mashih-va-dolate-mashihani-dar-yahood1566666032.pdf
672.7K
🔰مقاله:
ماشیح و دولت ماشیحانی موعود در یهودیت
💠چکیده:
انتظار موعود بر اساس پیش بینی های متون دینی، در همه ادیان وجود دارد. یهود نیز از این قاعده مستثنا نیست. تنخ (کتاب مقدس یهود) و تلمود، وعده ظهور شهریاری از نسل داوود را با شرایطی مطرح می کند. در فلسفه عرفان یهودی نیز این شیوه ادامه می یابد. رنج، فساد و سختی، پیش از ماشیح وجود دارد و او پس از ظهور، یهودیان را به اورشلیم بر میگرداند و سپس حکومت عدالت و رحمت ماشیحانی را تشکیل می دهد و همه ملت ها تابع او خواهند شد. یهودیان هنوز منتظر این ماشیح هستند. این تفکر به صهیونیسم دینی معروف است؛ اما ملی گراها و یهودیان ناسیونالیست، در پی تشکیل دولت یهودی پیش پیش از ظهور ماشیح هستند که به آن صهیونیسم سیاسی یهود میگویند که تحت تاثیر صهیونیسم مسیحی است. آنان به کمک صهیونیسم مسیحی دولت اسراییل را بنا کردند. ارتباط هرتسل با هرکل در همین راستا معنا می یابد. این نوشتار با بررسی این موارد نتیجه میگیرد که دولت کنونی یهودی در فلسطین، با دولت موعود ماشیحانی در تورات و تلمود فاصله دارد و این دولت به تفکرات صهیونیسم مسیحی نزدیک تر است تا صهیونیسم دینی توراتی و تلمودی.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️سلسله یادداشت های «بررسی اجتهادی موضوع محاربه»
📝به قلم آقای #امیررضا_ملکی
#فقه
💢 یکی از موضوعاتی که پس از انقلاب، و مخصوصا در چندین سال اخیر، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، موضوع «محاربه» است.
🔰 مسائل مختلفی پیرامون محاربه وجود دارد، از جمله: 1. بررسی موضوع محابه و قیود دخیل در تحقق آن 2. چگونگی اثبات محاربه 3. حد محاربه و چگونگی اجرای آن 4. سقوط حد محاربه 5. دفع محارب
👈 در این سلسله یادداشت، به بحث اول یعنی «بررسی موضوع محاربه و بررسی قیود دخیل در تحقق آن» میپردازیم.
1️⃣ قید اول: زمان
⁉️ سوال: آیا محاربه صرفا در شب تحقق پیدا میکند یا در روز نیز قابل تحقق است؟
🔹مقتضای اطلاق آیه محاربه (سوره مبارکه مائده، آیه 33) و بعضی روایات، تحقق آن در روز و شب است.
🔻تنها روایتی که ممکن است این اطلاق را مقید کند، صحیحه ذیل است:
عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ رِئَابٍ عَنْ ضُرَيْسٍ الْكُنَاسِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: مَنْ حَمَلَ السِّلَاحَ بِاللَّيْلِ فَهُوَ مُحَارِبٌ إِلَّا أَنْ يَكُونَ رَجُلًا لَيْسَ مِنْ أَهْلِ الرِّيبَةِ. (1)
♦️اما این روایت با توجه به دلایل و شواهدی، نمیتواند اطلاق آیه را مقید کند، زیرا:
🔸اولا دلالت روایت مذکور بر اعتبار قید «شب»، مبتنی بر مفهوم وصف است، که طبق نظر مشهور فقها و اصولیون، معتبر نیست.
🔸ثانیا اگر محاربه تنها در شب قابل تحقق بود، نیاز بود در روایات متعددی به آن اشاره شود تا توان تقیید اطلاق آیه و سایر روایات را داشته باشد. به نظر میرسد این روایت به تنهایی قابلیت تقیید مطلقات متعدد دیگر را ندارد.
🔸ثالثا اجماع محصل فقهای شیعه (2) بر این است که این قید معتبر نیست و محاربه هم در روز و هم در شب قابل تحقق است.
این اجماع، هم فی نفسه میتواند حکم را ثابت کند، و هم از جهت اعراض فقها از دلالت روایت مذکور، میتواند برفرض ظهور روایت در اعتبار، موهِن آن باشد.
✅نتیجه: قید «تحقق در شب» در موضوع محاربه دخلی ندارد.
📚 منابع:
1- الكافي (ط - الإسلامية)، ج7، ص: 246
2- النهایة، شیخ طوسی، ص720/ المهذب، ابن براج، ج2، ص553/ الوسيلة إلى نيل الفضيلة، ابن حمزه، ص206/ شرایع الاسلام، ج4، ص167/ تحرير الأحكام الشرعية على مذهب الإمامية، علامه حلی، ج5، ص379/ لمعه، شهید اول، ص263/ مسالک الافهام، شهید ثانی، ج15، ص5/ مجمع الفائدة و البرهان، مقدس اردبیلی، ج13، ص287/ کشف اللثام، ج10، ص634/ تحریر الوسیله، امام خمینی، ج2، ص492 و بسیاری از کتب فقهی دیگر
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰معرفی کتاب
🖌«فقه تربیت جنسی»
◀️ از موضوعات مهمی که در جامعه امروز ضرورت دارد فقه شیعه به آن بپردازد، فقه تربیت جنسی است؛ زیرا فقه تربیت جنسی به بخش مهمی از وظایف شرعی مرتبط با ساحت جنسی مذکر و مونث و روابط حسنه و عاطفی آنان که در زمینه رشد و تعالی آنان را فراهم میسازد، میپردازد و در تأمین زندگی انسانی، کرامتی، اجتماعی، اخلاقی، سلامت روانی و سعادتمدانه افراد و جامعه بشری نقش مهمی را ایفا میکند.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰فلسطین و اسرائیل، آن سویی که نمی بینیم.
📝 به قلم استاد گرانقدر، حجت الاسلام و المسلمین #میثم_رستمی
۱- صبح روزی که ناگهان سیلی محکم حماس بر گوش اسرائیل نواخته شد، صدایش در سرتاسر عالم پیچید و همهی توجهها را به سرزمینهای اشغالی برد. سرخی صورت کریه اسرائیل انگارههای شکستناپذیریاش را به هوا داد و صدای سیلی، ضربهی مغزی شدیدی بر او وارد آورد و قدرت تصمیمگیری اش را مختل نمود تا به ناچار آمریکا در مرکز تصمیمگیری بنشیند.
۲- اسرائیل در یک گیجی استراتژیک به سر میبرد. حملات پیاپی و وحشیانه به کودکان و زنان و مردم بیپناه همه از استیصال و درماندگی است و لاف در غربتی است که شاید چهرهاش را نزد هوادارانش ترمیم کند ولی هر روز در این باتلاق بیشتر فرو میرود.
۳- آیا اسرائیل میتواند به این جنگ ادامه دهد؟ آیا هزینهای برای او نخواهد داشت؟
جدای از اینکه ته ماندههای سرمایه اجتماعی اسرائیل در داخل سرزمینهای اشغالی بر باد رفته و منفوریت جهانی اسرائیل روزافزون شده است، هزینههای اقتصادی تحمیل شده بر اسرائیل، توان یک جنگ تمام عیار و طولانی را از اسرائیل میگیرد.
در حال حاضر اسرائیل به دلیل خسارتهای وارد شده توسط حماس به زیرساختهای تامین گاز، در تامین گاز خود و اروپا درمانده شده است. اروپایی که از سال گذشته برای رهایی از وابستگی به گاز روسیه، به اسرائیل چشم دوخته بود، آرزوی خود را بر باد رفته میبیند و در حال دست و پنجه نرم کردن با گرانی گاز و افزایش تورم است. اسرائیل نیز با خاموشی و تعطیلی صنعت روبرو شده است. بحرانی که نه برای اسرائیل قابل تداوم است و نه برای شرکای اروپایی اسرائیل.
۴- همهی ترس اسرائیل به فردای پس از آتش بس است. او میداند معادلات عوض شده است. از طرفی توان ادامه جنگ را ندارد و در صورت جنون و رفتار اسرائیلی، شرکای تجاری او، برای امنیت انرژی خود اسرائیل را تحت فشار قرار خواهند داد. همهی اینها یعنی اسرائیل بر سر ارهای نشسته است که ماندن بر روی آن چیزی جز آبروریزی و درد بیشتر نصیبش نخواهد کرد.
۵- بهترین عملکرد حماس در این زمان، حمله به تاسیسات گاز اسرائیل است. اگر خون کودکان غزه اروپا و آمریکا را از خواب مشمئز کننده بیدار نمیکند ولی بوی قطعی گاز آنها را به فکر آتش بس خواهد انداخت.
۶- و در آخر خوب است اشاره کنم اردوغان و مسلمانان ترکیه هم میتوانند روی فشار گازی اسرائیل حساب ویژهای باز کنند و در کنار حضور پرشور و نطق پرشورتر، موثر تر واقع شوند. شاید اروپا از ترس گاز هم که شده، درخواست اردوغان برای عضویت در اتحادیه اروپا را بپذیرد.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰موضوع شناسی در جرایم حقوقی و کیفری
📝به قلم استاد گرانقدر، حجت الاسلام و المسلمین #دهبان
#محاربه
#جرائم
از مهمترین چالشهای اجرای قوانین قضایی تشخیص موضوع است. و یکی از بزنگاه های تشخیص موضوع مبحث معاونت و مشارکت در جرایم حقوقی و کیفری می باشد.
گاهی دلیلی در فقه امامیه از توسعه قابل قبولی برخوردار است اما این توسعه توأم با برداشت فقهاء نیست یعنی فاصله ای وجود دارد بین قلمرو دلالی و برداشت محدود فقیه از قواعد.
در بحث معاونت و مشارکت در جرم عناوین متعددی در فقه امامیه وجود دارد که بعضا فقها آن عناوین را تحت یک موضوع طرح و بحث می کنند و حال آنکه قابلیت جداسازی هم در حدّ و هم در حجّت وجود دارد. چرا که بعضا عناوین ادغام شده تفاوت ماهوی باهم دارند.
ده عنوان زیر را کوتاه از نظر بگذرانیم:
۱.مقدمات حرام (کمک به نفس برای معصیت)
۲.تعاون بر اثم (غیر از اعانه است)
۳. تعاون بر ظلم(غیر از اعانه است)
۴. اعانه بر ظلم(علی الظاهر با عنوان ۶ یکی باشد)
۵. اعانه بر اثم
٦. معونة الظالمين (فی ظلمهم)
٧. اعوان الظلمة (حتی بدون عمل)
٨. عمل للظالمين (مطلق)
٩. قبول ولایت من الظالم أو الجائر
١٠. جوائز السلطان و عماله(مطلق المال المأخوذ منهم)
در یک نگاه آنچه که در طول وقوع حرام از دیگری واقع میشود،عنوانش اعانه خواهد بود. اما در عرض، تعاون می شود. حال اگر عنوان تجاوز به حق دیگری بود می شود ظلم اگر حرام در افعال مکلف بود اثم خواهد شد.
💠بعد از روشن شدن معانی اعانه و تعاون باید دانست که عنوان معونه از عناوین خاص است و برای آن دلیل جدا وجود دارد. معونة الظالم را همۀ علما حرام میدانند. عدّهای از علما اعانۀ بر اثم را حرام نمیدانند؛ چرا كه در آیۀ مبارکه از عنوان تعاون بر اثم استفاده شده است. تفاوت اين دو در اين است كه تعاون بر اثم زمانى محقق مىشود كه عمل حرامى ـ مثل دزدی کردن ـ را چند نفر با هم انجام دهند، امّا «اعانه» طولی است؛ به اين معنا كه هر یک مقدّمهاى را به انجام مىرسانند تا نوبت به شخص آخر میرسد كه حرام را انجام میدهد. در خصوص «معونة الظالم» چون عنوان خاصّی دارد، ولو به صورت اعانه هم باشد حرام است. عمل و کسب در این جا به معنای کارمندی است، نه به معنای کارگری. بنابراين حتّی اگر به شكل کارگری هم نباشد، باز هم حرام است.
سزاوار بود فقهاء بین اعانه بر اثم و اعانه بر ظلم و تعاون بر اثم و تعاون بر ظلم فرق بگذارند البته در متون فقهی برخی از فقها به بعضی از این عناوین اشاره شده است.
مقدمه حرام در فعل نفس است و در اصول فقه از آن بحث می شود.
اگر کسی در تقویت اعمال مجرمانه شرکت کند (آن هم نه بصورت اعانه و نه بصورت تعاون) یعنی بدون انجام جرم باعث تقویت و تحکیم جرم شود (مانند شرکت در اغتشاشات مشروط بر اینکه تعاون و اعانه بر ظلم نکند) تحت عنوان اعوان الظلمه قرار گرفته می توان علیه او اعلان جرم نمود.
عمل للظالمین در صورتی که عناوین پیش گفته برآن صدق نکند ایرادی ندارد مانند خیاطی که برای یک مُجرم خیاطی کند. عنوان قبول ولایت در کشورهای غیر اسلامی و یا متخاصم رخ می دهد که به جزء استثنائاتی(مانند کمک به جامعه شیعه) همه موارد آن حرام و در صورت وجود قانون جرم است.
مبحث جوائز السلطان (اخذ اموال مجرمان) در تحت عناوینی چون پولشوئی و اقدام علیه امنیت اقتصادی و... می رود.
نکته: در بحث کتاب القصاص عنوان "سبب و مباشر" هم معاضد این بحث است.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
ارتباط خطرناک از ولسلی کاکبورن.pdf
16.4M
📚 معرفی کتاب: ارتــبــاط خــــطرنــــاک
💠(داستان ناگفته ارتباط پنهان ایالات متحده و اسرائیل)
✍️ نویسنده: اندرو ولسلی کاکبورن
✏️ ترجمه: آقای محسن اشرفی
🔰 ناشر: اطلاعات
📄 تعداد صفحات: ۵۹۳
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰چند خطی در رابطه ی با معاملات غیر رسمی
📝 به قلم حجت الاسلام و المسلمین #عدالت_خو
فقهاء برای صحت معامله شرایطی را ذکر کرده اند و هیچ کدام از فقهاء تاکنون شرط رسمی بودن معامله را شرط صحت بیان نفرمودند.
از طرفی علاوه بر مفاسدی که اسناد غیر رسمی ایجاد می کند مشکلی نیز در محاکم قضایی به وجود می آورد و تعداد پرونده هایی که عمدتا ناشی از دست نوشته ها و مستندات غیر رسمی است به وفور یافت می شود.
طرحی که مجلس برای تصویب ارسال نموده است بطلان تمامی معاملات غیر رسمی است که این جای تامل دارد و امری بسیار دشوار است، چیزی که در ادله وجود ندارد و نظری به یقیین خلاف فتوای اجماعی فقهای عظام.
🔹البته اگر مصلحت اقتضا کند و اثبات شود که کشور نیازمند به چنین قانونی است با انجام فرآیند و مراحل به مقدار ضرورت امکان پذیر است.
حتی در طول تاریخ فتاوایی از مراجع عظام خصوصا بنیانگذار انقلاب موجود است.
البته متنی از مقام معظم رهبری که فقیهی متبحر هستند و بسیار محتاط در فتاوا ، منتشر شد که ایشان فتوا به بطلان معاملات غیر رسمی دادند(آقا فرمودند حکم به عدم اعتبار کنید) که البته بعدا تصریح فرمودند مراد عدم اعتبار در محاکم قضایی است.
🔸نکته ای که موجود است آنست که مسئله باید بررسی شود آیا جایگزینی برای این کار وجود دارد و یا راه حلی بهتر موجود است؟
یا اگر بناست بخاطر مصلحت تغییری در شرایط بیع حاصل شود، تا چه میزان مصلحت موجود است و ضرورت تا کجاست ؟
اگر مشکل پرونده های محاکم قضایی است ، می تواند معاملات غیر رسمی مسموع نباشد و قوه قضاییه یکی از شروط بررسی دعاوی، رسمی بودن معامله را اضافه نماید.
در این راستا به فرموده رییس محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکنون جلسات متعددی در کمیسیون های مجمع به ابعاد مختلف این حکم پرداختند ، مانند سایر لوایح تا کاری دقیق و فنی صورت پذیرد و در صحن مجمع مورد بررسی قرار گیرد .
و همچنین ایشان با اشاره به تاکید و اهتمام ویژه مقام معظم رهبری بر تصویب لوایح در شورای مجمع تشخیص بصورت اکثریت شورا که نشان از تمایل ایشان به کاری بسیار متقن و دقیق و تا جای ممکن مطابق با احکام اولی دارد نه تصویب رای عجولانه و بدون بررسی و دقت کارشناسی و بدون بررسی ابعاد فقهی.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️سلسله یادداشت های «خلاصه کتاب اعتبارسنجی احادیث شیعه»
📝به قلم آقای #امیررضا_ملکی
💢کتاب «اعتبارسنجی احادیث شیعه؛ زیرساخت ها، فرایندها، پیامدها» به نوشته «سید علیرضا حسینی شیرازی»، از کتب مرتبط با بحث رجال است. این کتاب که در چهار بخش به همراه دو پیوست به نگارش درآمده، سعی دارد با رویکردی جدید به احادیث شیعه نگریسته و منتقد رویکرد رایج کنونی در اعتبارسنجی احادیث است.
🔰در بخش اول کتاب، به 16 مورد از چالش های پیش روی اعتبارسنجی احادیث شیعه اشاره شده است، که به بیان بعضی از آنها در ضمن چند یادداشت میپردازیم.
1️⃣ چالش اول: وجود راویان متهم به کذب و جعل
🔻اولین چالش در مواجهه با احادیث، وجود راویانی است که متهم به کذب و جعل حدیث بوده و بعضی از آنها در سند تعداد زیادی از احادیث قرار گرفته اند.
🔹بعنوان مثال، «سهل بن زیاد» که در سند 2567 روایت از کتب اربعه وجود دارد، از سوی نجاشی و ابن غضائری تضعیف شده است. (1)
🔹همچنین «محمد بن سنان» که در سند 975 روایت و «ابوسمینة» که در سند 386 روایت از روایت کتب اربعه واقع شده اند، از سوی رجالیون تضعیف شده اند. (2)
2️⃣ چالش دوم: وجود راویان فاسد المذهب
🔻چالش دیگر، وجود برخی راویان فاسد المذهب (اعم از فحطی، واقفی، عامّی و ...) در میراث حدیثی شیعه است.
🔸بعنوان مثال «حسن بن علی بن فضال» و پسرش «علی بن حسن بن علی بن فضال» که پدر در سند 1647 روایت و پسر در سند 1242 روایت از کتب اربعه حضور دارند، فطحی مذهب اند، هرچند در مرحوم نجاشی و شیخ طوسی آنها را توثیق کرده و ستوده اند. (3)
🔸همچنین «حسن بن محمد بن سماعة» که در طریق 1146 روایت از کتب اربعه قرار گرفته، واقفی است. البته مرحوم نجاشی و شیخ طوسی ایشان را نیز توثیق کرده و به حسن تالیف او اعتراف کردند. (4)
📚منابع:
1- نجاشی درباره وی میگوید: «کان ضعیفا فی الحدیث، غیر معمتد فیه» (رجال نجاشی، ش490)؛ ابن غضائری نیز میگوید: «کان ضعیفا جدا، فاسد الروایة و الدین» (رجال ابن غضائری، ش65)
2- نجاشی مینویسد: «رجل ضعیف جدا، لا یعوّل علیه» (رجال نجاشی، ش888)؛ شیخ طوسی نیز میگوید: «و قد طُعِن علیه و ضُعِّف» (فهرست شیخ طوسی، ش620)؛ ابن غضائری نیز چنین نوشته است: «ضعیف غال، یضع الحدیث، لا یلتفت الیه» (رجال ابن غضائری، ش130)
3- ر.ک رجال نجاشی ش 72 و 676 و فهرست شیخ طوسی ش 164 و 392
4- ر.ک رجال نجاشی ش 83 و فهرست شیخ طوسی ش 193
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
27.51M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مصحف مشهد رضوی:
کاملترین دستنویس قرآنی به خط حجازی از سدۀ نخست هجری
مصحف مشهد رضوی / مصحف المشهد الرضوي / یا Codex Mashhad عنوانی است برای مجموع دو نسخۀ قرآنی با خط حجازی کهن به شمارههای 18 و 4116 در کتابخانۀ آستان قدس رضوی (مشهد). این اثر با 252 برگ، کاملترین مجموعه اوراق از یک قرآن کامل از سدۀ نخست هجری در سراسر جهان به شمار میآید که بیش از 95% متن قرآن را در بر دارد. با توجه به ویژگیهای متنی این مصحف، ویژگیهای رسم، غرائب املائی، اختلاف قرائات، چینش یا ترتیب بندی سورهها، و نهایتاً بر پایۀ آزمایشهای متعدد کربن 14، روشن شده است که بخش اصلی این نسخه در سدۀ نخست هجری کتابت شده است.
مجموع ویژگیهای این مصحف، در کمتر نسخهای از قرآنهای کهن به خط حجازی یافت میشود. از این رو، «مصحف مشهد رضوی» یکی از مهمترین اسناد عینی در شناخت ما از تحولات تاریخ متن قرآن کریم در سدۀ نخست هجری است.
مراسم رونمایی و معرفی:
مشهد، کتابخانۀ آستان قدس رضوی، تالار قدس
پنجشنبه 25 آبان 1402/ ساعت 9-11
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
May 11
🔰با همکاری اندیشکده مستعدان، پژوهشکده علوم انسانی و اسلامی و موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام برگزار میشود.
⬅️ کرسی علمی ترویجی با عنوان
«بررسی قیود تحقق موضوع محاربه»
حجت الاسلام و المسلمین دکتر گرامی پور (استاد اندیشکده مستعدان و ریاست پژوهشکده علوم انسانی اسلامی)
و
آقای امیررضا ملکی (عضو اندیشکده مستعدان)
💢 زمان نشست: پنجشنبه ۱۸ آبان
ساعت ۱۵
💢مکان نشست: میدان سعیدی، خیابان هفت تیر، کوچه دوازدهم، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام
https://nshn.ir/7bs446NxQtj9
💠💠💠لینک مجازی
https://gharar.ir/r/71810914
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
May 11
اندیشکده مستعدان
مصحف مشهد رضوی: کاملترین دستنویس قرآنی به خط حجازی از سدۀ نخست هجری مصحف مشهد رضوی / مصحف المشهد ا
«طیار آلتی قولاچ» در سال ۱۹۳۸ میلادی در روستایی در ترکیه متولد شد، او عشق و علاقهای وافر به قرآنهای قدیمی دارد و یکی از نسخهشناسان برتر جهان است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، طیار آلتی قولاچ یکی از نسخهشناسان برتر دنیا و اهل ترکیه است و در میان تمامی نسخهشناسان اعم از مسلمان و غیر مسلمان، جایگاهی شناختهشده و معتبر دارد.
نسخه دستنویس قرآن کریم منسوب به دست خط امام علی(ع)، قدیمیترین قرآن موجود در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی است که قرار است برای نخستینبار با همکاری مرکز چاپ و نشر قرآن کریم و آستان قدس رضوی و با کارشناسی «طیار آلتی قولاچ» به چاپ برسد. این نخستین همکاری او با جمهوری اسلامی ایران بهشمار میرود.
وی قرآنهای منسوب به اهل بیت(ع) در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی را از قدیمیترین نسخ قرآنی میداند و درباره دلیل انتخاب مصحف رضوی برای نسخهشناسی میگوید: «من به دو دلیل بر این نسخه خاص توقف کردم، یکی نسبتاً کاملبودن آن است که فقط ۱۰ برگ کم دارد و دیگری انتساب آن به امام علی(ع) است.»
نتایج بررسیهای ۱۰ ساله آلتی قولاچ بر روی مقایسه کلمه به کلمه و حرف به حرف نسخ فعلی قرآن با چهار مصحف اصلی موجود این کتاب سماوی بار دیگر معجزهبودن قرآن و اینکه کتاب آسمانی مسلمانان از بدو نزول تاکنون بدون تغییر مانده را به اثبات رسانده است. آلتی قولاچ این نتیجه را برای مسلمانان جهان بسیار حائز اهمیت میداند.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰سوسیالیسم یا کمونیسم؟(فرسته اول)
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #محمدی
از سختی های یادگیری علوم و یا تفهیم و تفاهم در حوزه ی یک علم، فهم تفاوت ها و شاخصه های اصطلاحات متشابه آن علم است که گاه عدم تشخیص این تمایزها فرآیند پژوهش در آن علم را منحرف می سازد.در فلسفه سیاست و شناخت مکاتب سیاسی دو واژه سوسیالیسم و کمونیسم اغلب در میان عامه مردم و نوآموزان محل اشتباه واقع می شود و فراوان به جای یکدیگر استعمال می شوند. از این رو شناخت این دو مکتب و ایده¬های اصلی آنها روشن کننده بسیاری از تاریکی هاست.اما آن چه سبب شده که میان این دو ایدئولوژی اشتباه هایی صورت گیرد، نقاط مشترک متعددی است از جمله:
1. مخالفت با نظام سرمایه داری و مالکیت خصوصی
2.دفاع از مالکیت عمومی و اشتراکی
3.نسبت دادن مشکلات اجتماعی و اقتصادی به نظام سرمایه¬داری و بازار آزاد
4.حمایت و طرفداری از طبقه کارگر
5.مخالف نظام طبقاتی
برای شناخت این دو مکتب ابتدا سوسیالیسم را شرح داده و بعد به تبیین کمونیسم پرداخته خواهد شد.
سوسیالیسم(Socialism)
سوسیالیسم از ریشه لاتینی سُکیوس (Socius) به معنی همراه و شریک یا از واژه ی «سوسیال» (Social) به معنای اجتماعی گرفته شدهاست و معادل و ترجمه آن را باید جماعت گرایی یا جامعه گرایی دانست.برخی ریشه سوسیالیسم(جامعه اشتراکی) را به مزدک بامدادان(531 میلادی) کنشگر اجتماعی مذهبی زمان ساسانیان نسبت داده اند و او را اولین سوسیالیست قلمداد کرده اند.عده ای دیگر افلاطون(347 قبل از میلاد) و نظریه ی «مدینه فاضله»( Utopia) را آغاز تفکرات سوسیالیستی معرفی کرده اند. او مدینه فاضله را جامعهای ایدهآلی معرفی میکند که مرکز ثقل آن عدالت اجتماعی است. اما کارل مارکس تمامی سوسیالیست های قبل از خود را معتقد به «سوسیالیسم تخیلی» می داند. به عقیده مارکس سوسیالیسم تخیلی صرفا بر پایه ی احساسات و بدون تحلیل علمی از پدیده های اقتصادی و اجتماعی ارائه می شد و همچنین مارکس معتقد بود که این دسته از جمله تامس مور(1535میلادی) راهکاری برای حل مشکلات اقتصادی برخاسته از مالکیت خصوصی ندارند. اما فارغ از ریشه یابی سوسیالیسم که حتی برخی به جناب ابوذر غفاری هم آن را نسبت داده اند باید آغاز سوسیالیسم را در اواخر قرن هجدهم یا اوایل قرن نوزدهم و بعد از انقلاب صنعتی دانست. مدتی بعد از انقلاب صنعتی و فشار روز افزون بر طبقه کارگر و تقسیم نابرابر سود میان افراد جامعه گروهی شعاری را سر دادند که در ادامه به یکی از اصلی ترین شعارهای سوسیالیسم تبدیل شد.آنها هنگامی که مشاهده کردند در جامعه بیشترین کار و فعالیت برای طبقه کارگر است اما بر خلاف میزان کار و فشار کم ترین سود به کارگرها می رسد به دنبال این شعار حرکت کردند:
«هر کس به اندازه توانش کار کند، و هرکس به میزان کارش سود ببرد»
ادامه دارد...
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️سلسله یادداشت های «خلاصه کتاب اعتبارسنجی احادیث شیعه»
📝به قلم آقای #امیررضا_ملکی
💢در یادداشت پیشین(https://eitaa.com/mstdnjthd/249)، به دو مورد از چالشهای مذکور در بخش اول کتاب در مسیر اعتبارسنجی روایات پرداخته شد.
3️⃣ چالش سوم: اطلاعات کم درباره بعضی راویان پرتکرار
🔻چالش سوم، این است که در مورد بعضی راویانی که نام آنها در اسناد فراوانی دیده میشود، اطلاعات بسیار کمی وجود دارد.
🔸بعنوان مثال نام جناب «ابراهیم بن هاشم قمی» در سند 7392 روایت از کتب اربعه آمده است. هرچند در رجال نجاشی، رجال و فهرست شیخ طوسی، نام ایشان آمده، اما نه توثیق و نه تضعیف شده اند. تنها چیزی که در مورد ایشان فرمودند، این است که «نخستین فردی هستند که احادیث مدرسه کوفه را در قم منتشر کردند». (1)
🔸همچنین از «محمد بن اسماعیل بُندُقی» که در سند 836 روایت و «احمد بن محمد بن حسن بن ولید» که سند 586 روایت از کتب اربعه واقع شده اند، هیچ اثری در کتب رجالی وجود ندارد!
4️⃣ چالش چهارم: فراوانی نقل راویان ثقه از راویان ضعیف
🔻چالش دیگر، این است که در کتب رجالی، در خصوص بعضی راویانی که توثیق شده اند، تصریح شده است که از ضعفاء نقل میکند.
مانند:
🔸«حسن بن محمد بن جمهور»
🔸«احمد بن محمد بن خالد برقی»
🔸و «علی بن حاتم قزوینی» (2)
5️⃣ چالش پنجم: تفاوت روش اعتبارسنجی احادیث
🔹با بررسی تاریخ حدیث شیعه، روشن خواهد شد که از زمان مرحوم علامه حلی، شیوه اعتبارسنجی احادیث تغییر کرد. ایشان با تقسیم احادیث به «صحیح»، «حسن»، «موثّق» و «ضعیف»، پایه گذار روش جدیدی در اعتبارسنجی احادیث بودند که تا امروز ادامه دارد.
🔹بررسی علل این تغییر رویکرد و صحت آن، از دیگر چالش های مسئله اعتبارسنجی احادیث شیعه است.
📚منابع:
1- رجال نجاشی، ش18؛ فهرست شیخ طوسی، ش6؛ رجال شیخ طوسی، ش5224.
2- رجال نجاشی، ش144، 182 و 688.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰نامه تاریخی
🖋امام خمینی رحمه الله
در هشتمین روز از ماه رمضان 1393 ق برابر با 14 مهر 1352 ش، ارتش های مصر و سوریه با هماهنگی یکدیگر به نیروهای اسرائیلی مستقر در کانال سوئز و ارتفاعات جولان حمله کردند و این دو منطقه اشغال شده توسط صهیونیستها را باز پس گرفتند. در این جنگ که به نام "جنگ رمضان" موسوم شد شکستن خط بارلو در صحرای سینا به عنوان یکی از افتخارات ارتش مصر ثبت گردید. دولت عراق با درخواست ایجاد رابطه با ایران، مسئله باز کردن جبهه جدیدی علیه اسرائیل را مطرح نمود. دولت ایران در اولین عکس العمل خود از درگیری اعراب و اسرائیل صرفاً اعلام نگرانی کرد. در این موقعیت، امام این اعلامیه را خطاب به دول و ملل اسلامی صادر کردند. مطالعه این نامه و مقایسه اش با وضع امروز نشان میدهد اگر 50 سال پیش به دستورهای امام عمل میشد، مشکلات کنونی پیش نمی آمد و اکنون نیز راهبرد کلی همان است که متأسفانه دولتهای اسلامی گوش شنوا ندارند. با این همه کوتاهی ها، امروز اسرائیل با اقدامات خودکرده و هوشیاری جبهه مقاومت و خصوصا رهبر معظم انقلاب حفظه الله، در پرتگاه سقوط قرارگرفته است؛ زیرا قدرت بازدارندگی خود را با طوفان الاقصی و مدیریت بعد از آن، ازدست رفته یافته و چنانچه خود اعتراف کرده اند با این شرایط به زودی مضمحل خواهند شد ان شاءالله[1].
💠بخشی از نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اقْتُلُوهُمْ حَیْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَ اخْرِجُوهُم مِنْ حَیْثُ اخرَجُوکمْ وَ الْفِتْنَهُ اشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ[2] و قاتِلُوهُمْ حَتّی لا تَکُونَ فِتْنَهٌ[3]
اکنونکه دولت غاصب اسرائیل، برای فتنه انگیزی بیشتر و تجاوز زیادتر به سرزمینهای عربی و ادامه دست غاصبانه در قبال صاحبان حق، به پا خاسته و آتش جنگ را برای چندمین بار شعله ور ساخته است و برادران مسلمان ما در راه ریشه کن کردن این ماده فساد و آزادی فلسطین جان برکف نهاده در جبهه نبرد و میدان شرف به جنگ پرداخته اند، بر عموم دولت های ممالک اسلامی و خصوصْ دوَل عربی لازم است که با توکل به خدای متعال و تکیه بر قدرت لایزال، همه قوا و نیروی خویش را بسیج ساخته به یاری مردان فداکاری که در خط اول جبهه چشم امید به ملت اسلام دوخته اند بشتابند، برای آزادی فلسطین و احیای مجد و شرف و عظمت اسلامی در این جهاد مقدس شرکت کنند ....
برای مطالعه ادامه:
http://emam.com/posts/view/687
[1] ن.ک اعتراف بن گوریون که در فرمایشات مقام معظم رهبری حفظه الله در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ نقلشده است. https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=52603
[2] سوره بقره، آیه 91 (هرکجا مشرکان را یافتید به قتل برسانید و از شهرهایشان برانید، چنانکه شما را از وطن آواره کردند و فتنهگری که آنها کنند، سختتر و فسادش بیشتر از جنگ است.)
[3] سوره بقره، آیه 93 (و با کافران جهاد کنید تا فتنه و فساد از روی زمین برطرف شود.)
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️سلسله یادداشت های «خلاصه کتاب اعتبارسنجی احادیث شیعه»
📝به قلم اقای #امیررضا_ملکی
💢در دو یادداشت پیشین، به بعضی چالشهای اعتبارسنجی احادیث پرداخته شد. هرچند در کتاب، به 16 مورد از این چالشها اشاره شده است، اما ما با ذکر سه مورد دیگر، این بخش را پایان میدهیم.
6️⃣ چالش ششم: اختلاف دیدگاه رجالیون در توصیف یک راوی
🔻یکی از چالشهای دیگر، اختلاف دانشمندان رجالی در توصیف یک راوی است.
🔹بعنوان مثال جناب «سهل بن زیاد» که در طریق 2567 روایت از کتب اربعه حضور دارد، در کتاب رجال شیخ طوسی توثیق، ولی در رجال نجاشی، فهرست شیخ طوسی و رجال ابن غضائری، تضعیف شده است. (1)
🔹این اتفاق در خصوص «محمد بن عیسی بن عُبَید» (2) که در سند 1451 روایت و «محمد بن خالد برقی» (3) که در سند 1041 روایت قرار گرفته اند نیز دیده میشود.
7️⃣ چالش هفتم: عدم تبیین مفاهیم واژگان توصیفی
♦️چالش هفتم، این است که مفهوم بعضی از واژگانی (مانند ثقة، ضعیف، غالی، مخلّط و ...) که دانشمندان رجالی در توصیف راویان استعمال میکنند، به روشنی تبیین نشده است. لذا مشخص نیست تمام کسانی که با این کلمات، افراد را توصیف کردند، یک معنای مشخصی را اراده کردند یا خیر؟
8️⃣ چالش هشتم: ناشناخته بودن مبانی کلامی رجالیون
♦️بسیاری از تضعیفات و توثیقات رجالیون، مبتنی بر مبانی کلامی بوده است. این مبانی، یکی از سنگ محک هایی بود که رجالیون با آن به بررسی وضعیت راویان میپرداختند. ناشناخته بودن مبانی کلامی دانشمندان رجالی، از دیگر چالشهای اعتبارسنجی احادیث شیعه است.
📚منابع:
1- رجال شیخ طوسی، ش5699؛ رجال نجاشی، ش490؛ فهرست شیخ طوسی، ش339؛ رجال ابن غضائری، ش65.
2- رجال نجاشی، ش896 و 939؛ فهرست شیخ طوسی، ش612 و 813.
3- رجال نجاشی، ش898؛ رجال ابن غضائری، ش132؛ رجال شیخ طوسی، ش5391.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✨🍃🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🍃🍃🌺🍃
🍃🌺🍃
🌺🍃
🍃
🔰استاد و شاگردی
💠شعری از علامه طباطبایی رحمه الله
دوش که غم پرده ما میدرید
خار غم اندر دل ما میخلید
در بَرِ استاد خرد پیشهام
طرح نمودم غم و اندیشهام
کاو به کف آیینه تدبیر داشت
بخت جوان و خرد پیر داشت
پیر خرد پیشه و نورانیام
برد ز دل زنگ پریشانیام
گفت که «در زندگی آزاد باش!
هان! گذران است جهان شاد باش!
رو به خودت نسبت هستی مده!
دل به چنین مستی و پستی مده!
زانچه نداری ز چه افسردهای
و زغم و اندوه دل آزردهای؟!
گر ببرد ور بدهد دست دوست
ور بِبَرد ور بنهد مُلک اوست
ور بِکِشی یا بکُشی دیو غم
کج نشود دست قضا را قلم
آنچه خدا خواست همان میشود
وانچه دلت خواست نه آن میشود
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🍃
🌺🍃
🍃🌺🍃
🍃🍃🌺🍃
✨🍃🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🔴 نامه خیلی محرمانه ساواک درباره سوابق علامه طباطبایی و افتتاح حساب بانکی ایشان جهت کمک به فلسطینیان
▪️۲۴ آبان ، سالروز رحلت علامه طباطبایی (ره): گاهی یک عصبانیت، بیست سال انسان را به عقب میاندازد.
▪️علامه طباطبائي (قدس سره) ميفرمودند: در مدرسه ايستاده بودم و متوجّه شدم کسی دست خود را روی شانۀ من گذاشت. برگشتم، مرحوم آیت الله آقاي قاضي (قدس سره) را دیدم. ایشان فرمودند: «فرزندم، اگر دنيا ميخواهي نماز شب بخوان، اگر آخرت ميخواهي نماز شب بخوان، اگر هم دنيا و هم آخرت را ميخواهي، نماز شب بخوان»
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
اندیشکده مستعدان
مصحف مشهد رضوی: کاملترین دستنویس قرآنی به خط حجازی از سدۀ نخست هجری مصحف مشهد رضوی / مصحف المشهد ا
اثبات تحریفناپذیری قرآن
علاوه بر علاقه شخصی، عامل مهمتری انگیزه طیار برای تحقیق درباره قرآنهای خطی را دو چندان کرد و آن تلاش برای اثبات تحریفناپذیری قرآن با استناد به نسخ کهن قرآن و دادهها و مستندات علمی و دلیلی غیر از مسئله اعتقادی بود، بهویژه اینکه او از اساتیدش در مدرسه و دانشگاه آموخته بود که متن کتاب مقدس(انجیل) تغییرات زیادی یافته و تحریف شده است، این در حالی بود که همواره بر این مسئله تأکید میشد که قرآن از تحریف به دور بوده و تا به امروز محفوظ مانده است؛ چیزی که کتب علوم قرآنی قدیم و جدید بر آن تأکید داشته و صحه گذاشتهاند.
طیار در این باره میگوید: «شاید شما هم با من موافق باشید که این مسئله تأثیر زیادی در روح و روانم گذاشته بود و میخواستم به عنوان یک مسلمان با دیدی متفاوت تحریفناپذیری قرآن را ثابت کنم و به آرامش و خواسته درونیام برسم».
هر چند که قرآن را صدها تن از صحابه و دهها هزار تن از قاریان و حافظان حفظ کردند و امروز هم به همان شکل سابق و بدون هر گونه تحریف قرائت میشود؛ اما یک پژوهشگر مسلمان نباید عمدا از دادهها و مستندات علمی در این باره غافل باشد؛ زیرا غفلت و عدم تحقیق با مستندات علمی درباره تحریفناپذیری کتاب آسمانی مسلمانان سبب میشود که بی اطلاع ها چون اسحاق نیوتن بگوید «دین بر عصایی شکننده متکی است».
تصویر: طیار آلتی قولاچ در کنار خبرنگار اضاءات و مشغول تحقیق درباره مصحف رضوی؛ ایشان یکی از ده ها محقق کتاب است.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
4_5958798288864940179.ogg
1.77M
بیانات جناب آقای کریمی نیا در مراسم رونمایی از مصحف مشهد رضوی علیه السلام
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
62fe5a6bc43ed.pdf
9.69M
🔸مقدمۀ مرتضی کریمینیا در معرفی مصحف مشهد رضوی
مصحف المشهد الرضوي یا Codex Mashhad عنوانی است که من به ترکیب دو نسخۀ کهن قرآنی به شمارههای ۱۸ و ۴۱۱۶ در کتابخانۀ آستان قدس رضوی دادهام که در اصل یک قرآن کامل را تشکیل میدادهاند اما به دلایلی نامعلوم از هم جدا افتادهاند. این کهنترین اثر قرآنی در ایران، و حجیمترین نسخۀ حجازی در قطع عمودی (با ۲۵۲ برگ) در سراسر جهان است که تاکنون میشناسیم. داستان کشف این دو تنها نسخۀ قرآنی به خط حجازی در کتابخانه را به تفصیل در جایی دیگر خواهم آورد. از حدود سال ۱۳۹۴ که پارۀ نخست این قرآن (یعنی نسخۀ ۱۸) را یافتم، در پی تحقیق متن آن و انتشار چاپ عکسی (فاکسیمیله) از آن بودم. دو سال بعد، بخش دیگر آن را در نسخۀ ۴۱۱۶ پیدا کردم. خوشبختانه پس از سالها تلاش من، همکارانم و مؤسسۀ آل البیت قرار است که در سال جاری این اثر به انتشار عمومی برسد (دیروز این قرآن رونمایی شد)، همراه با تحقیق و بازنویسی متن نسخه، پانویسهای توضیحی درخصوص رسم و املا و قرائات و سایر ویژگیهای متنی و نسخه شناختی آن، و به ضمیمۀ دو مقدمه به عربی و انگلیسی. اکنون نسخۀ عربی مقدمۀ من در مجلۀ تراثنا(سال ۳۹، ش ۱۵۳، محرم ـ ربیع الأول ۱۴۴۴) منتشر شده که در اینجا به اشتراک میگذارم، با این توضیح که در نسخۀ نهایی، این مقدمه اندکی مشروحتر است و حاوی اطلاعاتی درباب تاریخ گذاری و آزمایش کربن۱۴ بر روی مصحف. همچنین بخشی اصلی این مقدمه نیز به زبان انگلیسی در مجلۀ مخطوطات اسلامی (Journal of Islamic Manuscripts) از سوی انتشارات بریل (سال ۲۰۱۹) انتشار یافته است.
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️سلسله یادداشت های «خلاصه کتاب اعتبارسنجی احادیث شیعه»
📝به قلم آقای #امیررضا_ملکی
💢 در سه یادداشت پیشین، به خلاصه بخش اول کتاب (چالش های اعتبارسنجی در دوران معاصر) پرداخته شد.
🔰 عنوان بخش دوم، «نگاشته های کهن اعتبارسنجی و رجالی شیعه» است، که ضمن چند یادداشت محتوای آن را خلاصه وار بیان میکنیم.
📘نگاشته اول: فهرست شیخ طوسی
🔸نکته اول: واژه «اصحابنا» که در فهرست شیخ طوسی و سایر کتب رجالی استعمال میشود، شامل تمامی فرق امامیه (1) (اعم از شیعه اثنی عشری و غیره) میشود.
🔶نکته دوم: غالب راویان نام برده در فهرست شیخ طوسی، امامی هستند، هرچند در موارد معدودی تصریح به عامی بودن راوی میکنند.
🔹لذا در صورت سکوت در خصوص یک راوی، به سادگی نمیتوان حکم به امامی بودن وی کرد.
🔶نکته سوم: هرچند شیخ طوسی در مقدمه فهرست وعده میدهند که به اوصاف و مذهب راویان اشاره کنند، اما از 870 راوی نام برده در این کتاب، تنها حدود 21% توصیف شده یا مذهبشان بیان شده است.
🔹این نکته ظاهرا ناشی از این است که ایشان در صدد گزارش اطلاعات موجود در منابع خود بودند.
🔹پس کاستی های موجود در فهرست، ناشی از منابع شیخ طوسی است، نه از سوی ایشان.
🔶نکته چهارم: شیخ طوسی برای نگارش فهرست، از برخی کتب بعنوان منابع اصلی، و از برخی بعنوان منابع مکمّل استفاده کردند.
🔹منابع اصلی: 1. فهرست ابن بُطّة 2. فهرست حُمَید بن زیاد
🔹منابع مکمّل: 1. فهرست شیخ صدوق 2. رجال ابن عقدة 3. فهرست ابن عُبدون 4. فهرست ابن ندیم
📚منابع و نکات:
1- فرقه امامیه، در مقابل عامّه (اهل سنت) بوده و به معنای گروهی است که ولایت بلافصل امیرالمومنین علیه السلام بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله را قبول دارند.
2- فهرست شیخ طوسی، ص3و4.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔸 وجه تسمیۀ حضرت زینب(س)
اینکه مشهور شده «زینب» را «زینت پدر» و «زینة أب» معنا میکنند، و نیز اینکه گفته میشود پیامبر(ص) به پیشنهاد جبرئیل(ع) اسم حضرت را زینب گذاشت، اینها ریشه و سندی ندارد.
و پیش از حضرت زينب(س) نیز اين نام در بین عرب رایج بود؛ بعنوان نمونه زینب خواهر بزرگتر حضرت فاطمه(س)، زینب بنت جحش دختر عمه و همسر پیامبر(ص)، و نیز زینب دختر حمزه سید الشهداء(س). و بالاخره اینطور نبود که از مصادیق ﴿لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيًّا﴾[1] باشد.
زینب در اصل نام درختی [یا گلی] زیبا و خوش بو در بیابان بوده که عرب این نام را برای دختران برگزیده بود[2]. همچنانکه در میان غیرعرب نیز نامگذاری دختران بنام بعضی گلها و گیاهان معمول است.
🔹 زینب کبری
و اینکه برخی از توصیف حضرت زینب(س) به «زینب کبری» چنین برداشت میکنند که ایشان بزرگتر از خواهرش ام کلثوم بوده است اشتباه است زیرا در کتابهای تراجمِ صحابه -شرح حال و معرفی صحابۀ پیامبر(ص)- آمده است که زینب دومین دختر امیرالمؤمنین(ع) بوده است.
ــــــــــــــــــــ
1️⃣ ﴿يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَىٰ لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيًّا﴾(مريم ٧).
2️⃣ اسم این درخت «زَنَب» نیز نقل شده. و اولین کسی که بسیط نبودن کلمۀ «زینب» را مطرح کرده و گفته مرکب است از «زین» و «أب» فیروزآبادی در کتابش "القاموس المحیط" است که در قرن هشتم و نهم میزیسته و این ادعا را بدون هیچ نقل و استناد و شاهد مثالی و صرفاً بعنوان یک احتمال مطرح کرده و پیش از او در جایی ذکر نشده.
- لغتنامۀ دهخدا: [زَ نَ] .. درختی است خوش منظر و خوشبوی، ومنه سُميت المرأةُ زينب، أو من الأزنب للسمين..، در ذخیرۀ خوارزمشاهی بمعنی پاکیزگی بشرۀ (پوست) مردم آمده: «اندر بیان کردن پاکیزگی و آراستگی ظاهر بشرۀ مردم که آن را "زینب" گویند».
- لسان العرب (ابن منظور) 1: 453، عن ابن الأَعرابي: الزَّيْنَبُ شجرٌ حَسَنُ المَنْظَر طَيِّبُ الرائحة، وبه سُمِّيت المرأَة.
- لغتنامۀ لاروس: الزَّيْنَبُ: نبات عشبيٌّ بَصَليٌّ معمّر من فصيلة النرجسيات، أزهاره جميلة بيضاء اللون فوّاحة العرف، وبه سُمِّيت المرأة.
📚یاددشت برگرفته از تحقیقات حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی است.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
اندیشکده مستعدان
🔸 وجه تسمیۀ حضرت زینب(س) اینکه مشهور شده «زینب» را «زینت پدر» و «زینة أب» معنا میکنند، و نیز اینکه
🔺️نقد یادداشت حجت الاسلام یوسفی غروی درباره لغت زینب
📝استاد گرانقدر، حجت الاسلام و المسلمین #دهبان، از اساتید اندیشکده مستعدان.
🔹️حجت الاسلام یوسفی غروی درباره زینب نوشته اند که در یک اشتباه رایج و غلط مشهور این کلمه را به معنی زینت پدر یعنی زینت امیرالمؤمنین علی علیه السلام گرفته اند. در حالی که زینب قبل از اسلام هم اسم بوده و به کار می رفته است.
بعد با بررسی لغوی فرموده اند که به معنی یک گیاه خوشبوست.
❗واقعا از ایشان جای تعجب است که ...
برای مطالعه ادمه یادداشت به لینک زیر مراجعه شود:
https://eitaa.com/dehban_ir/1953
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پدر کریستوفر، کشیش مسیحی که تحقیقات فراوانی درباره تاریخ اسلام بخصوص زندگی حضرت زهرا و حضرت زینب سلام الله علیهما کرده است میگوید:
نیمی از قلب من برای حضرت زهرا و نیمی دیگر برای حضرت زینب سلام الله علیهما است.
این کلیپ را بینید، چقدر زیبا درباره مقام و عظمت حضرت زینب سلام الله علیها صحبت میکند
#میلاد_حضرت_زینب
#روز_پرستار
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
بسم الله الرحمن الرحیم
🔰سوسیالیسم یا کمونیسم؟(فرسته دوم)
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #محمدی
🖇لینک فرسته اول: https://eitaa.com/mstdnjthd/263
با گسترش یافتن شعارهای سوسیالیستی و افزایش روز افزون طرف داران آن، احزاب و گروه های مختلفی به دنبال تحقق بخشیدن به این فلسفه و تفکر به شیوه و روش خود بودند. یکی از این گروه ها که شاید افراطی ترین آنها به حساب می آمد حزب کمونیست بود که در مدتی نه چندان طولانی،اصلی ترین شاخه ی سوسیالیسم را شکل داده و رفته رفته قدرت خود را افزایش دادند. سوسیالیسم مالکیت خصوصی را یکی از عوامل مشکلات به وجود آمده می دانست اما در تفکر کمونیسم مالکیت خصوصی ریشه اصلی تمامی مشکلات بود،لذا از ابتدا اصلی ترین هدف کمونیست ها از بین بردن مالکیت خصوصی و رسیدن به مالکیت اشتراکی بود. آنها برای دست پیدا کردن به هدف خود در سال 1847 میلادی در لندن اتحادیه ای را به رهبری کارل شاپر تاسیس کردند به نام «اتحادیه کمونیست ها»(Communist League). کارل مارکس و فردریش انگلس که هر دو فیلسوف آلمانی بودند( تحلیل چرایی آلمانی بودن هسته اصلی کمونیست خود مجالی جداگانه می طلبد) بیانیه یا مانیفستی را برای اتحادیه کمونیست تنظیم کردند که این نوشتار به اساسنامه و رساله عملیه این گروه تبدیل شد. در این جزوه سیاسی، مارکس و انگلس انتقادات و اشکالات گروه خود به مالکیت خصوصی و نظام سرمایه داری را بیان کردند و همچنین به توصیف جامعه آرمانی کمونیستی پرداختند.اوصاف جامعه آرمانی کمونیستی سبب شد تا طبقه کارگر که در وضعیت نفرت باری زندگی می کرد،آرمان شهر خود را در این جامعه ترسیم کند و هر روز گروه های بیشتری از این طبقه به شوق رسیدن به آن به سمت این اتحادیه گرایش پیدا کند تا جایی که برخی چنان غلو و بزرگ نمایی کردند که مارکس را پیامبر از سمت خدا و مانیفست را متن مقدس او می دانستند.با مطرح شدن مارکس به عنوان اصلی ترین شخص گروه کمونیست تفکر «مارکسیسم»(Marxism) پدیدار گشت که در توضیح آن باید این گونه بیان کرد که مارکسیسم خوانش و تفسیر مارکسی از کمونیسم بود.در نتیجه اگر بخواهیم رابطه ی سوسیالیسم و کمونیسم و مارکسیم را به طور ساده بیان کنیم باید گفت:
کمونیسم شاخه ای و گروهی از سوسیالیسم است و مارکسیسم خوانش و تفسیری از کمونیسم.
ادامه دارد...
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید