30.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✳️#فیلم_ها_و_کلیپ_ها
#ضرورت_تفسیر_نگاری و #وجوه_اعجاز و نکات بدیع #سوره_مبارکه_کوثر
این سخنرانی در شب جمعه در تاریخ هفدهم بهمن ماه ۱۳۹۹ در حسینیه بلتستانیه قم با حضور جمع کثیری از اساتید، فضلاء، طلاب و سایر اقشار از ایران و شبه قاره، که به مناسبت رونمایی از کتاب «تفسیر سوره کوثر» اثر فاضل محترم حجت الاسلام دکتر بشوی برگزار شد، ایراد گردید.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ #توصیه_های_اخلاقی
#دغدغه_های_دانشجویان_دیروز_و_پدر_مادر_های_امروز
🔸 از سال 1382 که توفیق تدریس در دانشگاه علم و صنعت فراهم آمد، از دانشجویان خواستم تا در سال 1400 برایم ایمیل ارسال کنند و بگویند در چه حال و هوا هستند و چه دغدغه هایی داشته و دنیا را چگونه می بینند و از گذشته خود چه درس ها گرفته و برای آینده چه برنامه هایی مد نظر دارند.
🔸 نخستین ایمیل درس آموز را از نظر می گذرانیم:
سال 86 دانشجوی ترم اول رشته عمران در دانشگاه علم و صنعت بودم. با شما درس اخلاق داشتم. به ما فرمودید سال 1400 به شما ایمیل بزنیم و از حال اون سال و امسالمون بگیم.
من فرمایش شما را به یاد داشتم ولی تا حدودی فراموش کردم تا اینکه در خانه تکانی دفترچه ای که ایمیل شما و این یادداشت آن بود را پیدا کردم ولی ایمیل در آن خوانا نبود و من به آدرس ایمیلی که در یکی از مقالات شما پیدا کردم دارم پیام می دهم.
من سال 86 دانشگاه علم و صنعت قبول شدم. اون زمان همونطور که توی دفترچه ام یادداشت کردم دوتا دغدغه داشتم. یکی درسم بود. چون دوری از خانواده برام سخت بود روی درسم هم تاثیر گذاشته بود و دومین دغدغه من ازدواج با خواستگاری بود که پدرم رضایت نمیدادن ولی ما می خواستیم.
امروز بعد از گذشت حدود چهارده سال خوشبختانه درسم رو تا مقطع کارشناسی ارشد خواندم. ازدواج کردم البته نه با اون شخصی که اون زمان میخواستم (داستان درازی داره) و الان یه پسر پنج ساله دارم. متاسفانه بعد از به دنیا اومدن پسرم مجبور شدم شغلم رو رها کنم و فعلا خانه دار هستم.
توی این مدت پدرم به رحمت خدا رفتن و قدر پدرم رو ندونستم. مخصوصا بعد از مادر شدن فهمیدم چقدر پدر و مادرها صلاح بچه هاشون رو میخوان. این موضوع رو اون سالها واقعا نمیتونستم درک کنم. الان هنور دغدغه کار دارم. دوست دارم توی رشته خودم که مهندسی عمران بود فعالیت کنم . تلاش میکنم ولی هنور موفق مطلوبی که میخوام برام حاصل نشده.
الان یه دغدغه دیگه هم دارم و اون این هست که دوست دارم یک چیز خوبی. یک حرکت خوبی. یه چیزی که نمیدونم چی هست و یه کاری که نمیدونم چه کاری هست انجام بدم. یعنی یه خدمتی کنم تا زمانی که از دنیا رفتم اونجا افسوس نخورم که عمرم رو هدر دادم. واقعا نمیدونم اون کار چی هست ولی دغدغه امروز من هست
در کل خیلی خوشحالم که توی این سالیان نگرشم به دنیا خیلی زیباتر شده ولی تصمیمات اشتباه زیادی هم داشتم که باعث شدن اونجور که میخواستم پیشرفت نکنم
واقعا بیست تا سی سالگی دهه ارزشمندی هست که ادم باید از هر نظر(چه علمی و حتی مطالعات اعتقادی) تلاش کنه . من به شخصه شاید یکم کم کاری کردم ولی الان خیلی تلاش میکنم تا جبران بشه. در آخر هم ممنون از شما که باعث شدید به خودمون و هدف هامون و تفکراتمون فکر کنیم.
🔸 پاسخ:
علیکم السلام
بسیار خوشحال و خوشوقت شدم که به این ناچیز ایمیل زدید و توضیح دادید که چه حال و هوایی دارید.
به دو جمله خودتان توجه فرمایید:
یک؛ « این مدت پدرم به رحمت خدا رفتن و قدر پدرم رو ندونستم. مخصوصا بعد از مادر شدن فهمیدم چقدر پدر و مادرها صلاح بچه هاشون رو میخوان. این موضوع رو اون سالها واقعا نمیتونستم درک کنم.»
دو؛ «الان یه دغدغه دیگه هم دارم و اون این هست که دوست دارم یک چیز خوبی. یک حرکت خوبی. یه چیزی که نمیدونم چی هست و یه کاری که نمیدونم چه کاری هست انجام بدم. یعنی یه خدمتی کنم تا زمانی که از دنیا رفتم اونجا افسوس نخورم که عمرم رو هدر دادم. واقعا نمیدونم اون کار چی هست ولی دغدغه امروز من هست.»
آری، زمانه پندی آزاد وار داد مرا زمانه را چو نکو بنگری همه پند است.
👇👇👇
🔸 زمان لازم است تا انسان دریابد که والدین چه می گفتند و چه می خواستند! زمان لازم است تا دریابیم به جای انباشت همه دغدغه ها در باره این دنیا، این حس در انسان پیدا شود که باید برای فرداهای خود و جهانی پس از این جهان اندیشه کرد و کاری کرد که دیگر نسبت به گذشته حس پشیمانی پیدا نشود!
🔸 در بخشی از دعای عرفه چنین آمده است: «الهي علمت باختلاف الآثار وتنقلات الاطوار ان مرادك مني ان تتعرف الى في كل شيء حتى لا اجهلك في شيء؛ یعنی از مجموع حوادث دنیا دریافتم که خدایا هدفت از آمدن من در این جهان این است که خودت را به من بشناسانی و متوجه خود سازی.»
این همان ندا و سروش خدایی است.
این سروش را دریابید.
خداوند پدر شما را مورد رحمت بیکران خود قرار دهد.
🔸 به این دو جمله دیگر خود هم عنایت بفرمایید:
یک؛ «در کل خیلی خوشحالم که توی این سالیان نگرشم به دنیا خیلی زیباتر شده ولی تصمیمات اشتباه زیادی هم داشتم که باعث شدن اونجور که میخواستم پیشرفت نکنم.»
