#پرسش_و_پاسخ
در تفسیر سوره واقعه یکبار ذيل بحث ظهور انسان به صورت های مختلف در
اخرت اشاره میشود چون در آخرت ماده وجود ندارد اجتماع صورت هاي مختلف محال نيست همانطور كه در ذهنمان مي توانيم آب و آتش را باهم جمع كنيم.
یکبار ذيل بحث محدوديت اختيار اصحاب يمين گفته میشود در عالم مثال هرصورتي ابا دارد از اينكه صورت دیگری را بپذیرد همانطور که در ذهنمان نمی توانیم صورت آب و آتش را جمع کنیم.
این دو چطور جمع میشود ؟
متن پاسخ استاد:
سلام علیکم
مقصود از سخن اول در مورد اجتماع صورت ها، این است که وجود مجرد از ماده، میتواند، نمود و بروز گوناگون به صور مختلف داشته باشد. مثلا انسان حریص ،از جهت این صفت، به صورت حیوان مناسب با آن دیده شود مثلاً بصورت مورچه ، از جهت شکم چرانی ، مثلاً به صورت گاو و از جهت بد خلقی به صورت گرگ دیده شود و هکذا، پس وجود واحد، جامع صور مختلف از جهات مختلف میباشد .
اما آنچه در سخن دوم مطرح شد مقصود این است که هر صورت خاص، ذاتا اِبا دارد از اینکه به صورت دیگری مبدل شود. مثلا صورت آب به حسب ذاتش با صورتهای دیگر اختلاف دارد و از آن جهت که صورت آب است نه مبدل به صورت دیگر میشود و نه با حفظ صورت آب، صورت آتش میشود یعنی در عین اینکه صورت آب است صورت آتش باشد . این امکان ندارد.
این امر در مورد صور ذهنی نیز صادق است
در ذهن، صورت آب و آتش را میتوانید با هم تصور کنید پس هردو به وجود ذهن واحد ، موجود اند، پس به این معنا، باهم جمع شدند و اما به این معنا که صورت آب در ذهن ، صورت آتش هم باشد یعنی در عین آب بودن، صورت آتش هم باشد چنین چیزی نمیشود.
#پرسش_و_پاسخ
#استاد_موسوی
ایتا تلگرام
نقلست از مشايخ معتبر كه روندگان طريقت در سلوك بمقامى برسند كه علم آنجا حجاب باشد. عقل و شرع اين سخن را بگزاف قبول كردندى تا بقرائن معلوم شد كه علم آلت تحصيل مراد است نه مراد كلّى. پس هركه بمجرّد علم فرود آيد و آنچه بعلم حاصل ميشود درنيابد، همچنانست كه به بيابان از كعبه بازمانده است .
کلیات #سعدی. اقبال، 1382، ص 31.
ایتا تلگرام
استاد سید محمد موسوی
✅سلسه جلسات شرح زیارت جامعه کبیره 🔸استاد سید محمد موسوی بایگی 📆سه شنبه ها بعد از نماز ظهر و عصر 🕌مسج
جلسه سیزدهم.mp3
21.88M
📻صوت جلسه سیزدهم شرح زیارت جامعه کبیره
🎤 استاد سید محمد موسوی
#صوت
#استاد_موسوی
#جامعه_کبیره
ایتا تلگرام
استاد سید محمد موسوی
✅سلسه جلسات شرح زیارت جامعه کبیره 🔸استاد سید محمد موسوی بایگی 📆سه شنبه ها بعد از نماز ظهر و عصر 🕌مسج
جلسه چهاردهم.mp3
32.43M
📻صوت جلسه چهاردهم شرح زیارت جامعه کبیره
🎤 استاد سید محمد موسوی
#صوت
#استاد_موسوی
#جامعه_کبیره
ایتا تلگرام
استاد سید محمد موسوی
💠 مدرسهعلمیه تخصصی علومعقلی عباسقلیخان برگزار میکند: #دومین_دوره •┈┈••••▪️مدرسه فصلی تخصصی
10.mp3
15.06M
🧷سلسله جلسات
آشنایی با کلیات فلسفه اسلامی
🎙استاد سید محمد موسوی
🕌ارائه شده در مدرسه رمضانی مفتاح
#استاد_موسوی
#صوت
ایتا تلگرام
استاد سید محمد موسوی
✅سلسه جلسات شرح زیارت جامعه کبیره 🔸استاد سید محمد موسوی بایگی 📆سه شنبه ها بعد از نماز ظهر و عصر 🕌مسج
جلسه پانزدهم.mp3
10.73M
📻صوت جلسه پانزدهم شرح زیارت جامعه کبیره
🎤 استاد سید محمد موسوی
#صوت
#استاد_موسوی
#جامعه_کبیره
ایتا تلگرام
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 واکنش استاد سیّد محمّد موسوی در پی سرکوب اعتراضات دانشجویان غربی علیه جنایات رژیم صهیونسیتی
🔷 استاد موسوی در ابتدای چهاردهمین جلسه شرح زیارت جامعه کبیره: یک نکتهای بیسابقه بود و آن عکس العملی که مدعیان آزادی و حقوق بشر نشان دادند.
