خارج تفسیر جلسه ۱۹۰.mp3
21.15M
📚 #خارج_تفسیر (سال چهارم)
🔹 جلسه: 190
🗓 دوشنبه 10 اردیبهشت 1403
🔻مـبـاحـث ایـن جـلسـه:
۱. ادامه تفسیر آیه شریفه «وَلَمَّا جَاءَهُمْ کتَابٌ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُصَدِّقٌ لِمَا مَعَهُمْ وَکانُوا مِنْ قَبْلُ یسْتَفْتِحُونَ عَلَی الَّذِینَ کفَرُوا فَلَمَّا جَاءَهُمْ مَا عَرَفُوا کفَرُوا بِهِ فَلَعْنَةُ اللَّهِ عَلَی الْکافِرِینَ» (بقره،89)
۲. بحث مفصل در چرایی عدم صراحت آیات قرآن در باره ولایت اهل بیت (ع) و چرایی عدم ذکر نام حضرت امیر (ع) در قرآن
@nasirigilani_lectures
✳️ پرسشی در باره ولایت تکوینی اهل بیت (ع)
سلام علیکم
حضرت استاد
آیا آیاتی در قرآن هست که دلالت بر ولایت تکوینی پیامبر اکرم و ائمه اطهار علیهم السلام داشته باشد؟
علیکم السلام
همه آیات ناظر به ولایت و تصرف پیامبران پیشین از باب قیاس اولویت در باره اهل بیت (ع) جاری است.
نظیر آیات تصرف تکوینی حضرت عیسی (ع)؛ نظیر احیای مردگان و احیای پرنده از خاک
تصرف تکوینی حضرت داود و سلیمان؛ نظیر تصرف باد و هوا
تصرف تکوینی وصی سلیمان؛ یعنی آصف بن برخیا با جابجایی تخت ملکه سبا
و ...
زیرا اهل بیت (ع) خود را میراث دار همه سرمایه و دانش پیامبران گذشته معرفی کرده اند.
نیز آیات ناظر به شفاعت تکوینی که مناطا شامل اهل بیت است؛ نظیر آیه شریفه ما من شفیع الا باذنه
البته دلالت روایات در این زمینه صریح تر و وسیع تر است.
موفق باشید.
@nasirigilani_ir
✳️ حوزه به انقلابی عظیم در درون خود نیاز دارد!
🔹هرگاه به جایگاه وزین و منیعی که در آیات و روایات به عالمان دین داده شده است، نگاهی می اندازم، به وجد می آیم و خداوند را هزاران هزار بار شکر می کنم که ما را به چنین راهی رهنمون فرمود.
یقین دارم که هر عزیزی که از سر خیر و خدمت پا به حوزه گذاشته، واجد همین حس و حال است.
🔹در برابر، هر گاه به حال و وضع کنونی حوزه و به ویژه حال و وضع طلاب و فاضلان حوزه درمی نگرم، سراسر وجود با تاسف و تاثر عمیق همراه می شود؛ به ویژه آن هنگام که گذشته تحصیلی خود در حوزه را به یاد می آورم.
چرا تاسف و تاثر؟!
زیرا جمع انبوهی از حوزویان را می بینم که عموما به چهار مصیبت مبتلا هستند:
🔹یک؛ بیشتر عمر تحصیلی آنان به دانش هایی اختصاص یافته که یا اساسا لازم نبودند یا لازم نبود تا این اندازه طول و تفصیل داده شوند.
دانش های مقدماتی و آلی!
دانش هایی که قرار بود حوزویان را به متون وحیانی یعنی قرآن و روایات برسانند، اما آن چنان عمر ربودند که دیگر مجال و مقالی برای علوم اصلی باقی نماند!
🔹دو؛ آنان پس از صرف قریب به پانزده تا بیست سال عمر؛ چنان که از وضعیت تحصیل در حوزه مشهود است، با انبوهی از نیازها و ضرورت های زندگی، همسر و فرزندان مواجه اند؛ نیازهایی همچون درآمد آبروند ماهانه، مسکن، مرکب، هزینه سنگین ازدواج فرزندان و ...
در حالی که اشتغال به حوزه مجالی برای فکر به این امور برای آنان فراهم نکرد یا آن که گمان می کردند حوزه خود این نیازها را برطرف می سازد!
اینک با گذار دوران تحصیل با ده ها مشکل مالی که اجاره سنگین ماهیانه بخش اندکی از آن است، دست به گریبان اند!
آنان چگونه می توانند آبروی صبر و قناعت را نگاه دارند؟!
🔹سه؛ آنان خود را برای ورود به جامعه و بردوش گرفتن هدایت و تربیت مردم آماده می کنند، در حالی که عموم دانش هایی که اندوخته اند، به کار خلق خدا نمی آید و آن چه به کار مردم می آید که همانا معارف وحیانی است، آنان توشه ای از این دانش ها فراهم نکرده اند!
ما وقع لم یقصد و ما قصد لم یقع!
🔹چهار؛ در متن جامعه تعریف روشنی برای حضور حوزویان مشهود نیست و هر کس بنا به سلیقه و تحمیل شرایط، به راهی کشیده می شود که چه بسا تمایلی به آن ندارد و چه بسا ملامت ها پیش خود دارد!
آیا سرمایه های حوزه که بنا به ضرورت تمشیت زندگی سر از فلان اداره و نهاد درآورده اند یا برخی کسب و کار راه انداخته و یا ناچار به راه انداختن دفتر ازدواج و مشاوره امور زناشویی و طبابت شده اند، از کار خود راضی اند و واقعا باور دارند که آن همه هزینه و سرمایه عمر تحصیلی در حوزه را برای چنین اموری صرف کرده اند؟!
این در حالی است که کار اصلی و اساسی مورد تاکید خدا و پیامبر؛ یعنی انذار و تبلیغ دین بر زمین مانده است!
بسیاری از شهرها، شهرک ها، بخش ها، دهستان ها، ده ها و ... و بسیاری از مساجد کشور از وجود عالمان و فاضلان حوزه بی بهره مانده است!
این در حالی است که میان شمار جمعیت کشور و شمار حوزویان نصاب منطقی برقرار نیست و به ازای چند صد هزار نفر فقط یک فاضل حوزوی وجود دارد!
🔹چرا چنین است؟!
زیرا حوزه سال ها است با مدیریت لاک پشتی اداره می شود و سال ها است ضرورت تحولات بنیادین در حوزه به محاق رفته است!
متاسفانه از فرصت بسیار طلایی انقلاب اسلامی برای رشد و تعالی حوزه در زمینه های مختلف آن گونه که امکانش فراهم بود، استفاده نشده است!
یک مثال ساده و البته بسیار تلخ و گزنده محروم ماندن حوزه علمیه قم با این همه وسعت کار از یک ساختمان آبرومند است!
از مدیریت حوزه بپرسید که چرا باید برای فلان ساختمان اجاره سنگین بپردازند؟!
یک مثال ساده دیگر محرومیت اساتید عاشق خدمت در حوزه از کمترین حمایت مالی و معنوی است!
یک مثال ساده دیگر شهریه بسیار ناچیز حوزویان است که پایین ترین سطح درآمد در کشور محسوب می گردد!
یک بار حدود ده سال قبل خدمت آیت الله مکارم عرض کردم بیایید در قم «شهر حوزه» تاسیس کنید!
متوجه عرض هستید: شهر حوزه!
الحال حوزه در حد یک ده هم نیست!
نمی خواهم چشم خود را از زحمات و خدمات ببندم، که بی انصافی است، اما حقایق تلخ را نمی توان پنهان کرد.
🔹حوزه به یک انقلابی عظیم در همه اجزا و ارکان خود نیاز دارد.
انقلابی از درون و خانه تکانی از اساس با تغییر و تحول در همه بنیادهای خود!
خدا کند قهرمان این انقلاب که باید در حد و قواره بزرگانی همچون موسس حوزه باشد، از راه در رسد!
شقشقه هدرت ثم قرت!
علی نصیری
صبح صادق چهارشنبه
نوزدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
@nasirigilani_ir
┄┅═✧☫﷽☫✧═┅┄
#درس_اخلاق
💠 درس اخلاق با حضور آیت الله علی نصیری
🔹پنجشنبه ٢٠ اردیبهشت ساعت ٩:٠٠
🔸 مدرسه علمیه مصلی یزد
━━💠🍃🌺🍃💠━━
معاونت تهذیب وتربیت حوزه علمیه استان یزد
@tahzib_yazd
«مدیریت حوزه علمیه استان یزد»
🆔 @heyazd
✨ألسَّلاَمُعَلَيکِيَا فَاطِمَةَالمَعصُومِة(س)✨
💠 جشن میلاد کریمه اهل بیت(س)
و آغاز دهه کرامت
🎙با کلام:
آیتالله دکتر علی نصیری
🎙با نوای:
کربلایی محمد علی وطن خواه
📅 پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
⏰ همراه با نماز مغرب و عشاء
🕌 بلوار دهه فجر-آستان مقدس
امامزاده سید نصرالله (ع)
📲اطلاع رسانی فضای مجازی آستان
مقدس امامزاده سید نصرالله (ع)
🆔 @bargah_noor
✳️ ثقه الاسلام کلینی جامع ترین پایه گذار میراث حدیثی شیعه
امروز نوزدهم اردیبهشت ماه؛ روز بزرگداشت بزرگ ترین و ماناترین محدث تشیع مرحوم ثقه الاسلام کلینی (اعلی الله مقاماته العالیه) است.
اگر کسی می خواهد این محدث بزرگ و نقش بی بدیل ایشان در حفظ تراث اهل بیت (ع) را دریابد، مناسب است به چند گزاره ذیل عنایت بورزد:
🔹 ۱. عالمان اهل سنت مهم ترین و معتبرترین کتاب را پس از قرآن، صحیح بخاری می دانند، در شیعه به اشتباه دومین کتاب معتبر نهج البلاغه دانسته شده است. در حالی که به رغم اذعان به جایگاه وزین نهج البلاغه، به دلایلی چند از جمله جامعیت کافی شریف در ثبت روایات دوازده معصوم، گستره این کتاب در بازتاب آموزه های دین و وجود اسناد، کتاب کافی شریف را باید معترترین کتاب در شیعه پس از قرآن دانست.
🔹 ۲. به رغم احترام به شیخ صدوق و شیخ طوسی (رحمه الله علیهما) و اذعان به جایگاه ستودنی سه کتاب: من لایحضر و تهذیببن، کتاب کافی شریف از جهاتی چند بر سه کتاب دیگر ترجیح دارد که یکی از آنها انحصار سه کتاب دیگر به روایات فقهی و اهتمام کتاب کافی شریف نسبت به روایات اعتقادی و اخلاقی در کنار بازتاب روایات فقهی است.
🔹 ۳. کافی شریف به خاطر انعکاس بیش از شانزده هزار روایت از مجموع روایات صحاح سته اهل سنت با حذف مکررات از نظر گستردگی روایات برتری دارد؛ چنان که به حهت بازتاب ناب ترین روایات در زمینه های مختلف دین شناخت آن هم از زبان پیشوایان معصوم دینی از هر جهت قابل مقایسه با صحاح سته اهل سنت نیست.
🔹 ۴. با توجه به جایگاه سنت در ترسیم جامعیت دین در کنار قرآن بر اساس نظریه دوگانه محوری و با عنایت به نقش انحصاری کتاب کافی شریف در انعکاس کامل تر روایات در سه عرصه: آموزه های اعنقادی، اخلاقی و فقهی، باید اذعان کرد که اگر کتاب کافی شریف سامان نمی یافت، هرگز نظام نامه جامع و کاملی از اسلام و به ویژه تشیع در اختیار جهانیان قرار نمی گرفت.
به زبان ساده تر فقط در محدوده باور تشیع در باره امامت، عصمت و دانش گسترده ائمه دوازده گانه (علیهم آلاف التحیه و الثناء) اگر روایات بخش کتاب الحجه کافی شریف نبود، دست شیعه از هر جهت برای اثبات مدعای خود و نشان دادن جایگاه اهل بیت (ع) خالی می ماند.
🔹 ۵. بازخوانی روایات کافی شریف در سه عرصه: آموزه های اعتقادی، اخلاقی و فقهی نشان می دهد که ثقه الاسلام کلینی با برخورداری از دانشی گسترده و ژرف در زمینه های مختلف علوم اسلامی همچون تفسیر، کلام، حدیث، اخلاق، سیره و ... و با تلاشی بسیار ستودنی و وقف بیست سال از عمر شریف، ناب ترین، معتبرتربن، رساترین و جامع تربن روایات را گردآورده است؛ به گونه ای که اگر کسی با کنار گذاشتن همه میراث روایی فریقین در کنار مراجعه به قرآن،کتاب کافی شریف را به عنوان مرجع و منبع دین شناسی خود قرار دهد، به سازواره ای از دین دست می یابد که به یقین مورد رضایت خداوند و اهل بیت (ع) است.
🔹 ۶. در کارنامه ثقه الاسلام کلینی نه تنها بر تمام شیعه و بلکه بر تمام اهل سنت و در نگاهی وسیع تر بر همه جهانیان، حق بزرگی ثبت است؛ زیرا اگر کتاب کافی نبود، آخرین، کامل ترین و جامع ترین دین؛ یعنی اسلام که از سوی خداوند به هدف هدایت جهانیان تا پگاه رستاخیز معرفی شد، با ناب ترین و ژرف ترین قرائت؛ یعنی قرائت اهل بیت (ع) به دنیا معرفی نمی شد.
🔹 مرحوم کلینی چه زیبا در مقدمه کافی از خدا خواسته که کتاب او تا روز قیامت جاودانه بماند که ماند.
خوشا به حال ثقه الاسلام کلینی؛ طوبی له و حسن مآب که در پی اخلاص و صفای نفس و به هدف خدمت به اسلام و اهل بیت (ع) چنین نقش بی بدیلی را در کارنامه خود ثبت کرد و نام خود را در تارک تاریخ به نیکی جاودانه ساخت.
خدایا روح و ریحان و رحمت و رضوان بی پایان خود را به روح بلند آن محدث نامی ابلاغ و ارسال فرما و به ما توفیق آشنایی عمیق و عریق با معارف نورانی کتاب کافی شریف عنایت بفرما! بمنک و کرمک
@nasirigilani_ir
✳️ نام نواب اربعه در کافی شریف
گاه پرسیده می شود که چرا مرحوم کلینی (رحمه الله تعالی علیه) با آن که معاصر نواب اربعه بود، نامی از آنان نبرده است؟!
در پاسخ باید گفت که چنان نیست که کلینی نامی از نواب اربعه نبرده باشد.
در نمونه ذیل ثقة الاسلام کلینی نام دو تن از نواب؛ یعنی عثمان بن سعید عمری و فرزند او محمد بن عثمان عمری را به صراحت برده است:
« بَابٌ فِي تَسْمِيَةِ مَنْ رَآه ع
مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّه ومُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى جَمِيعاً عَنْ عَبْدِ اللَّه بْنِ جَعْفَرٍ الْحِمْيَرِيِّ قَالَ اجْتَمَعْتُ أَنَا والشَّيْخُ أَبُو عَمْرٍو رَحِمَه اللَّه عِنْدَ أَحْمَدَ بْنِ إِسْحَاقَ فَغَمَزَنِي أَحْمَدُ بْنُ إِسْحَاقَ أَنْ أَسْأَلَه عَنِ الْخَلَفِ فَقُلْتُ لَه يَا أَبَا عَمْرٍو إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَسْأَلَكَ عَنْ شَيْءٍ ومَا أَنَا بِشَاكٍّ فِيمَا أُرِيدُ أَنْ أَسْأَلَكَ عَنْه ... وقَدْ أَخْبَرَنِي أَبُو عَلِيٍّ أَحْمَدُ بْنُ إِسْحَاقَ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ ع قَالَ سَأَلْتُه وقُلْتُ مَنْ أُعَامِلُ أَوْ عَمَّنْ آخُذُ وقَوْلَ مَنْ أَقْبَلُ فَقَالَ لَه - الْعَمْرِيُّ ثِقَتِي فَمَا أَدَّى إِلَيْكَ عَنِّي فَعَنِّي يُؤَدِّي ومَا قَالَ لَكَ عَنِّي فَعَنِّي يَقُولُ فَاسْمَعْ لَه وأَطِعْ فَإِنَّه الثِّقَةُ الْمَأْمُونُ وأَخْبَرَنِي أَبُو عَلِيٍّ أَنَّه سَأَلَ أَبَا مُحَمَّدٍ ع عَنْ مِثْلِ ذَلِكَ فَقَالَ لَه - الْعَمْرِيُّ وابْنُه ثِقَتَانِ فَمَا أَدَّيَا إِلَيْكَ عَنِّي فَعَنِّي يُؤَدِّيَانِ ومَا قَالا لَكَ فَعَنِّي يَقُولَانِ فَاسْمَعْ لَهُمَا وأَطِعْهُمَا فَإِنَّهُمَا الثِّقَتَانِ الْمَأْمُونَانِ فَهَذَا قَوْلُ إِمَامَيْنِ قَدْ مَضَيَا فِيكَ ..»
(کافی، ج 1، ص 330)
@nasirigilani_ir
✳️ سه ماه در پیش را دریابیم!
فردا اول ماه ذوالقعده است.
ولادت حضرت معصومه و حضرت ثامن الحجج (ع) و دهه کرامت در پیش است.
در پی آن سخن از ذوالحجه ماه ولایت و ماه حضرت امیر (ع) و البته ماه حج ، مکه و منا است.
و منتهی شدن به ماه عزای اهل بیت (ع).
گمان می کنم این سه ماه را می توان یکپارچه دید.
پیوند حضرت ابراهیم با آن مقام خلیل اللهی و جایگاه منیع با مساله بسیار مهم امامت و ولایت و فدا شدن سالار شهیدان به منظور حفظ و حراست از میراث همه پیامبران!
اتصال حضرت موسی (ع) به عالم علوی و همنشینی چهل شبانه در محضر الهی که از امشب آغاز شده و تا دهه آغازین ذوالحجه استمرار می یابد.
گویا باید از ابراهیم (ع) آغازید و به مکه منتهی شد و از موسی (ع) درس هم سخنی با خداوند را آموخت و انحراف امت بدون اعتنا به حجت الهی را باور داشت و به باب ولایت اهل بیت (ع) بار یافت و همچون سالار شهیدان فدا کردن همه سرمایه در جهت رضایت الهی را تجربه کرد.
اهتمام به اعمال این ماه ها، حضور در مشاهد مشرفه و کوشش برای کسب سعادات معنوی نصب العین همه ما باشد!
@nasirigilani_ir
🔸از اعمال شب و روز جمعه غافل نشویم🔸
🔹 زیارت سالار شهیدان علیه السلام
🔸 زیارت حضرت حجت علیه السلام
🔹 دعای پر نور کمیل
🔸 تلاوت سوره مبارکه یس
🔹 کثرت صلوات بر محمد و آل ایشان
🔸 صدقات و مبرات به مستمندان
🔹 استغفار از همه گناهان و لغرشها
🔸 طلب بخشش برای گذشتگان
🔹 زیارت مضاجع شریف و قبور مومنان
🔸 دعای ندبه و غسل جمعه
🔹 اهتمام به شرکت در نماز جمعه
از رسول خدا صلى الله علیه و آله نقل شده است که: فرشتهاى از ابتدا تا انتهاى شب جمعه (از سوى پروردگار) ندا مىدهد: «آیا تقاضا کنندهاى هست تا عطایش کنم؟ آیا توبه کنندهاى هست تا توبهاش را بپذیرم؟ آیا استغفار کنندهاى هست تا مورد مغفرتش قرار دهم؟ اى کسى که طالب خیرى! به سوى من آى، و اى کسى که طالب شرى! دست نگهدار» پیوسته این ندا را مىدهد تا این که صبح طلوع کند، زمانى که صبح طلوع کرد به جایگاه خودش در ملکوت آسمان برمىگردد. (فقیه، جلد ۱، صفحه ۴۲۱، حدیث ۱۲۴۰)
🏷 #شب_جمعه
@nasirigilani_ir
✳️ زندگینامه و جایگاه حضرت فاطمه معصومه (ع)
ولادت فاطمه معصومه اول ذوالقعده اعلام شده است، با این حال اسناد کافی تاریخی و روایی در این باره وجود ندارد. ایشان نخستین دختر امام کاظم (ع) از نجمه خاتون و دومین فرزند ایشان است که در مدینه به دنیا آمد؛ امام کاظم نام «فاطمه» را بر او نهاد.
فاطمه معصومه (ع) دوران کودکی خود را در دامن پدر سپری کرد و پس از شهادت ایشان در ۲۵ رجب ۱۸۳ق تحت تربیت برادر خود امام رضا (ع) قرار گرفت.
پس از کوچ اجباری امام رضا (ع) به ایران در سال ۲۰۰ هجری قمری، امام با ارسال نامه ای محرمانه از خواهرش، فاطمه معصومه و بسیاری از بستگانش خواست که به ایران هجرت کنند.
در سال ۲۰۱ فاطمۀ معصومه و همراهانش پس از رسیدن به ساوه، با حملۀ مأموران حکومتی روبرو شدند که بر اثر آن شماری شهید و عده ای مجروح شدند، شماری نیز به کوهها و مناطق دیگر پناه بردند.
این حادثه اثری ناخوشایند بر آن حضرت داشت، به طوری که بیمار شد، برخی نیز دلیل بیماری ایشان را مسمومیت دانسته اند. ایشان پس از اطلاع از مسافت کم ساوه تا قم، به اطرافیان خود فرمود: «مرا به شهر قم ببرید؛ زیرا از پدرم شنیدم که فرمود: قم سرزمین شیعیان ماست».
مردم قم پس از آگاهی از حادثهی ساوه، به استقبال آن بانو رفتند. به پیشنهاد موسیبنخزرج؛ بزرگ خاندان اشعریان قم، آن حضرت در منزل ایشان ساکن شد.
پس از هفده روز از حضور آن حضرت در قم، ایشان در سن ۲۸ سالگی و در حالی که هنوز ازدواج نکرده بوند، چشم از جهان فروبستند.
از حیات معنوی و علمی ایشان و نیز نقشی که در انتشار احادیث داشتند، گزارش قابل توجهی بدست ما نرسیده است.
اما شواهدی چند نشان می دهد که از جایگاه علمی و معنوی ویژه ای برخوردار بوده است:
اهل بیت (ع) گاه از برخی از فرزندان خود گله کرده و گاه آنان را مورد نفرین قرار دادند و در باره شماری از فرزندان خود هیچ ستایشی را بر زبان جاری نکردند.
اما در باره فاطمه معصومه (ع) به یکصدا تمجید و ستایش شده است. این امر نشان می دهد که جایگاه ایشان تنها از جهت انتساب خانوادگی نیست، بلکه خود از شایستگی های فردی برخوردار بوده است.
فاطمه معصومه (ع) پس از امام زادگانی؛ همچون عباس و علی اکبر (ع)، جزو معدود امام زادگانی است که زیارت آنان از سوی خود معصوم ابلاغ و اعلام شده است و این خود برای اثبات جایگاه ایشان از هر جهت کافی است.
به استناد برخی از روایات نقل شده از امام کاظم، امام رضا و امام جواد (ع)، شیعیان برای زیارت قبر ایشان تشویق شده و آثاری همچون شفاعت و بهشت برای زیارت آن بانو مورد تاکید قرار گرفته است.
گر چه آن بانوی مکرمه حضور چندانی در قم نداشت، اما با توجه به جایگاهی که در شماری از روایات برای قم و مرکزیت علمی آن ذکر شده؛ شهری که عشّ آل محمد است، و محل حضور اولیاء الهی است و علوم الهی از آن جا به جهانیان افاضه خواهد شد، می توان دریافت که حضور مدفن ایشان در قم با جایگاه ویژه این شهر گره خورده است.
گویا مقدر چنین بود که خداوند این بانوی پاک را به عنوان هدیه ای آسمانی برای شهر قم و مردم آن دیار ارزانی دارد تا هم سند رضایت از آنان باشد و هم مدفن ایشان زمینه ولایت مداری ساکنان این منطقه را تقویت کند و هم قم از سال ۲۰۰ هجری تا کنون به عنوان دومین زیارتگاه اهل بیت (ع) در ایران، همچون آفتاب درخشش داشته باشد.
به برکت مدفن فاطمه معصومه (ع) در قم، حوزه علمیه قم جان گرفت و از سده سوم تاکنون منشأ بسیاری از خدمات علمی و معنوی برای جهانیان شده است.
در تمام این سال ها حوزه علمیه قم بسان نور ماه در برابر خورشید، هماره از نور وجود این بانو بهره گرفته و همه عالمان و عارفان الهی به دست بوسی و خدمت رسانی به آستان فاطمه معصومه (ع) افتخار و ابتهاج داشتند که خود نشانه ای از جایگاه ویژه این بانوی الهی دارد.
از خداوند می طلبیم که ما را مشمول دعوات زاکیه اهل بیت و مشمول دعا و شفاعت فاطمه معصومه (ع) قرار دهد.
🆔 @nasirigilani_ir
www.maref.ir
✳️ کتاب های عرضه شده #استاد_علی_نصیری در #سایت_طاقچه
به اطلاع همه دوستان و همراهان مکرم می رساند کتب الکترونیکیِ استاد علی نصیری که توسط انتشارات #وحی_و_خرد وابسته به موسسه «معارف وحی و خرد» و نیز سایر انتشارات، انتشار یافته در سایت #طاقچه به آدرس های ذیل بارگزاری شده است.
🔸علاقهمندان می توانند برای تهیه کتب استاد به سایت مذکور مراجعه فرمایند:
1. روش شناسی تفسیر قرآن:
https://taaghche.com/book/38697
2. روش شناسی تفسیر آیات:
https://taaghche.com/book/101940
3. تعامل متقابل کتاب و سنت:
https://taaghche.com/book/118924
4. اجتهاد روایت محور و فقاهت مدار:
https://taaghche.com/book/101074
5. مکتب تفسیری صدرالمتالهین (ویراست جدید):
https://taaghche.com/book/116720
6. هنر و زیبا شناسی از منظر قرآن:
https://taaghche.com/book/29026
7. راز جاودانگی قرآن:
https://taaghche.com/book/12483
8. قرآن گفتار الاهی:
https://taaghche.com/book/29027
9. پیراستگی قرآن از تحریف:
https://taaghche.com/book/94585
10. قرآن کتاب شور و شیدایی:
https://taaghche.com/book/29028
11. قرآن شناسی:
https://taaghche.com/book/57469
12. بهشت وعده گاه نیکوکاران:
https://taaghche.com/book/110607/
13. معرفت قرآنی (پنج جلد):
https://taaghche.com/book/15286
14. استاد معرفت احیاگر علوم قرآنی:
https://taaghche.com/book/12473
15. روششناسی نقد احادیث (ویراست جدید):
https://taaghche.com/book/29030
16. شرح گزیده روایات کافی:
https://taaghche.com/book/106691
17. درسنامه علم حدیث:
https://taaghche.com/book/81545
18. آشنایی با علوم حدیث:
https://taaghche.com/book/81543
19. راهنمای تحصیل در حوزه (ج 1):
https://taaghche.com/book/38698
20. راهنمای تحصیل در حوزه (ج 2):
https://taaghche.com/book/38699
21. درسنامه اخلاق اسلامی:
https://taaghche.com/book/12478
22. سلوک اخلاقی:
https://taaghche.com/book/116719
23. بیست درس اخلاقی:
https://taaghche.com/book/111100/
24. آیین همسرگزینی:
https://taaghche.com/book/29024
25. نقد پدیده اباحه گری:
https://taaghche.com/book/12480
26. سیمای حضرت امیر (ع) در نهج البلاغه:
https://taaghche.com/book/29051
27. فاطمه (س) بانوی بیمثال:
https://taaghche.com/book/29023
28. امام حسین (ع) پیشوای روشناییها:
https://taaghche.com/book/6205
29. پیشوای روشنایی:
https://taaghche.com/book/4927
30. انتظار موعود:
https://taaghche.com/book/12476
31. آموزه های مهدوی:
https://taaghche.com/book/119222
32. آموزه های رضوی:
https://taaghche.com/book/121444/
33. درایة الحدیث:
https://taaghche.com/book/122031
34. کلیات علوم حدیث:
https://taaghche.com/book/133593
35. تفسیر موضوعی قرآن (به صورت گروهی):
https://taaghche.com/book/133002
36. نقد شبهات قرآنی:
https://taaghche.com/book/131214
37. علوم قرآنی:
https://taaghche.com/book/131659
38. رابطه متقابل کتاب و سنت
https://taaghche.com/book/151308/
🔹 سایر کتب استاد که تا کنون توسط انتشارات مختلف به زیور طبع آراسته شده به شرح ذیل است:
1. حدیث شناسی (۲ جلد)، مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران، ۱۳۸۳
2. درسنامه علم حدیث، انتشارات هاجر، 1384
3. آشنایی با علوم حدیث، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، 1385
4. آشنایی با علوم حدیث (ویراست جدید)، نشر هاجر، 1397
5. درآمدی بر علوم حدیث، مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، 1398
6. تفسیر موضوعی قرآن (گروهی)، دفتر نشر معارف، ۱۳۸۴
7. آشنایی با جوامع حدیثی شیعه واهل سنت، جامعه المصطفی، ۱۳۸۵
8. آشنایی با تاریخ و منابع حدیثی، جامعه المصطفی، ۱۳۸۵
9. رابطه متقابل کتاب و سنت، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، 1386
10. مکتب تفسیری صدرالمتالهین، بنیاد حکمت ملاصدرا، 1386
11. قرآن و هنر، مرکز تحقیقاتی المهدی، 1389
12. تفسیر موضوعی قرآن، نشر معارف، ۱۳۹۵
13. تفسیر موضوعی نهج البلاغه، نشر معارف، ۱۳۹۶
14. رابطه قرآن و سنت، دانشگاه قرآن و حدیث و سمت، ۱۳۹۷
15. تفسیر موضوعی قرآن (گروهی) (ویراست جدید)، دفتر نشر معارف، 1400
16. نزاهت قرآن از تحریف، (تحقیق و تنظیم)، موسسه اسراء، 1387
17. تحریف ناپذیری قرآن، (ترجمه)، انتشارات سمت، 1379
18. تبلیغ بر پایه کتاب و سنت، (ترجمه)، انتشارات دارالحدیث، 1376
19. وفاق اجتماعی در سخن و سیره معصومان (ع) ، (ترجمه)، دارالحدیث، 1379
20. تاریخ سیاسی فرهنگی اسلام، (ترجمه به صورت مشترک)، مرکز الغدیر، 1389
21. التمهید فی علوم القرآن، (ج 5)، (ترجمه به صورت مشترک)، موسسه المتهید، 1395
@nasirigilani_ir
نقش عالمان دین در سنگربانی از مرزهای دینی.mp3
11.49M
✳️ چالش های دین داری در عصر حاضر و مسئولیت عالمان دین
این سخنرانی توسط آیت الله دکتر علی نصیری در سالن اجتماعات شهرداری شهر یزد در تاریخ بیست و یکم اردیبهشت ماه 1403 ایراد شد.
در این جلسه که به مناسبت افتتاحیه پژوهشکده مطالعات زنان تشکیل شده بود، جمعی از مدیران، اساتید حوزه و دانشگاه، جمع انبوهی از زنان مومن، فرهیخته و تاثیر گذار یزد حضور داشتند.
محورهای سخنرانی:
یک؛ نقش عالمان دین در پاسبانی از دین
دو؛ خطرات دین داری در عصر حاضر
سه؛ ضرورت حمایت از مقوله آموزش و پژوهش زنان در عرصه مطالعات دینی
@nasirigilani_ir
#آیا_زن_از_استخوان_کج_آفریده_شده_است؟
آفریده شدن حواء از استخوان دنده آدم در برخی از روایات ناسره انعکاس یافته و این امر زمینه نکوهش زنان را فراهم آورده است. به این معنا که گفته می شود چون زنان در اصل آفرینش خود از #دنده_چپ آفریده شده اند، بنا بر این ناراستی و نادرستی در صفات و رفتار آنان را نباید دور از انتظار دانست!
زن از پهلوی چپ شد آفریده کس از چپ هرگز راستی ندیده!
بازکاوی ریشه راهیافت این دست از احادیث در میراث روایی ، نشان می دهد که این مدعای ناصواب نخست در #تورات منعکس شده و از طریق یهود در میان مسلمانان رواج پیدا کرده است.
بر این اساس، در سِفر تكوين در لابلاى داستان آفرينش آدم مى خوانيم :
« ويكى از دنده هايش را گرفت و گوشت در جايش پر كرد . و خداوند آن دنده را كه از آدم گرفته بود زنى بنا كرد و وى را به نزد آدم آورد . و آدم گفت : همانا اين است استخوانى از استخوان هايم و گوشتى از گوشتم از اين سبب نساء ناميده شود زيرا كه از انسان گرفته شد .»
باری ، ریشه این دست از نگاه های ستم آلود به زنان ، برخی از #روایات_مجعول است که منبع آنها را باید اسرائیلیات و روایات برساخته از سوی یهود دانست که در منابع اسلامی راه یافته است .
نظیر روایت ذیل که به #پیامبر_اکرم (ص) نسبت داده شده است:
« ان المرأة خلقت من ضلع و انك ان ترد اقامة الضلع تكسرها فدارها تعش بها . زن از استخوان آفريده شده است و تو اگر بخواهى آن را راست كنى خواهى شكست ، پس براى داشتن زندگى خويش با او همزيستى نما .»
در روایت دیگر در این باره چنین آمده است :
« إن المرأة خلقت من ضلع الرجل، فإن أردت تقويمها كسرتها و ان تركت انتفعت بها و استقامت . زن از استخوان پهلوى مرد آفريده شده است و اگر بخواهى راستش كنى آن را خواهى شكست و اگر رهايش سازى از آن بهره مند خواهى شد و در اين صورت زن به راستى خواهد گراييد.»
از سویی دیگر ، می دانیم که استخوان دنده حداقل دو ويژگى دارد:
نخست آن كه غالباً كج است؛ ديگر آن كه بسيار محكم و غير قابل انعطاف است ، به گونه اى كه راست كردن آن برابر با شكستن آن است.
حال در اين روايت زن به چنين استخوانى تشبيه شده است. مفهوم این سخن آن است زن موجودى است كژمدار و داراى اخلاقى سوء كه هرگز راستى را برنمى تابد و چنان در كژى و ناراستى خود انعطاف ناپذير است كه اصلاح آن برابر با نابود كردن او است !
حال بايد پرسيد اگر جنس زنان چنين است پس زنان بزرگ و نام آورى همچون #فاطمه و #مريم چه جايگاهى خواهند داشت؟ آيا اعلان شخصيت زن بسان استخوانى كه امكان تحول و تغيير ندارد به معناى جبر اخلاقى و جبلى بودن صفات نيست؟
اين در حالى است كه قرآن براى زن آفرينش برابر با انسان قايل شده و مرد و زن را آفريده شده از يك گوهر واحد مى داند.
از سویی دیگر، اهل بیت (ع) خود به نقد این دست از روایات روایت پرداخته و آنها را مردود اعلام کرده اند.
چنان که زرارة بن اعين مى گويد: از #امام_صادق (ع) درباره آفرينش حوّا سؤال شد و به امام گفته شد:
« گروهى از مردم عصر ما مى گويند : خداوند حوّاء را از آخرين استخوان پهلوى چپ آدم آفريد . امام فرمود : خداوند از اين گفتار منزه و مبرّا است . چه كسى اين سخن را مى گويد ؟ آيا خداوند متعال نمى توانست براى آدم همسرى بدون استفاده از استخوان پهلويش بيافريند ، تا راهى براى طعنه كسى هموار نشود كه بگويد وقتى حوّا از استخوان آدم باشد ، پس نكاح آدم در حقيقت نكاح با خود بوده است ؟! چه شده است اينان را! خداوند ميان ما و ايشان داورى كند».
برگرفته شده از کتاب #مکتب تفسیری_صدر_المتالهین، اثر #استاد_علی_نصیری
@nasirigilani_ir
خارج فقه جلسه ۱۲۴۱.mp3
9.83M
#خارج_فقه (سال سیزدهم)
🔸 #وسائل الشیعه #کتاب_الحدود_و_التعزیرات:
أَبْوَابُ حَدِّ الزِّنَا
🔹 جلسه: 1241
🗓 دوشنبه 17 اردیبهشت 1403
🔻مـبـاحـث ایـن جـلسـه:
1. ادامه بررسی فقهی روایات: «بابُ ثُبُوتِ التَّعْزِيرِ بِحَسَبِ مَا يَرَاهُ الْإِمَامُ عَلَى الرَّجُلَيْنِ وَ الْمَرْأَتَيْنِ وَ الرَّجُلِ وَ الْمَرْأَةِ إِذَا وُجِدَا فِي لِحَافٍ وَاحِدٍ أَوْ ثَوْبٍ وَاحِدٍ مُجَرَّدَيْنِ مِنْ غَيْرِ ضَرُورَةٍ وَ لَا قَرَابَةٍ وَ يُقْتَلَانِ فِي الرَّابِعَةِ»
2. مبحث مفصلی در باره فلسفه تاکید اسلام بر حجاب و پوشش نا محرمان
@nasirigilani_ir
✳️ پیشنهاد دو سنت دینی در فرهنگ عمومی
دو پیشنهاد که برای ارتقای معنویت در کشور بسیار مفید و موثر است، ارایه می گردد:
یک؛ سنت دعا در آغاز و پایان سفره
مسیحیان به رغم فقر سنت ها و شعائر دینی به دعای دسته جمعی در آغاز تناول غذا التزام ستودنی دارند.
این در حالی است که اسلام توصیه ها و دعاهای مخصوصی در این زمینه ارایه کرده است.
مناسب است بسم الله گفتن و خواندن دعایی کوتاه در آغاز و پایان تناول غذا به عنوان یک سنت موکد مورد تصویب نهادهای ذی ربط قرار گیرد.
اگر این امر در مراسم رسمی و ضیافت های عمومی نطیر ایام افطار و سحر در مضاجع شریف اهل بیت علیهم السلام رعایت شود، به صورت تدریجی میان مردم رواج خواهد یافت.
دو؛ سنت نماز شکر جمعی
عموم مردم نمار باران را می شناسند که پیام آن عجز و لابه به خاطر کاهش نزولات آسمانی است، اما وقتی مثل سال جاری بارش مستمر باران کشور را سیراب می کند، کسی در فکر شکر و سپاس نیست.
صدا و سیما به جای اهتمام به شکر الهی، یکسره از خسارت ها سخن می گوید که عمده آنها هم از کم گاری ها ناشی می شود!
اگر نماز شکر جمعی رواج یابد، مصداق گله خداوند نخواهیم بود که فرمود:
وَإِذَا أَنْعَمْنَا عَلَى الْإِنْسَانِ أَعْرَضَ وَنَأَىٰ بِجَانِبِهِ وَإِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ فَذُو دُعَاءٍ عَرِيضٍ
باید ادب بندگی را میان مردم نهادینه کنیم.
صبح صادق سه شنبه
بیست و پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳
نگارش در مسیر تهران
@nasirigilani_ir
خارج تفسیر جلسه ۱۹۱.mp3
9.17M
📚 #خارج_تفسیر (سال چهارم)
🔹 جلسه: 191
🗓 شنبه 22 اردیبهشت 1403
🔻مـبـاحـث ایـن جـلسـه:
1. ادامه تفسیر آیه شریفه «وَلَمَّا جَاءَهُمْ کتَابٌ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُصَدِّقٌ لِمَا مَعَهُمْ وَکانُوا مِنْ قَبْلُ یسْتَفْتِحُونَ عَلَی الَّذِینَ کفَرُوا فَلَمَّا جَاءَهُمْ مَا عَرَفُوا کفَرُوا بِهِ فَلَعْنَةُ اللَّهِ عَلَی الْکافِرِینَ» (بقره،89)
2. بررسی تفاوت کارکرد مفاد «مصدق لما معهم» در آیات قرآن
@nasirigilani_ir
✳️ روایتی درس آموز از ثامن الحجج (ع) در باره دعا
مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ أَبِي هَمَّامٍ إِسْمَاعِيلَ بْنِ هَمَّامٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا ع قَالَ: دَعْوَةُ الْعَبْدِ سِرّاً دَعْوَةً وَاحِدَةً تَعْدِلُ سَبْعِينَ دَعْوَةً عَلَانِيَةً.
- وَ فِي رِوَايَةٍ أُخْرَى دَعْوَةٌ تُخْفِيهَا أَفْضَلُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ سَبْعِينَ دَعْوَةً تُظْهِرُهَا .
متن:
دَعْوَةُ الْعَبْدِ سِرّاً دَعْوَةً وَاحِدَةً تَعْدِلُ سَبْعِينَ دَعْوَةً عَلَانِيَةً؛ گر چه دو روایت نقل شده اما مضمون و مفاد معنایی هر دو یکی است. ظاهراً عدد هفتاد موضوعیت دارد و نیز می تواند به معنای کثرت باشد که البته خلاف ظاهر است.
راز آن که دعای سرّی هفتاد بار برتر از دعای علنی دانسته شده، حداقل سه نکته است:
یک؛ دعای سرّی از ریاء و سمعه دورتر و بلکه بدور است و این امر بستر ساز اخلاص در دعا است.
دو؛ دعای سرّی نوعی گفت و شنود با خداوند محسوب می گردد که در هر جا و همه حال قابل تحقق است.
این امر خود از نوعی معیت با خداوند و باور به حضور او در سراسر زندگی حکایت دارد و از این جهت از مراتب بیشتری نسبت به دعای علنی برخوردار است.
سه؛ دعای سرّی بسان همه گام های معنوی سرّی در رشد و تعالی روحی و معنوی انسان اثر بیشتری می گذارد؛ زیرا همان گونه که در برخی از روایات آمده یکی از اسرار رشد و تعالی پنهان نگاه داشتن آن است.
اگر کسی می خواهد به درجات رشد و کمال برسد، باید کمتر به دنبال علنی کردن کار خود باشد.
راز آن که در برخی از روایات توصیه شده که از شهرت و آوازه بگریزید، همین نکته است.
سرّ آن که اولیای الهی از رمز و راز کار خود جز برای خواص گفتگو نمی کردند و به اصطلاح کتوم بودند، نیز همین نکته است.
برگرفته از کتاب «شرح کافی شریف» اثر در دست تدوین استاد علی نصیری
@nasirigilani_ir
سلام علیکم
یه بنده خدایی ازم پرسید اگه داخل قبرستان گلدونایی که دورانداختن رو برداره اشکال داره؟
یعنی از روی مزار برنداشته یه گوشه انداختن برداره.
علیکم السلام
اگر اعراض محرز شود؛ یعنی یقین حاصل شود که مالک آن گل و گلدان، آن را رها کرده و قصد دور ریختن آن را دارد، مجاز به تصرف است.
@nasirigilani_ir
علی نصیری
✳️ چالش های دین داری در عصر حاضر و مسئولیت عالمان دین این سخنرانی توسط آیت الله دکتر علی نصیری در س
می دانیم که بسیاری از همراهان مکرم مجال پیگیری فایل های صوتی را ندارند، با این حال به ویژه به حوزویان معزز توصیه می شود که این فایل صوتی استاد را استماع کنند که ایشان در آغاز آن می گوید آن چه در این جلسه بر زبان جاری می شود، یافتنی ها است که از دل برخاسته است.
کم نیستند از طلاب و گاه از فضلا که بعد از گذار عمری در حوزه هم چنان احساس سرگردانی دارند و نمی دانند خداوند چه جایگاه بی بدیلی به آنان ارزانی فرموده است.
این درس گفتار می تواند برای بسیاری از آنان رهکشا باشد.
May 11
📷 گزارش تصویری
✨ألسَّلاَمُعَلَيکِيَا فَاطِمَةَالمَعصُومِة(س)✨
💠 جشن میلاد کریمه اهل بیت(س)
و آغاز دهه کرامت
🎙با کلام:
آیتالله دکتر علی نصیری
🎙با نوای:
کربلایی محمد علی وطن خواه
📅 پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
⏰ همراه با نماز مغرب و عشاء
🕌 بلوار دهه فجر-آستان مقدس
امامزاده سید نصرالله (ع)
📲اطلاع رسانی فضای مجازی آستان
مقدس امامزاده سید نصرالله (ع)
🆔 @bargah_noor