دو؛ «واقعا بیست تا سی سالگی دهه ارزشمندی هست که ادم باید از هر نظر(چه علمی و حتی مطالعات اعتقادی) تلاش کنه.»
تغییر نگرش به دنیا از ثمرات گذار عمر است، هر چند می توان پیش از گذار عمر به آن دست یافت.
خاطرم هست بارها سر درس خدمت دانشجویان عزیز عرض کردم که مهم ترین و تاثیرگذارترین دهه عمر همه ما میان بیست تا سی سالگی هست که اگر دچار انحرافات جدی نشویم، از سایر گردنه ها راحت تر می توان عبور کرد و اگر ذخیره و رشد علمی و معنوی پیدا کنیم، برای همه عمر سازنده است.
خدا را شاکرم که این نکته نیز امروز مورد توجه شما قرار گرفته است.
🔸 افسوس و تاثر نسبت به گذشته در عین حال که خوب است، اما باید خود توشه ای باشد برای رشد بیشتر. با توجه به دغدغه های دینی که از نوشته شما بدست می آید، پیشنهاد می کنم که در حوزه علمیه ثبت نام کنید. این امر هم زمینه آشنایی عمیق شما با دین را فراهم می کند و هم با گذشت یک دوره علمی می توانید کار تدریس و تبلیغ دینی را پی بگیرید.
تردید نفرمایید که ماناترین کار در این عالم خدمت علمی و تاثیرگذاری در هدایت دیگران است.
موفق باشید.
یکشنبه هشتم فروردین 1400
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ فضیلت و اعمال شب نیمه شعبان به نقل از کتاب مفاتیح الجنان
شب نیمه شعبان:
شب بسیار مبارکى است، از امام صادق علیه السّلام روایت شده که از امام باقر علیه السّلام از فضیلت شب نیمه شعبان سؤال شد، ایشان فرمود: این شب پس از شب قدر برترین شبهاست. در این شب خدا فضل خود را بر بندگان سرازیر مىکند، و آنان را به بخشش و کرم خویش مىآمرزد، پس در تقرّب جستن به سوى خداى تعالى در آن بکوشید، که آن شبى است که خدا به ذات مقدّس خود سوگند یاد کرده، که سائلى را از درگاه خویش با دست خالى بازنگرداند مادام که انجام معصیتى را درخواست نکند، و شب نیمه شعبان شبى است که حق تعالى آن را براى ما قرار داد و در عوض شب قدر که آن را مخصوص پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود، پس در دعاى و ثنا بر خداى تعالى کوشش کنید...، تا آخر خبر. ا
ز جمله برکات این شب مبارک، ولادت با سعادت حضرت سلطان عصر امام زمان (ارواحنا له الفداء) است که در سحر چنین شبى در سال دویستوپنجاهوپنج هجرى قمرى در سرّمنرأى [سامراى کنونى] واقع شد، و باعث فزونى شرافت این شب مبارک گشت.
براى این شب چند عمل دارد است:
اوّل: غسل کردن که باعث تخفیف گناهان است. دوّم: شبزندهدارى به نماز و دعا و استغفار، چنانکه امام زین العابدین علیه السّلام انجام مىدادند، و در روایت آمده: هرکه این شب را به رازونیاز و عدابت بپردازد دل او نمیرد در روزى که دلها بمیرند.
سوّم: زیارت امام حسین علیه السّلام که افضل اعمال این شب است و باعث آمرزش گناهان است، و هرکه میل دارد تا ارواح صدوبیست وچهار هزار پیامبر با او دست آشنایى دهند، در این شب امام حسین علیه السّلام را زیارت کند، کمترین حدّ زیارت آن حضرت ان است که بر بالاى بامى برآید و به جانب راست و چپ نظر کند، سپس سر به جانب آسمان برآرد، و با این کلمات حضرت را زیارت کند:
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللهِ السَّلامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکَاتُهُ
و هرکس در هر کجا باشد و در هر زمان آن حضرت را به این شیوه زیارت کند، امید است که پاداش حجّ و عمره براى او نوشته شود.
و ما زیارت مخصوص این شب را در باب زیارات به خواست خدا ذکر خواهیم نمود.
چهارم: خواندن دعایى که شیخ و سیّد نقل کردهاند، و به منزله زیارت امام زمان (صلوات الله علیه) است ...
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ #پاسخ_به_پرسش_ها
سلام علیکم استاد
اسعدالله ایامکم
عید نیمه شعبان برشما مبارک باد
در ضمن سوالی دارم اینکه در برخی مناطق مرسوم است که این ایام به قبور اموات حضور یافته ودرآنجا چراغ روشن می کنند وهمین طور شب نیمه شعبان درجاهای مرتفع وجاهای دیگه نور افشانی می کنند آیا این کار ریشه شرعی دارد یا خیر؟
🔹 پاسخ:
علیکم السلام
پیداست که این دست از کارها صرفا برخاسته از فرهنگ عمومی و البته از سر عشق و علاقه به اهل بیت (ع) و به هدف سپاس گزاری از نقش آنان در هدایت و تربیت شیعیان انجام می گیرد.
این دست از شادمانی ها در صورتی که به نیت ورود از ناحیه شارع انجام نگیرد و در عین حال با گناهی همچون غنای حرام یا درهم آمیختن مردان و زنان نامحرم همراه نباشد، هیچ محذوری در پی نخواهد داشت.
موفق باشید.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ دعای رسول اکرم (ص) در شب نیمه شعبان
این دعا در شب نیمه شعبان اکسیر اعظم است؛ دعایی که حضرت رسول پیوسته به آن التزام داشتند؛ دعایی که به رغم کوتاهی جامعیت شگفت آوری دارد:
اللهُمَّ اقْسِمْ لَنَا مِنْ خَشْیَتِکَ مَا یَحُولُ بَیْنَنَا وَ بَیْنَ مَعْصِیَتِکَ وَ مِنْ طَاعَتِکَ مَا تُبَلِّغُنَا بِهِ رِضْوَانَکَ وَ مِنَ الْیَقِینِ مَا یَهُونُ عَلَیْنَا بِهِ مُصِیبَاتُ الدُّنْیَا اللهُمَّ أَمْتِعْنَا بِأَسْمَاعِنَا وَ أَبْصَارِنَا وَ قُوَّتِنَا مَا أَحْیَیْتَنَا وَ اجْعَلْهُ الْوَارِثَ مِنَّا وَ اجْعَلْ ثَارَنَا عَلَى مَنْ ظَلَمَنَا وَ انْصُرْنَا عَلَى مَنْ عَادَانَا وَ لا تَجْعَلْ مُصِیبَتَنَا فِی دِینِنَا وَ لا تَجْعَلِ الدُّنْیَا أَکْبَرَ هَمِّنَا وَ لا مَبْلَغَ عِلْمِنَا وَ لا تُسَلِّطْ عَلَیْنَا مَنْ لا یَرْحَمُنَا بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ #نگاشته_های_معرفت_دینی
#انتظارات_حضرت_حجت (ع)
همه آن چه امام عصر (ع) از ما انتظار دارد، در این چند جمله پایانی دعای ندبه بازتاب یافته است:
«وَ صِلِ اللهُمَّ بَیْنَنَا وَ بَیْنَهُ وُصْلَةً تُؤَدِّی إِلَى مُرَافَقَةِ سَلَفِهِ وَ اجْعَلْنَا مِمَّنْ یَأْخُذُ بِحُجْزَتِهِمْ وَ یَمْکُثُ فِی ظِلِّهِمْ وَ أَعِنَّا عَلَى تَأْدِیَةِ حُقُوقِهِ إِلَیْهِ وَ الاجْتِهَادِ فِی طَاعَتِهِ وَ اجْتِنَابِ مَعْصِیَتِهِ وَ امْنُنْ عَلَیْنَا بِرِضَاهُ وَ هَبْ لَنَا رَأْفَتَهُ وَ رَحْمَتَهُ وَ دُعَاءَهُ وَ خَیْرَهُ مَا نَنَالُ بِهِ سَعَةً مِنْ رَحْمَتِکَ وَ فَوْزا عِنْدَکَ»
محورهای اصلی انتظارات ولی عصر (روحی فداه) از همه ما محورهای چهارگانه ذیل است:
🔹 ۱. کاری کنیم که شایسته اتصال معنوی و همراهی همدلانه شویم.
به عبارت ساده تر کاری کنیم که مجال حضور و باریابی به ما بدهند.
باید سنخیت اندیشه ای و منشی با آن حضرت پیدا کنیم که اجازه رفاقت و دوستی به ما بدهند.
و چه شرط دشواری است این شرط!
🔹 ۲. مدار و مسیل اندیشه و منش ما باید اندیشه و منش اهل بیت (ع) باشد و در سایه سار آنان حرکت کنیم.
اگر در اندیشه سرخط ما اهل بیت باشد، گمان ندارم که در رفتار چندان بهره ای از منش آنان داشته باشیم!
🔹 ۳. حقوق ولی عصر را ادا کنیم. حقوق آن حضرت شامل حقوق باوری و رفتاری است.
ایمان به ولایت و حضور و نقش آفرینی موثر جزو حقوق باوری و ارادت قلبی و اهتمام به فرامین حضرت از جمله حقوق رفتاری است.
🔹 ۴. فقط اطاعت و ترک نافرمانی آن حضرت مطمح نظر نیست، بلکه باید اهل کوشش و کوشایی در این راه باشیم.
در نگرید وقتی کسی در یک مجموعه اداری و آموزشی وارد می شود، برای جلب نظر کارفرما و مدیران خود چه تلاش ها که نمی کند!
🔹 هر کس می تواند بر اساس محورهای چهارگانه پیشگفته رفتار و رویه خود در برابر حجت الهی را مورد ارزیابی و ارزش گذاری قرار دهد.
🔹 امید آن که در این عرصه کارنامه قابل قبولی داشته باشیم. اگر چنین باشد ما سزاوار برخورداری از رضایت، رأفت، رحمت، دعا و خیرخواهی آن حضرت خواهیم بود؛ همان امتیازی که اکسیر اعظم در تحقق فوز و فلاح است.
نهم فروردین ۱۴۰۰
همزمان با ولادت باسعادت حضرت حجت
(روحی فداه)
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ متن ارسالی توسط یکی از دوستان
صحت و سقم این داستان را نمی دانم، اما پیام آن بسیار زیبا است:
نقل میکنند که شاه عباس وقتی میدان نقش جهان را میساخت،
دم دمای غروب خودش میرفت و مزد کارگران را میداد.
کارگران هم برای دیدن شاه و هم برای گرفتن پول صف میکشیدند
و خوشحال و قبراق مدتها در صف میماندند تا از دست شاه پول بگیرند.
در این میان عدهای بودند که کار نکرده بودند و روی خاک غلت میزدند و لباسهای خود را خاکی میکردند و در صف میایستادند تا بدون زحمت کشیدن حقوق دریافت کنند.
وقتی نوبت به آنان میرسید،
سر کارگرانِ عصبانی که کار نکردههای رند را خوب میشناختند،
به پادشاه ندا میدادند و کارگران خاکمالیشده را با فحش و بد و بیراه بیرون میانداختند
أمّا شاه عباس آنها را صدا میزد و به آنها نیز دستمزد میداد و میگفت:
من پادشاهم و در شأن من نیست که اینان را ناامید برگردانم!
🌹یا صاحب الزمان!
مدتهاست در بساط شما خودمان را خاکمالی کردهایم!
گاهی در نیمهی شعبان،
گاهی جمعهها،
گاهی در زیارت و گاهی در قنوت نماز، دعایتان کردهایم!
میدانیم این کارها کار نیست
و خودمان میدانیم کاری نکردهایم
ولی خوب یاد گرفتهایم خودمان را خاک مالی کنیم و در صف، منتظر بمانیم
تا دستمزد دریافت کنیم.
ای پادشاه مُلک وجود!
این دستهای نیازمند،
این چشمهای منتظر،
این نگاههای پرتوقع،
گدای یک نگاه شمایند!
یک نگاه!
از همان نگاههای لطف آمیز که به کار کردههای با إخلاصتان روامیدارید.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️#دیدگاه_های_معرفت_دینی
#نظریه_طولی_دانستن_سنت در برابر قرآن، به تضعیف میراث روایی میانجامد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره ای اساتید، استاد علی نصیری، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، محقق و مؤلف ۴۰ عنوان کتاب در حوزههای حدیث، قرآن و معارف اسلامی در ادامه نشستهای مدرسه مجازی حدیث پژوهی مقارن که بهصورت وبینار برگزار شد، به بررسی تطبیقی رابطه کتاب و سنت در منظر علامه طباطبایی و شاطبی پرداخت. مدیر موسسه «معارف وحی و خرد» معتقد است برآیند نظریه طولی دانستن سنت در برابر قرآن، به تضعیف میراث روایات میانجامد و مشکلات و شبهات روزبهروز تشدید میشود. گزارش تفصیلی این جلسه از نگاهتان میگذرد.
استاد علی نصیری: در نوع تعامل و رابطه کتاب و سنت چهار نظریه وجود دارد که به ترتیب بیان میشود و در ادامه شاخصهها و برآیند عملی آن، مورد مداقه قرار خواهد گرفت.
۱- نظریه قرآن محوری: طرفداران این نظریه معتقدند اساساً به سنت نیازی نیست و قرآن پاسخگوی تمام نیازها خواهد بود. این نظریه در فهم دین برای روایات هیچ سهمی قائل نیست و حتی معتقد است روایات متصل به وحی نیست و اگر باشد مربوط به عصر رسالت است. آنها راه خود را رفتند و انحرافاتی پدید آوردند و فتاوای عجیبی صادر کردند که میتوان به منابع مرتبط مراجعه کرد و محل بحث ما نیست. این نظریه تک منبع است.
۲- نظریه سنت محوری: این دیدگاه عملاً فهم و دریافت مفاهیم قرآن را در انحصار اهلبیت (علیهمالسلام) میداند. معتقدند برای دیگران فهمی حاصل نمیشود و اگر حاصل بشود اعتبار ندارد و به تعبیر شیخ انصاری، قطعی که حاصل از غیر طریق اهلبیت (ع) باشد، عملاً فاقد اعتبار خواهد بود. این نظریه تک منبع است.
۳- نظریه دوگانه محوری: قرآن و سنت در عرض یکدیگر میباشند، (دیدگاه مختار).
۴- نظریه قرآن محوری و سنت مداری: ابواسحاق شاطبی متوفی ۷۹۰ و علامه طباطبایی معتقد هستند سنت در طول قرآن است.
شاخصههای نظریه قرآن محوری و سنت مداری
برای «نظریه قرآن محوری و سنت مداری» هفت شاخصه برشمرده میشود که تصویر روشنی از این نظریه برای ما میسازد.
۱- سنت در حجیت استقلال ندارد و حجیت خود را از قرآن اخذ میکند، بلکه علامه طباطبایی معتقد است حجیت کل رسالت و امامت بهوسیله قرآن است.
۲- سنت در منبعیت استقلال ندارد و هر آنچه تبیین میکند از درون قرآن برمیگیرد. هر آنچه در روایات موجود است، حدود ۲۵۰ هزار روایت، تماماً برگشت به قرآن است.
۳- سنت تنها در صورتی که موافق با قرآن باشد، حجت است. طبق نظریه قرآنیون، سنت حتی اگر موافق قرآن باشد، حجیت ندارد. (مفاد روایات عرضه این نیست که روایات در صورت موافقت با قرآن، حجت باشد، بلکه روایات در صورتی معتبرند که مخالف قرآن نباشند؛ مخالفت مانع اعتبار میشود نه شرط آن. شرط، احراز میخواهد اما مخالفت، نه).
۴- نقش سنت در برابر قرآن به دو مسئله متوقف میشود، تقریر و تبیین؛ بلکه نقش نوگستری ندارد. در حالی که در نظریه سنت در عرض قرآن؛ تقریر، تبیین و نوگستری است.
۵- نقش سنت در برابر قرآن، نقش تعلیمی است؛ یعنی سنت بر آموزههای قرآن نمیافزاید بلکه میآموزد از کدام آیه برای فهم کدام آیات محکم و متشابه استفاده نماییم. (این نظریه خود علامه طباطبایی است و ربطی به شاطبی ندارد)
۶- جامعیت و کاملیت دین در قرآن تجسم پیدا میکند. ما یک جامعیت قرآن و یک جامعیت اسلام داریم. جامعیت همیشه برآیند قلمرو است، مثلاً اگر بگویم سنت در عرض قرآن است، این اشکال خواهد بود که قرآن جامع نیست! میگوییم نه، قرآن جامع است منتهی جامعیت در حوزه قلمرو خود اوست. کسانی که سنت را در طول قرار میدهند مانند شاطبی و علامه طباطبایی، ناگزیر این را میگویند که جامعیت اسلام را در قرآن بجوییم؛ یعنی سنت نقشی بازی نمیکند و هر چه هست در قرآن است.
بر اساس نظر ما، قرآن قلمرویی دارد و آن هدایت و تربیت است و فراتر از این قلمرو آن نیست و به آن وعده عمل کرده و جامعیت دارد.
۷- شاطبی عرضی بودن سنت در برابر قرآن را منحصر در آیات الاحکام میداند. نوع استدلال و تبیین از این نظریه از درون دچار اشکال است. شاطبی میگوید سنت در عرض قرآن فقط در آیات الاحکام است. چون هدف قرآن بیان آیات الاحکام است. شما در حوزه آیات الاحکام، در سنت حرف تازهای پیدا نخواهید کرد! اینجا علامه طباطبایی عکس شاطبی حرف میزند و میگوید چون قرآن در حوزه آیات الاحکام هدفش نیست بهاختصار و اجمال بازگو کرده است، اینجا سنت در طول نیست بلکه در عرض است، یعنی میپذیرم در این حوزه هر چه بخواهیم نمیتوانیم در قرآن پیدا کنیم و باید به روایات مراجعه کرد. این نظریه از درون یک گسست شکنندهای پیدا کرده است.
برآیند عملی نظریات
۱- در نظریه اول با کنار رفتن سنت ببینید چه فتاوای عجیبی صادر شده است. در نظریه دوم که تعطیلی قرآن بود و بحث اخباریان نیست.
۲- اما نظریه قرآن محوری و سنت مداری: وقتی شما بگویید روایات فقط در صورتی که موافق قرآن است حجت دارد، یعنی مدلولی از آیه برداشت کردید و دیدید روایت با مدلول هماهنگ نیست، هر چند صحیح و متواتر باشد، این روایت در راستای موافقت با قرآن نیست و دیگر به آن عمل نمیکنیم.
صادقی تهرانی: تفسیر الفرقان مرحوم صادقی تهرانی و رساله نوین ایشان را مطالعه کنید، وی نظریات خود را در فقه پیاده کرده و برآیند عملی نظریات مشخص شده است. ایشان تأکید میکند من ۵۰۰ مورد از فتاوای مشهور را به فقط به همین علت کنار گذاشتم، نمونه واضح آن هم در آیه شریفه «وَ إِذا ضَرَبْتُمْ فِی الْأَرْضِ فَلَیْسَ عَلَیْکُمْ جُناحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلاهِ …(آیه ۱۰۱ سوره نشاء)» مسئلهای که این همه در روایات تأکید شده است کنار میرود.
نظریه طولی دانستن سنت در برابر قرآن، چه قائلش به آن ملتزم باشد چه نباشد، به تضعیف روایات میانجامد. وقتی میگویی فقط روایتی میپذیرم که موافق با قرآن است و از آن طرف، مضامینی که بیش از ۷۰ درصد آن در قرآن پیدا نمیشود، دیگر نمیتوانی به این روایات عمل کنید! جزئیات در مبحث طهارت و نماز را در کجای قرآن میخواهیم پیدا کنیم؟
سید کمال حیدری: یا به نوع صحبتهای استاد سید کمال حیدری توجه بفرمایید! وقتی میگوید من نظریه علامه را میپذیرم (قرآن محوری و سنت مداری) مدام به سمت تضعیف روایت میرود و به تضعیف روایات بحار و کافی میپردازد و در نهایت میراث روایی حذف میشود.
علامه طباطبایی: معتقدم ساحت علامه طباطبایی در این حد نیست، چون ایشان قبل از المیزان، چهار جلد تفسیر نوشت که سبقه روایی دارد و چاپ شده است، همچنین مباحث روایی متعددی در المیزان وجود دارد. علامه در جنبه نظری و فکری خود در این برآیند هست اما در مقام عمل متفاوت عمل کرد. نمیتوانم بگوییم اگر ایشان رساله عملیه مینوشت، همان راه آقای صادقی تهرانی را میرفت، ایشان یک جایی نظر خود را تغییر و اصلاح میکرد.
نوع و تبیین تفاوت ادله
شاطبی عرضی بودن سنت را منحصر در آیات الاحکام میداند؛ اما علامه طباطبایی خیر.
۱- شاطبی و علامه روی آیاتی مثل «نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ ءٍ …» تکیه کردند ولی روایاتی که شاطبی با علامه میآوردند، با هم فرق دارد. شاطبی یک عامی است و روایات ابن مسعود و … را میآورد منتهی فضای روایی علامه متفاوت است، ایشان تکیه بر روایات عرضه دارد که نزدیک ۳۰ روایت میباشد و در منابع شیعی آمده است.
۲- علامه معتقد است اصل رسالت را با معجزه قرآن اثبات میکنیم و این نوع استدلال را شاطبی ندارد. نگاه علامه بسیار دقیق، عمیق و ژرف است.
نقد دیدگاه طولی دانستن سنت
اگر ما بگوییم خدای متعال کلیات اسلام و پایه را در قرآن گذاشته و شرح و بسط آن را (نوگستری) به سنت سپرده است. این نقشه چه مشکل و ایرادی دارد و اساساً آیا از مجموعه تحلیل و این نظاموارهای که در دین از اسلام مطرح شده، غیر از این بر میآید؟
علامه طباطبایی بر این خیلی تأکید کرده است «نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ ءٍ» ما با این مخالفتی نداریم. دقت کنید قانون اساسی کشور که تمامش کتابچه کوچکی است از ۴۰ سال قبل نوشته شده و کامل و جامع است؛ مدعی است بنبستی در آن نیست و طوری تنظیم شده که در مسئلهای و هر کجا ابهامی باشد به مجلس و دولت ارجاع رجوع شود. قرآن هم خود این اجازه را داده است که در بستر جدیدی مسائل را حل و فصل نماییم.
روایات عرضه، دو مفاد دارد. یک هر روایتی که موافق قرآن است قبول کنید و دوم اگر مخالف با قرآن است رد کنید. تلاش بزرگانی چون شیخ انصاری و شهید صدر کافی نبوده است. آنچه به نظر میرسد و در کتاب «روش نقد احادیث» آوردهام این است: روایاتی که میگوید عدم موافقت با قرآن، این کف مسئله است، همین که روایت مخالف مفاد قرآن نبود، بپذیریم. یا اگر روایت با قرآن موافق است، چه بهتر. عرض این است، اگر مفاد روایت عرضه، اشتراط موافقت با قرآن بود، فرمایش علامه متین است، اما اگر مفاد روایت عرضه موافق نباشد، چه! اینجا روایت زنده میشود. مثلا شرایط نماز میت کجای قرآن بحث شده است.
علامه اصرار دارد سنت اعتبارش را از قرآن گرفته است، به این معنا اساساً اگر قرآن نبود ما سنتی نداشتیم، اگر قرآن نبود امامتی نداشتیم و اصلاً رسالت پیامبر (ص) به برکت قرآن درست میشود. عبارت در کتاب «قرآن در اسلام» صفحه ۳۱ و ۳۲ چنین است: حجیت بیان پیامبر اکرم (ص) و اهلبیت (ع) را تازه از قرآن باید استخراج کرد. بلکه در اثبات اصل رسالت امامت باید به دامن قرآن چنگ زد. نه تنها اعتبار روایات سنت به قرآن، بلکه کل اصل رسالت و اصل امامت برگرفته از قرآن است.
مطلب این است: ما اساس اعتبار خود قرآن را از کجا آوردهایم؟ چه کسی جزء عقل داوری میکند که نمیشود مثل سوره کوثر آورد؟ آیا عقل درباره خود پیامبر (ص) داوری ندارد؟
مگر علامه در جلد اول نیاورده است: اعتبار سخن انبیاء به معجزه نبوده است، بنابراین عقل میگوید کسی که پیامبر است، نمیتواند خطا داشته باشد، وقتی پیامبر خدا بود، سخنش معصومانه است. (به کتاب «الاصول العامه للفقه المقارن» آیتالله حکیم مراجعه شود)
اولاً اعتبار خود رسالت لزوماً به قرآن منحصر نیست، بلکه دلایل و شواهد دیگری دارد. دیگر آنکه اساساً عقل وقتی به رسالت پیامبر (ص) میرسد، در بسیاری از موارد دیگر دنبال معجزه نیست، وجود پیامبر (ص) خود گویاست.
آیا حجیت سخن پیامبر (ص) هم به قرآن بستگی دارد؟ نه ابداً، پیامبر (ص) وقتی یک بار معجزه نشان داده است، سخنان دیگرش ربطی به معجزه ندارد و به عقل ربط دارد.
نظریه مختار: در نظریه سنت در عرض قرآن: سنت هم در منبعت استقلال دارد و هم در اعتبار. حتی اگر بپذیریم تنها راه اثبات رسالت قرآن است لزوماً به این معنا نیست که بیانات پیامبر (ص) هم بدهکار و وابسته قرآن باشد و این عقل است که داوری میکند.
بنابراین، ادله نظریه طولی بودن سنت در برابر قرآن کافی نیست، برآیند این نظریه جایگاه سنت را تضعیف میکند و میراث روایی در محاق میرود و مشکلات و شبهات روزبهروز تشدید میشود.
سؤال: علامه طباطبایی آیات الاحکام را استثنا میکند، مشخصاً بفرمایید نظر شاطبی نسبت به آیات الاحکام چیست و آیا او هم مثل علامه معتقد است که در حوزه آیات الاحکام محتاج روایات هستیم یا نه؟ و اگر بپذیریم طبیعتاً استشهاد به این مثالها که قرآن متعرض جزئیاتی چون تغسیل میت، نحوه تدفین و …، مثالهای قابل مناقشه است چون خود علامه فرموده است.
نصیری: شاطبی در مورد آیات الاحکام میگوید، اصل و ریشه احکام در قرآن است و علامه عکس آن را میگوید و معتقد است آیات الاحکام و آموزههای فقهی را در قرآن نجویید. شاطبی میگوید هدف قرآن بیان فقه است و همه آیات الاحکام را در قرآن پیدا کنید.
مثالهای فراوانی است، قرآن فقط در آیات الاحکام، آیات قصص و معاد وابسته به سنت نیست. دابه الارض، دخان مبین و هستیشناسی، ملکوت شناسی و …
سؤال: با نظریه دوگانه محوری، این باعث نمیشود که موارد فراوانی از روایت که کاملاً خلاف ظاهر آیات قرآن است بپذیریم و دیگر بحث موافقت و مخالفت با قرآن معنا نداشته باشد؛ آیا از تبعات این نظریه عملاً پذیرش نظریه تحریف قرآن نیست؟
نصیری: در مورد تحریف کتاب مستقلی با عنوان «پیراستگی قرآن از تحریف» نوشتهام که بهزودی چاپ میشود؛ اما بیان کردم، در نظریه عرض نباید روایات مخالف با قرآن باشد، لزوماً موافقت هم لازم نیست اما تأکید شده است به هیچ وجه روایات نباید مخالفت با قرآن داشته باشد، چون روایات از زبان معصوم (ع) صادر شده است، معصوم یعنی وحی، وقتی میگوید «فَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ ۚ وَلَوْ کَانَ مِنْ عِنْدِ غَیْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فِیهِ اخْتِلَافًا کَثِیرًا». (آیه ۴۲ سوره فصلت) دو حجت قطعی هرگز با هم درگیر نمیشوند. شیخ انصاری در بحث قطع میفرماید امکان ندارد دلیل قطعی و وحیانی با دلیل قطعی عقلانی تعارض و تناقض داشته باشد.
لذا وقتی قرآن بهصراحت میگوید: «لاَ یَأْتِیهِ الْبَاطِلُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ و …» طبق نظریه روایت اصلاً امکان ندارد مخالفت با قرآن داشته باشد. اگر روایتی دیدید صحیح السند است و این روایت مخالفت با قرآن است عمل نکنید، چون یا این راوی حواسش نبوده است یا در مرحله نگارش خطایی صورت گرفته یا امام به خاطر تقیه حکم را بیان کردند؛ و الا امکان ندارد که معصوم (ع) سخنی گفته باشد که آن مخالف با قرآن باشد.
سؤال: در واقع شرط احراز عدم مخالفت روایت با قرآن در طول قرآن بودن سنت نیست، لازم نیست حتماً دیدگاه علامه را بپذیریم تا قائل بشویم که روایت نباید مخالف قرآن باشد. چون هر دو منشأ وحیانی دارند، طبیعتاً نباید تعارض داشته باشند.
نصیری: دقیقاً، ما در نظر علامه دستمان بسته میشود.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
نظریه تعامل کتاب و سنت.mp3
23.6M
✳️#سخنرانی_های_دینی
#بررسی_نظریه_عرضی_بودن_کتاب_و_سنت
این مبحث بنا به دعوت گروه حدیث پژوهی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان در تاریخ سی ام بهمن ماه 1399 به صورت ویبینار ارایه شد و در آن ضمن بررسی تطبیقی دیدگاه ابو اسحاق شاطبی و علامه طباطبایی، از نظریه عرضی بودن سنت در برابر قرآن که در کتاب «رابطه متقابل کتاب و سنت» مورد بررسی قرار گرفت، دفاع شده است.
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ #نگاشته_های_معرفت_دینی
آیا برای #ضیافت_بی_بدیل_الهی خود را آماده کرده ایم؟!
اگر به ما اعلام کنند که قرار است تا چند روز دیگر شما را در یک سفر یک ماهه به جزیره ای بسیار خوش آب و هوا و زیبا مثلا در فلان ایالت کانادا یا استرالیا ببریم و در آن طبق برنامه های ذیل از شما پذیرایی خواهد شد، درنگریم چه حال و هوایی خواهیم داشت:
🔸 ۱. در طول سفر از آغاز تا پایان با شما به عنوان میهمانی بسیار محترم برخورد خواهد شد و به رغم هزینه های زیاد ایاب و ذهاب، قوت و غذا، مسکن و هزینه تفریحات و تفرحات و هزینه سوغاتی ها و هدایا، همه آنها تماماً بر عهده میزبان است.
🔸 ۲. در کنار همه امتیازات و خوشی های سفر، در صورت رعایت قوانین ضیافت به ازای هر ساعت یکصد هزار دلار به حساب شما واریز می شود.
🔸 ۳. در طول مسافرت از شما در بهترین هتل با بهترین چشم انداز با بهترین و متنوع ترین غذاها پذیرایی خواهد شد. افزون بر آن برنامه گردش و گشت و گذار مفصل نیز پیش بینی شده است.
🔸 ۴. به ازای خرید اجناس با تنوع فراوان و بدون هیچ محدودیتی از شما هیچ وجهی دریافت نمی شود. فقط کافی است به فروشنده بفرمایید ما میهمان فلانی هستیم!
🔸 ۵. قبلا با گمرک و هواپیمایی هماهنگ شده و هیچ محدودیتی از نظر حجم و وزن وسایل خریداری شده ندارید و می توانید بدون هیچ هزینه ای آنها را به کشور خود منتقل کنید.
🔸 ۶. میزبان به احترام شما در هر شامِ ضیافت، هدایایی بسیار ویژه و ممتاز برای شما در نظر گرفته است. افزون بر اینها در آخرین روز سفر هدیه یک میلیارد دلاری نیز به حساب شما واریز خواهد کرد.
و ...
🔸 تصدیق می فرمایید که چنین سفری می تواند هزینه ای تا سقف یکصد میلیارد دلار روی دست میزبان بگذارد!
خواهید فرمود که چنین سفری حتی در افسانه های گیل گُمش سومریان، افسانه هزار و یک شب ایرانیان یا خیال پردازی های ژول ورن راه پیدا نکرده و نمی کند!
مگر میهان چه کسی می تواند باشد که میزبان باید تا این حد برای او سرمایه گذاری کند؟!
میزبان چنین ثروت و سرمایه ای را از کجا آورده که می تواند به این خیال جمعی چک سفیدهای مکرر بدون سقف آن هم تا میلیاردها دلار صادر کند؟!
اصلا چنین جزیره ای با چنین ویژگی های رؤیایی در خواب ما هم نمی گنجد!
🔸 شتاب نفرمایید:
بله چنین سفری با چنین حال و هوای فوق تصور وجود دارد و هر ساله تنها یک بار اتفاق می افتد؛ آن هم در ماه مبارک رمضان!
🔸 میزبان این میهمانی خداوند کریم و رحیم و همان بزرگ ترین سرمایه دار سراسر گیتی است که حجم و وزن خزینه های گنج او از همه هستی فراتر می رود. تازه اگر همه آن گنج ها را هم ببخشاید، هرگز پایان نمی پذیرد!
🔸 میهمان این ضیافت بنده مومن، خالص، بی اعتنای به نان و نواله دنیا و شیدای رضایت الهی و پاداش اخروی است. قُوت و غذای این ضیافت خالی کردن انبان پر آسیبِ شکم از نان است و میزبان به ازای خواب و نفَس میهمان مزد و مواجب می دهد!
🔸 گشت و گذار پر تفرج آن تلاوت قرآن، دعا و مناجات خوانی است. بازار خرید سوغاتی ها و هدایا احسان به مستمندان و دست نوازش کشیدن بر روی یتیمان است.
🔸 هدایای ویژه در هر شب هنگام افطار و هدیه بسیار ویژه در روز عید فطر تحویل میهمان می شود. بخش آشکار هدایای بسیار گزاف و گرانبهای میزبان، رَوح و ریحان و رحمت و رضوان و نور و سرور است و بخش پنهان آن در بیان و بنان نگنجد!
🔸 قوانین سفر رعایت حرمت و حریم و نگاه داشتن ادب در ساحت میزبان است و هر آن چه در این سفر خریداری می شود به امانت در اختیار فرشتگان قرار گرفته و بدون هیچ هزینه ای به صاحب آن برگشت داده خواهد شد.
درنگریم که هر سال خداوند مهربان ما را به چه ضیافتی بی بدیل و فراتر از هر افسانه ای در ماه مبارک رمضان دعوت می کند!
آیا خود را برای چنین ضیافت رؤیایی آماده کرده ایم؟!
علی نصیری
صبح صادق یازدهم فروردین ماه 1400
برابر با هفدهم شعبان المعظم 1442
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
✳️ #اخبار_و_اطلاعیه_ها
#انتشار_جدیدترین_اثر_استاد_علی_نصیری
با عنوان #پیراستگی_قرآن_از_تحریف
در بخشی از مقدمه کتاب چنین آمده است:
نگارنده به سهم ناچیز خود در چند سال اخیر در کنار توفیق تدوین برخی از آثار قرآنی، تحقیقاتی را در زمینه اثبات تحریف ناپذیری قرآن به فرجام رساند که عبارتند از:
1. ترجمه کتاب «صیانة القرآن من التحریف» اثر مرحوم استاد آیت الله معرفت که با عنوان «تحریف ناپذیری قرآن» در سال 1379 به صورت مشترک توسط انتشارات سمت و التمهید انتشار یافت و به عنوان متن درسی کارشناسی ارشد رشته های علوم قرآن و حدیث معرفی شد. این کتاب چنان که در مقدمه آن آوردم، از بهترین و جامع ترین آثار در زمینه اثبات نفی تحریف از ساحت قرآن به شمار می رود.
2. «نزاهت قرآن از تحریف»؛ در سال 1383 بنا به پیشنهاد موسسه اسراء، دست نوشته ها و نگاشته های فقیه متالّه آیت الله جوادی آملی در زمینه تحریف را مورد بررسی و بازکاوی قرار داده و با ارایه طرحی نو و افزودن برخی از مطالب، کتاب «نزاهت قرآن از تحریف» سامان یافت.
این کتاب از نظر ساختار و ارایه برخی از مباحث عقلی در زمینه نفی شبهه تحریف از ساحت قرآن بدیع و نو تلقی می گردد.
3. «نگاهی به کتاب صیانه القرآن من التحریف»؛ این مقاله همزمان با برگزاری نکوداشت استاد معرفت در سال 1383 در فصلنامه بینات ، شماره 44 ، انتشار یافت.
4. «کربلایی کاظم و تحریف ناپذیری قرآن»؛ این مقاله به مناسبت برگزاری همایش تجلیل از کربلایی کاظم ساروقی که در سال 1386 در اراک برگزار شد، تنظیم یافت و در مجموعه مقالات همایش منتشر شد.
5. «نقد و بررسی کتاب صیانة القرآن»؛ این مقاله همزمان با برگزاری همایش تجلیل از مرحوم استاد معرفت، در سال 1387 در مجموعه مقالات این همایش با عنوان «معرفت قرآنی» انتشار یافت .
6. «رابطه قرائات قرآن و تحریف»؛ این مقاله در سال 1387 در ماهنامه معارف وابسته به نهاد نمایندگی در دانشگاه ها منتشر شد.
با توجه به پژوهش های پیشگفته در زمینه تحریف ناپذیری قرآن، نگارنده در این کتاب کوشیده تا با با نگاهی نو به این مسأله نگریسته و ضمن پرهیز از اطناب کلام، گزیده ادله پیشین و نیز برخی از دلایل دیگر در ردّ شبهه تحریف را مورد بازکاوی قرار دهد.
بر این اساس، این کتاب در چهار فصل به شرح ذیل سامان یافته است:
* فصل اول فصل به کلیات اختصاص یافته و در آن جایگاه قرآن، چالش های پذیرش راهیافت تحریف، مفهوم لغوی و اصطلاحی تحریف، اقسام آن و عوامل گرایش به نظریه تحریف مورد بررسی قرار گرفته است.
* در فصل دوم دلایل ششگانه نقد شبهه راهیافت تحریف به کاستی در قرآن مورد بررسی قرار گرفته است که عبارتند از: 1. دلایل عقلی؛ 2. دلایل قرآنی؛ 3. دلایل روایی؛ 4. دلایل تاریخی؛ 5. دلایل تجربی؛ 6. گواهی دانش وران شیعه.
* فصل سوم به نقد شبهات مدعیات راهیافت تحریف به کاستی در قرآن اختصاص یافته است. برخی از این شبهات عبارتند از: 1. تشابه رخدادهای امم؛ 2. شیوه گردآوری قرآن؛2. وجود مصحف امام علی (ع)؛ 3. حذف آیات توسط عثمان؛ 5. وجود روایات دال بر تحریف در منابع فریقین.
* در فصل چهارم شبهات مدعیان تحریف مورد نقد و بررسی قرار گرفته و سستی و ضعف آنها مورد تاکید قرار گرفته است.
نگارنده در این کتاب بر نکات ذیل تاکید دارد:
1. لفظ و معنای قرآن همان گونه که بدون هیچ کم و کاست از سوی خداوند بر پیامبر (ص) نازل شد، به همان صورت در اختیار مردم قرار گرفت و قرآن کنونی همان قرآنی است که در دوران آن حضرت سامان پذیرفت.
2. بر اساس اسناد تاریخی و روایی که از پشتوانه براهین عقلی نیز برخوردار است، چینش کنونی قرآن وحیانی بوده و با فرمان الهی و در دوران پیامبر اکرم انجام گرفت. از این رو، ادعای هر گونه جابجایی در الفاظ، آیات یا سور قرآن نیز غیر قابل پذیرش است.
3. ساختار کنونی قرآن وحیانی است و هیچ گونه تغییری در آن راه نیافته است. بنابر این پدیده اختلاف قرائات و راهیافت هفت، ده یا چهارده قرائت در قرآن در آن جا که مربوط به اختلاف لهجه نباشد، امری فاقد اعتبار و پدیده ای خارج از قرآن تلقی می گردد که بیشتر از سوی قرّاء به آن دامن زده شد.
شاید از آن جهت که مجموعه آموزه ها در زمینه تحریف ناپذیری قرآن به صورت روشمند و کوتاه در این کتاب گرد آمده و دلایلی فراتر از آن چه در سایر آثار آمده مورد توجه قرار گرفته، این کتاب را می توان اثری در خور در این زمینه بازشناخت که می تواند برای همگان به ویژه مخاطبان عام مفید واقع شود و هر گونه شبهه در زمینه تحریف قرآن را از جان و ذهن عاشقان این کتاب آسمانی بزداید.
در پایان از خداوند منّان و فیض گستر به خاطر به فرجام رسیدن این اثر سپاسگزارم و امیدوارم در جهت دفاع از حریم قرآن مفید و موثر واقع شود.
والله ولی التوفیق
علی نصیری
قم، موسسه معارف وحی و خرد
دوم تیرماه 1397
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
#اخبار_و_اطلاعیه_ها
به لطف الهی کتاب «پیراستگی قرآن از تحریف» جدیدترین اثر استاد علی نصیری انتشار یافت.
دوستان علاقه مند می توانند با مراجعه به سایت طاقچه نسخه الکترونیک این کتاب را تهیه فرمایند.
@alinasirigilani
✳️ #اخبار_و_اطلاعیه_ها
کتاب های عرضه شده #استاد_علی_نصیری در #سایت_طاقچه
به اطلاع همه دوستان و همراهان مکرم می رساند کتب الکترونیکیِ استاد که توسط انتشارات #وحی_و_خرد وابسته به موسسه «معارف وحی و خرد» انتشار یافته در سایت #طاقچه به آدرس های ذیل بارگزاری شده است.
🔸عزیزان می توانند برای تهیه کتب به سایت مذکور مراجعه فرمایند:
۱. «روش شناسی تفسیر قرآن»:
https://taaghche.com/book/38697
۲. «روششناسی نقد احادیث»:
https://taaghche.com/book/29030
۳. «راهنمای تحصیل در حوزه، (ج 1):
https://taaghche.com/book/38698
۴. «راهنمای تحصیل در حوزه، (ج 2):
https://taaghche.com/book/38699
۵. «هنر و زیباشناسی از منظر قرآن»:
https://taaghche.com/book/29026
۶. «قرآن گفتار الاهی»:
https://taaghche.com/book/29027
۷. «درسنامه اخلاق اسلامی»:
https://taaghche.com/book/12478
۸. «استاد معرفت احیاگر علوم قرآنی»:
https://taaghche.com/book/12473
۹. «قرآن کتاب شور و شیدایی»:
https://taaghche.com/book/29028
۱۰. «آیین همسرگزینی»:
https://taaghche.com/book/29024
۱۱. «دل باید پاک باشد!(نقدپدیده اباحه گری)»:
https://taaghche.com/book/12480
۱۲. «سیمای حضرت امیر (ع) در نهج البلاغه»:
https://taaghche.com/book/29051
۱۳. «امام حسین (ع) پیشوای روشناییها»:
https://taaghche.com/book/6205
۱۴. «پیشوای روشنایی»:
https://taaghche.com/book/4927
۱۵. «فاطمه (س) بانوی بیمثال»:
https://taaghche.com/book/29023
۱۶. «انتظار موعود»:
https://taaghche.com/book/12476
۱۷. پیراستگی قرآن از تحریف
https://taaghche.com/book/94585
eitaa.com/alinasirigilani
#فیلم_ها_و_کلیپ_ها
آفرینش همه تنبیه خداوند دل است
دل ندارد که ندارد به خداوند اقرار
چگونه می توان پای به طبیعت گذاشت و آیات تکوینی خداوند را تلاوت نکرد؟!
راستی چگونه خداوند بدون صرف کسری از ثانیه و نیاز به ذره ای درنگ و تامل و بدون هیچ پیشینه و نقشه از قبل طراحی شده و بدون بهره جستن از ذره ای ماده و مواد، جهانی به این حد از زیور و زیبایی را آفریده است؟!
درنگرید زیبایی عالم را که برشی بی جان و تنها در دو بعد از یک زن تابلوی گران بهای لبخند ژوکوند را خلق می کند!
یا فلان تابلو که برشی از یک صحنه طبیعت و کوهسار است به صدها میلیون دلار خرید و فروش می شود!
این هنر است یا آن که چنین زن زیبای دارای جانی بس زیباتر و چنین طبیعت بس زیبا و با چشم انداز بس زیباتر را خلق کرده است؟!
حافظ چه خوش سرود:
هر کو نکند فهمی زین کلک خیال انگیز
نقشش به حرام ار خود صورتگر چین باشد!
@alinasirigilani
تفسیر جلسه ۲۷.mp3
8.54M
#خارج_تفسیر (جلسه ۲۷)
مباحث این جلسه:
۱. بررسی روایات ذیل آیه «اهدنا الصراط المستقیم»
۲. چگونگی حمل آیات بر اهل بیت (ع)
http://eitaa.com/alinasirigilani