🔷 در یک اعتراض مسالمت آمیز که به یک جنایت معترضند بازداشت بشوند که چرا اعتراض کردید به یک جنایتکار!
🔷 این نقاب دروغینِ ریاکارانهٔ مزوّرانهٔ حقوق بشر از چهره خبیث آنها افتاد.
🔷 وظیفه طلاب به عنوان مبلغان این است که این را به خاطر داشته باشند چون ممکن است جوانها فراموش کنند یا آیندهای بیاید که آنها خبر از این اوضاع نداشته باشند.
#استاد_موسوی
ایتا تلگرام انجمن حکمت
وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ أُولَـٰئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ ۖ وَأُولَـٰئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ
هدایت شده از داوطلبان آزمون اختصاصی دانشگاه رضوی
فراخوان ثبت نام و پذیرش - سال تحصیلی 1404-1403
دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از طریق آزمون اختصاصی دانشجو میپذیرد.
*****************
ثبتنام: از سه شنبه 8 اسفند 1402 تا جمعه 11 خرداد 1403
تاریخ آزمون: جمعه 1 تیرماه 1403 - ساعت 9 صبح
*****************
سایت دانشگاه:
razavi.ac.ir
سامانه ثبت نام:
azmoon.razavi.ac.ir
کانال داوطلبان آزمون اختصاصی:
https://eitaa.com/razavi_gozinesh
🔶 باز نشر بخشی از کتاب شرح حال و آرا فلسفی ملاصدرا
🔹به مناسبت یکم خرداد روز بزرگداشت صدرالمتالهین
فیلسوف عظیم الشأن صدرالملة و الدين، محمد بن ابراهيم بن يحيي قوامي شيرازي معروف به صدرالمتألهین از اعاظم حکمای اسلام و افاضل فلاسفه دوران به شمار میرود. این حکیم بزرگ در علوم الهیه و معارف حقیقیه و کثرت تحقیقات مربوط به علم مبدأ و معاد بین حکما تالی ندارد. در این عالم بزرگ و فیلسوف سترگ و بی نظیر جهات زیادی از فضیلت موجود بوده که همه آن جهات در کمتر کسی تحقق پیدا میکند.
دقت نظر در مباحث عقلیه به حد اعلا و تتبع و احاطه کامل به مباحث فلسفی و اقوال اهل دانش، سرعت انتقال و ذوق سرشار، قدرت فکری، قوت و استعداد کم نظیر در تحقیق معضلات و حسن سلیقه در انتخاب مطالب، صفا و روشنی ضمیر، اعراض از تجملات ظاهریه، اشتغال به ریاضات و مجاهدات شرعیه، پیروی از طریقه حقه انبیا و اولیا علیهم السلام همه ی این فضایل در این مرد بزرگ جمع بوده است.
شرح حال و آرای فلسفی ملاصدرا، صفحه ۲۱
#صدرالمتالهین
#جمال_جلال
ایتا تلگرام
امام رضی الله عنه و ارضاه، به مبانی تشیع سخت پابند بود، و عقاید خویش را با ضوابط و قواعد مسلم عقلی و نقلی و بر اصول صحیح استوار نموده بود، و هیچ اصل و فرعی را بی دلیل نمیپذیرفت.
رساله مصباح الهدایه و شرح دعاء سحر، اعتقادات اوست در ولایت و سر موئی انحراف از اصول و قواعد تشیع در آثار و افکار و گفتار و نوشتجات و تألیفات آن بزرگ انسان کامل دیده نمیشود و آنچه میگفت و انجام میداد به دور از مداهنه و مصلحت اندیشهای جزئی جائز در سنت سیاست بود.
استاد سید جلال الدین آشتیانی، کیهان اندیشه ۱۳۶۸ شماره ۲۴
#امام_خمینی
#جمال_جلال
ایتا تلگرام
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 در این ویدیو استاد درباره جنبه های مختلف شخصیت امام خمینی صحبت کردند و ضمن اشاره به مکاتب فلسفی اسلام و مشرب حکمی ایشان را بیان کردند.
🔗با تطبیق رویکرد امام راحل و صدرالمتالهین بر تحصیل و ترویج این رویکرد تاکید کردند.
🎥 کیفیت ۱۰۸۰
📽 کیفیت ۴۸۰
#امام_خمینی
#استاد_موسوی
ایتا تلگرام
مدرسه عباسقلی خان شاملو
استاد سید محمد موسوی
🎞 در این ویدیو استاد درباره جنبه های مختلف شخصیت امام خمینی صحبت کردند و ضمن اشاره به مکاتب فلسفی اس
أعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین الصلاة و السلام علي سيدنا محمد و آله الطاهرين و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین
شخصیت مرحوم امام راحل جامع الاطراف و دارای جنبه های مختلف است.
همانطور که در فقه و اصول فقه مشربها و مکتبهای مختلفی وجود دارد در علوم فلسفی و عقلی هم مشربهای مختلفی وجود دارد به عنوان سه مکتب شاخص بین فیلسوفان مسلمان باید به مشاء، اشراق و حکمت متعالیه اشاره کنیم.
قطعا مرحوم امام در زمره پیروان حکمت متعالیه هستند اما در حکمت متعالیه نیز مشربها و مکتبهای مختلف وجود دارد.
مرحوم صدرالمتالهین غرضش از تدوین و اظهار حکمت متعالیه این بود که بین دین، حقایق دین و وحی از طرفی و بین عقل و برهان از سوی دیگر و بین داده های کشف و شهود و عرفان از جانب دیگر جمع کند. این مکتبِ جامعِ بینِ این سه امر را حکمت متعالیه نامیده است. حکمت متعالیه اصیل باید این سه ویژگی را داشته باشد جامعیت بین دین عقل و عرفان.
مرحوم امام راحل یکی از نمایندگان به حق و دقیق این راه و مکتب جامع بودند و این جامعیت را در آثارشان، تدریشان و کتابهایشان به خوبی نشان دادند.
غرض از تذکر این نکته آن است که اگرچه بسیاری از حکیمانِ پیروِ حکمت متعالیه این ویژگیِ جامعیت را داشتند اما در ادوار اخیر با روشی که مرحوم علامه طباطبایی دارند این گونه پیش آمد که این مولفه ها مقداری جا به جا شد و مرحوم علامه بیشتر به همان روش عقلی و برهان صرف تاکید داشتند و به آن دو مولفه دیگر حکمت متعالیه کمتر در آثارشان پرداختند. به عبارتی روشی که مرحوم علامه طباطبایی پیش گرفتند حکمت بحثی محض بود که البته پرداختن به این طریق و رویکرد در جای خودش شاید لازم هم بود. مرحوم علامه با تالیف کتاب های آموزشی در زمینه فلسفه و همچنین با تالیف فلسفه و روش رئالیسم با این رویکرد شاید به اقتضای زمان و رواج حرف های مارکسیست پیش آمدند و چنین مواجهه ای با حکمت متعالیه و تبیین مباحث آن لازم باشد اما به هرحال دو مولفه دیگر حکمت متعالیه یعنی عرفان و دین مقداری مغفول ماند.
