ما را در صفحه رسمی اینستاگرام انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران دنبال کنید.
لینک اینستاگرام
https://instagram.com/nahjalbalaghah_ir?igshid=ZGUzMzM3NWJiOQ==
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر
"پرهيز از اندوه برای آینده"
"يَا اِبْنَ آدَمَ لاَ تَحْمِلْ هَمَّ يَوْمِكَ اَلَّذِي لَمْ يَأْتِكَ عَلَى يَوْمِكَ اَلَّذِي قَدْ أَتَاكَ فَإِنَّهُ إِنْ يَكُ مِنْ عُمُرِكَ يَأْتِ اَللَّهُ فِيهِ بِرِزْقِكَ."
و درود خدا بر او فرمود: اى فرزند آدم! اندوه روز نيامده را بر امروزت ميفزا، زيرا اگر روز نرسيده، از عمر تو باشد خدا روزى تو را خواهد رساند.
#نهجالبلاغه_حکمت۲۶۷
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#شبهات_نهج_البلاغه_ای
💠 متن شبهه:
در حکمت ١٢۴ نهج البلاغه بیان شده است که عدم رضایت زنان به ازدواج های بعدی شوهران، کفر به شمار می آید. با توجه به این که تقریباً تمام زنان از چنین خصوصیتی برخوردارند، پس باید تمام آنها کافر و نجس باشند.
💠 پاسخ:
✅ در ابتدا باید گفت: سخن منتسب به امیرالمؤمنین(علیه السلام) در نهج البلاغه، تصریح در نارضایتی زن به ازدواج مجدد شوهر ندارد، بلکه عبارت است از این که: "غیرة المرأة کفر و غیرة الرجل إیمان"، [1] بدین معنا که غیرت ورزیدن اگر از جانب زن باشد، نشانه ای از کفر و اگر از جانب مرد باشد، نشانه ای از ایمان است.
🔻 شاید در نگاه اول، نتوان دریافت که مراد آن حضرت از بیان این کلمات چه بوده و تصور نمود که چنین کلامی، نشانگر دیدگاه تبعیض آمیز اسلام و پیشوایان دینی نسبت به زنان می باشد، اما با کمی دقت، چنین تصوری از بین خواهد رفت. با بررسی سخن عرب زبانان، به این نکته پی خواهیم برد که آنان واژه "غیرت" را در مواردی به کار می گیرند که حساسیت و عکس العمل شدیدی نسبت به موضوعی پدید آید.
✅ در محدوده ای کوچک تر و در محیط خانواده، "غیرت" را می توان به معنای عکس العمل و حساسیت هر یک از زوجین در برابر ارتباطات طرف مقابل با جنس مخالفش دانست. اکنون باید دید که آیا هر واکنش غیرت آمیزی از جانب مرد یا زن، مورد پذیرش اسلام خواهد بود یا خیر؟
🔻 از منظر اسلام زنان و مردان مسلمان، موظف به حفظ و حراست از کیان خانواده خویش از انجام اموری که مشروعیت دینی ندارد هستند.[2] مسلّما این مسأله در مواردی که مشروعیت دینی دارد برعکس است. از این رو مرد و زن اجازه ندارند نسبت به هر رفتاری از همسر و فرزندان خویش با بدبینی نگریسته و حتی در مواردی که آنان، مرتکب رفتار خلاف شرعی نشده اند، به شدت تحت نظرشان داشته و به اصطلاح، غیرتی شوند.
🔺 حضرت امیر (علیه السلام) نیز در وصیت خویش به فرزندشان، امام حسن مجتبی (علیه السلام) چنین توصیه می فرمایند: به شدت مراقب باش، در مواردی که نیاز به غیرت ورزی نیست، اقدام به این کار نکن! یقینا رفتاری از این دست، منجر به آن خواهد شد که اشخاص سالم، بیمار شده و افراد پاک، به گناه آلوده شوند! [3]
♻️ بنا براین ملاک حراست، مشروعیت و یا عدم مشروعیت عمل افراد از نگاه اسلام است.
🔻 آنچه موجب کفر خوانده شدن غیرت زن میشود نیز همین ملاک مشروعیت و یا عدم مشروعیت دینی است. در اسلام تعدد زوجات به دلایل اجتهادی کتاب، سنّت، اجماع فقیهان مذاهب اسلامی و سیرۀ قطعی مسلمانان امری پذیرفته شده است.[4]
🔻 در آیاتی از قرآن کریم به تعدد زوجات اشاره شده است[5] که مهمترین آنها، آیۀ سوم از سوره مبارکه نساء است که از نظر عموم مفسران، مفهوم آیه بر جواز تعدد زوجات تا ۴ همسر با رعایت شرایط آن دلالت دارد.[6]
🔻 در احادیث متعدد از منابع شیعه و سنی نیز این مسأله مطرح شده است.[7]
♻️ بنابر این مخالفت زن با چنین عملی که دارای مشروعیت دینی است، مساوی است با مخالفت با حکم الهی که نتیجه آن کفر است.
🔺 تذکر 1: همانطور که غیرت در این موارد بر زنان کفر است؛ بی غیرتی مردان مواردی نظیر آنچه بیان شد -بطور بدیهی- کفر است.
🔺 تذکر 2: کفر در این روایت، کفر عملی است نه کفر اعتقادی. یعنی اگر کسی چنین کاری را کرد، در مقام عمل دچار کفر شده است. اما این کفر موجب خروج او از دایره ایمان نمیشود. مصداق این نوع از کفر در قرآن کریم به برخی مسلمانان اطلاق گردیده است. [8]
پی نوشتها:
[1] نهج البلاغة، ص 491، حکمت 124، انتشارات دار الهجرة، قم، بی تا.
[2] "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلیکُمْ ناراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَة". (سوره تحریم/6)
[3] نهج البلاغه، ص 405، کتاب 31.
[4] نجفی، جواهر الکلام، ۱۳۶۷ش، ج۳۰، ص۲؛ کرکی، جامع المقاصد، ۱۴۱۱ق، ج۱۲، ص۳۷۳؛ زحیلی، الفقه الاسلامی و ادلته، ۱۴۱۸ق، ج۵، ص۷، ۳۵؛ مطهری، مجموعه آثار، ۱۳۷۷ش، ج۱۹، ص۳۰۳، ۳۵۷.
[5] رجوع کنید به: سوره تحریم، آیه ۱؛ سوره احزاب، آیه ۳۲ و ۵۰.
[6] شیخ مفید، المقنعه، ۱۴۱۰ق، ص۵۱۷؛ طباطبائی، المیزان، ۱۳۹۳ق، ج۴، ص۱۶۶-۱۶۷.
