✳️ تفسیر حدیث نبوی: طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ
أَخْبَرَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ أَبِيه عَنِ الْحَسَنِ بْنِ أَبِي الْحُسَيْنِ الْفَارِسِيِّ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ زَيْدٍ عَنْ أَبِيه عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّه (ص): طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ أَلَا إِنَّ اللَّه يُحِبُّ بُغَاةَ الْعِلْمِ
متن حدیث:
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّه (ص): طَلَبُ الْعِلْمِ؛
از این جهت می توان گفت که علوم از منظر چگونگی اکتساب دو نوع اند:
1. علوم اکتسابی؛ یعنی آن دسته از علوم که باید با تلاش و کوشش و حضور در درس و مدرسه دنبال شوند.
2. علوم اختصاصی؛ یعنی آن دسته از علوم که از مبادی متعارف بدست نمی آید و لزوماً مسبوق به تلاش و کوشش و حضور در درس و مدرسه نیست.
از نمونه های بارز آن رسول خدا (ص) است که به اذعان قرآن کتاب نخواند و خط ننوشت، اما مساله آموز صد مدرس شد: « وَمَا كُنْتَ تَتْلُو مِنْ قَبْلِهِ مِنْ كِتَابٍ وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ إِذًا لَارْتَابَ الْمُبْطِلُونَ» (عنکبوت، 48)
نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت به غمزه مسئله آموز صد مدرس شد
البته باید اذعان کرد که علوئم لدنّی و افاضه ای نیز چنان نیست که به صورت طفره و بدون تمهید مقدمات لازم فراهم گردد. به عبارت دیگر، درست است که در این دسته از علوم کوشش متعارف و درس و مدرسه لازم نیست، اما برای آن که چنین فیض و فوزی نصیب شخص شود، پیراسته ساختن باطن و پاک کردن اخلاق و و منش لازم است؛ چنان که قرآن تصریح می کند که در صورت تقواپیشگی خداوند علم را افاضه می فرماید: « وَاتَّقُوا اللَّهَ وَيُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ» (بقره، 282)
از سویی دیگر، علم در این روایت به صورت مطلق آمده و شأناً همه علوم را در بر می گیرد. البته با توجه به روایات دیگر در این زمینه و نیز قرائنی دیگر، می توان گفت که چند دسته از علوم به صورت تخصص یا تخصیص از اطلاق علوم خارج شده و مراد رسول خدا (ص) از طلب علوم این دست از علوم نیست:
یک؛ علومی که با ضرر و زیان دنیوی و اخروی همراه اند و زمینه ساز فسق، فجور و الحاداند؛ نظیر دانش سحر، دانش شراب سازی، دانش قتل و غارت و ...
دو؛ علومی که لغواند؛ یعنی دانستن آنها هیچ فائده عقلایی بر آنها مترتب نیست و در برابر باعث تضییع عمر و وقت انسان می شوند؛ برخی از علوم نظیر دانستن اشعار عرب جاهلیت و انساب ملل مختلف از این نوع اند. اشاره روایت نبوی «ذَاكَ عِلْمٌ لَا يَضُرُّ مَنْ جَهِلَه ولَا يَنْفَعُ مَنْ عَلِمَه» به این دسته از علوم است.
فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ؛
اعلام وجوب فراگیری علم که این گونه صریح و قاطع از سوی پیامبر اسلام (ص) بیان شده است، از دو جهت قابل توجه است:
1. این اعلام در دورانی از زبان بزرگ ترین پیامبر خداوند اعلام شد که نه تنها حجاز، بلکه بسیاری از مناطق جهان در جهل و تاریکی مطلق یا نیمه مطلق بسر می بردند. تاریخ تحولات علمی در جهان به ویژه در غرب نشان می دهد که رشد علمی مسلمانان در ایجاد روح علم و نشاط علمی و در نتیجه در تولات علمی چشمگیر جهان بسیار موثر بوده است. بسیاری از اندیش وران جهان اذعان دارند که رشد و بالندگی علمی در جهان پس از فتوحات اسلامی شکل جدی و اساسی به خود گرفت؛ آنان به ویژه به ورود مسلمانان به اروپا از طریق فتح اندلس اشاره دارند.
2. گفتار پیامبر با توجه به آن که آموزه های آن حضرت بسان قرآن جنبه جهانی و فرازمانی داشته و همه دوران ها را دربر می گیرد، ترسیم گر نگاه آن حضرت به ضرورت علم آموزی و نقش آن در رشد و بالندگی مسلمانان دارد. به عبارت روشن تر، در آموزه های دینی بر ضرورت عزت مداری و پیشگامی مسلمانان در همه عرصه ها و ممنوعیت سطوت و سلطه کافران بر مسلمانان تاکید شده است.
أَلَا إِنَّ اللَّه يُحِبُّ بُغَاةَ الْعِلْمِ؛
این امر خود از قداست علم و ارج و منزلت آن حکایت دارد که پیامبر اکرم (ص) برای دعوت مسلمانان به طلب علم، از عالی ترین روش دعوت که تاکید بر محبت الهی است، بهره می گیرد.
آموزه های دینی از وجود دو ساحت از رحمت و محبت الهی نسبت به بندگان سخن به میان آورده اند. ساحت محبت و رحمت عام که همه بندگان با هر نوع باور و رفتاری را دربر می گیرد و محبت و رحمت خاص که اختصاص به بندگان مومن و صالح دارد.
وقتی سایه رحمت خاص خداوند شامل هر بنده ای شود، تمام امور و شئونات او را پوشش خواهد داد و خداوند در تمام امور خُرد و کلان او به عنوان وکیلی تام و خیرخواه دخالت داشته و عالی ترین سطح دفاع از آن بنده را انجام خواهد داد؛ قرآن از این نوع از حمایت های الهی با عناوینی؛ همچون دفاع و ولایت یاد کرده است.
برگرفته از کتاب «تفسیر برگزیده کافی شریف» اثر استاد علی نصیری
🆔 @nasirigilani_ir
🌐 www.maref.ir
May 11
✳️ مردمی بودن تاثیرگذارین منش اخلاقی پیامبر اکرم (ص)
پس از گذار پانزده سده از تاریخ حیات رسول اکرم (ص) و به رغم ثبت و نگارش هزاران صفحه در ثنا و ستایش ایشان و با احتساب هزاران سخن ثبت ناشده در این عرصه، هنوز قله های فرازمند منش نورانی آن انسان الهی دور از دسترس قرار دارد!
نمی دانیم راز این عدم تناهی چیست؟!
وقتی خداوند که خود واجد همه فرازمندی ها و زیبایی ها در عرصه اخلاق است، خلق پیامبر محبوب خود را عظیم بداند، البته زبان ما الکن و قلم ما ناتوان می ماند!
از میان همه خوبی ها و خوب رویی های پیامبر اکرم (ص)، آن چه امروز بیش از هر زمان دیگر برای عالمان و مبلغان دین ضروری می نماید، مردمی بودن، خاکی بودن و در یک کلمه بی پیرایه بودن آن انسان آسمانی است.
همو که به رغم سرور کائنات بودن، تاکید داشت که تا زنده است هرگز خاک نشینی با مردم کوچه و بازار را رها نخواهد کرد.
لباس او از جنس لباس مردم، گفتگوی او در جمع از جنس گفتگوی مردم، نشست و برخاست او از جنس نشست و برخاست مردم و بلکه همه جلوات ظاهری حیات او، خاکی بودن و مردمی بودن را به تصویر می کشید.
باری، پیامبر اکرم (ص) هیچ گاه درب خانه خود را بر مردم نبست و میان خود و مردم حجاب و حاجب قرار نداد.
دیدار و گفتگو با او نیاز به هیچ قرار و مدار پیشین و انتظار چندین روز و ماه و سال نداشت، همه وقت میسر در خانه و یا در مسجد در میانه مردم حضور گرم و کریمانه داشت.
در هیچ گزارش تاریخی نیامده است که کسی از دور یا نزدیک به شوق گفت و شنود با آن حضرت آمده باشد و با درب بسته و چهره خسته روبرو شده باشد.
آن چنان شوق همراهی و همنشینی داشت که ناپاکان او را «اذن» نامیدند و ندانستند که به اذعان خداوند این صفت هنر دارد که مردمی بودن آن انسان پاک وش را آشکار سازد.
حال بیاییم حال و وضع کنونی خود را که مدعی استنان به سنت آن الگوی بی بدیل را داریم، مورد ارزیابی قرار دهیم.
درب خانه برخی از ما عالمان دین، به روی مردم بسته است!
به میزان مقام و منزلت علمی و اجتماعی، حجاب و حاجب ما را در هم پوشیده است!
برخی آن چنان عزیزیم که باید مرکبی راهوار ما را از درب خانه تا محل منبر و محراب و تا صقع درس و بحث، حتی اگر حرم باشد، همراهی کند!
مردم کوچه و خیابان که بماند، گاه خواص و اهالی فضل و فضیلت باید مدت ها صف انتظار لحظه ای گفت و شنود با ما را تذوق کنند!
چرا تا این حد گران جان شده ایم؟!
آیا با چنین منش غیر مردمی برخی از ما، دیگر می توان هم چنان روزی را شهود کرد که اگر فتوایی از گوشه حوزه ای به دوری نجف در تحریم تنباکو صادر شود، آن چنان در کاخ شهریار همایونی نفوذ کند که حتی زنان حرمسرا ظرف قلیان را در هم شکنند؟!
روی سخن با آن دست از عالمان پاک نهاد و پاک منش که هم چنان بر استمرار و استدامت سیره نبوی و بر سنت خاک وشی پای می فشارند، نیست، بلکه شکوا و شکایت متوجه آن دست از اهالی حوزه است که به خطا بزرگی و بزرگ وشی را در پس پرده ماندن تلقی می کنند!
ما در دورانی بسر می بریم که همه دست های ناپاک و پلید در درون و برون این سرزمین از هیچ تلاش و تکاپو برای بریدن مردم از علم و عالم دین فروگذار نمی کنند!
روزی نیست که در فضای مجاز و حقیقت از زشت جلوه دادن چهره عالمان و مبلغان دینی دریغ داشته باشند.
در چنین حال و هوای حیرانی بسیاری از مردم؛ به ویژه جوانان در شناخت راه از چاه، بار هدایت و تربیت بر دوش عالمان و مبلغان دینی سنگینی می کند.
در چنین عرصه ای باید با تمام وجود باور داشت که موثرترین راه برای تقویت پیوند مردم کوچه و خیابان با دین و عالمان دین، پایبندی کامل به سیره تابناک نبوی به ویژه ویژگی مردمی زیستن آن انسان الهی است.
خدایا! اخلاص و ارادت بی پایان ما را به محضر پر فیض و فوز پیامبر محبوب خود ابلاغ فرما و به ما توفیق پایبندی کامل و کافل به سیره تابناک ایشان ارزانی فرما!
بمنک و کرمک
علی نصیری
عصر روز پنجشنبه
بیست و نهم شهریور ماه ۱۴۰۳
در آستانه سالروز ولادت با سعادت رسول اکرم (ص)
@nasirigilani_ir
May 11
✳️ دشمنان خود را کوچک و خُرد نشماریم!
خبر شهادت جمعی از فرماندهان حزب الله مایه تاثر و تالم شد.
خداوند آنان را با شهیدان کربلا محشور فرماید!
متاسفانه قبل و پس از شهادت اسماعیل هنیه، صهیونیست های سفاک خسارت های تلخ و گزنده ای را متوجه جبهه مقاومت ساخته اند.
در برابر، هیچ ضربه قابل توجهی متوجه جبهه مخالف نشده است.
درست است که دشمن اخبار ضربات مقاومت را پنهان می کند، اما با این حال خسارت آنان در برابر خسارات جبهه مقاومت قابل مقایسه نیست.
پیوسته می شنویم که ساکنان خبیث اسرائیل در حال شادمانی اند و جمعیت انقلابی و شیعه در گوشه و کنار دنیا دچار حزن و تالم!
از دست دادن هر یک از فرماندهان و سرداران در هر کشوری خسارت بزرگ محسوب می گردد؛ زیرا برای تربیت آنان و رسیدن به قله فرماندهی سال ها تلاش و تکاپو انجام گرفته و تجربه ها اندوخته شده است، اما متاسفانه ما آن چنان که باید آن را خسارت تلقی نمی کنیم!
آیا کسی توانست جای خالی شهید فخری زاده و شهید قاسم سلیمانی را پر کند؟!
به رغم گستردگی حملات اسرائیل به ماشین، مقر و مراکز اجتماع فرماندهان بزرگ در چند ماه گذشته، چرا باید بیش از ده تن از تاثیرگذارترین فرماندهان حزب الله در یک ساختمان جمع شوند؟!
چرا کسی پاسخگوی این همه غفلت نیست؟!
حسب گزارش ها موساد برای انفجار پیجرها و بیسیم ها در قالب شرکت صوری و ... سال ها وقت گذاشته است.
همان طور که برای ترور شگفت آور شهید فخری زاده که بدون دخالت هیچ نیروی انسانی انجام شد، چند سال شبانه روز سرمایه گذاری کرد.
هنوز همه جوانب ترور شهید هنیه در قلب تهران آشکار نشده است!
چرا دشمنان را کوچک و ناچیز می انگاریم؟!
قرآن تاکید می کند که دشمنان شما لحظه ای از شما غفلت ندارند:
«وَإِذَا كُنْتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلَاةَ فَلْتَقُمْ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُوا فَلْيَكُونُوا مِنْ وَرَائِكُمْ وَلْتَأْتِ طَائِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّوا فَلْيُصَلُّوا مَعَكَ وَلْيَأْخُذُوا حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَيْلَةً وَاحِدَةً وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ كَانَ بِكُمْ أَذًى مِنْ مَطَرٍ أَوْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَنْ تَضَعُوا أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُوا حِذْرَكُمْ إِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُهِينًا؛
و چون تو در ميانشان باشى و برايشان اقامه نماز كنى ، بايد كه گروهى از آنها با تو به نماز بايستند و سلاحهاى خويش بردارند . و چون سجده به پايان بردند برابر دشمن شوند تا گروه ديگر كه نماز نخواندهاند بيايند و با تو نماز بخوانند . آنان نيز هوشيار باشند و سلاحهاى خويش بگيرند . زيرا كافران دوست دارند كه شما از سلاحها و متاع خود غافل شويد تا يكباره بر شما بتازند . و گناهى مرتكب نشدهايد هر گاه از باران در رنج بوديد يا بيمار بوديد سلاحهاى خويش بگذاريد ، ولى هوشيارانه مواظب دشمن باشيد . هرآينه خدا براى كافران عذابى خواركننده آماده ساخته است.» (نساء، 102)
آیا این رخدادهای تلخ نباید هوشیاری جبهه مقاومت را ده ها برابر سازد؟!
صبح صادق شنبه
سی و یکم شهریورماه ۱۴۰۳
همزمان با ولادت با سعادت پیامبر اکرم و امام صادق (علیهما آلاف التحیه و الثناء)
@nasirigilani_ir
May 11
استاد نصیری، افتتاحیه موسسه .mp3
29.94M
📣سخنرانی آیت الله نصیری
در مراسم افتتاحیه مجموعه فرهنگی موعود غدیر
موضوع: عبادت پیامبر رحمت صلی الله علیه و آله ودلسوزی آن حضرت در هدایت خلق
◀️ مجموعه فرهنگی موعود غدیر خم
🖼موسسه آسمان مهر منجی↙️
🆔 @Baranetrat
┄┅┅❅♥️❅┅┅┄
خارج فقه جلسه 1256 (اول مهر 1403)
آغاز سال تحصیلی 1403 – 1404
23- بَابُ حُكْمِ مَنْ زَنَى فِي الْيَوْمِ مِرَاراً
34374- 1- «2» مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ وَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ جَمِيعاً عَنِ ابْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَزْنِي فِي الْيَوْمِ الْوَاحِدِ مِرَاراً كَثِيرَةً قَالَ فَقَالَ إِنْ زَنَى بِامْرَأَةٍ وَاحِدَةٍ كَذَا وَ كَذَا مَرَّةً فَإِنَّمَا عَلَيْهِ حَدٌّ وَاحِدٌ فَإِنْ هُوَ زَنَى بِنِسْوَةٍ شَتَّى فِي يَوْمٍ وَاحِدٍ وَ فِي سَاعَةٍ وَاحِدَةٍ فَإِنَّ عَلَيْهِ فِي كُلِّ امْرَأَةٍ فَجَرَ بِهَا حَدّاً.
در روایت شیخ صدوق به جای «واو» «او» آمده است که معنای آن این است که ساعت واحد در حکم نقشی ندارد.
وَ رَوَاهُ الشَّيْخُ بِإِسْنَادِهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ «3»
وَ رَوَاهُ الصَّدُوقُ بِإِسْنَادِهِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ «4»
تخریج:
کافی، ج 7، ص 196 «باب الرجل يزوج أمته ثم يقع عليها|196|
من لا یحضر، ج 4، ص 30 « كيفية إجراء الرجم .|30|
« 5015 وروى علي بن أبي حمزة ، عن أبي بصير عن أبي جعفر ( عليه السلام ) قال : " سألته عن الرجل يزنى في اليوم الواحد مرارا ، قال : إن زنى بامرأة واحدة كذا كذا مرة فإنما عليه حد واحد ، وإن هو زنى بنساء شتى في يوم واحد أو في ساعة واحدة فإن عليه في كل امرأة فجر بها حدا " ( 2 ) .
تهذیب، ج 10، ص 37. كتاب الحدود 1 باب حدود الزنى|2|
سند: موثقه
دو طریق:
یک؛ مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى (العطار)، عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ (ابن عیسی الاشعری) عَنِ (الحسن) ابْنِ مَحْبُوبٍ (من اصحاب الاجماع) عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ (البطائنی) (واقفی) عَنْ (یحیی) أَبِي بَصِيرٍ (الاسدی)
دو؛ مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى (العطار)، عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ (ابن عیسی الاشعری) عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ (واقفی) عَنْ (یحیی) أَبِي بَصِيرٍ (الاسدی)
محل بحث: زنای غیر محصن با فرض تعدد در یک روز و عدم تخلل حد
در مساله سه دیدگاه وجود دارد:
دیدگاه اول: در هر صورت حد یک بار جاری می شود.
ادله:
یک؛ ظاهر آیه شریفه «الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا مِئَةَ جَلْدَةٍ» موضوع جلد زنا است و در آن قید مره یا تکرار نیامده است.
اشکال: اگر چنین است پس با تکرار زنا در دو یا چند روز هم باید یک حد جاری شود، در حالی که کسی قائل به این نظر نیست.
دو؛ برائت از حد بیش از یک مورد. قدر متیقن یک حد است و در مورد بیشتر شک داریم، اصل برائت ذمه می گوید که یک حد بیشتر لازم نیست.
اشکال: اصل در جایی است که دلیل نباشد. الاصل دلیل حیث لا دلیل علیه و در محل بحث دلیل داریم.
سه؛ اصل در حدود بر تخفیف است. مع ابتناء الحدود على التخفيف ولذا تدرء بالشبهة
اشکال؛ اصل در جایی است که دلیل نباشد.
چهار؛ تحقق تکرار با شهود ولوج و خروج دشوار است.
اشکال؛ فرض بحث در جایی است که زنا با همه لوازم آن محقق شده است.
پنج؛ زنا مثل حدث و خبث است که با تکرار آن یک وضو و یک غسل لازم است.
اشکال؛ با این فرض آیا با تکرار زنا در دو یا چند روز حد تکرار نمی شود؟!
میان حدث، خبث و تناول طعام در ماه مبارک با مورد زنا تفاوت است:
با تحقق یک حدث اکبر روح دچار تاریکی اکبر می شود و نیاز به غسل دارد و با تکرار حدث دیگر افزودن بر حدث یا تکرار سبب معنا ندارد؛ زیرا با همان یک بار حدث مسبب یعنی غسل لازم شده است. در باره حدث اصغر یا تناول غذا هم همین قادع جاری است. در این دست از موارد دیگر تکرار سبب معنا ندارد. نظیر سوزاندن یک خانه یا کشتن یک فرد است که دیگر تکرار در آن معنا ندارد.
اما زنا چنین نیست؛ هر زنا یک گناه و جرم محسوب می شود که باید با پیامدهایی در دنیا و آخرت همراه باشد؛ یعنی هر زنا یک سبب و عقوبت در آخرت و حد در دنیا پیامد و مسبب مستقل آن است. زنا از این جهت نظیر تخریب کردن بخش هایی از یک خانه و زخمی کردن بخش هایی از بدن یک فرد طی مراحل مختلف است.
شش؛ اجماع
اشکال: با وجود مخالفت شیخ صدوق و اسکافی چگونه اجماع منعقد می شود؟!
دیدگاه دوم: تردید و توقف (آیت الله گلپایگانی)
در صورتی که ندانیم موضوع حکم از نوع صرف الوجود یا طبیعت ساری است، اصل برائت جاری می شود.
👇👇👇
دیدگاه سوم: اگر با یک زن باشد، یک حد و اگر دو یا چند زن باشد، به تعداد آن زنان حد تکرار می شود.
(شیخ صدوق و اسکافی)
ادله:
دلیل اول: روایت امام باقر (ع)
اشکال: روایت دچار ضعف سند است به خاطر علی بن ابی حمزه بطائنی که از جمله سران واقفیه است.
پاسخ:
یک؛ روایت طبق نظریه تصحیح ضعیف نیست؛ زیرا:
1. بازتاب آن در سه کتاب از کتب اربعه دلیل اعتبار آن است.
2. در متن سند بزرگانی از جمله حسن بن محبوب وجود دارد و نقل اجلاء دلیل بر اعتباریک روایت است.
3. انحراف اعتقادی بطائنی دلیل بر رد همه منقولات او نیست.
برخی می گویند: «ضعف سند آن به خاطر عمل اصحاب قابل تدارک است.» «ألا ترى عمل الأصحاب بالخبر المعروف ( على اليد ما أخذت حتى تؤدي ) مع ضعف السند ، وحكي عن بعض الأكابر أن الراوي فيه أبو هريرة» (جامع المدارک) این راه حل قابل دفاع نیست؛ زیرا عموم فقهاء به این روایت عمل کرده اند.
دلیل دوم: رابطه میان موضوع و حکم رابطه سبب و مسبب است که با تحقق سبب مسبب به دنبال آن می آید. در محل بحث زنا سبب و جریان حد مسبب است و از این جهت با تکرار زنا باید حد تکرار شود. از این قاعده طبق نظر معصوم در مواردی که زنا با یک زن اتفاق افتاده خارج شده است و در موارد تکرر قاعده پابر جا می ماند. بلکه می توان گفت که با تکرار زنا در مورد یک زن آن هم در یک روز، عملا تعدد سبب اتفاق نیافتاده است.
این دیدگاه از هر جهت قابل دفاع است.
@nasirigilani_ir
به لطف الهی فایل متن درس خارج فقه و خارج تفسیر استاد مربوط به سال تحصیلی 1403 - 1404 آماده و در اختیار فضلای شرکت کننده در دروس ایشان قرار گرفت.
از این پس شرکت کنندگان در دروس استاد می توانند از طریق این دو متن، مباحث استاد را پیش از درس به عنوان پیش مطالعه و به هنگام درس به عنوان متن درسی پیگیری فرمایند.