مرحوم امام در زمان ما یک نماینده تام برای حکمت متعالیه اصیل هستند که بین سه مولفه جمع کرده بودند با این تفاوت نسبت به ملاصدرا که، انصافا احاطه ی ایشان به مباحث عرفانی از مرحوم صدرالمتالهین بیشتر است و این از آثاری ایشان در زمینه عرفان نوشته اند مشهود است. شیوه امام در مواجهه با حکمت و تعلیم و تدریس ترویج او همین شیوه است.
انقلاب را هم بر اساس همان مبانی معرفتی که از همین مکتب با این سه مولفه برگرفته شده پایه گذاری کردند.
با اشاره به ویژگی امام و تفاوت سبک فلسفی و حکمی ایشان با مرحوم علامه و با تاکید پرداختن به همین روش به یک نکته اشاره میکنم که فلسفه به خودی خود اگر چاشنی عرفان، ذوق و مباحث نقلی را نداشته باشد مقداری ملال آور و مخاطبانش اندک اند اما اگر فلسفه را به همراه عرفان و دین تبیین و ترویج کرد عدد مخاطبانش بسیار بیشتر خواهد شد و این کاری است که مرحوم امام شروع کننده اش بود.
همه به خاطر دارند که ایشان در اوایل حضورشان در ایران و بعد از پیروزی انقلاب، درس تفسیر سوره حمد که بیان کاملا عرفانی و تا حدودی فلسفی داشت را شروع کردند. این درس را ویژه خواص، طلاب و تحصیلکردگان فلسفه و عرفان نگفتند بلکه از تلویزیون جمهوری اسلامی برای همه پخش میشد و غرض ایشان همانطور که در تفسیر گفته و در جاهای دیگر هم ابراز کرده بودند این بود که باید این حقایق و معارف را به سطح جامعه آورد و به اندازه فهم توده مردم تنزل داد و از آن خلوت خانه خواص بیرون آورد.
ایشان این روش را میپسندیدند و چه بسا باهمان فطانت و زیرکی که داشتند توجه داشتند که ما اگر این حقایق عرفانی را به سطح مردم نیاوریم کسانی که جذب معارف غیر اصیل، قلابی و بدلی میشوند زیاد خواهند شد همچنانکه در سطح جامعه عرفانهای کاذب و معنویت های دروغین نوپدید مخاطب پیدا کرده است. اگر در دنیای امروز که عقل و استدلال به تنهایی مخاطب کمی دارد را با ذوقیات و عرفانیات همراه کنیم مخاطبش گسترش پیداکند و جذابیتش بیشتر میشود. این روش امام و مواجهه ای است که با مسایل فلسفی و دین داشتند و واقعا یک امر قابل استفاده بلکه ضروری است. که باید حوزه های علمیه مدرسان و مسئولان امر هرکسی در حد خودش و در جایگاهی که هست توجهی به باطن این قضیه داشته باشد و سعی در ترویج و بسط این حقایق بین مردم و در حد مردم داشته باشد.
این از ویژگیهای خاص مرحوم امام هست که خداوند این توفیق را به ایشان داد که این کار را پایه گذاری کنند و ان شا الله خداوند به ماهم کمک و توفیق عنایت کند که بتوانیم ادامه دهنده این راه و مسیر باشیم
الحمدلله رب العالمین.
#امام_خمینی
#استاد_موسوی
#متن
ایتا تلگرام
صَلَواتُ اللهِ و ملائِکتِه و حَمَلةِ عَرشِهِ و جَمیعِ خَلقِه مِنْ أرضِهِ و سَمائِهِ عَلی بابِ اللهِ المَفتوحِ و کتابِهِ المَشروحِ، ماهیَّةِ الماهِیّاتِ، مُطلَقِ المُقَیَّداتِ، سِرِّ السِّریّات المَوجودِ فی ظِلِّ اللهِ المَمدود، المُنطَبِعِ فی مِرآتِ العِرفانِ، المُنقَطِعِ مِن نَیلِهِ حَبلِ الوُجدانِ، غَوّاصِ بَحرِ القِدَم، مَهبِط الفَضلِ و الکَرَمِ، حامِلِ سِرِّ الرَّسولِ، مُهَندِس الأرواحِ و العُقولِ، أدیبِ مَعلَمَةِ الأسماء و الشُّئون، قَهرَمانِ الکافِ و النّونِ، غایةِ الظُهورِ و الإیجاد، مُحَمَّدِ بنِ علیٍّ الجواد، علیهِ الصَّلوةُ و السَّلام.
⬛️ شهادت حضرت امام جواد علیه السلام تسلیت و تعزیت باد ⬛️
ایتا تلگرام
🔰 نشست علمی با محوریت
مبانی فلسفی و عرفانی انقلاب اسلامی
👤با حضور:
استاد سید محمّد موسوی
👤دبیر علمی:
دکتر رسول پاداش پور
📆شنبه ۱۹ خرداد
🕰ساعت ۱۲
🕌 دانشگاه علوم اسلامی رضوی ، ساختمان شماره یک ، سالن شهید سلیمانی
💻پیوند حضور مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/razavimaharat1400/enghelab
وَ بِإِسْنَادِهِ إِلَى عَبْدِ اَلرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي نَجْرَانَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ اَلثَّانِيَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلتَّوْحِيدِ، فَقُلْتُ: أَتَوَهَّمُ شَيْئاً؟ فَقَالَ: نَعَمْ غَيْرُ مَعْقُولٍ وَ لاَ مَحْدُودٍ، فَمَا وَقَعَ وَهْمُكَ عَلَيْهِ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ خِلاَفُهُ لاَ يُشْبِهُهُ شَيْءٌ وَ لاَ تُدْرِكُهُ اَلْأَوْهَامُ، كَيْفَ تُدْرِكُهُ اَلْأَوْهَامُ وَ هُوَ خِلاَفُ مَا يُعْقَلُ وَ خِلاَفُ مَا يُتَصَوَّرُ فِي اَلْأَوْهَامِ، إِنَّمَا يُتَوَهَّمُ شَيْءٌ غَيْرُ مَعْقُولٍ وَ لاَ مَحْدُودٍ.
عبدالرحمن بن ابي نجران گفت: از ابو جعفر دوم (امام جواد عليه السلام) راجع به توحيد پرسيده، عرض کردم خداوند را به عنوان چيزي تصور و توهم مي کنم؟
آن حضرت فرمود آري چيز است، ولي در عقل و خرد نمي گنجد و حد و مرزي بر نمي تابد؛ بنابراين آنچه در وهم تو آيد، جز اوست. هيچ چيز با وي شباهت ندارد و اوهام، وي را در نمي يابند.
چگونه به اوهام در آيد در حالي که (آن يگانه ي بي همتا) مغاير معقولات و مباين تصورات است؟
همانا به مثابه چيزي که در عقل و خرد نمي گنجد و حد و مرزي بر نمي تابد، توهم مي شود.
تفسير نور الثقلين ج ۴، ص ۵۶۱
#امام_جواد
#احادیث_توحیدی
ایتا تلگرام
May 11
مبانی نظری انقلاب اسلامی.mp3
30.01M
استاد در این صوت، شناخت پدیده های گسترده مانند انقلاب را در سه مرحله بیان کردند:
مبنا: به معنی اندیشه ها و نظریه هایی که به منظور رسیدن به غایت خاصی، ریشه جریان یا جنبش است
اجرا: عمل بر اساس آن مبانی
ابقا و اصلاح: بررسی به منظور ارزیابی در دستیابی نتایج
همچنین با اشاره به بعد علمی و فلسفی و عرفانی امام ، تاکید کردند فکر عرفانی و فلسفی ایشان ، اصلی ترین ریشه انقلاب است.
#امام_خمینی
#استاد_موسوی
ایتا تلگرام