[7] حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ۱۴۰۳ق، ج۱۴، ص۳۹۸؛ بیهقی، السنن الکبری، ۱۳۷۶ق، ج۱۷، ص۱۸۱-۱۸۲.
[8] "وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ". (سوره آلعمران/97)
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🌹🍃🌹🍃🌹
🔸آن خصوصیت خاصهای که در حضرت علیبن موسیالرضا -علیهالسّلام- وجود دارد، صفت رافت است که لطف و محبتش کسی را به زحمت نمیاندازد.
در حقیقت، در رافت محبت به گونهای ابراز میشود که نه کسی آگاه میشود، نه آبرویی میریزد و نه اعتباری از میان میرود؛ فقط دلِ محبت دیده میداند و حبیبِ رئوف.
📚کتاب عرفان خورشید، ص۱۵۶، محمد علی انصاری
#میلاد_امام_رضا_علیهالسّلام_مبارک
🌹🍃🌹🍃🌹
―――
🌱 @nahjalbalaghah_ir
انجمن علمی مطالعات نهج البلاغه ایران
#اطلاع_رسانی 🌀 انجمن علمی مطالعات نهج البلاغه ایران برگزار میکند: 🔹سلسله نشستهای پرسمان اندیشه
با عرض سلام و احترام:
نشست امروز کنسل و به هفته آینده موکول گردید.
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🍃💐🍃💐
#آیت_الله_جوادی_آملی
هیچ موجودی از هیچ موجود دیگری راضی نمی شود، مگر به وساطت مقام امام هشتم؛
هیچ انسانی به هیچ توفیقی دست نمییابد و خوشحال نمیشود، مگر به وساطت مقام رضوان رضا _علیهالسّلام- و هیچ نفس مطمئنهای به مقام راضی و مَرضی بار نمییابد، مگر به وساطت مقام امام رضا _علیهالسّلام-
او نه چون به مقام رضا رسیده است، به این لقب ملقّب شده است! بلکه چون دیگران را به این مقام میرساند، ملقّب به رضا شد.
اگر کسی در کارهای جزئی موفق شد و راضی شد؛ چه بداند، چه نداند به برکت امام رضا -علیهالسّلام- است.
اگرفرزندی کوشید، رضای پدر ومادر را فراهم کرد؛ چه بداند و چه نداند، به وساطت مقام امام رضا -علیهالسّلام- است...
#ویژه_ایام_ولادت_امام_رضا_علیهالسّلام
🍃💐🍃💐
🆔 @nahjalbalaghah_ir
AudioCutter_r55339a5298(2).mp3
6.61M
#قرآن
#نهج_البلاغه
نکوهش کوفیان و بیان علل آن/انفال-۶
#کوفیان
#خطبه۳۹
@drgholamali
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اخبار_نهج_البلاغه
#اخبار_هفته
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=30390
تدبر در نهج البلاغه؛ پشتوانه حل همه مشکلات (سخنان رهبر انقلاب "مدظلهالعالی")
🍃💐🍃💐🍃
https://www.imna.ir/news/663619/
کتاب "شارحان نهجالبلاغه" مدفون در آرامستان باغ رضوان رونمایی میشود.
🍃💐🍃💐🍃
https://kashanu.ac.ir/fa/news/21960/
تشکیل گروه آموزشی پژوهشی نهجالبلاغه در دانشگاه کاشان
🍃💐🍃💐🍃
https://www.noormags.ir/view/fa/keyword/دکتر_سید_جعفر_شهیدی_شارح_نهج_البلاغه (مقاله)
🍃💐🍃💐🍃
https://islamiclifej.com/article-1-1700-fa.html
تحلیل مؤلفههای تحلیل سياسی کارگزاران حکومتی بر مبنای قرآن و نهج البلاغه (مقاله)
🍃💐🍃💐🍃
https://www.pana.ir/news/1375796
رقابت ۲۰۰ فرهنگی استان قم در مسابقات قرآن و نهجالبلاغه (مسابقات قرآن و نهجالبلاغه)
🍃💐🍃💐🍃
https://article.tebyan.net/148724/
خداشناسی و توحید در نهجالبلاغه
🍃💐🍃💐🍃
https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1982199/
نقد و بررسی دیدگاه ماریا دکاکه درباره جنگ صفین در دایرهالمعارف قرآن لیدن براساس نهجالبلاغه (مقاله)
🆔 @nahjalbalaghah_ir
✨﷽✨
•┈┈••✾•✨🕊✨•✾••┈
'عَهدُ الوِلَایِهِ وَ مِن عَهدِِ لَهُ -علیهالسّلام- "۵"
#نامه۵۳
"الاُخُوَّتُ فِی الدِّینِ وَ فِی الخَلقِ"
"وَ أَشْعِرْ قَلْبَكَ اَلرَّحْمَةَ لِلرَّعِيَّةِ وَ اَلْمَحَبَّةَ لَهُمْ وَ اَللُّطْفَ بِهِم وَ لاَ تَكُونَنَّ عَلَيْهِمْ سَبُعاً ضَارِياً تَغْتَنِمُ أَكْلَهُمْ فَإِنَّهُمْ صِنْفَانِ إِمَّا أَخٌ لَكَ فِي اَلدِّينِ أَوْ نَظِيرٌ لَكَ فِي اَلْخَلْقِ يَفْرُطُ مِنْهُمُ اَلزَّلَلُ وَ تَعْرِضُ لَهُمُ اَلْعِلَلُ وَ يُؤْتَى عَلَى أَيْدِيهِمْ فِي اَلْعَمْدِ وَ اَلْخَطَإِ."
و مهربانی بر رعیت را برای دل خود پوششی گردان و دوستی ورزیدن با آنان را و مهربانی کردن با همگان، مبادا هرگز، چونان حيوان شكارى باشى كه خوردن آنان را غنيمت دانى، زيرا مردم دو دستهاند، دستهاى برادر دينى تو و دستۀ ديگر همانند تو در آفرينش مىباشند. اگر گناهى از آنان سر مىزند يا علّتهايى بر آنان عارض مىشود، يا خواسته و ناخواسته، اشتباهى مرتكب مىگردند.
"فَأَعْطِهِمْ مِنْ عَفْوِكَ وَ صَفْحِكَ مِثْلِ اَلَّذِي تُحِبُّ وَ تَرْضَى أَنْ يُعْطِيَكَ اَللَّهُ مِنْ عَفْوِهِ وَ صَفْحِهِ فَإِنَّكَ فَوْقَهُمْ وَ وَالِي اَلْأَمْرِ عَلَيْكَ فَوْقَكَ وَ اَللَّهُ فَوْقَ مَنْ وَلاَّكَ وَ قَدِ اِسْتَكْفَاكَ أَمْرَهُمْ وَ اِبْتَلاَكَ بِهِمْ."
آنان را ببخشاى و بر آنان آسان گير، آن گونه كه دوست دارى خدا تو را ببخشايد و بر تو آسان گيرد. همانا تو از آنان برتر و امام تو از تو برتر و خدا بر آن كس كه تو را فرماندارى مصر داد والاتر است، كه انجام امور مردم مصر را به تو واگذارده و آنان را وسيلۀ آزمودن تو قرار داده است.
"وَ لاَ تَنْصِبَنَّ نَفْسَكَ لِحَرْبِ اَللَّهِ فَإِنَّهُ لاَ يَدَ لَكَ بِنِقْمَتِهِ وَ لاَ غِنَى بِكَ عَنْ عَفْوِهِ وَ رَحْمَتِهِ."
هرگز با خدا مستيز، كه تو را از كيفر او نجاتى نيست و از بخشش و رحمت او بىنياز نخواهى بود.
💠 شرح نامه
📍امام به مسئلۀ بسيار مهمى اشاره مىكند كه از سماحت و عظمت قوانين اسلامى پرده برمىدارد و چيزى را كه در آن روز در دنيا مطرح نبود عنوان مىكند و مىفرمايد: «و قلب خويش را كانون رحمت و محبّت و لطف به رعيّت قرار ده»؛ (وَ أَشْعِرْ قَلْبَكَ الرَّحْمَةَ لِلرَّعِيَّةِ وَ الْمَحَبَّةَ لَهُمْ وَ اللُّطْفَ بِهِمْ)
«و در مورد آنان همچون درندهاى مباش كه خوردنشان را غنيمت شمارى، زيرا آنها دو گروهند يا برادر دينى تواند و يا انسانهايى كه در آفرينش شبيه تو هستند (در هر حال بايد حقوق آنها را محترم بشمارى)»؛
📍(وَ لَا تَكُونَنَّ عَلَيْهِمْ سَبُعاً ضَارِياً تَغْتَنِمُ أَكْلَهُمْ، فَإِنَّهُمْ صِنْفَانِ: إِمَّا أَخٌ لَكَ فِي الدِّينِ، وَ إِمَّا نَظِيرٌ لَكَ فِي الْخَلْقِ). بىشك پايۀ حكومت صحيح، مقتدر و عادلانه، بر قلوب و دلهاى مردم است نه بر شمشيرها و نيزهها. آنها كه بر دلها حكومت دارند كشورشان امن و امان است و آنها كه بر شمشير تكيه مىكنند دائما در خطرند. امام -عليهالسّلام- براى اينكه مالك را به حكومت بر دلها تشويق كند دستور رحمت و محبّت و لطف را دربارۀ رعايا صادر مىكند. سپس به بيان نقطۀ مقابل آن مىپردازد و آن اينكه حاكم همچون حيوان درندهاى باشد كه خوردن حق رعايا را غنيمت بشمارد آنگاه بهترين دليل را براى دستور خود بر مىگزيند و آن اينكه رعايا در حكومت اسلامى از دو حالت خارج نيستند:
📍اكثريت مسلمانند و مىدانيم اسلام هر مسلمانى را برادر مسلمان مىداند و يا اقليتى هستند كه با مسلمين زندگى مسالمت آميز دارند و آنها انسانند و انسان نسبت به انسان بايد نهايت محبّت را داشته باشد. اين گفتار در واقع خط بطلانى است بر تبليغات مسموم دشمنان اسلام كه مىگويند: مسلمانان حق حيات براى غير خود قائل نيستند و معتقدند همه را بايد از دم شمشير گذراند و يا اينكه اسلام اصرار دارد ديگران را به اجبار وارد اين دين كند.
📍آرى اين گفتار نشان مىدهد تمام انسانها و پيروان همۀ مذاهب مىتوانند با مسلمانان زندگى مسالمت آميز داشته باشند و در داخل كشورهاى اسلامى در سايۀ قوانين اسلام، جان و مال و ناموس و آبرويشان محفوظ باشد. بر خلاف آنچه در دنياى امروز ديده مىشود كه حتى اختلاف رنگِ پوست در داخل كشور ظاهرا پيشرفتهاى مانند آمريكا مايۀ تبعيضهاى وحشتناكى است و بر خلاف نمايشهاى سياسى در اين زمينه سفيدپوستان آنجا غالباً از سياهپوستان متنفرند، مراكز اجتماعى آنها از هم جداست و در بسيارى از مسائل اجتماعى حاضر به همكارى با يكديگر نيستند.
#نهجالبلاغه_نامه۵۳
ترجمه: سید جعفر شهیدی
شرح: پیام امام اميرالمؤمنين -علیهالسّلام-، مکارم شیرازی، ناصر
بخش: پنجم
🆔 @nahjalbalaghah_ir
💠 گزارش نشست اعضای هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران با دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو
🔸نشست اعضای هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات نهج البلاغه ایران با دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در محل دفتر کمیسیون ملی یونسکو "مورخ ۱۴۰۲/۳/۱۰" مطابق با روز میلاد امام رضا -علیهالسّلام- برگزار گردید. در این نشست ابتدا طرفین ضمن تبریک ایام ولادت نسبت به تبیین ماموریتهای انجمن و کمیسیون ملی یونسکو پرداخته و سپس راههای همکاری مشترک را بررسی کردند.
🔸از نتایج این نشست موافقت با کلیت احیای نسخههای خطی مرتبط؛ تلاش برای اتخاذ راه کار معرفی مفاخر بزرگ ایرانی در عرصه نهجالبلاغه در گستره بینالمللی و برگزاری دورههای آموزشی و کارگاهی با حمایت و یا مشارکت کمیسیون توسط انجمن علمی مطالعات نهج البلاغه ايران بود.
🔸این نشست با حضور دکتر محسن قاسم پورراوندی، دکترمحمد هادی امین ناجی، دکتر محمد عترت دوست، دکتر عباس مصلایی پور از اعضای هیئت مدیره انجمن و سرکار خانم توکلی بازرس محترم انجمن، دکتر علی علم الهدی مدیر مسئول انتشارات انجمن، دکتر متکان دبیرکل محترم کمیسیون ملی یونسکو و جناب یوسفی معاون اجرایی کمیسیون ملی یونسکو برگزار گردید.
🆔 @nahjalbalaghah_ir
💠 گزارش نشست برخی اعضای هیئت مدیره انجمن با دبیر کل شبکه مجازی جهان اسلام
🔸این نشست "مورخ ۱۴۰۲/۳/۹" در دفتر دبیرکل شبکه مجازی دانشگاههای جهان اسلام که در محل دفتر شبکه مزبور مطرح شد آقای دکتر نجفی برزگر به عنوان دبیر کل شبکه ضمن توضیح فعالیتهای شبکه و امکانات در اختیار حضور انجمن علمی مطالعات نهج البلاغه ایران در جمع اعضای شبکه مزبور را موجب ترویج فرعنگ علوی و شناساندن نهج البلاغه به مخاطبان گسترده این شبکه خواهد بود.
🔸ایشان با استقبال از حضور انجمن علمی مراحل و فرایندهای اجرایی و اداری را تبیین کردند. در این نشست آقایان دکتر عباس مصلایی پور خزانه دار انجمن و دکتر محمد هادی امین ناجی نایب رئیس انجمن نیز ضمن تشریح فعالیتهای انجمن در عرصه ملی؛ پیش بینیهای انجمن بر اساس اساسنامه و چشم انداز و برنامه راه بردی را توضیح داده و خواهان حضور در جمع اعضای شبکه شدند . در نهایت مقرر شد مسئله عضویت و شرایط آن در هيئت مدیره انجمن مطرح و تصمیم گیری نهایی اتخاذ شود.
🆔 @nahjalbalaghah_ir
▪️امام على -علیهالسّلام- وقتى رسول اکرم -صلی الله علیه و آله- به حسب روایت فرمود که تو شهید خواهى شد، به فکر این بود که آیا با سلامت دین یا نه؟
سؤال مىکند که من هنگام شهادت دینم سالم است؟! مىفرماید: بله.
«آن چیزى که اولیاى خدا توجه به او داشتند سلامت در دین و سلامت نفس بود».
📚صحیفه امام خمینی، ج ۱۴، ص ۳۵۱
―――
🌱 @nahjalbalaghah_ir
🥀▪️🥀▪️🥀▪️
🥀 روز وصل 🥀
⚡️غم مخور، ایام هجران رو به پایان می رود
این خماری از سر ما میگساران می رود
⚡️پرده را از روی ماه خویش بالا می زند
غمزه را سَر می دهد، غم از دل و جان می رود
⚡️بلبل اندر شاخسارِ گُل هویدا می شود
زاغ با صد شرمساری از گلستان می رود
⚡️محفل از نور رخ او، نورافشان می شود
هر چه غیر از ذکر یار، از یاد رندان می رود
⚡️ابرها، از نور خورشید رُخَش پنهان شوند
پرده از رخسار آن سرو خرامان می رود
⚡️وعده ی دیدار نزدیک است یاران مژده باد
روز وصلش می رسد، ایام هجران می رود
#امام_خمینی
▪️ویژهی پانزدهم خرداد▪️
🥀▪️🥀▪️🥀▪️
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر
"وَ مَنْ تَوَكَّلَ عَلَى اللَّهِ كَفَاهُ، وَ مَنِ اسْتَعَانَ بِاللَّهِ أَعَانَهُ، وَ مَنْ تَوَكَّلَ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ"
"هر كه به خدا توكل كند، خداوند كفايتش كند و هر كه از خدا بخواهد، خداوند به او عطا كند و هر كه به خدا وام دهد، خداوند آن را باز پس دهد و هر كه خدا را سپاس گويد، خداوند به او پاداش دهد."
🔹وامدار پانزدهم خرداد
▪️در پانزدهم خرداد ۱۳۴۲ هجری شمسی قیامی به پا شد که آن قیام، روشنگر انقلاب بود و رهبر انقلاب (رضوان الله علیه) آن قیام را به خوبی ترسیم کرد ـ آن کس که این قیام را به پا کرد، قیّم این قیام و مفسّر این قیام است ـ چهار رکن، ۱۵ خرداد را ترسیم کرد:
▫️ اول آنکه زمانش #عاشورا بود که سخنرانی امام در عصر عاشورا زمینه این قیام را در دوازدهم محرم که پانزدهم خرداد بود فراهم کرد (این زمان).
▫️ زمین و مکان هم که #مهد_فقاهت بود یعنی مدرسه فیضیه (این دو رکن اساسی یعنی زمان و زمین و مکان عامل مهم پانزدهم خرداد شد).
▫️ رکن سوم نیز این است که فرمود بنگرید که #شهدای_پانزدهم_خرداد از چه گروه بودند؛ الآن که سالیان متمادی از آن میگذرد و شاید کسانی از نزدیک شاهد آن صحنه نبودند، لوح قبور شهدای پانزده خرداد را ببینید که آیا غیرمسلمان در این قیام حضور داشت یا همه مسلمان و ارادتمندان عترت طاهره بودند، هیچ غیر مسلمانی در این قیام سهمی نداشت.
▫️چهارم: وقتی از لوح قبورشان فهمیدید اینها #شیفتگان_عترت_طاهره بودند، زندگی داخلی اینها را بررسی کنید که از قشر مُسرِف و مُترَف بودند یا از طبقه محروم و مستضعف.
▪️ با بررسی این اضلاع چهارگانه روشن میشود که پانزده خرداد برای همیشه روز #عزای_عمومی است؛ یعنی عاشورا جلوه کرد، فیضیه ظهور کرد، مسلمان ها عمل کردند و محرومین به پا خاستند؛ ما وامدار مکتب و مَدرَس و مسلمین و محرومانیم.
#نهجالبلاغه_خطبه۹۰
#آیت_الله_جوادی_آملی
📃خطبه های نماز جمعه، ۱۳۷۱/۳/۱۵
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🔆عبارات زیبای عالم برجستهی زیدی علامه الهادی بن الوزیر (۸۲۲ ق):
«وَإنَّما سُمِّيَ أميرُ المؤمنينَ صَلَواتُ اللهِ عَلَيهِ وَعَلى أولادِه الأكرَمينَ "يَعسوبَ المُؤمِنينَ"، وَذلكَ لأنَّ اليَعسوبَ في اللُّغةِ أميرُ النَّحلِ، وَذلكَ أنّه يَقِفُ في بابِ بَيتِ النَّحلِ فَمَن جَنا مِن النَّحلِ بِطيبِ الزُّهورِ تَرَكَه يَدخُلُ.
وَالأمرُ كَذلكَ في أميرِ المُؤمنينَ صَلَواتُ اللهِ عَلَيهِ، يقِف على الحَوضِ فَلا يَسقي إلّا مَن جاءَ بِطيبِ مَحَبَّتِه»
🔹امیر المؤمنین "یعسوب المؤمنين" نامیده شد به این جهت که یعسوب در لغت به معنای فرماندهی زنبوران عسل است. او جلوی دربِ کندو میایستد و فقط به زنبورهایی اجازه ورود میدهد که بوی عطر گل بدهند.
امیر المؤمنین -صلوات الله علیه- نیز در روز محشر کنار حوض میایستد و فقط کسی را سیراب میکند که رایحهی محبتش را بدهد.
📜 البروج في أسماء أمير المؤمنين، صص ٢٨٥_٢٨٦
🆔 @kashani1395
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🍃🍃﷽🍃🍃
#سؤال
در خطبه اشباح خطبه ٩١ نهج البلاغه حضرت علی -علیهالسّلام- علت پیدایش شب و روز را حرکت خورشید و ماه معرفی کرده، در حالیکه امروزه علم، حرکت دورانی زمین را عامل آن میداند! پاسخ شما چیست؟
🔻 پاسخ:
امام علی -علیهالسّلام- در خطبه ۹۱ نهجالبلاغه در خلقت و وصف آسمان میفرماید: خورشید آن را نشانه روشنى بخش روز و ماه آن را که نورش به تاریکى میگراید نشانه شب قرار داد و آن دو را در مجراى معین خودشان به جریان انداخت و حرکتشان را در راهى که باید بپیمایند مقرر فرمود، تا به واسطه رفت و آمدشان شب را از روز متمایز سازد و با گردش آنها عدد سالها و حساب دانسته شود.[۱]
ظاهر این عبارت با نظریه گردش زمین به دور خورشید سازگار نیست، اما توجه به چند نکته این ناسازگاری را بر طرف میکند:
1️⃣ نظریه گردش زمین به دور خورشید از نظریههایی است که از زمانهای بسیار دور حتی قبل از میلاد مسیح مطرح بوده است؛ هر چند نظریه غالب و حاکم بر محیطهای علمی قبل از کپرنیک و گالیله، همان نظریه هیئت بطلمیوس- ساکن بودن زمین و حرکت افلاک بر گرد زمین- بود، ولی نظریه گردش زمین نیز از سوی دانشمندان نجومی که پیش از بطلمیوس میزیستند مطرح شده است.[۲]
2️⃣ از نظر دانشمندان علم هیئت و نجوم، برای محاسبه حرکت ستارگان، اگر زمین ثابت فرض شود، محاسبه آسانتر است. یکی از این دانشمندان در این زمینه میگوید: اینکه حرکت شبانه روزی را از زمین بدانیم یا از آسمان، به محاسبات علم هیئت و نجوم زیان نمیرساند، بلکه دانشمند علم هیئت و نجوم باید در محلی که به رصد میپردازد، زمین را ساکن فرض کند، آنگاه حرکات کواکب را بر گرد زمین، با آلات رصدى به دست آورد. مثلاً آفتاب از افق مقدارى برآمده است و ما میخواهیم ارتفاع آنرا در آن هنگام بدانیم، و یا قوسى را که از محل طلوع آن، تا آن وقت پیموده است که در اصطلاح این فن، آن را «دائر» گویند به دست آوریم تا بدانیم که بحسب ساعت زمانى چه مقدار از روز برآمده است، اسطرلاب را مثلاً در دست میگیریم و مقدار قوس ارتفاع یا دائر را از افق زمین ساکن مفروض تحصیل میکنیم، که در هنگام عمل باید زمین را ساکن فرض کنیم.
🔹این مطلب را یکى از دانشمندان ریاضى فرانسوى نیز در مقالهاى به عنوان مقدمه بر رساله تقویمى خود آورده است که ما هر چند زمین را متحرک به حرکت وضعى و انتقالى میدانیم، ولى در اعمال رصدى باید آن را ساکن انگاریم آنگاه حرکات و اوضاع ستارگان را نسبت به آن تحصیل کنیم.[۳]
3️⃣ امام علی -عليهالسّلام- در اینجا خواسته با زبان عرفی و نیز زبان دانش متعارف آن زمان صحبت کند؛ این روشن است که انبیا و اولیای الهی باید در حد دانش مردم زمان خود و به زبان آنها با آنان صحبت کنند؛ چنان که پیامبر اکرم -صلیاللهعلیهوآله- میفرماید: ما به اندازه عقل و دانش مردم با آنها صحبت میکنیم.[۴] از نظر عقلی نیز مسئله همین گونه است؛ زیرا صحبت کردن با مردم بر اساس علومی که فراتر از دانش زمان است، بویژه در موردی که بر خلاف مشاهدات عامیانه نیز باشد موجب بد گمانی مردم و نسبتهای ناروا؛ مانند افسونگری یا اختلال فکری و غیره به گوینده خواهد شد.
4️⃣ در مورد حرکت خورشید یا زمین حتی امروزه که سیستم پیدایش شب و روز کاملاً واضح است و با آنکه میدانیم خورشید در جای خود ثابت است و طلوع و غروب نمیکند و این ماییم که گرد خود و گرد خورشید میچرخیم، باز هم از عبارات عرفی «طلوع خورشید» و «غروب خورشید» استفاده میکنیم و کسی ما را به مخالفت با دانش روز متهم نمیکند!
🔻منابع:
[۱]. شریف الرضى، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص ۱۲۸، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.
[۲]. ر.ک: حسن زاده آملى، حسن، دروس هیئت و دیگر رشتههاى ریاضى، ج ۲، ص ۳۱۵و ۳۱۶، قم، بوستان کتاب، چاپ چهارم، ۱۳۷۸ش.
[۳]. ر. ک: همان، ص ۳۱۶.
[۴]. «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّا مَعَاشِرَ الْأَنْبِیَاءِ نُکَلِّمُ النَّاسَ عَلَى قَدْرِ عُقُولِهِم». برقى، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، ج ۱، ص ۱۹۵، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، ۱۳۷۱ق.
🌀 منبع: سایت اسلام کوئست
(https://www.islamquest.net/fa/archive/fa50403)
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر
"وَ خُذْ بِقَلْبِي إِلَى مَرَاشِدِي..."
و دلم را به نقطهای که خیرم در آن است متوجه ساز...
#نهجالبلاغه_خطبه۲۲۷
🆔 @nahjalbalaghah_ir
AudioCutter_r55341a5299.mp3
3.51M
#قرآن
#نهج_البلاغه
درباره خوارج بعد از گفتن شعار لا حکم الا لله/انعام-۵۷، یوسف-۴۰
#خوارج
#خطبه۴۰
@drgholamali
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اخبار_نهج_البلاغه
#اخبار_هفته
https://www.mehrnews.com/news/5803793/
کتاب "ابنابیالحدید و فهم نهج البلاغه" منتشر شد. (معرفی کتاب)
🍃💐🍃💐🍃
https://eitaa.com/nahjolbalagheiha
نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی ( اردو یک روزه جهت برگزاری کارگاه آموزشی تربیت مبین و ترویج نهج البلاغه خوانی و شیوه جلسهداری خواهران شهر همدان)
🍃💐🍃💐🍃
https://www.iqfa.ir/fa/news/683546/
رونمایی کتاب بر شانههای اقیانوس
🍃💐🍃💐🍃
https://taaghche.com/book-quote/45475/روش-برداشت-از-نهج-البلاغه?p=3
بریدههای کتاب روش برداشت از نهجالبلاغه (طاقچه)
🍃💐🍃💐🍃
https://www.nahjmagz.ir/article_170998.html
تبیین ابعاد مدیریت استراتژیک در نهجالبلاغه با تاکید بر نامه ۵۳ (مقاله پژوهشی)
🍃💐🍃💐
https://lorestan.iqna.ir/fa/news/4146065/
سلسله جلسات "تفسیر حکمتهای نهجالبلاغه" در خرم آباد برگزار میشود.
🍃💐🍃💐🍃
https://www.libg.ir/book/996
زندگینامه نهجالبلاغه (آشنایی با نهجالبلاغه از زبان نهجالبلاغه، معرفی کتاب)
🍃💐🍃💐
https://fa.wikifeqh.ir/مفردات_نهج_البلاغه
مفردات نهجالبلاغه (کتاب)
🆔 @nahjalbalaghah_ir
✨﷽✨
•┈┈••✾•✨🕊✨•✾••┈
'عَهدُ الوِلَایِهِ وَ مِن عَهدِِ لَهُ -علیهالسّلام- "۶"
#نامه۵۳
"اِنَّ اللّه فَوقَ کُلِّ الخَلقِ"
"وَ لاَ تَنْدَمَنَّ عَلَى عَفْوٍ وَ لاَ تَبْجَحَنَّ بِعُقُوبَةٍ وَ لاَ تُسْرِعَنَّ إِلَى بَادِرَةٍ وَجَدْتَ مِنْهَا مَنْدُوحَةً وَ لاَ تَقُولَنَّ إِنِّي مُؤَمَّرٌ آمُرُ فَأُطَاعُ فَإِنَّ ذَلِكَ إِدْغَالٌ فِي اَلْقَلْبِ وَ مَنْهَكَةٌ لِلدِّينِ وَ تَقَرُّبٌ مِنَ اَلْغِيَرِ."
و هرگز بر بخشش ديگران پشيمان مباش و از كيفر كردن شادى مكن و از خشمى كه توانى از آن رها گردى شتاب نداشته باش. به مردم نگو، به من فرمان دادند و من نيز فرمان مىدهم، پس بايد اطاعت شود، كه اين گونه خود بزرگ بينى دل را فاسد و دين را پژمرده و موجب زوال نعمتهاست.
"وَ إِذَا أَحْدَثَ لَكَ مَا أَنْتَ فِيهِ مِنْ سُلْطَانِكَ أُبَّهَةً أَوْ مَخِيلَةً فَانْظُرْ إِلَى عِظَمِ مُلْكِ اَللَّهِ فَوْقَكَ وَ قُدْرَتِهِ مِنْكَ عَلَى مَا لاَ تَقْدِرُ عَلَيْهِ مِنْ نَفْسِكَ."
و اگر با مقام و قدرتى كه دارى، دچار تكبّر يا خود بزرگ بينى شدى به بزرگى حكومت پروردگار كه برتر از تو است بنگر.
"فَإِنَّ ذَلِكَ يُطَامِنُ إِلَيْكَ مِنْ طِمَاحِكَ وَ يَكُفُّ عَنْكَ مِنْ غَرْبِكَ وَ يَفِيءُ إِلَيْكَ بِمَا عَزَبَ عَنْكَ مِنْ عَقْلِكَ."
كه تو را از آن سركشى نجات مىدهد و تندی را از تو باز می دارد و عقل و انديشهات را به جايگاه اصلى باز مىگرداند.
💠 شرح نامه
📍امام -عليهالسّلام- در این فراز از خوشحالى به مجازات ديگران و شتاب كردن در خشم و تندخويى، در حالى كه راه گريز از آن را دارد، نهى فرموده است، زيرا همۀ اينها از او از افسار گسيختگى قوّۀ غضب است، در حالى كه مىدانى اين قوّه به منزلۀ شيطانى است كه انسان را به سمت آتش دوزخ مىكشد. سپس او را از فرمان دادن به كارى كه سزاوار فرمان نبوده و مخالف دين ماست نهى كرده و همچنين او را از امرى كه ممكن است باعث بددلى او شود نهى كرده است.
📍 از قبيل اين كه با خود بينديشد مردم بايد فرمان او را اجرا كنند چون بر مردم اطاعت و شنوايى دستور و امر او و بر او صدور فرمان است و بس، براستى اين باعث خرابى دل و دين است و به اين خرابى اشاره فرموده است در عبارت "فانّه ادغال... الغير"، فساد و خرابى دل از سه راه به شرح زير امكان پذير است:
📍اول، آن كه اين گونه تصوّر [كه من فرمانروا هستم پس بايد اطاعت شوم] ويرانگر قلب و منصرف كنندۀ آن از راه خداست و معناى تباه ساختن قلب نيز. دوم، اين كه [چنين طرز فكرى] باعث خرابى دين و سست شدن بنياد آن است. سوم، آن كه باعث نزديكى به غير خداست زيرا ستمكارى از مهمترين عواملى است كه زمينهساز است براى اين كه مردم تمام نيروى خود را در جهت نابودى او به كار ببرند و به همين مطلب اشاره دارد آيه مباركه: «إِنَّ اَللّٰهَ لاٰ يُغَيِّرُ مٰا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوا مٰا بِأَنْفُسِهِمْ»
📍 امام -علیهالسّلام- او را به داورى درد خودخواهى و خود پسندى كه ممكن است در طول حكومت و فرمانروايىاش دامن او را بگيرد، راهنمايى فرموده است، به اين ترتيب كه به عظمت خدا كه ما فوق او و ما فوق قدرت او است و نسبت به آنچه كه خود او در مورد خود، توانايى آن را نداشته
📍 نه توان جلب منفعتى و نه دفع زيانى از خود دارد، بينديشد، كه همين داروى آرامبخش خودخواهيى است كه به سراغ او آمده است و آن را فرو مىنشاند و شدّت خشم او را درهم مىشكند و آن مقدار از عقل و انديشه او را كه تحت تأثير قوۀ خشم وى قرار گرفته و با يورش قوۀ غضب از دست رفته بود، به او باز مىگرداند.
#نهجالبلاغه_نامه۵۳
ترجمه: سید جعفر شهیدی
شرح: ترجمه شرح ابن میثم
بخش: ششم
🆔 @nahjalbalaghah_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلام_امیر
'خطبه غَرّاء، جاذبه و تأثیر کلام امیرالمؤمنین -علیهالسّلام-"
🔸اخلاق سوگواری
#نهجالبلاغه_خطبه۸۳
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#معرفی_کتاب
عنوان کتاب: الیقین باختصاص مولانا علي -عليه السّلام- بامره المؤمنین
نگارنده: سید رضی الدّین علی بن موسی بن جعفر بن طاووس
👇👇👇
#معرفی_کتاب
📗از آثار فاخر و ارزشمند جناب سید بن طاووس کتاب گرانسنگِ "الیقین باختصاص مولانا علي -عليهالسّلام- بإمرة المؤمنين" میباشد. مؤلف گرانقدر در این اثر احادیثی را گردآوری نموده که به اهل ایمان یادآوری کند لقب امیرمؤمنان -علیهالسّلام- تنها برای حضرت امیر، اسدالله الغالب علیبنابیطالب -علیه السّلام- شایستگی دارد نه دیگران، و از اختصاصات اوست.
📗موضوع این کتاب روایاتی است در این باره که پیامبر لقب «امیرالمؤمنین» را به علی -علیهالسّلام- داده و این لقب اختصاص آن حضرت دارد. پیش از او نیز ابن غضائری (م ۴۱۱) کتابی با نام "التسلیم علی امیرالمؤمنین -علیهالسّلام- بامرة المؤمنین" داشته است.
📗 کتاب الیقین دارای مقدمهای مفصل و یک خاتمه و سه بخش با عنوان قسم است. مؤلف در مقدمه فهرست ۲۲۰ فصل کتاب را آورده و سپس در طی سه قسمت با عناوین زیر به بیان روایات پرداخته است:
قسم اول، احادیثی که بیان میکند علیبنابیطالب -علیهالسّلام- به نام امیرالمؤمنین خوانده میشد (شامل ۱۷۷ باب)؛ قسم دوم احادیثی که نامیدن آن حضرت به امام المتقین را اثبات میکند (شامل ۲۴ باب)؛ قسم سوم، احادیثی که لقب یعسوب الدین را برای آن حضرت اثبات کرده است (در ۱۹ باب). به گفته خود سید در کتاب التحصین، مجموع روایاتش در کتاب الیقین از ۳۰۰ گذشته است.
📗 سعی مؤلف در این کتاب بر استفاده و استدلال از منابع اهل سنت بوده است. برخی از این منابع عبارتند از: مناقب ابن مردویه، مناقب خوارزمی، تاریخ بغداد، کتب ابن عقده، کتاب المعرفه ثقفی، کتاب المعرفه رواجنی، حلیة الاولیاء از ابونعیم اصفهانی و بسیاری از منابع دیگری که بخشی از آنها اکنون موجود نیست، مانند کتاب "مناقب" که آن را تالیف محمد بن جریر طبری صاحب تاریخ میداند. در مجموع کثرت منابع وی و دستیابی او به کتبی که امروزه در دست نیست، دارای اهمیت و قابل توجه است. چنانکه بیان سلسله اسناد، اعتبار کتاب را بیشتر میکند.
📗ابن طاووس دو اثر دیگر در تکمیل یا استدراک کتاب "الیقین" تالیف کرده است: "الانوار الباهرة" و "التحصین فی اسرار ما زاد علی کتاب الیقین"، که در التحصین منقولات سید از کتب شیعه بسیار است. کتاب الیقین همراه با کتاب التحصین در یک مجلد چاپ شده است.
🆔 @nahjalbalaghah_ir
1897471746_482862797.pdf
17.67M
http://alfeker.net/library.php?id=1503
کتاب: الیقین باختصاص مولانا علی -علیه السّلام- بامره المؤمنین
نویسنده: سید رضی الدّین علی بن موسی بن جعفر بن طاووس
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر
«مَنْ وَثِقَ بِمَاءٍ لَمْ يَظْمَأْ»
آنكس كه به وجود آب اطمينان دارد، تشنه نمىماند.
💦 شرح خطبه
در این فراز امام اشاره به اين نکته می کنند كه آن كس كه رهبر و راهنماى مطمئنّى دارد، گرفتار شكّ و ترديد و وسوسههاى شيطانى و اضطراب و بىاعتمادى نمىگردد؛ چرا كه خود را در كنار چشمۀ آب زلال معرفت احساس مىكند و در مشكلات به او پناه مىبرد و از او فرمان و دستور مىگيرد.
شما هم اگر رهبر خود را بشناسيد و به او اعتماد كنيد، با اطمينان خاطر در راه حق گام مىنهيد و از تزلزل و ترديد و وسوسههاى نفس و شيطان در امان خواهيد بود.
#نهج_البلاغه_خطبه۴
#شرح_پیام_امام_مکارم_شیرازی_ناصر
🆔 @nahjalbalaghah_ir
27.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 در برابر علی -علیهالسّلام-
✨ما میبینیم جریانهایی که همراه امیرالمؤمنین -علیهالسّلام- از زمان رسول آغاز شد، کسانی بودند که باهوش بودند، سریع بودند، حساب شده حرکت کردند.
#صفایی_حائری_علی_عین_صاد
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اخبار_نهج_البلاغه
#اخبار_هفته
https://farsi.khamenei.ir/speech-nahj?npt=9
آرشیو فیشهای دارای ارجاع یا پاورقی نهج البلاغه در سایت رسمی مقام معظم رهبری "مدظلهالعالی"
🍃💐🍃💐🍃
https://eitaa.com/nahjbalaghah?before=578
معرفی نرم افزار دانشنامه علوی نسخه۲ (فیلم آموزشی)
🍃💐🍃💐🍃
https://www.hawzahnews.com/news/1091713/
واقعیات توبه بر محور نامه ۳۱ نهجالبلاغه
🍃💐🍃💐🍃
http://www.pana.ir/news/1378967
اولین جشنواره استانی نهجالبلاغه در آیینه هنر در شهرضا درحال برگزاری است.
🍃💐🍃💐🍃
https://www.farsnews.ir/news/14020320000450/
برگزاری اختتاميه یازدهمین دوره طرح نسیم نهجالبلاغه
🍃💐🍃💐🍃
https://www.shahrekhabar.com/news/168682500034384
عالِمی که نهجالبلاغه را همه فهم کرد (فیلم)
🆔 @nahjalbalaghah_ir
✨﷽✨
•┈┈••✾•✨🕊✨•✾••┈
'عَهدُ الوِلَایِهِ وَ مِن عَهدِِ لَهُ -علیهالسّلام- "۷"
#نامه۵۳
"التَّوصِیَهُ بِالاِنصَافِ وَ النَّهیِ عَنِ الظُّلمِ"
توصیه به رعایت انصاف و نهی از ستمگری
"إِيَّاكَ وَ مُسَامَاةَ اَللَّهِ فِي عَظَمَتِهِ وَ اَلتَّشَبُّهَ بِهِ فِي جَبَرُوتِهِ فَإِنَّ اَللَّهَ يُذِلُّ كُلَّ جَبَّارٍ وَ يُهِينُ كُلَّ مُخْتَالٍ"
بپرهيز كه خود را در بزرگى همانند خداوند بپندارى و در شكوه معبودی را همانند او بدانى؛ زيرا خداوند هر سركشى را خوار مىسازد و هر خود پسندى را بىارزش مىكند.
"أَنْصِفِ اَللَّهَ وَ أَنْصِفِ اَلنَّاسَ مِنْ نَفْسِكَ وَ مِنْ خَاصَّةِ أَهْلِكَ وَ مَنْ لَكَ فِيهِ هَوًى مِنْ رَعِيَّتِكَ فَإِنَّكَ إِلاَّ تَفْعَلْ تَظْلِمْ"
در حق خدا و با مردم، با خويشاوندان نزدیک و افرادى از مردمان تحت حکومتت كه آنان را دوست دارى، انصاف را رعايت كن، كه اگر چنين نكنى ستم روا داشتى.
"وَ مَنْ ظَلَمَ عِبَادَ اَللَّهِ كَانَ اَللَّهُ خَصْمَهُ دُونَ عِبَادِهِ وَ مَنْ خَاصَمَهُ اَللَّهُ أَدْحَضَ حُجَّتَهُ وَ كَانَ لِلَّهِ حَرْباً حَتَّى يَنْزِعَ أَوْ يَتُوبَ"
كسى كه به بندگان خدا ظلم کند، خدا به جاى بندگانش دشمن او خواهد شد و خدا با هر كه دشمن باشد عذرش را نمىپذيرد و اين شخص همچنان با خدا در ستيز است، مگر آنكه دست از ظلم بردارد و توبه نماید.
"وَ لَيْسَ شَيْءٌ أَدْعَى إِلَى تَغْيِيرِ نِعْمَةِ اَللَّهِ وَ تَعْجِيلِ نِقْمَتِهِ مِنْ إِقَامَةٍ عَلَى ظُلْمٍ فَإِنَّ اَللَّهَ سَمِيعٌ دَعْوَةَ اَلْمُضْطَهَدِينَ وَ هُوَ لِلظَّالِمِينَ بِالْمِرْصَادِ"
چيزى همانند ستمگری، نعمت خدا را دگرگون نمىكند و كيفر او را نزديک نمىسازد. [بدان و آگاه باش که] خدا دعاى ستمديدگان را مىشنود و در كمين ستمكاران است.
💠 شرح نامه
📍امام در این فراز مالک را از خود بزرگ بينى و اظهار جبروت بر كنار داشته، بدان جهت كه اينها نوعى همسان بينى و خود را نظير خدا شمردن است، چه آن كه تكبّر باعث اين مىشود تا خداوند متكبّر را ذليل و خوار گرداند و حقيقت استدلال چنين است: براستى تو اى مالک اگر تكبّر و خود بزرگ بينى داشته باشى، خداوند خوار و ذليلت خواهد ساخت. همين به منزلۀ مقدمۀ صغراى قياس مضمرى است كه كبراى آن چنين است: و هر كس چنان باشد، بايد با ترک خود بزرگ بينى از خدا بترسد، [نتيجه اين مىشود]: پس تو اى مالک، از خدا بترس و تكبر نورز.
📍سپس امام -عليه السّلام- او را به انصاف با خدا و مردم، نسبت به خود و مردمانی كه طرفدار او هستند امر كرده است. امّا انصاف با خدا عمل به اوامر و خوددارى از منهيّات او، در برابر نعمتهاى خداست. اما انصاف با مردم، به عدالت رفتار كردن ميان مردم و دادن حقوقى كه بر او و بر خويشان و نزديكان او دارند. در مورد وجوب چنين انصافى، به قياس مفصولى [قياسى كه نتيجهاش صغراى قياس ديگرى مىگردد]، استدلال كرده است، صغراى قياس اوّل: براستى تو اگر آن كار را نكنى ظالمى، يعنى به بندگان خدا ستم كردهاى و كبراى آن: و هر كس به بندگان خدا ستم روا دارد، خداوند به جاى بندگانش دشمن اوست و نتيجۀ مقدّر آن چنين مىشود: پس اگر چنان نكنى خداوند به جاى بندگانش دشمن تو است. همين نتيجه، خود، صغرا براى قياس ديگرى است كه كبرايش سخن امام -عليهالسّلام- : و هر كس كه خدا با او در ستيزد و... ( و من خاصمه اللّٰه... ) و نتيجه مقدّر آن چنين مىشود: زيرا تو اگر آن كار را نكردى، هنگام در ستيز بودن با او، عذرت را نپذيرفته و تا وقتى كه از ظلم و ستم خوددارى و توبه نكردهاى در جنگ با خدا هستى.
📍 هشدار بر پيامد ديگرى براى نداشتن انصاف و يا ستمپيشگى است و اين پيامد، عبارت از آن است كه ستمگرى بيش از هر چيز باعث تغيير نعمت خدا و سرعت در خشم اوست. عبارت امام -عليهالسّلام- : فانّ اللّٰه... بالمرصاد، بيان ضرورت پيامد مذكور است، توضيح آن كه خداى سبحان هرگاه دعاى ستمديده را بشنود و بر كار ستمگر اطلاع يابد، در صورتى كه زمينه تغيير نعمت فراهم باشد، زود نعمتش را دگرگون مىسازد.
#نهجالبلاغه_نامه۵۳
ترجمه: محمد دشتی
شرح: ترجمه شرح ابن میثم
بخش: هفتم
🆔 @nahjalbalaghah_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻مقام معظم رهبری
سه درس زندگانی امیرالمؤمنین -علیهالسّلام-
🆔 @nahjalbalaghah_ir