♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣2⃣ تدبر در سوره #اسرا
🔹 نکات سوره اسراء از تفسیر عبدالعلی بازرگان
اسراء : ۲۳
وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَـوْلًا كَرِيمًا
پروردگارت [در به رشد و کمال رساندن شما، در مسير گرايش به خُلقيات خدائي] لازم شمرده است که جز او به معبودي دل نسپاريد 30 و به پدر و مادر خويش نيکي کنيد [تا رحمت و نيکوئي را فرا گيريد]؛ هر گاه يکي از آنها، يا هر دو، نزد تو به پيري رسيدند، پس مبادا به آنان [حتي] اُف بگوئي [که نشاني از ناپسندي است] و بر آنان بانگ مزن [=صدايت را نزد آنها بلند مکن؛ بلکه] با گفتاري کريمانه [با نهايت عزّت و احترام] با آنان سخن بگو. 31
30- ايمان و عبادت اموري قلبياند و معشوق و معبود را نميتوان با حكم و فرمان در دل كسي وارد كرد؛ فعل «قَضَى» از ريشة قضاء، در اصل نوعي فيصله دادن زباني يا عملي به کاري است و برحسب مورد، معناي حکم کردن، استحکام بخشيدن، بيان قطعي کردن، اراده کردن و امثال آن است که در اين آيه مفهوم «ضروري و لازم شمردن» در آن غلبه دارد. بسياري از مترجمان جمله «وَقَضَى رَبُّكَ...» را خدا فرمان داد ترجمه کردهاند که اگر چنين بود، «اَمَر رَبّک» ميآمد، در حالي که در کلمة قضاء مفهوم فيصله دادن ميان حق و باطل و ملازمت با هدايت مشهود است. در مقام مثال، وقتي دكتر معالجي به مريض مستأصل و مردّد خود تأكيد ميكند به جاي پرسش از افراد غير مسئول و غير متخصص، فقط به نسخة او عمل كند تا درمان شود، قصد حكم و فرمان دادن ندارد، اين همان «قضا»ي تشخيص اوست كه «لازم و ضروري» ميداند. شروطي كه در مدرسه براي قبول شدن ميگذارند نيز مفهوم «قضا» دارد.
31- دومين اصل، «احسان به والدين» است که قرآن همواره آن را پس از توحيد مهمترين وظيفه انسان شمرده است [از جمله در: بقره 83 (2:83) ، نساء 36 (4:36) ، انعام 151 (6:151) ، احقاف 15 (46:15) ، عنکبوت 8 (29:8) ]. اين توصيه مطلق است و به هيچ شرطي مشروط نشده است که فرضاً برآورده نکردن برخي انتظارات فرزندان، يا احياناً کوتاهي در انجام وظايف پدر و مادري، آن را خدشهدار سازد. همين که وجود فرزندان از آنهاست و حداقل تا سالياني بيدريغ از وجود خود براي آنها مايه گذاشتهاند، کافي است. و اصلا مهر و محبت و دلسوزي و احسان، اموري يکطرفه است که از رحمت خدا ناشي ميشود و نميتواند پاياپاي و معاملهگرانه باشد.
اسراء : ۲۲
لَّا تَجْعَلْ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ فَتَقْعُدَ مَذْمُومًا مَّخْذُولًا
با خداي يکتا معبود ديگري قرار مده که [همچون] واماندهاي نکوهيده و بيياور [در گرداب بلاها] رها خواهي گشت. 29
29- آيات 23 (17:23) تا 39 اين سوره، 10 اصل اخلاقي و آرماني را مطرح ميکند که عمل به آنها کليد سعادت محسوب ميگردد؛ نخستين آن توحيد يعني يکتاپرستي و اخلاص در بندگي است که آيه 22 و نيمه آيه 23 بيانگر آن است. اين 10 اصل کلي شامل زير مجموعهاي با 14 حکم سلبي است که با حرف «لا» آغاز ميشود [مثل: لا تَجْعَلْ مَعَ الله] و 9 حکم ايجابي متنوع [مثل: وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ].
«تَقْعُدَ» از قُعود [نشستن]، در برابر قيام [برپائي] و به رشد و کمال رسيدن است. در آية 9 (17:9) آمده بود كه قرآن شما را به راهي كه «اَقوَم» [برپادارندهتر] باشد هدايت ميكند در حالي كه شرك شما را به نشستن و فروماندن ميكشاند. «مَذْمُوم» از مذمّت [نکوهش]، در برابر مدح و ستايش است و بالاخره «مَخْذُول» از خذلان، اميدوار بودن به ياري کسي، ولي رها شده و محروم از ياري اوست. کسي که به جاي خدا، براي جلب منافع و دفع بلاها تکيهگاهي غير خدا برگزيند، هم فرونشسته [تقعد] از برپائي و رشد وکمال خواهد بود، هم مورد مذمّت نفس خويش و خدا و خلق او قرار خواهد گرفت و هم وامانده و بينصيب از وعدههاي فريبنده شيطان خواهد گشت.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
☸ #پرسش_و_پاسخ_قرآنی.
🌸🌐 #زن_در_قرآن .
👈گفتگو با #علامه_سید_محمدحسین_فضل_الله دربارهی #زن در قرآن
🛑قسمت بیست ودوم:
💠پرسش 26: ❓آیا #حجاب، به شکل #مطلق_یا_نسبی تعیین شده است یا عرف آن را تعیین میکند؟
🌐👈پاسخ: #حجاب_در_شریعت، احکام روشنی دارد و به تشخیص عرف واگذار نشده است؛ یعنی زن باید به جز صورت و دو کف دست، خویش را بپوشاند، نباید به گونهای بیرون برود که تبرج به شمار آید: تبرج جاهلیت نخستین، اما این که چگونه پوششی برای حجاب استفاده شود، این به عهده عرف است و به عهده خود زن.
👈به همین دلیل، حجاب شرعی در هر کشوری به شکل لباس متعارف همان سرزمین درآمده است، مثلاً عربها «عبا» را و فارسها چادر را حجاب شرعی قرار دادهاند، همه این مسائل به #عرفهای متنوع کشورها برمیگردد.
💠پرسش 27: ❓آیا #پوششی که به طور معتدل زنانگی زن را مینمایاند، از نظر اسلام پذیرفتنی است؟
🌐👈پاسخ: به این پرسش نمیتوان پاسخ داد، زیرا این پرسش در هالهای از ابهام پوشیده است. اعتدال و غیراعتدال در این مسئله چگونه مشخص میشود؟
💢 اعتدال به نظر مردم نسبی است؛ چیزی در نظر بعضی اعتدال است و در نظر برخی دیگر غیرمتعادل. اگر قرآن را در این زمینه تلاوت کنیم، سه عنوان وجود دارد:
👈زینت، تبرج و طمعانگیزی.
♦️ (فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ)؛ (20) هرگاه لباس زن مصداق زینت و #تبرج نباشد و سبب تهییج مردان نشود،
👈میتوان گفت مصداق #حجاب_شرعی است.
💫ادامه دارد.
💻برگرفته از سایت راسخون.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#دعاهای_روزانه
🤲 أَنْتَ إِلٰهِى أَوْسَعُ فَضْلاً،
وَأَعْظَمُ حِلْماً مِنْ أَنْ تُقايِسَنِى
بِفِعْلِى وَخَطِيئَتِى
💞تو ای معبودم!
احسانت گسترده تر
و برد باری ات بزرگتر
از آنست که مرا به کردار ناپسند
و خطاکاری ام بسنجی…🌱
📖دعای ابو حمزه ثمالی
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
@quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💐👌شما هم در 📖#قرائت_روزانه یک صفحه از قرآن به همراه #ترجمه با ما همراه شوید
❇️🌹بلطف خدا و استقبال مخاطبان عزیز
هر روز فایل صوتی🎧 قرائت #ترتيل يك صفحه از قران كريم را به همراه عکس متن عربی آن صفحه ، فایل صوتی تفسیر و توضیح صفحه وگزیده نڪات تفسیری ،از ابتداي قران، در كانال ارسال نموده ایم.
✍تاکنون سوره های :🔻
حمد-بقره-آلعمران_نساء_مائده
به اتمام رسیده که جهت دسترسی به آنها میتوانید از #هشتگهای زیر استفاده نمایید.
#سوره_مبارڪہ_بقره
#سوره_مبارڪہ_آلعمران
#سوره_مبارڪہ_نساء
#سوره_مبارڪہ_مائده
✅ و به لطف پروردگار از امروز 👇
📖#سوره_مبارڪہ_انعام
را شروع خواهیم نمود.
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انعام آیه 1 تا 8
📄#صفحـہ_128
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_128
❇️آيا #ظلمت از #مخلوقات است؟
💠بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ الْحَمْدُ لِلَّـهِ الَّذِي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ جَعَلَ الظُّلُماتِ وَ النُّورَ ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ
🌱سپاس و ستایش، از آنِ خداست؛ همو که آسمانها و زمین را آفرید و تاریکیها و نور را پدید آورد. بااینهمه، کافران، (غیر خدا را) با پروردگارشان برابر قرار میدهند.
أنعام - ۱
🔷✨از آيه بالا استفاده میشود، همانطور كه" نور" مخلوق خداوند است،" ظلمت" هم آفريده او است، در حالی كه معروف در ميان فلاسفه و دانشمندان علوم طبيعی اين است كه" ظلمت" چيزی جز عدم نور نيست، و اين را میدانيم كه نام مخلوق بر معدوم نمیتوان گذاشت، بنا بر اين چگونه آيه مورد بحث، ظلمت را جزء مخلوقات خداوند بشمار آورده است؟! در پاسخ اين ايراد میتوان گفت:
🔹اولا ظلمت هميشه به معنای ظلمت مطلق نيست، بلكه ظلمت غالبا به معنای نور بسيار كم و ضعيف در برابر نور فراوان و قوی بكار میرود، مثلا همه میگوئيم" شب ظلمانی" با اينكه مسلم است، در شب، ظلمت مطلق نيست، بلكه همواره ظلمت شب آميخته با نور كم رنگ ستارگان يا منابع ديگر نور میباشد، بنا بر اين مفهوم آيه اين میشود كه خداوند برای شما روشنی روز و تاريكی شب كه يكی نور قوی و ديگری نور بسيار ضعيف است، قرار داد و بديهی است كه ظلمت به اين معنی از مخلوقات خدا است.
🔹و ثانيا درست است كه ظلمت مطلق يك امر عدمی است، اما امر عدمی هنگامی كه در شرائط خاصی واقع شود، حتما از يك امر وجودی سرچشمه میگيرد يعنی كسی كه ظلمت مطلق را در شرائط خاصی برای اهداف معينی بوجود میآورد حتما بايد از وسائل وجودی استفاده كند، مثلا ما میخواهيم در لحظه معينی اطاق را برای ظاهر كردن عكسی تاريك كنيم ناچاريم جلوی نور را بگيريم تا ظلمت در اين لحظه معين بوجود آيد، چنين ظلمتی مخلوق است (مخلوق بالتبع).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_128
❇️#آیه2انعام
💠هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ طِينٍ ثُمَّ قَضی أَجَلاً وَ أَجَلٌ مُسَمًّی عِنْدَهُ ثُمَّ أَنْتُمْ تَمْتَرُونَ (۲/انعام)
🌱او كسی است كه شما را از گل آفريد، پس از آن أجلی را (برای زندگی شما در دنيا) قرار داد و أجلی معيّن (كه مربوط به آخرت يا غير قابل تغيير در دنياست) نزد اوست. پس (با وجود اين) شما شك و شبهه میكنيد؟
🔷✨در آيهی پيش، مسائل آفاقی و خلقت آسمانها و زمين مطرح شده، اينجا خلقت انسان و حيات محدود او در اين دنيا آمده است.
در قرآن، ۲۱ مرتبه از «أجل مسمّی» سخن به ميان آمده است.
🔷✨خداوند برای عمر انسان دو نوع زمانبندی قرار داده: يكی حتمی كه اگر همهی مراقبتها هم به عمل آيد، عمر (مانند نفت چراغ) تمام میشود. و ديگری غير حتمی كه مربوط به كردار خودمان است، مثل چراغی كه نفت دارد، ولی آن را در معرض طوفان قرار دهيم. در روايات، كارهايی هچون: صلهی رحم، صدقه، زكات، دعاو ... سبب طول عمر و اعمالی هچون: قطع رحم و ظلم و ... سبب كوتاه شدن عمر دانسته شده است.
💬پيامها🔻
🔹 مدّت عمر و پايان زندگی، به دست ما نيست. هُوَ الَّذِي .... قَضی أَجَلًا
🔹 تنها خداوند بر أجل مسمّی (أجل قطعی)، آگاه است. «أَجَلٌ مُسَمًّی عِنْدَهُ»
🔹 با آنكه آفرينش و پايان كار انسان، همه از خدا و به دست اوست، پس چرا در مبدأ و معاد شك كنيم؟ «ثُمَّ أَنْتُمْ تَمْتَرُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣2⃣ تدبر در سوره #اسرا
🔹 نکات سوره اسراء از تفسیر عبدالعلی بازرگان
اسراء : ۲۴
وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
بالهاي فروتني خويش را [همچون پرندهاي که جوجههايش را زير بال و پر خويش پناه ميدهد] بر آنها بگستران 32 و بگو: پروردگارا، به پاس آنکه مرا از کودکي پروراندهاند، [آنها را] در پرتو رحمت خويش درآر.
32- اصطلاح «جَنَاحَ الذُّلِّ» نشان ميدهد کافي نيست فرزندي والدين خويش را از نظر مسکن و خورد و خوراک و امثالهم تأمين نمايد، آنچه از نظر روحي و رواني مهمتر است، رعايت عزّت و احترام و حفظ شخصيت آنهاست که بايد با فروتني و اظهار کوچکي، درست همانگونه که در دوران کودکي وجود داشت، انجام شود و چنين کاري نشانگر تقوا و شخصيت ممتاز يک فرزند خداپسند است.
اسراء : ۲۶
وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا
و [علاوه بر والدين] به خويشاوندان [نيز] حقشان را بپرداز، 34 و [همچنين] زمينگير 35 و ابنسبيل 36 را، و ولخرجي [=ريخت و پاش] مکن، [از] چنان ولخرجي [هاي بيحساب و کتاب].37
34- نکتة مهم در اين توصيه، «صاحب حق» و سهم شناختن خويشاوندان در اموال شخص است! اين سخن در آيه 38 سوره روم (30:38) نيز تکرار شده است که به گونهاي بدهکار بودن به خويشاوندان را القاء ميکند.
35- «مِسْكِينَ» از ريشة سَکَنَ، دلالت بر بيتحرکي ناشي از کهولت يا بيماري ميکند، فقير و بينوا بودن نيز شخص را خانهنشين و به اصطلاح زمينگير ميسازد.
36- «ابنالسبيل» را عموماً در راه ماندگان ترجمه كردهاند، ولي در عربستان قديم، به دليل سختيهاي سفر، گرماي استوايي و فقدان امکانات حمل و نقل، بعيد به نظر ميرسد تعداد در راهماندگان به حدّي بوده باشد که يکي از تقسيمات ششگانه غنايم تلقي گردد. بنظر اين قلم، با توجه به معناي «سبيل الله» در قرآن، که غالباً در متن آيات جهادي آمده و در مقابله با «سبيل الطاغوت» قرار دارد، بايد خانواده شهيدان يا فرزندان سبيل الله، يعني جانسپاران جهادگر فقير بوده باشد. [توضيحات بيشتر در کتاب کلماتي از قرآن، مقاله سبيل الله، از همين قلم آمده است]. موضوع ابنسبيل در 8 آية قرآن آمده است: بقره 177 (2:177) و 215 (2:215) ، نساء 36 (4:36) ، انفال 41 (8:41) ، توبه 60 (9:60) ، اسراء 26 (17:26) ، روم 38 (30:38) ، حشر 7 (59:7) .
37- «تَبْذِير» از ريشة بَذر، تداعي کننده بذرافشاني و تخم پراکني کشاورزان است که از دقت کافي برخوردار نيست و ممکن است به جائي زيادتر يا کمتر برسد. منظور اين است که در کمک مالي به خويشاوندان، مساکين و ابنسبيل، نبايد بيحساب و کتاب و بيرويه يا احساساتي عمل کرد، اين تبذير ممکن است ولخرجي و عدم کمک به ديگران باشد، يا عدم رعايت حساب و کتاب در کمک کردن.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
☸ #پرسش_و_پاسخ_قرآنی.
🌸🌐 #زن_در_قرآن .
👈گفتگو با #علامه_سید_محمدحسین_فضل_الله دربارهی #زن در قرآن
🛑قسمت بیست وسوم:
💠پرسش 28: ❓اهمیت #عشق_و_دوستی در #ازدواج تا چه اندازه است؛ دوستی متقابل #زن_وشوهر و دوستی فرزندان؟
🌐پاسخ: یکی از مهمترین زیربناهایی که انسان، ساختمان #روابط خود را بر پایه آن میسازد، «دوستی» است. دوستی پیوند عاطفی با دیگرانی است که وجود آنها از وجود ما جداست. از آن جا که این رابطه براساس نیاز به پیوند آنهاست، نیاز هستی شخص را به پیوند با جهان خارج شکل میدهد، به ویژه با مهمترین موجود جهان هستی؛ یعنی انسان.
💢👈بنابراین، دوستی و #عشق بین #زن_ومرد، عنصری مهم از عناصر زمینهساز ازدواج است، به شرط آن که این دوستی موهوم و براساس فشار غریزه جنسی نباشد، وگرنه دوستی این چنینی با سردی غریزه سرد خواهد شد و این دوستی نمیتواند برای زندگی مشترک کافی باشد؛ زناشویی با این اساس به یک زندگی معمولی تبدیل خواهد شد.
👌. مثال زیبایی که قرآن در این زمینه میزند، تشبیه زن و مرد به لباس همدیگر است:
🔶(هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ) (21) هر یکی دیگری را مانند لباس میپوشاند، از همه جوانب؛ یعنی این که تمام احساسها و تمایلات و نیازهای یکدیگر را #اشباع میکنند.
💢👈طبیعی است که احساس دوستی دو طرفه، زندگی زن و مرد را پربار خواهد ساخت و سبب رشد بیشتر خانواده خواهد شد. در نتیجه به آنان شجاعت این را خواهد داد که در راه سعادت و خوشبختی یکدیگر فداکاریها کنند و رابطه خود را روز به روز بهتر نمایند.
💢رابطه بنا شده بر محبت زن و شوهر، بر رابطه دوستانه والدین با فرزندان نیز تأثیر خواهد گذاشت، زیرا رابطه پدر و مادر به طور مستقیم بر فرزندان اثر میگذارد و در به وجود آمدن فضای هماهنگی و سازگاری عاطفی در میان خانواده نقش خواهد داشت. تبلور آن در این است که هر کس از اعضای خانواده مسئولیت خویش را به خوبی انجام دهد. شاید این فضای هماهنگی و #الفت همان چیزی باشد که از این آیه مبارکه الهام میگیریم:
🔶(وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْكُنُوا إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَكُم مَوَدَّةً وَرَحْمَةً)؛ (22)
از نشانههای قدرت او این است که از جنس خود شما، برای شما همسرانی آفرید که با آنان آرامش بیابید و بین شما دوستی و رحمت قرار داد.
💠خداوند متعال در این آیه بر جنبه #مودت - که همان دوستی است - تکیه میکند و نیز بر عنصر رحمت که هر یک با نگاهی واقع بینانه به طرف مقابل نگریسته و او را درک میکند؛ موقعیت و انگیزهها و احساسات او را درک کند، و اینها دستاوردهای محبت هر یک به دیگری خواهد بود.
💠پرسش 29: ❓چگونه ممکن است زن و شوهر بعد از #ازدواج، #عشقشان را عمیقتر کنند؟
🌐👈پاسخ: هنگامی که درباره عشق به عنوان احساسی انسانی سخن میگوییم - که بین زن و مرد رابطه برقرار میکند، و به عنوان یک احساس غریزی که مذکر و مؤنث را به سوی یکدیگر میکشاند -
👈 در این صورت این احساس انسانی نیز تابع قوانین عامی است که شامل سایر احساسهای انسانی میشود. در نتیجه میتوان گفت چیزهایی که #محبت بین زن و شوهر را افزایش میدهد، همان چیزهایی است که میتواند محبت هر انسان را به انسان دیگر افزایش دهد. پس زن و شوهر میتوانند برای کسب صفات مثبت انسانی تلاش کنند و هر روز بیشتر از گذشته آن صفات را در خود گسترش و ژرفای بیشتری ببخشند
❤️تا بتوانند با شریک زندگی خود در راستای زیبایی، معنویت و انسانیت، هماهنگی و همگامی بیشتری بیابند. این راه افزایش #علاقه_بین_ زن_وشوهر به یکدیگر است.
💫پایان
💻برگرفته از سایت راسخون.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
💠اللَّهُمَّ اشْرَحَ بِكِتَابِكَ صَدْرِي
🌟خدایا به وسیله کتابت (قرآن)سینه ام را بگشای!
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انعام آیه 9 تا 18
📄#صفحـہ_129
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan