هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
📃برجام؛ ابزار سیاسی برای بسط بازار کشورهای اروپایی
🔸️توافقنامه برجام را می توان نمونه یک ابزار سیاسی برای بسط بازار دانست. در استراتژی تدوین شده از سوی اتحادیه اروپا در رابطه با ایران پس از توافق هستهای به صراحت تاکید شد که «برجام می تواند بازار ایران را مجددا به روی اروپا باز کند. ایران بازار بالقوه ای برای کالاهای باکیفیت اروپایی است»(Howitt, 2016). مقامات تجاری انگلیس پس از امضای برجام اعلام کردند که ایران پس از برجام «بزرگترین بازار جدید جهان طی دهههای گذشته برای ورود است» و تولیدکنندگان فرانسوی تعبیر «یک سرزمین جدید برای فتح» را برای بازار ایران به کار بردند (Economist, 21 April 2016)
🔸️به دنبال اجرایی شدن برجام، صدها هیئت تجاری اروپایی به ایران سفر کردند و رسانههای داخلی متعلق به طیف لیبرال سفر این هیئت ها را با آب و تاب فراوان پوشش دادند. اما چنانکه در استراتژی رسمی اتحادیه اروپا عنوان شده بود، این هیئت ها به دنبال بازاریابی برای فروش کالاهایشان بودند. بهمن ماه 1394 نیز حسن روحانی رئیس جمهور ایران طی سفری به ایتالیا و فرانسه مجموعا 34 سند همکاری با این دو کشور به ارزش بالغ بر 50 میلیارد یورو امضا کرد(خبرآنلاین، 09/11/1394)
🔸️بررسی آمارهای گمرک ایران نشان می دهد واردات ایران از کشورهای اروپایی در سال 1396 یعنی سال اجرای برجام نسبت به سال 1394 یعنی قبل از امضای برجام، جهش فوق العادهای یافت. برای نمونه، واردات از آلمان، از یک میلیارد و 672 میلیون دلار به 3 میلیارد و 72 میلیون دلار(83 درصد افزایش)؛ واردات از فرانسه، از 652 میلیون دلار به یک میلیارد و 763 میلیون دلار(170 درصد افزایش)؛ و واردات از ایتالیا، از 802 میلیون دلار به یک میلیارد و 426 میلیون دلار(77 درصد افزایش) رسید(اتاق بازرگانی ایران، 1398)
✏بخشی از کتاب در دست انتشار "دولت و بازار: الگویی پویا برای روابط متقابل"
@syjebraily
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
بهتر بود عنوان مطلب فوق را «بازار ربایی اروپائیان» میگذاشتند. در این ماجرا ربایش بازار عمدتا توسط اروپائیان انجام شد و بازارهایی را ربودند که پیش از این نه از آن چینیها که از آن تولیدکنندگان ایرانی بود.
کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
وقتی کردها و سیستانیها که تاجران واقعی و تاریخی و سنتی ایران زمین هستند تنبیه شوند و به ناحق عنوان قاچاقچی بگیرند و عدهای سوداگر تاجر شوند، از پنجره رانت، آقازاده میبارد و جوانان کرد یخ میپیمایند و سیستانیها خاک!
✍ کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
📢 مصاحبه با معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
https://b2n.ir/174388
🔸چرا پایین بودن قیمت انرژی تبدیل به مسئله اول اقتصاد ایران شده است و خیلی از مسائل مهم از یاد رفته است. قیمت حاملهای انرژی در ایران ارزان است، اما چه کسی و چرا این مسئله را بزرگ میکند؟ من میتوانم برای شما واقعیتهای دیگری را بشمارم که هیچ وقت در ایران بزرگ نمیشوند. مثلاً چرا موضوع تغییر در سیاستگذاری در صنعت خودروسازی کشور جدی گرفته نمیشود؟
***
🔸خصوصیسازی به بحرانهای کارگری و تعطیلی کارخانهها میانجامد و آزادسازی به شورش که سیاستگذار را به سمت راهکارهای آسان اما نادرست هدایت میکردند. اندیشه رایج اقتصادی سیاستگذار را به سمت راهحل ساده یعنی آزادسازی قیمت سوخت و خصوصیسازی سوق میدهد نه راهکار اساسی انضباط مالی و شفافیت.
***
🔸سیاستگذاران با بحران دستاورد روبهرو هستند. وقتی پاسخهای درست از دل سیستم اداری بیرون نمیآید، استیجاری تصمیم گرفته میشود. میگویند حالا که این طور اجرا میشود، حداقل مردم را شاد کنیم!
🆔 @QasdWay
هدایت شده از دکتر علی سعیدی
با اینکه خیلی اهل توییتبازی نبودم، اما حسابی در توییتر داشتم که گهگاهی فضای آن را رصد میکردم. روز جمعه چندتا پست دربارۀ #شهید_سلیمانی گذاشتم و اکانتم از دسترس خارج شد. نه توییتر خیلی اهمیت دارد و نه من خیلی به آن کاری دارم، اما حواسمان باشد که بازیکردن در زمین دشمن همین است؛ هر وقت بخواهند و خلاف نظر آنها رفتار کنی بهراحتی «حذف»ت میکنند!
#مرگ_بر_آمریکا یک شعار متعصبانه و بیمنطق نیست، این شعار مبتنی بر تحلیلها و مطالعات بسیار جدی و دامنهدار است که بخشی از آن را در درس #اقتصاد_ایران مرور کردیم.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 نماهنگ | تریبون مقاومت
🔺️ مروری اجمالی بر خط مقاومت و ایستادگی ملت در چهل سال بیانات رهبر انقلاب در خطبههای نماز جمعه تهران
📥 سایر کیفیتها👇
http://farsi.khamenei.ir/video-content?id=44683
#یادداشت_تخصصی
#اقتصاد_دینی
@Allah4all
✳️ درآمد دین در آمریکا بیش از مجموع عواید گوگل و اپل است.
🔹هریت شروود (خبرنگار حوزۀ دین در نشریۀ گاردین)
براساس نتایج یک مطالعه، اقتصاد دینی در امریکا سالانه 2/1 تریلیون دلار درآمد دارد؛ یعنی بیش از مجموع عواید ده شرکت بزرگ فنآوری در این کشور. لذا این اقتصاد به لحاظ درآمدزایی پانزدهمین اقتصاد بزرگ در ایالات متّحدۀ امریکا است. یکی از تحلیلگران دانشگاه جورجتاون در واشنگتن میگوید اقتصاد دینی درآمدی بیش از مجموع عواید ده شرکت برجسته در حوزۀ فنآوری دارد؛ از جمله اپل، آمازون و گوگل.
🔸سهم اجتماعی-اقتصادیِ دین در جامعۀ امریکا
براساس تجزیه و تحلیلی تجربی، ارزش مؤسّسات دینی در امریکا 2/1 تریلیون دلار برآورد میشود. این مؤسّسات شامل تسهیلات بهداشت و سلامت، مدارس، مهدکودکها، خیریهها، رسانهها، کسب و کارهای مرتبط با حوزۀ دین، بازارهای فروش اغذیۀ حلال میشود. هزینههای برنامههای اجتماعی و انساندوستانه و دستمزد کارکنان و مخارجِ مجامع مذهبی نیز در زمرۀ مبلغ این ارزشگذاری قرار میگیرد.
@Allah4all
برایان گریم (Brian Grim) این را برآوردی محافظهکارانه میداند. او میگوید بیش از 344 هزار مجمع مذهبیای که در سراسر امریکا وجود دارند، مجموعاً صدها هزار پرسنل دارند و کالا و خدماتی به ارزش میلیاردها دلار خریداری میکنند.
طبق گزارشها، بیش از 150 میلیون نفر از مردم امریکا، یعنی تقریباً نیمی از جمعیت این کشور، عضو مجامع و گروههای مذهبی هستند. با این که تعداد این افراد رو به کاهش است، اما با این حال در طی پانزده سال گذشته، مجموع پولی که نهادهای دینی صرف برنامههای اجتماعی کردهاند، سه برابر شده و به 9 میلیارد دلار رسیده است. از بین پنجاه خیریۀ برتر در امریکا نیز، بیست خیریه مذهبی هستند و مجموع عواید آنها 3/45 میلیارد دلار است. telegram.me/bayeganitabligh/4362
در این گزارش به بررسیِ «مرکز پژوهشهای پیو» اشاره شده که نشان میدهد در هفتۀ گذشته دو سوم از افراد مذهبی پول، اجناس یا وقت خود را وقف فقرا کردهاند. در حالی که اعانات اشخاصی که چندان مذهبی نیستند 41 درصد بوده است.
@Allah4all
برایان گریم و همکار او ملیسا گریم (Melissa Grim) از مؤسسۀ نیوزیوم (Newseum) در واشنگتن، از عواید دین در امریکا سه برآورد ارائه دادهاند. کمترین برآورد که 378 میلیارد دلار است، تنها عواید نهادهای دینی را لحاظ کرده است. برآورد میانه، یعنی 2/1 تریلیون دلار شامل برآورد ارزش بازاریِ کالاها و خدماتی است که نهادهای دینی و کسب و کارهای مذهبی ارائه میدهند. بالاترین برآورد نیز که عواید دین را در جامعۀ امریکا سالانه 8/4 تریلیون دلار ارزیابی میکند، شامل درآمد آن دسته از خانوادههای امریکایی میشود که وابستگیهای مذهبی دارند.
در این تحلیل ارزش داراییهای مالی یا عینیِ گروههای مذهبی لحاظ نشده است. همچنین هزینۀ اتّفاقات منفیای که در بعضی جوامع مذهبی رخ میدهند، مثل سوءاستفادۀ بعضی روحانیان از کودکان، شیّادیها و احتمال این که فضاهای مذهبی به پایگاهی برای افراطیگری و خشونت تبدیل شده باشند در نظر گرفته نشده است.
نتیجهگیری تحلیل آن بود که بیشک حوزۀ دین جزء مهمّی از کلّ اقتصاد امریکا است و زندگی اکثریت مردم امریکا را تحت تأثیر خود قرار داده است.
dinonline.com/content/6691
مرجع تخصصی محتواهای #تبلیغ_بین_المللی_اسلام
@Allah4all
🆔 @QasdWay
محسن عزیزی:
تاملی بر قضاوت های ما درباره ماجرای سقوط هواپیما
فرایند مصاحبه گرفتن از داوطلبین وکالت خراسانی، در مشهد مقدس، امکان نگاه جدیدی به نوع تحلیل های ما درباره حوادثی از قبیل سقوط هواپیمای مسافربری داد
برای اولین بار، قوه قضائیه، امکانی را فراهم کرده است که پذیرش وکلا با تایید سه ارزیاب(یک حقوقدان، یک روحانی حقوقدان، و یک روانشناس یا مشاور) در فرایند مصاحبه، صورت پذیرد. البته مصاحبه یک بخش ماجراست. داوطلبین قبلا آزمون کتبی داده اند و پس از مصاحبه نیز فرایند گزینش همچنان ادمه دارد.
این یک فرصت ویژه برای من بود تا هم پیرامون مسائل حقوقی اطلاعاتی از اساتید کسب کنم و هم شناختی از وکلای آینده به دست آورم
در این فرصت مغتنم، یکی از سوالاتی که از برخی داوطلبین پرسیدم این بود که اگر شما موکل فردی شوید که با اقدام او هواپیمای مسافربری سقوط کرد، چه فرایندی را طی میکنید؟
هدف من از طرح سوال، البته، مسائل حقوقی آن نبود، بلکه ارزیابی واکنش هیجانی یا منطقی داوطلبین مدنظرم بود
اما آنچه عایدم شد، بیش از آن بود
یکی از داوطلبین بسیار هیجانی شد و گفت آخه چطور ممکنه کروز رو از مسافربری تشخیص نده؟!
خب، این پاسخ، برای من که ارزیاب بودم، واقعا پاسخی منفی قلمداد میشود، به همان نسبت که پاسخ داوطلب دیگری که با هیجانی از نوع دیگر گفت خب چاره ای نداشته!
این رد کردن هیجانی، برای من ارزیاب (در خصوص قوه تحلیل داوطلب) همان حکم آن تایید هیجانی را دارد
در قرآن کریم و روایات داریم که اگر درباره چیزی علم نداریم، توقف کنیم. یعنی قبل از تحقیق، نه رد کنیم و نه تایید
آنچه عایدم شد چیزهای زیادی بود
یکی از داوطلبین تحلیلهای زیبایی ارائه داد. او گفت:
باید شرایط کشور در آن موقعیت بررسی شود
باید تهدیدهای دشمن را تحلیل کنیم.
باید این مورد بررسی شود که آیا آن فرد، خطاکار بوده و به عمد و با علم به اینکه مسافربری بوده این هواپیما را زده، یا تعمدا زده ولی مطمئن شده که کروز است، یا تردید کرده و در موقعیت شک، باید تصمیم میگرفته(آن هم در زمان کم). یک تصمیم سخت: شاید کروز نباشد و مسافرینی کشته شوند، و شاید کروز باشد و تعداد بسیار بیشتری کشته شدند. او همچنین گفت باید ببینیم آیا واقعا حمله سایبری در کار بوده یا خیر، یا اینکه آیا کسی در داخل مسئول بوده که پروازها را لغو کند و اگر نکرده و باید میکرده چرا نکرده؟
خلاصه اینکه از اینکه می دیدم وکلای آینده ای ان شاءالله خواهیم داشت که سطحی نگر نباشند، واقعا خوشحال شدم
به این فکر کردم که چطور میشود جان ۱۷۶ نفر عزیز از دست رفته ما، با احتمال اشتباه شرکت بوئینگ، نتوانست موجی ایجاد کند، ولی با احتمال خطای سپاه توانست!
شاید برای برخی، جان این عزیزان مهم نبود، مهم این بود که اشتباه از کجا نشات گرفته است...
محسن عزیزی
مشهد مقدس، ۲۷ دیماه ۱۳۹۸
http://eitaa.com/islamic_psychology
https://ble.im/islamic_psychology
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سبک آموزش انگارههای #لیبرالیسم در دانشگاههای امروز دنیا!
حتما ببینید...
🆔 @QasdWay
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚘تحلیل های پشت فرمونی🚘
📢#قسمت_اول📢
#خودرو🚗 ۱
#ادامه_دارد...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
کانال تحلیل های اقتصادی قصد
@qasdway
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚘تحلیل های پشت فرمونی🚘
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
کانال تحلیل های اقتصادی قصد
@qasdway
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
سخنان یک مغز کوچک زنگ زده را میتوانید در این لینک بخوانید.
http://otaghiranonline.ir/news2/30638
محمود سریعالقلم که گاه در قامت یک استاد سکولار دانشگاه و گاه در قامت مشاور سیاسی رؤسای جمهوری ظاهر میشود که یدککش نئولیبرالیسم در ایران هستند و احتمالا گاه هم تدوین کننده سخنرانی بعضی از همین رؤسای جمهور.
اینبار البته گربه ایشان بر چهار پای دیگر بر زمین رسیده است. با مشاهده استدلالهای محکمی که جریان انقلابی در نفی نگاه نئولیبرال در توسعهیافتگی آورده است ایشان تلاش کردهاند توجیهی جدید بتراشند.
این که کشورهایی مثل چین، کره جنوبی و ژاپن غلیرغم عدم تبعیت از گزارههای نئولیبرال چگونه توسعه یافتهاند؟
اینکه این کشورها نئولیبرال نیستند را البته این افراد تا چندی پیش منکر میشدند و فریاد نئولیبرالیسم را در قامت ژاپن اسلامی سر میدادند اما حال که بر ملا شده که نمیتوان این کشورها را در زمرۀ ایدهآلهای آنها بر شمرد، عامل دیگری را مستمسک قرار داده اند و آن هم استبداد است.
میگویند آنچه موجب توسعه چین و کره و امثالهم شده، استبداد است. البته این خود جای تعجب دارد که ایشان رویکردی به جز رویکرد نئولیبرال را در این کشورها پذیرفتهاند (که مجبور شدهاند بپذیرند) اما در مقام تبیین، این عامل را به سخیفترین شکل ممکن تحلیل میکنند و تلاش میکند در خفای این عامل (که البته نادرست هم تحلیل شده) انگاره رقابت و آزادی (که تخیلی بیش نیست) را معرفی کنند و بگویند: استبداد چین، استبدادی است که در اقتصاد به عوامل اقتصادی اجازه رقابت میدهد. این که ایشان از این تعریف پارادوکسیکال منفجر نمیشوند برای منطقیون البته جای تعجب دارد. اما در هر صورت با یک عقب نشینی تاکتیکی، گونه ای از استبداد را پذیرفتهاند که میتواند توسعه آور باشد!
اما آنگاه که به تحلیل غرب آسیا (به تعبیر ایشان خاورمیانه) روی میآورند، دوباره کلاه عزای ما چقدر بد هستیم را بر سر میگذارند و منطقه ما را حاوی استبدادی «بد» معرفی میکنند. استبدادی که ملت ها را تحقیر میکند. ایشان پا را از این هم فراتر میگذارند و حضور مردم در راهپیماییها در این منطقه را واکنشی به تحقیری میدانند که حاکمان مستبد و فاسد بر آنها تحمیل میکند.
ایشان محمدرضا پهلوی را فردی در اندیشه مدرنیسم تلفی میکنند که خوی استبدادی موجود در ساختار حاکمیتی و فرهنگی ایران اجازه نداد که او اندیشهاش را پیاده کند. البته این را با چاشنی کمی انتقاد به پهلوی (و همچنین تقدیر از بعضی خدمات پهلوی) آمیخته است تا به مخاطب این القاء سطحی را داشته باشد که «من هم با سلسله پهلوی موافق نیستم».
و نهایتا برنامه چینی و کرهای توسعه را مناسب برای منطقه ما نمیداند و دوباره انگاره های تخیلی نئولیبرال را دامن میزند.
القاء این نوشتار چیزی جز این نیست که انقلاب اسلامی ایران، دنبالهای برای استبداد پهلوی است با این تفاوت که حاکمان جمهوری اسلامی (که از قضا در نگاه ایشان مستبد مینمایند) اندیشه مدرنیسم را هم ندارند و لذا همان اندک امیدی که در محمدرضای پهلوی وجود داشت نیز در این حکومت وجود ندارد.
معالاسف این تحلیلهای زنگ زده مبنایی میشود برای آموزش دانشجویان در دانشگاهی چون دانشگاه شهید بهشتی و نتیجه آن چیزی نیست جز تربیت ارتشی برای نگاههای زنگزده نئولیبرال.
ایشان باید پاسخگو باشند که:
از ابتدای دهه ۱۳۷۰ تا کنون کدام دسته از آموزهها در اقتصاد ایران پیاده شده است؟
مدیران اقتصادی ایران چه کسانی بودند و کدامیک از آنان قرائت انقلابی از اقتصاد را در ایران پیاده سازی کردهاند.
کدام کتب اقتصادی در دانشگاههای ایران تدریس شده و فارغالتحصیلان رشته اقتصاد در ایران و البته ایرانیانی که در غرب درس خواندهاند و مسئولیتهای اقتصادی در ایران را بر عهده گرفتهاند، عضو کدام مکتب اقتصادی هستند؟
مردم ایران در راهپیماییهای خود علیه کدام استبداد قیام کردهاند؟ علیه استبداد آمریکایی که کاتالیزورهای آنها شماها بوده اید یا علیه انقلاب اسلامی (که شما آن را مستبد میدانید؟)
آقای سریعالقلم، بدانید که نئولیبرالیسم زنگار کهنگی و عدم شایستگی علمی گرفته است. رزمندگان دفاع مقدس و فرزندان آنها از جنگ نظامی بازگشتهاند و بیسوادی شما را به طور محرز و آشکار در ایران فریاد میزنند.
پس وقت آن رسیده است که کت و شلوار دانشگاه را بیرون بیاورید و به جای آن رخت نظامیان آمریکایی بپوشید که لیاقت تفکرتان همان لباس استبدادی است.
«مرگ بر آمریکا» در ایران یعنی مرگ بر تفکری که آموزههای استبدادی آمریکا را در ایران ترویج میکند.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
بحرانی که هر لحظه عمیقتر میشود و مسئولان ما که همچنان در قرنطینهاند.
زنگنه کجایی؟ دقیقا کجایی؟
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
بسم الله
🗝به عقب برنمیگردیم! [بخش اول]
دکتر #علی_سعیدی
⛔️بگذارید ابتدا کمی دربارۀ وضع موجود و ادامۀ روند فعلی «سیاهنمایی» کنم، بعد به مسئلۀ اصلی بحث که جهش تولید است میپردازم.
🔹 رشد اقتصادی نه ماهه اول امسال منفی ۷/۵ درصد بوده، رشد بدون نفت هم صفر درصد! امید میرفت که بازار شب عید بتواند مقداری وضعیت را بهتر کند که مسئلۀ کرونا پیش آمد و بازار شب عید تعطیل شد. درنتیجه، اولین گروه ضررکننده، کارگران روزمزد و خردهفروشانی بودند که خرج سال خودشان را از شب عید در میآوردند.
🔹 در مرحلۀ بعد، وقتی خردهفروشها ورشکست شوند، توزیعکنندهها و تولیدیها ورشکست میشوند ودرنتیجه یا مجبور به اخراج کارگران خود میشوند یا اینکه توان پرداخت حقوق آنها را نخواهند داشت و این عده به جمع زیاندیدگان اضافه می شوند.
🔹 بعد از این، وقتی شرکتها و اصناف در اول تیر حسابهای مالی خود را به دولت ارائه دهند و معلوم شود که بسیاری از آنها زیاندهاند و اساسا مالیاتی نمیتوانند بپردازند مشکل ابعاد گسترده تری پیدا خواهد کرد.
🔹 میدانید که حدود یک سوم بودجه دولت از نفت و یک سوم هم مالیات است. یک سوم دیگر هم از فروش داراییهای دولت و استقراض تامین می شود. نفت که هم به خاطر تحریمها و هم به خاطر قیمت پایین آن منتفی است! مالیات هم با این بحران کرونا از دست رفته است. آن یک سوم دیگر هم در شرایط عادی کاملاً محقق نمیشد چه برسد به الان.
🔹پس دولت با بحران مالی مواجه میشود و با همین دستفرمان جلو برویم، در ششماهۀ دوم سال بعد، دولت توان پرداخت حقوق کارکنان خود را هم ندارد! پس کارکنان دولت که این روزها از بحران اقتصادی مصون ماندهاند، حداکثر تا شش ماه دیگر به جمع زیاندیدگان می پیوندند!
🔹مسائل سیاسی داخلی را هم در نظر بگیرید مثلاً اینکه سال آخر دولت است و احتمالا دعواهای میان مجلس و دولت هم داغ خواهد شد. بحث تحریمها و جنگ اقتصادی و جنگ رسانهای و جنگ روانی هم که از قبل بود! آن زمانی که بحرانی نداشتیم برای ما بحران درست می کردند حالا که بحران هم داریم باید منتظر ضربات هولناک آنها باشیم!
🔹 بحران جهانی هم برخلاف سال ۲۰۰۸ که صرفاً محدود به بازارهای جهانی میشد و زیان چندانی به ما نرساند، این بار در بخش واقعی اقتصاد رخ داده است و فعلا نمونۀ اولش، کاهش قیمت نفت و شاخصهای اقتصادی در اروپا و آمریکاست.
🔻 با این اوضاع واحوال، چه بخواهیم و چه نخواهیم، سال آینده به لحاظ اقتصادی سال بسیار سختی خواهد بود.
🔹خیلیها الان دارند روی دولت فشار می آورند که مثلا خسارت واحدهای صنفی را جبران کند؛ یا به اقشار ضعیف و آسیبپذیر کمک کند؛ یا مواد بهداشتی و بیمارستانی و... به اندازۀ کافی و به صورت رایگان یا با هزینه بسیار پایین به دست مردم برساند؛ اینها هم بارهای اضافی است که ورشکستگی دولت را تسریع میکند.
🔹دولتی که در حالت عادی خسته و دست بسته عمل می کرد حالا چه توقعی از آن هست که بتواند اوضاع را مدیریت کند؟!
🔹به نظر میرسد روند فعلی مواجهه با کرونا، صرفا به تاخیرانداختن و تشدید یک بحران اقتصادی است که حداکثر شش ماه آینده فراگیر میشود و بسیار بیشتر از کرونا شیوع پیدا خواهد کرد! آن وقت با قرنطینه و محدودیتهای رفت و آمد هم نمیتوان جلوی این بهمن را گرفت.
⚪️ تکیه به راهحلهای شناختهشده و رایج که این روزها در رسانهها شنیده میشود در بهترین حالت میخواهد ما را به دو ماه پیش برگرداند! یعنی زمانی که کرونا نبود! اما یک سوال: آیا دو ماه پیش اوضاع اقتصادی خوب بود؟
⚪️ اگر برگردیم دو ماه پیش، دوباره میگوییم وضعیت اقتصادی مساعد نیست و باید قدرت خرید مردم را بهاندازۀ سال گذشته برگرداند! اما اگر برگردیم سال پیش هم باز همین حرف را خواهیم زد! یعنی ته ایدهها و راهکارها این است که در ماشین زمان، به عقب برگردیم! و این واقعیت اگر درست باشد یعنی در همۀ این سالها عقبگرد کرده ایم و فرصتسوزی!
❗️یادمان هم باشد که دشمن دارد گام به گام جلو میآید. اگر آرمان امروز ما برگشت به دو ماه پیش باشد، پس سه ماه آینده آرزو خواهیم کرد که به امروز برگردیم! و امروز برای سال آینده، چقدر آرمانی و ایدئال خواهد بود!
❓حالا چه کار باید؟!
📢 به خاطر این است که چاره ای جز #جهش_تولید نداریم. جهش تولید با راهکارهای عادی امکان پذیر نیست. راهکارهای عادی حتی در وضعیتهای عادی هم عملیاتی نشده است!
[پایان بخش اول]
🆔 @QasdWay
طرح مقابله اقتصادی با کرونا.pdf
187.9K
طرحی که یکی از دانشجویان من به همراه دوستان خودش برای مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا فراهم کرده است.
از آقای تهرانی تشکر میکنم که در این زمینه فکر می کنند.
امیدوارم اقتصاددانها وارد معرکه شوند.
دانشجویان جوان کارشناسی و ارشد اینقدر زیبا فکر میکنند. امیدوارم بزرگترها هم به میدان بیایند و به این جوانان کمک کنند.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت اول...
تقریبا یک ماه است که ماجرای کرونا مطرح شده است. من نگاهی به شاخص های جهانی در حوزه بازار سرمایه بازار انرژی داشتم. خیلی جالب بود که تاریخ 29 بهمن ماه خاطرتان هست که اعلام شد که کرونا وارد ایران شده است. خیلی عجیب است که شاخص های بازار سرمایه دقیقا از همان روز سقوطشان شروع می شود.
مثلا شاخص داو جونز که سهام شرکتهای عمده آمریکایی هست که در بورس نیویورک مبنای سنجش ارزش سهام هست از آن روز تا امروز نوزده درصد افت ارزش پیدا کرده است.و شاخص اس اند پی همینطور دقیقا نوزده درصد افت کرده است. شاخص ftse۱۰۰ را هم من مرور می کردم. شاخص سهام عمده بازار لندن هست که این شاخص هم در این مدت ۲۳ درصد کاهش پیدا کرده است. از همه اینها مهم تر از همین تاریخ ۲۹ بهمن تا به امروز قیمت انرژی یک کاهش بسیار عمده ای پیدا کرده است قیمت نفت روز 29 بهمن حدود 60 دلار بوده است الان که داریم صحبت می کنیم سبد اپک ۳۳ دلار است. سبد های دیگر مثلا WTI از سبد ما هم قیمت آن پایین تر است.
این ها حکایت از یک اتفاق می کند اتفاقی که من بعد از جنگ جهانی دوم مشابه آن را ندیدم به این شدت ما بحران هایی را داشتیم در حوزه ی اقتصاد در جنگ جهانی دوم و بعد از آن بحران هایی را که در نیمه دوم قرن بیستم داشتیم علی الخصوص بحران حذف پشتوانه طلایی دلار که نیکسون رقم زد و عملا حجم عمدهای از داراییهای دنیا را یکباره دزدید. بحران نفتی دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۹۰.
ولی هیچ کدام شبیه این نیست ما البته بحران ۲۰۰۸ آمریکا را داشتیم که دومینو وار کشور های اروپایی را تحت شعاع خود قرار داد و ضربه زد ولی این ماجرا خیلی برای من عجیب است یعنی روند افت شاخص روند افت قیمت ها یعنی اولین باری است که همه جهان به یک باره دارد تعطیل می شود.
یعنی ما در هیچ کدام از بازه های زمانی حتی در دوره ی جنگ جهانی دوم نداشتیم جهان تعطیل بشود این اتفاق ویژه است و به نظر می آید که خیلی جدی تر از این است که الان به آن می پردازیم بحثی که من بنا است عرض کنم حکمرانی اقتصادی کشور است طبیعتا من وقتی می خواهم به این مسئله بپردازم کمی جدی تر باید به این مسئله نگاه کنم. یک گله و شکایتی دارم از مجموعههای مدیریتی و رسانه ای کشور که به شدت به وجوه پزشکی کرونا متمرکز هستند. از این جهت که توجه کنند به سلامتی مردم خوب است و لازم هم هست ولی آنقدر این توجه زیاد شده است که ذهن سیاست گذاران و ذهن مردم ما از وجوه اقتصادی کرونا منحرف شده است.
به عبارتی ما سیاست تعطیل سازی را به جای سیاست ایمن سازی در پش گرفتیم در حالی که بعضی کشور ها هستند که رفتند سراغ ایمن سازی و این تعطیل سازی کشور الان سه هفته طول کشیده است من خاطرم هست وقتی که می گفتیم با تعطیل کردن اقتصاد مخالف هستیم عده ای می گفتند یک هفته دو هفته این ماجرا طول می کشد من شاهدم این بود که سه ماه قبل از آن ماجرای چین شروع شده بود و هنوز تمام نشده است این ماجرا که شروع شده است احتمالا سه چهار ماه طول می کشد و اقتصاد ما کشش این را ندارد که سه چهار ماه این فرآیند فعلی را دنبال کنیم. لذا باید بریم سراغ سیاست های ایمن سازی بجای تعطیل کردن اقتصاد و امیدوارم که بعد از نوروز هم متخصصین ما تلاش کنند این سیاست ها را بیابند هم سیاست گذاران ما به این مسئله اندکی توجه داشته باشند.
مسئله اقتصادی کرونا خیلی مهم است من یک شاهد برای شما بیاورم همین استراتژیست های امریکایی وقتی می خواهند امریکا را معرفی کنند شرایط امروز آمریکا را خیلی شبیه شرایط نیکسون می دانند و ترامپ را تالی تلو و جانشین نیکسون می دانند نیکسون چه کسی بود؟ فردی بود که در نیمه دوم قرن بیستم قماری در اقتصاد انجام داد که برای چهل پنجاه سال یک تنفس مصنوعی جدی داد به اقتصاد آمریکا زمانی که برتون وودز را شکست و طلا را از پشتوانه ی دلار حذف کرد و گفت ما تعهدی نداریم که به پشتوانه ی دلاری که در سراسر دنیا منتشر شده است طلا به کشور ها بدهیم بعضی کشور ها هم که شاکی شدند نیکسون به آنها گفت بروید هر جا در دنیا می خواهید مبادله کنید دلار با آن کالا بخرید...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت دوم...
ما منتظر چنین قمار جدی در اقتصاد آمریکا بودیم اقتصاد آمریکا نزدیک بیست تریلیون دلار بدهی دارد. یعنی اینکه دلاری که منتشر کرده اوراقی که منتشر کرده است در خارج از آمریکا دارد مبادله می شود این بدهی را من سال ها است که منتظر هستم که جبران کند چطور می تواند جبران کند با خرید اوراق سرمایه خود و دیگران از خارج کشور و با فروش جدی تولیدات خود یعنی باید به تعادل برساند این حجم بدهی خودش را.
بهترین راهکاری است که آمریکا می تواند داشته باشد در دنیای امروز دیگر جنگ به آن معنا نیست آمریکا باید کار دیگری را رقم بزند باید کاری کند ارزش سرمایه ها در سراسر دنیا کاهش پیدا کند.
این سیاست کرونا ممکن است یک بیماری باشد که هست من هیچ اشکالی به این ندارم. ممکن است وجوه جنگ بیولوژیک هم داشته باشد. ولی وجوه جدی جنگ اقتصادی هم دارد اما من هنوز ندیدم برای مثال وزیر اقتصاد را تقریبا از شروع کرونا تا الان من در اخبار ندیدم.
وزیر صنعت و معدن حضور بسیار کمرنگی درفضای رسانه ای دارد و صرفا و صرفا وزیر بهداشت با نگاه پزشکی البته ایشان داروساز است که احاطه ی جدی بر فضای رسانه ای کشور پیدا کرده است و این باعث شده است که وجوه اقتصادی مسئله دیده نشود.
ما خیلی تلاش کردیم این را منتقل کنیم که اقتصادی که الان داریم در آن قرار میگریم ویژه است. این ماجرایی که الان دارد رخ می دهد تعطیلی نظام واردات ما حتی نظام صادرات ما، سه چهار ماه دیگر خودش را نشان می دهد و آن موقع هست که من خیلی نگران بازیابی جدی و واقعی اقتصاد هستم.
لذا من به نظرم می آید که یک وجه از حکمرانی اقتصاد کشور در شرایط کرونا این وجه توجه به کسب و کار ها است که بسیار هم مهم است من هم نکاتی دارم و اگر فرصت شد عرض می کنم اما وجه مهم تر آن وجه اقتصاد بین الملل است بحرانی جهانی که دارد رخ می دهد چه تبعاتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت و ما چطور می توانیم این تبعات را کاهش بدهیم یا حتی استفاده کنیم برای جهش اقتصادی این نیاز به این است که اتاق های فکر اقتصادی کار کنند اما بعضی از ایده ها را دارم عرض می کنم ببینید چین چطور از همین بحران ماهی گرفت من قائل به این نیستم که چین بحران را به وجود آورد اما قائل به این هستم که با هوشمندی تمام چین تلاش کرد حجم سرمایه خودش را افزایش بدهد حجم دارایی خودش را افزایش بدهد با کاهش ارزشی که در سبد نظامات تولیدی خارجی در چین اتفاق افتاده بود از این فضا سعی کرد بهره ببرد ما چطور می توانیم از این فضا اولا متضرر نشویم ثانیا شکست بدهیم؟ نکته ی دیگر هم دارم علی الخصوص در حوزه انرژی.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت سوم ...
عربستان سعودی این چند وقت تهدید کرده است که حجم تولید نفت خود را افزایش می دهد و صرفا تهدید عربستان سعودی وجود داشته است و البته تهدید روسیه مبنی بر عدم کاهش عرضه نفت. اقتصاددان مرسوم همه دارند می گویند که این دو عامل باعث شده است که قیمت نفت حدود 30 ـ40 دلار کاهش پیدا کند من سوال می پرسم که اگر صرفا تهدید این دو کشور می تواند اینقدر روی سبد انرژی اثر بگذارد ما به عنوان بزرگترین دارنده ی انرژی دنیا چرا از ظرفیت اقتصاد سیاسی خودمان استفاده نمی کنیم برای برگرداندن قیمت؟ آیا ظرفیت اقتصاد سیاسی عربستان بیش از ماست؟ یعنی آقای زنگنه را در روزهای اخیر مشاهده فرمودید؟
جایی فقط در مصاحبه اجلاس اوپک شاید مثلا کمتر از ده ثانیه فقط همین آقای زنگنه به عنوان سکان دار انرژی ایران در قیمت گذاری الان دارد چه کند؟
آقای ظریف من صرفا دیدم یک صحبت تلفنی با وزیر خارجه صربستان داشته است که آنها گفتند ما حاضریم ماسک و... به شما بدهیم آقای ظریف به عنوان سکان دار حوزه ی سیاسی کشور ما در مذاکرات اقتصادی در چنین شرایطی که همه مرزهای اقتصادی ما را بستند در چه حالی هست؟ من این سوال جدی دارم وزیر اقتصاد ما در حال چه فعالیتی هست برای برون رفت از بحران در سطح بین الملل؟
البته من در یکی از دو روز اخیر دیدم خیلی تشکر می کنم بعضی از مسئولین ما مثل آقای همتی و آقای نوبخت را دیدم که تلاش هایی را برای جبران برخی از شکست ها در حوزه کسب و کارها انجام دادند.
البته ما می دانیم که در بحران بین المللی این خیلی عمیق تر و جدی تر هست در چنین فضایی ما چه باید بکنیم من یکی دو آمار به شما می دهم : ما رشد اقتصادی مان تا قبل از کرونا با نفت منفی ۷ درصد بوده است بدون نفت حدود صفر بوده است. رشد منفی ۷ درصدی یعنی نزدیک به یک میلیون بیکاری حالا شما فرض کنید این رشد منفی ۷ درصدی ما در صورت ظاهر شدن پیامدهای کرونا چه شرایطی خواهد داشت؟ در این شرایط ما تقریبا صادرات غیر نفتی ما هم در یک ماه اخیر صفر شد. ما نزدیک 50 میلیارد دلار صادرات نفتی داشتیم که تقریبا در سال گذشته به صفر نزدیک شد! 50 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی. اگر این هم صفر بشود یعنی تولید ما به ازا این 50 میلیارد دلار نیز صفر می شود. این 50 میلیارد دلار یا باید مردم خودمان مصرف کنند که ما شرایط مصرفی این را نداشتیم که صادر می کردیم وگرنه اصولا عادت ما ایرانی ها بر این نیست که وقتی تولیدی را مصرف می کنیم صادر کنیم یا این 50 میلیارد دلار می خواهد متوقف بشود. اندازه اقتصاد ما 500 میلیارد دلار است یعنی 10درصد از اقتصاد ما هم از اینجا می خواهد افت کند من پیش بینی ام این است که ظرف دو سه ماه آینده با یک رشد اقتصادی منفی 20 تا 25 درصد مواجه بشویم یک چنین رشد اقتصادی یعنی یک چهارم اندازه کشور ما می خواهد کم بشود برای این چه تدبیری داریم.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت چهارم ...
من گفتم همه ی افت شاخص های اقتصادی از روزی رخ داد که آقای جهان پور اعلام کرده اند که در ایران کرونا آمده است. نکاتی دارم نسبت یه این ماجرایی که رخ داده است توسط آقایان و به نظرم باید خیلی جدی تر بررسی شود. ما در اقتصاد می گوییم این انتظارات است که همه متغیر ها را رقم می زند. چطور انتظارات رها در درست چند پزشک است؟! اینها چند واحد خرد و کلان بین الملل گذرانده اند که همه مقدرات کشور را دارند رقم می زنند؟
من خواهشم از روز اول این بوده است بارها نوشتم آن هم این است که اینها باید سکان بحران کرونا را به دست مجموعه ای متشکل از اعم از پزشکان، اقتصاددان ها، سیاستمداران، مسئولین امنیتی کشور و مسئولین مختلف حوزه سیاست گذاری کشور قرار دهند.
در این فضا ولی هرچه الان شما پیچ رسانه را باز می کنی فقط کرونا پزشکی است. بوریس جانسون آمد اعلام کرد که پزشکان ما می گویند تعطیلی مضرتر است به حال سلامت تا عدم تعطیلی بالاخره یک کشور اینطور دارد عمل می کند ترکیه هیچ کدام از آمار را منتشر نمی کند بعضی از کشور ها هستند در نظام رسانه ای اعلام کرونا دارند دقت های جدی به خرج می دهند جوانب مختلف آن را می بینند. من این سوالات جدی را دارم که آقایان باید به آن جواب بدهند اقتصاد ما الان دست چه کسی است دقیقا در شرایط بحرانی البته پیشنهاد هایی هم دارم من قائل هستم که این شرایطی هم که با آن مواجه شدیم می تواند یک فرصت خوبی هم برای اقتصاد ما باشد.
ما از دهه هفتاد شروع کردیم نظام درمان خودمان را به شدت خصوصی سازی کردیم یعنی بیمارستان های خیریه ما هم شبه خصوصی شده اند بعضی بیمارستان های دولتی ما هم خصوصی شده اند رشد بخش درمان اساسا در بخش خصوصی شکل گرفت نتیجه شده است اینکه یک بخش دولتی بسیار لاغر که الان وجود دارد در فضای درمان کشور و اصلا کشش پاسخگویی به مسائل درمان کرونا را ندارد در یک شهری مثل قم دو بیمارستان در تهران سه چهارتا بیمارستان در شیراز یکی دو بیمارستان در حالیکه هرکدام از این شهرها دهها بیمارستان دارد که اصلا در خدمت این بخران نیستند. این بهترین فرصت هست برای اینکه این بخش خصوصی به مجموعه دولتی اضافه بشود. بخشی که با رانت شدید قانون گذاری ما از دهه هفتاد تا الان شکل گرفته است.
بخشی از نظام درمان خصوصی سریعا به دولت برگردد تا بتوانیم از پتانسیل درمانی آن در بهبود عملکرد بخش دولتی استفاده کنیم.
اگر آمار وردمتر را ببینیم درصد مرگ و میر در کره ی جنوبی کمتر از یک درصد است در نتیجه کرونا در ژاپن کمتر از نیم درصد است.
ما اقتصاد دان ها معمولا در فضای بین المللی با مقایسه آمارها هست که نتیجه گیری می کنیم این آمار ها را میگذاریم کنار شاخص HDI شاخص توسعه انسانی کشور. ما در بخش سلامت در شاخص توسعه انسانی بسیار فاصله داریم از کشورهایی مثل ژاپن و کره جنوبی ببینید در یک چنین بحرانی عملکرد ژاپن، عملکرد کره جنوبی و عملکرد سنگاپور بسیار بهتر از عملکرد کشور ما است و اتفاقا من خیلی برایم جالب است که می آیند ایران را با ایتالیا مقایسه می کنند. ایتالیایی که از پسرفته ترین کشور های اروپایی است که در عموم شاخص ها شاخص های اقتصادی ایتالیا پایین تر از ماست.
شما را ارجاع می دهم به کتابی که ما نوشتیم مقایسه کردیم و در نتیجه اصلا قابل مقایسه نیستند اینها باهم. شما دقیقا باید با کشورهای هم وزن خودت، خودت را مقایسه کنی که چرا این اتفاق دارد می افتد؟ این آماری که ما الان داریم نزدیک به ۵ درصد مرگ و میر است این معلوم است نظام سلامت مان در شاخص آن که توسعه انسانی است، ضعیف است.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت پنجم ...
دوستان بیسیجی و حزب اللهی و طلاب عزیز الان دارند جبران می کنند نقص وجود پرستار در بیمارستان ها را. پرستارهایی که سال ها است فارغالتحصیل شدند و جذب نشدند. یا اینکه در بیمارستان ها پرستارهایی با سطح حقوقی بسیار پایین دارند کار می کنند. نظام پزشکی ما سالها است که ممانعت به خرج می دهد که جوان های ما وارد عرصه پزشکی بشوند بازار پزشکی را انحصاری کردند. یکی از شاخص های اساسی که HDI را رقم می زند سرانه پزشک است ما در این سرانه پایین هستیم در دنیا. لذا HDI هم پایین است. الان بهترین فرصت هست برای جذب نیرو در فضای درمانی ما .
بله دقیقا پیشنهاد من دولتی سازی بخش عمده ای از درمان است شما ببینید کشور هایی مثل فرانسه، سوئد، سوئیس و انگلستان و آلمان بخش عمده ای از درمان شان دولتی است.
هیچ کدام از این کشور ها به لحاظ درمانی اینقدر که ما که خصوصی سازی کردیم خصوصی سازی نکردند کشوری که در حد ما خصوصی سازی کرده است آمریکا است که الان هم با فجایع درمانی مواجه است اینها مسائلی هست که ما به شدت با آن درگیر هستیم و باید تلاش کنیم حل کنیم.
نکته ی دیگر این است که ما یک مرور کنیم مزیت های اقتصادی خودمان را سال گذشته ما در بخش کشاورزی نزدیک 5.5 درصد علی رغم رشد منفی اقتصادمان رشد داشته ایم. ما الان به برکت بارندگی هایی که در پارسال و امسال داشته ایم الان رشد خیلی خوبی داشتیم در کشاورزی یعنی خدا می خواهد در این ماجرا به بحران جدی در بخش تغذیه مردم نخوریم. لذا بخش کشاورزی ما از پارسال تا امروز ببینید چه رشد خوبی داشته است ببیندید بخش معدن 7.5 درصد رشد داشتیم در بخش ساختمان 14.5 درصد رشد داشتیم اگرچه در بخش انرژی ما کاهش بسیار زیادی داشتیم. همین ها مزیت های ما را نشان می دهد من به نظرم همین امروز باید تقویت ویژه و تنفس خیلی خوبی به فضای کشاورزی کشور داده بشود به استارتاپ هایی که در فضای کشاورزی بنا می شوند به صنایع بزرگ توزیعی که در بخش کشاورزی می توانند فعال بشوند. فودسیتی هایی که در کشور می تواند راه اندازی بشود البته هر کدام از اینهاباید فوری با بودجه های ویژه انجام شود. حالا میگویید این بودجه از کجا بیاید از همان جایی که الان دارد می آيد و صدای آن درنمی آید الان صدای آن هم در بیاید من قائل هستم به اینکه افزایش سطح نقدینگی در این شرایط فعلی رخ دهد و دقیقا هدفمند اصابت کند به آن نقاطی که داریم میگوییم. در بخش درمان صرف خرید بیمارستان و جذب نیروی جدید در بخش کشاورزی صرف توسعه بخشهای مختلف و در بخش کشاورزی.
ماجرایی که رخ خواهد داد این است که اگر این ماجرای کرونا ادامه پیدا کند و ما به کشاورزی نپردازیم، ممکن است ما به یک بحران اساسی در حوزه تغذیه مردم بربخوریم.
اینها را باید تلاش کنیم تا برای آن تدبیر کنیم در بحث کسب و کارها صرفا دارد تلاشی که صورت میگیرد جبران هایی است که در بخش پولی دارد شکل می گیرد لذا آقای همتی تنها کسی است که دارد کارش را خوب انجام می دهد ایشان مدیر بخش پولی کشور هست دارد کار خودش را هم خوب انجام می دهد.
اما وزارت صنعت در بخش توسعه بازرگانی ببینید کشور های اطراف ما در فضای رسانه ای قرار گرفتند که احساس کردند آنها کرونا ندارند ما داریم این فضای رسانه ای را در منطقه چطور باید برگردانیم ؟ آقای آذری جهرمی اینجا چه کاره است آقای ظریف در حوزه ی سیاست خارجه چه کاره است مرزهای ما باید به جد باز شود تعارف نشود بحث من حکمرانی اقتصادی هست بحث کسب و کار نیست وگرنه مفصل به آن می پرداختم ولی امشب چون بحث مان حکمرانی هست من دارم به آن اشاره می کنم الان نظام صادرات ما اگر بخواهد متوقف بشود در شرایط فعلی ما ضربات جبران ناپذیری می خوریم هیئت دولت باید به کل فعال بشود ولی ترس از کرونا تعطیلی هیئت دولت را هم به دنبال داشته است یعنی اتفاقی که دارد رخ می دهد.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
متن خلاصه گفتگوی لایو دکتر #حمیدرضا_مقصودی با مجموعه #به_فکر_باشیم در موضوع حکمرانی اقتصادی در مواجهه با پدیده کرونا
قسمت ششم [پایانی]
آقای جهانپور اعلام کردند در قم احتمال ابتلاء یک در هزار و پانصد بوده است. شما می خواهید یک عمل جراحی انجام بدهید اگر به شما بگویند احتمال ده درصد این عمل موفقیت آمیز نیست و احتمال نود درصد موفقیت آمیز هست طبیعتا می پذیرید که انجام بدهید یک احتمال عقلانی است.
مردم این روی این احتمالات حساب می کنند باتوجه به این احتمالات است اقدامات زندگی شان را انجام می دهند فضای رسانه ای دارد کاری می کند که مردم به شدت بترسند. این یک خیانت است باید ایمن سازی انجام بدهی به جای رفع مسئولیت از خودت در چنین شرایطی.
کشورهای مختلف دنیا دارند مقاومت می کنند سعی می کنند اقتصاد خودشان را پایدار نگه دارند ما فقط داریم تک سیاستی عمل می کنیم. ظاهرا بعضی از سیاست گذاران ما ذهن شان تک سلولی است فقط تعطیل کردن را متوجه می شوند هیچ چیز دیگر را متوجه نمی شوند.
می دانید بیست روز تعطیلی کل اقتصاد یعنی چه ضربه ای به اقتصاد است؟ وقتی ادامه پیدا کند تا آخر خرداد ماه یعنی چهار ماه تعطیلی اقتصاد ما اقتصادی که پانصد میلیارد دلار اندازه اش هست نزدیک 125 میلیارد دلار آن می خواهد بیفتند 20-25درصد از اقتصاد است این ماجرا چطور می خواهد جبران بشود. 25درصد از اقتصاد ما وقتی بخواهد دچار اشکال جدی بشود نزدیک 3-4میلیون بیکاری پدید می آورد آیا کسی مرگ و میر ناشی از این مقدار بیکاری را محاسبه کرده است؟ آیا کسی حجم استرسی را که دارد القا می شود به جامعه را محاسبه کرده است؟ یا نه فقط و فقط تعطیل کنید در خانه بنشینید من حرفی ندارم اگر یک مجموعه سیاست گذار جامع بنشینند مقایسه کنند برآورد تخصصی انجام بدهند وقتی که برآورد تخصصی انجام دادند به این نتیجه برسند که همه مردم در خانه بنشینند این را کاملا منتطقی می دانم ولی می بینم که الان این اتفاق نیفتاده است آقایان وقتی آمار دارند ارائه می کنند صرفا آمار و ارقام پزشکی و درمانی است اصلا مباحث اقتصادی دیده نمی شود.
بخش اقتصادی دولت رسما در فضای رسانه ای زده است جاده خاکی.
پس چند پیشنهاد
۱- ایمن سازی به جای تعطیلی
۲- دولتی کردن سریع بخش عمده ی درمانی که طی این سالها مختلف با بی موالاتی تمام خصوصی شد
۳- تاکید جدی و تنفس جدی به بخش کشاورزی برای تامین نیازهای اساسی مردم
۴-فعال شدن بدنه ی اقتصاد سیاسی کشور. آقای ظریف آقای وزیر اقتصاد باید تلاش کنند فضای رسانه ی بین المللی را تغییر بدهند تا ما بتوانیم مرزهایمان را باز کنیم صادراتمان را ادامه بدهیم به واردات بپردازیم وگرنه این اقتصاد با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
حالا یکی دو نکته امیدوار کننده هم به شما بگویم: یکی اینکه ما پارسال این جهش ارزی که رخ داد خیلی اتفاق بدی بود که خیلی به مردم ما فشار آمد اگر خاطرتان باشد عده ی زیادی رفتند سراغ احتکار کردن اقلام یک عده ی زیادی هم از مردم رفتند سراغ خرید های کلان از فروشگاه ها در مورد اول بخش تعزیرات و قوه ی قضاییه خودش را تقویت کرد جریمه هایی که بر محتکرین اعمال کرد باعث شد میل به احتکار کمتر بشود از آن طرف مردم ما هم در فضایی قرار گرفتند که به این نتیجه رسیدند که حمله ور شدن به فروشگاه ها کار خیلی بدی است الان یک ماه است که مرزهای ما تقریبا بسته است به لحاظ واردات و صادرات اگر این افتاق می خواست امسال بیفتند و مردم متوجه بد بودن این اتفاق نبودند من تصورم این است که قحطی در کشور رخ می داد بسیار به وضعیت بغرنجی می رسیدیم من می خواهم بگویم آن اتفاق پارسال خیلی شدید بود و خیلی هم سخت بود ولی پیش این اتفاقی که الان دارد می افتد هیچ است.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
بسم الله
🗝به عقب برنمیگردیم! [بخش دوم]
دکتر #علی_سعیدی
🔅در بخش قبلی اشاره کردم که ادامه روند فعلی ما را به بحرانی بهمراتب پیچیدهتر و لاینحلتر از بحران کرونا خواهد رساند. راهحلهای موجود هم در بهترین حالت ما را به عقب برمیگرداند. بنابراین، چارهای جز #جهش_تولید نداریم. در این بخش سعی میکنم تجربۀ صدساله اخیر در بهکارگیری راهحلهای موجود را بررسی کنم.
🔹 از زمان رضا پهلوی تلاش کردهایم با زور نفت و رشوهدادن به بخش خصوصی، شیوۀ تولید انبوه را در کشور وارد کنیم. شیوۀ تولید انبوه یعنی سرمایۀ کلان لازم است تا تولید راه بیفتد و خب ما که سرمایۀ کلان نداریم، پس باید برویم سراغ سرمایۀ خارجی. سرمایۀ خارجی هم میخواهد بیش از آنچه میآورد، از اینجا ببرد!
🔹دولت هم هر جا درآمد نفتی داشته تلاش کرده است زیرساخت تولید ایجاد کند و کارخانههای بزرگ پتروشیمی و فولاد و سیمان و خودروسازی راه اندازی کند. انقلاب اسلامی وارث چنین دولت تصدیگر بزرگی شد که با کوچکترین نوسانات بازار نفت، بالا و پایین میرفت.
🔹 بعد راه حل این شد که چون دولت ناکارآمد است، بیایید براساس «مد روز» برویم سراغ #خصوصی_سازی! خصوصی سازی هم بعد از ده پانزده سال معلوم شد ناکارآمد است! همان شرکتهای دولتی را که به هر حال داشت تولید و اشتغال ایجاد می کرد به قیمتهای بسیاری پایین واگذار کردند که بعد معلوم شد فقط زمین آن کارخانه ارزشش بیشتر از این حرفهاست.
🔹 بعد سراغ ادبیات نوآوری و الگوهای #اقتصاد_دانش_بنیان به سبک متعارف رفتیم که این هم برگرفته از مد روز بود! خواستیم فناوریهایی را در کشور وارد کنیم که از تولید انبوه حمایت می کرد!
🔹حالا هم که بحث از جهش تولید میشود، باز یا باید برویم سراغ «مد روز» و ببینیم در کتابهای درسی و نهادهای بینالمللی اقتصادی چه نسخهای برای ما پیچیدهاند تا ده سالی هم اینجا تلف کنیم.
🔹جمعیت هم که از مرز جوانی بگذرد، آنقدر برای ما در ده بیست آینده مشکل ایجاد خواهد کرد که فکر جهش و تولید و رونق به کلی از سرمان بپرد و فقط به دنبال کاهش تلفات ناشی از فقر و قطحی و کمبود مواد اساسی باشیم.
📢 کرونا شاید برای ما بحران درست کرده باشد، اما با به هم ریختن نظم زندگی ما، زمینۀ ایجاد تحولات ساختاری را در کشور فراهم کرده است.
🔹 کشورهای دیگر هم که جهش اقتصادی را تجربه کردهاند عمدتا از بحران شروع کرده اند! یا جنگ یا قطحی یا استعمار یا دیکتاتوری نظامی. هیچکدام از اینها برای ما نه شدنی است و نه مطلوب است.
🔸 ما بعد از انقلاب باید این جهش را انجام می دادیم که مسائل سیاسی و امنیتی غلبه پیدا کرد و نشد.
🔸بعد از جنگ باید این جهش را انجام می دادیم که سیاستهای تعدیل اقتصادی و کنترل جمعیت و ترویج مصرفزدگی مانع از آن شد. اگر با همان روحیۀ جنگی دهۀ شصت وارد فضای تولید میشدیم می توانستیم این جهش را رقم بزنیم
🔸 در دهۀ هشتاد دوباره زمینۀ این جهش ایجاد شد. درآمدهای نفتی افزایش پیدا کرده بود و این درآمدها صرف توسعۀ صنایع با رویکرد نفوذ در بازارهای جهانی شده بود. نمونۀ آن صنعت خودروسازی ایران بود که ریچارد نفیو، طراح تحریمهای اخیر علیه ایران، در کتاب هنر تحریمها تصریح می کند که تحریم خودروی ایران با هدف جلوگیری از گسترش نفوذ خودروسازی ایران در بازار منطقه بود
🔸اما فتنۀ ۸۸ و مسائل بعد از آن، نگذاشت این جهش در دهۀ هشتاد هم اتفاق بیفتد و بهانۀ شروع تحریمهای بیسابقه و به قول خودشان فلجکننده شد!
🔸وقتی تمام تخممرغهایمان را در سبد برجام گذاشتیم، فکر می کردیم که با رفع موانعی که غربیها درست کردهاند میتوانیم رونقی به اقتصاد بدهیم که آن هم نشد.
🔹الان معادلۀ نفت در برابر توسعه در کشور ما به هم خورده است. از زمان رضا پهلوی، ما همیشه نفت می فروختیم و توسعه میخریدیم! اما الان حداقل در کوتاهمدت، ایران بیسروصدا از بازار نفت خارج شده است.
🔹 دو میلیون بشکه صادرات نفت ایران تقریبا به صفر رسیده است و قیمت نفت از صدوبیست دلار به بیست دلار کاهش یافته است!
🔸این یعنی ساختار اقتصادی جهانی دارد تغییر می کند و اگر ما این تغییر معادلات را متوجه نشویم و سعی کنیم با همان روشهای قدیمی عمل کنیم، بازندۀاصلی خواهیم بود.
[پایان بخش دوم]
🆔 @QasdWay
◀️ از اتفاقات جالب ماجرای کرونا، کمک جهان سوم! به جهان اول! است.
⏪ گویا مناسبات جهانی در حال تغییر است.
⏪ و ایران که مزاحمان اصلی آن، یعنی نئولیبرال ها مانع جهشش می شوند...
⏪ جای کالاهای ایرانی در اروپای بحران زده خالی است...
⏪ آقای ظریف، الان وقت مذاکره برای صادرات است. تا کالاهایمان را بفرستیم برای کمک به مردم اروپا. یادمان رفته که ما یازدهمین تولیدکننده محصولات کشاورزی دنیا هستیم و از سال گذشته به برکت باران الهی، ۷ درصد رشد محصول کشاورزی داشته ایم؟
⏪ نکند باز هم میخواهیم محصولاتمان را دور بریزیم؟
⏪ اگر مرد مذاکره هستید، مرزهای صادراتی را بشکنید آقای ظریف... اگر به همین دو سه نکته دقت کنید در می یابید که چرا آمریکا در همین روزهای جهان بحران زده، به دنبال تشدید تحریمها علیه ایران است.
آقای ظریف، دست اروپا امروز بالاست و میتوانید شلیک کنید. آیا تنها زمانی که دست ما بالاست مذاکره را بلدید؟
امروز اروپا پذیرای شماست پس لطفا از قرنطینه خارج شوید و بر ایران ایر سوار...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
بسم الله
🗝به عقب برنمیگردیم! [بخش سوم]
دکتر #علی_سعیدی
📢 در دو بخش قبلی خواستم با سیاهنمایی بیشازحد، توجه شما را به اهمیت مسئلۀ اقتصاد و ضرورت #جهش_تولید جلب کنم. غرضم نادیدهگرفتن دستاوردهای باورنکردنی جمهوری اسلامی نبود اگر هم امروز از جهش تولید حرف میزنیم بهخاطر این زیرساختها و تمهیداتی است که در اقتصاد کشور وجود دارد. ما با جمعی از دوستان از حدود شش ماه پیش دربارۀ زمینههای جهش اقتصادی در کشور مباحثاتی داشتهایم و حتی درس اقتصاد ایران این ترم را هم به همین امر اختصاص دادم.
🔸در این بخش و بخشهای بعدی، تلاش میکنم برخی از ایدههایی را که برای ایجاد جهش اقتصادی بسیار دردسترس هستند مرور کنم. این ایدهها شاید در نگاه اول خیلی متعارف به نظر نرسند اما اجراییکردن آنها زحمت زیادی ندارد.
🔸اما اولین حوزۀ جهش تولید، نفت است! نفت چندسالی است که از اقتصاد ما آرام آرام حذف شده است اما همچنان مردم و مسئولان فکر می کنند اقتصاد ما نفتی است یا باید همچنان نفتی بماند! همین انگاره مانع از بالازدن آستینها و حرکت به سمت تولید شده است.
🔸کل سهم نفت از اقتصاد ما تنها سیزده و نیم درصد است که آن هم فقط نصفش به صورت خام صادر میشود. با وجود تحریمها و قیمت هر بشکه بیست و چند دلار، هیچ آدم عاقلی به فکر صادرات نفت خام نباید باشد. خب اگر نفت را صادر نکنیم، با آن چه کار میتوانیم بکنیم؟!
1⃣ اولاً افزایش ظرفیت پالایشگاهی کشور است. پالایشگاههای فعلی باید با حداکثر ظرفیت کار کنند. اما احداث پالایشگاه جدید نیاز به سرمایهگذاری دارد که نه دولت میتواند و نه سرمایهگذار خارجی میآید! اما راه سومی وجود دارد که میتواند سرمایههای سرگردان داخل کشور را به این سمت سرازیر کند و آن #پالایشگاه_های_خرد است؛ پالایشگاههایی که قلب آن را میتوان با یک کامیون جابجا کرد، به همین راحتی و به همین کوچکی!
🔸احداث این پالایشگاهها توسط سرمایههای خرد مردم و در سراسر کشور به تعداد بسیار زیاد، میتواند نهتنها نیاز داخل به فراوردههای نفتی را تأمین کند که کل بازار منطقه را نیز پوشش دهد. به جای دل بستن به بازارهای جهانی، بازارهای کشورهای همسایه را دریابیم! با یک حساب سرانگشتی در اطراف ما نزدیک به ۵۰۰میلیون مصرف کننده وجود دارد. یادمان باشد که اروپاییها برای دستیافتن به بازار هشتاد میلیونی ما چقدر با هم دعوا داشتند و به محض امضای برجام، چقدر گروههای اقتصادی آنها به کشور ما سرازیر شدند! این جذابیت همچنان برای آنها وجود دارد، آن وقت ما از این مزیت خود هم در بازار داخلی و هم در بازار کشورهای همسایه غافلیم.
🔸در حال حاضر یک نمونه از این پالایشگاهها در ایران در منطقۀ جلفا راهاندازی شده است که تنها مشکل آن این است که نه شرکت نفت به آن نفت خام میدهد و نه اجازه دارند محصولات خود را در ایران بفروشند! ترویج و گسترش این پالایشگاهها فقط یک ارادۀ سیاسی و انحصارزدایی از صنعت نفت لازم دارد.
2⃣ ثانیاً با افزایش ظرفیت پالایش نفت که راهاندازی هر پالایشگاه کوچک حدود شش ماه طول میکشد، ما باید به بزرگترین خریدار نفت منطقه تبدیل شویم و تمامی نفت خلیج فارس را ما خریداری کنیم و درعوض، فراوردههای نفتی ازجمله بنزین و گازوئیل و مواد پتروشیمی به این کشورها بدهیم. یک معاملۀ تهاتری بدون دلار و واقعا برد-برد!
3⃣ ثالثاً الان زمانی است که ما به جای اینکه نفتهایمان را با خواهش والتماس به دلار تبدیل کنیم، هر چه سریعتر باید ذخایر ارزی را به نفت (یا هر کالای باارزش دیگر) تبدیل کنیم و هر چه می توانیم نفت بخریم! میدانید که دلار در حال حاضر مثل بمب ساعتی است و هر لحظه ممکن است ارزش آن بهشدت سقوط کند. چه آمریکا کرونا را ایجاد کرده باشد چه دیگران، برخی از تحلیلها حاکی از این است که الان آمریکاییها دارند از این آب گلآلود ماهی میگیرند و بدهیهای خود را کاهش میدهند. اینها مسکنهایی است که در بلندمدت جواب نخواهد داد.
4⃣ رابعاً ایران باید هر چه سریعتر از اوپک خارج شود! به همان دلایلی که روسیه حاضر نشده عضو اوپک شود و مذاکرات او با اوپک به نتیجه نرسید. عضویت در اوپک نهتنها برای ما سودی نداشته است بلکه رعایت سهمیهبندی اوپک و سیاستهای غلط آن همواره در اوضاع بحرانی به ضرر ما تمام شده است.
🔸از این جهت روی بازار نفت تمرکز می کنم که یکی از بخشهایی که میتواند در اقتصاد ما جهش تولدی ایجاد کند، نفت است. اما نه خامفروشی نفت، بلکه استفاده اهرمی از نفت.
🔅وجود ذخایر نفتی ارزانقیمت در کشور ما و در منطقۀ ما، مزیت بسیار بزرگ و بیرقیبی است که می تواند هزینۀ تمامشدۀ تولید را برای ما بسیار کاهش دهد و ما کالاهای بسیار ارزانتری را تولید و صادر کنیم.
[ادامه دارد...]
🆔 @QasdWay