا معنایش این است. «وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ»؛
📌دسته دوّم کسانی هستند که خودشان را می خرند، خودفروش نیستند این ها. خودش را می خرد، شد! «فَأَعْتَقَهَا»؛ خودش را آزاد می کند؛ یعنی یک عدّه هستند دل به دنیا می بندند و به اسارت دنیا می روند.
📌و یک عدّه دل می کَنند و آزاد می شوند. توجّه می کنید؟! دو دسته بیشتر نیستند این هایی که در دنیا هستند. حواست را جمع کن، همه رفتنی هستند؛ امّا مواظب باش، خودت را نفروشی به دنیا، به تعلّقات دنیا، خودت را از تعلّقات دنیا آزاد کن.
📌نَهْجُ الْبَلَاغَةِ، قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِين (ع): الدُّنْيَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ وَ النَّاسُ فِيهَا رَجُلَانِ رَجُلٌ بَاعَ فِيهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ فَأَعْتَقَهَا. نهج البلاغه، حکمت 133
📌رُوِيَ أَنَّ جَبْرَئِيلَ (ع) قَالَ لِنُوحٍ (ع) يَا أَطْوَلَ الْأَنْبِيَاءِ عُمُراً كَيْفَ وَجَدْتَ الدُّنْيَا قَالَ كَدَارٍ لَهَا بَابَانِ دَخَلْتُ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ خَرَجْتُ مِنَ الْآخَرِ. مجموعه ورّام، ج1، ص131
〰〰〰〰〰
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 اطاعت از از باب شکر نعمت، نه ترس از عذاب❗️
📌امام علی(ع) در نهج البلاغه می فرماید، اشاره به همین است که فرضاً اگر انسان وجوب اطاعت خدا را از باب دفع ضرر محتمل نداند، از باب مناط شکر منعم هم که شده، باید او را اطاعت کند.
📌امام علی(ع) به زیبایی هر دو را در نهج البلاغه طرح کرده است. یک وقت سؤال می شود که چرا حرف این آقا را گوش می کنی؟ می گوید: اگر گوش نکنم، تنبیه می شوم. این، دفع ضرر محتمل است.
📌دوّم این است که می گوید: هرچه دارم از او دارم، این، شکر منعم است. «لَوْ لَمْ یتَوَعَّدِ اللَّهُ عَلَى مَعْصِیَتِهِ»؛ بر فرض محال، اگر خدا ایعاد به عذاب بر معصیتش نکرده بود؛ یعنی اگر بحث دفع ضرر مطرح نبود.
📌 فرضاً اگر نگفته بود که در صورتی که نماز نخوانی، تو را به جهنّم می برم یا اگر فلان معصیت را انجام بدهی تو را به جهنّم می برم؛ اگرخبری از این ها نبود، به عبارتی اگر بحث دفع ضرر نبود، «لَكَانَ یُجِبُ أَنْ لَا یُعْصَى شُكْراً لِنِعَمِهِ»1️⃣؛ واجب بود به اینکه معصیت او نشود. چرا؟ از باب شکر منعم. پس این «یُجِبُ» وجوب، وجوب عقلی است.
1️⃣وسائل الشیعه، ج 15، ص 38 - بحارالأنوار، ج 70، ص 364
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
📕 #طاعت_و_اطاعات_الهی
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 هر بنده ای که اطاعت از خدا کند، خداوند او را واگذار به غیر نمی کند❗️
📌امام صادق(ع) از قول آبای گرامی شان از رسول الله(ص) می فرماید: «قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَیُّمَا عَبْدٍ أَطَاعَنِی لَمْ أَكِلْهُ إِلَى غَیرِی»؛ خدا فرموده است: هر بنده ای مرا اطاعت کند، یک اثرش این است که او را واگذار به غیر خودم نمی کنم.
📌یعنی چی؟ یعنی خداوند تمام کارهایش را به دست می گیرد؛ زیرا غیر او همه عاجز و ناتوانند. قدرت مطلق او است. معنایش این است که دیگر مشکلی نخواهد داشت؛ چون او قدرت مطلق است و غیر او عاجز است.
📌 اگر یک مشکل او را حل کند، ده تا مشکل او را نمی تواند حل کند، علاوه بر اینکه حلّ آن یک مشکل هم با توان خودش نیست؛ بلکه مال غیر است؛ بنابراین او را به دیگری واگذار نمی کند. «وَ أَیَّمَا عَبْدٍ عَصَانِی وَكَلْتُهُ إِلَى نَفْسِهِ»؛ و هر کس مرا عصیان کند، او را به خودش واگذار می کنم. این، بدترین وضع است.
📌 «ثُمَّ لَمْ أُبَالِ فِی أَیِّ وَادٍ هَلَك»2️⃣؛ این، خودش مطلبی است. و دیگر باکی ندارم که در چه وادی یی هلاک می شود. اگر عبد به خودش واگذار شود مصیبت ها پیدا می شود؛ زیرا هواهای نفسانی او را بیچاره خواهد کرد. اطاعت عملی؛ یعنی مبارزه با هوای نفس. البته آنهایی که حالت انقیاد قلبی ندارند، کارشان با فشار خواهد بود.
2️⃣ وسائل الشیعه، ج 15، ص 235 - بحارالأنوار، ج 68، ص 178
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
📕 #طاعت_و_اطاعات_الهی
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 هر بنده ای که اطاعت از خدا کند، خداوند او را واگذار به غیر نمی کند❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 #امام_زمان عجل الله تعالی فرجه
🎞 #حجاب
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
🔰قوی ترین ارتش خدا
📌یکی از اوقات مهم و روزهای شریف این ماه، روز بیست و چهارم می باشد. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در چنین روزی آماده مباهله با مسیحیان شده و حوادثی اتفاق افتاد که موجب خواری آنان شده و مجبور شدند به جزیه دادن همراه با ذلت تن در دهند.
📌خدای متعال آیه مباهله را در این روز نازل کرده و به رسول خود دستور داد تا به همراه علی، امیرالمؤمنین، فاطمه - سرور بانوان جهانیان - و فرزندانش، حسن و حسین - سروران تمامی جوانان بهشتی - با کفار مباهله نمایند. و بدین ترتیب با خار نمودن مسیحیان، اسلام را عزت بخشید.
و از طرفی دیگر در این آیه شریفه علی (علیه السلام) را نفس پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) معرفی نمود که این امر خود دلیلی بر حقانیت شیعه است.
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
#مباهله
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️🍃 توسل انسان در گرفتاری و حوادث به کیست⁉️
📌 حاج آقا مجتبی تهرانی (رحمت الله علیه )
@mojtabatehrani
﷽
📍 خالص ترین و باصفاترین مردم ❗️
📌امام صادق(ع) می فرماید:
📌«حُبُّ اللَّهِ إِذَا أَضَاءَ عَلَى سِرِّ عَبْدٍ أَخْلَاهُ عَنْ كُلِّ شَاغِلٍ وَ كُلِّ ذِكْرٍ سِوَى اللَّهِ»؛ آنگاه که محبّت خدا روشن کند و پرتو بیفکند بر سِرِّ عبد، او را از هر شاغلی و از هر یادی خالی می کند؛ یعنی هر یادی جز یاد خدا از این دل بیرون می رود.
📌«وَ الْمُحِبُّ أَخْلَصُ النَّاسِ سِرّاً لِلَّهِ»؛ کسی که محبّ خداوند است و دلش منقاد اوست. خالص ترین مردم به سرّ الله تعالی است خالص ترین مردم به خداوند از نظر درون است. از نظر بیرون هم این محبّت تراوش می کند.
📌«وَ أَصْدَقُهُمْ قَوْلًا»؛ محبّت، انقیاد می آورد و وقتی سراسر دل منقاد شد، به بیرون تراوش و از نظر گفتار راستگوترین مردم است،
📌«وَ أَوْفَاهُمْ عَهْداً»؛ در روابط اجتماعی، نسبت به پیمان هایی که می بندد، با وفادارترین مردم است،
📌 «وَ أَزْكَاهُمْ عَمَلًا»؛ و از نظر اعمال بیرونی، پاکیزه ترین مردم است،
📌«وَ أَصْفَاهُمْ ذِكْراً»؛ و از نظر ذکر، با صفاترین مردم است، «وَ أَعْبَدُهُمْ نَفْساً»1️⃣؛ و از نظر نفس و درون، عابدترین مردم است؛ یعنی این نفس خاشع ترین و خاضع ترین نفوس نسبت به خداوند است.
1️⃣ بحار الأنوار، ج 67، ص 23
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
📕 #طاعت_و_اطاعات_الهی
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 خالص ترین و باصفاترین مردم❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📕 #طاعت_و_اطاعات_الهی
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 علّت مباهات فرشتگان !!!
📌«تَتَبَاهَى الْمَلَائِكَةُ عِنْدَ مُنَاجَاتِهِ وَ تَفْتَخِرُ بِرُؤْیتِهِ»؛ هنگام مناجات با خدا، ملائکه و فرشتگان خدا به او مباهات می کنند و به دیدار این بنده افتخار می کنند.
📌«وَ بِهِ یَعْمُرُ اللَّهُ تَعَالَى بِلَادَهُ»؛ به سبب این بنده است که خدا شهرهای خودش را آباد می کند. شهرهایی که شهر الهی است
📌 «وَ بِكَرَامَتِهِ یُكْرِمُ عِبَادَهُ»؛ و به سبب کرامت ایشان، خدا به بندگانش کرامت می کند؛ یعنی عنایات حق بر سایرین در ظلّ عنایاتی است که به او می کند. این اصل است و از پرتو این توجّه است که دیگران بهره مند می شوند.
📌 «یُعْطِیهِمْ إِذَا سَأَلُوا بِحَقِّهِ»؛ بالاتر، اینکه خداوند به حقّ این بندۀ مطیع، به بندگان عطا می کند، اگر او را بخوانند. ما در ادعیۀ و خواسته های خود نسبت به اولیا خدا می گوییم: خدایا! به حقّ پیغمبر اکرم(ص)، به حقّ امیرالمؤمنین(ع)؛ زیرا این ها جزو چنین بندگانی هستند، سراسر دل آنان منقاد و مطیع حق است؛ لذا در پرتو آنان است که خدا عنایت می کند.
📌«وَ یَدْفَعُ عَنْهُمُ الْبَلَایا بِرَحْمَتِهِ»؛ خداوند گرفتاری ها را به سبب رحمت آن ها از دیگران بر طرف می کند،
📌«فَلَوْ عَلِمَ الْخَلْقُ مَا مَحَلُّهُ عِنْدَ اللَّهِ وَ مَنْزِلَتُهُ لَدَیهِ مَا تَقَرَّبُوا إِلَى اللَّهِ إِلَّا بِتُرَابِ قَدَمَیهِ»1️⃣؛ اگر مردم بدانند که آنان چه منزلت و مقامی نزد خداوند دارند، تقرّب به خدا نمی جویند مگر به خاک کف پای چنین بندگانی. این از اطاعت و آثار آن است.
1️⃣ بحار الأنوار، ج 67، ص 23
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 علّت مباهات فرشتگان، آباد شدن شهرها وعطای به بندگان برای چیست؟❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 در خواست امام سجّاد(ع) نسبت رام بودن دل به فرمان های خداوند❗️
📌امام زین العابدین(ع) در صحیفۀ سجّادیه در دعای سی و سوّم به خداوند عرض می کند: «وَ أَلْهِمْنَا الِانْقِیادَ»؛ خدایا! سر به فرمان بودن و رام بودن دل را عنایت کن،
📌 «لِمَا أَوْرَدْتَ عَلَینَا مِنْ مَشِیَّتِكَ»؛ نسبت به آنچه از ناحیۀ مشیّت خود بر ما یا وارد می کنی یا وارد می شود. این، همان فرمان های تکوینی است.
📌«حَتَّى لَا نُحِبَّ تَأْخِیرَ مَا عَجَّلْتَ، وَ لَا تَعْجِیلَ مَا أَخَّرْتَ»؛ تا اینکه دوست نداشته باشیم عقب انداختن چیزی را که تو جلو انداخته ای و جلو انداختن چیزی را که تو پس انداخته ای.
📌 نه اینکه گفته شود: ای کاش این طور نمی شد! این اتّفاق حالا زود بود. در حالی که این اتّفاق افتاده و گفتن اینکه ایکاش این کار نمی شد معنا ندارد. کاری نبود که در اختیار انسان باشد.
📌در زندگی از این موارد خیلی وجود دارد. این، مربوط به فرمان های تکوینی حق و انقیاد نسبت به آن فرمان ها است. در مورد فرمان های تشریعی هم دارد: «وَ لَا نَكْرَهَ مَا أَحْبَبْتَ، وَ لَا نَتَخَیَّرَ مَا كَرِهْتَ»1️⃣،
📌حضرت طلب انقیاد کرده و عرض می کند: رام شدن دل از تو می خواهم که مکروه نداریم آنچه را تو از اعمال دوست می داری و انتخاب نکنم عملی را که تو دوست نداری؛ که برگشت به مسئلۀ اعمال می کند. این انسان است که باید دو انقیاد داشته باشد.
📌 یک، انقیاد نسبت به اوامر تکوینیّۀ حق؛ یعنی دلش رام باشد بر آنچه را که او می پسندد و فرمان می دهد.
📌دو، دل رام باشد نسبت به فرمان های تشریعیّۀ حق، اعمال. که دوّم در صحنه عمل انسان ظاهر می شود؛ ولی اوّلی این جوری نیست فقط جنبه درونی دارد چون هیچ کاری از دست آدم ساخته نیست.
1️⃣ صحیفۀ سجادیّه، فرازی از دعای 33
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #معارف_اسلامی
📕 #طاعت_و_اطاعات_الهی
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani