eitaa logo
نماز اول وقت بخوانیم
3.1هزار دنبال‌کننده
71 عکس
983 ویدیو
220 فایل
@namazmt مرکز تخصصی نماز بانوی باحیا @banoy_ba_haya دعوت به نماز @d_b_namaz احکام نماز @ahkam_namaz سخنرانی‌کوتاه نمازی @sokhanrani_namaz ذکرهای نماز @navb111 محتوای نماز @navb112 عناوین کانال eitaa.com/96469/7162 ارسال بدون منبع ✅
مشاهده در ایتا
دانلود
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 26 ؛ داستان غدیر خم 2 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
۲۶ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه بیست و ششم است که توفیق داریم آیات امیرالمؤمنین در قرآن را با هم مرور کنیم. در جلسه قبل بیان شد که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در بازگشت از حجة الوداع وقتی به منطقه ‌غدیر خُم رسیدند جبرئیل نازل شد و این آیه را آورد : «یا أَیهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَیكَ مِن رَّبِّكَ وَ إِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ» ای پیامبر آن پیامی را که خدا به تو گفته به مردم برسان که اگر این کار را نکنی وظیفه رسالت خود را کامل نکردی. یعنی تمام ۲۳ سالی که سختی و رنج‌ ، جنگ‌ ، هجرت و خونِ دل خوردی ناتمام خواهد ماند و آنها بی‌حاصل می‌شود. معلوم می‌شود خیلی پیام مهمی بوده که این گونه خداوند پیامبرش را تهدید کرده است. پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله به کسانی که همراه با ایشان در کاروان بودند دستور توقف دادند و پیکی را فرستادند که کسانی که در منزلگاه‌های بعدی قرار دارند‌ ، برگردند و کسانی که در منزلگاه‌های قبلی قرار دارند‌ ، خودشان را به منطقه ‌غدیر خُم برسانند. گرما از آسمان و زمین می‌بارید و هوا به قدری گرم بود که برخی در سایه شترهایشان نشسته بودند و برخی قسمتی از عبا را زیر پایشان و قسمتی را بالای سرشان قرار دادند تا از شدت گرما بر آنها کاسته شود. در ذهن همه این سؤال ایجاد شده بود که در وسط این بیابان پیامبر اکرم با ما چه کار دارند که دستور توقف دادند؟ پیامبر دستور دادند که از جَهازِ شترها یک منبر مرتفع و بلند بسازند‌ ، خود حضرت بالای این جهاز شترها رفتند و امیرالمؤمنین علیه السلام هم با خودشان بردند. خطبه‌ی طولانی در فضائل امیرالمؤمنین علیه السلام خواندند و یادآوری کردند کمالات و خوبی‌های امیرالمؤمنین را به مردم و دست علی ابن ابیطالب را بالا بردند و فرمودند که : «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِی مَوْلَاهُ» هر که من رهبر و سرپرست او هستم این علی رهبر و سرپرست او از این به بعد خواهد بود و فرمودند : «إِنْ لَمْ أُبَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیَّ فِی حَقِّ عَلِیٍّ فَمَا بَلَّغْتُ رِسَالَتَه‏» اگر من این پیام را در ‌شأن امیرالمؤمنین نرسانده بودم که ایشان جانشین من بعد از من خواهد بود و فضائل او را برای شما نشمرده بودم. من به وظیفه رسالتی که خدا بر دوشم گذاشته عمل نکرده بودم. یعنی تمام ۲۳ سال رسالتِ من ناتمام مانده بود. بعد این دستور را دادند که «فَلْیُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ وَالْوالِدُ الْوَلَدَ إِلى‏ یَوْمِ الْقِیامَةِ» هر یک از حاضران باید این پیام را به غائبان برسانند و پدران متن سخنرانیِ من را به پسرانشان برسانند تا روز قیامت. حالا یک سؤال : آیا تا الان متنِ خطبه غدیر را یک بار خوانده‌ایم؟ حتماً یک بار بخوانید و برای فرزندان و دانش آموزانِ‌‌تان که در سنین دبیرستان هستند واجب کنید این متن خطبه را بخوانند و برای اینکه ذوق و شوق‌شان بیشتر شود یک جایزه خوبی برایشان در نظر بگیرید تا به وظیفه خودمان که پیامبر بر دوشمان گذاشته عمل کرده باشیم تا در روز قیامت شرمنده پیامبر نشده باشیم. در رابطه با «آیه ابلاغ» باز هم با هم گفتگو خواهیم کرد.
۲۷ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه بیست و هفتم است که آیات فضیلت امیرالمؤمنین در قرآن را با هم دوره می‌کنیم. در جلسه قبل بیان شد که پیامبر خدا از طرف خدا مأموریت پیدا کرد تا به مردم این پیغام را برساند که امام بعد از من و رهبر جامعه‌ی مُسلمین علی بن ابیطالب علیه السلام است و خداوند در آیه ۶۷ سوره مائده پیامبرش را تهدید کرد که «وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ» اگر این کار را انجام ندهی رسالت خودت را به سرانجام نرساندی. پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله در ۱۸ ذی‌حجه سال دهم هجرت در جمع حاجیان این پیغام را به مردم رساندند و بعد از آن واقعه به امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند : «وَ لَوْ لَمْ أُبَلِّغْ مَا أُمِرْتُ بِهِ مِنْ وَلَایتَكَ لَحِبَطَ عَمَلِی» اگر من این پیغام را نمی‌رساندم تمام ۶۳ سال عبادت من تمام رنج‌هایی که برای احیای دین و پیشرفت اسلام کشیده بودم از بین می‌رفت و خداوند برای آنها به من پاداشی نمی‌داد. و فرمودند : اگر کسی در روز قیامت خدا را ملاقات کند در حالی که رهبری و سرپرستی تو را نپذیرفته باشد اعمال خوبِ او حبط خواهد شد. همان‌طور که انسانی تمام ثروتش را در حساب بانکی‌ قرار می‌دهد و یک رفتار اشتباه انجام می‌دهد‌ ، آن رفتار اشتباه سبب می‌شود که بانک پول‌های او را مسدود کند. یعنی او پول در حسابش دارد ولی امکان برداشت ندارد. پیامبر اکرم در روز عید ‌غدیر خُم بعد از اینکه سخنرانی‌شان تمام شد هنوز مردم متفرق نشده بودند که ایشان با صدای بلند فرمودند : «اَللّهُ أَکْبَرُ عَلى اِکْمالِ الدِّیْنِ وَ اِتْمامِ النِّعْمَةِ وَ رَضِىَ الرَّبِّ بِرِسالَتِى وَ بِالْوِلایَةِ لِعَلِىٍّ مِنْ بَعْدِى» الله اکبر که دین کامل شد و نعمت تمام گشت و خدا راضی شد که من پیامبر شما باشم و علی بن ابیطالب علیه السلام بعد از من رهبر شما باشد. فرمودند : الآن آیه ۳ سوره مائده نازل شده که «اَلْیوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِینَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیكُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَكُمُ الْإِسْلاٰمَ دِیناً» پیامبر عزیزمان درباره این روز فرمودند : «یَومُ ‌غدیر خُم أفضَلُ أعیادِ اُمَّتی» برترین عید امت من روز عید ‌غدیر خُم است. یعنی از عید فطر‌ ، عید قربان و روز جمعه‌ ، برتر است و بالاتر است. پس بیشتر از آن عیدها‌ ، در عید ‌غدیر خُم شیرینی و غذا بدهید‌ ، به دیدار برادران دینی‌تان بروید‌ ، عیدی بدهید‌ ، لباس زیبا بپوشید‌ ، لبخند بزنید و از مردم گِره گشایی کنید. علی در عرش اعلا بی‌نظیر است علی بر عالم و آدم امیر است پیامبر رو به مردم کرد و فرمود چه عیدی برتر از عید غدیر است.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 27 ؛ داستان غدیر خم 3 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آیا نوشابه کوکاکولا بخوریم یا نه ؟ آیا نظر امام صادق علیه‌السلام را در این مورد می‌دانید؟
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 28 ؛ داستان غدیر خم 4 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
۲۸ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه بیست و هشتم است که آیات امیرالمؤمنین در قرآن را با هم دوره می‌کنیم. قبل از بیان آیه‌ی جدید می‌خواهم واژه «منافق» را تعریف کنم. منافق یعنی دو رو. کسی که در ظاهر مسلمان است ولی در باطن کافر است. در ظاهر اعلام دوستی می‌کند‌ ، در باطن با اسلام و مسلمین دشمنی می‌کند. خداوند در قرآن و پیامبر اکرم در روایات نشانه‌های منافق را برای مردم توضیح ‌دادند‌ ، چون بسیاری از مردم مُنافقین را نمی‌شناختند به آنها اعتماد می‌کردند. پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله فرمودند : یا علی! اگر با شمشیر به بینی مؤمن بزنی با تو دشمن نمی‌شود و اگر دینارهای طلا به پای منافق بریزی با تو دوست نخواهد شد. «لا یحِبُّکَ اِلاَّ مُؤمِنٌ وَ لا یبْغِضُکَ اِلاَّ مُنافِقٌ» تو را دوست ندارد مگر مؤمن‌ ، با تو دشمنی نمی‌کند مگر منافق. اهل سنت از ابوسعید خُدری نقل کردند که ما مسلمانان‌ ، منافقین را با اعلان دشمنی آنها به امیرالمؤمنین علیه السلام و بغضی که نسبت به امیرالمؤمنین ابراز می‌کردند‌ ، می‌شناختیم. پیامبر اکرم در خطبه غدیر اعلام فرمودند : «لِعِلْمى بِقِلَّةِ الْمُتَّقینَ وَ كَثْرَةِ الْمُنافِقینَ» من می‌دانم در بین یارانم افراد زیادی وجود دارند که منافق هستند و رهبری امیرالمؤمنین را نخواهند پذیرفت. بعد از اینکه پیامبر فرمودند : «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌ مَوْلَاهُ» منافقین لبخند زدند‌ ، دست دادند و تبریک گفتند‌ ، رهبری علی بن ابیطالب علیه السلام را ولی خشم و غضب خودشان را مخفی کردند. یکی از منافقین به نام «حارثِ بنِ نُعمان» یا «نُعمانِ بنِ حارث» روبروی پیامبر قرار گرفت و گفت : ای محمد صلی الله علیه و آله تو به ما گفتی به یکتایی خدا ایمان بیاورید‌ ، به رسالت و پیامبری من ایمان بیاورید‌ ، ما قبول کردیم. به ما گفتی نماز بخوان و روزه بگیر‌ ، قبول کردیم. به ما گفتی حج به جا بیاور و ما حج به جا آوردیم ؛ حالا پسر عمویت را رهبر ما کردی. آیا این از طرفِ خودت هست یا از طرفِ خدا؟ پیامبر عزیزمان سه بار فرمودند از طرف خداست. او با خشم و غضب از محضر پیامبر دور شد گفت این چیزی که محمد صلی الله علیه و آله می‌گوید حق است من نمی‌توانم بپذیرم. «اللّهُمّ إِنْ کَانَ مَا یَقُولُهُ مُحَمّدٌ حَقّاً فَأَنزِلْ عَلیَّ حَجَراً مِنَ السَّماء!» خدایا سنگی از آسمان بیار و بر سر من بکوب تا من بمیرم ولی رهبری علی بن ابیطالب علیه السلام را نبینم اگر محمد صلی الله علیه و آله دروغ می‌گوید او را عذاب کن. به سمت شترش رفت و سوار شد. مردم دیدند که سنگی از آسمان آمد و بر سر او خورد و در جا مُرد و از شتر به زمین افتاد. آیه اول سوره معارج نازل شد «سَأَلَ سَائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ لِّلْكَافِرِ‌ینَ لَیسَ لَهُ دَافِعٌ» کسی درخواست عذاب کرد او کافر بود و به ظاهر خودش را مسلمان نشان می‌داد. یعنی او منافق بود و کسی نتوانست او را از عذابِ الهی نجات بدهد. علمای شیعه و برخی از علمای بزرگ اهل سنت مثل ثَعلبی‌ ، آلوسی‌ ، سیوطی و قُرطبی‌ ، این آیه را درباره‌ی امیرالمؤمنین علیه السلام می‌دانند که خدا بر مُنکر ولایت امیرالمؤمنین که نفاق خودش را آشکار کرد در دنیا عذاب فرستاد و او را به جهنّم واصل کرد.
۲۹ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه بیست و نهم است که آیات فضیلت امیرالمؤمنین در قرآن را با هم دوره می‌کنیم. آیه ‌ای را که امروز تقدیم‌تان می‌کنم آیه ۴۶ سوره اعراف است. «وَ عَلَی الْأَعْرافِ رِجالٌ یَعْرِفُونَ کُلًّا بِسِیماهُمْ» در روز قیامت بین بهشت و جهنّم یک تپه‌ای قرار دارد به نام «اَعراف» که بر روی این تپه دو گروه می‌ایستند. گروه اول گناهکارانی هستند که هنوز بهشتی یا جهنمی شدن آنها مشخص نشده و آیه ۱۰۶ سوره‌ی توبه می‌گوید کسانی هستند که امید به رحمتِ خدا دارند تا به واسطه رحمتِ خدا بهشتی شوند یا اینکه می‌ترسند به خاطرِ گناهانی که کردند خدا آنها را به جهنّم بیندازد. «وَ آخَرُونَ مُرْجَوْنَ لِأَمْرِ اللهِ اِمّا یُعَذِّبُهُمْ وَ اِمّا یَتُوبُ عَلَیْهِمْ» پس گروه اول‌ ، گناهکاران هستند. اما گروه دومی که بر «اَعراف» حاضر می‌شوند چه کسانی هستند؟ سلمان فارسی می‌گوید : من بیش از ده بار از زبان مبارک پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شنیدم که به علی بن ابیطالب علیه السلام فرمودند «إِنَّكَ وَ الْأَوْصِیاءَ مِنْ بَعْدِكَ أَعْرَافٌ بَینَ الْجَنَّةِ وَ النَّار» تو و امامانی که بعد از تو بر امت من رهبری می‌کنند کسانی هستید که بر اَعراف می‌ایستید. «اِبنِ کوّاء» از آقا امیرالمؤمنین سؤال پرسید که آیه ۴۶ سوره اَعراف می‌گوید : «مردانی بر تپه‌ی اَعراف ایستادند که تمام اهل محشر را می‌شناسند» آنها چه کسانی هستند؟ امیرالمؤمنین فرمودند : «نَحْنُ نُوقَفُ یَوْمَ الْقِیامَةِ بَینَ الْجَنَّةِ وَ النَّار» ما امامان هستیم که آنجا می‌ایستیم و تمام کسانی که امامت ما را پذیرفتند و ما را یاری کردند با چهره‌هایشان می‌شناسیم و تمام کسانی که با ما دشمنی کردند آنها را هم می‌شناسیم. یارانِ خودمان را به سوی بهشت رهبری می‌کنیم‌ ، دشمنان خودمان را وارد جهنّم می‌کنیم. آقا علی بن ابیطالب علیه السلام در شورای شش نفره‌ای که طلحه و زُبیر‌ ، عبدالرحمانِ بنِ عوف‌ ، عثمان و سَعد بنِ اَبی وقّاص حاضر بودند و بعد از فوت عُمرِ بنِ الخَطاب مأموریت آنها تعیین خلیفه بود از آنها پرسید : شما را قسم ‌می‌دهم به خدا آیا شخصِ دیگری غیر از من می‌شناسید که پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله لقبِ «قَسیمُ الجَنَّةِ وَ النَّار» به او داده و او را قسمت کننده بهشت و جهنّم معرفی کرده باشند؟ همه آنها گفتند شخصِ دیگری را نمی‌شناسیم. پس آقا امیرالمؤمنین علیه السلام جزء اصحاب «اَعراف» است و قسمت کننده بهشت و جهنم. قَندوزی در کتاب «یَنابیعُ المَودّة» یک رباعی زیبایی را آورده که این صفت امیرالمؤمنین را توصیف کرده : عَلِیٌّ حُبُّهُ جُنَّة * قَسیمُ النّارِ وَ الجَنَّة علی بن ابیطالب محبتش سپر است در برابر آتش * او قسمت کننده بهشت و جهنّم است وَصِیُّ المصطفی حَقّاً * اِمامُ الاِنسِ وَ الجِنَّة جانشین حضرت مصطفی است * او امام انسان‌ها و جِنّیان است. از خدا می‌خواهم من و شما با محبت آقا امیرالمؤمنین وارد بهشت شویم.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 29 ؛ حضور در اعراف https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 30 ؛ پرهیز از فتنه https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
۳۰ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه سی‌ام است که آیات فضیلت امیرالمؤمنین در قرآن را تقدیم شما می‌کنم. در این جلسه آیه ۲۵ سوره اَنفال را بررسی می‌کنیم. که خداوند متعال می‌فرمایند : «وَ اتَّقوا فِتنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذینَ ظَلَموا مِنكُم خاصَّةً» «فتنه» به معنای امتحان و آزمایش هست و به معنای بلا و عذاب. این آیه می‌خواهد بگوید که وقتی امتحان الهی به سراغ شما آمد مواظب باشید عمداً با دستور خدا مخالفت نکنید که در این صورت گرفتار عذاب می‌شوید. هم ظالمانِ شما و هم کسانی که در این امتحان قرار گرفتند و سکوت کردند و بی‌تفاوت بودند. در رابطه با اینکه این فتنه‌ ، چه فتنه و امتحانی بوده بین مفسّران گفتگو شده و ما دو مورد آن را بیان می‌کنیم. یک. خود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وقتی آیه نازل شد توضیح دادند و فرمودند : بعد از اینکه من از بین شما می‌روم شما مورد امتحان قرار می‌گیرید که آیا علی بن ابیطالب علیه السلام را به عنوان رهبر بعد از من می‌پذیرید یا نه؟ اگر نپذیرید «فَكَأَنَّمَا جَحَدَ نُبُوَّتِی وَ نُبُوَّةَ اَلْأَنْبِیاءِ قَبْلِی» مانند آن است که پیامبری من و پیامبرانِ قبل از من را نپذیرفته اید و در آن صورت به بلا و گرفتاری بزرگی دچار خواهید شد. دو. اِبن عباس و حسنِ بصری بیان کردند که در جنگ جمل بزرگانِ اصحاب بدر در مقابل یکدیگر قرار گرفتند. یعنی در یک طرف‌ ، طَلحه و زُبیر بودند و در طرف مقابلش علی بن ابیطالب علیه السلام ، عمار یاسر و بزرگان دیگر. قبل از اینکه جنگ شروع شود علی بن ابیطالب علیه السلام با زُبیر گفتگو کرد و به او یادآور شد طبق فرموده پیامبر اکرم من حق هستم و اگر در مقابل من بایستی حتماً به آتش جهنّم دچار خواهی شد. زُبیر هم به لشکر عایشه برگشت و گفت من اعلام کنارگیری از جنگ می‌کنم و دیگر با علی علیه السلام نخواهم جنگید و این جمله را گفت : «مَا شَعَرْتُ أَنَّ هَذِهِ اَلْآیةَ [نَزَلَتْ فِینَا] إِلاَّ اَلْیوْمَ» سال‌های سال می‌خوانیم که «وَ اتَّقوا فِتنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذینَ ظَلَموا مِنكُم خاصَّةً» نمی‌دانستیم این آیه در رابطه با امروز است که خداوند ما را امتحان می‌کند که ببیند در مقابل نفسِ و جان پیامبر صلی الله علیه و آله می‌ایستیم یا او را یاری می‌کنیم. پس «فتنه» در این آیه منظور امتحان مردم است که آیا با امیرالمؤمنین هستند یا در مقابلشان قرار می‌گیرند که اگر کسانی روبروی حضرت قرار بگیرند به بلا و گرفتاری بزرگ دچار خواهند شد.
۳۱ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه سی و یکم است که آیات فضیلت امیرالمؤمنین در قرآن را با هم دوره می‌کنیم. قبل از بیان آیه جدید این نکته را خدمت‌تان عرض کنم. حضرت نوح علیه السلام طبق آیات قرآن ۹۵۰ سال برای هدایت مردم زحمت کشید‌ ، تمسخر دید‌ ، جسارت شد‌ ، کتک خوردند‌ ، این همه آزار و اذیت دید و در مقابل صدها سال زحمتی که برای احیای دین خدا کشید به مردمش گفت من هیچ پاداشی از شما نمی‌خواهم «إِنْ أَجْرِی إِلَّا عَلَى رَبِّ الْعَالَمِینَ» مزد من را خود خدا به من می‌دهد. در قرآن آمده پیامبران دیگر مثل حضرت هود‌ ، صالح‌ ، شعیب و لوط علیهم السلام همین جمله را بیان می‌کردند و هیچ یک از پیامبران الهی از مردم درخواست مزد نکردند. تنها پیامبری که در آیات قرآن آمده از مردم مُزد و پاداش طلب کرد حضرت محمد صلی الله علیه و آله بود. ایشان در جمع یاران خودشان قرار گرفت‌ ، پیامبری که ۲۳ سال کم خوابی‌ ، هجرت‌ ، زخم زبان‌ ، تهمت و جنگ با دشمنان را تحمل کرد. شکمبه گوسفند به سر و صورت حضرت می‌ریختند و به ایشان جسارت می‌کردند. ایشان همه این‌ها را برای برپا شدن دین خدا تحمل کرد. حضرت در جمع اصحابشان فرمودند : خداوند برای من بر گردنِ شما حقی قرار داده اگر آن را بیان کنم «فَهَلْ أَنْتُمْ مُؤَدُّوهُ؟» آیا شما آن حق را انجام می‌دهید و آن پاداش را به من می‌دهید؟ روز اول همه سکوت کردند. روز دوم همه سکوت کردند! روز سوم حضرت باز هم همین جمله را از آنها پرسید و باز آنها حرفی نزدند. حضرت فرمودند : آن پاداشی را که شما باید به من بدهید نه طلا هست و نه نقره! نه خوردنی و نه نوشیدنی! یعنی حضرت حتی یک دانه خرما و یک لیوان آب هم در برابر این همه زحمت از آنها نخواست. آنها گفتند حالا که پاداشِ مادی طلب نمی‌کنی بگو آن را انجام بدهیم. حضرت فرمودند این آیه بر من نازل شده که «قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَیهِ أَجْراً إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى‏» به مردم بگو که من هیچ پاداشی را نمی‌خواهم مگر دوستی و محبت با نزدیکان. درباره اینکه «قُرْبا» و نزدیکان چه کسانی هستند که بر مسلمان‌ها واجب شده به آنها محبت و دوستی کنند دو نظرِ اشتباه وجود دارد : یک. هر مسلمانی به اقوام و خویشان خودش محبت و دوستی کند. این حرف باطلی است چون برخی از مسلمان‌ها اقوام‌شان دشمنان دین خدا هستند و باید با دشمنان خدا دشمنی کرد نه دوستی و محبت. دو. برخی گفته‌اند منظور قُریش هستند یعنی همه اقوام و خویشان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله این هم نظر باطلی است چون همین قریش بودند که جنگ بدر و اُحد را راه انداختند و نقشه قتل پیامبر را کشیدند. برخی از اقوام پیامبر مثل ابولهب‌ ، پیامبر را آزار دادند و در قرآن مورد لعن و نفرین قرار گرفتند‌ ، پس معلوم می‌شود این افراد نخواهند بود. امام صادق علیه السلام فرمودند چگونه این آیه را این‌طوری تفسیر می‌کنند که به همه قُریش محبت کنید در حالی که خداوند به پیامبرش خبر داد که او را از شرّ قریش نجات خواهد داد. «وَ قَدْ أَنْبَأَ اللَّهُ أَنَّهُ مَعْصُومٌ» بنابراین نظر دُرست درباره «قُرْبا» نه اقوام مسلمان‌ها هست و نه همه اقوام پیامبر اکرم. نظر درست را در جلسه بعد خدمت‌تان عرض می‌کنم.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 31 ؛ نزدیکان پیامبر 1 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 32 ؛ نزدیکان پیامبر 2 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d
۳۲ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه سی و دوم است که آیاتِ فضیلت امیرالمؤمنین در قرآن را با هم دوره می‌کنیم. در جلسه قبل بیان شد که در آیه ۲۳ سوره شوری پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله فرمودند : «قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی» من هیچ مزدی از شما نمی‌خواهم مگر محبت با نزدیکان. در آیه ۵۷ سوره فرقان هم آمده : «قُلْ ما أَسْئَلُكُمْ عَلَیهِ مِنْ أَجْرٍ إِلَّا مَنْ شاءَ أَنْ یتَّخِذَ إِلى‌ رَبِّهِ سَبِیلًا» من هیچ مزدی از شما نمی‌خواهم مگر کسانی که می‌خواهند راهی را به سوی خدا انتخاب کنند و به خداوند متعال نزدیک بشوند. پس معلوم می‌شود که کسانی که از نزدیکان هستند و ما باید به آنها محبت کنیم‌ ، کسانی هستند که محبت به آنها سبب نزدیک شدن ما به خداوند متعال خواهد شد. اِبن عباس می‌گوید : وقتی این آیه نازل شد ـ یعنی آیه ۲۳ سوره شوری ـ از پیامبر اکرم سؤال پرسیده شد «مَنْ هَؤُلَاءِ الَّذِینَ أُمِرْنَا بِمَوَدَّتِهِم‏» «قُرْبا» چه کسانی هستند که ما واجب شده به آنها محبت بکنیم؟ پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله فرمودند علی بن ابیطالب‌ ، فاطمه علیهما السلام و فرزندان آنها «قُرْبا» هستند. بنابراین پیامبر اکرم ، مصادیق «قُربا» را برای ما روشن و مشخص کردند. بسیاری از علمی اهل سنت مثلِ احمد بنِ حَنبل‌ ، بُخاری‌ ، سیوطی‌ ، حاکمِ حسکانی‌ ، زَمخشری هم تصریح کردند منظور از «قُربا» در آیه مودت‌ ، علی‌ ، فاطمه‌ ، حسن‌ ، حسین علیهم السلام هستند. پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله وقتی در سال اول هجرت وارد مدینه شدند با یهودیانِ اطراف مدینه پیمان بستند که برخلاف یکدیگر اقدام نظامی انجام ندهند و به یکدیگر خیانت نکنند‌ ، بلکه با صلح و صفا با یکدیگر زندگی کنند. در سال چهارم هجرت یهودیانِ بنی نظیر و در سال پنجم هجرت‌ ، یهودیانِ بنی قریظه به حضرت خیانت کردند و حضرت آماده جنگ با آنها شد. قبل از اینکه شمشیری کشیده شود و جنگ شروع شود آنها تسلیم شدند و اموال‌شان بدون خونریزی در دستان پیامبر اکرم قرار گرفت. در اصطلاح قرآن به این اموال می‌گویند «فَیء» و در آیه ۷ سوره حشر آمده : «ما أَفاءَ اللّه‌ُ عَلی‌ رَسُولِه‌ِ مِن‌ أَهل‌ِ القُری‌ فَلِلّه‌ِ وَ لِلرَّسُول‌ِ وَ لِذِی‌ القُربی‌» یعنی آن اموالی که بدون جنگ و خونریزی در دستان پیامبر قرار گرفته باید به مصارف ششگانه برسد. یکی از آن شش گروه «قُرْبا» هستند یعنی از آن اموال هم باید در دستان امیرالمؤمنین ، فاطمه‌ ، حسن و حسین علیهم السلام قرار بگیرد.
۳۳ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم سلام به شما معلم عزیز. جلسه سی و سوم است که آیات فضیلت امیرالمؤمنین را تقدیم‌تان می‌کنم. قبل از بیان آیه جدید می‌خواهم یک واقعه تاریخی را با هم دوره کنیم. در هفدهم ماه رمضان سالِ دوم هجرت در منطقه بدر‌ ، یک جنگی بین پیامبر و مُشرکان مکه اتفاق افتاد که به نام جنگِ بدر مشهور شد. تعداد مشرکان ۹۵۰ تا 1000 تا نفر بود و تعداد مسلمان‌ها ۳۱۳ نفر (یعنی تقریباً یک سوم). مشرکان مکه طبق نقلی ۲۰۰ یا ۴۰۰ اسب داشتند در حالی که مسلمان‌ها فقط دو تا اسب داشتند! تعداد شترهای دشمن ۷۰۰ تا بود در حالی که مسلمان‌ها ۷۰ تا شتر داشتند. مشرکان مکه غرق شمشیر و نیزه و سپر و کُلاه خود بودند در حالی که برخی از مسلمان‌ها حتی شمشیر هم نداشتند و با چماقی که از خانه آورده بودند می‌خواستند با مشرکان بجنگند. پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله وقتی تجهیزات و نفرات دشمن را دیدند به خداوند متعال عرضه داشتند : خدایا دشمنان تو با نِخوت و تکبر به سراغ پیامبرت آمدند تا او را نابود کنند. آن یاری‌ که به من وعده دادی برای من بفرست و ما را پیروز کن. «اَللَّهُمَّ فَنَصرُکَ الّذی وَعَدتَنی» نتیجه این جنگ این شد که مسلمان‌ها فقط ۱۴ تا شهید دادند در حالی که مشرکان ۷۰ کشته و ۷۰ اسیر دادند. فرمانده دشمنان «ابوجهل» بود که او هم به درک واصل شد. پیامبر اکرم دستور دادند که تمام کشتگان دشمن را داخل چاهی که در آن منطقه بود ریختند و حضرت با جنازه آنها سخن گفتند : خدای من به وعده‌اش عمل کرد و من را یاری کرد. آیا خدای شما هم به وعده‌اش عمل کرد؟! «هَلْ وَجَدتُّم مَّا وَعَدَ رَبُّكُمْ حَقًّا» و بعد رو به اصحابشان کردند و فرمودند : شما از آنها شنواتر نیستید! آنها تمام سخن‌های من را شنیدند. آیه ۱۳ سوره آل عمران در رابطه با جنگ بدر نازل شده که در جلسه آینده برایتان می‌خوانم و ارتباطش با آقا امیرالمؤمنین را بیان می‌کنیم.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرالمؤمنین در قرآن 33 ؛ جنگ بدر 1 https://eitaa.com/joinchat/2692940340C97cb7e742d